Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση Philips] 32PFL5403D/12 CHASSIS Q522.1 ELB
TO STBY LED ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΕΙ 6 ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ????
Di*Ca_Electronic
24-05-18, 05:29
Φίλε Δημήτρη,
πρέπει να γνωρίζεις ότι η τηλεόραση που έχεις προς επισκευή είναι από τις πλέον δύσκολες γιατί έχει ένα πολυπλοκότατο σύστημα προστασίας (κυρίως προστασίας
λογισμικού STB αλλά και του κυρίως λογισμικού) πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύει ακόμα και τους πιο έμπειρους τεχνικούς.
Γι΄ αυτό καλό θα ΄ναι να πάρεις και τη γνώμη συναδέλφων που έχουν εργαστεί για χρόνια στη Philips.
Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες κατευθυντήριες γραμμές.
Πρώτα θα πρέπει να κατεβάσεις το Service Manual του Chassis Q522.1E LB από το site : Electro Tanya.
Εκεί λοιπόν κι αφού μεταφράσεις στ΄ Ελληνικά (έστω και μέσω της ΄΄Μετάφρασης Google΄΄) τις σελίδες 31 & 32 θα δεις με βάση τις αναλαμπές που βλέπεις στο μπροστινό LED – κι ανάλογα αν είναι μεγάλης ή μικρής διάρκειας – το κωδικό σφάλματος.
Με βάση τη περιγραφή σου υποθέτω (αλλά πιθανόν να πέφτω κι έξω) ότι πρόκειται για βλάβη του STB Software που σημαίνει ότι πρέπει ν΄ ανατρέξεις στα σχεδιαγράμματα B02C (σελ. 52) και BO4A (σελ. 62) να πάρεις μετρήσεις (ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ πρώτα για την ασφάλειά σου και κατόπιν για τη μη δημιουργία άλλης βλάβης στη συσκευή) των τάσεων +5V και +12V.
Πολύ πιθανό να φταίει και τ΄ ολοκλ/νο PNX8541 οπότε πας γι΄ αλλαγή SSB (mainboard).
Εύχομαι να μην είναι αυτό και να ΄ναι κάνα ανταλλακτικό φτηνό κι εύκολο στο ξεκόλλημα – κόλλημα.
Τέλος υπάρχει περίπτωση η συσκευή σου να χρειάζεται αναβάθμιση λογισμικού αλλά ΄΄όλα βλέποντας μετρώντας και κάνοντας΄΄.
Τέλος καλό είναι να μας γράψεις αν η τηλεόραση κάνει ON και μετά από πόση ώρα αρχίζει ν΄ αναβοσβήνει το LED όπως και τη διάρκεια των αναλαμπών.
Καλή σου επιτυχία σ΄ ότι κάνεις.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
καλημερα δημητρη.ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον σου.
και παλι καλημερα καλη δουλεια?????????
ntinosmimis
10-07-18, 10:06
Καλημέρα στην παρέα,
Έχω και εγώ το ιδιο μοντέλο, αυτη έπαιζε σχεδόν 2-3 μήνες το χρόνο στο χωριό και φέτος δεν πήρε μπροστά, δεν ανάβει τίποτα, ουτε λαμπάκι.
Ειδα στο τροφοδοτικό μια αντίσταση σκασμένη 4,7Ω μικρή (χρωματα: κιτρινο-μοβ-χρυσο-χρυσο-λευκο), ήταν κομμένη, την άλλαξα και άλλαξα και 4-5 πυκνωτές εκει γύρω, την έβαλα στο ρεύμα και έκανε ενα πρατσ και νομίζω ειδα μια μικρή λάμψη στο σημείο εκεί που άλλαξα τους πυκνωτές,
βέβαια εχει και άλλους 4 πυκνωτές πιο πέρα που δεν τους άλλαξα αυτούς. Οι πυκνωτές δεν ηταν κανένας τους φουσκωμένος.
Θέλω να ανεβάσω και μια φώτο απο το τροφοδοτικό να το δείτε αλλά δεν εχει επιλογή κάπου.
Τι να έχει αραγες?
Ευχαριστώ,
Papas00zas
10-07-18, 17:13
Καλημέρα στην παρέα,
Έχω και εγώ το ιδιο μοντέλο, αυτη έπαιζε σχεδόν 2-3 μήνες το χρόνο στο χωριό και φέτος δεν πήρε μπροστά, δεν ανάβει τίποτα, ουτε λαμπάκι.
