Παιδιά καληπέρα,
Η τηλεόραση του τίτλου (CRT) ξαφνικά δεν ανταποκρίνεται. Από το τηλεκοντρόλ καμία αντίδραση και μόνο αν πατήσεις το power, ανάβει αχνά το led αλλά η οθόνη παραμένει μαύρη. Καμιά ιδέα;
Printable View
Παιδιά καληπέρα,
Η τηλεόραση του τίτλου (CRT) ξαφνικά δεν ανταποκρίνεται. Από το τηλεκοντρόλ καμία αντίδραση και μόνο αν πατήσεις το power, ανάβει αχνά το led αλλά η οθόνη παραμένει μαύρη. Καμιά ιδέα;
Το τρ/ορ ΥΤ το μέτρησες;;
παιδιά καλησπέρα και καλως σας βρισκω. εχω λογαριασμο χρονια και γενικά σας διαβαζω αλλα δεν ειχα αποφασισει να γραψω.
Επαναφέρω αυτο το θέμα γιατι εχω ακριβως το ιδιο συμπτωμα με τη συγκεκριμενη τηλεοραση. Θα την πετουσα αλλα επειδη την εχω 10 χρονια, με συντροφευσε 6 χρονια φοιτητης θα ηθελα αν μπορουσατε να μου δωσετε καποια συμβουλη να της ξαναδωσω ζωη.
Το μοντελο
14pt1552/15
τα συμπτωματα
αφου ακουστηκε δυνατος θορυβος (δουλευε με αποκωδικοποιητη εδω και 1 χρονο)
εκλεισε τελειως, το λαμπακι αναβει πλεον αχνα οταν πατας το διακοπτη, ενω ακουγεται και ενας βομβος απο την πλακετα που αρχικα συνοδευτηκε και απο μυρωδια καμμενου ελαφρα. κανενα αλλο σημαδι ζωης
ανοιξα την τηλεοραση προσεκτικα χωρις να ακουμπησω κατι γιατι τρεμω τους πυκνωτες. οπτικα δεν ειναι φουσκωμενοι αλλα παρα παρα πολυ σκονη και μπιχλα που πιστευω ισως προκαλεσε αυτο το προβλημα. ισως...
Εχω πολυμετρο, δε ξερω που να μετρησω.
Ενας μεγαλος μετασχηματιστης χαμηλα στην πλακετα δε μου φαινεται και πολυ σοι αλλα πρεπει να καθαρισω την πλακετα για να ειμαι σιγουρος.
Αν καθαρισω την πλακετα με σπρευ θα κερδισω κατι? Το σιγουρο ειναι οτι τωρα και φωτο να σας στειλω ακρη δε θα βγαλετε με τοση σκονη και μπιχλα. Τελος παντων πολλα ειπα χωρις να ξερω. Σας ευχαριστω οπως και να ειναι. Δεν ελπιζω πολλα. Δε θα την παω σε τεχνικο λογικα.
Δημητρης Κ.
Ξεσκόνιστη και βγάλε καμια φωτο
http://s395.photobucket.com/user/djk...show/philips14
εβαλα ενα slideshow γιατι εβγαινε η απαντηση σεντονι με τοσες φωτο.
δεν ηξερα πως μπαινει thumbnail ή spoiler.
φαινεται στις φωτο η περιοχη το τροφοδοτικου αν το λενε ετσι και οι γυρω μεγαλης χωρητικοτητας πυκνωτες. φαινεται σε αλλη φωτο και ο διακοπτης ον οφ. και σε αλλη φωτο φαινεται η αριστερα μερια της πλακετας με τα ολοκληρωμενα (χωριζεται με ενα προστατευτικο απο τη μερια του τροφοδοτικου) και φαινεται και η πλακετα της λαμπας της οθονης.
ευχαριστω
Προσοχή το σασσί σκοτώνει.
Εκτός ρεύματος μέτρα το 7422 BUT11 αν δεν δείχνει καλό , βγάλτο και μέτρα το εκτός
Αλλαξε και τον πυκνωτη (γαλαζιο ορθογωνιο) που βρισκεται διπλα απο τον μ/σ υψηλης τασης
Εγώ πάλι θα άλλαζα τον μικρό μπλέ πυκνωτή που βρίσκεται δίπλα στο τρανζίστορ υψηλής και τίποτα άλλο.
