Πήγαινε στην Y-SUS στην κάτω πλευρά έχει 4 fet smd κάποιο έχει βραχυκύκλωμα ή ανέβασε φωτό απο την κάτω πλευρά να σου δείξουμε ποιά είναι
Printable View
Πήγαινε στην Y-SUS στην κάτω πλευρά έχει 4 fet smd κάποιο έχει βραχυκύκλωμα ή ανέβασε φωτό απο την κάτω πλευρά να σου δείξουμε ποιά είναι
ok. Πρέπει να τη ξηλώσω.
Y-SUS φωτο επάνω-κάτω. Και βίντεο που βρήκα το πρωϊ:
https://www.youtube.com/watch?v=ozJ-YEWcJTg
Λοιπόν Μιχάλη για να κλείσουμε το thread γιατί έγινε λιβελογράφημα.
Μετράς ακόμα και με τ΄ αναλογικό πολύμετρο στη θέση <Ω> και τα τέσσερα (4)
τύπου smd TRN΄s (30F132) που βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλακέτας
(photos 2 - 5) μεταξύ C - E (ποδαράκι γείωσης και δεξί όπως κοιτάς την εικόνα).
Όποια βρεις με μηδενική σχεδόν αντίσταση τ΄ αλλάζεις.
Είναι βραχυκυκλωμένα.
Προαιρετικά ελέγχεις και τ΄ άλλα τρία (3) τύπου smd TRN΄s.
Πάνω στη ψήκτρα που βρίσκεται στο πάνω μέρος της 1ης photo είναι βιδωμένα
πέντε (5) TRN΄s που η πλάτη τους ακουμπά στη ψήκτρα μ΄ επικάλυψη λευκής
σιλικόνης.
Γυρνάς τη πλακέτα να βλέπεις το κάτω μέρος της αφού τα ξεβιδώσεις
από τη ψήκτρα ένα – ένα, και ζεσταίνοντας με το κολλητήρι σου τα
ποδαράκια τους, με τη τρόμπα ρουφάς τη κόλληση που τα συγκρατεί στη PCB,
τ΄ αποσπάς και μετράς πάλι με τ΄ όργανο για βραχυκύκλωμα C – E.
Όποιο βρεις βραχυκυκλωμένο τ΄ αλλάζεις μ΄ ένα πανομοιότυπο.
Μετά απ΄ αυτές τις αντικαταστάσεις κι ελπίζοντας ότι δεν έχουν καεί smd IC΄s
(2 X 4) pins, γιατί θέλουν σταθμό θερμού αέρα γι΄ αντικατ/ση, τοποθετείς τη
πλακέτα (Y-SUS) στη θέση της, στη τηλεόρασή σου, τη βιδώνεις, συνδέεις τις
φίσες στους κονέκτορες, δοκιμάζεις συνδέοντάς τη στο δίκτυο 220V A.C. κι
εύχομαι να ΄χεις ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και να πάρεις αφού συνδέσεις και τη κεραία
σου ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ και ΚΑΛΟ ΗΧΟ.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
ΟΚ. Για μέχρι εκεί που μπορώ να ψάξω-μετρήσω-κοιτάξω, έχω όλες τις πληροφορίες και κατευθύνσεις από εσάς. Σήμερα θα μου φέρει συνάδελφος ψηφιακό πολύμετρο-καπασιτόμετρο, επομένως το Σαββατοκύριακο θα ασχοληθώ σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν εδώ μέσα. Αν φτιάξει τελικά η τηλεόραση θα σας ενημερώσω.
Ευχαριστώ πολύ ξανά όλους σας για το χρόνο και τις συμβουλές.
edit: Τα 30F132 τα βρήκα αν χρειαστεί να αγοράσω. Τα υπόλοιπα B4826, B4919, B4925 δεν τα βρίσκω με αναζήτηση, πως να τα ψάξω;
Την έφτιαξα μετά από πολύ και επίμονο ψάξιμο. Η βλάβη δεν ήταν σε όσα ειπώθηκαν εδώ. Μετά τη Y-SUS ακολουθούν οι 2 buffer, η upper και η lower. H lower buffer είχε ένα μικροσκοπικό smd πυκνωτή βραχυκυκλωμένο (C975) που τον βρήκα με το παλιό, καλό μου αναλογικό πολύμετρο HONOR. Τον αντικατέστησα με ένα κεραμικό 2,2nF/3KV και από προχθές βράδυ η τηλεόραση παίζει άψογα.
Εύγε, μπράβο στην επιμονή σου!
Στάλθηκε από το SM-A520F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Ευχαριστώ, να 'σαι καλά!
Μιχάλη,
έχεις τη Χιώτικη υπομονή κι επιμονή κι ήμουν σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις.
Εύγε σου πραγματικά μέσα από τη ψυχή μου.
Αν κάποτε θελήσεις να ξαναανοίξεις τη τηλεόρασή σου και ν΄ αντικαταστάσεις το πυκνωτή που έβαλες
μ΄ ένα smd ίδιο μ΄ αυτό που ΄χε επικοινώνησε με τη GROBOTRONICS (info@grobotronics.com) τηλ/να :
2118002019, 2118004320 να σου στείλουν 5 κομμάτια, (είναι η ελάχιστη παραγγελία νομίζω).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια. Ευχαριστώ επίσης όλους σας για τη πολύτιμη βοήθεια. Πιο πολύ με ικανοποίησε ότι έμαθα πέντε πράγματα και απόκτησα εμπειρία για τη τηλεόρασή μου ώστε σε πιθανή μελλοντική βλάβη να μη ξεκινήσω από το μηδέν.
