PDA

Επιστροφή στο Forum : [Daewoo] Ψυγείο Daewoo FR581NW δεν σταματάει.

DOC
05-01-20, 21:51
Την καλησπέρα μου και τα χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο. Χρειάζομαι την βοήθειά σας. Έχω σκάσει με αυτό το ψυγείο. Είμαι ηλεκτρολόγος, έχω γνώσεις ηλεκτρονικών, και είναι πλέον θέμα τιμής για εμένα να το επισκευάσω. ΄Το ψυγείο δούλευε άψογα ώσπου άρχισε να ακούγεται ένας δυνατός ήχος και να μην σταματά ο συμπιεστής του. Ο θόρυβος ήταν από το βεντιλατέρ του κομπρέσορα. Δούλευε αλλά ακουγόταν πολύ. Το έβγαλα και, αφού είναι διαιρούμενο, το έλυσα, το καθάρισα, λιπαίνω τα ρουλεμανάκια και δούλεψε άψογα.  Συνέχισε όμως να μην σταματά ο κομπρέσορας. Σταματά μόνο όταν κάνει απόψυξη και τότε ξεπαγώνουν τα πάντα στην κατάψυξη. Ανοίγω από μέσα και βλέπω το βεντιλατέρ της κατάψυξης κολλημένο. Το βγάζω κι αυτό, μαζί και το άλλο της συντήρησης, τα καθαρίζω, τα λιπαίνω  και δουλεύουν άψογα. Ο κομπρέσορας συνεχίζει να μήν σταματά. Θερμοκρασίες πολικές. -30 κατάψυξη, -7 συντήρηση σε 24 ώρες. Βγάζω τα 3 αισθητήρια. Τα ζεσταίνω, τα κρυώνω, η αντίσταση τους αλλάζει κανονικά. Βγάζω την πλακέτα. Μετράω αντιστάσεις, διόδους, πυκνωτές, όλα καλά. Ο κομπρέσορας συνεχίζει να μην σταματά και οι θερμοκρασίες πολικές. Μόνο όταν κάνει αυτόματη απόψυξη, σταματά ο κομπρέσορας, η θερμοκρασία στην κατάψυξη ανεβαίνει στους 1-2 βαθμούς και μετά ξεκινά και πάμε πάλι για πολικές θερμοκρασίες. Συγνώμη αν έγραψα πολλά, αλλά με έχει σκάσει το άτιμο. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣΤΟΡΙΑ;;

DOC
06-01-20, 11:22
Λέτε να φταίει το τσιπάκι της πλακέτας με το πρόγραμμα; Σκέφτηκα να βάλω έναν έξτρα θερμοστάτη στην συντήρηση η στην κατάψυξη που να κόβει απλά την εντολή λειτουργίας του συμπιεστή. Νομίζεται ότι θα δουλέψει ΄σωστά έτσι;

Κυριακίδης
06-01-20, 13:05
βγάζει κάποιον κωδικό σφάλματος?
https://www.manualslib.com/manual/800502/Daewoo-Fr-581nt.html?page=5#manual
https://finderrorcode.com/daewoo-refrigerator-error-codes.html

DOC
06-01-20, 14:44
Άλλο περίεργο κι αυτό που ξέχασα να αναφέρω. Όχι δεν βγάζει κανένα σφάλμα.

DOC
06-01-20, 15:54
Κύριε Κυριακίδη ευχαριστώ που ασχοληθήκατε. Με τον έξτρα θερμοστάτη λέτε να δουλέψει; Μηχανικό βρίσκω εύκολα. Ξέρω ότι ο ηλεκτρονικός είναι καλύτερος αλλα θα πρέπει να τον αγοράσω. Πριν δώσω χρήματα είπα να πάρω απόψεις.

klik
06-01-20, 16:26
Ποσων χρονων είναι το ψυγειο;
εχεις φωτογραφια απο την πλακετα;
το μοτερ ελεγχεται με triac ή relay;
εχει με led ή οθονη, ενδειξη θερμοκρασιας ή να το πω αλλιως: "καταλαβαινει" οτι η θερμοκρασία ξεφυγε απο τα επιθυμητά ορια;
Τους πυκνωτες πως τους ελεγξες;

DOC
06-01-20, 17:16
15ετίας είναι το ψυγείο. Με ρελέ είναι. Πλακέτα όχι με smd. Τις κλασικες. https://www.manualslib.com/manual/800502/Daewoo-Fr-581nt.html?page=5#manual
Τους ηλεκτρολυτικούς μέτρησα, αφού τους ξεκόλλησα.

