PDA

Επιστροφή στο Forum : [Τελικός Ενισχυτής] REACT AV 1300 V.2

Electron_Detector
07-05-23, 09:03
Γεια σας , προσπαθώ να επισκευάσω ένα τελικό ενισχυτή (REACT AV 1300 V.2) , αλλά δυστυχώς βρήκα σε συγκεκριμένο σημείο της τροφοδοσίας ξηλωμένο μέρος του τυπωμένου κυκλώματος με αποτέλεσμα να μην είναι σαφής η διαδρομή των φλεβών του κυκλώματος αλλά και οι τιμές των εξαρτημάτων που ήταν επί της πλακέτας (πιθανώς zener) . Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει σχέδιο για τον συγκεκριμένο ενισχυτή για να μπορέσω να διορθώσω το τυπωμένο και βρω και τις σωστές τιμές των εξαρτημάτων που έχουν σβηστεί από το τυπωμένο .

Ευχαριστώ

mikemtb73
07-05-23, 11:05
τιποτα φωτογραφιες ισως βοηθούσαν...
αυτο το ειδες??

Γειά σας κα καλώς σας βρήκα. Τιμή μου να γίνω μέλος του φόρουμ σας.
Η ερώτησή μου τώρα, έχω να επισκευάσω τον ενισχυτή REACT AV 1300 V.2

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Electron_Detector
07-05-23, 13:36
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση , επισυνάπτω μια φωτογραφία . Όσον αφορά στο νήμα που έδωσες , το έχω δει , οι αντιστάσεις εκατέρωθεν του κατεστραμμένου τυπωμένου είναι 270 και 82 ωμ , το ζήτημα είναι στις 2 ζένερ (?) και στην ακριβή τιμή τους , καθώς και στη σωστή πορεία των φλεβών . Όποιος μπορεί να βοηθήσει ας σημειώσει έστω επάνω στη φώτο τη σωστή διάταξη του κυκλώματος και τις τιμές των 2 ζένερ (?) που η τιμή τους έχει σβήσει . Ευχαριστώ

49498

Δεν είμαι 100% σίγουρος αλλά εικάζω πως η διάταξη του κατεστραμμένου τυπωμένου είναι όπως στη Φώτο . Την επισυνάπτω και αυτή και όποιος μπορεί ας βοηθήσει .

49499

Di*Ca_Electronic
08-05-23, 03:29
Φίλε Λευτέρη,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
Ναι όπως χρωμάτισες με μαύρο τους χαλκοδιαδρόμους είναι η σωστή εμφάνισή τους.
Όσον αφορά τ΄ εξαρτ/τα που λείπουν καλό είναι ν΄ ανεβάσεις ευκρινείς φωτογραφίες ολόκληρης της PCB και του πάνω και του κάτω μέρους της.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Electron_Detector
08-05-23, 13:19
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Δημήτρη και επίσης ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Οι 2 αντιστάσεις και οι πυκνωτές δεν λείπουν , αφαιρέθηκαν για να φωτογραφηθεί καλύτερα το περιβάλλον του κατεστραμμένου τυπωμένου , οι αντιστάσεις είναι 270 και 82 ωμ και αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλο φίλο εδώ που ανέβασε παρόμοια βλάβη ( https://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=45734&d=1548051566 ) .Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο κατεστραμμένο μέρος της πλακέτας δεν εμφανίζεται το είδος και οι ακριβείς τιμές των δυο εξαρτημάτων που είναι στον κίτρινο και κόκκινο κύκλο , κατά πάσα πιθανότητα είναι και οι 2 ζένερ , αλλά θα προσπαθήσω να φωτογραφίσω ευκρινώς μεγαλύτερο μέρος του κυκλώματος για να δούμε τι ακριβώς τροφοδοτούν .

mikemtb73
08-05-23, 13:34
https://stokostos.gr/product/enischytis-ichou-mavros-react-av-1300-b-v2-0/
τον αγοραζεις το πρωι, τον ανοιγεις προσεκτικά, βλεπεις αυτο που θες και τον επιστρέφεις την ιδια μερα [emoji13]

