Σήφη έχεις δίκιο, το διόρθωσα, δεν υπάρχει U14 στο κύκλωμα!
Δεν βάζεις καμιά φωτογραφία από το δικό σου;
Αυτή που έχεις είναι από άλλη περίπτωση.
Συνημμένο Αρχείο 42558 Aυτό είναι το δικό μου board.
Στο pin 7 του U3 δεν έχεις 0 / 12V καθώς αλλάζεις από 33 σε 45 στροφές;
Ναι. υπάρχουν τα 12ν. Με καθυστέρηση όμως μερικών δευτερολέπτων,που δεν το καταλαβαίνω.
Αν έχεις συνέχεια 12V είτε έχεις επιλέξει 33 είτε 45 στροφές, αυτό είναι λάθος. Σε μια από τις δύο επιλογές πρέπει να έχει εκεί 0V.
Δεν το έγραψα σωστά. Είναι 0ν στις 33 στροφές. Όταν βάζω 45 μετά από λίγο πάει 12ν σταθερά.
Τότε η μόνη περίπτωση να μην αλλάζει συχνότητα το ημίτονο, είναι να έχει πρόβλημα το U5 και/ή η R32.
Η χρονοκαθυστέρηση που λες είναι φυσιολογική και οφείλεται στο δικτύωμα R27 - C13 και συμβαίνει μόνο προς μια κατεύθυνση λόγω του ότι κατά την αντίθετη μεταβολή η R27 παρακάμπτεται λόγω της D7. Αν π.χ. αφαιρέσεις τον C13 η αλλαγή της τάσης στο πιν 7 του U3 θα γίνεται αμέσως και στην αλλαγή από 33 σε 45 στροφές αλλά και αντίστροφα (δεν καταλαβαίνω προς τί η χρονοκαθυστέρηση μόνο προς μια κατεύθυνση)
Υπάρχει περίπτωση να είμαι και λίγο κουλός :)
Το U5 φυσικά είναι και αυτό καινούργιο. Εντάξει και η R32. :)
Τότε δεν γίνεται να μην αλλάζει η συχνότητα.
Εχεις απόλυτο δίκιο.Απλά λογω της καθυστέρησης εγώ πατούσα και έβλεπα βιαστικά τα 50hz βιαστικά. Μετά από λίγα δευτ. αλλάζει. και πάει 68Ηz.
Σωστός. 68Hz / 50Hz = 1.36
Επίσης 45RPM / 33.333RPM = 1.35
Περίπου τέλειο δηλαδή.
Το κακό αυτό ειναι. Οτι μετά τους πυκνωτές δεν βρήκα άλλο λάθος. (Τα ολοκληρωμένα τα άλλαξα όλα γιατί δεν μπορούσα να βρω το σφάλμα.) Και μου περνάει από το μυαλό γιατί να μην περιστρέφεται με τα 27v αφού υπάρχουν και με τέλεια φάση και με τέλειο ημίτονο... Δεν μπορώ να ελέγξω το μοτέρ.
Είπες ότι μέτρησες τα τυλίγματα του μοτέρ και σου έδωσαν 2.3kΩ το καθένα. Μπορείς να πάρεις μια ωμομέτρηση και των δυο σε σειρά (αγνοώντας δηλ. το κάτω άκρο όπως φαίνεται στο σχηματικό) να δούμε αν θα σου δώσει 4.6kΩ ή λιγότερα;
Κάτι άλλο, το μοτέρ πώς είναι ενωμένο στην πλακέτα; Υπάρχει περίπτωση να έχουν μπερδευτεί τα καλώδιά του και να έχουν συνδεθεί λάθος; Έχει μεγάλη σημασία το κοινό των δυο περιελίξεων (όπως φαίνεται στο κάτω μέρος του μοτέρ στο σχηματικό) να είναι στη σωστή θέση! Τα άλλα δυο καλώδια αν μπουν ανάποδα απλώς το μοτέρ θα γυρίζει σε λάθος κατεύθυνση.
Το μοτέρ είναι κολλημένο στην πλακέτα. (Το σώμα είναι κολλημένο στο pcb) Δεν εχει καλώδια απευθείας με σύρματα στην πλακέτα.Δεν εχει βγεί ποτέ.Σίγουρα είναι ετσι από το εργοστάσιο.Δεν γινεται να μπουν αλλιώς τα σύρματα.Ναι ωμικά δείχνουν 4,7κ τα δυο ακρα.
Αρχίζω να πιστεύω πως έχει χαλάσει ο μόνιμος μαγνήτης του μοτέρ. Έχεις ψάξει να δεις αν μπορείς να προμηθευτείς ανταλλακτικό, και αν ναι, πόσο πάει;
Oxi ακόμη...μέχρι τώρα πίστευα ή ήθελα να πιστεύω ότι κάτι μου ξεφεύγει...