DOC
06-01-20, 17:20
15ετίας είναι. Πλακέτα κλασική με ρελέ. Όχι smd. Τους ηλεκτρολυτικούς μέτρησα ξεκολλώντας τους. Τελευταία σελίδα είναι και το σχέδιο. https://www.manualslib.com/manual/800502/Daewoo-Fr-581nt.html?page=5#manual

DOC
06-01-20, 17:24
Χάθηκε το μήνυμα και το ξαναέγραψα. Μετά βγήκαν και τα δύο.

Κυριακίδης
06-01-20, 18:09
Ρώτησες σε κάποια εταιρία αν υπάρχει περίπτωση να βρεις και τους 3 αισθητήρες , γιατί βρήκα μόνο τον έναν και είναι θερμική ασφάλεια .
http://www.eaparts.gr/content.aspx?catid=108&pcatid=4&m=108&l=1#prettyPhoto (Daewoo & Samsung είναι και τα 2 άθλια ξαδερφάκια)

DOC
06-01-20, 18:30
Δεν έψαξα για τους αισθητήρες γιατί τους μέτρησα και είδα ότι ανεβοκατεβάζουν αντίσταση όταν τους κρύωνα - ζέσταινα.

DOC
06-01-20, 18:31
Λες να με γελάνε;

Κυριακίδης
06-01-20, 18:57
Δεν αμφιβάλλω ότι ανεβοκατεβάζουν αντίσταση , αλλά γιατί άραγε βγάζουν μέχρι και πίνακες για κάθε είδους σένσορα που σου λένε ότι στην τάδε θερμοκρασία πρέπει να αντιστοιχεί στα τάδε Kohm (ηλεκτρονικές μυξοπαρθενιές είναι αυτές , όχι σαν τους μηχανικούς θερμοστάτες που είναι πιο σοβαροί και σταθεροί ) από τότε που βγήκαν οι σένσορες και τους χώσανε σαν υπόθετα στα ψυγεία , από τότε όλος ο κόσμος τρέχει και δεν φτάνει για ανταλλακτικά που στο τέλος δεν τα βρίσκει κιόλας .

DOC
06-01-20, 19:04
Για τους μηχανικούς συμφωνώ απόλυτα. Τώρα για τους σένσορες θέλουν και κανένα πενηντάρικο... Αν γίνει δουλειά, χαλάλι. Αν όμως δεν είναι από αυτούς; Υπάρχει τρόπος άλλος να τους ελέγξω;

klik
06-01-20, 20:30
Στη θερμοκρασια Περιβάλλοντος εχουν ιδια ωμικη αντισταση; αν θες να δεις αν η αλλαγή ενος θα εκανε διαφορα, τον αντικαθιστας με ποτενσιομετρο αντιστοιχης κλιμακας και "δινεις" θερμοκρασία με το χερι οποτε βλεπεις την ανταπόκριση της πλακετας. Προσοχη, ισως λειτουργει σε live voltage η πλακετα και ο αισθητηρας.
Γι'αυτό ρωτησα διαφορα, ωστε να διερευνουσαμε περιπτωσεις και να μην μπαινεις σε περιπέτειες

DOC
06-01-20, 20:44
Ο αισθητήρας παίρνει σταθερά 5volt και επιστρέφει στην πλακέτα μειωμένα ανάλογα την θερμοκρασια. Αυτό που λες το έκανα με σταθερή αντίσταση 30ωμ αλλά δεν υπήρξε καμιά διαφορά. Για ποντεσιόμετρο δεν το σκέφτηκα. Θα το δοκιμάσω. Κάπου πρέπει να έχω και ένα πολύστροφο.

DOC
06-01-20, 21:00
https://www.manualslib.com/manual/800502/Daewoo-Fr-581nt.html?page=24#manual
Εδώ είναι και οι αντιστάσεις των αισθητήρων.

Κυριακίδης
06-01-20, 21:02
https://www.manualslib.com/manual/800502/Daewoo-Fr-581nt.html?page=29#manual
Παραπάνω μιλάει για μια "προσαρμογή" του αισθητήρα (αν σας είναι χρήσιμο)

DOC
06-01-20, 21:07
Ναι ευχαριστώ. Το έχω δει αλλά είναι για την περίπτωση που χρειάζεσαι περισσότερη ψύξη. Εγώ ο έρμος θέλω να την μειώσω.

DOC
06-01-20, 21:12
Αυτήν την στιγμή, με δύο περίπου ώρες λειτουργίας, έχει -22 κατάψυξη και -3 συντήρηση. Στην πρώτη ρύθμιση. Στο νούμερο 1.