Electron_Detector
08-05-23, 21:04
Δημήτρη και λοιποί φίλοι καλησπέρα , ευκρινής φωτογραφία όλου του κυκλώματος και των 2 όψεων δεν μπορεί να αποδοθεί , έτσι σχεδίασα τις κεντρικές γραμμές τροφοδοσίας του κατεστραμμένου κυκλώματος από τη γέφυρα ανόρθωσης έως το ΤDA . Το TDA 7265 ζητά μια τάση +25v στο pin 3 και -25v στα pins 1 και 6 , αυτές οι τάσεις λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τόσο η αντίσταση 270 ωμ , όσο και η αντίσταση 82 ωμ συνδέονται στις 2 παραπάνω γραμμές τροφοδοσίας και οι 2 ζένερ (?) που είναι επάνω στις αντιστάσεις προσαρμόζουν την τάση και τη στέλνουν στις βαθμίδες προενίσχυσης ενισχυτή , προενίσχυσης μικροφώνων και echo , δηλαδή τροφοδοτούν συνολικά 4 επιμέρους ολοκληρωμένα . Συνεπώς πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθούν οι ακριβείς τιμές των 2 ζένερ (?) για να μην υπάρξει φθορά των παραπάνω ολοκληρωμένων από τάση μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στο κατεστραμμένο τυπωμένο.

Di*Ca_Electronic
09-05-23, 06:25
Λευτέρη,
μιάς και πήρες τους χαλκοδιαδρόμους προς τα πίσω ανάφερε τα στοιχεία των τεσσάρων επιμέρους ολοκληρωμένων που βρίσκονται στην
προενίσχυση MIC & ECHO.
Πάντως από τα Datasheets του IC : TDA7265 ( https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25084/STMICROELECTRONICS/TDA7265.html (https://pdf1.alldatasheet.com/%20datasheet-pdf/view/25084/STMICROELECTRONICS/TDA7265.html) ) φαίνεται ότι η τάση +VS (+25V) που πηγαίνει στο pin 3 αυτού, οδηγείται με μία αντίσταση 15ΚΩ στο συλλέκτη ενός οδηγού TRN στου οποίου τη βάση πρέπει ν΄ υπάρχει τάση 5V οπότε συμπερασματικά ένα εκ των δύο zener (και τα δύο ίσως), αν καταλήγουν σ΄ αυτή πρέπει να ΄χει(ουν) τιμή 5V/0,5W.
Προσοχή στη πολικότητά τους ως zener αν αυτή δεν είναι τυπωμένη στο PCB.

Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Electron_Detector
09-05-23, 12:20
Καλημέρα στην παρέα ,

Δημήτρη είχα ήδη κατεβάσει το pdf του tda 7265 , το τρανζίστορ που αναφέρεις δέχεται 5 volt στη βάση και ο συλλέκτης ενεργοποιεί το pin 5 του tda που είναι το ST-BY .

Από τα 4 ολοκληρωμένα τα 3 είναι τόσο μικρά που τα γράμματα τους θέλουν μικροσκόπιο για να τα δω , ο μεγεθυντικός φακός δεν κάνει τίποτε . Το 4ο ολοκληρωμένο είναι της βαθμίδας echo και είναι το CD2399GP .

Αν μεγεθύνεις τη φωτογραφία του κατεστραμμένου τυπωμένου θα διακρίνεις αμυδρά στη μια θέση τον αριθμό 5 . Τείνω να θεωρήσω ότι και τα δυο εξαρτήματα είναι ζένερ 5 volt χωρίς να είμαι σίγουρος για τη δεύτερη ζένερ . Επισυνάπτω ένα συνοπτικό σχεδιάγραμμα . Από τα σημεία Α1 και Α2 ξεκινούν να μοιράζονται οι τάσεις στις βαθμίδες που προανέφερα .

https://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=49500&stc=1&thumb=1&d=1683623973 (https://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=49500&d=1683623973)

ezizu
09-05-23, 18:06
Καλησπέρα. Στο σχηματικό που ανέβασες η κάτω διόδο zener (μετά την αντίσταση 270Ω ) είναι με λάθος συνδεσμολογία, θα πρέπει να την συνδέσεις ανάποδα.

