Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Brandt] Πλυντήριο ρουχων προβλημα με νερα (κολλάει βαλβίδα;)

lazarefa
02-06-19, 18:28
Δεν πέρασε 1 μήνας καλά καλά όπου είχα γράψει εδώ για ενα θέμα με νερά που έσταζαν απ το πλυντήριο ρούχων άνω φόρτωσης Brandt WTL1261 και προέκυψαν νέα θέματα.Κατ αρχάς πριν από 15 μέρες περίπου που είχα βάλει πλυντήριο, με το που πάτησα το κουμπί έναρξης προγράμματος, ενώ μετά από μερικά δευτερόλεπτα έπρεπε να ξεκινήσει να τραβάει μεσα νερό για να αρχίσει το επιλεγμένο πρόγραμμα, δεν έβαζε εν τούτοις νερό. Ακουγόταν ένα μικρό κλακ από τη βαλβίδα νερού προφανώς, σα να προσπαθούσε να ανοίξει αλλά δεν άνοιγε. Τα λαμπάκια στον πίνακα με το επιλεγέν πρόγραμμα έδειχναν σωστά, η πόρτα κλείδωνε και ξεκλείδωνε σωστα. Τελικά εκείνη τη φορά αφού έκλεισα-άνοιξα 2-3 φορές το διακόπτη εκκίνησης, τελικά πήρε μπρος, δηλαδή άρχισε να βάζει νερά στον κάδο κι εκκίνησε κανονικά το πρόγραμμα. Απουσιάζω έκτοτε 10 μερες από το σπίτι και σήμερα που επιστρεφω, ανοίγει η σύζυγος το καπάκι του κάδου και βλέπουμε καθαρά νερά μέσα στον κάδο περίπου 7-8 εκατοστά στάθμης...
Αρχίζω να σκέφτομαι ότι κάτι δεν πάει καλά με τη βαλβίδα τροφοδοσίας νερού από τη βρύση. Στο καπάκι επιχειρώ να βάλω ένα πρόγραμμα χωρίς ρούχα, να αδειάσει και τα νερά από τον κάδο. Επιλέγω πρόγραμμα λευκών πατάω το κουμπί εκκίνησης προγράμματος και πάλι τα ίδια. Ενώ στο ταμπλό ενδείξεων η ένδειξη είναι σωστή (έχει δώσει εντολή ο εγκέφαλος), η πόρτα έχει ασφαλίσει κανονικά, η βαλβίδα δείχνει να κολλάει...Κλείνω ανοίγω 2-3 φορές το διακόπτη, και τελικά με τα πολλά ακούγεται ο ήχος της βαλβίδας που δίνει εντολή, σα να ζορίζεται στιγμιαία, αλλά τελικά ανοίγει και αρχίζει να βάζει νερό στον κάδο και το πρόγραμμα εκκινεί.
Μ αυτα και μ αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάπου κολλάει η βαλβίδα νερού, εξ ου και είτε δεν ανοίγει εύκολα να βάλει νερό όταν το πλυντήριο εκτελεί πρόγραμμα, είτε δεν κλείνει εύκολα και ενω είναι κλειστό το πλυντήριο, βάζει νερά στον κάδο.
Άπαξ και ξεκινήσει, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται κανονικά.
Παρακαλώ πολύ τα φώτα σας παιδιά ως προς το τι ακριβώς να ελέγξω/μετρήσω.

mariosmfj
03-06-19, 09:38
Καλημερα.
Φιλε μου κατα την ταπεινη μου γνωμη αλλαξε την ηλεκτροβαλβιδα.

lazarefa
03-06-19, 10:19
Καλημέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση. Η κοινή λογική σε αυτό που λες οδηγεί, πλην όμως σε εμένα που είναι τριπλή η βαλβίδα, η γνήσια φαίνεται να κοστίζει περί τα 73 ευρώ:

https://www.general-service.gr/el/sony/20-263014?page=3

ενώ σε γενικής χρήσης από 13 μέχρι 18 ευρώ:

http://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=33809#prettyPhoto

https://www.homefix.gr/el/proionta/siskefes-peripiisis-rouchon/plintirio-rouchon-stegnotirio/balbides-nerou-&-meiotires/balbida-eisagogis-nerou-plintiriou-isia-tripli-genikis-chrisis031015030.html#

