Το λέει:
"Ο θερμοστάτης ρυθμισμένος στο μέγιστο. Διάρκεια θέρμανσης 1h17min."
Πολλές βαλβίδες που βλέπεις σε πλυντήρια, καφετιέρες κτλ γράφουν ότι είναι για μέγιστη πίεση 5-7bar...
Printable View
Γιαννη
να του το κανω πιο απλο.Ας βγαλει τον θερμοστατη να τον πεταξει.Ηδη απο το 6,5ο λεπτο(καλα δεν συζηταμε τη μοναδα μετρησης ειναι τα λεπτα-αφου πρεπει να εχουμε Δθ - αλλα εστω) σταζει η βαλβιδα.Με 6kw αντισταση (σε 60lt θερμοσιφωνα-απορω και αυτη που την βρηκε) σε 6,5 λεπτα εχει φτασει οριο και σταζει.Εμενα που ειναι 4kw σε 15 λεπτα(διπλασιο χρονο) δενεχει φτασει 45 βαθμους.
Μάλλον γιατί εσύ δεν έχεις τον θερμοστάτη στο τέρμα?
Εμένα μετά από 15 λεπτά αν ανοίξω μόνο το ζεστό και βάλω το χέρι μου θα πάθω σίγουρα έγκαυμα.
Κατά τα άλλα δεν ξέρω τι να σου πω, δεν την έκανα εγώ την δοκιμή :/
Οι νεες βαλβιδες ασφαλειας βγαινουν στα 8 η στα 10 bar. Παλιοτερα υπηρχαν οι βαλβιδες-σταυροι 10-12 bar και ακομα πιο παλια 12-14 bar (καποιοι δολοφονοι τις πωλουν ακομα.) Εχω τοποθετησει μανομετρο σε θερμοσιφωνα και ενω η αρχικη πιεση ηταν 3 bar, με τη διαστολη εφτασε τα 10 και ανοιξε η βαλβιδα. Αυτο δεν συμβαινει σε ολα τα σπιτια οπως παρατηρησες, επειδη μερικες φορες τυχαινει η βαλβιδα να αφηνει τις διαστολες να επιστρεφουν στο δικτυο και σε συνδυασμο με την ελλειψη αντεπιστροφου στο υδρομετρο, η βαλβιδα δεν ανοιγει ποτε. Υπαρχει τεραστια ελλειψη ενημερωσης πανω στο θεμα και εχω βαρεθει να βλεπω τους παντες να προτεινουν την τοποθετηση μειωτη πιεσεως στα τυφλα. Αυτο δεν το λεω για να προσβαλλω καποιον, θελω να τονισω ποιος ειναι ο σωστος τροπος αντιμετωπισης. Τα σωστα βηματα ειναι τα εξης:
1. Τοποθετουμε μανομετρο στον ιδιο οροφο που βρισκεται ο θερμοσιφωνας, ωστε αυτο να μας δειξει την πραγματικη πιεση. Διαβαζουμε την πιεση αργα τη νυχτα, ωστε να ξερουμε ποια ειναι η μεγιστη τιμη.
2. Αν η πιεση ειναι εως 5 bar, τοποθετουμε δοχειο διαστολης 8 η 12 λιτρα και το φουσκωνουμε 0.5 bar κατω απο την πιεση της εγκαταστασης. Εκει τελειωνει το πανηγυρι. Επανελεγχος του δοχειου καθε 6 μηνες.
3. Αν η πιεση ειναι πανω απο 5 bar, τοποθετουμε μειωτη πιεσεως ΚΑΙ δοχειο διαστολης. Η τοποθετηση μονο μειωτη και οχι δοχειου, ειναι πολυ πιθανο να μη λυσει το προβλημα.
Τίποτα από τα δύο. Δεν έχω όμως και υψηλή πίεση νερού.
Τα παρακάτω στα λέω στα σίγουρα αφού τα ξέρω από υδραυλικό (καλό):
Το να τρέχει η βαλβίδα ασφαλείας στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή ηλιακό είναι "κλασσική περίπτωση βλάβης" εδώ και δεκαετίες και οφείλετε όπως είπα στην υψηλή πίεση στο δίκτυο του νερού (99%).
Ο υδραυλικός αφού ελέγξει πρώτα ότι δεν έχει κολλήσει ο θερμοστάτης, που είναι η μόνη άλλη περίπτωση και ο λόγος που μπαίνει η βαλβίδα για να μην γίνει βόμβα ο θερμοσίφωνας (συμβαίνει ΠΟΛΥ σπάνια αλλά τότε τα αποτελέσματα είναι θεαματικά), και αφού έχει ανοίξει μία βρύση για να επιβεβαιώσει ότι όντως έχει μεγάλη πίεση το νερό στο σπίτι, προτείνει ένα από τα παρακάτω:
-Τοποθέτηση δοχείου διαστολής, κλασσική λύση πιο παλιά.
-Τοποθέτηση ρυθμιστή πίεσης στον θερμοσίφωνα ή ακόμα καλύτερα στην κεντρική παροχή του σπιτιού. Βελτιώνει πολύ τα πράγματα, ιδίως σε παλιά σπίτια που δεν είχαν πίνακα με αντιπληγματικές βαλβίδες κτλ. Γενικά η πολύ πίεση κάνει (μακροχρόνια) κακό σε πολλά στην εγκατάσταση (πχ αν δεν έχεις αντιπληγματικές που είπα πριν το φαινόμενο είναι μεγαλύτερο) και σε συσκευές που όπως είπα μπορεί να έχουν βαλβίδες/αντλίες/κτλ με μέγιστο όριο 5-6-7bar.