Ειδα στο τροφοδοτικό μια αντίσταση σκασμένη 4,7Ω μικρή (χρωματα: κιτρινο-μοβ-χρυσο-χρυσο-λευκο), ήταν κομμένη, την άλλαξα και άλλαξα και 4-5 πυκνωτές εκει γύρω, την έβαλα στο ρεύμα και έκανε ενα πρατσ και νομίζω ειδα μια μικρή λάμψη στο σημείο εκεί που άλλαξα τους πυκνωτές,
βέβαια εχει και άλλους 4 πυκνωτές πιο πέρα που δεν τους άλλαξα αυτούς. Οι πυκνωτές δεν ηταν κανένας τους φουσκωμένος.
Θέλω να ανεβάσω και μια φώτο απο το τροφοδοτικό να το δείτε αλλά δεν εχει επιλογή κάπου.
Τι να έχει αραγες?
Ευχαριστώ,
Έχει και είναι το εικονίδιο αριστερά από το φιλμάκι.Τραβάς και μετά πατάς insert image from computer
Di*Ca_Electronic
15-07-18, 03:02
Φίλε Ντίνο,
δεν μας δίνεις ακριβή στοιχεία και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κατ΄ αυτό τον τρόπο που το ζητάς.
Κατ΄ αρχή καλοπροαίρετα ερωτώ εάν είσαι ή εάν σπουδάζεις Ηλεκτρονικός γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία με τη συγκεκριμένη τηλεόραση που ασχολείσαι.
Σε κάθε περίπτωση μία που την άνοιξες τη συσκευή κι όπως γράφεις έκανες και κάποιες αντικαταστάσεις υλικών θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες
κατευθυντήριες οδηγίες που πιθανόν κάνουν τη τηλεόρασή σου να δουλέψει.
Όπως αναγράφω και στο 2ο post για το φίλο Δημήτρη, πρώτα πρέπει να κατεβάσεις ΔΩΡΕΑΝ από το site : Electro Tanya (https://elektrotanya.com/philips_chassis_q522.1e-lb.pdf/ download.html (https://elektrotanya.com/philips_chassis_q522.1e-lb.pdf/%20download.html) ), το Service Manual της συσκευής.
Αντίσταση 4,7 Ohm που βρήκες καμένη έχει σε δύο μετατροπείς DC/DC.
1) Στη σελίδα 50 (σχηματικό B02A) :
R : 3U0P που πολώνει το MOSFET : 7U02 (SI4800B07) και βγάζει τη τάση 3V3.
Η μετατροπή της τάσης των 12V σε 3V3 γίνεται από το IC : 7U0A (NCP5422A, 2 X 8 pins).
Χρήζουν αντικατάστασης όλα τ΄ ανωτέρω και μάλιστα μετά τον σπινθηρισμό που είδες κατά τη δοκιμή σου.
2) Στη σελίδα 52 (σχηματικό B02C) :
εδώ έχουμε ένα μετατροπέα DC/DC που βγάζει 5V και 1V4 κι αντιστάσεις 4,7 Ohm παρατηρούμε τις :
3U2M παράλληλη με τη 3U3M που πολώνουν το MOSFET : 7U0H-2 τ΄ οποίο συνδέεται με το 7U0H-1 και
τα δύο τύπου : SI4936BDY και τις
3U2J παράλληλη με τη 3U3P που πολώνουν το MOSFET : 7U0D-2 τ΄ οποίο συνδέεται με το 7UOD-1 και
τα δύο τύπου : SI4936BDY και δίνουν τη τάση των 5V.
Το IC που κάνει τη μετατροπή της τάσης των 12V σε 5V είναι το : 7U0L (NCP5422A, 2 X 8 pins).
Αν η αντίσταση που άλλαξες βρίσκεται σ΄ αυτό το κύκλωμα χρήζουν αντικατάστασης όλα τα προαναφερόμενα
υλικά (4 αντιστάσεις 4.7 Ohm, 4 MOSFET΄s και 1 IC) .
Όσον αφορά τους ηλεκτρολυτικούς που άλλαξες πιθανόν να μην είχαν πρόβλημα αλλα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι
ηλεκτρολυτικοί αφού ξεκολληθούν από τη πλακέτα θέλουν μέτρημα της χωρητικότητάς τους με καπασιτόμετρο
αλλά και της πιθανής διαρροής τους με ESR meter.
Εύχομαι η βλάβη σου ν΄ επιδιορθωθεί.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
ntinosmimis
15-07-18, 11:11
Φίλε Ντίνο,
δεν μας δίνεις ακριβή στοιχεία και δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κατ΄ αυτό τον τρόπο που το ζητάς.
Κατ΄ αρχή καλοπροαίρετα ερωτώ εάν είσαι ή εάν σπουδάζεις Ηλεκτρονικός γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία με τη συγκεκριμένη τηλεόραση που ασχολείσαι.