παιδια
http://www.howtofixit.gr/forum/attac...id=37804&stc=1
ο πυκνωτης ειναι ο γαλαζιο ο ορθογωνιος ή ο διπλα ο μικρος που φαινεται και να εχει φθορα...
επισης να με συγχωρειτε που σας ταλαιπωρω αλλα δε μπορω να εντοπισω το στοιχειο 7422 but11. πως τα ελεγχουμε αν μπορειτε να βοηθησετε με continuity στο πολυμετρο? δυστυχως δεν εχω δυνατοτητα να μετρησω πυκνωτες παρα μονο με ενα εμμεσο τροπο που βρηκα στο ιντερνετ, δηλαδη με resistance στο μαξιμουμ και να παρατηρησω την ενδειξη να πεφτει στο 0.
Αποστόλη βρήκα τελικά το στοιχειο που μου ειπες. Ηταν κρυμμενο πισω απο ενα ελασμα στηριξης και δε φαινοταν ο κωδικος. σημερα που το εψαξα πριν λιγο που ειχα χρονο με φακο το βρηκα.
http://www.howtofixit.gr/forum/attac...id=37812&stc=1
επισης διπλα ειναι και ο πυκνωτης που μου αναφερατε και ειχε και το μαυρισματακι στην πανω πλευρα.
Γενικα δεν ειμαι ειδημων στα ηλεκτρονικα αλλα προσπαθω να μαθαινω και οτι βγει. δε θελω να σας κουρασω.
Βρηκα και το service manual της L6 πλακετας της philips.
αν καποιος το χρειαστει και τυχει να βρει αυτο το θεμα το εγχειριδιο με τα σχηματικα ειναι εδω
Τωρα. ο πυκνωτης ο μικρος γαλαζιος φαινεται σωστος. Δεν εχω καπασιτομετρο αλλα αγει και ακαριαια μηδενιζει τιμη. δε μπορω να κανω κατι αλλο.
Τωρα οσον αφορα το τρανζιστορ. Ειδα στο σχηματικο οτι ειναι απλο τρανζιστορ ισχυος οχι mosfet ευτυχως γιατι δε θα μπορουσα να το ελεγξω. Βρηκα ενα τροπο στο ιντερνετ οπου μετρας με πολυμετρο αντιστασεις στα ποδαρακια.
Μετρησα εβαλα το πολυμετρο στα 2000κ αλλα οι ενδειξεις ηταν πολυ μικρες οποτε το εβαλα στα 1000Ω. και δε μου φαινεται καθολου σωστο. Αγει οπως και αν το μετρησα.
Emit-Base εβγαλε 747Ω και με τις δυο πολικοτητες
Εmit-S εβγαλε 465 Ω και με με τις δυο πολικοτητες
Base-S εβγαλε 285Ω και με τις δυο πολικοτητες. δεν το αφαιρεσα ομως...Επειδη ο χρονος μου ειναι περιορισμενος αυτα μπορεσα να κανω. Αν το αφαιρεσω δεν εχω vacuum και τετοια. Θα το κοψω χαμηλα και μετα αν χρειαστει να βαλω καινουργια θα αφαιρεσω τα ποδαρακια 1-1 απο την πλακετα με το κολλητηρι. δε μπορω να σκεφτω αλλο τροπο να βγαλω και τα 3 ποδαρακια ταυτοχρονα γιατι φοβαμαι και θα στρεσαρω πολυ θερμικα την πλακετα.
Βρηκα ανταλλακτικο στο ebay αλλα με ανησυχει οτι ενω το μοντελο ειναι ιδιο οι κωδικοι με τα μικρα γραμματακια απο κατω διαφερουν. το ιδιο με τον ιδιο κωδικο δε μπορω να το βρω.
Επισης με ανησυχει οτι καπιοι πυκνωτες στην πλακετα που τους μετρησα αντισταση, αγουν αλλα δε μηδενιζουν μετα...Δεν ξερω
Σας ευχαριστω
Βγάλε από επάνω τον μικρό πυκνωτή και άναψε την τηλεόραση.Αν σου ξεκινήσει (το πιο πιθανό) βάζεις καινούργιο.
οπως ειπες. αφαιρεσα με το κολλητιρι το ενα ποδαρακι του γαλαζιου πυκνωτη. (ετσι οποτε θελω τωρα το ξαναβαζω χωρις κοπο).
