Επιστροφή στο Forum : [Bosch] Αντικατάσταση ανεμιστήρα σε κατάψυξη
Καλησπέρα ψυγειοκαταψύκτης bosch kgu4124ff/01 κάηκε το ανεμιστηράκι της καταψυξης με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση και νομίζω μη επαρκή παροχή ψύξης στην συντήρηση ,, ερώτηση ακραία και μαλλον χαζή , μπορώ να αντικαταστήσω το ανεμιστηράκι με ένα από π.χ μοτεράκι υπολογιστή. , με έναν φορτιστή κινητού για μετατροπή τον 230vac σε 5vdc; Σημειώνεται ότι το γνήσιο ανεμιστηράκι λειτουργούσε αν κατάλαβα καλά σε 50v μέσω της πλακέτα του
Δεν το θεωρώ πιθανό το ανεμιστηράκι υπολογιστή να αντέξει για πολύ τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας της κατάψυξης, ακόμη κι αν βρεις το κατάλληλο (από πλευράς παροχής αέρα). Πέραν αυτού, πώς θα ελέγξεις τη λειτουργία του;
Η χαμηλή θερμοκρασία δεν πιστεύω να είναι πρόβλημα η υγρασία μάλλον είναι κ μάλιστα σοβαρό. Όσο αφορά τις συνθήκες λειτουργίας του δεν ρυθμιζονται απο την κεντρική πλακέτα , αισθητηρα, διακόπτη ενδεχομένως πόρτας θερμοστάτη κτλ; το πλακετάκι του μοτεριου νομίζω είναι για να αλλάζει τα χακτηριστικά του ρευματος.
Κυριακίδης
18-03-16, 22:07
Καλησπέρα ψυγειοκαταψύκτης bosch kgu4124ff/01 κάηκε το ανεμιστηράκι της καταψυξης
Ρίξε μια ματιά πάλι στον κωδικό είναι σωστός? γιατί δεν μου βγάζει τίποτα στην επίσημη σελίδα ανταλλακτικών.
Έχεις δίκιο KGU44124FF/01
Κυριακίδης
18-03-16, 22:57
Πολύ ακριβοί αυτοί οι ανεμιστήρες 160 ευρώ έκαστος? (έχει 2 ανεμιστήρες ποιος έχει πρόβλημα?)
Δεν το θεωρώ πιθανό το ανεμιστηράκι υπολογιστή να αντέξει για πολύ τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας της κατάψυξης, ακόμη κι αν βρεις το κατάλληλο (από πλευράς παροχής αέρα). Πέραν αυτού, πώς θα ελέγξεις τη λειτουργία του;
συμφωνώ δεν γνωρίζουμε έστω και αν βάλουμε άλλον ανεμιστήρα κατά πόσο θα επηρεάσει την λειτουργία στα υπόλοιπα του "κομπλέ" της πλακέτας . Πάντως ανεμιστήρες σε στυλ PC τοποθετούνται βλέπω και σε ψυγεία
http://www.eaparts.gr/content.aspx?Index=3&Size=5&catid=108&pcatid=10&m=&so=2&l=1#prettyPhoto
Δεν βλέπω και τι τύπος ανεμιστήρας είναι ο συγκεκριμένος του Παναγιώτη 220V? ή κάτι άλλο . Πρόβλημα (έχω τσαντιστεί με αυτήν την φιλοσοφία των γερμανικών ειδικά μοντέλων που τα φτιάχνουν με τέτοιον τρόπο που είναι σαν να σου λένε " μην τολμήσεις να βάλεις άλλον ανεμιστήρα πέραν αυτού που προτείνουμε με 160 ευρώ .... αλλιώς θα σας κάνουμε "σαπούνια") . Πλέον τα γερμανικά μοντέλα πρέπει να βρεθούν στο περιθώριο και να ξυπνήσουμε.
Παναγιωτη για και απο μενα.Μειωμενη ψυξη εχεις μονο στη συντηρηση η και στην καταψυξη?
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/209ed43e9789e608d65b812bc89103e6.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/8bf5c3967eec0673580eaaf83114fb25.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/2e52b456e4bd29fdbb9e5b521671ce2b.jpgτο πήγα σε ηλεκτρονικό μου είπε είναι καμμένο , επικοινώσησα με ένα ελληνικό σαιτ κ μου είπε 71 ευρά .
