PDA

Επιστροφή στο Forum : ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΚΝΩΤΕΣ

east electronics
05-04-12, 13:54
Στο εργαστηριο συχνα με φωναζουν ...Πυκνωτολογο ο λογος ειναι οτι κατα κανονα ειναι στις προθεσεις μου κατα την διαρκεια ενος service και ειδικοτερα στα μηχανηματα που δουλευουμε εμεις οι πυκνωτες ειναι μαλλον καποιας σοβαρης ηλικιας οπως ολο το μηχανημα , να τους " σκουπιζω " οπως λεμε στην γλωσσα των τεχνικων ... που σημαινει οτι δεν εχει κανενα νοημα να ψαξεις να βρεις ποιος ειναι χαλασμενος η φθαρμενος , αλλα τους ξηλωνεις ολους ασχετα του ποσο καλα δουλευουν ωστε να διασφαλισεις οτι το μηχανημα θα δουλευει και αλλα τοσα χρονια .

Οι πυκνωτες που βρισκονταν μεσα στα μηχανηματα εχουν σχεδιαστει να λειτουργουν 2,000 ωρες Φυσικα τα τεστ αυτα εχουν να κανουν με συσνθηκες πιεσης και θερμοκρασιας οπου συνηθως στον τρανσιστορατο ηχο δεν υπαρχουν τετοια πραγματα αλλα απο την αλλη θα σκεφτοταν καποιος αλλο 2,000 ωρες και αλλο 30 ολοκληρα χρονια

Στα επομενα βηματα ανεβαζω μερικες φωτογραφιες απο συχνα ....πυκνωτικα προβληματα και μια συντομη περιγραφη στο τι τα προκαλει ....

enjoy !!!

east electronics
05-04-12, 13:55
http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00300.JPG

http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00302.JPG

στη συγεκριμενη περιπτωση παρολο οτι ο πυκνωτης προερχεται απο τοπικη σταθεροποιηση η αναδραση οπου η πιεση στο εξαρτημα ειναι πολυ λιγη ειναι ρποφανες οτι υπαρχει θεμα ταπας οπου σημαινει οτι οταν ανεβηκε λιγο η θερμοκρασια στο χωρο απο διαστολες και διαβρωση της ιδιας της ταπας αρχισε να σταζει ο καταλυτης ο οποιος φυσικα δημιουργει και ολες τις πρασινιλες και οξειδωσεις στα ποδια του πυκνωτη με διαρροες και πανω στην πλακετα .

Αντιστοιχα υπαρχει και το αντιστροφο της βλαβης οπου αερας απο το περιβαλλον μπαινει μεσα στον πυκνωτη απο την ταπα και δημιουργει διαφορες χημικες αλληλεπιδρασεις σε συνδυασμο με τον ηλεκτρολυτη και βοηθαει στην συγκεντρωση αλατων μεσα στους ακρδεκετες με αποτελσμα απωλεια της χωρητικοτητας διαβρωση του ακροδεκτη μεχρι και διακοπη ....Η παραπανω κατασταση πολλες φορες δεν παρουσαζει καμμια απολυτως οπτικη ενδειξη στο εξωτερικο . Ουτε καν φουσκωμα και ομως μετρας τον πυκνωτη και ειναι σε πληρη διακοπη .

east electronics
05-04-12, 13:56
Ακολουθει εινα αλλο failure mode οπου ο συνδυασμος της διαρροης και του ηλεκτρολυτη οδηγησαν σε καλσσικης μορφης σκουρια η οποια στην ουσια εφαγε τον ακροδεκτη με κααστροφικα αποτελεσματα .....ο συγκεκριμενος πυκνωτης ειναι απο αναδραση σε phono stage και ειναι προφανες οτι δεν εφαγε και καμμια ιδιαιτερη πιεση

http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00303.JPG

east electronics
05-04-12, 13:56
Ενα ακομα failure mode το οποιο αφορα το σφραγισμα του πυκνωτη και την ταπα ειναι η διαρροη απο την εξωτερικ διαμετρο και οχι απο τους ακροδεκτες ...συνηθως αυτης της μορφης η βλαβη εχει απωλεια της χωρητικοτητας αλλα οχι ιδιαιτερα προβληματα διαβρωσης και φυσικα καταστροφικες συνεπειες στην λειτουργια του μηχανηματος ...Ο συγκεκριμενος ανοικει σε τοπικη αναδραση σε σταδιο driver απο εναν ενισχυτη της marantz

http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00304.JPG

http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00305.JPG

east electronics
05-04-12, 13:57
ενα ακομα προβλημα ειναι η εκθεση σε θερμοκρασια ...αυτο δουλευει με δυο τροπους .... η μια περιπτωση ειναι η θερμοκρασια να προερχεται απο τον χωρο η ακομα και απο ενα διπλανο εξαρτημα πχ ενα driver που ανεβαζει υψηλη θερμοκρασια .... η αλλιως απο γενικοτερα ψηλες θερμοκρασιες που μπορει να ανεβασει ενα μηχανημα απο κακη χρηση ...Και η αλλη περιπτωση η θερμοκρασια να προερχεται απο τον ιδιο τον πυκνωτη κατασταση που μπορει να συμβε οταν

---Η ταση που χρειαζεται να διαχειριστει ο πυκνωτης ειναι μεγαλυτερη απο την κανονικη
---Η ταση ειναι οριακα ψηλη αλλα σε πολυ μεγαλο χρονικο διαστημα
---Το ripple που υπαρχει στο κυκλωμα δεν μπορει πλεον να διαχειριστει απο τον συγκεκριμενο πυκνωτη
---Υπαρχει ηδη ελλειψη χωρητικοτητας στον πυκνωτη απο οποιας μορφης διαρροη ηλεκρολυτη στον πυκνωτη

Η νουμερο ενα ενδειξη ειναι οτι το """δερμα""" του πυκνωτη εχει ""τραβηχτει"" οπως μπορουμε να δουμε στην φωτο και σημαινει οτι ο πυκνωτης πρεπει να αλλαχτει χωρις δευτερη κουβεντα η ακομα χειροτερα εχει φουσκωσει απο πανω η εχει ακομα και διαρροη απο βρασμο απο την πανω μερια

http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00306.JPG

http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00309.JPG

http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00310.JPG

east electronics
05-04-12, 13:57
Ο μονιμος Νταλκας!!! των μηχανηματων vintage αλλα και καποιων κατασκευαστων και μαλιστα επωνυμων που απλα δεν θελουν να καταλαβουν ειναι οι πυκνωτες axial η απλα οποιοσδηποτε πυκνωτης ο οποιος ειναι τοποθετημενος οριζοντια ....

