Επιστροφή στο Forum : [Οθόνη LG] πρόβλημα παροχή τροφοδοσίας
καλησπερα σας
έτυχε ο κουνιάδος μου να έχει μια monitor να κάθετε εδώ και 4 χρόνια και βάλε και προχτές του το πήρα και τοποθέτησα στο pc της ανιψιά μου για να έχει καλύτερη εικόνα μια το δικό τις είναι μικρότερο σε ίντσες και προβληματική σε κάποια παιχνίδια που παίζει.
την πρώτη μέρα παίζει κανονικά το monitor αλλά την επόμενη μέρα δεν λέει να ανάψει με τίποτα (ούτε το led standby δεν ανάβει) οποτε το άνοιξα να δω τι παίζει με το τροφοδοτικό αλλά με προβλημάτισε που δεν βρήκα τίποτα καμένο (οπτικά και με έλεγχο του πολύμετρο δείχνει να έχει τάση, να ανορθώνει το ρεύμα αλλά όταν φτάνω στη χαμηλή δεν δείχνει καθόλου τάση 12v και 5v) οποτε άρχισα το ψάξιμο μήπως πετύχω κάτι αλλά μάτια....
το μοντέλο του monitor είναι LG FLATRON L1730S SNT
μπορεί κάποιος να μου πει από που να αρχίσω ή να αγοράσω κάνα μεταχειρισμένο στο intenet μια είναι και σχετικά φτηνά.
το τροφοδοτικό είναι LIEN CHANG.CO AI-0066 PCB REV:1
http://i57.tinypic.com/2zi6fs5.jpg
http://i59.tinypic.com/73mfeg.jpg
http://i61.tinypic.com/2604gw9.jpg
Δοκίμασε να αλλάξεις τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές που είναι στα αριστερά της φωτογραφίας
λες? επειδή οπτικά φαίνεται μια χαρά, θα τους αλλάξω όλους και θα δούμε
τελικά από το ξήλωμα που έκανα (πυκνωτές, πύλες) έφτασα μέχρι στο κίτρινο πηνίο και δείχνει βραχυκύκλωμα σε όλη την σειρά του...
οπότε δεν αξίζει να ασχοληθώ άλλο με αυτό οπότε με €14~15 μεταχειρισμένο και τέλος...
Είναι λίγο σπάνιο να φταίει ο μετασχηματιστής (το κίτρινο πηνίο όπως το αναφέρεις) .
Γενικά η ωμική αντίσταση των τυλιγμάτων του μετασχηματιστή, είναι φυσιολογικά σχετικά μικρή. Μήπως για αυτό θεωρείς το μετασχηματιστή βραχυκυκλωμένο;
Οπτικά οι πυκνωτές μπορεί να μην δείχνουν κάτι, όμως να εχουν όντως πρόβλημα. Υπάρχουν βέβαια όργανα με τα οποία μπορούν να μετρηθούν .
Τους πυκνωτές τους άλλαξες;
Ποιές πύλες εννοείς ;
όταν τα ξήλωσα έφαγα μια φλασιά να βάλω στην πρίζα να δω αν έχω τάση εξόδου αλλά τζίφος.... οπότε προχώρησα μέχρι τους διόδους (lt5202 και lt450) ξήλωμα μόνο έχω κάνει αλλά όταν το βάζω πάλι στην πρίζα χωρίς αυτούς τους πυκνωτές και πύλη δίοδος δεν έχω καθόλου τάση εξόδου, ούτε στο πηνίου εξόδου πάρα μόνο είσοδος.
μια παρατήρηση. α)εκτός πρίζας εάν ελέγξω για βραχυκύκλωμα όπου και αν το βάλω μου βγάζει βραχυκύκλωμα στη χαμηλή τάση προς γείωση.
Β)το κύκλωμα πρώτα κάνει ανόρθωση και μετά περνάει από πηνίο οπότε προσπαθώ να καταλάβω πως δουλεύει τα πηνία αφού έχω συνεχές τάση και όχι εναλλασσόμενο..
κοιτα το μικρο ολοκληρωμενο
αν και δεν ξέρω πως να το ελέγξω, θα το αλλάξω.
αναμένετε...
αν και δεν ξέρω πως να το ελέγξω, θα το αλλάξω.
αναμένετε...
άλλαξα πυκνωτές, ολοκληρωμένο fan7601 αλλά τζίφος.... νεκρό.
δεν έχω τάση εξόδου 12v, 5v
Πάλι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς με τον όρο " πύλη δίοδος " που γράφεις στο ποστ# 6.
Αν αφαιρέσεις εξαρτήματα από το κύκλωμα στου τροφοδοτικού, π.χ. πυκνωτές, διόδους κ.λ.π. όπως αναφέρεις στο ποστ#6 (ιδιαίτερα από το πρωτεύων) το πιθανότερο είναι ότι δεν θα λειτουργήσει το τροφοδοτικό και εκτός αυτού υπάρχει πιθανότητα (υπό προϋποθέσεις) να δημιουργηθεί περισσότερη ζημιά .