Σε κάθε περίπτωση μία που την άνοιξες τη συσκευή κι όπως γράφεις έκανες και κάποιες αντικαταστάσεις υλικών θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες
κατευθυντήριες οδηγίες που πιθανόν κάνουν τη τηλεόρασή σου να δουλέψει.
Όπως αναγράφω και στο 2ο post για το φίλο Δημήτρη, πρώτα πρέπει να κατεβάσεις ΔΩΡΕΑΝ από το site : Electro Tanya (https://elektrotanya.com/philips_chassis_q522.1e-lb.pdf/ download.html (https://elektrotanya.com/philips_chassis_q522.1e-lb.pdf/%20download.html) ), το Service Manual της συσκευής.
Αντίσταση 4,7 Ohm που βρήκες καμένη έχει σε δύο μετατροπείς DC/DC.
1) Στη σελίδα 50 (σχηματικό B02A) :
R : 3U0P που πολώνει το MOSFET : 7U02 (SI4800B07) και βγάζει τη τάση 3V3.
Η μετατροπή της τάσης των 12V σε 3V3 γίνεται από το IC : 7U0A (NCP5422A, 2 X 8 pins).
Χρήζουν αντικατάστασης όλα τ΄ ανωτέρω και μάλιστα μετά τον σπινθηρισμό που είδες κατά τη δοκιμή σου.
2) Στη σελίδα 52 (σχηματικό B02C) :
εδώ έχουμε ένα μετατροπέα DC/DC που βγάζει 5V και 1V4 κι αντιστάσεις 4,7 Ohm παρατηρούμε τις :
3U2M παράλληλη με τη 3U3M που πολώνουν το MOSFET : 7U0H-2 τ΄ οποίο συνδέεται με το 7U0H-1 και
τα δύο τύπου : SI4936BDY και τις
3U2J παράλληλη με τη 3U3P που πολώνουν το MOSFET : 7U0D-2 τ΄ οποίο συνδέεται με το 7UOD-1 και
τα δύο τύπου : SI4936BDY και δίνουν τη τάση των 5V.
Το IC που κάνει τη μετατροπή της τάσης των 12V σε 5V είναι το : 7U0L (NCP5422A, 2 X 8 pins).
Αν η αντίσταση που άλλαξες βρίσκεται σ΄ αυτό το κύκλωμα χρήζουν αντικατάστασης όλα τα προαναφερόμενα
υλικά (4 αντιστάσεις 4.7 Ohm, 4 MOSFET΄s και 1 IC) .
Όσον αφορά τους ηλεκτρολυτικούς που άλλαξες πιθανόν να μην είχαν πρόβλημα αλλα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι
ηλεκτρολυτικοί αφού ξεκολληθούν από τη πλακέτα θέλουν μέτρημα της χωρητικότητάς τους με καπασιτόμετρο
αλλά και της πιθανής διαρροής τους με ESR meter.
Εύχομαι η βλάβη σου ν΄ επιδιορθωθεί.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Καλημερα Δημητρη και σε ευχαριστω πολυ για το χρονο που αφιερωσες για την απαντηση σου.
Αρχικα να αναφερω οτι ειμαι φοιτητης ηλεκτρονικών μηχανικών.
Κατ΄ αρχή καλοπροαίρετα ερωτώ εάν είσαι ή εάν σπουδάζεις Ηλεκτρονικός γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία με τη συγκεκριμένη τηλεόραση που ασχολείσαι. : Γιατι τοσο δυσκολη ειναι αυτη η TV στις βλάβες?
Θα κεταβασω και το σχεδιο που μου αναφέρεις αλλα οταν δεν ξερω που ακριβως ειναι το προβλημα δεν ξερω και τι να διαβασω στο σχεδιο. Αυτο απετει φανταζομαι για αρκετη εμπειρια να λυσεις ενα προβλημα σε καθε βλαβη, σωστα?
Αλλαξα λοιπον την 4.7Ω που ειναι σε σειρα με το T300 (D1NK80Z) και καποιους πυκνωτες εκει γυρω και ακουσα το τσαφ.
Δεν ειχα μερτησει απο την αρχη ομως αν ηταν βραχυκυκλωμενο και το D1NK80Z και φανταζομαι μηπως βραχυκυκλωσε με το τσαφ.
Τωρα εφοσον ειναι βραχυκυκλωμενο το D1NK80Z υποθετω οτι και κατι αλλο θα εχει καψει.
Τα διοδια σε ολο το τροφοδοτικο ειναι οκ, δεν ειναι κανενα βραχυκυκλωμενο.
Την αντισταση 4,7Ω δεν την ξαναεκαψε παντως.
Τωρα μενουν τα 3 IC με 4pins U650,U053,U390 τα οποια δεν ξερω πως και αν μετριουντε. Τα υπόλοιπα τρανσιστορ ειναι οκ, δεν μετράει κανένα βραχυκύκλωμα.
