Επιστροφή στο Forum : [Ραδιοενισχυτής] JVC RX-616 Δεν ανοίγουν τα ρελέ προστασίας
Καλησπέρα ήρθε ο εν λόγο ενισχυτής στα χέρια μου με εμφανής καμένες αντιστάσεις μετά από μετρήσεις αλλάχτηκα δύο εξόδου, οδηγά τρανζίστορ και μία χούφτα πυκνωτές αντιστάσεις δίοδοι ζενερ κτλ . Το πρόβλημα που δεν μπορώ να λύσω είναι ότι ενώ τα ρεύματα φαίνονται οκ τα ρελέ δεν οπλίζουν κι ας φαίνεται στης άκρες τους ότι πάει ρεύμα. Με εξωτερικό τροφοδοτικό και εκτός πλακέτας δουλεύουν μια χαρά . Επίσης ο ενισχυτής με βραχυκύκλωμα των ρελε πάλι δουλεύει μια χαρά
δεν κατάλαβα... στις άκρες του ρελέ παει ρεύμα και δεν οπλίζει? μήπως πρέπει να αλλάξεις και ρελέ?
δες και για για καμία προβληματική κόλληση
Και εγώ αυτό καταλαβαίνω...αλλά ίσως να εννοεί στις επαφές και όχι στα πηνία των ρελέ, οπότε ας το ξεκαθαρίσουμε: τι τάση μετράς στα ΠΗΝΙΑ των ρελέ;
Και εγώ αυτό καταλαβαίνω...αλλά ίσως να εννοεί στις επαφές και όχι στα πηνία των ρελέ, οπότε ας το ξεκαθαρίσουμε: τι τάση μετράς στα ΠΗΝΙΑ των ρελέ;Μιλάω για τα πηνία και όχι της επαφές του ρελέ, το οποίο εκτός πλακέτας και δίνοντας του ρεύμα δουλεύει μια χαρά (και το πηνίο και οι επαφές του). Το περίεργο είναι ότι πάνω στην πλακέτα και ενώ μετράω 47 βολτ, όσα λέει και το σχέδιο, και τα δύο ρελέ που έχει δεν δουλεύουν
τα ρελεδακια δεν νομιζω οτι παιζουν με 47v κατι αλλο συμβαινει ; σιγουρα μετρα 47v στα ποδαρακια των πηνιων ;
Αυτό προσπαθώ να καταλάβω κι εγώ τι στο καλό γίνετε εδώ. Τα ρελέ επάνω γράφουν 24 βόλτ στο σχέδιο όμως γράφει 47 και μετράω 47. Παράληλλα με το πηνίο του ρελέ έχει δίοδο ζένερ 24 βόλτ
μετρας σε DC ή AC? Κανονικα θελει dc αν ομως εχεις 24Volt dc και μετρας σε ac τοτε θα σου δείχνει αυτο που μετρας.47 με 48 Volt
Δεν έχεις ξεκαθαρίσεις ακόμα κάτι που ρωτήθηκε.
Τα 47V τα μετράς πάνω στα πόδια του πηνίου του ρελέ, ή ως προς γείωση;
Στο πόδι 6 του ολοκληρωμένου IC901 -TA7317P (αλλά και γενικά στα άλλα πόδια του) έχεις μετρήσει τι τάσεις έχουν, είναι σωστές;
Τον πυκνωτή C909, (αλλά και τον C906), τους έχεις αλλάξει;
Οι δίοδοι zener που είναι παράλληλα στα πηνία των δύο ρελέ είναι εντάξει, τις μέτρησες;
Οι αντιστάσεις R924,R925,R926,R927 και R040,R041,R042,R044 είναι εντάξει, τις έχεις ελέγξει-μετρήσει ;
Δεν έχεις ξεκαθαρίσεις ακόμα κάτι που ρωτήθηκε.