FACE IT !!!!! για την ωρα οι πυκνωτες ειναι ενα ποτηρακι απο αλουμινο που περιεχει χαρτακι τυλιγμενο μαζι με αλουμινιο και ποτισμενο με υγρο ηλεκτρολυτη ...Η τοποθετηση σε οριζοντια μορφη σημαινει οτι σε βαθος χρονου ο ηλεκτρολυτης θα συγκεντρωθει στο κατω μερος του πυκνωτη και θα χαθει η αντοχη και η χωρητικοτητα .Ειναι δεδομενο οτι ο ιδιος πυκνωτης σαφως θα ζησει πολυ περισσοτερο οταν ειναι ορθιος

Στην φωτο η συγκεντρωση του υγρου στο κατω μερος ειναι ορατη ακομα και με γυμνο ματι

http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00307.JPG

http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00308.JPG

east electronics
05-04-12, 13:58
http://www.eastelectronics.gr/images/def%20caps/DSC00311.JPG

ΓΚΑΖΙΑ ... τιποτα αλλο ο συγεκριμενος πυκνωτης ειναι απο κροσσοβερ ηχειου οπου η μεγαλη ισχυς η οπως αλλιως το λεμε heavy clipping ειχε τα αξιοθαυμαστα αποτελεσματα .... Παρομοιες καταστασεις ειναι σπανιες σε ενισχυτες και συνοδευονται και απο αλλες βλαβες για να φτασει ενας πυκνωτης σε τετοια χαλια ...

Αυτα απο μενα για το θεμα ...ευχομαι σε ολους καλο Πασχα ...και μια καλη ... πυκνωτολογηση !!!!!

bchris
05-04-12, 14:38
Τελειο thread.

Ευχαριστουμε.

:thumbup:

Hulk
05-04-12, 15:04
Σακη εισαι φοβερος!!! Πολυ καλο θεμα, και εχεις βαλει και πολυ καλες φωτογραφιες, φαινεται η καθε
λεπτομερεια.

FILMAN
05-04-12, 15:07
Ο μονιμος Νταλκας!!! των μηχανηματων vintage αλλα και καποιων κατασκευαστων και μαλιστα επωνυμων που απλα δεν θελουν να καταλαβουν ειναι οι πυκνωτες axial η απλα οποιοσδηποτε πυκνωτης ο οποιος ειναι τοποθετημενος οριζοντια ....

FACE IT !!!!! για την ωρα οι πυκνωτες ειναι ενα ποτηρακι απο αλουμινο που περιεχει χαρτακι τυλιγμενο μαζι με αλουμινιο και ποτισμενο με υγρο ηλεκτρολυτη ...Η τοποθετηση σε οριζοντια μορφη σημαινει οτι σε βαθος χρονου ο ηλεκτρολυτης θα συγκεντρωθει στο κατω μερος του πυκνωτη και θα χαθει η αντοχη και η χωρητικοτητα .Ειναι δεδομενο οτι ο ιδιος πυκνωτης σαφως θα ζησει πολυ περισσοτερο οταν ειναι ορθιος

Στην φωτο η συγκεντρωση του υγρου στο κατω μερος ειναι ορατη ακομα και με γυμνο ματι
Για κάτσε ρε Σάκη. Δηλαδή άμα είναι όρθιος ο πυκνωτής τα υγρά δεν θα μαζευτούν πάλι στο κάτω μέρος; Ή έχει τόσο κενό μέσα (χωρίς υγρά);

east electronics
05-04-12, 15:16
Φιλιππε εγω ειμαι απλα ενας παρατηρητης ...αυτα που βλεπεις ειναι η πεπατημενη Στο εργαστηριο αλλαζουμε κατα μεσο ορο 5,000 ηλεκτρολυτικους τον χρονο τα συμπερασματα δικα σου .

Προφανως η εταιριες που σχεδιαζουν ηλεκτρολυτικους εχουν προβλεψει τα παραπανω .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

ΠΑΝ
05-04-12, 15:19
Sakis
τα σέβη μου για την ωραία παρουσιαση.

Να προσθέσω απο την δικη μου εμπειρια,

1. Οι 2000 ώρες ειναι σχετικο, εξαρταται απο την θερμοκρασια στην περιοχή αλλα και μεσα στο μηχανημα.

2. Η μάρκα του πυκνωτή παιζει μεγάλο ρόλο, οι Philips ηλεκτρολυτικοί θεωρουντο αξιοπιστοι, οταν κατασκευαζοντο στην Ολλανδία, για του Κορεάτες δεν ξέρω.
Πάντως ολους τους πυκνωτές απο Ανατολικης προέλευσης μηχανήματα τους αλλάζαμε.

3. Ο ηλεκτρολυτικος πυκνωτής περιέχει ηλεκτρολύτη, παραγει αναθυμιάσεις και επομένως δεν ειναι σωστό στο υπνοδωματιο να εχουμε μεγαλα στερεοφωνικα ή PC με μεγάλους ηλεκτρολυτικους.

4. Για τους Vintage πυκνωτές Axial απο παλια ραδιοφωνα, εγώ τους ξαναγεμίζω με νεους ηλεκτρολυτικους. Κρατάω δλδ τον κύλινδρο που συνηθως ειναι χαρτόνι με την μάρκα τυπωμενη και αλλάζω το περιεχόμενο.
Επισης ξαναγέμισα και ορθιους αλουμινένιους Tesla και Siemens αν θυμασαι τους βιδωτους στο σασσί.

Είναι ωραίο να κρατάμε τα παλιά μηχανηματα με τα γνησια εξαρτήματά των.

FILMAN
05-04-12, 15:26
Φιλιππε εγω ειμαι απλα ενας παρατηρητης ...αυτα που βλεπεις ειναι η πεπατημενη Στο εργαστηριο αλλαζουμε κατα μεσο ορο 5,000 ηλεκτρολυτικους τον χρονο τα συμπερασματα δικα σου .

Προφανως η εταιριες που σχεδιαζουν ηλεκτρολυτικους εχουν προβλεψει τα παραπανω .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
Θα είχε ενδιαφέρον να αφήσεις έναν όρθιο αρκετό καιρό και μετά να τον ανοίξεις από πάνω. Φαντάζομαι ότι θα είναι υγρός μέχρι πάνω, άλλωστε τι νόημα θα είχε τα υγρά να μην φτάνουν για να εμποτιστεί όλο το διηλεκτρικό;

Papas00zas
25-04-12, 20:29
Για κάτσε ρε Σάκη. Δηλαδή άμα είναι όρθιος ο πυκνωτής τα υγρά δεν θα μαζευτούν πάλι στο κάτω μέρος; Ή έχει τόσο κενό μέσα (χωρίς υγρά);
Υπάρχει λύση....κούνημα και ίσως φυγοκέντριση.
Επίσης να πω ότι υπάρχει μια σχετική μέθοδος όπου-δεν την έχω δοκιμάσει-ο πυκνωτής συνδέεται σε σειρά με χιλιάρα αντίσταση και διοχετεύεται η τάση λειτουργίας του πυκνωτή επί 1 ώρα. Έκανα και σχετικό θέμα:
http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=62244

east electronics
25-04-12, 20:45
στις μερες μας δεν εχει νοημα οι πυκνωτες ειναι τσαμπα ...απο την αλλη μην ρωατε εμενα βρε παιδια ....εγω απλα ανεβασα τα ευρηματα μου ... για αυτο και οι φωτογραφιες .... μολις πληρωσα 150 ευρω ( ακομα ) για capacitor analyzer ....το οποιο δικαιολογει ολα τα παραπανω ...δλδ οτι ολοι οι οριζοντιοι πυκνωτες που εχω στα χερια μου αλλαγμενους απο μηχανηματα εχουν θεμα ...προφανως λογο τοποθετησης

Λιάτης
25-04-12, 20:59
Πολύ ωραίο thread...Μπράβο Σάκη!!!

CLOCKMAN
25-04-12, 21:06
Ωραίος ο Σάκης.
Μπράβο πολύ καλό το άρθρο. Πιστεύω και εγώ ότι οι πυκνωτές είναι η αιτία βλάβης σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μηχανημάτων. Για παράδειγμα έχω αντιμετωπίσει πολλές βλάβες σε switching λόγο πυκνωτών. Γενικώς είναι κάτι που πονάει τα μηχανήματα.

-nikos-
25-04-12, 21:10
ερωτηση
οι ηλεκτρολυτικοι χαλανε ητε δουλευουν ητε οχι ??
η χαλανε απο ''ωρες λειτουργιας'' ??

east electronics
25-04-12, 21:42
Χρησιμες πληροφοριες για την εικονα ειναι και εδω αφορουν εναν nad 3020b που εφιαξα πριν απο λιγες ημερες

Στην πρωτη στηλη ο κατασκευαστης μετα η ονομαστικη τιμη που γραφει επανω ο πυκνωτης ακολουθει η μετρηση χωρητικοτητας , εσωτερικης αντιστασης και τερμα δεξια η αναμενομενη τιμη σε εσωτερικη αντισταση .

στην συγκεκριμενη περιπτωση εχουμε να κανουμε με ενα μηχανημα πολυ παλιο και τα αποτελεσματα ειναι αναμενομενα ... σε καποια επομενη φαση θα φροντισω να παρουσιασω και μετρησεις αντιστοιχα και απο πιο καινουργιο μηχανημα ωστε να εχουμε εναν μπουσουλα και απο εκει ....

απο τον πινακα ενισχυονται τα λεγομενα μου οτι τελικα οι μικροι πυκνωτες που κανουν την μεγαλη ζημια και επισης οτι η κατασταση τους και οι βλαβες τους ειναι επιδημικες δλδ ολοι οι 47 mfd μεσα στο μηχανημα ειναι ντουφεκισμενοι που σημαινει οτι εαν ενας εχει σοβαρο προβλημα τοτε ολοι θελουν αλλαγμα .

enjoy http://www.avclub.gr/forum/images/styles/UndergroundStyle/misc/paperclip.png Attached Images http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=79159&stc=1&d=1335352810

A-tech
25-04-12, 23:33
Είχα διαβάσει μια φορά σε ένα άρθρο (http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=37872) σχετικό με τους πυκνωτές τις μάρκες που είναι ποιοτικές (ουσιαστικά οι Ιαπωνικές) και εκείνες που εμφανίζουν τα γνωστά προβλήματα με τον καιρό (αντιγραφές απο τις Ιαπωνικές ως προς τη φόρμουλα του ηλεκτρολύτη). Κράτησα τη λίστα γιατί μου φάνηκε χρήσιμη:

Οι Kαλοί:
· Rubycon
· Nichicon
· Panasonic
· Sanyo
· Nippon Chemi-con
· United Chemi-Con
· Hitachi

Οι Κακοί:

Canicon
Chhsi
Choyo
CTC
Fuhjyyu (υπάρχουν σε Antec και FSP καθώς και προϊόντα rebranded π.χ. Zalman, Tagan κ.λ.π. Τα νεότερα μοντέλα από το 2003 και μετά πάντως είναι αρκετά καλύτερα).
Gloria
GSC
(G) Luxon ή G-Luxon (Υπάρχουν σε παλαιά ECS/Elite motherboards)
Hermei
I.Q.
JDEC
JPCON
Jun Fu (υπάρχουν σε Deer τροφοδοτικά)
OST (υπάρχουν σε μερικά boards PCCHIPS, ECS, ASUS, και EPoX και μάλιστα ακόμα μέχρι και σήμερα)
Raycon
Lelon
Licon
Taicon (υπάρχουν σε ASRock motherboards και κάρτες γραφικών BFG)
PCE-TUR (υπάρχουν σε μικρά τροφοδοτικά Enermax αλλά και σε Seasonic (300W, μοντέλα 2002))
FUH YIN
Tayeh — Δεν υπάρχει πια αλλά ήταν από τους χειρότερους κατασκευαστές. Έχω μία Leadtek VGA που έχει ήδη διαρροή σε τρεις πυκνωτές αυτής της εταιρίας. Είχαν αντιγράψει το όνομα "Ta-Keh", που είναι πραγματικός (και πολύ ποιοτικός) κατασκευαστής πυκνωτών για ηχητικό εξοπλισμό κυρίως της Denon και της Technics (Panasonic).
Rulycon — Ακόμα ένας κλώνος ποιοτικού κατασκευαστή, αυτή την φορά της "Rubycon"
Jackcon — Ο μόνος κατασκευαστής που παραδέχτηκε το σφάλμα και αντικατέστησε τους προβληματικούς πυκνωτές. Τα νέα τους προϊόντα δείχνουν σαφώς ποιοτικότερα.
Teapo — Αααχ, πονεμένη ιστορία αυτή η Teapo. Δεν παραδέχτηκε ποτέ τις σχετικές κατηγορίες καταναλωτών για τους κακούς πυκνωτές της. Αν και οι νέοι της πυκνωτές είναι πολύ καλοί, οι παλαιότεροι δείχνουν να έχουν τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους κατασκευαστές.
NRSY — Όσοι έχουν 'X' χάραξη στην κορυφή είναι ύποπτοι. Οι νεότεροι NRSY πυκνωτές με χάραξη 'K' είναι γενικά καλής ποιότητας.

east electronics
25-04-12, 23:50
Ενδιαφερον αλλα εχε κατα νου οτι αν εχεις κριτηρια μονο απο υπολογιστες η προσεγγιση δεν ειναι ασφαλης ....οταν το τροφοδοτικο που εχει το μηχανημα εναι ΓΤΠ και μετα βρισκεις την μητρικη με τουμπανιασμενους πυκνωτες να εισαι σιγουρος οτι αρχικα δεν εφταιγαν οι πυκνωτες ...το τροφοδοτικο τους εκανε ετσι ...Παντως πολλες απο τις μαρκες που αναφερεις μου εχουν δωσει και μενα με εξαιρεαση τους lelon /teapo δεν ειχα ποτε ιδιαιτερα προβληματα με αυτους αν και ειναι εξαιρετικα φτηνοι οποτε για απλες εφαρμογες δεν ειναικαι ασχημη λυση ....

Ενα αλλο ενδιαφερον ειναι με τους yaego η οποιοι επισης ανοικουν στους φτηνους αλλα παρολα αυτα ειναι ακριβεστατοι και εχουν εξαιρετικα διαχρονκη συμπεριφορα μακραν του αναμενομενου ( μιλαω για την σειρα 105 )

Papas00zas
26-04-12, 00:21
Μιας και μιλάμε για πυκνωτές, να κάνω κι εγώ μια νύξη:
Από το 2003- ή λίγα χρόνια νωρίτερα, υπήρξε ένα θέμα σχετικά με τους πυκνωτές-μαϊμούδες που κυκλοφόρησαν κυρίως σε μητρικές υπολογιστών-χωρίς να αποκλείονται και τα άλλου είδος ηλεκτρονικά-, με αποτέλεσμα να κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στην αγορά-μου έτυχαν 2 τέτοιες μητρικές με ηλ/κούς ανοιγμένους από μόνοι τους.
Το παρακάτω link θα φανεί χρήσιμο σε όποιον έχει τέτοια προβλήματα και πώς μπορεί να βγάλει τους χαλασμένους πυκνωτές με ασφάλεια.
www.badcaps.net (http://www.badcaps.net)

Σάκη, το 105 που λες είναι η μέγιστη θερμοκρασία που αντέχει ο πυκνωτής;
Όσο για αυτό που γράφεις με τις μητρικές, πώς γίνεται;-θα πρέπει το τροφοδοτικό να δίνει ό,τι νά'ναι τάσεις.

moutoulos
26-04-12, 00:27
Σάκη άλλαξα ελαφρώς τον τίτλο, και έκανα το thread σου sticky (Υπόμνημα).

east electronics
26-04-12, 01:08
γρατσιας Γρηγορη εισαι καλα φιλε ?

Δημητρη πρεπει να ασχοληθεις λιγο παραπανω με το αντικειμενο ...ψαξε να βρεις τους λογους που χαλανε τα τροφοδοτικα των υπολογιστων .....διαβασε λιγο για να δεις πως "χρονιζουν" καποια ολοκληρωμενα για τροφοδοτικα switching ....για να σε γλυτωσω τα παλαιοτερα ολοκληρωμενα χρονιζουν ( διαμορφωνουν την συχνοτητα και τους παλμους τους ) με ενα κυκλωμα rc αντισταση πυκνωτης ( τα συχρονα δουλευουν με πολυ καλυτερο και ακριβεστερο τροπο ) αν κατι γινει εκει και πειραχετι η συχνοτητα οι πυκνωτες δεν μπορουν να ανταποριθουν αν το ρευμα που πρεπει να εξομαλυνουν ειναι σε ψηλοτερη συχνοτητα απο αυτη που εχει προβλεφθει .

Επισης οι διαμορφωμενοι παλμοι που οδηγουν ολο το κυκλωμα αν η διαμορφωση τους χαλασει απο εναν τετοιο λογο και γεμισει το σημα riple/ peaks/ surge ειναι πιθανον να "ραψει" οπως λεμε εσωτερικα τον πυκνωτη διατρηση των οπλισμων η να τον φουσκωσει η να τον σκασει κλπ .

αρα ενα κακο τροφοδοτικο μπορει να στειλει ενα καρο ηλεκτρολυτικους στην μητρικη οι οποιοι κατα τα αλλα μπορει να ειχαν και πολυ ζωη ακομα πανω τους ....

ΝΑ θυμησω οτι στο πολυτεχνειο ο πρωτος υπολογιστης που αγοραστηκε (μετα το 1970 ) αν χρειαστει μπορει να λειτουργησει ακομα ...Ο ΛΟΓΟΣ ? εχει γραμμικο τροφοδοτικο και οι ηλεκτρολυτικοι εχουν να φιλτραρουν ρευμα το οποιο ερχεται απο δικτυο με 50 ΗΖ οχι με 100- 200ΚΗΖ που δουλευουν τα συχρονα switching Αρα τι κανανε ???? βαλανε τα τροφοδοτικα να κανουν ακριβως την ιδια δουλεια αλλα 100,000 φορες πιο γρηγορα για να ανεβει ο βαθμος αποδοσης ...

Σε απλα ελληνικα ....

Papas00zas
26-04-12, 02:03
ΝΑ θυμησω οτι στο πολυτεχνειο ο πρωτος υπολογιστης που αγοραστηκε (μετα το 1970 ) αν χρειαστει μπορεί να λειτουργήσει ακόμα ...Ο ΛΟΓΟΣ ? εχει γραμμικό τροφοδοτικο και οι ηλεκτρολυτικοι εχουν να φιλτραρουν ρευμα το οποιο ερχεται απο δικτυο με 50 ΗΖ οχι με 100- 200ΚΗΖ που δουλευουν τα συχρονα switching Αρα τι κανανε ???? βάλανε τα τροφοδοτικα να κανουν ακριβως την ιδια δουλεια αλλα 100,000 φορες πιο γρηγορα για να ανεβει ο βαθμος αποδοσης ...

Σε απλα ελληνικα ....
Αχ ρε Σάκη τι μου θύμισες....
http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=60646
Ναι, στα γραμμικά, οι ηλεκτρολουτικοί έχουν να διαχειριστούν πολύ λιγότερη συχνότητα.
Πάντως οι εκρήξεις πυκνωτών είναι το κάτι άλλο....το ΜΠΟΥΜ του πυκνωτή είναι μεν κακό για το κύκλωμα, αλλά σίγουρα είναι μια εμπειρία-κι όσο πιο μεγάλος ο πυκνωτής τόσο πιο ισχυρή η έκρηξη
υ.γ. Σάκη, ελπίζω να μη σου σκάσει ποτέ πυκνωτής όταν δουλεύεις.
Για να γίνει όμως τρύπημα στους οπλισμούς πρέπει πρώτα να βραχυκυκλώσει, έτσι;

kofer
06-07-12, 14:54
Λίγη βοήθεια για έναν αρχάριο...
Οι καφέ κηλίδες στους 3 πυκνωτές που φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες είναι διαρροή από τους πυκνωτές?
Δηλαδή χρειάζονται αντικατάσταση?
Ευχαριστώ!

http://img705.imageshack.us/img705/7450/dsc02858f.jpg

http://img3.imageshack.us/img3/3568/dsc02855jc.jpg

ezizu
06-07-12, 15:27
Αυτό το καφέ που φαίνεται στις φωτογραφίες ,όπως εγώ το καταλαβαίνω, είναι κόλλα και όχι υγρά από τον πυκνωτή.Οπότε,λογικά δεν χρειάζεται να τους αντικαταστίσεις.
Βέβαια ,για τον αν χρειάζεται αντικατάσταση ένας πυκνωτής,δεν λαμβάνεται υπόψη , μόνο ο παράγοντας ,αν έχει βγάλει υγρά ο πυκνωτής. Μπορεί ,να είναι άχρηστος και να μην φαίνεται ότι έχει βγάλει υγρά.
Αν ο πυκνωτής ,θεωρείται ύποπτος ,για την μη σωστή λειτουργία του,σε κάποιο κύκλωμα,τότε θα πρέπει να μετρηθεί και η σωστότερη μέθοδος είναι, αποκόλληση του πυκνωτή και μέτρησή του εκτός κυκλώματος .

kofer
06-07-12, 18:52
Είναι βάση ασύρματου τηλεφώνου η οποία μετά από 5-6 χρόνια αχρηστίας φαίνεται να λειτουργεί αλλά όταν την άνοιξα είδα αυτά τα καφέ και ανησύχησα πως είναι υγρά από τους πυκνωτές.