Η τηλεοραση αυτη να σου πω οτι παιζει στο χωριο και ελαχιστους μηνες το χρονο και φανταζομαι οτι καποιος πυκνωτης στο ξεκινημα εκανε την ζημια διοτι ειχε μηνες εκτος ρευματος.
Ευχαριστω και παλι.
ntinosmimis
15-07-18, 11:33
@ntinosmimis
ti na eine??ti na eine..
να παμε σε καμια καφενζου φιλε μ ?
ΑΝ δεν ξερεται να μετρατε μην ασχολιστε,,φιλικα το λεω
κανετε μεγαλυτερο το προβλημα.
Δεν χρειαζεται να την βαλεις στο ρευμα φιλε μου,,να την κανεις πυροτεχνημα για να βρεις την βλαβη
με ενα πολυμετρο απο τα λιντ μπορεις αρκει να ξερεις,,, αυτα ειναι ηλεκτρονικα ευκολα.
Aυτο με τους πυκνωτες ---και την ανοιξα και δεν ειδα κατι ειναι εκνευριστικο---τι να δεις?
μονο C εχει ?δεν εχει TR ...FET ..IC .ZENER.??????
---.>κοιτα που δινει η κολοαντισταση η καμενη .σιγουρα εχεις καραμπινατο βραχυκυκλωμα.
Συνενοματε Κωστα καλημερα,
Δεν ξερω αν ξυπνησες καλα σημερα αλλα το υφος σου παραπεμπει λες και επειδη δεν στην εφερα να την φτιαξεις εσυ και να πληρωθεις και οτι ασχολουμε να την φτιαξω μονοσ μου.
Δεν καταλαβαινω τον εκνεβρισμο σου, δεν απαιτισα να απαντησεις.
να παμε σε καμια καφενζου φιλε μ ? : Οχι δεν θα παμε σε καφετζου, υποθετω οτι το howtofixit.gr και αλλα παρομοια forum υπαρχουν για να βοηθουν καποιους που δεν γνωριζουν ή κανω λαθος?
ΑΝ δεν ξερεται να μετρατε μην ασχολιστε,,φιλικα το λεω: το οτι δεν ξερω δεν σημαινει οτι θα την παω στο μαστορα οποσδηποτε να την φτιαξει, θα ρισκαρω να την φτιαξω και ας την πεταξω στην τελικη!!
Δεν χρειαζεται να την βαλεις στο ρευμα φιλε μου,,να την κανεις πυροτεχνημα για να βρεις την βλαβη: εσυ οταν αλλαζεις κατι σε μια συσκευη και εισαι σιγουρος οτι δεν εχει καψει κατι αλλο που την βαζεις σε μπαταρια οχι σε ρευμα η σε καποιο αλλο τεστερ που παρεχει καποια προστασια στη συσκευη?
με ενα πολυμετρο απο τα λιντ μπορεις αρκει να ξερεις,,: Δεν εχω πολυμετρο απο τα LIDL αλλα FLUKE.
Aυτο με τους πυκνωτες ---και την ανοιξα και δεν ειδα κατι ειναι εκνευριστικο---τι να δεις?
μονο C εχει ?δεν εχει TR ...FET ..IC .ZENER.?????? : Ευχαριστω για την ενημερωση, δεν ηξερα οτι θα δω μπουζι, σασμαν, τακακια και λαδια.
---.>κοιτα που δινει η κολοαντισταση η καμενη .σιγουρα εχεις καραμπινατο βραχυκυκλωμα. : Ερχετε απο την εξοδο των μεγαλων C και δινει στο D1NK80Z . Κοιταξα για βραχυκυκλωμα και ειναι μονο το D1NK80Z.
Συνενοματε Κωστα καλημερα,
Δεν ξερω αν ξυπνησες καλα σημερα αλλα το υφος σου παραπεμπει λες και επειδη δεν στην εφερα να την φτιαξεις εσυ και να πληρωθεις και οτι ασχολουμε να την φτιαξω μονοσ μου.
Δεν καταλαβαινω τον εκνεβρισμο σου, δεν απαιτισα να απαντησεις.
να παμε σε καμια καφενζου φιλε μ ? : Οχι δεν θα παμε σε καφετζου, υποθετω οτι το howtofixit.gr και αλλα παρομοια forum υπαρχουν για να βοηθουν καποιους που δεν γνωριζουν ή κανω λαθος?
ΑΝ δεν ξερεται να μετρατε μην ασχολιστε,,φιλικα το λεω: το οτι δεν ξερω δεν σημαινει οτι θα την παω στο μαστορα οποσδηποτε να την φτιαξει, θα ρισκαρω να την φτιαξω και ας την πεταξω στην τελικη!!