και η τηλεοραση δουλεψε οπως ειπες! εδειξε χιονια βεβαια αλλα ηθελα να την κλεισω αμεσως φοβαμει την πλακετα. περνω τρανζιστορ τωρα Ε?
αυτο ειναι ιδιο?
Άλλαξε μόνο τον πυκνωτή και βλέπεις, δεν χρειάζεσαι ebay αν χρειαστείς και το τρζ.
καπου με μπερδεψες. ειχα την εντυπωση οτι απο τους ελεγχους μου το τρανζιστορ ηταν σιγουρα χαλασμενο και ο πυκνωτης εδειχνε καλα (οχι οπτικα αλλα στο πολυμετρο)
εννοουσες οτι θα χρειαστω ebay αν χρειαστω και το τρζ? γιατι αν ειναι χαλασμενο δε νομιζω να το βρω στην πολη μου.
εκτος αν το παραπανω τεστ που δουλεψε η τηλεοραση ουσιαστικα μας εδειξε οτι ειναι χαλασμενος ο πυκνωτης του μονο και οχι το τρανζιστορ το ιδιο.
Αφου σου δούλεψε χωρίς τον πυκνωτή το τρ. είναι καλό , από τις μετρήσεις φαινόταν αμφίβολο.
βγάλε τον πυκνωτή και πάρε έναν ίδιο στα 2κν , μην τη δουλεύεις πριν τον αλλάξεις.
Τρ/ορ βρίσκεις εύκιλα
παιδιά χιλια ευχαριστω. εκανα τελικα σημερα τη μοντα αφου πηγα πηρα το εξαρτημα. ολα καλα η τηλεοραση δουλευει κανονικα, το ελεγξα στην κολληση προσθεσα και ακριβως το καλαι που επρεπε να συμπληρωσω, αλλα.
επειδη ο χωρος που επρεπε να μπει το εξαρτηματακι ηταν ελαχιστος και η τεχνικη μου και η εμπειρια μου ελαχιστη με το μυτοτσιμπιδο δε μπορουσα να κανω με τιποτα δουλεια απο την πανω πλευρα της πλακετας οποτε.....εβαλα τον πυκνωτη απο την κατω μερια με τη σωστη πολικοτητα βεβαια. φροντισα να τον γυρω ομορφα για να μην υπαρξει περιπτωση βραχυκυκλωματος αλλα ετσι και αλλιως η πλακετα δεν καθιζε στο πατωμα του κουτιου οποτε ειχε χωρο. ξερω δεν ειναι ορθολογικο αλλα παλεψα 1 ωρα και δεν ειχα αλλα περιθωρια υπομονης.
Οπως και να ειναι χιλια ευχαριστω για της συμβουλες σας. Ειναι ομορφο συναισθημα να τη βλεπω να ξαναλειτουργει
Να σε διορθώσω (και για να μαθαίνεις κιόλας) ο πυκνωτής αυτός δεν έχει πολικότητα (όπως και όλοι οι πυκνωτές τύπου MKT, MKP, πολυεστερικοί , κεραμικοί κ.λ.π.).
Δηλαδή όπως και να τοποθετήσεις τα πόδια τους,είναι το ίδιο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Οι πυκνωτές που έχουν πολικότητα και θα συναντάς συνήθως είναι οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές και πιο σπάνια οι πυκνωτές τανταλίου.
Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες για τους πυκνωτές και τους τύπους τους,μπορείς να διαβάσεις κάποιο σχετικό βιβλίο ή ρίξε μια ματιά στα παρακάτω link:
http://www.electroniccircuits.gr/pyknwtes.html
http://electronicslab.eu/el/theoria-...-pyknotis.html
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%...84%CE%AE%CF%82
παιδια ξαναγραφω για να σας περιγραψω ενα προβληματακι που κανει η τηλεοραση και δε μπορω να καταλαβω αν ειναι προβλημα δικο της ή του αποκωδικοποιητή edision mini triton που δουλευει πανω της με scart. οτι σας περιγραψω ειναι πολύ περιεργο και ελπιζω να μπορεσω να το κανω κατανοητο.
Οταν ανοιγουμε την τηλεοραση απο το τηλεκοντρολ της και δουλευει ο αποκωδικοποιητης δεν ειναι off δηλαδη, οτι καναλι και αν πατησω στο κουμπι του τηλεκοντρολ της τηλεορασης (ετσι ωστε να ανοιξει απο το standby), η τηλεοραση αυτοματα ανοιγει στο 0 καναλι οπου ειναι το AV και δουλευει με scart. ολα φυσιολογικα δηλαδη.
