Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [HiFi] Panasonic SA-AK44 με error F61

lefteriszgr
12-02-14, 12:42
Καλησπέρα σε όλους του φίλους,

Επειδή δεν έχω μεγάλη εμπειρία με στερεοφωνικά θα ήθελα μια μικρή βοήθεια. Μου έφερε ο ξαδερφός μου ένα Panasonic SA-AK44 και μόλις πατάς το κουμπί, ακούγεται το ρελέ και κλείνει στιγμιαία, ενώ στην οθόνη εμφανίζει F61.

Το πιο πιθανό από αυτά που διάβασα, είναι να φταίει ο ενισχυτής και για λόγους προστασίας των ηχείων να κλείνει και να εμφανίζει το παραπάνω error. Οι μοντούλες που φοράει είναι: STK470-090 και RSN309W44.

Τι μπορώ να μετρήσω για να βρώ αν όντως φταίνε οι μοντούλες και όχι κάτι άλλο και πως θα καταλάβω ποιο από τα δυο είναι ο "ένοχος", γιατί είναι ακριβά πανάθεμα τα.

Σας ευχαριστώ,
Λευτέρης.

xsterg
12-02-14, 16:21
φιλε μου το δοκιμασες χωρις ηχεια?

ezizu
12-02-14, 16:57
Κατά μεγάλη πιθανότητα μάλλον, έχει πρόβλημα με τα ολοκληρωμένα εξόδου.
Υπάρχει όμως και μια μικρή πιθανότητα να έχει πρόβλημα και / ή στην τροφοδοσία του ολοκληρωμένου εξόδου.
Υπάρχει επίσης και η πιθανότητα να έχει κάποιο βραχυκύκλωμα στην έξοδο (π.χ. από κομματάκια σύρματος, που τυχών κόπηκαν από τα καλώδια των ηχείων και έχουν μείνει μέσα στις υποδοχές τις εξόδου για τα ηχεία, και βραχυκυκλώνουν κάποια από τις εξόδους), αλλά συνήθως σε αυτή την περίπτωση δεν σβήνει αμέσως.

Για το ολοκληρωμένο, μπορείς να μετρήσεις στα pin των εξόδων, στιγμιαία, κάθε φοράς που πατάς το power on και μέχρι να σβήσει λόγω προστασίας (προλαβαίνεις χρονικά να πάρεις μια ένδειξη), αν έχεις τάσεις τις τάξεως μερικών Volt. Αν όντως έχεις τότε το ολοκληρωμένο τα έχει φτύσει.
Μπορείς νομίζω ,να βγάλεις στον αέρα τα pin εξόδου και να ανάψεις την συσκευή. Λογικά (δεν είμαι 100% σίγουρος) θα ανάψει.
Για τις τάσεις τροφοδοσίας ,μπορείς και αυτές να μετρήσεις, βασικά αν υπάρχουν και δεν είναι κάποια από αυτές μηδενική,με τον ίδιο τρόπο (στιγμιαία) κάθε φορά που πατάς το power on.
Είναι όντως τσουχτερή η τιμή τους.

lefteriszgr
14-02-14, 11:25
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

@xsterg: Ναι έχω αποσυνδέσει όλα τα ηχεία.

@ezizu: Η έξοδος δεν είναι βραχυκυκλωμένη, όσο για τις μετρήσεις θα τις κάνω πιθανόν το απόγευμα και θα επιστρέψω.

lefteriszgr
16-02-14, 15:27
Επέστρεψα πιο μπερδεμένος τελικά... :biggrin:

Άρχισα να βγάζω καλωδιοταινίες για να μπορώ να δουλέψω τις πλακέτες και είχα την έμπνευση κάθε μια που βγάζω να το τεστάρω. Βγάζοντας λοιπόν την ταινία CN303, το σύστημα "δούλεψε" κατά το ήμισυ και εξηγούμε...

Δούλεψε η οθόνη, το κασετόφωνο και το aux και συνδέοντας ένα ηχείο, είχα και ήχο κανονικά. Δεν δούλεψε το ραδιόφωνο, παρόλο που του έβαλα κεραία δεν έπιανε κανέναν σταθμό και το cd changer, δεν έβγαινε καν το tray.