Δεν χρειαζεται να την βαλεις στο ρευμα φιλε μου,,να την κανεις πυροτεχνημα για να βρεις την βλαβη: εσυ οταν αλλαζεις κατι σε μια συσκευη και εισαι σιγουρος οτι δεν εχει καψει κατι αλλο που την βαζεις σε μπαταρια οχι σε ρευμα η σε καποιο αλλο τεστερ που παρεχει καποια προστασια στη συσκευη?
με ενα πολυμετρο απο τα λιντ μπορεις αρκει να ξερεις,,: Δεν εχω πολυμετρο απο τα LIDL αλλα FLUKE.
μονο C εχει ?δεν εχει TR ...FET ..IC .ZENER.?????? : Ευχαριστω για την ενημερωση, δεν ηξερα οτι θα δω μπουζι, σασμαν, τακακια και λαδια.
---.>κοιτα που δινει η κολοαντισταση η καμενη .σιγουρα εχεις καραμπινατο βραχυκυκλωμα. : Ερχετε απο την εξοδο των μεγαλων C και δινει στο D1NK80Z . Κοιταξα για βραχυκυκλωμα και ειναι μονο το D1NK80Z.
φιλε μ εγω ειμαι αλλο επιπεδο δεν εχουμε σχεση ..
μην κανεις πως δεν καταλαβαινεις...τα ηλεκτρονικα θελουν και γνωσεις...αν ημουν εγω θα επαιζε με την μια
δεν τσεκαρης τροφοδοτικο ετσι ..τελος παντων,
Α.....και 45 φλουκ να εχεις (αν και τα φλουκ τα δουλευα πριν 30 χρονια) ...αμα δεν ξερεις γαμστα.
ntinosmimis
15-07-18, 14:30
φιλε μ εγω ειμαι αλλο επιπεδο δεν εχουμε σχεση ..
μην κανεις πως δεν καταλαβαινεις...τα ηλεκτρονικα θελουν και γνωσεις...αν ημουν εγω θα επαιζε με την μια
δεν τσεκαρης τροφοδοτικο ετσι ..τελος παντων,
Α.....και 45 φλουκ να εχεις (αν και τα φλουκ τα δουλευα πριν 30 χρονια) ...αμα δεν ξερεις γαμστα.
Ας είσαι σε όποιο επίπεδο νομίζεις, τι να καταλάβω δηλαδή?
Πριν 30 Χρόνια δούλευες fluke, δηλαδή εισαι καμιά 50αρια χρονών και φοβάσαι μην γίνουν και αλλοι ηλεκτρονικοί, και παλι δεν καταλαβαίνω?
Αν ήσουν εσυ θα έπαιζε και 4Κ, το κατάλαβα.
Αν είχα γνώσεις δεν θα ρώταγα εδώ μέσα κάποιον με γνώσεις!!
Το ύφος σου όμως δεν μπορώ να καταλάβω, εσένα τις γνώσεις ηλεκτρονικών σου τις βάλανε με σύριγγα, δεν ξεκίνησες από το μηδέν????
Το αν δεν θέλεις να μεταδόσεις τις γνώσεις σου ή δεν θέλεις να βοηθήσεις τότε ποιος ο λόγος που γράφεις σε κάθε post???
Di*Ca_Electronic
16-07-18, 04:34
Κύριοι, πάνω απ΄ όλα ψυχραιμία.
Το forum έχω την εντύπωση ότι δημιουργήθηκε για να βοηθήσει κι αυτούς που τώρα αρχίζουν ν΄αποκτούν τις πρώτες τους εμπειρίες με τις επισκευές και
τους έμπειρους που με την ανταλλαγή απόψεων και γνωμών μπορούν να βρουν λύσεις σ΄ εκείνα τα τεχνικά θέματα που τους απασχολούν.
Εσύ Ντίνο σαν ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ καλό θα ΄ναι αφού ζητάς τη βοήθεια των πιο έμπειρων συναδέλφων να μην κριτικάρεις τόσο έντονα τα γραφόμενά τους αλλά
να προσπαθείς απ΄ αυτά ν΄ εκμαιεύσεις τις τεχνικές οδηγίες που θα σε βοηθήσουν στην επισκευή της τηλεόρασής σου.
Ο κάθε ένας από μας έχει τον τρόπο του να μεταδίδει τις γνώσεις του και δεν πρέπει να παρεξηγείται γιατί φυσικά και δεν έχει κανένα λόγο να μειώσει την
προσωπικότητα του ερωτώντος ούτε ακόμα κανείς μας αποσκοπεί σε κάποιο οικονομικό όφελος,
από μεράκι κι αγάπη στην Ηλεκτρονική επιστήμη απαντάμε και προσπαθούμε ν΄ αλληλοβοηθηθούμε κι όταν εσείς οι νεότεροι πετυχαίνετε να διορθώσετε κάποιο
μηχ/μα με τη συνδρομή μας, εμείς χαιρόμαστε διπλά.