Για τον smd νομίζω ότι αυτός που έβαλα στη θέση του θα κρατήσει περισσότερο. Οι smd δεν τοποθετούνται για εξοικονόμηση χώρου στις πλακέτες και όχι για καλύτερη ποιότητα;
Μιχάλη,
οι smd πυκνωτές είναι η < νέα > τεχνολογία.
Στ΄ εγγύς μέλλον δεν θ΄ υπάρχουν στ΄ εμπόριο οι πυκνωτές του τύπου που αντικατέστησες.
Ναι δημιουργήθηκαν για μείωση χώρου και για τη τεχνολογία υλικών εκείνο που δουλεύεται τώρα
είναι η αντικατάσταση όλων των τιμών χωρητικότητας / τάσης ηλεκτρολυτικών πυκνωτών με πολύ
μικρότερους από τους ήδη μικρούς < τύπου smd > για σμίκρυνση των PCB΄s στ΄ ελάχιστο (για
τα νέα digit formula circuits κυρίως).
Η τεχνολογία αυτή θα κάνει τις PCB΄s συνολικά ανεπισκεύαστες αλλά μήπως δεν γίνεται αυτό
σ΄ ένα βαθμό και σήμερα;
Καλό βράδυ, καλό ΜΗΝΑ να ΄χουμε όλοι μ΄ ΥΓΕΙΑ.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Ευχαριστώ Δημήτρη. Ναι, στο περισσότερο ποσοστό οι πλακέτες αντικαθίστανται. Σε ερώτησή μου σε τεχνικό της LG service για τα 18V της πλακέτας ZSUS, μου είπε ότι δεν τις επισκευάζουν αλλά έχουν στοκ πλακέτες των διαφόρων μοντέλων TV, τις αλλάζουν μέχρι να βρούνε ποιά έχει το πρόβλημα και τότε την αντικαθιστούν με καινούργια που είτε έχουν είτε παραγγέλνουν. Τώρα αν μου τα είπε αυτά για να αποφύγει να με βοηθήσει, δεν ξέρω.
Επίσης ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους με υγεία (τη χρειαζόμαστε ειδικά τώρα!!!)
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Έχω μια τηλεόραση ακριβώς με το ίδιο πρόβλημα ανοίγει η τηλεόραση αλλά η οθόνη δείχνει μαύρο πήγα την πλακέτα και μου αντικατέστησε το smd με αυτό τις φωτό αλλά το πρόβλημα παραμένει. https://ibb.co/GkkbNx0 είναι σωστό αυτό που έβαλε? μπορώ να κοιτάξω κάπου αλλού
Καλημέρα και επίσης καλή χρονιά.
Το μετρήσατε πριν το smd να βεβαιωθείτε ότι ήταν βραχυκυκλωμένο;
Η δική μου δεν άνοιγε καθόλου. Βάζοντάς τη στο ρεύμα και πατώντας το power στο τηλεκοντρόλ ακουγόταν το ρελέ που ανοίγει αλλά μετά εκτός από 2 αναβοσβησίματα του ενδεικτικού standby led νέκρωνε, ούτε μαύρη εικόνα ούτε ήχος, εντελώς νεκρή. Το πυκνωτάκι που έβαλε ρώτησέ τον αν αντέχει τουλάχιστον 1000V και αν είναι σε χωρητικότητα κοντά στα 2,2nF όπως αυτό που έβαλα. Λογικά δεν θα έφταιγε αυτό.
Αν έχεις ξαναασχοληθεί με τα ηλεκτρονικά και μπορείς να μετρήσεις με ασφάλεια και προσεκτικά με ένα πολύμετρο, να ξεκινήσεις από τη κεντρική πλακέτα που είναι η τροφοδοσία. Αλλά σε ξαναρωτάω αν μετρήσατε το smd πριν την αντικατάσταση.
Αν θέλεις παραπάνω βοήθεια ευχαρίστως να σου δώσω τηλέφωνο, αλλά έχε υπόψη σου ότι δεν είμαι ηλεκτρονικός. Κατατάσω τον εαυτό μου στη γνώση ηλεκτρονικών σε ένα χαμηλομεσαίο επίπεδο.
Η τηλεόραση είναι του θείου μου την είχε πάει σε έναν μάστορα για να την φτιάξει και του είπε δεν γίνεται. Την άνοιξα για να την δω ερασιτεχνικά ασχολούμαι και είδα ότι είχε ξεκολλήσει εντελώς το ίδιο cmd όπως και έχει και έκανε έκανε σημάδι την πλακέτα. Όταν την άνοιξα δεν είχε smd εκεί .
Ακριβώς το ίδιο κάνει και αυτή ακούγεται το ρελέ ότι ανοιγει αλλά δεν δείχνει τίποτα η οθόνη
Σου έστειλα τηλέφωνο, μέχρι τις 15:00 σήμερα.
Θα καλέσω αύριο μετά τις 1 ευχαριστώ πολύ