Για γνήσια μάλλον δεν το συζητώ, είναι ασύμφορη η αλλαγή κατ' εμέ (μιλάμε για συσκευή 17 ετών). Απλά στις γενικού τύπου με προβληματίζουν α) κατά πόσο ηλεκτρολογικά θα συνεργάζονται σωστά με τον εγκέφαλο (ίσως τραβηγμένο, μια που τυπικά απλά διεγείρονται με ένα ηλεκτρικό σήμα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, και β) αν δεις στις φωτό, οι γενικού τύπου φαίνεται να έχουν τους ακροδέκτες ηλεκτρικών επαφών των πηνίων να κοιτάνε παράλληλα προς τα σωληνάκια του νερού, ενώ οι γνήσιες κάθετα, οπότε προβληματίζομαι μήπως δεν βολεύει χωροταξικά εκεί που βρίσκεται η γνήσια, η τοποθέτηση των γενικού τύπου (πχ μήπως βρίσκουν κάπου και δεν χωράνε να μπουν οι επαφές τους).
Γιαυτό προτού μπω στη διαδικασία να ξηλώσω, σκέφτηκα μήπως αξίζει πρώτα να λύσω την τριπλή βαλβίδα που φοράει αυτή τη στιγμή το πλυντήριο από τη μάνα του και να τσεκάρω μήπως κάποιο σκουπιδάκι πχ ή άλατα εμποδίζει κάποια βαλβίδα από τις 3 που εισάγει το φρέσκο νερό από το να ανοίγει απρόσκοπτα ή αντίστοιχα απ' το να κλείνει εντελώς μετά το τελείωμα του προγράμματος.
Είχα βρει εδώ και μια παλαιότερη ανάρτηση του φίλου Πέτρου (Κυριακίδης) όπου έλεγε σε κάποιο φίλο πως να βάλει χέρι σε ανάλογες βαλβίδες και σκεφτόμουν μήπως ανάλογα πρέπει να πράξω κι εγώ.
http://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=65058
Παρεπιπτόντως χτες το βράδυ που τελικά κατάφερα να βάλω μπροστά το πλυντήριο (όπως ανέφερα στο πρώτο ποστ μου, μου έκανε την τελευταία φορά που το δούλεψα χουνέρι και δεν έπαιρνε με τη μία το φρέσκο νερό όταν ξεκινούσα πρόγραμμα, ενώ χτες βρήκα τον κάδο του με καθαρά νερά 7-8 πόντους, επιστρέφοντας σπίτι μετά από απουσία 9 ημερών) και ολοκλήρωσα ένα τυπικό πρόγραμμα χωρίς ρούχα, όπου έκανε κανονικά και άντληση όλων των νερών, οπότε στο τέλος που άνοιξα κάδο δεν είχε καθόλου νερά, σήμερα το πρωί που τσέκαρα, 8 ώρες μετά, επίσης δεν είχε καθόλου νερά μέσα. Κατά συνέπεια πιθανολογώ ότι με τυχαίο ίσως τρόπο, κάποιες φορές η σχετική βαλβίδα, είτε δεν ανοίγει είτε δεν κλείνει 100%, ίσως λόγω κάποιου μηχανικού εμποδίου.

mariosmfj
03-06-19, 10:44
Αυτη εχεις?
46257

mariosmfj
03-06-19, 10:47
46258Η μηπως αυτη?

mariosmfj
03-06-19, 10:49
Σιγουρα συνεργαζονται διοτι λειτουργουν με 220V

lazarefa
03-06-19, 11:54
Αυτή είναι η γνήσια:

http://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=50141#prettyPhoto

lazarefa
03-06-19, 11:56
Από την περιγραφή των συμπτωμάτων που ανέφερα καταλήγεις κι εσύ ότι 99% είναι θέμα εσφαλμένης λειτουργίας της βαλβίδας εισόδου καθαρού νερού (κι όχι πχ της τροφοδοσίας της από τον εγκέφαλο ή ακόμα και του πρεσσοστάτη), σωστά;

mariosmfj
03-06-19, 18:29
Ναι ακριβως.
Δεν μπορει να μπει νερο χωρις να λειτουργει η συσκευη.

tipos
03-06-19, 19:29
Τα brand έχουν μια ιδιομορφία. Αν δεν γυρίσει πρώτα ο κάδος δεν ξεκινά το πρόγραμμα. Το κλακ που ακούς είναι το ρελέ του μοτέρ και όχι η βαλβίδα. Κατά την γνώμη μου πρέπει πρώτα να δεις τα κάρβουνα του μοτέρ και μετά όλα τα άλλα.
Ο ήχος της βαλβίδας είναι βουητό ή αν την ακουμπήσεις θα τρέμει όταν δέχεται ρεύμα. Κατά την εκκίνηση του πλυντηρίου πρώτα γυρνάει λίγες μοίρες ο κάδος και μετά δίνει ρεύμα στην βαλβίδα.