Αν ομως πατησω μετα απο το τηλεκοντρολ του αποκωδικοποιητη να παει σε καναλι που ειναι σε διψηφιο νουμερο, πχ εχω αποθηκεψει στο 12 της λιστας καναλιων του αποκωδικοποιητη το ΝΕΡΙΤ ΣΠΟΡΤΣ εμφανιζει το καναλι, ανοιγει το μενου OSD με τις πληροφοριες του καναλιου και αμεσως σβηνει η οθονη εμφανιζει χιονια σα να τραβας το scart και φευγει απο το 0 (AV) η τηλεοραση και παει στο καναλι με το οποιο την ειχες ανοιξει. Ο αποκωδικοποιητης δεν κλεινει οποτε αν ξαναπατησεις το 0 απο το τηλεκοντρολ της τηλεορασης λειτουργει κανονικα και το περιεργο ειναι οτι μετα δεν επαναλαμβανεται το προβλημα παρα μονο αν ανοιγοκλεισεις τον αποκωδικοποιητη.
Συμβαινει μονο στα διψηφια καναλια της λιστας του αποκωδικοποιητη και οχι στα μονοψηφια! Στα μονοψηφια ειναι ολα οκ και δεν υφισταται το προβλημα!
οποιαδηποτε συμβουλη ευπροσδεκτη.
Προφανώς είναι θέμα του δέκτη-αποκωδικοποιητή.
Θα σου πρότεινα αρχικά να ελέγξεις τις ρυθμίσεις μήπως τυχών κάτι έχει αλλάξει.
Μπορείς να τον βγάλεις για μερικά λεπτά από την πρίζα μήπως και στρώσει.
Αλλιώς μπορείς να κάνεις ένα reset ή επιλογή εργοστασιακών ρυθμίσεων, όμως θα πρέπει να ξανά κάνεις από την αρχή σετάρισμα του δέκτη όπως και κατέβασμα εκ νέου των καναλιών.
Αν δεν φτιάξει ίσως θα πρέπει να ψάξεις αν υπάρχει κάποιο update (από το internet,το μαγαζί που τον αγόρασες, κάποιον αντιπρόσωπο κ.λ.π.).
Εφόσον έχεις κάνει reset και έβαλες το τελευταίο firmware, υπάρχει πιθανότητα να έχει κάποιο πρόβλημα ο δέκτης.
Λογικά ο δέκτης, την στιγμή που δημιουργείται το πρόβλημα, κόβει την τάση (περίπου 8-12V) στο pin8 (AV control/fuction switching) του scart, με αποτέλεσμα η τηλεόραση να γυρίζει από επιλογή AV, σε επιλογή tuner.
Να σου πω όμως ακόμα κάτι που ίσως δημιουργεί πρόβλημα, αν και φαντάζομαι το ότι έχεις ήδη τσεκάρει (όπως περιγράφεις το πρόβλημα, λογικά υπάρχει πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να φταίει αυτό, αλλά δεν ξέρεις καμιά φορά).
Έλεγξε αν το καλώδιο scart έχει κουμπώσει σωστά και στις δυο συσκευές και αν μπορείς δοκίμασε κάποιο άλλο καλώδιο scart.
Ρύθμισε απο τον αποκωδικοποιητή την αναλογία οθόνης σε 4:3 LB.
Φιλικά
αυτο οντως λύνει το προβλημα αλλα δεν ειναι λυση γιατι σε αυτό το aspect ratio η 14αρα crt δεν βλεπεται αφου ειναι πολυ μικρη η περιοχη προβολης με μεγαλα κενα πανω κατω.
επειδη δεν εχω συνεχως την τηλεοραση διπλα μου ειναι στο σπιτι των γονιων μου σε ενα προχειρο τεστ που εκανα το πρωι ειδα οτι συμβαινει μονο στο νεριτ σπορτς και το οτι το νουμερο που εχεις αποθηκεψει στον αποκω/τη δεν εχει σχεση.
Αρα δεν εχει σχεση η τηλεοραση λοιπον ειναι καποιο bug του αποκωδ/τη στην αποκωδικοποιηση του λογου προβολης του συγκεκριμενου καναλιου (οταν εχεις τη ρυθμιση aspect ratio στο auto) οπως το βλεπω. Οταν ορισεις μονο σου λογο διαστασεων προβολης το bug καπως παρακαμπτεται.
