Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση αποτελεσμάτων : 1 έως 10 από 14
  1. #1

    Μέλος
    Όνομα
    Αλέκος
    Εγγραφή
    May 2020
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Μηνύματα
    55

    Προεπιλογή Πρόβλημα στο σωληνάκι απόψυξης

    Στον θάλαμο της συντήρηση τρέχουν νερά γιατί είναι βουλωμένο το σωληνάκι απόψυξης. Κλασικά μια φορά τον χρόνο περίπο,υ έπιανε στην τρυπούλα στην σχάρα των συμπυκνωμάτων ή πιο μέσα στον σωλήνα μια μαύρη γλίτσα ή μικρά σαν ψίχουλα σκουπιδάκια. Έβαζα μέσα ένα μακρύ και σκληρό πλαστικό κορδονάκι και με κίνηση πάνω-κάτω ξεβούλωνα το σωληνάκι απόψυξης. Τον τελευταίο καιρό όμως συμβαίνει κάτι περίεργο. Το φράξιμο δεν είναι από γλίτσα αλλά από κάτι πολύ δυνατό και κάνει και δυνατό θόρυβο το κορδονάκι όταν βρίσκει εκεί. Βρίσκει προς τα τελευταία 15εκ πριν την έξοδο του νερού στο δοχείο συλλογής. Είπα να αφήσω μέσα το κορδονάκι να μην ξαναβουλώσει αλλά και πάλι βουλώνει και πιάνει και στραγγαλίζει το κορδονάκι μέσα του το σωληνάκι απόψυξης.
    Ακόμα δεν έχω βγάλει το ψυγείο (είναι εντοιχισμένο) να το δω σε λειτουργία από πίσω. Μήπως με την ζέστη το σωληνάκι απόψυξης καταρρέει και συσφίγγει; Μήπως κάνει καμιά ένωση πριν την έξοδο και κουνιέται με τις ταλαντώσεις και φεύγει εκτός θέσης; Αν αρχίσω και χτυπάω το κορδόνι προς τα κάτω για πολύ ώρα και δυνατά καταφέρνω να ανοίξω τον δρόμο πάλι. Με το μάτι όλα φαίνονται καλά από πίσω στο δοχείο συλλογής αλλά δεν το άφησα να δω πως δουλεύει όταν ζεσταθεί μετά από μια μέρα πχ λειτουργίας.
    Το ψυγείο μου είναι της δεκαετίας του 1990 (το αγόρασα 1992 νομίζω) και δεν έχει nofrost)
    Αν όντως συσφίγγεται το σωληνάκι στα 15 τελευταία εκατοστά του τί να βάλω μέσα να το κρατάω σταθερό; Κανένα μεταλλικό καλαμάκι ίσως;
    Το σωληνάκι προφανώς δεν είναι προσβάσιμο παρά μόνο η άκρη του, σωστά;
    ΥΓ Η μαύρη χαρακιά πάνω στο κορδόνι δείχνει πότε το κορδόνι είναι τόσο βαθειά μέσα ώστε να ακουμπά το δοχείο συλλογής των συμπυκνωμάτων.

    Bosch duotronic.


    "3. Η αποχέτευση είναι βουλωμένη


    Εάν τώρα πάρουμε αντίστροφα τη ροή του νερού, θα διαπιστώσουμε ότι για να φτάσει στο δοχείο θα πρέπει να περάσει από κάποια σωλήνα. Υπάρχει, λοιπόν, μία που καταλήγει σε αυτή τη λεκάνη, που λέγεται και σωληνάκι απόψυξης. Για το λόγο αυτό, υπάρχει περίπτωση η βλάβη να βρίσκεται εκεί. Αυτή μπορεί να είναι βουλωμένη, χαλαρή, κατεστραμμένη ή απλώς να έχει μετατοπιστεί από τη θέση της."

    https://www.douleutaras.gr/bsdir/ser...o-vgazei-nera/
    Συνημένες Εικόνες Συνημένες Εικόνες
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Elliot : 09-01-23 στις 03:52

  2. #2

    Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Εγγραφή
    Oct 2011
    Περιοχή
    Έβρος
    Μηνύματα
    5.312