Κυριακίδης
03-06-19, 20:36
Είχα βρει εδώ και μια παλαιότερη ανάρτηση του φίλου Πέτρου (Κυριακίδης) όπου έλεγε σε κάποιο φίλο πως να βάλει χέρι σε ανάλογες βαλβίδες και σκεφτόμουν μήπως ανάλογα πρέπει να πράξω κι εγώ.
Για όλες τι βαλβίδες δεν ισχύει το άνοιγμα και καθάρισμα / οι συγκεκριμένες στο #4 & #5 είναι φιξ και μόνο το πηνίο μπορείς να αντικαταστήσεις / ενώ βαλβίδες που ανοίγουν είναι αυτές που πριν το πηνίο έχουν μεταλλικό καπάκι με βίδες που μπορείς να τις ανοίξεις και να τις φρεσκάρεις .
Ας πάρουμε μια γνώμη από τον Tipos αν διαφωνεί να αλλαχτεί η βαλβίδα με ιμιτασιόν αντί της γνήσιας . (η βαλβίδα πιστεύω έχει και αυτή πρόβλημα εξαιτίας της παρακάτω αναφοράς ) .

ενώ χτες βρήκα τον κάδο του με καθαρά νερά 7-8 πόντους, επιστρέφοντας σπίτι μετά από απουσία 9 ημερών

lazarefa
03-06-19, 21:08
Σακη και Πετρο ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις. Η γνησια βαλβιδα που φορα το πλυντηριο ειναι η #7 κι οχι οι #4, 5. Η #7 φαινεται να εχει το μεταλλικο ελασμα που ανεφερε ο Πετρος.
Αν το μοτερ ειχε θεμα με καρβουνακια, δεν θα εβγαζε προβλημα συνεχεια;
Παρεπιπτοντως σημερα το πρωι η συζυγος εβαλε προγραμμα πλυσης ρουχων κι απ οτι μου πε το προγραμμα εκτελεστηκε κανονικα, χωρις ουτε δισταγμο στην εκκινηση ουτε βεβαια νερα μετα την ολοκληρωση του στον καδο. Κανονικα ξεκινησε, κανονικα πηρε καθαρο νερο και ολοκληρωσε χωρις νερα στον καδο.
Τι να υποθεσω;
Επαναλαμβανω οτι τα νερα στον αδειο καδο βρεθηκαν μετα απο απουσια 9 ημερων απο το σπιτι, με την παροχη νερου ανοιχτη και την πριζα του πλυντηριου συνδεμενη στο ρευμα.

tipos
03-06-19, 21:22
Σε ότι αφορά τα νερά που βρήκες στον κάδο μετά από απουσία ημερών η βλάβη πιθανότατα να είναι στην βαλβίδα.
Η ένσταση μου είναι για την έναρξη του προγράμματος. Όταν τα κάρβουνα είναι οριακά ή φρακαρισμενα τα συμπτώματα είναι ότι δεν ξεκινάει το πρόγραμμα. Το έχω δει άπειρες φορές αυτό το έργο
Σε κάθε περίπτωση δεν χάνεις κάτι να τα τσεκαρεις και αυτά..
Σε ότι αφορά την αγορά βαλβίδας απλά θα πάρεις μια βαλβίδα τριπλή σε ευθεία,μην ζητάς την γνήσια, τζάμπα λεφτά. Το μόνο που θα προσέξεις είναι να έχει τον στραγγαλιστη στην ίδια έξοδο,σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τον βάλεις εσύ στην σωστή θέση.