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Θα το έχω υπόψη μου για άλλους πυκνωτές να τους μετρήσω εκτός κυκλώματος.
(Δεν ξέρω πως τους μετράς αλλά θα ψάξω στο forum.)

mtzag
26-11-13, 18:04
Υπαρχει καποιο οργανο (esr meter) που να μπορεις να το χρησιμοποιησεις χωρις να αποκολλησεις τον πυκνωτη απο το κυκλωμα και να σου πει αν ειναι καλος ή οχι ?
Εχω 2 τροφοδοτικα και 1 crt τηλεοραση που μαλλον εχουνε χαλασει απο πυκνωτη/ες αλλα ειναι πρακτικα αδυνατον να αποκολλησω τους ολους πυκωτες
και να τους δοκιμαζω οποτε θελω κατι να τους μετραει πανω στην πλακετα.Υπαρχει αυτο που ψαχνω ?
Σε μια αλλη τηλεοραση crt που ειχα χαλασε αλλα με εκρηξη και καπνο και μαλιστα την ωρα που εβλεπα και ετσι καταλαβα αμεσως οτι ειτανε πυκνωτης ανοιξα την τηλεοραση τον
βρηκα ευκολα γιατι ειχε σκασει τον αλλαξα και η τηλεοραση δουλεψε!
Αυτο ειναι ευκολο να το κανεις γιατι φαινετε με το ματι το θεμα ειναι τι κανεις σε αυτους που δεν φαινονται.

east electronics
26-11-13, 19:26
Δεν ειναι παντα σιγουρο οτι η μετρηση ειναι σωστη ...αλλα γενικα μια ενδειξη μπορεις να την παρεις . Σε αυτους που δεν φαινονται δεν χρειαζεται να τους βγαλεις εμπειρικα θα πρεπει να ξερεις που να βαλεις το χερι σου ...Πολλοι ειναι και οι τεχνικοι που πανε με μεθοδο σκουπα μια και ειναι το κοστος σχετικα χαμηλο ...Ξηλωμα ολα

Αποστόλης1
29-11-13, 19:10
γρατσιας Γρηγορη εισαι καλα φιλε ?

Δημητρη .................................................. ..............................................g Αρα τι κανανε ???? βαλανε τα τροφοδοτικα να κανουν ακριβως την ιδια δουλεια αλλα 100,000 φορες πιο γρηγορα για να ανεβει ο βαθμος αποδοσης ...

Σε απλα ελληνικα ....

Πόσο θα ζύγιζε όμως ενα γραμμικό 500 βατ και τι όγκο θα είχε ;;

east electronics
29-11-13, 19:34
Η παρατηρηση δεν ειναι λαθος το γραμμικο τροφοδοτικο εχει βαρος ειναι ενεργοβορο, κοστοβορο . επιβαρυνει το περιβαλλον αλλα θα ζησει 300 χρονια ...

Απλωμενες οι λυσεις ο καθενας κανει τις επιλογες του

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

mtzag
22-12-13, 18:30
Εχω βρει ενα esr meter κινεζικο mesr-100 το οποιο βγαζει 100khz ημιτονο για να κανει τη μετρηση.
Υπαρχει τετοιο οργανο η ιδιοκατασκευη να μετραει και σε μικροτερες συχνοτητες το esr για να μπορει να μετραει και μεγαλους πυκνωτες ?
Επισης υπαρχει τετοιο οργανο που να ειναι ολα σε ενα δηλαδη εκτος απο esr meter να ειναι capacitance και inductance meter.
To mesr-100 το εχει κανεις ειναι καλο ?

meneg
11-06-14, 15:06
Ερώτηση άσχετου: Θέλω να αντικαταστήσω αυτό τον πυκνωτή 0,1 uF σε ένα παλιο ραδιόφωνο. Αυτός που αγόρασα έχει δυο πολύ μικρούς ακροδέκτες, που σημαίνει οτι πρέπει (?) να τους επιμηκύνω. Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος; Δηλαδή μια επέκταση με μονόκλωνο καλωδιο είναι καλή σκέψη;
Επίσης μια ακόμη ερώτηση. Οπως βλέπετε στη φωτογραφία αυτοί οι πυκνωτές δεν αναγράφουν επάνω στοιχεία, ή έχουν σβηστεί. Πως μπορώ να ξέρω στα πόσα volt θα ζητήσω τον νέο μου πυκνωτή; Στο service manual του ραδιοφώνου γράφει μόνο τα pF.http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=37899&stc=1

nyannaco
11-06-14, 16:03
Οταν λες παλιό, εννοείς λαμπάτο; Αν ναι, τότε πρέπει να δει κανείς πού βρίσκεται στο κύκλωμα.
Αν δεν είναι λαμπάτο, βάλε στα 25V (αν είναι φορητό) ή και 40V (αν είναι κάτι με υπολογίσιμη ισχύ εξόδου) και θα είσαι μέσα σε κάθε περίπτωση.

meneg
11-06-14, 16:11
Οταν λες παλιό, εννοείς λαμπάτο; Αν ναι, τότε πρέπει να δει κανείς πού βρίσκεται στο κύκλωμα.
Αν δεν είναι λαμπάτο, βάλε στα 25V (αν είναι φορητό) ή και 40V (αν είναι κάτι με υπολογίσιμη ισχύ εξόδου) και θα είσαι μέσα σε κάθε περίπτωση.