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Elliot Εμφάνιση μηνυμάτων
    Το φράξιμο δεν είναι από γλίτσα αλλά από κάτι πολύ δυνατό και κάνει και δυνατό θόρυβο το κορδονάκι όταν βρίσκει εκεί.
    Πιθανά έχει σπιράλ αποχέτευση και από εκεί ο θόρυβος .
    Άλλα ψυγεία έχουν αυτό το σπιράλ εξωτερικά της μόνωσης / τοιχώματος ξεκινώντας από το ίδιο ύψος της τρύπας της εσωτερικής λεκάνης αποχέτευσης , και άλλα είναι χωνευτά μέσα στην μόνωση .
    Δεν καθαρίζει με κορδόνια (ναι μεν δείχνει να την ξεβουλώνει την σωλήνα ) , αλλά η γλίτσα που παραμένει μέσα στην σωλήνα , είναι ζήτημα χρόνου να την ξαναβουλώσει .

    Από την έξοδο της σωλήνας αποχέτευσης (βλέπε λίγο πάνω από λεκάνη εξάτμισης του συμπιεστή) βρίσκεις την έξοδο και προσπάθησε να βάλεις εφαρμοστά λάστιχο σιλικόνης μαλακό και διάφανο , μήκος τέτοιο που να σχηματίζουν τα 2 αυτά σωληνάκια ένα "U"

    Ετοιμάζεις σε μπρίκι καυτό νερό με πρόσμιξη ξίδι και σόδας φαγητού . Γεμίζεις το μείγμα σε μια από τις 2 κορυφές από τα 2 σωληνάκια σχήματος "U" και το αφήνεις για αρκετά λεπτά να δράσει και να διαλύσει την γλίτσα .
    Ταυτόχρονα βάλε και το κορδόνι . Επανέλαβε πάλι με το ίδιο μείγμα (ξίδι και σόδα ζεστό) μέχρι να δεις στο δικό σου σωληνάκι "U" που έβαλες από την εξωτερική πλευρά καθαρό στο κατά δύναμη .

    Για να μην σκαλώνει και κάνει θόρυβο το κορδόνι (εξαιτίας της σπιράλ αποχέτευσης ) θα πρέπει η μύτη που εισέρχεται μέσα στην σωλήνα αποχέτευσης να έχουν μη αιχμηρή μετόπη) π.χ. όπως τις ατσαλίνες της ηλεκτρολογικές που για μετόπη έχουν μια βοηθητική μπίλια και διευκολύνει στα δύσκολα σημεία .

    Επειδή το καυτό νερό δεν μπορείς να το εισάγεις εύκολα μέσα στο "U" σωλήνα , βοηθάει μια σύριγγα μεγάλης χωρητικότητας .
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Κυριακίδης : 09-01-23 στις 19:41

  3. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον Κυριακίδης για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

    Elliot (10-01-23)

  4. #3

    Μέλος
    Όνομα
    Αλέκος
    Εγγραφή
    May 2020
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Μηνύματα
    55