Έχεις αλλάξεις όλους τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές (και στο πρωτεύων άλλα και στο δευτερεύων κύκλωμα) ;
Εφόσον έχεις ήδη δώσει κάποια χρήματα για τα εξαρτήματα, σωστό θα ήταν (αν μπορείς βάσει των σχετικών με το αντικείμενο γνώσεών σου, χωρίς παρεξήγηση βέβαια, αφού δεν γνωρίζω) να συνεχίσεις λίγο ακόμα και να μετρήσεις αρχικά αν έχεις σωστή τάση στα άκρα του πυκνωτή εξομάλυνσης C101, καθώς και μέτρηση - έλεγχο των διόδων D101, D201, D203, την R111, το FET Q101 (ιδιαίτερα αν είναι καμμένη η R111) , την R105 η οποία είναι smd στην κάτω πλευρά τις πλακέτας (στην πλευρά των κολλήσεων δηλαδή).
Βγάλε αν θέλεις μια φωτογραφία και την άλλη πλευρά της πλακέτας .
Να επισημάνω ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επειδή σε αρκετά σημεία της πλακέτας του τροφοδοτικού υπάρχει επικίνδυνη τάση. Για αυτό η όποια εργασία σε τέτοια κυκλώματα απαιτεί κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία.
σε πολλα τροφοδοτικά υπάρχει μια αφαλεια τύπου αντίστασης την έχεις τσεκαρει
Πάλι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς με τον όρο " πύλη δίοδος " που γράφεις στο ποστ# 6.
Αν αφαιρέσεις εξαρτήματα από το κύκλωμα στου τροφοδοτικού, π.χ. πυκνωτές, διόδους κ.λ.π. όπως αναφέρεις στο ποστ#6 (ιδιαίτερα από το πρωτεύων) το πιθανότερο είναι ότι δεν θα λειτουργήσει το τροφοδοτικό και εκτός αυτού υπάρχει πιθανότητα (υπό προϋποθέσεις) να δημιουργηθεί περισσότερη ζημιά .
Έχεις αλλάξεις όλους τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές (και στο πρωτεύων άλλα και στο δευτερεύων κύκλωμα) ;
Εφόσον έχεις ήδη δώσει κάποια χρήματα για τα εξαρτήματα, σωστό θα ήταν (αν μπορείς βάσει των σχετικών με το αντικείμενο γνώσεών σου, χωρίς παρεξήγηση βέβαια, αφού δεν γνωρίζω) να συνεχίσεις λίγο ακόμα και να μετρήσεις αρχικά αν έχεις σωστή τάση στα άκρα του πυκνωτή εξομάλυνσης C101, καθώς και μέτρηση - έλεγχο των διόδων D101, D201, D203, την R111, το FET Q101 (ιδιαίτερα αν είναι καμμένη η R111) , την R105 η οποία είναι smd στην κάτω πλευρά τις πλακέτας (στην πλευρά των κολλήσεων δηλαδή).
Βγάλε αν θέλεις μια φωτογραφία και την άλλη πλευρά της πλακέτας .
Να επισημάνω ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επειδή σε αρκετά σημεία της πλακέτας του τροφοδοτικού υπάρχει επικίνδυνη τάση. Για αυτό η όποια εργασία σε τέτοια κυκλώματα απαιτεί κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία.
ezizu
ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.
οι γνώσεις μου φτάνουν μόνο για να αλλάξω κανένα πυκνωτή, ολοκληρωμένο αλλά όχι smd μια και δεν διαθέτω το σχετικό εξοπλισμό
ευτυχώς η δουλειά μου είναι τέτοια που γνωρίζω από ρεύματα οποτε δεν είμαι από αυτός που βλέπουν πρώτη φορά κυκλώματα.
αλλα αυτο που βλεπω μπροστα μου σηκωνω τα χερια μου ψηλα διοτι δεν ξερω τι αλλο να ψαξω.
όσο αφορά για της πύλες που έγραψα πιο πριν τελικά ήτανε δίοδιους D201, D202 από το δευτερεύον λάθος μου sorry.
από το πρωτεύων ξέρω οτι αν λείπει ένα εξάρτημα δεν θα δουλεύει σωστά η καθόλου.
οποτε έλεγξα αυτά που έλεγες πιο πάνω και έχουμε και λεμε
C101 324v.
με πολυμετρο εκτός πρίζας έλεγξα το D101, D201, D203 είναι ok αλλά πάνω στο κύκλωμα
το R111 με το πολυμετρο μου δείχνει βραχυκύκλωμα αλλά μετά είδα ότι έχει μόνο 16Ω οποτε λογικό είναι
το Q101 στην πρίζα δείχνει το μεσαίο ποδαράκι με τις άκρες του 324v
και R105(smd) δείχνει 5,3Ω και αυτο πανω στο κυκλωμα
οποτε μεχρι τωρα αλλαξα το u101(fan7601) και τους πυκνωτες του δευτερευον
μερικά φώτο από πίσω
http://i62.tinypic.com/fnh4d4.jpg
http://i60.tinypic.com/65biok.jpg
http://i59.tinypic.com/vhvsyp.jpg
Η τιμή της R111είναι 0,56Ω οπότε είναι λογικό να μετράς και να σου δείχνει (σχεδόν) βραχυκύκλωμα.
Άλλαξε βασικά και τους δυο μικρούς ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές στο πρωτεύον κύκλωμα του τροφοδοτικού και στην συνέχεια και όποιον άλλο ηλεκτρολυτικό πυκνωτή δεν έχεις αλλάξει (εκτός ίσως από τον μεγάλο της εξομάλυνσης στο πρωτεύον) .
Να βάλεις πυκνωτές στους 105 βαθμούς Κελσίου.
παράγγελλα ένα μεταχειρισμένο τροφοδοτικό από το aliexpress, (http://www.aliexpress.com/item/Original-AI-0066-PCB-L1730S-L1710S-L1750SQ-L17NS-power-board-power-board/1931718090.html) φτηνό είναι
οπότε με αυτό θα προχωρήσω την επισκευή μόνο και μόνο για εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς
όποτε θα προχωρήσω την αλλαγή όλο τους πυκνωτές εκτός από το c101 και βλέποντας
μου εχει τυχει να αλλαξω ηλεκτρολυτικους, παλι οπως σε εσενα, μετρουσα μονο 300+ βολτ, και τελικα εφταιγε ψυχρη κολληση.
τσεκαρε στην πλακετα απο το σημειο και μετα που σου ''κοβεται''η ταση, τις κολλησεις
Και στη φωτογραφία φαίνονται κάμποσες κακές κολλήσεις!
GeorgeSindos
18-12-14, 17:31
ειχα να σου δωσω ενα ακριβως ιδιο με 10 ευρω αλλα με προλαβες...
νεότερα νέα στο μέτωπο
άλλαξα όλους τους πυκνωτές εκτός από το c101 αλλά τζίφος... ούτε 5v , ούτε 12v
οπότε επικεντρώνουμε κάπου στο u101 μάλλον κάτι παίζει εκεί (ή τριγύρω του)
πιστεύω ότι πρέπει να δίνει κάποιο παλμό (μπορεί να λέω βλακείες) διότι μέτρησα κάποια πυκνωτή εκεί και βάζει νεκρό
GeorgeSindos (http://www.howtofixit.gr/forum/member.php?u=53715)
θα σε έχω υπόψη μου αν το μεταχειρισμένο είναι προβληματικο
ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον σου
nyannaco (http://www.howtofixit.gr/forum/member.php?u=59097)
κάποιες είναι δικές μου... δεν είμαι επαγγελματίας στο είδος του, απλά έχω μια γνώσεις πάνω σε αυτά
Χωρις καμμια προθεση να σε προσβάλω, φοβαμαι οτι καποιες ειναι προβληματικες. Αφου συνεχιζεις για το ταξιδι, αν εχεις καμμια αχρηστη πλακετα θα σου προτεινα να εξασκηθεις λιγο εκει, και μετα να τις ξαναπερασεις.
Καλησπέρα κ από εμένα. Καλό θα ήταν να μας πεις πως μετράς την τάση. Τα 5V κ τα 12V. Με το τροφοδοτικό στον αέρα ή συνδεμένο με την άλλη πλακετίτσα (που βρίσκεται το βύσμα εισόδου του καλωδίου που έρχεται από το pc). H οθόνη έχει και μια πλακετίτσα με το on/off. Μιας κ έγραψες πως την μια ημέρα ανοίγει κανονικά και την επόμενη μπορεί να μην ανοίγει καθόλου τσεκάρισες κ τα switches στην πλακέτα καθώς κ το led σου; Στις φωτό με το πίσω μέρος του τροφοδοτικού επάνω στα mosfets τι είναι αυτό που έχει; Σε όσες lg έχω ανοίξει δεν έχω δει επάνω στα mosfets κάτι παρόμοιο.
Βάλε αν μπορείς κ μια φωτό του επάνω μέρους του τροφοδοτικού με τους καινούργιους πυκνωτές που αντικατέστησες.
λόγο φόρτο εργασίας δεν πρόλαβα να ασχοληθώ με την παλιά πλακέτα, ήρθε η άλλη οπότε το αντικατέστησα και όλα καλά.
όσο αφορά από που παίρνω τάση εξόδου έχει ένα πιν που βγάζει 2 τάσεις 5v και 12v αυτά κουμπώνει σε άλλο πλακέτα.