Είναι βέβαιο ότι μετά από λίγο παίζει σε χαμηλή τάση; 23-27ν ;
Ναι, όλες οι πλακέτες της Linn ρίχνουν την τάση.
Μόνο η αρχική έκδοση του πικ απ (που λειτουργούσε χωρίς πλακέτα) με πυκνωτή για το δεύτερο τύλιγμα (και μετασχηματιστή υποβιβασμού τάσης δικτύου) δεν έριχναν την τάση.
Στην έκδοση εκείνη, για να αλλάξεις στροφές, έβαζες τον ιμάντα σε άλλο αυλάκι του ράουλου του μοτερ.
Αρα και αφού σε χαμηλή τάση 23ν με σωστά ημίτονα το μοτέρ δεν περιστρέφεται να θεωρήσω ότι η πλακέτα είναι καλή και ότι φταίει το μοτέρ; (Ο μόνιμος μαγνήτης όπως είπε ο Φίλιππος; )
(Και φυσικά και με υψηλή τάση το μοτέρ τρέμει και είναι ψοφιο από ροπή... )
Αν έχεις κανένα μετασχηματιστή με έξοδο 24 έως 35 βόλτ, αφαίρεσε το μοτέρ από την πλακέτα και σύνδεσε το στο μετασχηματιστή με χρήση 0,22μF. AC1 στο κοινό. ΑC2 στο ένα πηνίο. 0,22μF μεταξύ των δυο πηνίων.
Κάπως έτσι ήταν το basic psu. Έτσι θα μπορέσεις να δοκιμάσεις το μοτέρ. Ο πυκνωτής να μην έχει πολικότητα.
Ενδέχεται να χρειαστεί βοήθεια με το χέρι για να αρχίσει να περιστρέφει το πλατό. Θα δεις όμως αν είναι σταθερό ή όχι.
Θα κοιτάξω να το δοκιμάσω και αυτό. Θέλω να βγάλω ενα ασφαλές και σίγουρο πόρισμα τελικά.
here is 2 cents ...
Τα τρανσιστορ που εχει το μηχανημα αυτο εκτος του οτι ειναι αγορασμενα απο την Φιλικη Εταιρια λιγο μετα την μαχη στα Δερβενακια εχουν το καθε ενα απο αυτα την δικια τους ιστορια αποτυχιας .
Φυσικα μπορει να κοπανιεσαι οτι τα μετρησες και μετρανε ολα ενταξει σε DVM diode test Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ενα απο αυτα δεν ανοιγει οταν τροφοδοτηθει Κλασσικη περιπτωση "μηχανικης" βλαβης σε τρανσιστορ αυτης της ηλικιας .
Ο φιλος σου ειναι το ψυκτικο σπρευ και το χρησιμοποιεις να ψεκαζεις τοπικα τα τρανσιστορ σε μικρες ποσοστητες και ενα την καθε φορα Αν καποιο ανοιγει υπο ταση η υπο φορτιο η συστολη που δημιουργει η ψυξη το κανει προς στιγμην να δουλευει και αυτο θα σου δειξει πιο απο ολα ειναι το χαλασμενο .
Φυσικα εαν βρεις ενα BC που εχει θεμα τα αλλαζεις ολα σκουπα και χωρις ερωτησεις
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
Σάκη η τροφοδοσία που φτάνει στο μοτέρ είναι σχεδόν εντάξει και αυτό δεν γυρνάει. Τί δουλειά έχουν τα τρανζίστορ τώρα;
φίλε error κατά την γνώμη μου οι κυματομορφές που έχεις είναι σωστές αν εξαιρέσουμε ότι στο θετικό μέρος της καμπύλης την μύτη που κάνει
και γι αυτό ύποπτα είναι τα τρανζίστορ Q4 Q8 (δεν έκανες τίποτα γι αυτό)
οι περισσότεροι που είπαν ότι χωρίς το πλατό δεν δουλεύει έχουν δίκιο (βγάλε την D14 για να το αποτρέψεις)
πες τι μετράς στο σχήμα που σου έχω και στα 3 & 4 DC και AC
αν δεν έχεις απομονομένο παλμογράφο τότε με ένα πολύμετρο πες τι τάση μετράς στα άκρα του μοτέρ