    Προεπιλογή

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Φαίνεται έχω κάποιο περίεργο πρόβλημα, γιατί όπως έγραψα δεν είναι από γλίτσα το πρόβλημα. Δυστυχώς ο σωλήνας αποχέτευσης είναι εσωτερικά της μόνωσης, άρα να το ξεχάσω τον έλεγχο με το μάτι-πρόσβαση; Τα δέκα τελευταία εκατοστά του σωλήνα μόνο φαίνονται και ίσως εκεί κοντά είναι το πρόβλημα. Θα βγάλω το ψυγείο και θα το βλέπω όταν δουλεύει και ζεσταίνεται, να δω τι συμβαίνει εκεί. Ίσως πλησιάσω και κανένα γκαζάκι για ζεστασιά.
    Ο σωλήνας αποχέτευσης δεν είναι σπιράλ. Φαίνεται με το μάτι στα τελευταία 10 εκατοστά και 26 χρόνια τώρα που έβαζα το πλαστικό κορδόνι (με άκρη που την έχω στρογγυλέψει) δεν είχα κανένα πρόβλημα και έφτανα μέχρι την λεκάνη εξάτμισης του συμπιεστή. Μάλιστα επειδή πλέον αφήνω μέσα το κορδόνι, πρόβλημα έχω μετά από 4 μέρες περίπου όχι μόνο να το σπρώξω πιο μέσα αλλά και να το τραβήξω έξω αφού η σωλήνα αποχέτευσης το στραγγαλίζει από μόνη της, χωρίς να το έχω κουνήσει καθόλου. Τέλος δεν έχω κανένα πρόβλημα να χώνω το κορδόνι σε όλη την διαδρομή, παρά μόνο στα τελευταία 15 εκατοστά περίπου. Δυστυχώς το στένεμα είναι 5 εκατοστά περίπου πιο μέσα από εκεί που είναι ορατός από πίσω ο σωλήνας αποχέτευσης. Μερικές φορές νιώθω να κατεβαίνει και πιο κάτω το στένεμα. Ίσως κάνει καμιά ένωση εκεί ο διαφανής σωλήνας με άλλη όδευση νερού του ίδιου του ψυγείου (εσωτερικά σκληρά πλαστικά στην μόνωση).
    Ακόμα και τώρα αν επιμένω τον ανοίγω τον δρόμο με χτυπήματα αλλά σε 4 μέρες περίπου ξαναέχω στραγγάλισμα.
    Τι σκληρό σωλήνα 20 εκ περίπου θα μπορούσα να βάλω μέσα στην σωλήνα αποχέτευσης από πίσω για να την έχω μόνιμα ανοιχτή;
    Για να δω τι συμβαίνει μέσα θα είναι αδύνατον έ; Βλέπω ένα χαρτόνι στην πίσω όψη του ψυγείου και δεν πρέπει να έχει κομμάτια που λύνονται εκεί πίσω.


    Κάτι τέτοιο (σωλήνας χαλκού για κλιματιστικά) στο 1/4" περίπου (ή 3/16") ίσως να άνοιγε μόνιμα τον δρόμο μέσα στην σωλήνα αποχέτευσης
    https://www.balkanenergy.gr/swlhnas-...stika-koyloyra


    Αν δεν καταφέρω λύση, θα μπορούσα να κάνω κάτι ώστε να πέφτει το νερό συμπύκνωσης σε ένα μπολάκι και να το αδειάζω κάθε 2-3 μέρες; Κάτι σαν σφουγγάρι που να μαζεύει το νερό στο μπολάκι.

    Υπάρχει η περίπτωση σχηματισμού πάγου μέσα στην σωλήνα αποχέτευσης;

    'One of the most common problems with frost-free refrigerators (and often with upright frost-free freezers) is drain freeze up. This is usually caused by the defrost drain clogging, then freezing. On older units, it can also happen when the insulation (usually open-cell Styrofoam) around the drain gets 'water-logged', as it often does over the years, causing ice to build up inside the drain."

    https://davesrepair.com/DIYhelp/DIYrefrigdrainfix.htm
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Elliot : 10-01-23 στις 03:33

  5. #4

    Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Εγγραφή
    Oct 2011
    Περιοχή
    Έβρος
    Μηνύματα
    5.312

    Προεπιλογή

    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Elliot Εμφάνιση μηνυμάτων
    Υπάρχει η περίπτωση σχηματισμού πάγου μέσα στην σωλήνα αποχέτευσης;
    Από κακή ή μη επαρκή μόνωση (θες να πεις ) , εάν αυτή περνά κοντά από σημεία του θαλάμου κατάψυξης , και στην πορεία οι πάγοι συμπιέζουν την σωλήνα για να φράξει , ναι είναι πιθανό .
    Εάν συμβαίνει όντως αυτό , τότε και με την χαλκοσωλήνα θα έχεις πρόβλημα (πιθανά τα νερά που αποχετεύονται να γίνονται πάγοι μέσα στην χαλκοσωλήνα )
    Βάλε εξωτερικό σωλήνα , αν σκάψεις υποθέτω εξωτερικά την μόνωση , ακριβώς στο σημείο που είναι η αρχή της αποχέτευσης , με λίγο μεράκι το κάνεις εξωτερικής αποχέτευσης (κάποια ψυγεία όντως έχουν εξωτερική σπιράλ αποχέτευση).
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Κυριακίδης : 10-01-23 στις 14:15

  6. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον Κυριακίδης για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

    Elliot (11-01-23)

  7. #5

    Μέλος
    Όνομα
    Αλέκος
    Εγγραφή
    May 2020
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Μηνύματα
    55

