Επιστροφή στο Forum : πάνω είναι η παροχή; κ κάτω η "κατανάλωση" ;;;
Μια σχετικά απλή ερώτηση… θέλω να κατεβάσω ρεύμα με χοντρό καλώδιο στο υπόγειο για την λειτουργία ενός πλυντηρίου κ κάποιων εργαλείων που έχω όπως τροχό, κλπ. Δεν θέλω να κάνω περισσότερα έξοδα κ θέλω να βάλω έναν παλιό διακόπτη ρεύματος του συχωρεμένου πατέρα μου. Έχω κατεβάσει καλώδιο από το κουτί της παροχής κουζίνας κ είμαι σε σκέψη τώρα που είναι η είσοδος του αίματος κ που η παροχή. Δηλαδή που είναι το «πήγαινε από το κουτί στο «έλα» από το διακόπτη για την λειτουργία των εργαλείων…. Συγγνώμη αν δεν τα λέω καλά…. Σας έχω κάποιες φωτογραφίες του διακόπτη.
Στο πάνω είναι η παροχή ρεύματος κ στο κάτω είναι η παροχή για τα εργαλεία;;;;;
αλπινιστης
11-11-24, 15:11
Οπως το ειπες, πανω η παροχη.
Συνανταει πρωτα τον διακοπτη
chipakos-original
11-11-24, 20:35
Προσπάθησε να βρεις μία μήτρα για την ασφάλεια διότι βλέπεις πως έχει μαυρίσει μέσα. Αυτό έγινε διότι η ασφάλεια δεν πάταγε καλά κι αυτό επειδή δεν είχε μήτρα.
Πάντως ο βασικός ρόλος της μήτρας δεν είναι να πατάει καλά η ασφάλεια, αλλά το να μην μπορείς να βάλεις μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτή που πρέπει
chipakos-original
12-11-24, 12:20
Πάντως ο βασικός ρόλος της μήτρας δεν είναι να πατάει καλά η ασφάλεια, αλλά το να μην μπορείς να βάλεις μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτή που πρέπει
Φυσικά και αυτό αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αν μπει χωρίς μήτρα η ασφάλεια θα ακουμπάει μόνο σε μία ακίδα και όχι σε μία σωστή επιφάνεια. Επίσης η μήτρα βοηθάει να ευθυγραμμιστεί η ασφάλεια με το κέντρο και όταν αφαιρεθεί η ασφάλεια που έχει καεί να βγει και να μην μείνει η μισή μέσα ,ειδικά αν υπάρχει χαλαρώτητα. Οπότε αν δεν υπάρχει μήτρα και δεν σφίξει η ασφάλεια σωστά τότε έχουμε κλασικά σπινθηρισμός ....θερμοκρασίες.... βουητά κ.ο.κ Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει σπάσει η πορσελάνη και μάλλον αν βλέπω καλά αυτό που έχει μείνει μέσα είναι η καρβουνιασμένη βίδα της μήτρας.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ για τις απαντήσεις σας. Σκέπτομαι να βάλω μια αυτόματη στρογγυλή βιδωτή ασφάλεια των 25Α. έτσι κ αλλιώς κατεβάζω χοντρό καλώδιο (νομίζω των 3χ5)
Αν κουμπώσω σφικτά την ασφάλεια είναι απαραίτητο να βάλω μέσα κ μήτρα;;;;
chipakos-original
12-11-24, 18:50
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ για τις απαντήσεις σας. Σκέπτομαι να βάλω μια αυτόματη στρογγυλή βιδωτή ασφάλεια των 25Α. έτσι κ αλλιώς κατεβάζω χοντρό καλώδιο (νομίζω των 3χ5)
Αν κουμπώσω σφικτά την ασφάλεια είναι απαραίτητο να βάλω μέσα κ μήτρα;;;;
Στην κατάσταση που είναι θέλει οπωσδήποτε........χρειάζεται η ασφάλεια να ακουμπάει σε μία σωστή επιφάνεια.
εγω θα λεγα, οπωσδήποτε, να καθαρίσεις καλα τη μαυρίλα ωστε να μεινει λεια η επιφανεια επαφής...
εφοσον θα βαλεις αυτοματη, νομιζω η μητρα μπορει να παραληφθεί χωρις κινδυνο
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
chipakos-original
12-11-24, 22:08
Το κόστος είναι τόσο χαμηλό που νομίζω ότι δεν δημιουργεί μεγάλο βάρος. https://www.venieris.com/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ/Ηλεκτρονικά-Είδη/CategoryID/2276/Level/a/ProductID/35350/catpageindex/3/List/0 https://ergo-tel.gr/μήτρα-lindner-10α?srsltid=AfmBOooc80xXBASkWOPHKEoQdta2zZJeR2wmHA NS7DivSPzkEv2ab12g
Καλώδιο 3x5 δεν υπάρχει. Ή 3x4 θα είναι, ή 3x6.