lazarefa
03-06-19, 21:31
Φιλε Σακη, προφανως σεβομαι την εμπειρια σου και σευχαριστω θερμα για το χρονο σου. Περα απο πιθανο θεμα εκκινησης σχετιζομενο με το μοτερ, αποκλειεις, βασει εμπειριας σου, την πιθανοτητα, ενω πατωντας το διακοπτη εκκινησης του προγραμματος το λαμπακι στον πινακα παει κανονικα στην ενδειξη κυριας πλυσης, η μη εκκινηση να οφειλεται σε δυσλειτουργια της βαλβιδας νερου;
Επισης αν οντως το προβλημα μη εκκινησης οφειλεται σε προβλημα του μοτερ, αυτο κατα τη γνωμη σου θα οφειλεται αποκλειστικα σε φθαρμενα καρβουνακια;

lazarefa
03-06-19, 21:33
Σε ότι αφορά τα νερά που βρήκες στον κάδο μετά από απουσία ημερών η βλάβη πιθανότατα να είναι στην βαλβίδα.
Η ένσταση μου είναι για την έναρξη του προγράμματος. Όταν τα κάρβουνα είναι οριακά ή φρακαρισμενα τα συμπτώματα είναι ότι δεν ξεκινάει το πρόγραμμα. Το έχω δει άπειρες φορές αυτό το έργο
Σε κάθε περίπτωση δεν χάνεις κάτι να τα τσεκαρεις και αυτά..
Σε ότι αφορά την αγορά βαλβίδας απλά θα πάρεις μια βαλβίδα τριπλή σε ευθεία,μην ζητάς την γνήσια, τζάμπα λεφτά. Το μόνο που θα προσέξεις είναι να έχει τον στραγγαλιστη στην ίδια έξοδο,σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τον βάλεις εσύ στην σωστή θέση.
Οταν λες στραγγαλιστη, ποιο τμημα της τριπλης βαλβιδας εννοεις;

tipos
03-06-19, 21:42
Στατιστικά μιλώντας δεν αποκλείω την βαλβίδα. Με βάση την περιγραφή σου εγώ πρώτα θα κοιτούσα τα κάρβουνα και μετά την βαλβίδα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως αν η βλάβη είναι αποκλειστικά στην βαλβίδα τότε μπορείς να την πιάσεις και να δεις αν τρέμει την στιγμή της βλάβης. Επίσης αν το αφήσεις μερικά λεπτά χωρίς να το σταματήσεις θα δεις ότι θα ανάψει κάποιο λαμπάκι ασυνήθιστα. Το κάθε λαμπάκι δηλώνει κάποια βλάβη. Μέσα στο κουτί της πλακέτας στο κάτω μέρος θα βρεις το σχέδιο του πλυντηρίου και το service manual. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να βρεις τι φταίει.
Επίσης όταν έχει χαλασμένα κάρβουνα αποσο θυμάμαι σβήνει το λαμπάκι της πλύσης και ανάβει το πρώτο αριστερά. Συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Κυριακίδης
03-06-19, 21:52
Οταν λες στραγγαλιστη, ποιο τμημα της τριπλης βαλβιδας εννοεις;
Σε όλες τις παραπάνω βαλβίδες #4 #5 & #7 είναι η μεσαία / το διακρίνεις από τις οπές εξόδου προς σαπουνοθήκη και αυτή που έχει στραγγαλιστή θα είναι μια εσωτερική "τάπα" σαν φίλτρο (κόκκινο χρώμα συνήθως).

Η γνησια βαλβιδα που φορα το πλυντηριο ειναι η #7 κι οχι οι #4, 5. Η #7 φαινεται να εχει το μεταλλικο ελασμα που ανεφερε ο Πετρος.
Δεν εννοούμε το μεταλλικό έλασμα που περικλείει το πηνίο / αλλά άλλο έλασμα που σου επιτρέπει να εισχωρήσεις εσωτερικά της βαλβίδας και συγκεκριμένα στον πίρο μαζί με το ελατήριο και την φλάντζα . Εκεί απλά τα βγάζεις όλα φρεσκάρεις τον πίρο από τα άλατα / φρεσκάρεις και το ελατήριο εκτονώνοντας το αντίθετα και τα ξαναβάζεις στην θέση τους.

