Ξέρει κάποιος τη χαρτιά-χρόνος χρειάζεται για άνοιγμα μιας ιδιωτικής επιχείρησης,
και τη κωδικούς δηλώνουμε στην έναρξη επιτηδεύματος σαν ηλεκτρονικοί.
Απλά θέλω να πάρω μια ιδέα προτού αρχίσω το ψάξιμο, σας ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.
Printable View
Ξέρει κάποιος τη χαρτιά-χρόνος χρειάζεται για άνοιγμα μιας ιδιωτικής επιχείρησης,
και τη κωδικούς δηλώνουμε στην έναρξη επιτηδεύματος σαν ηλεκτρονικοί.
Απλά θέλω να πάρω μια ιδέα προτού αρχίσω το ψάξιμο, σας ευχαριστώ για την όποια βοήθεια.
Εξαρτάται τι είδους επιχειρηση ΟΕ,ΕΕ, Ατομικη
Παντως τα κοινά βήματα είναι τα εξής
1...Πρωτα εξασφαλίζεις τον χωρο εργασίας, και προμηθευεσε τα χαρτια (τιτλοι ιδιοκτησιας-μισθωματα κλπ) αν ειναι μισθωμενος θα πρεπει ο ιδιοκτητης να το εχει δηλωσει κανονικα στην εφορια.
2. Πας στην εφορία για ελεχο του κωδικού επιτιδευματος, παίρνεις το μαγικο χαρτί και....
3. Πας στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) της περιοχης που ανήκει το μίσθιο, και περιμενεις στην ουρα για να σου ανοιξει καρτέλλα στη οποια θα μπουν τα στοιχεια σου και να εγγραφεις
4. Αν ποτε δουλευες με ΙΚΑ πρεπει να πας στο ΙΚΑ για διαγραφή απο τα μητρώα τους,
5. με το χαρτί πας στο ΤΕΒΕ και κανεις τη διαδικασια για την ασφάλιση σου
6. αφου τελειωσεις ( θα φας 1-2 μερες) θα πας στην εφορια για αποδοση ΑΦΜ και τρυπημα βιβλιων τιμολογιων αποδειξεων (εντυπο Μ1) στο ΚΒΣ τμημα
7. πας αλλη μια φορα ΤΕΒΕ για να τους πας αυτα τα χαρτια απο Εφορια και τελειωνει η διαδικασια
8. Απο την εφορια πιθανο να σου ζητησουν να ελεγξουν το χωρο
Αυτα σε γενικες γραμμες. Εγω το εχω μετανιώσει που το εκανα απο την πρώτη μέρα, αλλά καθε άνθρωπος δικαιούται να έχει ελπίδες.....
σπυρο πριν κανεις οτιδηποτε υπολογησε τι εσοδα θα εχεις τον χρονο { οχι τον μηνα} και πως μπορεις να αποφυγεις η να ελαχιστοποιησεις τα εξοδασου .
Το πλήρες αρχείο Κ.Α.Δ. (κωδικός αριθμός δραστηριότητας) καταταγμένο ανά λεκτικό δραστηριότητας (από τη ΓΓΠΣ).
Πρέπει πρώτα να "αυτοπροσδιοριστείς" (επισκευές, σχεδίαση, εμπόριο, κλπ).
Μετά να ψάξεις αν είναι αναγκαίες άδειες ή απαλλαγή αδείας.
Υπάρχει η δυνατότητα ερώτησης λογιστή (με χρέωση) αλλά πρόσεξε και τα δικά του λάθη.
G
παιδια εγω ειχα 22 χρονια επιχειρηση -εργαστηριο και τα εχω δει ολα πολλες φορες δεν μπορουσα να κοιμηθω τα βραδια τωρα εργαζομαι σαν τεχνικος σε μια επιχειρηση θελω να ξανανοιξω την επιχειρηση αλλα μαυτα που βλεπω καθε μερα ........εχω αρχισει και σκεφτομαι πολυ σοβαρα το εξωτερικο αν και δεν ειναι ευκολο γιατι εχω οικογενεια εδω ομος τι να καταφερεις
Το ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) αυξάνει ΣΥΝΕΧΕΙΑ κάθε δίμηνο που προστίθεται ως χρόνος ασφάλισης!
ΔΕΝ είναι 450-470! Του χρόνου θα του είναι 500, και σε τρία χρόνια θα του είναι 650+
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΒΓΑΖΕΙΣ, αυτό ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ!!!
Όπως είπε κάποιος πριν (χρησιμοποιώντας λάθος λέξη όμως) ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΣ η ΜΑΖΟΧΙΣΤΗΣ όποιος αυτήν την στιγμή πάει να ανοίξει δραστηριότητα!!! Ηδη με όλες τις έκτακτες εισφορές που μπαίνουν δεν θα μείνει επιχείρηση για επιχείρηση ανοικτή στην Ελλάδα!!!