Παναγιωτη για και απο μενα.Μειωμενη ψυξη εχεις μονο στη συντηρηση η και στην καταψυξη?
-15 καταψυξη κ συντήρηση σχεδόν θερμοκρασία περβάλλοντος
στη διασκορπιση του ψυγειου εχει 2 ανεμιστηρες ενα στη συντηρηση και ενα στη καταψυη,58euro εχει της καταψυξης αλλα εσυ εχεις προβλημα στη συντηρηση της οποιας το βεντηλατερ εχει 56euro.Tο στοιχειο σου παγωνει καλα ολοκληρο? -15 δεν ειναι καλη θερμοκρασια για καταψυκτη εκτος και αν την εχεις επειλεξει εσυ
Τροφόδότησα με 230v το μοτέρ κ δεν δουλεύει, του έδωσα μια ώθηση του άξονα κ βλέπω να γυρίζει . Λέω να αλλάξω τον πυκνωτή που έχει 470μf στα 50v μήπως κ ρολάρει . Ο ηλεκτρονικός το τσέκαρε καλά
Κυριακίδης
18-03-16, 23:35
το πήγα σε ηλεκτρονικό μου είπε είναι καμμένο , επικοινώσησα με ένα ελληνικό σαιτ κ μου είπε 71 ευρά .
Το μοτέρ ή η πλακέτα? λογικά το καλό με αυτό το μοτέρ είναι ότι επισκευάζεται αν και οπτικά δεν φαίνεται να έχει κάτι , ίσως να έριχνες μια ματιά στον πυκνωτή αν είναι εντάξει . Το κουζινέτο στον άξονα μου φαίνεται παράκεντρα ? έλεγξε τον άξονα για τα κουζινέτα.
Τροφόδότησα με 230v το μοτέρ κ δεν δουλεύει Το πηνίο του το μέτρησες? είναι κομμένο?
του έδωσα μια ώθηση του άξονα κ βλέπω να γυρίζει Γυρίζει? άλλαξε τον πυκνωτή και βλέπουμε , αλλά δες και τον άξονα
Φιλαράκι Σακη θέλω να πιστέυω ότι δεν έχει μικρη διαρροή σε υγρά
[QUOTE=ΣΚΛΗΚΟΣ;574965]Φιλαράκι Σακη θέλω να πιστέυω ότι δεν έχει μικρη διαρροή σε υγρά[/QUOTE
αν το στοιχειο ειναι παγωμενο ολοκληρο τοτε εχει καλος,εγω παντως θα αλαζα τον ανεμηστηρα της συντηρησης γιατι ο ανεμηστηρας της καταψυξης δεν στελνει τον αερα πανω στη συντηρηση,επισης αν ειδα σωστα στη διασκορπιση ο ανεμηστηρας της συντηρησης στηριζεται σε μια βαση της πλακας η οποια σπαει και με αποτελεσμα ο ανεμηστηρας να φρακαρει μεσα στον αεραγωγο
Πέτρο δεν είναι παράκεντος ο άξονας απλά θέλει βιδωμα σταθερποιηση του κουζινέτου αύριο θα αλλάξω τον πυκνωτή ελπίζω να το καταφέρω μιας κ θα είναι το πρώτο χειρουργείο. Πάντως ο ηλεκτρονικός μέτρησε το μεγάλο παραλληλεπιπεδο εξάρτημα οκ ομοίως μια μικρή μαύρη δίοδος δίπλα στο ολοκληρωμενο κ τον πυκνωτή μέτρησε τάση γύρω στα 43v χωρις να το αποκολλήσει κ λέει ότι είναι καλός . Οπότε κάτι άλλο πάνω στην πλακέτα έχει καεί
Ανεμιστήρας συντήρησης γυρίζει όταν πιέζω πλήκτρο της πόρτας
Γυριζει αλλα μπορει να εχει μειωμενες στροφες.Οταν δουλευει αισθανεσαι τον αερα να ερχεται μεσα στο θαλαμο με ορεξη?Γιατι αν ερχεται τοτε δεν μπορει να εχεις θερμοκρασια δωματιου.