Electron_Detector
09-05-23, 18:34
Καλησπέρα Σήφη , ευχαριστώ για την παρατήρηση , ρίξε μια ματιά τώρα στο σχέδιο . Αυτό εννοείς σωστή πολικότητα ?

49502

Di*Ca_Electronic
09-05-23, 19:09
Σωστά το σχεδιάσες.
Δοκίμασε με zener 5V / 0,5W γιατί όπως φαίνεται και στα Datasheets του CD2399GP ( https://datasheetspdf.com/pdf-file/665614/ETC/CD2399GP/1 )
η VCC που πηγαίνει στο pin 1 αυτού είναι 5V.
Δες πως θα συμπεριφερθεί ο ενισχυτής κι επανέρχεσαι αν θέλεις για τ΄ αποτέλεσμα.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Electron_Detector
09-05-23, 20:55
Καλησπέρα Δημήτρη , θα προμηθευτώ με την πρώτη ευκαιρία δυο ζένερ 5 βολτ στη πολικότητα του παραπάνω σχεδίου , θα δοκιμάσω το κύκλωμα και θα σας ενημερώσω . Σκέπτομαι οι ζένερ να είναι λίγο πάνω από 0.5 w για μεγαλύτερη αντοχή στη ζητούμενη ένταση από τις βαθμίδες που τροφοδοτούν .

Σας ευχαριστώ

mikemtb73
09-05-23, 23:20
παιδιά αποκλειεται να εχει στο + ζενερ5volt... η ισχύ πανω της θα ηταν πανω απο ενα watt και στην αντισταση σχεδον 5 (ΠΈΝΤΕ) watt.(χωρις φορτίο)
υπερβολικα μου φαίνονται!!
για δειτε το λιγο
επισης ποσα watt ηταν οι 2 αντιστασεις που έβγαλες?
λογικο με τόση ζεστη να γινουν ψητες οι φλεβες [emoji1787][emoji1787]

Electron_Detector
10-05-23, 00:46
Μιχάλη αν μεγεθύνεις λίγο την πρώτη φωτογραφία θα δεις ότι και οι 2 αντιστάσεις είναι 0.5w . Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη απαίτηση φορτίου από τις βαθμίδες που τροφοδοτούν . Παράδειγμα , Το CD2399GP που τροφοδοτείται από το σημείο Α1 ζητά +5 v τάση . Θεωρώ πως οι ζένερ των 5 βολτ ακόμη και αν δεν είναι η σωστή τιμή , πειραματικά δεν θα προκαλέσουν ζημιά από υπέρταση . Όπως και να έχει μόλις τις προμηθευτώ θα σας ενημερώσω.

FILMAN
10-05-23, 09:17
Με +25V στο θετικό rail ΚΑΙ 82Ω αντίσταση ΚΑΙ 5V ζένερ, πάνω στην αντίσταση έχουμε ισχύ (25-5)^2 / 82 = 4.88W! Όσο ρεύμα και αν τραβάνε τα τροφοδοτούμενα κυκλώματα! Πώς γίνεται λοιπόν να είχε εκεί αντίσταση 0.5W;

Αν θεωρήσουμε ότι η τάση των +25V είναι σωστή και ότι η αντίσταση (82Ω, 0.5W) είναι επίσης σωστή, τότε η ζένερ πρέπει να είναι τουλάχιστον 20V, που φαίνονται πολλά!

spiros full
10-05-23, 11:50
μην το εχουμε κι απιθανο τα αναγραφομενα στη πλακετα στοιχεια να ειναι αλλα για αλλα εχει τυχει σε πολυ ακριβοτερα μηχανηματα.