"Καληνύκτα" σας!!!
Τι ειδους εταιρεία εχεις και ποσα χρόνια την εχεις? Παιζει ρολο! Οταν ξεκινας ειναι περιπου 420 κι καθε φορα αυξανεται (ψιλοαυθαίρετα) γυρω στο 10-20%. Οταν εχεις την εταιρεια πολλα χρονια πληρωνεις πολύ ΤΕΒΕ...
Παντως για να ξερετε...ολα αυτα ειναι αδικα νταβατζιλικια. Πρωτα απο ολα για να ανοιξεις χρειαζεσαι 500 ευρω για παραβολα και μικροεξοδα. Στην Αμερική ανοιξα εταιρεια μεσω Ιντερνετ. Στην εφορία πήγα μόνο μια φορά στα 12 χρονια που ειχα την εταιρεια. Τα πρωτα 3 χρονια ΔΕΝ πληρωνα τιποτα παραμονο 25$ το χρονο για τη διατηρηση επωνυμιας. Εδω η διατηρηση επωνυμιας ειανι 100Ευρω στο ΕΒΕΑ....Ολα γινοντουσαν μεσω λογιστη και διαδικτυου. Και μιλαμε για το 1991!!! Για μενα ΔΕΝ αξιζει εδω να κανει κανεις κατι τετοιο γιατι θα χασει την ηρεμία του. Εγω παντως σκεφτομαι με τη γυναικα μου να παμε Φινλανδια (μου προτειναν δουλεια εκει)
Σας ευχαριστώ για τον ενδιαφέρον, καταρχάς να τονίσω πως αναφερόμουν σε ατομική επιχείρηση.
Τα έξοδα είναι ο μεγάλος αντίπαλος για τις μικρές επιχειρήσεις το εβεα εντάξει είναι μικρό το ποσό, το οαεε παίζει η εισφορά του ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας
σχετικό έντυπο απο τον οαεε http://www.oaee.gr/eisfores.asp?c_eis_id=189&cateis_id=186&cat_id=0&c peis=186&cat_parenteis=161&banner_pgc=,
φυσικά υπάρχουν και τα πάγια έξοδα λογιστής, νερό, δεη, τηλέφωνο, internet, συντήρηση μεταφορικού μέσου-μαγαζιού, νοίκια και φυσικά ο συνέταιρος μας το κράτος.
Σίγουρα είναι δύσκολες οι εποχές για τέτοια ξεκινήματα αλλά είναι επίσης πολύ δύσκολο να εξαρτάσαι από άλλους,
ελπίζω πως με καλούς υπολογισμούς των εξόδων και με πάρα πολύ και καλή προσπάθεια πάνω στην δουλεία μας (συνεχή εκμάθηση νέων τεχνολογιών) να βγαίνουν τα έξοδα και ένα μικρό μεροκάματο.
Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με τα λάθη των λογιστών για αυτό άνοιξα αυτό το θέμα (νομίζω πως θα είναι ποιο σωστή η άποψη κάποιον συναδέλφων που έχουν κάνει κάτι τέτοιο)
φυγε εξω απο την ελλαδα εδω τα χρονια περνανε και προκοπη δεν βλεπεις μονο εξοδα και πονοκεφαλο θα εισπρατεις αλλοστε για 4 χρονια δεν βλεπω να μπορει να σταθει καποια επιχειρηση ορθια τα εξοδασου ομως και οι υποχρεωσειςσου τρεχουν καθε μερα ειδηκα εαν εχεις οικογενεια
Γιάννη νομίζω πως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε η Ελλάδα μας να γίνει καλύτερη, το να φύγεις έξω είναι σαν κάποιος να σε διώχνει γιατί να τους δώσουμε αυτή την δύναμη,
οκ αν έχεις κάνει ότι περνάει από το χέρι σου και δεν βγάζει πουθενά τότε είναι και αυτό ένας τρόπος (μπορεί και σωστός).
EDIT:επίσης πρέπει να υπάρχουν κάποια επιδοτούμενα προγράμματα για τις εισφορές, γνωρίζει κάποιος κάτι?
Κάποτε άκουσα το εξής ανέκδοτο...
Από τότε που έγινα επιχειρηματίας στην Ελλάδα, κοιμάμαι σαν μωρό!!!
Ξυπνάω συνέχεια τα βράδυα... και κλαίω!!!