Απ' ότι κατάλαβα το πινακάκι αυτό θα το βάλεις στο υπόγειο.
Αν δεν έχω καταλάβει λάθος, η 25άρα ασφάλεια στο πινακάκι αυτό τί ακριβώς υποτίθεται ότι θα κάνει; Δεν υπάρχει 25άρα ασφάλεια στον πίνακα του σπιτιού για την κουζίνα από όπου και πήρες ρεύμα; Αν στο πινακάκι αυτό μπει μια άχρηστη 25άρα, οι μικρότερες ασφάλειες 10άρες, 16άρες που θα δώσουν στο πλυντήριο, στην πρίζα, κ.λ.π. πού υποτίθεται ότι θα μπουν; Ή μήπως δεν θα υπάρχουν καν;
Τράβηξα με κλεμα από την παροχή της κουζίνας!! (αυτό ήταν πιο κοντά) κατέβασα το καλώδιο από το μπαλκόνι (στο πίσω μέρος κ ΔΕΝ το βλέπει καθόλου ο ήλιος)κ το πήγα στο υπόγειο! Θα βάλω εκεί ίσως κάτω από το μπαλκόνι (εννοείται ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑ ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΡΟΧΕΣ ΚΛΠ) απόλυτα στεγανά είναι κ από εκεί με άλλο πάλι χοντρό καλώδιο να κάνω τις συνδέσεις…..
Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς πάχος καλώδιο είναι. Πάντως είναι ΧΟΝΤΡΟ κ καμία σχέση δεν έχει με τα 3 Χ 2,5, ίσως είναι 3 Χ 4! (μαλακό, όχι από το σκληρό καλώδιο)
Πριν λίγο πήγα κα είδα το καλώδιο. Είναι 3 Χ 6 που πηγαίνει στον διακόπτη αυτόν κ από κει 3 χ 4 το καλώδιο από τον διακόπτη στις συνδέσεις μου. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΔΕΝ θα δουλεύει συγχρόνως κουζίνα πάνω, κ τίποτα δουλείες μου κάτω…….
Επειδή έβρεχε σήμερα δεν πήγα να πάρω μήτρα για τον διακόπτη κ την αυτόματη βιδωτή ασφάλεια την στρογγυλή από τα καταστήματα…. Ίσως πάω αύριο αν δεν βρέχει….:biggrin:
Βάζω τον διακόπτη αυτόν σε περίπτωση που θέλω να αλλάξω πρίζα κάτω στο υπόγειο κ να μην αναγκάζομαι να ανεβαίνω πάνω σε άλλο όροφο για να κατεβάζω από εκεί τον διακόπτη στο πίνακα….
Ώστε την αυτόματη βιδωτή δεν την έχεις, αλλά θα την αγοράσεις; Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω.
Δεν μας έχεις ξεκαθαρίσει ακόμα τί θα υπάρχει μετά τον πίνακα αυτόν
Μετά τον διακόπτη θα υπάρχει πρίζα που θα τροφοδοτεί ένα 2ο ψυγείο , ένα φουρνακι μεσαίο κ φυσικά αργότερα τραβώ καλώδιο για διάφορα εργαλεία όπως τρυπάνια, τροχούς κλπ… τώρα είναι το φουρνακι κ ένα 2Ο ψυγείο ( που σπάνια θα δουλεύει).
Επομένως δεν μιλάμε να μπει 25άρα ασφάλεια στο πινακάκι, αλλά 16άρα το πολύ
Είναι παλιό μεγαλούτσικο φούρνοι των 20Α αν θυμάμαι, πρέπει να είναι παλιό εντοιχισμένος φούρνος) βάζω 25αρα να έχω «χάρη»β€¦.
Δεν κάνω καλά;;;;
θα την αγοράσεις; Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω.
εξεπλάγειν και εγω https://www.skroutz.gr/c/4100/aytomates-asfaleies.html?keyphrase=%CE%B2%CE%B9%CE%B4%CF%89% CF%84%CE%B7
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Είναι παλιό μεγαλούτσικο φούρνοι των 20Α αν θυμάμαι, πρέπει να είναι παλιό εντοιχισμένος φούρνος) βάζω 25αρα να έχω «χάρη»β€¦.