Άλλαξα τον κυλινδικό πυκνωτή κ όταν το συνδέω στο ρεύμα γυριζει ο άξονα μόνό όταν του δώσω συστροφή με το χέρι κ μετά δουλεύει κανονικά με ισχύς 4.7 watt 0.13 A. Το παραλληλεπίπεδο γκρί εξάρτημα μήπως είναι κ αυτός πυκνωτής (εκκινησης) κ θέλει αντικατάσταση για να δίνει το απαραίτητο κλώτσημα εκκίνησης;
Ειναι πυκνωτης 1μf 250v ac.Αν δεν εχεις ιδιο μπαινει και 1μf 630v dc
Έβαλα κ τον πυκνωτή 1μf στα 630v δεν δούλεψε μπόρεί να μην το τοποθέτησα σωστά Ξανάβαλα τον παλίο κ για να ξεκινήσει θέλει να του βάλω (χέρι)μετά δουλεύει κανονικά. Μέτρησα κ τους δύο πυκνωτές εκτός πλακέτας , δεν έχω καπασιτόμετρο , έβαλα το μπάζερ κ χτυπάει στιγμιαία σε κάθε άγγιγμα κ αλλαγή πολικότητας . Τι στο καλό θέλει για να απαλλαγώ από το χαμαλίκι να τραβάω μανιβέλα;
Έβαλα κ τον πυκνωτή 1μf στα 630v δεν δούλεψε μπόρεί να μην το τοποθέτησα σωστά Ξανάβαλα τον παλίο κ για να ξεκινήσει θέλει να του βάλω (χέρι)μετά δουλεύει κανονικά. Μέτρησα κ τους δύο πυκνωτές εκτός πλακέτας , δεν έχω καπασιτόμετρο , έβαλα το μπάζερ κ χτυπάει στιγμιαία σε κάθε άγγιγμα κ αλλαγή πολικότητας . Τι στο καλό θέλει για να απαλλαγώ από το χαμαλίκι να τραβάω μανιβέλα;
....είναι τα "κουζινέτα" φίλε μου που φταίνε!
....έχουν στεγνώσει και κολλάνε στο ξεκίνημα.
,,,,τα πράγματα είναι δύσκολα επειδή αυτά τα κουζινέτα είναι "αυτολιπανώμενα", και όταν φτάσουν στα όριά τους δεν μπορείς να τα επισκευάσεις!.
....δοκίμασε να τα λιπάνεις με ψιλό (δεκαράκι η/ και πιο ψιλό) λάδι.
.....αν το μοτέρ ξεκινήσει κανονικά απλά σιγουρεύεις ότι φταίνε τα κουζινέτα, δυστυχώς δεν θα έχει διάρκεια...
Πολύ λογική εξήγηση Αποστολη Αν το ψεκάζω ανά τακτά διαστήματα με κάνα λιπαντικό σπρευ wd40 ή το multi της wurth ή σπρέυ ηλεκτρικών επαφών θα στεγνώσει γρήγορα;
Δοκιμασε να βαλεις ενα ανεμηστηρα ψυγειου γενικου τυπου.Ειναι φτηνος και πυστευω θα κανει τη δουλεια σου.Το εχω δοκιμασει σε προηγουμενα μοντελα αντι του γνησιου και δεν ειχα προβλημα.Εκεινα δεν φορουσαν ιδιο με το δικο σου αλλα φορανε την ιδια πλακετα υσχιος με τη δικια σου οποτε πιστευω θα δουλεψει.Προσεξε μονο τη φορα κατευθηνσης μπορει να χρειαστει αλαγη.
Κυριακίδης
19-03-16, 22:40
Άλλαξα τον κυλινδικό πυκνωτή κ όταν το συνδέω στο ρεύμα γυριζει ο άξονα μόνό όταν του δώσω συστροφή με το χέρι κ μετά δουλεύει κανονικά με ισχύς 4.7 watt 0.13 A. Το παραλληλεπίπεδο γκρί εξάρτημα μήπως είναι κ αυτός πυκνωτής (εκκινησης) κ θέλει αντικατάσταση για να δίνει το απαραίτητο κλώτσημα εκκίνησης;
http://img.ebmpapst.com/products/datasheets/EC-axial-fan-BG2012-ENG.pdf
Αν είναι το ίδιο με το παραπάνω , εδώ λέει 1,9 W και 0,07 Α . Για κάποιον λόγο ζορίζεται? από τον άξονα κτλ? επειδή βλέπω ότι αυτό το μοτέρ βιδώνεται κατευθείαν στην πλακέτα . προσπάθησε να βγάλεις και να ξαναβιδώσεις τις βίδες μετακινώντας το κάθε φορά γιατί αν ξεφύγουν λίγο τα κέντρα του ρότορα και σαν αδύναμο πολύ που είναι μπορεί να κολλήσει . Όταν το λαδώσεις κούνα και τον άξονα μπρος πίσω κατά μήκος του άξονα και ξαναδοκίμασε .