lazarefa
03-06-19, 22:06
Στατιστικά μιλώντας δεν αποκλείω την βαλβίδα. Με βάση την περιγραφή σου εγώ πρώτα θα κοιτούσα τα κάρβουνα και μετά την βαλβίδα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως αν η βλάβη είναι αποκλειστικά στην βαλβίδα τότε μπορείς να την πιάσεις και να δεις αν τρέμει την στιγμή της βλάβης. Επίσης αν το αφήσεις μερικά λεπτά χωρίς να το σταματήσεις θα δεις ότι θα ανάψει κάποιο λαμπάκι ασυνήθιστα. Το κάθε λαμπάκι δηλώνει κάποια βλάβη. Μέσα στο κουτί της πλακέτας στο κάτω μέρος θα βρεις το σχέδιο του πλυντηρίου και το service manual. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να βρεις τι φταίει.
Επίσης όταν έχει χαλασμένα κάρβουνα αποσο θυμάμαι σβήνει το λαμπάκι της πλύσης και ανάβει το πρώτο αριστερά. Συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Δυστυχως οταν χτες πηγα να ξεκινησω προγραμμα και δεν ξεκιναγε δεν το αφησα αρκετη ωρα ετσι για να δω αν αναψε καποιο λαμπακι ασυνηθιστα οπως λες. Παντως οση ωρα το αφησα, δεν αναψε το πρωτο αριστερα λαμπακι.
Μολις τωρα εκκινησα προγραμμα πλυσης χρωματιστων στους 40 βαθμους χωρις ρουχα στον καδο κι εκκινησε κανονικοτατα. Παιρνει νερο και αρχισε την κυριως πλυση. Αντε βγαλε ακρη...

lazarefa
03-06-19, 22:10
Σε όλες τις παραπάνω βαλβίδες #4 #5 & #7 είναι η μεσαία / το διακρίνεις από τις οπές εξόδου προς σαπουνοθήκη και αυτή που έχει στραγγαλιστή θα είναι μια εσωτερική "τάπα" σαν φίλτρο (κόκκινο χρώμα συνήθως).

Δεν εννοούμε το μεταλλικό έλασμα που περικλείει το πηνίο / αλλά άλλο έλασμα που σου επιτρέπει να εισχωρήσεις εσωτερικά της βαλβίδας και συγκεκριμένα στον πίρο μαζί με το ελατήριο και την φλάντζα . Εκεί απλά τα βγάζεις όλα φρεσκάρεις τον πίρο από τα άλατα / φρεσκάρεις και το ελατήριο εκτονώνοντας το αντίθετα και τα ξαναβάζεις στην θέση τους.
Μαλιστα. Να ρωτησω κατι Πετρο, η τριπλη βαλβιδα, συνίσταται σε βαλβίδα νερου πρόπλυσης, βαλβιδα νερου κυριας πλυσης και στραγγαλιστη;

lazarefa
03-06-19, 22:16
Όπως καταλαβαίνετε φίλοι μου, το προβλημα δεν εμφανιζεται σταθερα (καλο και κακο αυτο).
Αφησα 9 μερες το πλυντηριο, εβαλε νερα στον καδο. Απο χτες μεχρι σημερα, ολα καλα (δεν ξαναέβαλε νερα). Χτες το απογευμα μετα που βρηκα τα νερα στον καδο δεν εκκινουσε το προγραμμα αρχικα, σημερα το πρωι εκτελεστηκε κανονικα προγραμμα πλυσης με ρουχα και το ιδιο συμβαινει κι αυτη τη στιγμη που εκτελειται προγραμμα χωρις ρουχα στον καδο.
Πως σας φαινονται ολα αυτα; Κολλανε περισσοτερο με καποια βλαβη απο αυτες που πιθανολογουμε ή δεν;

Κυριακίδης
03-06-19, 22:47
Μολις τωρα εκκινησα προγραμμα πλυσης χρωματιστων στους 40 βαθμους χωρις ρουχα στον καδο κι εκκινησε κανονικοτατα. Παιρνει νερο και αρχισε την κυριως πλυση. Αντε βγαλε ακρη....
βγάζω άκρη και είναι η εξής / όσο το παρατάς για μέρες κολλάει η βαλβίδα και μουλαρώνει / ενώ τώρα που το πασπατεύεις συνεχώς "ρεκτιφιάρει" η βαλβίδα και δουλεύει κανονικά / δεν σημαίνει ότι δεν θα το ξανακάνει / σημασία έχει ότι η βαλβίδα κολλάει και είναι ανεπιθύμητο για την ασφάλεια από διαρροή νερού (τουλάχιστον όταν λείπεις από σπίτι να κλείνεις την βρύση).
Μια πιθανότητα δίνω να φταίει ο διακόπτης start εκκίνησης του προγράμματος (γιατί κάπου αναφέρεις ότι χρειάστηκε να το πατήσεις 2-3 φορές για να ξεκινήσει , και δεν είναι τόσο σίγουρο ότι είναι απόλυτα από την βαλβίδα , έχει πρόβλημα όμως και η βαλβίδα ) . Ή ίσως τα εναπομείναντα νερά εμποδίζουν να ξεκινήσει κανονικά και θα πρέπει να τα αδειάζεις πρώτα . Ή μήπως έχει στην υδατοπαγίδα του πιεσσοστάτη λάσπες που επίσης πρέπει να καθαριστούν . Την βρύση πάντα να την κλείνεις για σιγουριά .