οποτε εδω ειμαστε εκτος θεματος. σε ευχαριστω για την απαντηση σου gunner
Για σας και παλι παιδια. Επανερχομαι με αυτη την τηλεορασουλα γιατι τις τελευταιες μερες αρχισε να κανει νερα και να νεκρωνει η οθονη. Δηλαδη ενω ειχε ηχο η CRT ξαφνικα νεκρωνε σαν να ειναι εκτος πριζας, και με ανοιγοκλειμα του απωκωδικοποιητη οι γονεις μου την εφτιαχναν νομιζοντας οτι ειναι προβλημα σηματος. Σημερα το πρωι η CRT της νεκρωσε τελειως. Κανενα σημαδι ζωης αλλα ηχος υπαρχει και η τηλεοραση ανοιγει κανονικα. Υψηλη ταση ερχεται (τωρα το ποσο ειναι αυτη που πρεπει δεν ξερω) στην CRT αλλα το τεστ αποφορτισης με το κατσαβιδι προς τη γειωση κανει πολυ πολυ δυνατο ΤΣΑΦ. Περαν αυτο δεν εμφανιζεται στην οθονη κανενα σημαδι ζωης ουτε χρωματα ουτε φως, ουτε vertical ουτε horizontal. Απλα νεκρη.
Στην πλακετα δεν υπαρχει αλλοιωση, ολες οι φισες φαινονται στη θεση τους κανονικα οπως και η φισα που παει CRT.
Μεχρι τωρα με πολυμετρο εχω ελεγξει την πλακετουλα πισω απο τη CRT και ειδικα τα 3 τρανζιστορ που διαχειριζονται το R- G -B φαινονται κανονικα με τεστ διοδου. Δεν εχω μετρησει καμια ταση με την τηλεοραση σε λειτουργια ακομα το αποφευγω.
Με μια προχειρη αναζητηση στο ιντερνετ δεν βρηκα καθολου ουσιαστικη βοηθεια για CRT με ηχο και οχι εικονα για να κατευθυνθω προς τα καπου.
Σας ευχαριστω
Εδω και το service manual
https://www.dropbox.com/s/ot35bi0ayd..._1_aa.pdf?dl=0
Εφόσον, όπως γράφεις, υπάρχει υψηλή τάση και RGB,θα πρέπει να τσεκάρεις (πέρα εννοείται από τυχών ψυχρές κολλήσεις, κακές επάφες ή κόψιμο κάποιου καλωδίου π.χ. στα πηνία απόκλισης) και τα εξής :
α) αν υπάρχει τάση (στα νήματα) ή αν ανάβουν τα νήματα της οθόνης
β) αν υπάρχει παλμός vertical
γ) την τάση/ρύθμιση στο πλέγμα G2 (screen) της οθόνης
Εννοείται, ότι κάνεις με πολύ μεγάλη προσοχή, λόγω των υψηλών τάσεων που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πλακέτας και όχι μόνο !
θα επανερθω με τους ελεγχους αλλα μπορεις να μου πεις λιγο που περιπου ελεγχω τα β και γ που αναφερεις:001_rolleyes:...δεν εχω παλμογραφο
Τωρα επεσε στο ματι μου η μια και μοναδικη σελιδα του manual που εχει διαγραμμα troubleshoot και για μαυρη οθονη-sound OK ουσιαστικα σου λεει ψαξε στον επεξεργαστη PAL-NTSC για τη ζημια δηλαδη το IC7100 (philips TDA8362)
Πηρα μετρησεις πανω στο σοκετ που κουμπωνει στη CRT. Με την τηλεοραση ανοικτη και γειωση πολυμετρου στα γειωμενα ελασματα που περιβαλλουν τη φουσκα της οθονης.
G/V 83V
B 83V
R 85V
G1 -10V
F -10V
G2 140V
Δυστυχως δεν βλεπω να αναβουν τα νηματα της οθονης υποθετω εννοεις καποιο φως που φαινεται μεσα στο γυαλακι πισω.