    Προεπιλογή

    Από το κορδόνι που έχω μέσα, νιώθω ότι ο πάγος στο styrofoam στραγγαλίζει το σωληνάκι αποχέτευσης. Αν σχηματιζόταν πάγος μέσα στο σωληνάκι πιστεύω δεν θα μπορούσα να κουνήσω το κορδόνι όση δύναμη και να έβαζα. Εκεί που σκαλώνει το κορδόνι είναι στο χαμηλότερο σημείο της κατάψυξης.
    Θα δοκιμάσω τον χαλκοσωλήνα να δω αν δεν στραγγαλίζεται λόγω μετάλλου. Μάλλον θα τον τυλίξω και με λίγη ταινία teflon για θερμομόνωση πριν τον χώσω μέσα.
    Παράκαμψη με εξωτερικό σωλήνα μου φαίνεται δύσκολο να τα καταφέρω. Μάλιστα σήμερα που ρώτησα έναν τεχνικό μου είπε τα ίδια με το μέλος Κυριακίδη και μου είπε να βάλω αφρό πουλυουρεθάνης για θερμομόνωση αν χρειαστώ, μετά το κόψιμο του ψυγείου από πίσω.

    Τελικά μάλλον θα χώσω μέσα ατσάλι (capillary tube) αντί για χαλκό, που είναι και πιο σκληρό και ίσιο σε σχέση με την κουλούρα που παρέθεσα πριν.
    https://www.ebay.com/itm/28510442318...Bk9SR4SngemzYQ
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Elliot : 11-01-23 στις 04:05

  8. #6

    Μέλος
    Όνομα
    Πέτρος
    Εγγραφή
    Oct 2011
    Περιοχή
    Έβρος
    Μηνύματα
    5.312

    Προεπιλογή

    Βγάλε αν δεν είναι κόπος μεγάλος μια φωτό του εσωτερικού θαλάμου κατάψυξης (αν τυχόν έχει ρωγμές στα τοιχώματα , ή φουσκώματα ) και αυτή η αιτία σχηματισμού πάγων μέσα στην μόνωση .
    Οι σκέψεις είναι ότι αν μέσα στον χειμώνα (που θεωρητικά οι χρόνοι λειτουργίας του ψυγείου είναι ελάχιστοι σε σχέση με το καλοκαίρι ) , φαντάσου τι έχει να γίνει το καλοκαίρι .
    Υπάρχει περίπτωση κατά την γνώμη σου να δουλεύει το ψυγείο περισσότερο χρόνο σε σχέση με το πως δούλευε παλιότερα ? (π.χ. δεν κάνει παύσεις λειτουργίας , δουλεύει παρατεταμένα και ως αποτέλεσμα αυτού πιάνει σχηματισμούς διόγκωσης πάγων).
    Αδυναμία συμπιεστή πτώση σε απόδοση ? 32 χρόνια ?

  9. #7

    Μέλος
    Όνομα
    Αλέκος
    Εγγραφή
    May 2020
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Μηνύματα
    55

    Προεπιλογή

    Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον. Θα βγάλω φώτο της κατάψυξης και του σωλήνα αποχέτευσης μόλις το αδειάσω να πάρω τα μέτρα της εσωτερικής διαμέτρου της σωλήνας αποχέτευσης.
    Το ψυγείο είναι αγορασμένο το 1993 νομίζω και μια φορά χρειάστηκε αναγόμωση με ψυκτικό υγρό πριν πολλά χρόνια. Πιάνει σταθερή θερμοκρασία στην κατάψυξη όταν ο θερμοστάτης είναι ρυθμισμένος στην μέση (κανονικά δηλαδή).
    Δεν πιστεύω να δουλεύει υπερβολικά ο συμπιεστής σε σχέση με πριν. Καθαρίζω την σχάρα και τους συμπιεστές πίσω τακτικά για αυξημένη απόδοση. Θα κοιτάξω τώρα και την μαύρη τσίχλα που έχει για θερμομόνωση εκεί που μπαίνει το ηλεκτροζεύγος του θερμοστάτη μέσα στον θάλαμο της κατάψυξης.
    Λόγω της απλότητας του (όχι no frost στην κατάψυξη) το ψυγείο δεν μου έχει βγάλει πολλά προβλήματα. Κάτι θορύβους από ταλαντώσεις τις έλυσα με δέσιμο του στραγγαλιστή (έτσι νομίζω λέγεται ένα εξάρτημα όπου κυκλοφορεί μέσα το ψυκτικό υγρό) πάνω στην σχάρα που χτυπούσε και με κόλλημα με θερμική κόλα των πλαστικών που καλύπτουν τα ηλεκτρονικά των συμπιεστών.