Μαλιστα. Να ρωτησω κατι Πετρο, η τριπλη βαλβιδα, συνίσταται σε βαλβίδα νερου πρόπλυσης, βαλβιδα νερου κυριας πλυσης και στραγγαλιστη;

Η 3 πλή βαλβίδα είναι νερό πρόπλυσης / κύριας πλύσης / μαλακτικού (και εδώ του στραγγαλιστή).

lazarefa
04-06-19, 07:17
Καλημέρα. Σε ότι αφορά το διακόπτη start, δεν νομίζω ότι σχετίζεται αυτός με τη βλάβη. Όταν έγραψα ότι χρειαζόταν να πατήσω 2-3 το διακόπτη για να ξεκινήσει πρόγραμμα, φορές εννοούσα το εξής (το γράφω λεπτομερώς εδώ και για το φίλο Σάκη που υποψιάζεται καρβουνάκια μοτέρ). Ότι πατώντας το διακόπτη εκκίνησης (start) άναβε κανονικά το λαμπάκι κύριας πλύσης στον πίνακα ενδείξεων (όπως γίνεται κανονικά) αλλά αντί μετά από κάποια δευτερόλεπτα (4-5) να ξεκινήσει να παίρνει φρέσκο νερό από τη βρύση μέσα στον κάδο, ακουγόταν αρκετά αχνά (αλλά το ένιωθες αν στεκόσουν πάνω από το πλυντήριο) ένας ήχος (σαν διέγερση πηνίου ας πούμε) χωρίς να ακούγεται ο ήχος του νερού στον κάδο. Το άφηνα κάποια δευτερόλεπτα μπας κι αρχίσει να βάζει νερό στον κάδο, κι επειδή φοβόμουν μην κάψει κανά πηνίο βαλβίδας, το έκλεινα (έβαζα τον περιστροφικό διακόπτη επιλογής προγράμματος στη θέση 0), μετά περίμενα 1-2 λεπτά να απασφαλίσει το κλείδωμα πόρτας, άνοιγα πόρτα να δω μπας και πήρε καθόλου νερά (που δεν είχε πάρει) κι εν συνεχεία επαναλάμβανα τη διαδικασία αυτή άλλες 2-3 φορές, μέχρι που πήρε.
Το να εμποδίζουν τυχόν εναπομείναντα νερά να ξεκινήσει πρόγραμμα το πλυντήριο πάλι δεν το πολυπιστεύω, γιατί απλά το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, του να μην ξεκινά δηλ. η είσοδος νερού στον κάδο με την έναρξη πλύσης, το είχε ξαναπαρουσιάσει 1 μεμονωμένη φορά καμιά βδομάδα πριν λείψω για 9 μέρες (και βρω τα νερά μέσα στον κάδο με σβηστό πλυντήριο), οπότε τότε δεν είδα νερά στον κάδο από προηγούμενη φορά πχ. Τώρα αν υπάρχουν κάποια ελάχιστα νερά μέσα στον κάδο που δεν φαίνονται όταν τον ανοίγω, δεν το ξέρω (αλλά και δεν το νομίζω, χτες βράδυ πριν ξαναβάλω δοκιμαστικό πρόγραμμα χωρίς ρούχα, άνοιξα το φίλτρο πριν την αντλία αποστράγγισης απόνερων κι έβγαλε την ποσότητα νερού που βγάζει πάντα, γύρω στα 2 μέτρια ποτήρια νερού).
Αυτό που λες για πιθανή λάσπη στην υδατοπαγίδα του πιεσοστάτη, μπορείς να το εξηγήσεις λίγο; Ο πιεσοστάτης μου είναι αυτός λογικά:
http://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=54223#prettyPhoto
Ποιο ακριβώς είναι το κύκλωμα του πιεσοστάτη; Αν δεν κάνω λάθος αυτός βρίσκεται στο κάτω μέρος του κάδου, σωστά; Αν υποθέσουμε ότι έχει λάσπες, πως το τσεκάρω; Πως αφαιρείται για καθαρισμό; Πρέπει να προσέξω κάτι πριν του βάλω χέρι;