Οπως και η οθονη ειναι νεκρη, ενω ακουγεται το χαρακτηριστικο ''χιονακι'' απο τα ηχεια που λειτουργουν μαλλον. Παντως πλεον η τηλεοραση κανει ενα βωμβο που σιγουρα δεν τον εκανε πριν και σιγουρα δεν ακουγεται και οτι ολα πανε καλα.
Αν εχει καει η οθονη δηλαδη ο εκπομπος δεν στελνει τιποτα στο φωσφορο (τα λεω καπως χυμα...) τα συμπτωματα που εχω δε θα συνεβαιναν? Γιατι να υποθεσω οτι αν ειχαν προβλημα τα τυλιγματα vertical- horizontal θα εβλεπα τουλαχιστον κατι στην οθονη καποια τελία ή οριζοντια γραμμη.
Τα νήματα της οθόνης είναι ουσιαστικά συνδεδεμένα μεταξύ των ακροδεκτών που συμβολίζονται με το γράμμα F, πάνω στην πλακέτα της οθόνης.
Αν δεν ανάβουν τα νήματα , δεν πρόκειται ποτέ να δεις εικόνα στην οθόνη.
Καθάρισε, πολύ απαλά και προσεκτικά, το γυαλί στο λαιμό της οθόνης (εννοείται με την τηλεόραση εκτός ρεύματος) και δες αν ανάβουν τα νήματα.
Ένα άλλο που μπορείς να κοιτάξεις είναι αν όντως υπάρχει η τάση 40V στο κύκλωμα vertical και αν τα τρανζίστορ του κυκλώματος vertical (T7400,T7401,T7402) όπως και τα γύρω από αυτά εξαρτήματα (π.χ. R3402, R3403, R3404, R3405, C2404 κ.ο.κ.) είναι σωστά.
με βοηθάς πολύ. οσον αφορα το τυλιγμα των νηματων της οθονης (αυτα ειναι λογικα που αναβουν και εκπεμπουν ηλεκτρονια) μετρησα τους ακροδεκτες που αντιστοιχουν στα πιν F-F της φισας και ειδα αντισταση 6ohm. αρα υποθετω δεν ειναι καμμενο το νημα και οταν θερμανθει ανεβαινει η αντισταση του γιατι 6 ωμ ειναι καπως χαμηλη αντισταση.
Αλλα πως να δουλεψει το νημα οταν η ταση και στους 2 ακροδεκτες FF προς τη γειωση ειναι -10V. δεν φαινεται να υπαρχε διαφορα δυναμικου μεταξυ τους για να περασει ρευμα και να αναψει το νημα.
Κάνε μια μέτρηση μεταξύ των δυο F και όχι ως προς γείωση.
Τι τάση έχει;
Μεταξυ των 2 F καρφί 0V...
Και ως προς τη γειωση -10V εκαστο. Εν τω μεταξυ αν και εχω μπερδευτει με τα σχηματικα βλεπω με το πολυμετρο οτι στη φισα οι 2 F (filament???) εχουν βραχυκυκλωμα και οι 2 απευθειας με τα ποδια 9-11 του ολοκληρωμενου 7100 που δυστυχως ειναι τα GND1 GND2 βασει datasheet TDA8362...κλαιμε το ολοκληρωμενο ?γιατι δε βλεπω καποιο τρανζιστορ ενδιαμεσα που ισως εχει βραχυκυκλωσει. Μπορεις να διαβασεις το σχηματικο σιγουρα καλυτερα να μου πεις αν παρεμβαλλεται κατι?
εδω ενα καλυτερο σχηματικο. Εχει πιο αναλυτικα το υποσχηματικο Α4 καθως και πολλες λεπτομερειουλες που το κανουν ποιο κατανοητο συν οτι φαινονται τα τεστ ποιντς ποιο καθαρα. ειναι 30mb οποτε αν εισαι με 4g μην το κατεβασεις
Η τάση για τα νήματα στο συγκεκριμένο σασί είναι AC (και όχι DC) και μάλιστα μεγάλης συχνότητας (15625 Hz) οπότε δεν μπορείς να μετρήσεις σωστά την τιμή της με απλό πολύμετρο, απλά θα έχεις μια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια τάση.
Στην πλακέτα της οθόνης υπάρχουν δυο φίσες, μια μεγάλη και μια μικρή.
Τα νήματα βρίσκονται στα δυο μεσαία πιν της μικρής φίσας .Μέτρα την τάση των νημάτων σε αυτά τα πιν.