DOC
06-01-20, 21:30
1,5βολτ και 16κωμ αντίσταση ο σένσορας της κατάψυξης, 3,1βολτ και 67κωμ η συντήρηση και 0,7βολτ και 129κωμ ο defrost. Με έχει τρελάνει. Και συνεχίζει να δουλεύει ο κομπρεσορας.

ΔΙΑΣ
06-01-20, 21:52
το προβλημα σου θα λυθη μονο αν βρεις τον πινακα θερμοκρασιων του κατασκευαστη ,υπαρχουν και αλλα μυστικα για τον σωστο ελενχο του αισθητηρα δεν φτανει μονο να ανεβενη και να καταβενει η θερμοκρασια αλλα ποσο αναιβενε και κατεβενει πριν καποια χρονια σε ψυγειο lg εκανα οτι εκανες εσυ φυσηκα με ενα σε σεσουαρ και ανεβενε και κατεβενε η τιμη και ειχε φυγη απο το μυαλο μου οτι φταιει καποιος αισθητηρας,ειμουν ετιμος να το πεταξω .στην γιορτη μου ερχετε ενας φιλος μου ηλεκτρονικος με την κουβεντα του λεω τη συμβαινει και μου λεει εχω ενα φιλο ψυκτικο και .μετα απο 3 μερες ερχετε ανοιγη την καταψυξη και τον βλεπω να μετραει τα αισθητηρια,και λεω απομεσα μου ρε φιλε δεν φτενε η αισθητηρες πηγενε αλλου,καποια στιγμη μου λεει ο μαστορας φιλε το ψυγειο το εχει δει αλλος τεχνικος και του λεω ενστικτοδος οχι εισαι ο πρωτος ,μου λεει σιγουρα ,ναι του λεω, γιατι ελα εδω να δεις,και μου διχνει την φισα στην μια πλευρα δεν ειχε κουμποσει καλα,λεω απο μεσα μου εχει πλακα να ειναι αυτη η βλαβη θα τρελαθω .καποια στιγμη φευγη και παει στο αυτοκινητο και φερνει ενα χαρτι που απο τι ειδα ειχε θερμοκρασιες και τιμες ,βγαζει τον αισθητηρα και ενα θερμομετρο μετραει με το οργανο κοιταει το θερμομετρο και περιμενε περασαν περιπου 20 λεπτα και λεω απο μεσα μου για να αργει ο μαστορας κατι βρηκε ,ξαφνικα μου λεει φταιει ο αισθητηρας να κοιτα την θερμοκρασια με την τιμη δεν αντιστηχη .τελικα αλλαζει τον αισθητηρα και περιμενω το αποτελασμα για μια μερα το μοτερ δεν σταματαγε ,πανε τα λεφτα ολα για πεταμα ,την αλλη μερα το πρωι το μοτερ ειχε σταματηση λεω παει θα δουλευε ολοι την νυχτα και καηκε το μοτερ ανοιγω της πορτες και περιμενω να ξεκινηση μετα απο 25 λεπτα ξεκιναει το ψυγειο ειχε επισκευαστη.

DOC
06-01-20, 22:15
Φίλε μου ΔΙΑΣ σε ευχαριστώ. Θα το ψάξω κι έτσι..

klik
07-01-20, 16:29
1,5βολτ και 16κωμ αντίσταση ο σένσορας της κατάψυξης, 3,1βολτ και 67κωμ η συντήρηση και 0,7βολτ και 129κωμ ο defrost. Με έχει τρελάνει. Και συνεχίζει να δουλεύει ο κομπρεσορας.
Πως μετράς Volt και KΩ μαζί; Ελπίζω τα ΚΩ όχι ενω είναι σε λειτουργία.

Μέτρησες τους αισθητηρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος που σου είπα και πριν; Πιθανά να είναι και οι τρείς ίδιου τύπου.

Ενδιαφέρει και ο συντήρησης πάντως, όχι μόνο ο κατάψυξης:

5. Prevention of weak fridge.1) When weak fridge temperature(7˚C) is sensed, COMP. is on.

pepeo
08-01-20, 08:08
[QUOTE=klik;604541]Πως μετράς Volt και KΩ μαζί; Ελπίζω τα ΚΩ όχι ενω είναι σε λειτουργία.

Μέτρησες τους αισθητηρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος που σου είπα και πριν; Πιθανά να είναι και οι τρείς ίδιου τύπου.

Ενδιαφέρει και ο συντήρησης πάντως, όχι μόνο ο κατάψυξης:[/QUO μαλλον εχει κολλησει το ρελε ισχυος του compresser

pepeo
08-01-20, 08:10
εχει κολλησει ο ρελες ισχυος του compreser στην πλακετα μαλλον !!!