Έχοντας εμπειρία 15 χρόνια στο κατάστημα μου θα σου πω το εξής
Πολύ δύσκολους καιρούς αποφάσισες να ανοίξεις δίκια σου δουλεία όταν όλα κλείνουν
Αυτό βεβαία δεν λέει τίποτα
Εάν είσαι εργατικός φιλόδοξος και επαγγελματίας θα έχεις δουλεία λίγο στην αρχή θα ζοριστείς
Το επάγγελμα του ηλεκτρονικού όπως και άλλα 136 επαγγέλματα από 2 Ιουλίου απελευθερώνονται πλήρως και για να ανοίξεις εργαστήριο με το πτυχίο η δίπλωμα του ηλεκτρονικού ανοίγεις χωρίς άδεια μόνο με τα χαρτιά της εφορείας
όταν άνοιξα εγώ έδωσα εξετάσεις για να πάρω 3 άδειες
σίγουρα θα χρειαστείς και ένα καλό λογιστή
εγώ δεν το έχω μετανιώσει και μάλιστα έχω πολύ δουλεία σίγουρα περισσότερο τρέξιμο και ευθύνες αλλά είναι όλα για την πάρτη μου
έχω δώσει αρκετά χρήματα για εξοπλισμό και εργαλεία μηχανήματα εμπόρευμα αλλά εάν δεν δώσεις δεν παίρνεις
· ο Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την αυτόματη άρση των περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση μιας μακράς λίστα επαγγελμάτων, που θα ισχύσει από την 2α Ιουλίου, σε εφαρμογή του ν.3919/2011.
· Οι περιορισμοί που αίρονται, αφορούν τον αριθμό προσώπων που έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα, εξαρτούν την χορήγηση άδειας από εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης, θέτουν γεωγραφικά όρια στο δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, ορίζουν ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ασκούντων το επάγγελμα, απαγορεύουν τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο, επιβάλλουν ή απαγορεύουν την διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματική εγκατάσταση, επιβάλλουν ή απαγορεύουν την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή, περιορίζουν την συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμετεχόντων, επιβάλλουν υποχρεωτικές κατώτατες τιμές, υποχρεώνουν τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες.
· Σύμφωνα με το Υπουργείο, εφόσον κρίνεται αναγκαία η διατήρηση για κάποιο επάγγελμα ενός ή περισσότερων από τους παραπάνω περιορισμούς, τότε απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, και αυτό μόνο εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, με τις οποίες επίσης ζητήθηκε η ρητή κατάργηση κάθε αντίθετης απόφασης ή εγκύκλιου.
· Πέραν της άρσης των παραπάνω περιορισμών, μετά τις 2 Ιουλίου καταργείται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι αν μετά τη παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας η αρμόδια αρχή δεν απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, επειδή δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα. Και σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, μόνο εφόσον κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Αλλιώς η κατάργησή της επέρχεται αυτοδίκαια.
· Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα «ενδεικτικό και μη εξαντλητικό κατάλογο επαγγελμάτων», στον οποίο δεν περιλαμβάνονται επαγγέλματα τα οποία:
· · ρυθμίζονται στο Β΄ Κεφάλαιο του Νόμου (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Νόμιμοι Ελεγκτές),
· · εξαιρούνται σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 2 του Νόμου (οδικές εμπορευματικές μεταφορές, φαρμακοποιοί, γεωτεχνικοί),
· · έχουν ρυθμιστεί με ειδικό τρόπο από την κοινοτική νομοθεσία.
·
· Ο κατάλογος που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο αφορά τα παρακάτω επαγγέλματα
· 1. Αισθητικός
· 2. Αμπιγιέρ
· 3. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης
· 4. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Χορού
· 5. Αργυραμοιβός
· 6. Αρτοποιός
· 7. Αρχαιοπώλης
· 8. Ασφαλιστικός Πράκτορας
· 9. Ασφαλιστικός Σύμβουλος
· 10. Γομωτής-πυροδότης
· 11. Γραφείο Συμβούλων Εργασίας
· 12. Γραφείο Τελετών
· 13. Διαγνωστικά Κέντρα
· 14. Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
· 15. Διασώστης ασθενοφόρου
· 16. Διερμηνέας
· 17. Δύτης
· 18. Εικονολήπτης
· 19. Εκμίσθωση Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής
· 20. Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών και Μοτοσυκλετών
· 21. Ενεχυροδανειστής
· 22. Επιβατικά ταξί Δημόσιας Χρήσης (αγοραία)
· 23. Επισκέπτης Υγείας
· 24. Επιχείρηση Εμπόρων Αρχαίων ή Νεώτερων Κινητών Μνημείων
· 25. Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών
· 26. Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας
· 27. Επιχείρηση Τουριστικών Λεωφορείων
· 28. Ερασιτεχνική Σχολή Χορού
· 29. Εργοθεραπευτής
· 30. Εφημεριδοπώλης
· 31. Ηλεκτρολόγος
· 32. Ηλεκτρονικός
· 33. Ηλεκτροσυγκολλητής
· 34. Ηχολήπτης
· 35. Θαλάσσιο ταξί
· 36. Θερμαστής
· 37. Ιδιωτικά ΚΤΕΟ
· 38. Κολλέγια
· 39. Ιδιωτικά Σχολεία
· 40. Καπνοπώλης
· 41. Καταδυτικές Υπηρεσίες Αναψυχής
· 42. Καταδυτικό Συνεργείο
· 43. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή και Εμπορία Όπλων
· 44. Κατασκευή, Επισκευή, Εισαγωγή Πυρομαχικών, Εκρηκτικών Υλών, Κροτίδων κλπ
· 45. Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος επί θαλασσοπλοούντων πλοίων
· 46. Κλειθροποιός
· 47. Κοινωνικός Λειτουργός
· 48. Κομμωτής-κουρέας
· 49. Κρεοπώλης-εκδοροσφαγέας
· 50. Λάντζα (Μηχανοκίνητου Σκάφους)
· 51. Λειτουργία Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών
· 52. Λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας
· 53. Λιανικό Εμπόριο
· 54. Λιμενεργάτης
· 55. Λογιστής Φοροτέχνης
· 56. Λογοθεραπευτής
· 57. Μαία
· 58. Μακιγιέρ
· 59. Μακινίστας
· 60. Μελισσοκόμος
· 61. Μεσιτικά Επαγγέλματα
· 62. Μεταφραστής
· 63. Ναυαγοσώστης
· 64. Ναυτικός Πράκτορας
· 65. Ξεναγός
· 66. Ξυλουργός
· 67. Οδικοί μεταφορείς επιβατών
· 68. Οδοντοτεχνίτης
· 69. Οικονομολόγος
· 70. Οξυγονοκολλητής
· 71. Οπλοπώλης
· 72. Οπτικός
· 73. Ορκωτός Εκτιμητής
· 74. Πυροτεχνουργός
· 75. Ραδιοηλεκτρολόγος
· 76. Ραδιοτεχνίτης
· 77. Ρυμουλκά
· 78. Σκηνογράφος-ενδυματολόγος
· 79. Σκηνοθέτης
· 80. Συντηρητής Αρχαιοτήτων, Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης
· 81. Σύσταση Οδοντιατρικής Εταιρείας
· 82. Τεχνικός Αερίων Καυσίμων
· 83. Τεχνικός Ανελκυστήρων
· 84. Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής
· 85. Τεχνικός αυτοκινήτων - Οχημάτων
· 86. Τεχνικός Αυτοματισμών
· 87. Τεχνικός Δικτύου Εκπομπής
· 88. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
· 89. Τεχνικός Εργαστηρίου Φωτογραφίας
· 90. Τεχνικός Εφαρμογών Οπτικής
· 91. Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
· 92. Τεχνικός Κινητής Τηλεφωνίας και Τηλεπικοινωνιών
· 93. Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας
· 94. Τεχνικός μηχανημάτων έργων
· 95. Τεχνικός Μίξης Ήχου
· 96. Τεχνικός Μοτοποδηλάτων και Μοτοσυκλετών
· 97. Τεχνικός Οργάνων Μέτρησης
· 98. Τεχνικός Περιελίξεων Ηλεκτρικών Μηχανών
· 99. Τεχνικός Ροής Προγράμματος
· 100. Τεχνικός Συντήρησης Έργων Ζωγραφικής
· 101. Τεχνικός Συντήρησης Βιβλιακού και Αρχειακού Υλικού
· 102. Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων
· 103. Τεχνικός Συστημάτων Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Πληροφορίας
· 104. Τεχνικός της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης
· 105. Τεχνικός Φαρμάκων , Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων
· 106. Τεχνικός Χρωματικού Ελέγχου Ταινίας
· 107. Τεχνίτης Βαφής
· 108. Τεχνίτης Εγκαταστάσεων Θέρμανσης
· 109. Τεχνίτης Εξαερωτήρων - Αναμεικτήρων (καρμπυρατέρ)
· 110. Τεχνίτης Μοτοσυκλετών και Μοτοποδηλάτων
· 111. Τεχνίτης Περιποίησης Χεριών και Ποδιών
· 112. Τεχνίτης Σκηνικών
· 113. Τεχνίτης Συσκευών Υγραερίου
· 114. Τεχνίτης Συστημάτων Εξαγωγής Καυσαερίων
· 115. Τεχνίτης Τροχών
· 116. Τεχνίτης ψηφιακών ταχογράφων
· 117. Υδραυλικός
· 118. Υπηρεσίες Αγροτουρισμού
· 119. Υπηρεσίες Άθλησης
· 120. Υπηρεσίες Ασφαλείας
· 121. Υπηρεσίες Δασοκομίας
· 122. Υπηρεσίες Διαφήμισης
· 123. Υπηρεσίες Εκμίσθωσης Αυτοκινήτων
· 124. Υπηρεσίες Ελέγχου και Εκπαίδευσης
· 125. Υπηρεσίες Κατασκευών
· 126. Υπηρεσίες Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Εκθέσεων
· 127. Υπηρεσίες Πιστοποίησης
· 128. Υπηρεσίες Συντήρησης και Υποστήριξης Γραφείων
· 129. Φορτοεκφορτωτής
· 130. Φροντιστής
· 131. Φύλακας Κατασχεμένου Πλοίου
· 132. Φυσικοθεραπευτής
· 133. Χημικός Ναυτιλίας
· 134. Ψυκτικός
· 135. Ψυχολόγος
καλυτερα να εισαι παρανομος παρα νομιμος σε μερικα επαγγελματα......