Είναι όμως ευκολότερο να καθαρίσεις προσεκτικά, όπως σου ξανά είπα, το γυαλί στο λαιμό και να δεις αν ανάβουν-πυρακτώνονται τα νήματα της οθόνης.
Λογικά θα πρέπει να υπάρχουν και τα 150V στο πιν 4 της μικρής φίσας, έλεγξέ το προληπτικά.
Στην μεγάλη φίσα, στο πιν 5 ως προς γείωση, έχεις μετρήσει αν υπάρχει η τάση 14V ;
Το ότι με πολύμετρο μετράς (σχεδόν) βραχυκύκλωμα μεταξύ ποδιών 9-11 του IC7100 (που είναι γειωμένα) και των δυο F στους ακροδέκτες των νημάτων, είναι λογικό, αν λάβεις υπόψη σου την πολλή χαμηλή ωμική αντίσταση των νημάτων και ότι το ένα άκρο τους (F) γειώνεται.
τελικα στο απολυτο σκοτάδι ειδα λιγο οτι φωτιζεται ο λαιμος αλλα ελαχιστα, και μετρησα οπως λες 10V AC με το πολύμετρο στα ακρα FF. Οι τασεις 80-100V υπαρχουν τις εχω ελεγξει οπως και τα τρανζιστορ στην πλακετα CRT. Δεν μπορω να ελεγξω σηματα καθετο οριζοντιο δεν γνωριζω πως.
Οπως και ναι συνεχιζω να μην εχω τιποτα στην οθονη ομως παρατηρησα ομως σημερα στο απολυτο σκοταδι οτι με το πατημα του κυριου διακοπτη κατα το ανοιγμα της τηλεορασης εμφανιζεται μια σκια σαν αχνες οριζοντιες γραμμες που αμεσως χανεται ακαριαια.
Εν τω μεταξυ εβγαλα σημερα και ελεγξα διαφορα τρανζιστορ smd και κανονικα που βρισκονταν στο deflection και γυρω απο το flyback τα μετρησα και ειναι οκ.
Να σε ρωτησω Σηφη. Και σε ευχαριστω για τη βοηθεια. Στο λαιμο πισω της CRT υπαρχουν κατι ρυθμιστικα σαν εδρανα. 7 ή 8 τον αριθμο. Αν εχουν πειραχτει αυτα τι παιζει? Απο το εργοστασιο φαινεται σαν να υπηρχει μια κιτρινη ευθεια με μπογια σημαδεμενα. Ειναι για να μπορεις να βρεις τη ρυθμιση αν χαλασει?
Δε θελω να σε απασχολήσω αλλο εξαλλου δε νομιζω οτι αξιζει. θα την παω ανακυκλωση και το πολυ πολυ να κρατησω κανα πυκνωτη και 2-3 τρανζιστορ. Δυστυχως εχει της πλακας heatsink. Απλα επειδη ηταν η τηλεοραση που ειχα σαν φοιτητης ψιλοηθελα και εγω να τη σωσω περαν της αξιας της που φυσικα ειναι ανυπαρκτη.
Τα ρυθμιστικά αυτά που βρίσκονται στο λαιμό γενικά δεν τα πειράζεις .
Ρυθμίζονται από το εργοστάσιο και έχουν να κάνουν βασικά με την απόκλιση της δέσμης ηλεκτρονίων και την γεωμετρία της οθόνης .
Σημάδεψε κάπως την θέση του ρυθμιστικού G2 (screen), που βρίσκεται πάνω στο μ/τ υψηλής και πείραξέ το προσεκτικά (π.χ. με μονωμένο-πλαστικό κατσαβίδι), να δεις αν θα υπάρξει κάποια διαφορά στην οθόνη και ξανά βάλτο στην αρχική του θέση.
Για το vertical, σου είπα ποια εξαρτήματα πρέπει να μετρήσεις-ελέγξεις στο ποστ #31.
Τους παλμούς μπορείς να τους μετρήσεις-δεις μόνο με παλμογράφο.
Το screen ρυθμιστικο στο flyback δεν εκανε κατι.
ελεγξα το vertical οπως μου λες στην #31 εβγαλα και τα 3 τρανζιστορ 2 απο την ψυκτρα και το 1 μικρο και στο τρανζιστορτεστερ εδειξαν οκ.