Το μοτέρ αυτό σαν μοτέρ έχει μόνο ένα τύλιγμα και κατά συνέπεια δεν έχει ούτε πυκνωτές εκκινήσεως ούτε πυκνωτές λειτουργίας
Αν δεν ξεκινάει με την τροφοδότηση τότε ή ο άξονας είναι φρακαρισμένος (δοκιμή στριψίματος με το χέρι - πρέπει να γυρνάει ελεύθερα) ή η πλακέτα δεν το τροφοδοτεί σωστά.
Τελικά αγόρασα ένα ανεμιστηράκι γενικής χρήσης με 13.5 ευρώ στα 230v αντι για το γνήσιο της μπος με 71 ευρά κ δείχνει το ψυγείο να δουλεύει σωστάhttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160331/eb762e0516a2972befb64ca6f2ba5784.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160331/e7abf34b1e2aedf6b48fdb33f24c6e5b.jpgευχαριστώ πολύ όλους
Δυστυχώς επανέρχομαι στο θέμα , παρατηρώ όποτε πάω στο χωριό ο συμπιεστής είναι σε λειτουργία γύρω στα 190w δουλευει συνεχώς .έιχα ρυθμίσει την καταψυξη στους -16 συντήρηση 6c , με ενα θερμόμετρο της πλάκας δείχνει να μην πιάνει τις παραπάνω θερμοκρασιες . Ερώτηση παίζει να έχει χασει υγρά από πολύ μικρή διαρροή ; σημειώνεται το ψυγείο ήταν σε (αγραναπαυση) 1.5 χρόνο , μετά από τόσο καιρό δεν θα είχε χάσει μεγάλο μέρος του φρέον ; η πίσω σερμπαντίνα δεν είναι ιδιαίτερα ζεστή σε αντίθεση με τον συμπιεστή. Θα μετρήσω κ τα τυλίγματα του μαύρου καρπουζιού (συμπιεστή) μήπως έχει καεί υποθέτω το βοηθητικό τύλιγμα. Αν το αφήσω θα με πιστολιάσει η μάνα μου αφότου δει τον λογαριασμό της δεή😕
Κυριακίδης
15-04-16, 21:31
Θα μετρήσω κ τα τυλίγματα του μαύρου καρπουζιού (συμπιεστή)
Δεν υπάρχει λόγος από την στιγμή που έχουμε ένα μοτέρ που δουλεύει συνεχώς . Αν είχε πρόβλημα θα δρούσε το θερμικό του . και αν είχε υποτίθεται πρόβλημα το βοηθητικό τύλιγμα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει (επίσης θα δρούσε το θερμικό του) .
Συνήθως παρατηρούμε μειωμένο θόρυβο (συμπιεστή) σε σχέση με πριν και αντιλαμβανόμαστε με αυτόν τον τρόπο την πιθανή έλλειψη υγρών. ή μια αμπερομέτρηση όπου θα μας δείξει στην κανονική λειτουργία λιγότερα αμπέρ σε σύγκριση με πριν.