Κυριακίδης
04-06-19, 07:37
Ότι πατώντας το διακόπτη εκκίνησης (start) άναβε κανονικά το λαμπάκι κύριας πλύσης στον πίνακα ενδείξεων (όπως γίνεται κανονικά) αλλά αντί μετά από κάποια δευτερόλεπτα (4-5) να ξεκινήσει να παίρνει φρέσκο νερό από τη βρύση μέσα στον κάδο, ακουγόταν αρκετά αχνά (αλλά το ένιωθες αν στεκόσουν πάνω από το πλυντήριο) ένας ήχος (σαν διέγερση πηνίου ας πούμε) χωρίς να ακούγεται ο ήχος του νερού στον κάδο.
Αυτό είναι μια επιβεβαίωση ότι έχει πρόβλημα η βαλβίδα .

Αυτό που λες για πιθανή λάσπη στην υδατοπαγίδα του πιεσοστάτη, μπορείς να το εξηγήσεις λίγο; Ο πιεσοστάτης μου είναι αυτός λογικά:
http://www.eaparts.gr/part.aspx?part...23#prettyPhoto (http://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=54223#prettyPhoto)
Ποιο ακριβώς είναι το κύκλωμα του πιεσοστάτη; Αν δεν κάνω λάθος αυτός βρίσκεται στο κάτω μέρος του κάδου, σωστά; Αν υποθέσουμε ότι έχει λάσπες, πως το τσεκάρω; Πως αφαιρείται για καθαρισμό; Πρέπει να προσέξω κάτι πριν του βάλω χέρι;
Εκτός ρεύματος η συσκευή και εξετάζεις ζουλώντας το λάστιχο που φεύγει από πιεσσοστάτη μέχρι τον κάδο (στο χοντρό τμήμα του λάστιχου ) προς το παρόν θα αλλάξεις την βαλβίδα και αν σου κάνει τα ίδια που δεν το πιστεύω / τότε θα καθαρίσεις την υδατοπαγίδα (αυτή ξεκολλάει ολόκληρη και ξανακολλιέται εκ νέου με την κατάλληλη κόλλα ) / επειδή έχει φασαρία αυτό άστο μόνο αν και με την αλλαγή βαλβίδας έχεις και πάλι προβλήματα .

lazarefa
04-06-19, 09:37
Μάλιστα. Οπότε μάλλον φίλε Πέτρο καταλήγουμε ότι εφόσον έστω μια στο τόσο παρουσιάζει τη δυσλειτουργία με την είσοδο/φραγή του φρέσκου νερού, προτείνεις να αλλάξω καταρχάς την τριπλή βαλβίδα νερού και να το παρακολουθήσω στην πορεία, χωρίς να ψαχτώ περαιτέρω στην παρούσα φάση για πιθανό πρόβλημα σε άλλα υποσυστήματα του πλυντηρίου, αλλά ούτε και για απόπειρα καθαρισμού/επισκευής της τριπλής βαλβίδας. Σωστά;
Και κάτι τελευταίο. Θεωρείς καθόλου πιθανό να έχει ψιλοφρακάρει η είσοδος της τριπλής βαλβίδας από την πλευρά της βρύσης που λογικά έχει κάποιο στοιχειώδες φίλτρο σαν σίτα στο πλαστικό κέλυφος, από άλατα λόγω ενός φίλτρου αλάτων πλυντηρίου που έχω συνδέσει στην έξοδο της βρύσης και πριν το λάστιχο που μεταφέρει το νερό στο πλυντήριο; Μιλάω για ένα τέτοιο φίλτρο:
https://www.watersafe.gr/aposkliryntes-nerou/antiscale.html

Ρωτάω γιατί συμπτωματικά λίγο καιρό πριν μου αρχίσει αυτά τα θέματα το πλυντήριο είχα ανοίξει ένα τέτοιο φίλτρο που έχω και του άλλαξα τους κρυστάλλους που έχει για τα άλατα με νέους (τους προηγούμενους τους είχα 3-4 χρόνια και είχαν ψιλοφαγωθεί). Λέω τώρα, μήπως κάποιος κρύσταλλος/κομματάκι παρασύρθηκε από τη ροή του νερού και πήγε και φράκαρε στην είσοδο της βαλβίδας πλυντηρίου;

Κυριακίδης
04-06-19, 13:01
Κάνε αυτό που σου είπαν στο #16.