Καταλαβαίνω ότι η καλωδιοταινία πηγαίνει στον μικροεπεξεργαστή και δίνει σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά και πετάει F61, αλλά αφού έχω ήχο μπορεί να ευθύνεται το STK/RSN ή μήπως είναι κάτι άλλο;

Έχω εκτυπώσει όλα τα σχηματικά και ψάχνω σιγά-σιγά, αλλά είπα μήπως είχατε κάποια ιδέα.

ezizu
16-02-14, 17:35
Από την στιγμή που βγάζεις στον αέρα την καλωδιοταινία CN303, βγάζεις εκτός και τις γραμμές ελέγχου - προστασίας DCDET1 και DCDET2 προς τον επεξεργαστή, οπότε είναι λογικό να ανάβει το μηχάνημα, χωρίς να σου βγάλει ένδειξη F61 .
Αλλά επειδή μέσω της CN303 μεταφέρονται και διάφορα άλλα σήματα (PLLCLK,PLLDA κ.λ.π.) αλλά και τάσεις (7.5V, 3.3V κ.ο.κ), δεν γίνεται να λειτουργήσει το tuner και το cd changer.

Θα σου συνιστούσα πάντως, ειδικά αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος του τι ακριβώς κάνεις, να είσαι γενικά προσεκτικός και επιφυλακτικός στις μεθόδους τύπου: βγάζω εκτός ,(γενικά και αόριστα),αυτήν ή την άλλη φίσα και δοκιμάζω αν δουλεύει κ.λ.π.
Υπάρχει γενικά η πιθανότητα, (υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις), να δημιουργηθεί και κάποιο άλλο πρόβλημα στο υπό έλεγχο μηχάνημα και σίγουρα δεν είναι η πιο ασφαλής μέθοδος, για σωστή διάγνωση μιας βλάβης.

Εφόσον όμως άναψες το μηχάνημα, έστω και έτσι, έλεγξε (όπως σου ξανά έγραψα) αν λείπει κάποια τάση τροφοδοσίας στο εξόδου, (αλλά και γενικά τις διάφορες τάσεις π.χ. στο IC501 κ.ο.κ.) και χωρίς να συνδέσεις ηχεία, μέτρα την τάση στις εξόδους.

lefteriszgr
16-02-14, 18:26
Σε ευχαριστώ ezizu για την απάντηση.

Μπορεί να "ακούστηκα" λίγο απρόσεκτος, όμως είχα πάντα δίπλα τα σχεδιαγράμματα και ήξερα τι ήταν η κάθε μια ταινία.

Λοιπόν μετράω τα 3.3V και 7.5V, SPA/SPB/SPC: 2-3V, VREF: 5V, DCDET1/2: 5V και μερικές μικρές τάσεις στα υπόλοιπα, όλα αυτά με ασύνδετη την ταινία.

Εφόσον όμως άναψες το μηχάνημα, έστω και έτσι, έλεγξε (όπως σου ξανά έγραψα) αν λείπει κάποια τάση τροφοδοσίας στο εξόδου, (αλλά και γενικά τις διάφορες τάσεις π.χ. στο IC501 κ.ο.κ.) και χωρίς να συνδέσεις ηχεία, μέτρα την τάση στις εξόδους.

ΟΚ ξεκινάω τις μετρήσεις στο IC500 και 501 αμέσως!

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!!!

lefteriszgr
17-02-14, 11:09
Καλημέρα και καλή βδομάδα,

Έκανα κάποιες μετρήσεις και για το IC500 (RSN309) έχουμε:
(1,2) 0V
(3) 56.8V
(4) -56.8V
(5) 0V
(6) 31V
(7) -31.5V
(8,9,10) 0V
(11) -11.8V
(12) 0V
(13) -12V
(14) 0V
(15) 31.3V
(16) -31.7V
(17) 0V (το σχέδιο γράφει -10V, αλλά είναι ασύνδετο)
(18,19) 0V
(20) 47.3V
(21) -47.8V
(22,23,24,25) 0V

Για το IC501 (STK470) έχουμε:
(1) 17.8V
(2) 10V
(3,4) 0V
(5) 2.4V
(6) -31.5V
(7) -9.7V
(8.) -9V
(9) 5V
(10) 9V
(11) 13.8V
(12) 30.6V

Το πρόβλημα που εντοπίζω όμως είναι στην γραμμή DC_DET2, η οποία έπρεπε να είναι 5V αλλά είναι 0.6V. Όταν όμως την αποσυνδέω, υπάρχουν τα 5V που έρχονται από τον επεξεργαστή. Από το σχέδιο βλέπω ότι η DC_DET2 ελέγχει τα 5V, 9V και 15V, με το Q307 και D307 / D309, αλλά δεν βρίσκω κάτι περίεργο ή βραχυκυκλωμένο.