Στο θέμα μας τώρα γιατί μακρηγόρησα και να με συγχωρέσετε.
Φίλε Ντίνο το τροφοδοτικό που φορά η τηλεόρασή σου είναι Ρουμάνικο και δεν θα σε βοηθήσει το σχηματικό από το site : Elektro Tanya που σου έγραψα να το
κατεβάσεις γιατί δεν είναι τ΄ ίδιο.
Της τηλεόρασής σου είναι το : PLCD170PS09 – 24851 3122 423 32397 (3122 427 24851) και δεν βρίσκεται αναρτημένο στο Διαδίκτυο free.
Μπορείς όμως ν΄ ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες και μάλλον θα καταφέρεις ν΄ επισκευάσεις το PSU :
- Αγόρασε κι αντικατέστησε το Mos-FET : STD1NK80Z.
- Μέτρησε τη χωρητικότητα (με καπασιτόμετρο αν διαθέτεις) του ηλεκτρολυτικού πυκνωτή 2200 μF ή του ηλεκτρολυτικού πυκνωτή 1000 μF
που το + τους είναι συνδεδεμένο στ΄ άλλο άκρο της αντίστασης 4.7 Ohm (όχι σ΄ εκείνο που πολώνει το Mos-FET) κι αντικατέστησε και τους
δύο πυκνωτές (ακόμα και χωρίς να τους μετρήσεις ) αγοράζοντας νέους στην ίδια τάση που αναγράφουν πάνω τους οι παλαιοί, στους 105ο C.
Είναι φθηνοί και πρέπει ν΄ αντικατασταθούν οι υπάρχοντες γιατί το πιο πιθανόν είναι να ΄χουν χάσει χωρητικότητα ή να παρουσιάζουν διαρροή
κι ας φαίνονται εξ όψεως καλοί.
- Τα IC΄s U650, U053, U390 είναι Optocuplers (έχουν στ΄ εσωτερικό τους φωτοδιόδους) και μετρούν τα pins 1, 2 & 3, 4 που βρίσκονται αντίστοιχα
από τη μία κι από την άλλη πλευρά της πλακέτας ως δίοδοι (με το πολύμετρο FLUKE και το περιστρεφόμενο διακόπτη στη θέση μέτρησης διόδων
μετράς ορθή κι ανάστροφη πολικότητα).
- Έλεγξε όλες τις διόδους (όρθιες κι οριζόντια τοποθετημένες στη πλακέτα – κάποιες απ΄ αυτές είναι γρήγορες) που είναι κοντά στην αντίσταση
που άλλαξες μήπως ενώνονται μ΄ αυτή κι ιδιαίτερα μήπως βραχυκυκλώνουν ή κάποια δείχνει διαφορετική ένδειξη στ΄ όργανο απ΄ εκείνη που
αναγράφεται στα Datasheets, που υποδηλώνει ότι παρουσιάζει πρόβλημα και χρήζει αντικατάστασης.
- Τέλος γύρνα τη πλακέτα ανάποδα να βλέπεις το τυπωμένο κύκλωμα και μέτρησε ωμικά αν υπάρχει smd ολοκληρωμένο, κάποιο από τα pin του
πρέπει ν΄ ενώνεται με κάποιο άκρο της αντίστασης που άλλαξες.
Αν κάποιο από τα pins smd IC είναι στην ίδια πίστα με την αντίσταση των 4.7 Ohm τότε το IC χρήζει αντικατάστασης.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
ntinosmimis
16-07-18, 17:36
Φίλε Δημήτρη καλησπέρα,
Αρχικά θέλω να σε συγχαρώ και ενα μεγάλο μπράβο για το χρόνο που αφιερώνεις εδω μέσα για την βοήθεια που προσφέρεις.
Έχω παραγγείλει ήδη απο εξωτερικό ( εδώ Ελλάδα δεν το βρήκα πουθενά) το STD1NK80Z το οποίο αν κατάλαβα καλά είναι σαν προστασία με zener.
Δεν εχει καποιο πυκνωτή στα 2200uF, οι πυκνωτές που δεν έχω αλλάξει είναι αυτοί στην φωτο, οι υπόλοιποι ειναι αλλαγμένοι.
Εννοείτε οτι θα τους αλλάξω ολους τους πυκνωτές οπως λες μήπως και έχουν κάποια διαρροή.
