Έχω κλείσει τη βάνα που πάει στα σώματα, αφήνοντας μόνο το μπόιλερ στο κύκλωμα. Θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που μου πρότεινε ο Νίκος και αν δεν τα καταφέρω θα προχωρήσω σε υδραυλική (αλλά δυστυχώς πρόχειρη) λύση (bypass.)
Printable View
Επειδή μου φαίνεται ότι δεν το έχεις καταλάβει καλά, θα σου πρότεινα να φέρεις ένα καυστηρατζή να το κάνει (αφού τον βάλεις να διαβάσει εδώ και βεβαιωθείς ότι του είναι ξεκάθαρο). Το λέω για λόγους ασφαλείας, γιατί το ρεύμα σκοτώνει αν δεν ξέρεις ακριβώς τί κάνεις.
Όσον αφορά το ρεύμα, έχω γνώσεις ηλεκτρολογίας, έχω φτιάξει πίνακες και ασχολούμαι χρόνια με ενισχυτές και ραδιοπομπούς με λυχνίες, οι οποίοι έχουν τάσεις έως και 5 kV. Οπότε από ασφάλεια και γνώσεις δεν έχω πρόβλημα. Μελέτησα αυτά που μου είπες στα προηγούμενα post, τα κατάλαβα και θα σας ενημερώσω για την τελική εξέλιξη της εργασίας. Σας ευχαριστώ και πάλι.
Συγγνώμη που φέρνω τούμπα το θέμα. Ξανασκέφτηκα την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών. Σκέφτομαι να μην αγοράσω κιτ ελέγχου ηλιακών, γλυτώνoντας έτσι 300 ευρώ. Θα πάρω μόνο κυκλοφορητή, επιλεκτικό συλλέκτη και όλα τα απαραίτητα ασφαλιστικά. Ο κυκλοφορητής θα παίρνει εντολή από ένα χρονοδιακόπτη σε συνδυασμό με έναν εμβαπτιζόμενο υδροστάτη στον συλλέκτη. (Αυτή τη λύση σκέφτηκα προς το παρόν για την εντολή.) Έψαξα και βρήκα κατάλληλο κυκλοφορητή ειδικά γι'αυτή τη δουλειά. Υπάρχει η σειρά VSA της DAB. 3 μοντέλα, VSA35, VSA55 και VSA65. Το μανομετρικό ύψος στην περίπτωσή μου είναι 4,5 μέτρα. Διαβάζοντας τα φυλλάδια για το κάθε μοντέλο ξεχωριστά, κατέληξα στον VSA55. Είναι σωστή η επιλογή μου; Στα παρακάτω link θα βρείτε τα σχετικά φυλλάδια όπου αναγράφεται η παροχή σε σχέση με το ύψος.
https://www.kalogiropoulos.gr/vsa-35-180-dab.html
https://www.kalogiropoulos.gr/vsa-55-180-dab.html
https://www.kalogiropoulos.gr/vsa-65-180-dab.html
Πώς το υπολόγισες το μανομετρικό;
Μέτρησα μεταξύ του σημείου που θα τοποθετηθεί ο κυκλοφορητής και του ανώτερου σημείου (πάνω παροχή του συλλέκτη.)
Το υποψιάστηκα... η υψομετρική διαφορά είναι το στατικό ύψος, όχι το μανομετρικό. Το στατικό ύψος δεν μας απασχολεί στην επιλογή κυκλοφορητή, γιατί σε ένα κλειστό κύκλωμα η πίεση από τη στήλη του νερού στο σκέλος που ανεβαίνει εξισορροπείται από την αντίστοιχη πίεση στο σκέλος που κατεβαίνει, επομένως ο κυκλοφορητής θα κουραστεί το ίδιο για να ανεβάσει το νερό είτε 10 μέτρα, είτε 10 πόντους. Η αντίσταση που καλείται να υπερνικήσει ο κυκλοφορητής (το ζητούμενο μανομετρικό) είναι αυτή των τριβών του νερού μέσα στους σωλήνες και τα εξαρτήματα, και υπολογίζεται προσεγγιστικά αθροίζοντας τις επιμέρους αντιστάσεις αυτών βάσει των στοιχείων τους (πλήθος, διατομές, μήκος για τους σωλήνες, χαρακτηριστικά αντίστασης καθενός), εφόσον γνωρίζουμε την εγκατάσταση.
Πέραν αυτού, αναρρωτήσου γιατί οι άλλοι πληρώνουν κιτ, αν ήταν τόσο απλό να το αντικαταστήσεις με ένα υδροστάτη και ένα χρονοδιακόπτη. Η απάντηση είναι ότι η διαφορά στην απόδοση θα είναι τόσο μεγάλη, που θα αποσβέσεις το kit σε ένα-δύο χρόνια στη χειρότερη περίπτωση.
Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση, δεν το γνώριζα αυτό. Με σωλήνες ppr φ25, χαλκοσωλήνες συλλέκτη φ22 και διάμετρο εναλλάκτη 1 ίντσα, ποιος κυκλοφορητής πιστεύεις πως είναι ο κατάλληλος;
Δεν το κάνω από τσιγκουνιά. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Αυτό που ενδιαφέρει εμένα και αυτούς που θα χρησιμοποιούν το μπόιλερ είναι να υπάρχει ΖΝΧ από τον ήλιο, έστω και 50 βαθμών. Σιγά σιγά θα μαζέψουμε το ποσό που χρειάζεται και θα πάρουμε και ένα κιτ. Αλλά φέτος θέλω την πιο οικονομική λύση για ΖΝΧ από τον ήλιο.
Αν θυμάμαι καλά υπάρχουν στο eBay έτοιμες λύσεις για αυτό που θες(οικονομικά).
Παίζει να έχω και μεταχειρισμένο κυκλοφορητή αν σε ενδιαφέρει.