δεν πληρωνεις τιποτα και συνηθως δεν σε ενωχλουν αντιθετα με οταν εισαι νομιμος.
αν τιχει και καμια καταγγελια κανεις την κουκουβαγια και λες οτι κανεις χομπι αντι για επαγγελμα.
υπαρχουν επειχιρησεις που ευνωουνται απο την νομοθεσια και επιχειρησεις που κυνιγιουνται ασχημα.
για την περιπτοση του οαεε υπαρχει μια περιπτοση να εξερεθεις αν η επιχειρηση σου ασχωληται με
το φασον [δηλαδη παραγωγη προτογενους αντικημενου]μπορει δηλαδη να κανεις εναρξη με κωδικο
που να λεει οτι φτιαχνεις μονο πλακετες και μετα να κανεις οτι γουσταρεις στα ορια-νομιμου-παρανομου.
AYTO EINAI ΣΙΓΟΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ
Φίλε αν μπορείς να κάνεις την δουλειά σε κανένα υπόγειο ή αποθήκη θα είσαι μια χαρά αν όχι....Κουράγιο....
Ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο της επιχείρησής σου; Επισκευές; Κατασκευές; Εμπόριο ηλεκτρονικών; Κάτι άλλο;
Συγγνώμη αλλά αυτό που το έχεις δει? Υπάρχει κάπου αυτό? Να δεις αύριο πως θα σταματήσουν να καταβάλλουν ΟΑΕΕ καμμιά 200.000 άτομα!
Η μόνη απαλλάγή που ήξερα ότι υπήρχε είναι όταν κάνει δραστηριότητα σε πολύ μικρό χωριό (με πολύ λίγους κατοίκους - εν δυνάμει πελατολόγιο) και πάλι παίζεται (πχ καφετζής)!
Σε οτιδήποτε άλλο ΔΕΝ νομίζω ότι ισχύει ΚΑΜΜΙΑ απαλλαγή εκτός του όταν είσαι μισθοδοτούμενος ταυτόχρονα με ασφάλιση άλλου ταμείου και κάνεις επιλογή ασφάλισης αλλά και αυτό ισχύει μόνο για τους μετά το 93 εισελθέντες στην αγορά εργασίας! Εμείς οι παλαιότεροι άντε να γλυτώναμε την ιατρικοφαρμακευτική κάλυψη μόνο, δηλαδή τίποτα!!!
Αν θέλεις πες μας ΠΟΥ το έχεις δει αυτό που αναφέρεις, γιατί αποκτά ενδιαφέρον η συζήτηση!!!
στην τελευταια εγκεικλυο του οαεε για τις εξερεσεις μερικων επαγγελματων αλλα αν
θυμαμαι καλα υπηρχε και πληθισμιακος περιορισμος.
αλλα και παλι μπορεις να κανεις μεταδημοτευση-μετα να κανεις την εναρξη-και μετα
με εδρα το χωριουδακι να ακροβατεις μεταξι νομιμου-παρανομου δουλευωντας στην περιοχη
που επιθυμεις.Ξερεις ποσα μαγαζια βγαζουν παγκο στη λαικη ολλης της ελλαδας με αυτο το
καθεστος ??
Επισκευές-Κατασκευές-αυτοματισμοί σε ατομική επιχείρηση.
Αλέξη σε ευχαριστώ με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο με όλα τα παραπάνω.
Επιπλέον θα ήθελα να τονίσω πως αυτό το οποίο έχω σκοπό να κάνω το έχω σκεφτεί αρκετά και γνωρίζω και τους ενδεχόμενους κινδύνους και φυσικά δεν με ενδιαφέρει οτιδήποτε το οποίο δεν διέπεται από τους νόμους που αφορούν το επάγγελμα μας,
θα κάνω και λίγο ποιο συγκεκριμένα τα ερωτήματα μου.