Εφόσον και στις δύο κυματομορφές το κόψιμο έχει ακριβώς την ίδια μορφή, πώς γίνεται για τη μία να φταίει το Q4 που παρέχει τη θετική τάση και για την άλλη να φταίει το Q8 που παρέχει την αρνητική τάση; Έχεις καταλάβει ότι το μοτέρ αυτό έχει δυο ανεξάρτητα πηνία, και ότι το κύκλωμα ισχύος που βλέπεις ΔΕΝ είναι μια γέφυρα Η που τροφοδοτεί ένα φορτίο συνδεδεμένο μεταξύ των C8 και C9, αλλά δυο μισές γέφυρες Η που η καθεμιά τροφοδοτεί ένα από τα δυο πηνία του μοτέρ, και όπου το δεύτερο άκρο κάθε πηνίου πάει στη γείωση;
Στο 3 προφανώς θα έχει ένα ημίτονο 50 ή 68Hz (ανάλογα με το αν έχει επιλέξει 33 ή 45 RPM) το οποίο θα έχει περίπου 6.75V DC offset και άγνωστο πλάτος
Στο 4, ανάλογα με το τί πλάτος έχει το ημίτονο που είπα πριν, ανάλογα τις καταστάσεις των ηλεκτρονικών διακοπτών που συνδέουν / αποσυνδέουν τις R50 και R51, και τις τιμές των R46 ως R51 που δεν τις ξέρω, θα έχει είτε 0V αν το πλάτος του ημιτόνου είναι κάτω από ένα όριο, είτε μια ορθογώνια κυματομορφή με στάθμες 0V / 11.5V περίπου, συχνότητας διπλάσιας από αυτήν του ημιτόνου (δηλαδή 100 ή 136Hz) και με duty cycle τόσο μεγαλύτερο, όσο πιο μεγάλο είναι το πλάτος του ημιτόνου.
εντάξει δύο μισές γέφυρες είναι γιατί δεν ξέρουμε ότι αφού κάνει παραμόρφωση στην θετική περίοδο ότι κάτι δεν πάει καλά με το Q6; και η έξοδος στον C8 είναι ΟΚ;
Αυτό είναι το θέμα, ότι δεν ψαλιδίζει την κορυφή της κυματομορφής. Αυτή τη βγάζει κανονικά! Σε χαμηλότερες τάσεις είναι που εμφανίζεται το πρόβλημα. Και όμως τις ίδιες τάσεις μπορεί να τις βγάλει, πράγμα και το οποίο και κάνει κατά την άνοδο. Κατά την πτώση κάνει το πρόβλημα. Οπότε γιατί να είναι το πρόβλημα στο Q6; Ούτε η έξοδος στον C8, ούτε η έξοδος στον C9 είναι εντάξει, έχουν και οι δυο το ίδιο χαρακτηριστικό βύθισμα, δες το δεύτερο screenshot στο #7.
Καλημέρα και πάλι. Έβαλα πυκνωτές (0,5μF) στο δεύτερο τύλιγμα, πήρα και παλμογράφιση ... το μοτέρ στα 25v και 18v στο δεύτερο τύλιγμαΣυνημμένο Αρχείο 42619 H Παλμογράφιση είναι στα άκρα του μοτέρ
Το μοτέρ είναι ψοφίμι εντελώς. Δεν περιστρέφεται...και με το ζόρι και με το χέρι ίσα και αν κάνει μόνο του μια στροφή. ... Η τάση στο δευτερο πηνίο είναι μικρότερη 18v. Εχει τρέμουλο χωρίς ροπή. Και απλά δεν περιστρέφεται. Θα έπρεπε να θεωρήσω τώρα ότι φταίει το μοτέρ;
Μάλλον έτσι είναι.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλες τις απαντήσεις και όλο το χρόνο που μου διαθέσατε.
Για ότι νεότερο θα ενημερώσω .
Μια που το θέμα έχει σχέση με vintage, να παραθέσω την κυματομορφή από ένα αντίστοιχο πλατό, το Γιουγκοσλάβικο kuzma stabi (ίδιας περίπου εποχής με το linn). Το τροφοδοτικό δεν είναι γαλβανικά απομονωμένο.
Η διαφορά των ch1,ch2 (απεικονιζόμενης με μωβ) εφαρμόζεται στο ένα τύλιγμα του μοτέρ. Δεν υπάρχει μοτέρ συνδεδεμένο.
Τα στιγμιότυπα αφορούν 0, 33, 45 στροφές/λεπτό.
Συνημμένο Αρχείο 43120Συνημμένο Αρχείο 43121Συνημμένο Αρχείο 43122
Το linn το "έστειλες" ή βρήκες μοτέρ;
To linn είναι γνωστού μου. Δεν το έστειλα απλά το έβαλα να δουλεύει στα 115V μόνιμα ...οπότε και γυρίζει το πλατώ...μέχρι να βρούμε μοτερ σε λογική τιμή.
Με λίγους κραδασμούς παραπάνω θα δουλεύει προσωρινά έτσι. (Αλλωστε είναι πολύ ησυχο το μοτέρ ακόμη και στα 115V)