  10. #8
    Το avatar του χρήστη tipos
    Μέλος
    Όνομα
    Σακης
    Εγγραφή
    Feb 2016
    Περιοχή
    θεσσαλονικη
    Μηνύματα
    1.464

    Προεπιλογή

    Είναι πρόβλημα που έβγαλε η συγκεκριμένη σειρά ψυγείων.
    Η αποχέτευση βρίσκεται πολύ κοντά στο τοίχωμα της κατάψυξης με αποτέλεσμα να παγώνει.
    Πρέπει να γίνει απόψυξη 24 ώρες και καλός καθαρισμός της αποχέτευσης.
    Το βάζεις σε λειτουργία και χαμηλώνεις τον θερμοστάτη στο 1-1,5.
    Αν το ξανακάνει η μόνη λύση είναι να βγει εξωτερική αποχέτευση.

  11. Ένα μέλος ευχαρίστησε τον tipos για αυτό το χρήσιμο μήνυμα:

    Elliot (16-01-23)

  12. #9

    Μέλος
    Όνομα
    Αλέκος
    Εγγραφή
    May 2020
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Μηνύματα
    55

    Προεπιλογή

    Έχει μια εβδομάδα που έχω βγάλει το κορδονάκι στην φώτο και λειτουργεί μια χαρά. Επομένως φταίει ο πάγος στο styrofoam (που στραγγαλίζει το σωληνάκι αποχέτευσης) και όχι ότι παγώνουν ξανά τα συμπυκνώματα. Δηλαδή όταν άρχισε να ξεπαγώνει η κατάψυξη κατάφερα να περάσω το κορδονάκι. Το άφησα μέσα και αυτό φαίνεται βοήθησε να κρατήσει ένα διάστημα μέσα στο στραγγαλισμένο από την πίεση σωληνάκι. Πιθανόν να ξαναμπλοκάρει, αλλά αν χώσω τον ατσαλένιο σωλήνα μέσα στο σωληνάκι όταν θα έχω κάνει απόψυξη, πιστεύω θα είναι μια μόνιμη λύση.

  13. #10

    Μέλος
    Όνομα
    Αλέκος
    Εγγραφή
    May 2020
    Περιοχή
    Θεσσαλονίκη
    Μηνύματα
    55

    Προεπιλογή

    Τα σημερινά ψυγεία έχουν όλα inverter και αν όχι από ποια ενεργειακή κλάση και πάνω;
    Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Elliot : 19-01-23 στις 02:56

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

  1. Αφυγραντήρας JuroPro Oxygen 25l πρόβλημα απόψυξης
    από Crane στο forum Υπόλοιπες Λευκές Συσκευές
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο Μήνυμα: 13-04-22, 00:04
  2. [Samsung] SR-368 Πού είναι το σωληνάκι;
    από nyannaco στο forum Ψυγείο
    Απαντήσεις: 31
    Τελευταίο Μήνυμα: 25-02-21, 11:01
  3. [AEG] Πρόβλημα απόψυξης
    από lefteris251 στο forum Ψυγείο
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο Μήνυμα: 05-08-15, 21:51
  4. [Daewoo] Αντικατάσταση αντίστασης απόψυξης
    από LedZep στο forum Ψυγείο
    Απαντήσεις: 6
    Τελευταίο Μήνυμα: 23-11-14, 10:40
  5. ψυγείο intesit 13 nf πρόβλημα απόψυξης
    από Antonis12 στο forum Ψυγείο
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο Μήνυμα: 18-03-09, 19:38

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δημιουργία θεμάτων: Όχι
  • Υποβολή μηνυμάτων: Όχι
  • Σύναψη αρχείων: Όχι
  • Επεξεργασία μηνυμάτων: Όχι
  •  
  • BB code: σε λειτουργία
  • Smilies: σε λειτουργία
  • [IMG]: σε λειτουργία
  • [VIDEO] code is σε λειτουργία
  • HTML: εκτός λειτουργίας