Δεν κάνω καλά;;;;Όχι. Θα βάλεις 16 το πολύ, επειδή δίνεις και σε πρίζα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν θα είχε κανένα νόημα να βάλεις 25άρα, αφού λογικά ήδη υπάρχει τέτοια στον πίνακα που δίνει τώρα στην κουζίνα, και δεδομένου ότι το ρεύμα που βγαίνει από ένα καλώδιο δεν γίνεται να είναι περισσότερο από αυτό που μπαίνει :001_smile:
Κάτσε γιατί με μπέρδεψες. Από παροχή στο πάνω όροφο (με κλεμα ) 25Α (της κουζίνας) κατεβάζω για να τροφοδοτήσω άλλη κουζίνα (χοντρικά να τα πω), μήπως από την 2η κουζίνα θα πρέπει να τραβήξω ΑΛΛΗ ασφάλεια 16αρα για τα δευτερεύοντα πράγματα; Όπως ψυγείο κ δραπανα;;;; μέχρι τώρα έχω κατεβάσει το καλώδιο κάτω. Κάνω όλη αυτή την διαδικασία γιατί ο κεντρικός πινάκας είναι διπλά σε υπνοδωμάτιο που δεν θέλω να ενοχλώ τον γιο μου που κοιμάται όταν τυχών πέφτει η ασφάλεια για να την σηκώνω……
Αυτό είναι όλο το έργο μου!
Κάτσε γιατί με μπέρδεψες. Από παροχή στο πάνω όροφο (με κλεμα ) 25Α (της κουζίνας) κατεβάζω για να τροφοδοτήσω άλλη κουζίνα (χοντρικά να τα πω), μήπως από την 2η κουζίνα θα πρέπει να τραβήξω ΑΛΛΗ ασφάλεια 16αρα για τα δευτερεύοντα πράγματα; Όπως ψυγείο κ δραπανα;;;;Ακριβώς αυτό... Ακριβώς, όμως...
Κάνω όλη αυτή την διαδικασία γιατί ο κεντρικός πινάκας είναι διπλά σε υπνοδωμάτιο που δεν θέλω να ενοχλώ τον γιο μου που κοιμάται όταν τυχών πέφτει η ασφάλεια για να την σηκώνωΘα ήθελες να μας εξηγήσεις με ποια λογική, αν γινόταν κάτι, θα έπεφτε η 25άρα που σκέφτηκες να βάλεις κάτω, και όχι η 25άρα που είναι πάνω, αφού κι αυτή 25άρα είναι; Και μάλιστα με την πιθανότητα από αυτήν να περνάει και ρεύμα της επάνω κουζίνας, δηλαδή περισσότερο από το ρεύμα που θα περνάει από την κάτω;
Χμμ έχεις δίκαιο!!! Γενικά όλο αυτό είναι κάπως περιττό;;; ΟΛΑ τα εξαρτήματα τα είχα κ για αυτό μπήκα σε αυτήν την διαδικασία….
Το θέμα είναι άλλο. Δεν βρήκα εδώ (από την Χαλκίδα είμαι) σε 2 μεγάλα καταστήματα πήγα ασφάλεια 25Α βιδωτή αυτόματη κ μου πρότεινε ένα; (που την πήρα) 20αρα με την προϋπόθεση να μην έχω φούρνο κ μάτια όλα ανοιχτό παρά μόνο το φούρνο κ ένα μάτι. Βεβαία εδώ μόνο τον φούρνο θέλω κ σπάνια ένα μάτι κ δέχτηκα. ΔΕΝ συμφέρει από το ιντερνετ να το παραγγέλλω γιατί η ασφάλεια κάνει γύρω στο 3 παρά κ τα μεταφορικά 3 με 4 ευρώ!!!
Ακούω γνώμες κ κριτική!
Οι γνώμες είναι ότι αφού θα δίνεις και σε πρίζα η ασφάλεια πρέπει να είναι το πολύ 16Α
Γιατί κάνεις του κεφαλιού σου;
Κυριακίδης
15-11-24, 14:48
Έχω κατεβάσει καλώδιο από το κουτί της παροχής κουζίνας
Αλλά από το ίδιο κουτί (παροχή τροφοδοσία) θα μπορεί να δουλεύει και η επάνω κουζίνα? (δεν ξεκαθαρίζεις το θέμα ) με λίγα λόγια παραλλήλισες 2 κουζίνες (άσχετα που έχεις κάνει συμφωνία με τον εαυτό σου ότι θα φροντίζεις να ανάβεις αναλόγως τις καταναλώσεις )
Και κάτι άσχετο , σε ποιο βαθμό κατέχεις τα ηλεκτρολογικά ? έχεις τα μέσα? π.χ κανένα κατσαβίδι / πολύμετρο κτλ
Το καλώδιο που βρήκες και ο διακόπτης σε τι περιβάλλον τα βρήκες ? σε στεγασμένο χώρο ? ή τα μάζεψες από έξω που ενδεχομένως να βρέχονταν κατά καιρούς , και τέτοια υλικά πιθανό να μην είναι αξιόπιστα και ίσως επικίνδυνα. Δες πάνω στο καλώδιο αν αναφέρει τα στοιχεία του , συνήθως κάθε λίγα μέτρα τα αναφέρει τα στοιχεία του
Τόσο το καλώδιο όσο κ ο διακόπτης ήταν σε στεγανό μέρος απόλυτα καθαρά κ καλά. δίχως φθορές κλπ. Απλά αρκετή σκόνη μιας κ ήταν στο υπόγειο….