Τα 47V τα μετράς πάνω στα πόδια του πηνίου του ρελέ, ή ως προς γείωση;
Στο πόδι 6 του ολοκληρωμένου IC901 -TA7317P (αλλά και γενικά στα άλλα πόδια του) έχεις μετρήσει τι τάσεις έχουν, είναι σωστές;
Τον πυκνωτή C909, (αλλά και τον C906), τους έχεις αλλάξει;
Οι δίοδοι zener που είναι παράλληλα στα πηνία των δύο ρελέ είναι εντάξει, τις μέτρησες;
Οι αντιστάσεις R924,R925,R926,R927 και R040,R041,R042,R044 είναι εντάξει, τις έχεις ελέγξει-μετρήσει ;
Μετράω DC ως πρός την γείωση ( είναι λάθος αυτό;) Έχει αλλαχθεί το IC901 -TA7317P όλοι οι ηλεκτρολτικοί γύρο απο αυτό οι δύο ζένερ ( η μία ήταν καμμένη) οι αντιστάσεις που γράφεις είναι οκ. Τώρα για της μετρήσεις στο IC901 -TA7317P έγιναν πάλ ως προς την γείωση και ήταν οκ εκτός από το 6 στο σχέδιο λέει 1 βόλτ αλλά εγώ έχω πάλι 47 εδώ... χμμμμ κατι δεν πάεςι καλά εδώ
Αυτό προσπαθώ να καταλάβω κι εγώ τι στο καλό γίνετε εδώ. Τα ρελέ επάνω γράφουν 24 βόλτ στο σχέδιο όμως γράφει 47 και μετράω 47. Παράληλλα με το πηνίο του ρελέ έχει δίοδο ζένερ 24 βόλτ
τα ρελέ είναι και τροφοδοτούνται με 24V και τις ζένερ τις έχει για να μην υπερβούν αυτήν την τάση
μέτρα τις τάσεις που σου έχω με κόκκινο στο σχ. ως προς GND και πες αν είναι όλες ΟΚ
ήταν οκ εκτός από το 6 στο σχέδιο λέει 1 βόλτ αλλά εγώ έχω πάλι 47 εδώ... χμμμμ κατι δεν πάεςι καλά εδώ
είναι το Q020 OK? μετράς 0V στην βάση του;
είναι το Q020 OK? μετράς 0V στην βάση του;
Ναι αυτό είναι οκ μετράω ακριβώς της τάσεις που λέει το σχέδιο 0 στην βάση το άλλαξα για καλό και για κακό με ένα ίδιο που είχε σε άλλο σημείο του ενισχυτή. Μετράω και τα υπόλοιπα και τα ξαναλέμε....
τα ρελέ είναι και τροφοδοτούνται με 24V και τις ζένερ τις έχει για να μην υπερβούν αυτήν την τάση
μέτρα τις τάσεις που σου έχω με κόκκινο στο σχ. ως προς GND και πες αν είναι όλες ΟΚ
Λοιπόν μέτρησα προσεκτικά αυτά που μου γράφεις και στα Q732 έχει 47v αντί για 61v στο Q903 είναι οκ 47v στον ρελέ και στις δύο άκρες έχω 47 και στα ποδαράκια του ic έχουμε τα εξής
1) -0,6
2) +0,6
3) 0
4) 0
5) -0,8
6) +47
7) 0
8 )+0,7
9) +2,6
Η τάση +0,6V (600mV) στο πιν2 είναι λίγο ύποπτη.
Κάνε κάποιες μετρήσεις τάσεων ακόμα αν θέλεις, μεταξύ γείωσης και αντιστάσεων R913, R914 όπως και R034, R074 (δηλαδή μεταξύ γείωσης και σημείων Α, Β, C, D στο παρακάτω σχέδιο) και γράψε μας τι τάσεις μετράς.
40872
Η τάση +0,6V (600mV) στο πιν2 είναι λίγο ύποπτη.
Κάνε κάποιες μετρήσεις τάσεων ακόμα αν θέλεις, μεταξύ γείωσης και αντιστάσεων R913, R914 όπως και R034, R074 (δηλαδή μεταξύ γείωσης και σημείων Α, Β, C, D στο παρακάτω σχέδιο) και γράψε μας τι τάσεις μετράς.
40872
Μέτρησα της τάσεις και έχουν ως εξής
R913 +0,8
R914 +0,8
R034 +0,8
R074 +0,9
Αυτές οι τάσεις στην ουσία, είναι στις εξόδους των ενισχυτών των τεσσάρων καναλιών και συνήθως αναφέρεται ως dc offset.
Οι τάσεις 800-900mV (0,8V - 0.9V) που μετράς, είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια (το όριο είναι γύρω στα 50mv max) και θα πρέπει οπωσδήποτε να ξανακοιτάξεις τα κυκλώματα των ενισχυτών.
Αυτό το πρόβλημα πιθανών να παρουσιάζεται λόγω κάποιας λάθος τάσης τροφοδοσίας, λόγω μη ματσαρισμένων τρανζίστορ κ.ο.κ.
Για του λόγου το αληθές, κάνε μια δοκιμή, χωρίς ηχεία και βραχυκύκλωσε για λίγο (με πολύ προσοχή) τον πυκνωτή C906 -47μF/10V (που είναι συνδεδεμένος με το πόδι 2 του ολοκληρωμένου IC901 -TA7317P).
Λογικά θα πρέπει να κλείσει το ρελέ.
Αυτές οι τάσεις στην ουσία, είναι στις εξόδους των ενισχυτών των τεσσάρων καναλιών και συνήθως αναφέρεται ως dc offset.
Οι τάσεις 800-900mV (0,8V - 0.9V) που μετράς, είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια (το όριο είναι γύρω στα 50mv max) και θα πρέπει οπωσδήποτε να ξανακοιτάξεις τα κυκλώματα των ενισχυτών.
Αυτό το πρόβλημα πιθανών να παρουσιάζεται λόγω κάποιας λάθος τάσης τροφοδοσίας, λόγω μη ματσαρισμένων τρανζίστορ κ.ο.κ.