Electron_Detector
10-05-23, 15:41
Φίλιππε , ο Μ/Σ δίνει στην έξοδο 2χ19 βολτ , μετά τη γέφυρα και τους 2 μεγάλους πυκνωτές εξομάλυνσης η τάση που φτάνει στα pin 3 είναι +25v και στα pin 1 και 6 είναι -25v , είναι δηλαδή ακριβώς η τάση που αναφέρεται στο Datasheet του TDA 7265 .

Οι δυο αντιστάσεις (270 + 82 ωμ) είναι πράγματι ½ watt ,όμως θεωρώ πως το κύκλωμα καταπονείται στη συγκεκριμένη βαθμίδα (ζένερ+αντιστάσεις) διότι στα μέγιστα watt εξόδου του TDA οι βαθμίδες που τροφοδοτούν τα σημεία Α1+Α2 θα απαιτήσουν περισσότερα mA και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβάζει θερμοκρασία η αντίσταση , να αλλοιώνεται η τιμή της και να χτυπά την ζένερ .

Di*Ca_Electronic
10-05-23, 15:47
Λευτέρη,
εδώ θα γράψω ότι έχει απόλυτο δίκιο ο Φίλιππος.
Δεν είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο σκαρίφημα που σχεδίασες, εγώ αναφερόμουν σε zeners 5V σύμφωνα με τα σχηματικά που παρατηρούμε στις σελίδες 1 & 7 των Datasheets του TDA7265 ( https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25084/STMICROELECTRONICS/TDA7265.html (https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25084/%20STMICROELECTRONICS/TDA7265.html) ) όπως και τη σελ. 4 των Datasheets του CD2399CP ( https://datasheetspdf.com/pdf-file/665614/ETC/CD2399GP/1 ).
Είναι η συνδεσμολογία των zeners σύμφωνη με το σκαρίφημα που σχεδίασες, είσαι απόλυτα βέβαιος;
Αν είναι έτσι τότε η τιμή τάσης είναι σίγουρα 20V και σαν ισχύ πρέπει να ΄ναι στο 1W.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Electron_Detector
10-05-23, 16:03
Δημήτρη θεωρώ ότι σωστά αποτύπωσα περιληπτικά το κατεστραμμένο κύκλωμα χωρίς να είμαι και 100% βέβαιος . Θα ξεκινήσω τις δοκιμές με χαμηλόβολτες ζένερ λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό (5) που αμυδρά φαίνεται στο τυπωμένο .Ταυτόχρονα θα μετρώ την απαίτηση σε mA του κυκλώματος (στην έξοδο των αντιστάσεων 270 + 82 ωμ) αυξάνοντας την ένταση του ήχου έως το μέγιστο . Ρίξτε μια ματιά και σε αυτά που αναφέρονται εδώ : https://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=72385

Di*Ca_Electronic
10-05-23, 19:03
Λευτέρη,
διαβάζοντας το νήμα που ανέβασες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι δίοδοι zener είναι στα 15V (ο τυπωμένος αριθμός 5 στη PCB βοηθά αλλά
έχει χώρο γι΄ ακόμα ένα ψηφίο κι ο φίλος Νίκος του νήματος που ανέβασες το χρησιμοποίησε με τη παρότρυνση του φίλου Σήφη κι είχε θετικό
αποτέλεσμα).
Βάζεις λοιπόν 2 zener στα 15V / 1W και κάνεις οπωσδήποτε έλεγχο με καπασιτόμετρο & ESR meter όλων των γύρω ηλεκτρολυτικών πυκνωτών
κυρίως από την άποψη απώλειας χωρ/τας, και νομίζω ότι θα πετύχεις την πλήρη αποκατ/ση λειτουργίας του ενισχυτή σου.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Electron_Detector
10-05-23, 19:25
Δημήτρη στο νήμα που έστειλα είχε καεί η μία ζένερ και τοποθέτησε καθ΄ υπόθεση μία ζένερ 15 βολτ με θετικό αποτέλεσμα , αλλά υπάρχουν δυο άγνωστες παράμετροι , δεν γνωρίζουμε αν είναι όντως συμμετρικές οι τιμές και των δυο ζένερ , αλλά και πόσο διήρκεσε το θετικό αποτέλεσμα υπό του ενδεχομένου αν η τάση είναι μικρότερη των 15v , πόσο τελικώς καταπονήθηκαν τα ολοκληρωμένα ?

Di*Ca_Electronic
11-05-23, 05:57
Λευτέρη,
πάρε τις γραμμές που δεν είναι τοποθετημένα τώρα τα zener, προς τα πίσω και δες που ακριβώς καταλήγουν για να βγάλεις άκρη.
Τα smd IC΄s λειτουργούν με τάση 5V D.C. τ΄ IC΄s εξόδου λειτουργούν με + / - 25V D.C.
Νομίζω ότι τα zener είναι ίδια κι έχουν τη τάση που αναγράφεται στο νήμα που ανέβασες οπότε αν τα χρησιμοποιήσεις δεν νομίζω να καταπονήσεις
κανένα IC.
Άλλώστε zener 15V & 20V θυμήθηκα κι εγώ ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρο στη συγκεκριμένη βαθμίδα ενισχυτών (από τον παλιό καλό καιρό που
επισκεύαζα τέτοιους).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

FILMAN
11-05-23, 09:28
Οι δυο αντιστάσεις (270 + 82 ωμ) είναι πράγματι ½ watt ,όμως θεωρώ πως το κύκλωμα καταπονείται στη συγκεκριμένη βαθμίδα (ζένερ+αντιστάσεις) διότι στα μέγιστα watt εξόδου του TDA οι βαθμίδες που τροφοδοτούν τα σημεία Α1+Α2 θα απαιτήσουν περισσότερα mA και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβάζει θερμοκρασία η αντίσταση , να αλλοιώνεται η τιμή της και να χτυπά την ζένερ .

Θα ξεκινήσω τις δοκιμές με χαμηλόβολτες ζένερ λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό (5) που αμυδρά φαίνεται στο τυπωμένο .Ταυτόχρονα θα μετρώ την απαίτηση σε mA του κυκλώματος (στην έξοδο των αντιστάσεων 270 + 82 ωμ) αυξάνοντας την ένταση του ήχου έως το μέγιστο .
Έχεις καταλάβει ότι η ισχύς που θα καταναλώσει η αντίσταση των 82Ω θα είναι τουλάχιστον 4.9W ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (ακόμα και καθόλου ρεύμα να μην τραβάει);

Electron_Detector
11-05-23, 15:52
Φίλοι καλησπέρα , σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια σας . Θεωρώντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι ζένερ να μην είναι συμμετρικής τιμής καθώς αυτές ΔΕΝ τροφοδοτούν το TDA , αλλά τις βαθμίδες που έχω ήδη αναφέρει , επικοινωνήσα με φίλο τεχνικό που έχει διαλυμένο για ανταλλακτικά ένα παρόμοιο κομμάτι και περιμένω να μου φέρει ότι έχει απομείνει από την πλακέτα για να προχωρήσω στην επισκευή . Ελπίζω να είναι επάνω οι ζένερ :001_rolleyes: . Θα σας ενημερώσω με κάθε λεπτομέρεια για την εξέλιξη της επισκευής .

mikemtb73
11-05-23, 16:31
προφανως και δεν ειναι, διοτι πιθανοτατα θα ειχαν ιδιους αντιστατες...

FILMAN
12-05-23, 10:09
προφανως και δεν ειναι, διοτι πιθανοτατα θα ειχαν ιδιους αντιστατες...

Όχι απαραίτητα, αν τα τροφοδοτούμενα κυκλώματα τραβάνε πιο πολύ ρεύμα από τη θετική γραμμή (συχνό φαινόμενο), είναι λογικό η αντίσταση που έχει εκεί να είναι μικρότερη ακόμα και αν είναι ίδιες μεταξύ τους οι ζένερ.

Electron_Detector
14-05-23, 20:56
Καλησπέρα , επανέρχομαι για να σας ενημερώσω όπως σας το είχα υποσχεθεί .

Η διαλυμένη πλακέτα δεν βοήθησε από το υπόλοιπο των εξαρτημάτων που υπήρχαν επάνω της . Αυτό που κάπως βοήθησε είναι η αναγνώριση του chip προενίσχυσης το όποιο είναι το 4558D . Δείτε στο datasheet την ανοχή (+) και (-) τάσης που απαιτεί για τη λειτουργία του . http://www.datasheetcafe.com/4558d-datasheet-pdf-njm4558d/

Πλέον μένει ο υπολογισμός του τύπου (25-z)^2 / R = w προκειμένου να μη θερμαίνονται οι αντιστάσεις τροφοδοσίας των A1 και Α2 βαθμίδων .

FILMAN
15-05-23, 10:42
Γιατί δεν βοήθησε; Λείπανε τα αντίστοιχα εξαρτήματα, ήτανε καμμένα, ή η πλακέτα είχε διαφορές;

Electron_Detector
15-05-23, 21:19
Καλησπέρα φίλοι .

Φίλιππε στην πλακέτα που είχε γίνει ανταλλακτικά μεταξύ των άλλων έλειπαν και εξαρτήματα της βαθμίδας τροφοδοσίας που μας απασχόλησε εδώ . Τώρα σύμφωνα με το datasheet του 4558D θα πρέπει να προσδιορίσω τις τιμές στον τύπο (25-z)^2 / R = w για να έχω τα βέλτιστα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου .

mikemtb73
15-05-23, 22:02
Πλέον μένει ο υπολογισμός του τύπου (25-z)^2 / R = w .
συναντησες καποια δυσκολία με τον 'τυπο' ?

θα πρέπει να προσδιορίσω τις τιμές στον τύπο (25-z)^2 / R = w .

FILMAN
16-05-23, 09:51
Καλησπέρα φίλοι .

Φίλιππε στην πλακέτα που είχε γίνει ανταλλακτικά μεταξύ των άλλων έλειπαν και εξαρτήματα της βαθμίδας τροφοδοσίας που μας απασχόλησε εδώ . Τώρα σύμφωνα με το datasheet του 4558D θα πρέπει να προσδιορίσω τις τιμές στον τύπο (25-z)^2 / R = w για να έχω τα βέλτιστα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου .
Δεν σε καταλαβαίνω. Το 4558 είναι ένας τελεστικός που μπορεί να τροφοδοτείται με οποιαδήποτε τάση από 10 ως 30V. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο κύκλωμα μπορεί να τροφοδοτείται με οποιαδήποτε τάση μέσα σ' αυτά τα όρια, διότι αν διαχειρίζεται σήματα που φτάνουν τα, π.χ., +/- 12V, η τροφοδοσία του δεν μπορεί να είναι μικρότερη. Οπότε πώς η γνώση ότι δουλεύει με 10...30V θα σε βοηθήσει, δεν το πιάνω. Επίσης αν οι αντιστάσεις και οι ζένερ τροφοδοτούσαν μόνο 4558, πιθανότατα θα ήταν ίδιες. Αλλά δεν είναι (τουλάχιστον από τα επί της πλακέτας γραφόμενα). Άρα μάλλον τροφοδοτούν και κάτι άλλο, και αυτό το κάτι άλλο θα μπορούσε ωραιότατα με 10V να μην δουλεύει και με 30V να καίγεται. Οπότε ποια τάση θα βάλεις στον τύπο;