Οι γνώσεις μου είναι μέτριες στα ηλεκτρολογικά κ ότι κάνω, το κάνω με μεράκι κ άκρως προσεκτικά κ σιγά σιγά.
Εννοείται οι δυο κουζίνες δεν θα δουλεύουν ταυτόχρονα (θα έπεφτε η ασφάλεια στον πινάκα)
Συμφωνώ ότι αφού θα υπάρχει κ πρίζα θα πρέπει έστω κ αργότερα να βάλω ασφάλεια 16Α
Εκτός από τα δοκιμαστικά κατσαβίδια, υπάρχει κ πολυμετρο αλλά στην προκειμένη φάση δεν χρειάζεται αυτό το όργανο……
Di*Ca_Electronic
16-11-24, 10:51
Φίλε Κώστα,
θα πρέπει να γνωρίζεις ότι όλοι οι γράφοντες & συμβουλεύοντες στο Forum αυτό τεχνικοί δεν κάνουν επίδειξη γνώσεων ούτε θέλουν
να " τα βάλουν " σε καμία περίπτωση με τους ερωτώντες, αλλά το μόνο που θέλουν είναι να τους βοηθήσουν σε κάθε τεχνική προσπάθειά τους,
πρωτίστως δε να τους προφυλάξουν από το ρεύμα , γιατί το ρεύμα σε κάθε περίπτωση απροσεξίας " σκοτώνει " .
Ο δ/πτης που βρήκες κατά τη γνώμη μου να μην χρησιμοποιηθεί, λόγω υπερβολικής παλαιότητας, περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει
στις συνδέσεις σου παρά θα λύσει.
Αν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις δ/πτη αγόρασε έναν από κατ/μα πώλησης ηλεκτρ/κού υλικού διπλής δ/πής (φάσης + ουδέτερου).
Ελπίζω ότι το καλώδιο που κατέβασες από την κουζίνα να ΄ναι τριπολικό (να ΄χει και γείωση, καθόσον είναι άκρως απαραίτητη).
Το πολύμετρο χρειάζεται γιατί όταν θα συνδέσεις με το καλό πρίζα σούκο, θα πρέπει να μετρήσεις μ΄ αξιόπιστο όργανο μεταξύ των 2 πόλων της
(φάσης / ουδετέρου) 220 ~ 230V A.C.
Σε περίπτωση οποιασδήποτε άλλης τιμής στη μέτρησή σου θα πρέπει να ξηλώσεις το καλώδιο που βρήκες και τοποθέτησες και να τοποθετήσεις
ένα 3 X 6 mm2 , αγορασμένο από κατ/μα πώλησης Ηλεκτρ/κών Υλικών, καλής ποιότητας.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ θερμά όλες τις απαντήσεις σας. ΝΑΙ το ρεύμα σκοτώνει κ ότι κάνω το κάνω με πολύ προσοχή κ σιγά σιγά. Το καλώδιο είναι καλό ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ με γείωση δίχως κοψίματα γδαρσίματα κλπ…. Όλα τα έχω τοποθετήσει αλλά λέγω του καιρού κ να βρω κ εγώ ελεύθερο χρόνο θα κάνω την ένωση.
έστω κ αργότερα να βάλω ασφάλεια 16ΑΑυτό το "αργότερα" δεν μου άρεσε. Ποιο είναι το πρόβλημα τού να βάλεις 16Α ασφάλεια στο πινακάκι; Μήπως σκοπεύεις στην κάτω κουζίνα να βράζεις στη μια εστία μακαρόνια, στην άλλη εστία κιμά, στην τρίτη να φτιάχνεις κρεατόσουπα, στην τέταρτη να ψήνεις καφέ, και να έχεις και κάνα γιουβέτσι να ψήνεται στο φούρνο, όλα αυτά ταυτόχρονα;