Ναι λαμπάτος. Ειναι λίγο πριν την λυχνία τρίοδο ech42.

nyannaco
11-06-14, 18:19
Ναι λαμπάτος. Ειναι λίγο πριν την λυχνία τρίοδο ech42.Πού όμως; Οι τάσεις σε διάφορα σημεία του κυκλώματος παίζουν αρκετά. Εν πάση περιπτώσει, αν δεν θέλεις να το ψάξεις παραπέρα πάρε έναν στα 1000V και είσαι σίγουρος.
Α, και μάλλον είναι χωρίς πολικότητα, ε;

meneg
11-06-14, 19:55
Πού όμως; Οι τάσεις σε διάφορα σημεία του κυκλώματος παίζουν αρκετά. Εν πάση περιπτώσει, αν δεν θέλεις να το ψάξεις παραπέρα πάρε έναν στα 1000V και είσαι σίγουρος.
Α, και μάλλον είναι χωρίς πολικότητα, ε;

Σ ευχαριστώ και μόνο που μπήκες στο κόπο να μου απαντήσεις.
Ναι είναι χωρίς πολικότητα, και έχω πάρει ήδη έναν 100nF στα 630v, αυτόν που αναφέρω με τα κοντά ποδαρακια. Η σκέψη να τα επεκτείνω εγώ στέκει ή θα πρέπει να ψάξω για κάτι παρόμοιο στο εξωτερικό;

nyannaco
12-06-14, 10:14
Το να επεκτείνεις τους ακροδέκτες το θεωρώ αποδεκτό για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα. Και με τα 600V μια χαρά θα είσαι, δεν νομίζω να παίζει τόσο ψηλή τάση σε ραδιόφωνο. Βάλε τον.

meneg
12-06-14, 11:00
ΟΚ. Θα το κάνω. Σ'ευχαριστώ.

OBIVAN1
23-09-14, 23:36
:thumbup:

east electronics
23-09-14, 23:52
Ευχαριστω ..

Θα ηταν χαρα μου να προσθεσουν και αλλοι τις εμπειριες η τις φωτογαρφιες τους

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

d.antonis
06-10-14, 13:32
Οι samwha τι λενε απο ποιοτητα?

east electronics
06-10-14, 19:29
Παλαιοτερα ειχα τυχει σε στοκ πολυ καλης ποιοτητας Σημερα που τους βλεπω σε κατι Samsung μια ζωη φουσκωμενα σαν μπαλονια ειναι. γενικα οπου αλλαζω τους κανω NIPPON οποτε σε καμμια 3-4ετια μπορει να ξερω να σου πω και για αυτους .

Οχι θα ελεγα οτι δεν τους εχω σε εκτιμηση ....

Satcom
19-12-15, 16:33
Από πολύμετρο της Rohde & Schwarz και μετά από 35 χρόνια και 16.000 ώρες εργασίας.
Ο 470/40 δείχνει 548 μf και esr 0,04 Ω και ο 22/63 23,9 μf και esr 0,20 Ω.
Της ROE (Roederstein).

east electronics
19-12-15, 16:42
Δεν θα διαφωνησω στο δικο μου μαγαζι παντως οπου βρεθει τετοιος πυκνωτης την παιρνει με την μια ....χωρις συζητησεις

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Satcom
19-12-15, 17:03
Μα και εγώ τους ανανέωσα προληπτικά όλους (και είχε πολλούς το άτιμο), χωρίς πάντως να βρω κάποιον προβληματικό.

nikoskerkyra
21-10-16, 12:53
πολύ ωραίο και κατατοπιστικο άρθρο. αν και αρκετά παλιό το άρθρο (σαν αρχάριος που ειμαι) θέλω να ρωτήσω, τι διαφορές έχουν κάποιοι πυκνωτές π,χ. στη φώτο που βάζω, πιες οι διάφορες από τους 4 πρώτους, και ποια η διάφορα του τελευταίου με τους υπολοίπους που βρίσκω στο εμπόριο, εάν μπορεί κάποιος ας απάντησή ευχαριστώ.
42529

FILMAN
21-10-16, 13:24
Ανάλογα με το τί γράφουν πάνω τους οι πυκνωτές που δείχνεις μπορεί να έχουν μικρές διαφορές ή και καμία.

east electronics
21-10-16, 13:50
Συν οτι η χρηση του καθενος σε καθε εφαρμογη ειναι διαφορετικη ...στις μερες μας πλεον η χωρητικοτητα και η ταση του πυκνωτη ειναι τα πρωτα χαρακτηριστικα αλλα υπαρχουν δεκαδες αλλα που τον καθιστουν καλο η καλυτερο για την Α η την Β χρηση .

gtsamour
10-05-17, 12:31
Και σαν να μην εφταναν τα θέματα με τους παλιούς πυκνωτές, έχει γεμίσει και ο τόπος με μαϊμου "επώνυμους" πυκνωτές.

Γνωρίζει κανείς να μας πει κάποια πηγή απο ώπου να μπορούμε να αγοράσουμε επώνυμους πυκνωτές στην Ελλάδα? (Panasonic, Nichicon, Rubycon, Elna, Hitachi κλπ).

Θέλω τα φώτα κάποιου που είναι γνώστης στο θέμα πυκνωτές. Πήρα πρόσφατα ενα πακέτο με 100 πυκνωτές Panasonic 0,1uF 50V (ECA1HAM0R1X) απο ebay, einai miniature caps.

Επειδή έχω καπασιτόμετρο μέτρησα μερικούς και οι περισσότεροι είναι περίπου 0,092uF, κάποιοι είναι ακόμα και 0,082uF, ενώ ένας ήταν 0,079uF κανέναν από όσους μέτρησα (καμια εικοσαριά) δεν βρήκα να είναι 0,1uF ή λίγο πιο πάνω.
Άλλους πυκνωτές Nichicon που έχω όταν τους μετρώ με το καπασιτόμετρο είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω απο την τιμή που γράφουν.

Ξέρω ότι όλοι οι ηλεκτρολυτικοί έχουν tolerance σύν πλήν 20% αλλά είναι νορμάλ αυτό? Μαϊμού να είναι οι πυκνωτές δεν το βρίσκω πιθανό γιατί ο πωλητής είχε 100% feedback αλλά και μετά απο πολύ προσεκτικό έλεγχο ειναι όπως θα έπρεπε (τα γράμματα, τα batch number με κόκκινο όπως κάνει η Panasonic κλπ). Πάιζει να είναι απλά παλιό στοκ και να έχει πέσει η χωρητικότητα λόγω ηλικίας?