Για του λόγου το αληθές, κάνε μια δοκιμή, χωρίς ηχεία και βραχυκύκλωσε για λίγο (με πολύ προσοχή) τον πυκνωτή C906 -47μF/10V (που είναι συνδεδεμένος με το πόδι 2 του ολοκληρωμένου IC901 -TA7317P).
Λογικά θα πρέπει να κλείσει το ρελέ.
Ματσάρισμα δεν έγινε με δυσκολία βρέθηκαν αυτά που έβαλα λόγο CC. Βραχυκύκλωσα τον 906 και δεν έγινε τίποτα. Βραχυκύκλωσα το ρελέ έβαλα κάτι παλιά ηχεία από τηλεόραση και πάιζει σούπερ. Σ ευχαριστώ για τον χρόνο σου Σήφη κερνάω καφεδάκι αν έρθεις θεσσαλονίκη :) με κούρασε πολύ τον παρατάω
Εκτός της τάσης στο πόδι 2 του IC901 που σου έγραψα παραπάνω ότι είναι ύποπτη (και είχα δίκιο, γιατί υπάρχει πρόβλημα με το dc offset), δεν είναι σωστή και η τάση στο πόδι 8 του IC901 (δεν σου έγραψα κάτι για αυτό, γιατί υπέθεσα ότι επηρεάζεται, λόγω της ύπαρξης της τάσης στο πόδι 2), που είναι στην ουσία το κύκλωμα καθυστέρησης οπλισμού του ρελέ,(λόγω της αργής φόρτισης του πυκνωτή C909, μέσω της R921) για την αποφυγή των θορύβων στα ηχεία, κατά το power on .
Αφού όμως έχεις αλλάξει και τον C909 (22μF/16V) και έχεις ελέγξει και τα εξαρτήματα γύρω από αυτό, ίσως έχει πρόβλημα το ίδιο το ολοκληρωμένο IC901-TA7317P.
Πάντως να ξέρεις ότι μπορεί να έχει ήχο στην έξοδο ο ενισχυτής , αλλά η λειτουργία του δεν είναι σωστή και σίγουρα εκτός ασφαλών προδιαγραφών.
Λογικά κάποια στιγμή θα σου βγάλει ζημιά.
Εγώ στην θέση σου θα το παίδευα λιγάκι ακόμα...... εφόσον έχεις δώσει ήδη κάποια χρήματα για ανταλλακτικά, έχεις φάει ήδη κάποιο χρόνο.
Όσο για το καφεδάκι, αν ανέβω Θεσσαλονίκη, γιατί όχι. Σε ευχαριστώ.
Και το IC901 αλλάχτηκε προληπτικά
Άκη με αυτά που λες βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ενισχυτής υπερθερμένεται
στο πιν 8 του IC901 έχεις σχεδόν την μισή τάση και στο πιν 2 αντί 0V έχεις +0.6V αρκετή για να ενεργοποιήσει την προστασία
για δοκιμή βραχυκύκλωσε τον πυκνωτή C906 τα ρελέ θα οπλίσουν
έτσι θα δεις ότι δεν φταίει το κύκλωμα προστασίας
Άκη με αυτά που λες βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ενισχυτής υπερθερμένεται
στο πιν 8 του IC901 έχεις σχεδόν την μισή τάση και στο πιν 2 αντί 0V έχεις +0.6V αρκετή για να ενεργοποιήσει την προστασία
για δοκιμή βραχυκύκλωσε τον πυκνωτή C906 τα ρελέ θα οπλίσουν
έτσι θα δεις ότι δεν φταίει το κύκλωμα προστασίας
Σ ευχαριστώ το δοκίμασα αυτό
Άκη στο ποστ#16 σου γράφω να βραχυκυκλώσεις τον C906 για λίγο.
Μήπως εκεί έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα, (δηλαδή στον χρόνο που θα πρέπει να βραχυκυκλώσεις τον πυκνωτή C906);
Εννοώ να τον βραχυκυκλώσεις για εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 5-10sec τουλάχιστον), ώστε να προλάβει να φορτιστεί ο C909,να κλείσει (λογικά) το ρελέ και μετά να τον ξεβραχυκυκλώσεις.
Άκη στο ποστ#16 σου γράφω να βραχυκυκλώσεις τον C906 για λίγο.
Μήπως εκεί έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα, (δηλαδή στον χρόνο που θα πρέπει να βραχυκυκλώσεις τον πυκνωτή C906);
Εννοώ να τον βραχυκυκλώσεις για εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 5-10sec τουλάχιστον), ώστε να προλάβει να φορτιστεί ο C909,να κλείσει (λογικά) το ρελέ και μετά να τον ξεβραχυκυκλώσεις.
Τον βραχυκύκλωσα για λίγο... Τέλος πάντων δεν πειράζει τον παράτησα...ευχαριστω