Άλλες "μπακαλίστικες λύσεις":
-Τοποθέτηση βαλβίδας ασφαλείας μεγαλύτερης ονομαστικής πίεσης. Δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, 8-10-12 bar υπάρχουν απ' όσο ξέρω εγώ (:001_unsure:) αλλά αν ίιιιιισα που δακρύζει κάποιες μέρες/κάποιες φορές/κτλ και έχεις 8bar ασφαλιστικό, μπορεί με ένα 10/12 να την σκαπουλάρεις.
-Ρύθμιση του θερμοστάτη σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Πάλι λύση με αμφίβολο αποτέλεσμα.
-Υπάρχει κι άλλη μία "λύση" τέτοια, αλλά δεν μου έρχεται τώρα στο μυαλό... :/
Κατά την ταπεινή μου άποψη και χωρίς να είμαι υδραυλικός, όποιος έχει πίεση πάνω από 5bar θα πρέπει να βάλει έναν ρυθμιστή πίεσης με φίλτρο που μπορείς να καθαρίσεις κάθε 2-3 χρόνια και να ρυθμίσει την πίεση κάπου στα 3-4bar.
Ο ρυθμιστής αν χαλάσει θα το καταλάβεις αμέσως (μικρότερη ή μεγαλύτερη πίεση νερού στο σπίτι), αν ανέβει η πίεση στο σπίτι με τα χρόνια και η ασφαλιστική βαλβίδα έχει κολλήσει από τίποτα άλατα, θα το καταλάβεις με άσχημο τρόπο...
edit:
το έφτιαξα το μήνυμα με τον converter αυτόν, συγκεκριμένα από ISO-8859-7 σε UTF-8
Δεν ξέρω γιατί το προηγούμενο μήνυμα βγαίνει έτσι, έγραφα ώρα και μετά μου ζήτησε πάλι να κάνω log-in όταν πάτησα το "απάντηση"...
Ψάχνω κάποιον on-line converter να το κάνω edit με σωστούς χαρακτήρες.
Φαντάζομαι ότι είσαι υδραυλικός οπότε ξέρεις τι λες, η μόνη μου ένσταση είναι για το δοχείο διαστολής που δεν κρατάει για πάντα, μπορεί να σε βγάλει 10-20 χρόνια αλλά μπορεί να χαλάσει (το λάστιχο-μεμβράνη να τρυπήσει κτλ) σε 2-3 χρόνια, οπότε θα έλεγα να αποφεύγετε η εγκατάστασή του αν είναι εφικτό. Αν ΠΡΕΠΕΙ να μπει για να λυθεί το πρόβλημα, τότε οκ.
Πάντως εγώ ξέρω προσωπικά, όχι "έχω ακούσει" ή "μου είπε ο μπατζανάκης του θείου της νονάς μου" τρία σπίτια που είχαν τέτοιο πρόβλημα (ένα σε ηλιακό από την πρώτη μέρα που μπήκε και δύο σε θερμοσίφωνα) και λύθηκε μόνο με ρυθμιστή πίεσης, μπορεί να είναι και τυχαίο βέβαια και τα περισσότερα να χρειάζονται και δοχείο διαστολής, δεν είμαι της δουλειάς να ξέρω εκατοντάδες περιπτώσεις...
Μου το ειχε πει πριν χρονια ενας απο τους καλυτερους υδραυλικους στην Ελλαδα. Τοτε μου ειχε φανει κι εμενα υπερβολη το δοχειο. Επαγγελματιας υδραυλικος δεν ειμαι, ειμαι ομως σωστα ενημερωμενος και το κατεχω, με φωναζουν για δουλειες γειτονες, φιλοι και συγγενεις. Μου εχει τυχει δυο φορες να μου λενε "βαλαμε ρυθμιστη πιεσης και παλι η βαλβιδα σταζει."
Η διαστολη σε ενα κλειστο δοχειο οπως ο θερμοσιφωνας, δεν εχει που να παει, οποτε η πιεση ενεβαινει. ΑΝ ολα τα αντεπιστροφα σφραγιζουν σωστα, η βαλβιδα θα ανοιξει, ειτε η αρχικη πιεση ειναι 2 bar, ειτε 6 bar. Γι'αυτο πρωτα βαζουμε δοχειο. Αν η πιεση ξεπερνα τα 5 bar, βαζουμε ΚΑΙ ρυθμιστη στην κεντρικη παροχη για να προστατευσουμε ολη την εγκατασταση, οπως πολυ σωστα ειπες. Σχετικα με την ποιοτητα των δοχειων, ο,τι πληρωνεις παιρνεις. Αν παρεις zilmet η reflex, θα κρατησουν 20 χρονια. Ολα τα δοχεια τρυπανε πολυ πιο γρηγορα αν μεινουν ξεφουσκωτα.
Οι ηλιςκοι ςκοομς χειροτερα γιατι και θερμοστατη να εχουν στην αντισταση δεν εχουν στον ηλιιο.
Δεν δαιφωνω για το ΔΔ,δεν διαφωνω για το οτι καταστρεφονται πολυ γρηγορα,διαφωνω περι μου ειπε καποιος μαστορας κλπ.
Σε οποιον ειναι ευκολο φερνω μανομετρο για επιτοπου δοκιμη(εμενα ειναι στο παταρι και δεν εχω υψος) να λυθουν αποριες.
ΥΓ υποπτευομαι και εκ κατασκευης θολο στο δοχειο του θερμοσιφωνα ωστε να κραταει αερα απο μονο του(αν και αυτο θα οδηγουσε σε οξειδωση αμεσα.)