Στην πλακέτα των ολοκληρωμένων η γραμμή DET2 πηγαίνει στα Q501, Q503, Q506 και Q507 τα οποία θα αρχίζω να ξηλώνω μήπως βρώ κάτι, εκτός αν έχετε καμία άλλη ιδέα.

ezizu
17-02-14, 13:47
Εφόσον έλεγξες το κύκλωμα γύρω από το Q307 (φαντάζομαι έλεγξες και το ίδιο το τρανζίστορ), και δεν βρήκες κάτι λάθος (πρόσεξε μόνο, επειδή σε ένα σχέδιο που έχω κατεβάσει εγώ, οι τάσεις στα πόδια αυτού του τρανζίστορ είναι γραμμένες λάθος και φαντάζομαι έτσι θα είναι και στο δικό σου σχέδιο), μέτρησε και τις τάσεις στα πόδια (E,B,C) των τρανζίστορ Q506, Q507 για να επαληθεύσεις ότι είναι σωστές (αλλά και στα Q501,Q503 κάνε ένα έλεγχο,ώστε να αποκλείσεις 100% τυχών πρόβλημα σε αυτά) και αν δεν είναι σωστές οι τάσεις, έλεγξε τα εξαρτήματα D519,D520,D521,D522 και R544,R545 και μέτρησε και τα συγκεκριμένα τρανζίστορ.

lefteriszgr
18-02-14, 13:33
Ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ Σήφη, για την πολύτιμη βοήθεια και τις συμβουλές.

Το πρόβλημα το είχε τελικά η zener D522, δεν ήταν βραχυκυκλωμένη άλλα μάλλον είχε διαρροή. Την άλλαξα με μια απλή στα 20V και δούλεψε κανονικά!!!

Το μόνο προβληματάκι τώρα είναι το cd, αλλά μπορεί να είχε από πριν πρόβλημα, θα μιλήσω με τον ξάδερφο να μου πει. Θα κάνω ένα καθαρισμό στο μάτι και ελπίζω να στρώσει.

Σήφη σε ευχαριστώ ξανά και φυσικά το υπέροχο forum που μας δίνει αυτήν την δυνατότητα...

lefteriszgr
18-02-14, 15:53
Λοιπόν το σύστημα έχει επισκευαστεί, δεν υπάρχει error F61 και λειτουργεί κανονικά!

Παρόλ' αυτά δεν θέλει να "φύγει" από κοντά μου, γιατί τώρα έχει πρόβλημα με το cd, το οποίο ίσως να προκάλεσα εγώ και ο λόγος είναι ότι χρησιμοποίησα το γραναζάκι από κάτω, προκειμένου να βγάλω το μπροστινό καπάκι του tray.

Όταν επισκευάστηκε όμως, το tray ήταν ανοιχτό και μάλλον ξερυθμίστηκε ο μηχανισμός. Έχω ρυθμίσει παλιότερα μονά cd player, αλλά αυτό είναι 5cd changer. Ξέρει κανένας πως το ξαναρυθμίζουμε;