Στατιστικά μιλώντας δεν αποκλείω την βαλβίδα. Με βάση την περιγραφή σου εγώ πρώτα θα κοιτούσα τα κάρβουνα και μετά την βαλβίδα. Όπως ανέφερα και προηγουμένως αν η βλάβη είναι αποκλειστικά στην βαλβίδα τότε μπορείς να την πιάσεις και να δεις αν τρέμει την στιγμή της βλάβης.
Και ναι συμβαίνει αυτό / αλλά ταυτόχρονα δεν εισάγει νερό / βρήκες την αιτία .

ΣΚΛΗΚΟΣ
04-06-19, 16:31
Από το βαλβιδακι του τοίχου μεχρι την είσοδο ξεβιδωσε και τσεκαρε αν έχεις σωστή πίεση νερού σε αυτόν το κλάδο , στην συνέχεια βιδωσε όπως ήταν πριν , ξεκουμπωσε τα μαύρα λάστιχα που πάνε στην σαπουνοθηκη και χωσε τα λάστιχα σε ένα μπουκάλι , βάλε πρόγραμμα και δες αν βγάζουν νερά κανονικά. Αλλιώς φωτογράφισε τις φυσες των ηλεκτοβαλβιδων ,ξεκουμπωσε , μέτρα ωμικα και χωρίς ρευμμμμμμα την κάθε βαλβίδα , αν είναι οκ θα σου δείξει γύρω στα 3000 ωμ . Επειδή αναφερες 9 μέρες απουσίας νομίζω ότι η βαλβίδα σου δουλεύει σωστά αλλά το εμβολακι της δεν σφραγίζει σωστά και σου στάζει. Ααα καθάρισε και λιγο την σαπουνοθηκη εισόδους και εξόδους. Καλή επιτυχία

Στάλθηκε από το Redmi 4X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

lazarefa
04-06-19, 22:47
Σήμερα το απόγευμα έλυσα το πλυντήριο. Αποσύνδεσα νερά, αφαίρεσα το σωληνάκι που πηγαίνει στην είσοδο της τριπλής βαλβίδας και τι βλέπω; Μεταξύ του ρακόρ του σωλήνα και της εισόδου της τριπλής βαλβίδας είχε κομματάκια κρυστάλλων, προφανώς υπολείμματα από το φίλτρο αλάτων του οποίου το περιεχόμενο (κρυστάλλους χαλαζία) είχα πρόσφατα αλλάξει, όπως ανέφερα σε προηγούμενο ποστ μου. Τα κομματάκια αυτά ήταν σαν θραύσματα γυαλιού (δεν είχαν λιώσει). Βέβαια στο κέλυφος της εισόδου της τριπλής βαλβίδας υπάρχει κι ένα μικρό πλαστικό φιλτράκι το οποίο είχε κάτι λίγες βρωμιές, ωστόσο πιθανολογώ ότι μικρά κρυσταλλάκια χαλαζία πέρασαν από μέσα του, προχώρησαν στη βαλβίδα, και κάπου φράκαραν, εμποδίζοντας περιστασιακά την κίνηση του πηνίου/πείρου της βαλβίδας. Έριξα λίγο WD40 και ξύδι, ξανασύνδεσα, έβαλα κι ένα δοκιμαστικό πλυντήριο το οποίο ξεκίνησε κι ολοκληρώθηκε κανονικά, κι ελπίζω να μην έχω άλλα θέματα. Βέβαια, καλού κακού θα έχω το νου μου στη βαλβίδα κι αν είναι να απουσιάσω για μέρες απ' το σπίτι θα κλείνω παροχή βρύσης πλυντηρίου.
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας φίλοι μου.

lazarefa
16-05-22, 16:59
3 χρόνια μετά (Ιούνιος 2019 - Μάιος 2022), κι ενώ όλο αυτό το διάστημα το πλυντήριο δούλευε κανονικότατα χωρίς να χρειαστεί (τότε) να αλλάξω την τριπλοβαλβίδα, σήμερα που επέστρεψα σπίτι μετά από απουσία 4 ημερών (και γύρω στις 7-8 μέρες από τότε που έβαλα τελευταία φορά πλυντήριο) μου ξανάκανε το ίδιο θέμα... Ο κάδος είχε μέσα γύρω στους 6-7 πόντους νερό παιδιά... Άντε να ξαναλύσω την πλάτη του πλυντυρίου να ξαναψάξω τι παίζει με την τριπλοβαλβίδα και στην ανάγκη θα κοιτάξω να την αλλάξω, αν εκεί είναι πάλι το θέμα.