Οι 2 μεγάλοι που ειναι στην είσοδο (για εξομάλυνση υποθέτω) 100uF/450V δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα, εσυ τι λες?
Τώρα δεν βλέπω κάτι άλλο, ενα ολοκληρωμένο εχει απο κάτω αλλα αυτό είναι πολύ μακριά απο την αντίσταση 4,7ohm.
Tα διόδια είναι ολα οκ, δεν είναι κανένα βραχυκυκλωμένο.
Exει 3 τύπου BC τρανζίστορ, τα tsc2431 (TO-92), ούτε αυτά μετράνε βραχυκύκλωμα.
Exει 2 mosfet STF12NM60N πάνω σε ψήκτρα ούτε αυτά μετράνε βραχυκύκλωμα.
Ευχαριστώ και πάλι.
Di*Ca_Electronic
17-07-18, 12:57
Φίλε Ντίνο,
στην επισκευή μίας οιονδήποτε πλακέτας δεν κοιτάμε μόνο τ΄ εξαρτήματα ούτε λέμε είναι κοντά β€“ μακριά β€“ πέρα – δώθε εξαρτήματα που πρέπει να μετρηθούν
αν κλείνουν κύκλωμα με το κατεστραμμένο εξάρτημα που βρήκαμε εξ αρχής.
Μετράμε και πάλι μετράμε.
Βάλε το περιστρεφόμενο διακόπτη του FLUKE στην ένδειξη X 1 Ohm και μέτρα όλους τους χαλκοδιαδρόμους που ξεκινούν από τα δύο άκρα της αντίστασης που
άλλαξες.
Θα βρεις πολλά εξαρτήματα στις διαδρομές αυτές άλλα ενεργά κι άλλα παθητικά.
Τ΄ ενεργά όπως smd TRN΄s, Diodes, Zener, τ΄ αλλάζεις όλα.
Στο τυπωμένο τμήμα της πλακέτας κι όπως παρατηρείς στο πάνω μέρος από τους 2 κοντινούς κονέκτορες των 7 & 10 pins υπάρχει ένα smd IC (2X8pins).
¶λλαξέ το.
Πρέπει να διαθέτεις σταθμό θερμού αέρα κι απαιτείται ειδική τεχνική.
Όσον αφορά τους πυκνωτές 100 μF στα 400V τους έχεις μετρήσει με καπασιτόμετρο κι ESR meter ;
Παρουσιάζουν κι αυτοί απώλεια χωρητικότητας και διαρροές.
Πιθανόν να χρήζουν αντικατάστασης.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
ntinosmimis
31-07-18, 17:04
Φίλε Ντίνο,
στην επισκευή μίας οιονδήποτε πλακέτας δεν κοιτάμε μόνο τ΄ εξαρτήματα ούτε λέμε είναι κοντά β€“ μακριά β€“ πέρα – δώθε εξαρτήματα που πρέπει να μετρηθούν
αν κλείνουν κύκλωμα με το κατεστραμμένο εξάρτημα που βρήκαμε εξ αρχής.
Μετράμε και πάλι μετράμε.
Βάλε το περιστρεφόμενο διακόπτη του FLUKE στην ένδειξη X 1 Ohm και μέτρα όλους τους χαλκοδιαδρόμους που ξεκινούν από τα δύο άκρα της αντίστασης που
άλλαξες.
Θα βρεις πολλά εξαρτήματα στις διαδρομές αυτές άλλα ενεργά κι άλλα παθητικά.
Τ΄ ενεργά όπως smd TRN΄s, Diodes, Zener, τ΄ αλλάζεις όλα.
Στο τυπωμένο τμήμα της πλακέτας κι όπως παρατηρείς στο πάνω μέρος από τους 2 κοντινούς κονέκτορες των 7 & 10 pins υπάρχει ένα smd IC (2X8pins).
¶λλαξέ το.
Πρέπει να διαθέτεις σταθμό θερμού αέρα κι απαιτείται ειδική τεχνική.
Όσον αφορά τους πυκνωτές 100 μF στα 400V τους έχεις μετρήσει με καπασιτόμετρο κι ESR meter ;
Παρουσιάζουν κι αυτοί απώλεια χωρητικότητας και διαρροές.
Πιθανόν να χρήζουν αντικατάστασης.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Γεια σου Δημήτρη,
Ολα τα διόδια και τρανζίστορ είναι μια χαρά, θα αλλάξω όλους πυκνωτές και περιμένω να έρθει το STD1NK80Z, δεν βλέπω κάπου αλλού βραχυκύκλωμα.
Θα επανερθω μόλις την ξαναβάλω στην πρίζα.
Ευχαριστώ και πάλι.