Έχω πολλές παιχνιδοκονσόλες 30 ετίας κοντά αλλά για την ώρα όταν κάνω recap προτιμώ να παίρνω kits πυκνωτών για την εκάστοτε κονσόλα απο Console5 που είναι εγγύηση (Panasonic και Nichicon) αλλά είναι αμερική και έρχεται λίγο ακριβά. Πρέπει να φτιάξω γκάμα με καλούς πυκνωτές.

ezizu
10-05-17, 13:59
...........
Ξέρω ότι όλοι οι ηλεκτρολυτικοί έχουν tolerance σύν πλήν 20% αλλά είναι νορμάλ αυτό? Μαϊμού να είναι οι πυκνωτές δεν το βρίσκω πιθανό γιατί ο πωλητής είχε 100% feedback αλλά και μετά απο πολύ προσεκτικό έλεγχο ειναι όπως θα έπρεπε (τα γράμματα, τα batch number με κόκκινο όπως κάνει η Panasonic κλπ). Πάιζει να είναι απλά παλιό στοκ και να έχει πέσει η χωρητικότητα λόγω ηλικίας?
.....................

Αν η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι εντός των ορίων ανοχής που δίνει ο κατασκευαστής του, τότε είναι νορμάλ.
Είναι πιθανό όντως, σε πυκνωτές οι οποίοι έχουν βγει από την παραγωγή αρκετά χρόνια (και ας είναι απλά αποθηκευμένοι-αχρησιμοποίητοι ) να έχει παίσει η χωρητικότητά τους λόγω ηλικίας .
Καλό είναι βέβαια, να γίνεται μέτρηση και της ESR του πυκνωτή,με κατάλληλο όργανο, πέρα από την χωρητικότητα του με καπασιτόμετρο,ώστε να βγουν πιο σωστά συμπεράσματα για την κατάσταση ενός πυκνωτή.

gtsamour
10-05-17, 14:37
Αν η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι εντός των ορίων ανοχής που δίνει ο κατασκευαστής του, τότε είναι νορμάλ.
Είναι πιθανό όντως, σε πυκνωτές οι οποίοι έχουν βγει από την παραγωγή αρκετά χρόνια (και ας είναι απλά αποθηκευμένοι-αχρησιμοποίητοι ) να έχει παίσει η χωρητικότητά τους λόγω ηλικίας .
Καλό είναι βέβαια, να γίνεται μέτρηση και της ESR του πυκνωτή,με κατάλληλο όργανο, πέρα από την χωρητικότητα του με καπασιτόμετρο,ώστε να βγουν πιο σωστά συμπεράσματα για την κατάσταση ενός πυκνωτή.

Ναι ΟΚ αλλά μετά απο πόσα χρόνια θα μπορούσε να αλλάξει η χωρητικότητα σε storage?

Εδω για να καταλάβεις άλλαξα πυκνωτές σε παιχνιδοκονσόλα της NEC που είχε βγεί αρχές του 1990 (είχε πυκνωτές ELNA απο τη μάνα της) και απο περιέργεια μέτρησα χωρητικότητα όλων όσων έβγαλα και ήταν μπάμ κέντρο εκεί που έπρεπε, δεν το περίμενα για τέτοιας ηλικίας πυκνωτές που είχαν φάει και πολλή χρήση.

Δε νομίζω ότι μέσα σε 5-10 χρόνια σε storage (Panasonic πυκνωτές) θα άλλαζε η χωρητικότητα. Για Lelon μπορεί αλλά και πάλι παίζεται.

Πάντως διάβαζα κάπου ότι μπορεί ένα ολόκληρο batch πυκνωτών να είναι κοντά στα όρια προς τα επάνω ή προς τα κάτω (+-20%) εξαρχής χωρίς να σημαίνει αυτό κάτι. Πάντως σε επώνυμες μάρκες που έχω μετρήσει η χωρητικότητα είναι κοντά στην αναγραφόμενη τιμή. Αντίθετα σε Lelon 1000uF φρεσκοαγορασμένους που έτυχε και είχα, το καπασιτόμετρο μετρούσε σε όλους λίγο πάνω απο 800uF, για τα μπάζα.

ezizu
10-05-17, 16:08
Ναι, υπάρχει πιθανότητα μετά από πολλά χρόνια αποθήκευσης να έχει πρόβλημα κάποιος ηλεκτρολυτικός πυκνωτής,(ακόμα μέχρι και να έχει καταστραφεί τελείως).
Όλα βέβαια είναι σχετικά, πρωτίστως, με την ποιότητα των πυκνωτών, αλλά ακόμα και οι συνθήκες αποθήκευσης (υγρασία,θερμοκρασία κ.ο.κ.) νομίζω παίζουν,έστω και έμμεσα, το ρόλο τους.

gtsamour
12-05-17, 20:15
Έχω μια απορία αν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει.

Είναι γνωστό πως δεν κάνει να χρησιμοποιήσεις απλό (regular use) πυκνωτή στη θέση κάποιου low ESR για ευνόητους λόγους....

Είναι ΟΚ όμως αν κάνω το αντίστροφο? Δηλαδή αν βάλω low esr πυκνωτή για να αντικαταστήσω έναν απλό?

Κάνω recap κάποια χειρηστήρια κονσολών και όλα έχουν απο έναν 10uf μέσα αλλά αυτή τη στιγμή 10uf μου βρίσκονται μόνο απο LC series (EEUFC1H100 low esr)

klik
16-05-17, 15:22
Φυσικά μπορείς. Παράλληλα στην τροφοδοσία θα τους έχει κονσόλα

gtsamour
16-05-17, 20:21
Φυσικά μπορείς. Παράλληλα στην τροφοδοσία θα τους έχει κονσόλα

Όχι ακριβώς, οι κονσόλες ακόμα και οι παλιές της δεκαετίας 80-90, έχουν πολλούς πυκνωτές και στο analog αλλά και στο digital μέρος τους.