Πόσος χρόνος χρειάζεται συνήθως για να ανοίξεις μια επιχείρηση?
Ποιοι είναι οι συνήθεις κωδικοί δραστηριότητας που δηλώνουμε?
Αν στο ελάχιστο εξοπλισμό χρειάζεται γεννήτρια υψηλών συχνοτήτων ή μπαρογεννήτρια?
Αν τα όργανα ή υλικά/συσκευές υπάρχουν πρέπει να προσκομίσουμε αποδείξεις αγοράς για αυτές?
Η φορολογία στην παροχή υπηρεσίας πόσο είναι?
Υπάρχει κάτι το οποίο πρέπει να προσέξω?
Κατά τα άλλα επειδή οι καιροί είναι δύσκολη για τέτοια ανοίγματα θα με ενδιέφερε αν κάποιος ξέρει κάτι και για επιδοτήσεις εισφορών νέων επιτηδευματιών.
Αυτά για την ώρα και ελπίζω να μη σας κούρασα καληνύχτα!
Κοίταξε Σπύρο και με ην άδεια ραδιοτεχνιτη πολύ συνάδελφοι δουλεύουν
Εγώ πήρα τα όργανα μπαρογεννητρια παλμογράφο ένα σταθμό βάσης κολλητηριού ένα τροφοδοτικό με δυο όργανα
Και ένα φίλος ηλεκτρολόγος μου έφτιαξε ξεχωριστό πινάκα του πάκου με ρελε και τα λοιπά για την ασφάλεια την δική μου και των συσκευών
Και ήρθε η επιτροπή τα είδε όλα ταχτοποιημένα με τις προδιαγραφές που θέλουν και πήρα και την άδεια εργαστηριού
Απλά το έκανα ποιο επίσημα
Τώρα η παροχή φορολογείτε με 45 %
Όμως εσύ όταν ανοίξεις χαρτιά στην εφορία σου συστήνω εκτός από επισκευή ηλεκτρονικών συσκευών να δηλώσεις και πώληση ηλεκτρονικών ειδών και ανταλλακτικών
Διότι τα ανταλλακτικά θα τα παίρνεις με τιμολόγιο χονδρικής και στην απόδειξη που θα κόβεις στον πελάτη εφόσον θα έχεις ταμιακή μηχανή θα κτυπάς τα ανταλλακτικά με μικρότερη φορολόγηση και την παροχή ξεχωριστά άλλη κατηγορία δηλαδή την εργασία και έτσι θα μοιράζετε και όχι όλα μαζί όπως τα κάνουν κάποιοι και βγαίνει το φπα τεράστιο
Στις πωλήσεως ηλεκτρονικών και ανταλλακτικών οι κατηγορίες φπα είναι 5% 11% 23%
45% παροχή
Τώρα εάν έχεις βρει τον χώρο και είσαι έτοιμος πιστεύω ότι με όλες τις διαδικασίες σε 1 μήνα έχεις ανοίξει
Όταν κάνης την έναρξη επιχείρησης θα δηλώσεις τη ακριβώς τι θα κάνεις και η εφορία έχει τους κωδικούς ετοίμους για αυτά τα πράγματα
Θα πρέπει να γραφτής στο επιμελητήριο 55 ευρώ το μήνα η συνδρομή τώρα το τεβε θα αρχίσεις με την πρώτη κατηγορία γύρω στα 350 το δίμηνο και κάθε χρόνο θα αυξάνετε
Εγώ έχω τεβε αυτή την στιγμή 850 ευρώ το δίμηνο
Όχι αποδείξεις αλλά τιμολόγια διότι θα έχεις επαγγελματικό ΑΦΜ για τα όργανα και τις συσκευές του καταστήματος όπως ένα κλιματιστικό πχ τα τιμολόγια αυτά των συσκευών είναι εάν έρθει έλεγχος από την εφορία και σου πει αυτός ο παλμογράφος έχεα τιμολόγιο και συ τους δίνεις αυτό που έχεις κατά την αγορά
Θέλει πολύ ψάξιμο όσον αφορά την πριμοδότηση της νέας επιχείρησης υπάρχουν πολλά προγράμματα
Πάντως σου εύχομαι να ανοίξεις την δίκια σου επιχείρηση και να είσαι κύριος του εαυτού σου και επαγγελματικά ότι βοήθεια θες εδώ είμαι πολύ παλιά καραβανά στο χώρο και έχω πολλές διασυνδέσεις στο χώρο διότι έχω και ένα όνομα δεν χρωστώ πουθενά ούτε μου χρωστούν
Αλέξη το επιμελητήριο είναι 55 ευρό/μήνα,
η παροχή υπηρεσίας είναι 45% από το πρώτο ευρό,
και αν δεν έχω τιμολόγια για τον εξοπλισμό (τα έχω αγοράσει πριν χρόνια) τη γίνεται.
πριν κανεις οτιδυποτε πηγενε στο ΟΑΕΔ της περιοχης σου για να ρωτησεις για τα
προγραμματα επιδωτησεως των νεων επαγγελματιων....τα χρηματα που παιζουν ειναι
απο 10,000 μεχρι 18,000ευρο,,προσπαθησε να τα παρεις γιατι ειναι ενα μαξιλαρι σε περιπτοση
που δεν παει καλα η επειχηριση και σε κανα δυο χρωνια χρειαστει να βαλεις λουκετο.
Μεσιέ Σπύρο επειδή σε βλέπω απτόητο και αποφασισμένο να προβείς στο απονενοημένο,θες να μας πεις τι ακριβώς κατάστημα έχεις στο μυαλό σου να ανοίξεις?
Το λέω αυτό γιατί αλλιώς είναι τα πράγματα αν πας για ένα εργαστήριο για επισκευές και αλλιώς αν πας για ένα κατάστημα εμπορικό που να κάνεις και επισκευές.
Για τα προγράμματα να ξέρεις ότι τα χρήματα στα δίνουν για να αγοράσεις εξοπλισμό κτλ και θα πρέπει να έχεις τιμολόγια γι αυτά και είναι πιθανόν να γίνει έλεγχος δηλαδή μην έχεις π.χ μια γεννήτρια 20 ετών και πας και κόψεις τιμολόγια να φαίνεται για καινούρια και έρθει ο έλεγχος και μετά τρέχεις...
Και ακόμα και αν μπεις σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα μην στηρίζεσαι 100% πάνω του γιατί βλέπεις τι γίνετε δεν είναι καθόλου απίθανο να σου καθυστερούν για πολλούς μήνες να σου δώσουν τα χρήματα.
Δεν με ενδιαφέρει το εμπορικό, όσο για την επιδότηση αναφέρθηκα για τις εισφορές και όχι για τον εξοπλισμό.
Ας κάνουμε ένα σενάριο να δούμε τι βγαίνει λοιπόν...
Αν κάνεις ένα εργαστήριο και έχεις και κάποιες καλές γνώσεις στα ηλεκτρονικά προφανώς θα κάνεις επισκευές σε τηλεοράσεις,dvd, ενισχυτές κτλ, θα περνάς κεραίες, δορυφορικά κτλ Τί άλλο?
Έξοδα... το ενοίκιο θα είναι.....?
Το οαεε θα είναι 250 ευρώ το μήνα
Η Δεη θα είναι 50 ευρώ το μήνα
Το τηλέφωνο θα είναι 50 ευρώ το μήνα
Το νερό 10 ευρώ το μήνα
Ο λογιστής 35 ευρώ το μήνα
Ο μισθός σου πες να είναι 1000ευρώ το μήνα
άρα έχουμε 1395 ευρά τον μήνα σύν το φπα 23% έχουμε 1716 ευρώ συν το ενοίκιο. Τόσα δηλαδή θα είναι τα ελάχιστα που θα πρέπει να βγάλεις το μήνα για να μην μπαίνεις μέσα. Συν τον όποιο φόρο στο τέλος της χρόνιας.
καποια μηχανηματα οπως εργαστηριακα τροφοδοτικα τι πιθανοτητα υπαρχει να τα δηλωσεις σαν ιδιοκατασκευη?
υπαρχει δυνατωτητα να βγαλεις μπλοκ-τιμολογιο αγωρας για να μπορεις να αγωρασεις
πραγματα απο ανθρωπους που δεν εχουν τιμολογια οπως παλια μηχανηματα-συλογες εργαλειων απο πεθαμενους-
ιδιωκατασκευες και λιπα,με αυτο το τιμολογιο μπορεις να δηλοσεις οτι αγωρασες [π.χ.απο τον παλιατζη]
ενα εργαλειο,,,,,,,,για να τα κατεχεις νομιμα μεσα στον επαγγελματικο σου χωρο.
αλλα αυτα τα εργαλεια δεν μπορουν να δηλοθουν σαν εξωδα σε αιτηση επιδωτησης απο τον ΕΟΜΧ Η ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ.
Αν θελεις να τα πουλησεις πρεπει να εχεις τιμολογιο πωλησης αγαθων η να
εχει ο αγωραστης σου τιμολογιο αγωρας σαν το παραπανω,αλιως η συναλαγη
θεωρειται παρανομη για φοροδιαφυγη.