Μετρησα ξανα το horizontal πανω στο λαιμο και μετρουσε πολυ χαμηλα λιγο πανω απο 20 V μεγιστο. Τελικα εβγαλα τους 2 πυκνωτες C2515 C2422 που λεει στην προτελευταια σελιδα (παρ. 5.1) του service manual οτι φορτωνουν την ταση του horizontal πριν το τρανζιστορ. Τελικά ο ηλεκρολυτικος 2515 (nichicon 47uf 200V) ηταν χαλια esr 7ohm και 4% Vloss παρά το οτι δεν ειχε καμια αλλοιωση ουτε διαρροη. Τον αλλαξα με ενα κινεζικο 100uf 400V (οσο κρατησει)και ολα επανήλθαν στο κανονικο.
Δεν επρεπε να πειραξω τα ρυθμιστικα του λαιμου οπως ειπες γιατι νομιζω οτι χαλασα λιγο την οθονη και κοβει λιγο τωρα το εμφανιζομενο νουμερο καναλιου. μικρο το κακο ομως.
Χιλια ευχαριστώ Σήφη για τον κοπο σου που ασχολήθηκες συν οτι διαβαζες ενα τόσο κακογραμμενο service manual (τουλαχιστον εμενα ετσι μου φανηκε). Αν δεν ησουν εσυ θα τα χα παρατήσει και θα την ειχα χανει δωρητη εξαρτημάτων...:wiink:
Οπότε,λογικά οι διάφορες τάσεις που θα μετρούσες (δηλαδή, η τάση +96V του κυρίως τροφοδοτικού και οι δευτερεύουσες από τον μ/τ υψηλής), δεν θα συμβάδιζαν όλες με αυτές του service manual.
Αν όντως ισχύει το παραπάνω (που λογικά πρέπει να ισχύει), επειδή είναι σημαντικότατο σε μια επισκευή, καλό είναι να αναφέρεται, ώστε να δίνονται πιο σωστές και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις από τα μέλη.
Το γράφω αυτό, γιατί πολύ απλά, ειδικά σε ένα forum, το κάθε μέλος που διαβάζει και απαντάει σε ένα θέμα,δεν έχει μπροστά του την προς επισκευή συσκευή και κάποια πράγματα, σχετικά με τις μετρήσεις- μεθοδολογία επισκευής, μπορεί να θεωρηθούν απλά ή αυτονόητα και τελικά κάτι που είναι απλό, να γίνει σύνθετο ή χρονοβόρο.
Τέλος καλό λοιπόν.
Μπράβο για την επισκευή.:thumbup:
Εγω να σε ρωτήσω γιατι στη σελιδα troubleshoot στην περίπτωση NO PICTURe/sound ok στην στηλη που αντιστοιχει στην εντελως μαυρη οθονη (βεβαια στην περιπτωση μου ειχα εντελως νεκρη οθονη οχι λειτουργικη και απλα μαυρη οπως στο καναλι AV) δεν σου λενε να μετρησεις αυτη την περιβοητη τάση 96V στον πυκνωτη C2515 αλλα σου λεει να κοιταξεις το ολοκληρωμενο 7100 (tuner if).
Απο οτι κατάλαβα οταν στη συγκεκριμενη πλακετα χαθει η ταση 96V που εγειρει το horizontal χανεται τελειως η εικόνα και οχι απλα το σημα horizontal εμφανιζοντας την καθετη γραμμη.
Η συγκεκριμενη ταση πανω στο συγκεκριμενο πυκνωτη δεν ειναι ευκολα μετρησιμη γιατι απαιτει προσβαση στην κατω μερια της πλακετας εν ωρα λειτουργιας αλλα αυτο ειναι αδυνατο γιατι δεν σου αφηνει περιθωριο το πολυ κοντο καλωδιο που παει στο σοκετ τροφοδοσιας και ενα ακομα καλωδιο να σηκωσεις την πλακετα.
Τελος σε ευχαριστω για τα συγχαρητηρια και να σου πω το σημαντικοτερο πριν παρω και αλλα ευσημα:001_tt2:...Σημερα η τηλεοραση τυχαια συνεχιζει και χανει την εικονα, και τυχαια την ξαναβρισκει...Αλλα αυτη τη φορα την χανει χωρις βωμβο και σημαδια οτι κατι δεν παει καλα. Τωρα την εχω μπροστα μου και λειτουργει κανονικα, πριν μια ωρα παλι το προβλημα ειχε επανερθει :001_huh: