PDA

Επιστροφή στο Forum : [Κλιματιστικό Panasonic] Συμπιεστής κλιματιστικού inverter Panasonic CU-RE9HKE

FILMAN
08-08-16, 12:09
Η ιστορία:

CU-RE9HKE είναι το μοντέλο της εξωτερικής μονάδας, το μοντέλο του συμπιεστή (σύμφωνα με το service manual) είναι CWB092256, και είναι ο ίδιος και στο μεγαλύτερο μοντέλο των 12000BTU (CU-RE12HKE, σύμφωνα με το service manual και πάλι).

Το κλιματιστικό είναι φίλων και το ανέλαβα καθώς το είχαν απεγκαταστήσει πριν από καιρό και μου είπαν πως το πρόβλημα που είχε ήταν πως δεν ανάβει καν, και τους είχαν πει πως έχουν καεί οι πλακέτες από υπέρταση.

Οι πλακέτες βέβαια δεν είχαν σχεδόν τίποτα αν εξαιρέσουμε μερικούς πεσμένους πυκνωτές Χ2 στα φίλτρα ΕΜΙ (που και χωρίς αυτούς πάλι δουλεύει), και έναν πεσμένο πυκνωτή λειτουργίας στον ανεμιστήρα της εξωτερικής μονάδας.

Δοκιμάζοντας να το βάλω σε λειτουργία οι ανεμιστήρες ξεκινάνε κανονικά όμως ο συμπιεστής κάνει έναν θόρυβο χωρίς να φαίνεται να γυρνάει, και η πλακέτα τον σταματάει. Μετά από 20 λεπτά προσπαθειών βγάζει σφάλμα ότι ο συμπιεστής τραβάει υπερβολικό ρεύμα.

Το module που οδηγεί τον συμπιεστή βγάζει και τις 3 φάσεις κανονικά. Αν αντί του συμπιεστή βάλει κανείς 3 λάμπες πυρακτώσεως αυτές ανάβουν. Ο συμπιεστής δεν έχει κομμένο τύλιγμα οπότε υποθέτω ότι (μάλλον...) είναι μηχανικά μπλοκαρισμένος.

Ο συμπιεστής αυτός ως ανταλλακτικό κοστίζει από την αντιπροσωπεία, ούτε λίγο ούτε πολύ, 460€. Περισσότερα από όσα κοστίζει όλο το μηχάνημα καινούριο (εσωτερική και εξωτερική μονάδα μαζί)!

Γι αυτό σκέφτομαι αν μπορώ να βρω από αλλού τέτοιον συμπιεστή, έστω και μεταχειρισμένο, ή τρίτου κατασκευαστή που όμως να ταιριάζει, για να μην πάει χαμένο το υπόλοιπο μηχάνημα. Απ' ότι είδα όμως με ένα πρόχειρο ψάξιμο στο δίκτυο δεν υπάρχει διαθέσιμος συμπιεστής με αυτόν τον κωδικό ενώ δεν βρήκα επίσης άλλους συμπιεστές που να λένε πως κάνουν για αυτό το μοντέλο κλιματιστικού. Μόνο για κάποια SAMSUNG βρήκα.

Μήπως κάποιος ξέρει κάτι περισσότερο;

Ευχαριστώ.

petroglis
08-08-16, 18:34
μπορεις να βαλεις του εμποριου 12000 btu !! τι φρεον ειναι

DIATHERM
08-08-16, 22:11
θα τσεκαρω αυριο ενα συμπιεστη που εχω απο daikin inverter και θα σου πω
(χαλια μαυρα τα panasonic)

FILMAN
09-08-16, 11:27
μπορεις να βαλεις του εμποριου 12000 btu !! τι φρεον ειναι
R410A είναι, ξέχασα να το αναφέρω...

θα τσεκαρω αυριο ενα συμπιεστη που εχω απο daikin inverter και θα σου πω (χαλια μαυρα τα panasonic)
Μπορεί να μπει οποιοσδήποτε συμπιεστής από οποιοδήποτε inverter μηχάνημα ίδιας ισχύος; Όλοι αυτοί οι κινητήρες των συμπιεστών ανεξαρτήτως μάρκας θα αποδίδουν την ίδια ροπή και τις ίδιες στροφές στην ίδια τάση και την ίδια συχνότητα; Δεν ξέρω, ρωτάω.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

petroglis
10-08-16, 11:41
καλημερα!! μαλλον δε θα σε συμφερει συμπιεστης καινουριος !! πολλα τα λεφτα!!συν το φρεον και τη δουλεια !! εχω την ενυπωση οτι το 300αρι το χεις σιγουρα με επιφυλαξη!!

GSR600
09-09-16, 00:49
Καλησπερα, Φίλιππε εχω ακριβώς το ίδιο μηχάνημα και εχει πρόβλημα στην θέρμανση. Ενω στην ψύξη δουλεύει κανονικά στην θέρμανση παει να ξεκινήσει και σταματάει. Απο αντιπροσωπεια ειπαν για προβλημα στην εξωτερική πλακέτα. Πριν αρχίζω να σκαλιζω εχεις καμια ιδεα απο που να ξεκινησω?

GSR600
09-09-16, 01:15
Επίσης διάβασε αυτο για το δικο σου κλιματιστικό.
https://luftmiljobutiken.se/knowledgebase/problem-med-panasonic-e9dke/

νεκταριοος
09-09-16, 19:26
Κ Φιλιπε εχετε κολημενο συμπιεστη (δεν γνωριζω το λογο ) η λυση ειναι στα παλιατζιδικα απο καπιο αλλο μηχανημα οχι ινβερτερ τα εχουμε χ......να ισως ειναι καλυτερα να μπει και μεγαλυτερος συμπιεστης δεν ξερω ψυκτικος δεν ειμαι ,αλλα στα παλιατζιδικα βρισκει κανεις χρησιμα πραγματα .Τωρα για σενα φιλε Γιωργο εσυ μαλων εχεις καπου προβλημα στις βαλβιδες/ηλεκτροβαλβιδες αυτα...

FILMAN
09-09-16, 20:15
Καλησπερα, Φίλιππε εχω ακριβώς το ίδιο μηχάνημα και εχει πρόβλημα στην θέρμανση. Ενω στην ψύξη δουλεύει κανονικά στην θέρμανση παει να ξεκινήσει και σταματάει. Απο αντιπροσωπεια ειπαν για προβλημα στην εξωτερική πλακέτα. Πριν αρχίζω να σκαλιζω εχεις καμια ιδεα απο που να ξεκινησω?
Στη λίγη ώρα που δουλεύει βγάζει ζεστό αέρα μέσα;

FILMAN
09-09-16, 20:18
Επίσης διάβασε αυτο για το δικο σου κλιματιστικό.
https://luftmiljobutiken.se/knowledgebase/problem-med-panasonic-e9dke/
Ναι, το είδα, αλλά πού μπορεί να μου χρησιμεύσει; Θα τους πω ότι το μηχάνημα που έχω είναι κάτω από 5 χρονών και αυτοί αμέσως θα μου κάνουν δώρο ένα συμπιεστή; Προφανώς όχι, θα πρέπει το μηχάνημα να είναι αγορασμένο από αυτούς, ή κάτι άλλο που δεν ξέρω.

GSR600
09-09-16, 20:22
Οχι καθόλου δεν προλαβαίνει με το το που ξεκιναει κόβει σχεδον αμέσως 1-3 δευτερόλεπτα. Μιλησα με τεχνικό απο panasonic και μου είπε λόγω κοντης σωλήνας ανέβασε πιεση και μαλλον εχει αρπαξει το power module και πιθανων να εχει αρπαξει και ο συμπίεστης. Το περίεργο της υπόθεσης ειναι οτι στην ψύξη δουλεύει τέλεια. Οποτε σκέφτομαι λιγο δύσκολο να ειναι το power module. Μηπως οντως ειναι θεμα συμπιεστή και ζορίζεται στην θέρμανση και τραβάει περισσότερο ρεύμα και κόβει? ? Παίζει κατι τετοιο?
Ειναι λιγο κουλό το ολο θεμα.Πιεσεις, φρέον ειναι ολα κομπλε.

Στάλθηκε από το GT-N5100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

FILMAN
09-09-16, 20:25
Κ Φιλιπε εχετε κολημενο συμπιεστη (δεν γνωριζω το λογο ) η λυση ειναι στα παλιατζιδικα απο καπιο αλλο μηχανημα οχι ινβερτερ τα εχουμε χ......να ισως ειναι καλυτερα να μπει και μεγαλυτερος συμπιεστης δεν ξερω ψυκτικος δεν ειμαι ,αλλα στα παλιατζιδικα βρισκει κανεις χρησιμα πραγματα .Τωρα για σενα φιλε Γιωργο εσυ μαλων εχεις καπου προβλημα στις βαλβιδες/ηλεκτροβαλβιδες αυτα...
Νεκτάριε, δεν μπορεί να μπει συμπιεστής από απλό (μη inverter) μηχάνημα διότι πολύ απλά οι συμπιεστές των απλών μηχανημάτων έχουν δύο περιελίξεις που τροφοδοτούνται από δύο εναλλασσόμενα ρεύματα υπό γωνία 90ο ενώ στα inverter οι περιελίξεις είναι τρεις, τα εναλλασσόμενα ρεύματα επίσης τρία, και οι γωνίες τρεις των 120ο. Αν από ψυκτική άποψη μπορεί να μπει μεγαλύτερος συμπιεστής δεν το ξέρω, από ηλεκτρική δεν μπορεί, διότι το μηχάνημα θα βγάλει σφάλμα ότι ο συμπιεστής τραβάει υπερβολικό ρεύμα. Ακόμα και αν υπάρχει ο ίδιος συμπιεστής σε κάποιο παλιατζίδικο πώς θα τον βρω; Έχω βρει ανταλλακτικό συμπιεστή για SAMSUNG inverter και μάλιστα σε σχετικά λογική τιμή (150€). Αλλά πού να ξέρω αν θα κάνει;

FILMAN
09-09-16, 20:32
Οχι καθόλου δεν προλαβαίνει με το το που ξεκιναει κόβει σχεδον αμέσως 1-3 δευτερόλεπτα. Μιλησα με τεχνικό απο panasonic και μου είπε λόγω κοντης σωλήνας ανέβασε πιεση και μαλλον εχει αρπαξει το power module και πιθανων να εχει αρπαξει και ο συμπίεστης. Το περίεργο της υπόθεσης ειναι οτι στην ψύξη δουλεύει τέλεια. Οποτε σκέφτομαι λιγο δύσκολο να ειναι το power module. Μηπως οντως ειναι θεμα συμπιεστή και ζορίζεται στην θέρμανση και τραβάει περισσότερο ρεύμα και κόβει? ? Παίζει κατι τετοιο?
Ειναι λιγο κουλό το ολο θεμα.Πιεσεις, φρέον ειναι ολα κομπλε.

Στάλθηκε από το GT-N5100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Αν είχε πρόβλημα το power module ή ο συμπιεστής λογικά στην ψύξη δεν θα δούλευε. Μήπως τρέχει κάτι με την τετράοδη; Στα περισσότερα μηχανήματα η τετράοδη οπλίζει στη θέρμανση, δεν ξέρω αν στο συγκεκριμένο μηχάνημα ισχύει αυτό ή είναι ανάποδα, αλλά δες το. Στο συγκεκριμένο μηχάνημα η τετράοδη δουλεύει με χαμηλή τάση DC και όχι με 230VAC όπως στα περισσότερα μηχανήματα. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι οπλίζει στη θέρμανση, ξεκούμπωσε τη φίσα της από την πλακέτα και βάλε το μηχάνημα να δουλέψει στη θέρμανση να δεις τί θα κάνει, θα δουλέψει κανονικά (κάνοντας ψύξη βέβαια) όπως κάνει και στην ψύξη, ή θα σου βγάλει πάλι κάποιο σφάλμα, και αν ναι, ποιο;

GSR600
09-09-16, 22:04
Και εμένα περίεργο μου ακούγεται να φταίει το power module αφου δουλεύει η ψύξη κανονικά.Λογικά κατι τραβάει παραπάνω ρεύμα οταν βαζω θέρμανση και κλείνει απο προστασία. Θα δοκιμάσω και αυτο που μου είπες και βλέπουμε. Αν δουλέψει με την φυσα εκτός θα φταίει η τετραοδη η μπορεί και κατι άλλο?

Κυριακίδης
09-09-16, 22:39
θα τσεκαρω αυριο ενα συμπιεστη που εχω απο daikin inverter και θα σου πω
(χαλια μαυρα τα panasonic)
Ανδρέα κόψε κάτι (σε βγάζω ύποπτο και λόγω προφίλ φωτογραφίας που δεν περιλαμβάνει τα panasonic) δεν θέλω να πιστεύω ότι πήρες τίποτα προπαγανδιστικές μίζες :lool:

DIATHERM
11-09-16, 21:06
χαχαχαχα.... δυστυχως πετρο τπτ...:lool:
απλως μερικα σου βγαζουν το λαδι

FILMAN
12-09-16, 12:14
Και εμένα περίεργο μου ακούγεται να φταίει το power module αφου δουλεύει η ψύξη κανονικά.Λογικά κατι τραβάει παραπάνω ρεύμα οταν βαζω θέρμανση και κλείνει απο προστασία. Θα δοκιμάσω και αυτο που μου είπες και βλέπουμε. Αν δουλέψει με την φυσα εκτός θα φταίει η τετραοδη η μπορεί και κατι άλλο?Σκέφτηκα μήπως η τετράοδη έχει πρόβλημα και όταν ενεργοποιείται το εμβολάκι κάθεται στη μέση φράζοντας τους σωλήνες.