προσεξε εαν τα εχεις φτιαξει ο ιδιος γιατι δεν μπορεις να τα δηλωσεις σαν ιδιοκατασκευη και 1 λογος επιπλεον οτι ειχα 22 χρονια εργαστηριο σε περιπτωση που θελω να το ξανανοιξω η να κανω εταιρεια με καποιον αλλον συναδελφο ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΙ ΓΛΥΤΟΝΟΥΜΕ ΕΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΦΣΟΡ
δεν θα δηλωσεις οτι τα ευτιαξες εσυ,,,,,,,θα δηλωσεις οτι τα αγωρασες απο συλεκτη και θα κοψεις
και το αναλογο παραστατικο [τιμολογιο αγωρας]πληρωνοντας εσυ τον φορο,,,,δεν καιρδιζεις τιποτα αλλο
απο το να τα νομιμοποιησεις στην κατωχη σου.
Τωρα για τις οφσορ το μονο που ξερω ειναι οτι πρεπει να συνεργαστεις με εταιρια του εξωτερικου και
να ανταλασετε προιωντα για να μην πληρωνετε ΦΠΑ.,,,,,εσυ του στελνεις ενα προιων που κατασκευαζεις
με πολυ χαμηλη τιμη στο τιμολογιο και αυτος στο ξαναστελνει με την κανωνικη τιμη και ετσι ξεπλενεις
χρηματα και εσυ κανεις το ιδιο για αυτον αλλα πρεπει να εχεις χαρτια ισαγωγεα.
Οι ενδωκοινωτικες συναλαγες δεν επιβαρυνωνται με φπα.[το συστιμα ειναι σαπιο]
Γιατι αλλο νομιζες οτι εχουν οι πιο πολλοι πολιτικοι οφσορ εταιριες?
για πρωτη φορα εγραφη στο τεβε ειναι 430 το διμηνο.η φορογια ειναι 45 τοις εκατο αλλα για καποιο ποσο και πανω αν δεν κανω λαθος πανω απο 35χιλ ευρω το χρονο,επιμελητηριο ειναι μια φορα το χρονο κανα 30αρι ευρω.σε γενικες γραμμες δεν ειναι οτι καλυτερο το τεβε αλλα πιστευω οτι αμα εισαι καλος στην δουλεια σου δεν θα εχεις προβλημα ενα μεροκαματο θα το βγαζεις..μπορεις και να πουλας με μπλοκακι αλλα μαζι με εγκατασταση δηλ ενα δορυφορικο πιατο + την εργασια.. Ποιο ευκολο ειναι να κανεις εναρξη και πολυ ποιο δυσκολο να κανεις διακοπη.
Αν ξέρει κάποιος αν θέλω να νοικιάσω ένα μαγαζί που ο προηγούμενος νοικάρης έκανε την ίδια δουλεία και τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί,
θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα? θα χρειαστεί να πληρώνω περισσότερους δασμούς-φόρους?
Εξαρταται απο τις διαθεσεις του εφορου.. Λεγεται φημη και πελατεια, και μπορει να φορολογηθει επιπλεον εφαπαξ,
Οι "δασμοί" είναι για τις εισαγωγές...
Οι φόροι και η "υπεραξία" έχουν νόημα όταν αγοράζεις, πουλάς ή κλείνεις (!) μια επιχείρηση. Ο "αέρας" του καταστήματος θα μπορούσε να ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αλλά τη "μεσαιωνική εποχή" (σήμερα) θα τον κατηγορούσες για "μάγο" (αν πιστεύει σε σίγουρο κέρδος).
Σε περίπτωση που κάνεις έναρξη επιτηδεύματος ή μεταφορά έδρας απλά θα χρειαστεί να περάσει υπάλληλος της εφορίας για αυτοψία (ότι υπάρχει η έδρα).
G
Σας ευχαριστώ!
Θα ήθελα αν ξέρει κάποιος να μου πει, πόσο είναι μια λογική αμοιβή για έναν λογιστή που θα αναλάβει μια ατομική επιχείρηση χωρίς υπαλλήλους,
με στόχο αυτής επισκευές,κατασκευές,αυτοματισμοί και κάποιες ενδοκοινοτικές αγορές που μπορεί να γίνουν,
σε ένα γραφείο που μου σύστησαν μου είπαν 75€+23% το μήνα και μου φάνηκαν αρκετά εξυπηρετική και ενημερωμένη , τι τιμές περίπου παίζουν +/-?
Και μια τελευταία άν κάνω την έναρξη τώρα θα πληρώσω την έκτακτη εισφορά ελεύθερου επαγγελματία του 2011 και φυσικά του 2012 (σε 2-3 μήνες).
νωμιζω οτι σου ειπαν ακριβα
η ταριφα ειναι 550-600ευρο τον χρονο μαζι με την δηλωση.
και αν ψαχτης θα βρεις και με 450-500 ευρο τον χρονο,,,,
κανε μια ερευνα εδω =http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?act=idx
και θα ανοιξουν τα ματια σου σε πολλα πραγματα,,,