Di*Ca_Electronic
16-05-23, 19:58
Λευτέρη,
θα πρέπει ν΄ ελέγξεις και να σχηματοποιήσεις σ΄ ένα σκαρίφημα τα δύο δικτυώματα Zener-Resistance
ποιά ενεργά στοιχεία τροφ/τούν.
Αν π.χ. η μία zener η ενωμένη με την αντίσταση 270Ω παρέχει τάση στ΄ IC : 4558D τ΄ οποίο τροφοδοτείται
με 18V με βάσει τα Datasheets του ( https://datasheetspdf.com/pdf-file/1485807/JRC/ 4558D/1 (https://datasheetspdf.com/pdf-file/1485807/JRC/%204558D/1) ) τότε θα
χρησιμοποιηθεί zener 6V8 κι η αντοχή της αντίστασης σ΄ ισχύ θα ΄ναι (25 - 6,8)^2 : 270 = 331,24 : 270 = 1,2268W
(οπότε χρησιμοποιείς 2W αντίσταση).
Για την άλλη zener την ενωμένη με την αντίσταση 82Ω εφόσον παρέχει τάση μόνο στ΄ IC : CD2399GP τ΄ οποίο
τροφοδοτείται με max 7V με βάσει των Datasheets του ( https://datasheetspdf.com/pdf-file/665614/ETC/CD2399GP/1 )
τότε θα χρησιμοποιηθεί zener 18V κι η αντοχή της αντίστασης σ΄ ισχύ θα ΄ναι (25 - 18)^2 : 82 = 0,5975W (πλησιάζει
το 1W αλλά για μεγαλύτερη αντοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντίσταση 82Ω / 2W).

Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Electron_Detector
18-05-23, 18:12
Καλησπέρα φίλοι ,

Όπως σας είχα πει στα πρώτα μηνύματα ,τα σημεία Α1 και Α2 τροφοδοτούν την προενίσχυση (4558D) , 2 προενισχύσεις μικροφώνου (4558D) και μια βαθμίδα echo (CD2399GP) . Στις 3ς προενισχύσεις οι τάσεις (+) και (-) λαμβάνονται από τα σημεία Α1(+) και Α2(-) , στη βαθμίδα echo υπάρχει ζένερ 5.6 βολτ που προσαρμόζει προς τα κάτω την τάση του Α1 σημείου (+) στο pin του (CD2399GP) .

Τα τελικά συμπεράσματα μου για τις τιμές στον τύπο (v-z)^2 / R = w) θα σας τα πω όταν ολοκληρώσω όλες τις δοκιμές .

Όμως εδώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι άλλο : Στο Datasheets του TDA η μέγιστη τάση λειτουργίας του είναι τα (+) (-) 25 βολτ και η ελάχιστη τα (+) (-) 5 βολτ . Πως θα μπορούσα αυτά τα 25 βολτ να τα χαμηλώσω για να μην εργάζεται το TDA στο μέγιστο της τάσης του ?

klik
18-05-23, 19:40
Γιατί να τα χαμηλώσεις; Δεν έκανε καλή δουλειά ο κατασκευαστής;

Έχεις μετρήσει τις τάσεις και είναι +-25V; Ακριβώς;
Το καρτελάκι στην τροφοδοσία γράφει ότι ο ενισχυτής λειτουργεί με 220V ή 230V?

Μήπως να ανεβάσεις ευκρινείς φωτογραφίες της πλακέτας του ενισχυτή ώστε και εσύ και άλλοι στο μέλλον να μπορείτε να ανατρέχετε για να βρείτε πληροφορίες για τα εξαρτήματα που σας κάηκαν;

Τα τελικά συμπεράσματα μου για τις τιμές στον τύπο (v-z)^2 / R = w) θα σας τα πω όταν ολοκληρώσω όλες τις δοκιμές .

ποιες δοκιμές περιμένεις; Τι συμπεράσματα; Κατάλαβες ότι ο τύπος υπολογίζει τη θερμική ισχύ πάνω στην αντίσταση και δεν έχει σχέση τι κύκλωμα έχεις μετά (αρκεί να μην ρίχνει την τάση κάτω από Vz);

FILMAN
19-05-23, 09:37
Κατάλαβες ότι ο τύπος υπολογίζει τη θερμική ισχύ πάνω στην αντίσταση και δεν έχει σχέση τι κύκλωμα έχεις μετά (αρκεί να μην ρίχνει την τάση κάτω από Vz);Αν τη ρίχνει, τότε η ισχύς που καταναλώνεται στην αντίσταση είναι ακόμα μεγαλύτερη!