ezizu
19-02-14, 13:45
Λευτέρη το να επισκευάσεις-χρονίσης τον μηχανισμό του cd-changer, είναι πρακτικά λίγο δύσκολο να γίνει μέσω του forum.
Θα προσπαθήσω να σου το περιγράψω απλά με δυο λόγια,αλλά θεωρώ ότι θα δυσκολευτείς και ίσως να μην τα καταφέρεις. Προσοχή δεν πιέζεις πολύ, κανένα τμήμα - εξάρτημα του μηχανισμού,για να μην γίνει κάποια περαιτέρω ζημιά. Κατά την διάρκεια της επισκευής-χρονισμού(όπως σου περιγράφω παρακάτω), όλα τα τμήματα θα πρέπει να μπαίνουν στην θέση τους, σχετικά εύκολα, ή ίσως κάποια από αυτά με ελαφριά πίεση
Θα πρέπει,αρχικά, να αποσυναρμολογίσεις τον μηχανισμό, βγάζοντας τις βίδες περιμετρικά.Στην συνέχεια χωρίζοντας τον μηχανισμό σε δύο μέρη ,θα βγάλεις τα 5 συρταράκια-θήκες των δίσκων,(τα τέσσερα από το πάνω τμήμα /<<αποθήκη>> και το ένα από το κυρίως συρτάρι-μηχανισμό),ελέγχοντας τα για τυχών φθορές.
Στην συνέχεια θα πρέπει να βγάλεις και το κυρίως συρτάρι-μηχανισμό που κινείται μέσα έξω και αφού το ελέγξεις,επισκευάσεις ή αντικαταστίσεις τυχών φθαρμένα μηχανικά μέρη, το ξανά τοποθετείς στην θέση του, έχοντας τον μηχανισμό της κεφαλής σε θέση open (δηλαδή στην χαμηλότερη θέση).
Στην συνέχεια σπρώχνεις ελαφρά το κυρίως συρτάρι, προσέχοντας να μην φύγει από την θέση του ο κάτω μηχανισμός (ο οποίος κινεί ολόκληρη την τραβέρσα της κεφαλής πάνω-κάτω).
Όταν θα κλείσει το κυρίως συρτάρι ,θα βάλεις πάνω του το συρταράκι νούμερο 1 και στην <<αποθήκη>>(το πάνω τμήμα του μηχανισμού,δηλαδή αυτό που θα βγάλεις στην αρχή ξεβιδώνοντας τις πρώτες βίδες) τα υπόλοιπα 4 συρταράκια,με σειρά από κάτω προς τα πάνω 2,3,4,5 (δηλαδή κλείνωντας την <<αποθήκη>> το νούμερο 2 συρταράκι,θα πρέπει να είναι πάνω από το νούμερο 1 συρταράκι.
Ελέγχεις επίσης κατά την διάρκεια που ο μηχανισμός είναι ανοιχτός (π.χ. πριν αρχίσεις τον χρονισμό-επανατοποθέτηση των μηχανικών τμημάτων), αν λειτουργούν σωστά οι διάφοροι σένσορες -διακόπτες και αν τα διάφορα ελάσματα-ελατήρια πίεσης (στους δύο πλαστικούς μοχλούς συγκράτησης των συρταριών στην <<αποθήκη>>, ή στο κυρίως συρτάρι),είναι εντάξει και στην σωστή θέση.
Μετά εφόσον μοντάρεις τον μηχανισμό και τον τοποθετήσεις στο μηχάνημα,πατώντας το power on θα πρέπει το cd-changer να κάνει κάποιες κινήσεις, ώστε να βρει την αρχική του θέση.
Κάνεις έναν έλεγχο, βάζοντας δίσκους στα συρτάρια, και δουλεύοντας για κάποια λεπτά το cd-changer,προσπαθώντας να κάνεις όλες τις κινήσεις που μπορεί(π.χ. play,open-close,τυχαία αλλά και σε σειρά αναπαραγωγή ή εξαγωγή-εναλλαγή των δίσκων κ.ο.κ.)
Αν όλα πάνε καλά και δεν μπλοκάρει ο μηχανισμός,τότε κατά πάσα πιθανότητα έχεις χρονίσει-επισκευάσει σωστά τον μηχανισμό.
Αυτά τα ολίγα.

lefteriszgr
20-02-14, 14:48
Σήφη δεν έχω λόγια... απλά =D> !!!

Πολύ χρήσιμες η πληροφορίες που έγραψες και ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Το μηχάνημα επισκευάστηκε πλήρως και χθες το πρωί το έδωσα στον ξάδερφο.

Το αρχικό πρόβλημα τελικά ήταν στον μηχανισμό της κεφαλής λόγω λίπανσης και στον ιμάντα, αλλά στην συνέχεια φυσικά κατάφερα να ξεσυγχρονίσω και το συρτάρι #-o. Αφού έβγαλά συρτάρι και ιμάντα, έβαλα καινούργια λίπανση και ξαναμόνταρα όπως περίπου περιγράφεις και μετά από 2-3 κινήσεις ήρθαν όλα στην θέση τους.