ΝΙΚΟΣΛΑΡΙΣΑ
31-07-18, 17:42
Εγώ είμαι σίγουρος οτι έχεις πρόβλημα σε δίοδο error code 6, που ψάχνεις να βρείς την βλάβη τρφοδοτικό ή main;
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΝΤΙΝΟ ΑΛΛΑΞΕ 4 ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΗΑ ΣΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ SB560 ME SR5100 KAI ΚΑΝΕ ΔΟΚΙΜΗ
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΝΕΑ ????
ntinosmimis
03-08-18, 17:08
Εγώ είμαι σίγουρος οτι έχεις πρόβλημα σε δίοδο error code 6, που ψάχνεις να βρείς την βλάβη τρφοδοτικό ή main;
Γεια σου Νικο, ψαχνω στο τροφοδοτικο μιας και δεν παει σε STBY και πιστευω οτι φταιει το τροφοδοτικο.
Τι εννοεις δίοδο error code 6, τα μετρισα ολα τα διοδια, δεν ειναι κανενα βραχυκυκλωμενο.
ntinosmimis
03-08-18, 17:10
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΝΤΙΝΟ ΑΛΛΑΞΕ 4 ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΗΑ ΣΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ SB560 ME SR5100 KAI ΚΑΝΕ ΔΟΚΙΜΗ
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΟΥ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΝΕΑ ????
Καλησπερα Jim , θα τα αλλαξω και αυτα, υπαρχει περιπτωση ενω δεν πετρανε βραχυκυκλωμα να εχουν προβλημα? οπως βλεπεις εχω καλλυσει με το βραχυκυκλωματα .
ακριβωσ αυτο συμβαινει οταν ειναι υπο ταση.καμε δοκιμη και περιμενω νεα σου
ntinosmimis
06-08-18, 00:02
ακριβωσ αυτο συμβαινει οταν ειναι υπο ταση.καμε δοκιμη και περιμενω νεα σου
Τι εννοείς οταν είναι υπο τάση, οτι έχουν αλλη συμπεριφορά και οταν δεν ειναι υπο ταση μετράνε νορμαλ, δλδ μετράνε οτι δεν ειναι βραχυκυκλωμένα?
Τα διόδια τα ξεκόλλησα ενα ενα και τα μέτρησα και δεν ειναι κανένα βραχυκυκλωμένο.
Τα τεσσερα παράλληλα διόδια δεν ειναι τα SB560, έχει τα SR309 παράλληλα και πάνε για τα inverter.
Τα διόδια είναι αυτά που πληρώνουμε στο δρόμο. Στις ηλεκτρονικές πλακέτες υπάρχουν δίοδοι.
ntinosmimis
14-08-18, 00:50
ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΜΕ SR5100
Δημήτρη αφού δείχνουν καλά γιατί να αλλάξω?
Di*Ca_Electronic
28-12-18, 02:21
Αν και μετά τέσσερις κι ήμισυ μήνες αναφέρω για να γνωρίζουν οι νέοι Ηλεκτρονικοί μηχανικοί ότι εκτός των κοινών διόδων που ανορθώνουν εναλλασσόμενες τάσεις
σε συνεχείς υπάρχουν και οι Fast Diodes (γρήγοροι δίοδοι) που χρησιμοποιούνται σ΄ όλα τα παλμοτροφοδοτικά κι αυτοί εργάζονται με βάση τη συχνότητα που ανεβάζει
ένα τέτοιο τροφ/κό γι΄ ανόρθωση εναλλασσόμενων τάσεων.
Αν μία τέτοια γρήγορη δίοδος χάσει τη "γρηγοράδα" της τότε δεν ανορθώνει και χρήζει αντικατ/σης.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
andyferraristi
28-12-18, 11:45
Αν μία τέτοια γρήγορη δίοδος χάσει τη "γρηγοράδα" της τότε δεν ανορθώνει και χρήζει αντικατ/σης.
Αυτό είναι το κακό. ¶ντε κάνε εντοπισμό αυτής της υπολειτουργούσας διόδου με δεδομένο ότι στο πολύμετρο (επιλογή δίοδος) θα σου τη δείχνει σωστή ...
Di*Ca_Electronic
30-12-18, 02:51
Δεν μετρώνται με πολύμετρο αυτές οι δίοδοι φίλε Ανδρέα.
Απλά αφού έχεις φάει κάποιες εργατώρες στο ν΄ ελέγξεις όλα τ΄άλλα εξαρτ/ματα που σχετίζονται με το πρόβλημα καταλήγεις ότι αυτές φταίνε
και συνεχίζεται ν΄ υπάρχει βλάβη οπότε και τις αλλάζεις.
ΚΑΛΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ να ΄χουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
Και προπάντων ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
andyferraristi
30-12-18, 18:06
Καλή χρονιά και από εμένα. Υγεία ...