Αυτά μόνο αν θεωρήσουμε ότι δεν προέρχεται το πρόβλημα από αεραγωγούς (πάγους και πάλι ) ή από τον ανεμιστήρα που έβαλες
Δεν ξέρω πόσο κατανάλωνε παλιά τώρα πάντως γύρω στα 1.2 A . Με ανεμιστηράκι βελτιώθηκε η κατάσταση συντήρηση κ κατάψυξη δουλεύει ικανοποιητικά απλά όποτε παω στο χωριό το πετυχαίνω να δουλεύει. Αναρωτιέμαι τα υγρά δεν θα είχαν εξατμιστει μετά από 1.5χρόνο;
190w ειναι πολυ.Μηπως το μετρησες την ωρα που ξεκινησε?Δες αν το μοτερ ζεματαει πολυ.Αν καιει πολυ τοτε οντως εχει προβλημα.Επισης δες αν παγωνει ολοκληρο το στοιχειο,αν οχι τοτε εχεις θεμα.Το μοτερ μετα απο λιγη ωρα λειτουργιας τραβαει γυρω στα 100-120w αν προσθεσεις και τους ανεμηστηρες θα πιασει γυρω στα 150w
Κυριακίδης
15-04-16, 22:46
Δεν ξέρω πόσο κατανάλωνε παλιά τώρα πάντως γύρω στα 1.2 A
Υπόψιν ότι στο αρχικό ποστ παρόλο που έβαλες τα στοιχεία του μοντέλου , στην επίσημη σελίδα ανταλλακτικών δεν μου βγάζει κάτι. είναι σωστός ο κωδικός?
Την αμπερομέτρηση την έκανες επί του συνόλου της συσκευής? ή επί του μοτέρ μόνο? τι στοιχεία γράφει για το συγκεκριμένο μοτέρ?
Χρόνια πολλά σ όλους .Πετράν συγγνωμη για την καθυστέρηση , το μοντέλο το διορθώνω στο 5ποστ , τελικά το μοτέρ το πέτυχα να κάνει παύση , αμπερομέτρηση την έκανα επι συνόλου του ψυγείου. Σέ ενα τέτοιο ψυγείο 2 × 0.7m , ποιοι περίπου είναι οι φυσιολογικόι χρόνοι παύσης- λειτουργίας του συμπιεστή ;σε θερμοκρασιές περιβαλλοντος γυρω 15c κ σχεδόν άδειο από τρόφιμα , σημειώνεται τα λάστιχα πόρτας ειναι οκ
Κυριακίδης
03-05-16, 23:55
τελικά το μοτέρ το πέτυχα να κάνει παύση
Είναι μια μικρή ένδειξη ότι το ψυγείο καταφέρνει να δώσει μια επιθυμητή ψύξη ανάλογα του σημείου που εμείς το ρυθμίσαμε . Αλλά δεν το επιβεβαιώνει απόλυτα . (π.χ. ψυγείο που όντως μπορεί να έχει μια μειωμένη απόδοση όπως ως αιτία τα μειωμένα υγρά ή άλλες αιτίες /ανεμιστήρες / πάγοι , μπορεί και πάλι να σταματήσει τον συμπιεστή όταν επιτευχθεί η σωστή θερμοκρασία που το ρυθμίσαμε , αλλά αυτό να έχει κάνει πολύ περισσότερες ώρες λειτουργίας για να επιτευχθεί αυτή η θερμοκρασία . Π.χ. αν κάνει διακοπή του συμπιεστή κατά την διάρκεια όλης της ημέρας μόνο μια φορά , τότε λέμε ότι κάτι δεν πάει καλά κτλ)
ποιοι περίπου είναι οι φυσιολογικόι χρόνοι παύσης- λειτουργίας του συμπιεστή ;σε θερμοκρασιές περιβαλλοντος γυρω 15c κ σχεδόν άδειο από τρόφιμα , σημειώνεται τα λάστιχα πόρτας ειναι οκ
Οι φυσιολογικοί χρόνοι εξαρτιούνται από την ορθότητα των επιθυμητών θερμοκρασιών που έχουν επιτευχθεί στους θαλάμους ή έστω ο μέσος όρος τους αυτών των θερμοκρασιών , που ελέγχονται από θερμοστάτες κτλ άλλοι χρόνοι επιτυγχάνονται το καλοκαίρι και άλλοι τον χειμώνα , άλλοι χρόνοι κατά το συχνό άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών κτλ Είναι κάτι που δεν προσδιορίζεται εύκολα γιατί εξαρτάτε από τις συνθήκες λειτουργίας / τους χρόνους λειτουργίας και κατά πόσο φέρνει αυτά τα αποτελέσματα σε σύντομο ή αργό χρόνο της απόδοσης . Με λίγα λόγια σε ενδιαφέρει αν οι χρόνοι αυτοί (παύσης / έναρξης ) δεν αποκλείνουν πολύ από την επιθυμητή θερμοκρασία ρύθμισης .