Να είσαι καλά Σήφη και Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους!!!

thank
22-10-14, 11:46
Καλημερα,
Είναι παλιό το θέμα αλλά απαντάω για τυχόν επόμενους

Έχω το SA HT540, μοντέλο του 2005-6 και πρίν 4-5 χρόνια αντιμετώπιζα το ίδιο προβλημα. Σε ξένο φόρουμ βρήκα τη λύση.

Άνοιξτε το, αποσύνδεστε και καθάριστε καλά όσα εσωτερικά ανεμιστηράκια βρείτε (δύο στο δικό μου).

ΑΥΤΟ!

Προφανώς τα σκονισμένα ανεμιστηράκια δεν ψύχουν επαρκώς και πέφτει κάποιο θερμικό. Μετά απ αυτό δεν ξαναείδα F61 στο δικό μου και έκτοτε λειτουργεί άψογα.

Δοκίμαστε και ενημερώστε εδώ

Θάνος

ezizu
23-10-14, 17:47
Καλημερα,
Είναι παλιό το θέμα αλλά απαντάω για τυχόν επόμενους

Έχω το SA HT540, μοντέλο του 2005-6 και πρίν 4-5 χρόνια αντιμετώπιζα το ίδιο προβλημα. Σε ξένο φόρουμ βρήκα τη λύση.

Άνοιξτε το, αποσύνδεστε και καθάριστε καλά όσα εσωτερικά ανεμιστηράκια βρείτε (δύο στο δικό μου).

ΑΥΤΟ!

Προφανώς τα σκονισμένα ανεμιστηράκια δεν ψύχουν επαρκώς και πέφτει κάποιο θερμικό. Μετά απ αυτό δεν ξαναείδα F61 στο δικό μου και έκτοτε λειτουργεί άψογα.

Δοκίμαστε και ενημερώστε εδώ

Θάνος

Έχεις δίκιο, όντως σε κάποια μοντέλα (όπως και στο δικό σου) μπορεί να συμβεί να βγάζουν κωδικό F61 (ή ακόμα και να πέφτουν σε standby από το κύκλωμα προστασίας, χωρίς να βγάζουν κάποιο κωδικό βλάβης στην οθόνη) λόγω κάποιου προβλήματος του ανεμιστήρα ψύξης.

Αλλά αν θυμάμαι καλά (είμαι κατά 99% σίγουρος) το SA-AK44 δεν έχει ανεμιστήρα, (όπως βέβαια και πολλά άλλα ακόμα μοντέλα της Panasonic).
Οπότε νομίζω θα πρέπει να επισημανθεί ότι για το συγκεκριμένο μοντέλο που αναφέρεται στο εδώ θέμα, (αλλά και στα άλλα ακόμα μοντέλα που δεν έχουν ανεμιστήρα), δεν ισχύει αυτό που διάβασες στο άλλο forum και συνήθως ο κωδικός F61 δηλώνει κάποιο πρόβλημα στο κύκλωμα ενισχυτή εξόδου, ή έλλειψη κάποιας τάσης τροφοδοσίας κ.ο.κ.
Φιλικά.

east electronics
24-10-14, 22:09
Σωστα και απο μενα , Μπραβο Σηφη τα καταφερες να κανεις μια ακομα "τηλε επισκευη" τα ευσημα παντως απο ολους πρεπει να παρει ο Λευτερης που αρχικα δουλεψε μεθοδικα και σωστα εχωντας σχηματικο αλλα και τις αναλογες γνωσεις να το διαβασει ( εγω δεν θα ειχα την υπομονη )

ΘΑ προσθεσω οτι τα βλακωδη αυτα ολοκληρωμενα δουλευουν εξαιρετικα οριακα και εχουν αυξημενες αναγκες απο προστασια διοτι εαν τα αφησεις ελυεθερα θα καουν στα πρωτα 5 λεπτα .

ΚΑποια απο τα μοντελα οχι μονο εχουν ανεμιστηρες ελεγχομενους απο την ενταση του ηχου και αρα ανεβαζουν στροφες αναλογα την ισχυ αλλα εχουν και μια αλλη παραξενια και να εχουν κρητηριο της προστασιας μεσα απο το ολοκληρωμενο αλλα και απο το ποσα ma περναν μεσα απο τον ανεμιστηρα ( που σημαινει οτι το μοτερακι εχει σταματησει γιατι φρακαρε απο την σκονη η απλα εχει χαλασει γενικοτερα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος