πώς μπορώ να τοποποιήσω ένα ραδιόφωνο ωστε να πιανει στην μπάντα των VHF?
ειναι παρανομο(μονο ληψη οχι εκπομπη)
συγκεκριμενα θέλω να μπορώ να λαμβάνω αεροπορικές εποικοινωνιες.(υπάρχει κίνδυνος παρεμβολών?)
Printable View
πώς μπορώ να τοποποιήσω ένα ραδιόφωνο ωστε να πιανει στην μπάντα των VHF?
ειναι παρανομο(μονο ληψη οχι εκπομπη)
συγκεκριμενα θέλω να μπορώ να λαμβάνω αεροπορικές εποικοινωνιες.(υπάρχει κίνδυνος παρεμβολών?)
Το σήμα αυτό των αεροπορικών επικοινωνιών πρέπει να είναι κωδικοποιημένο, άρα αυτό που χρειάζεσαι είναι έναν αποκωδικοποιητή, και δεν νομίζω πως υπάρχει έτσι ελεύθερα κάποιο τέτοιο κύκλωμα και για λόγους νομιμότητας και να το είχε κάποιος δεν θα έπρεπε να το δώσει, δλδ αυτό που ζητάς είναι να ακούς την επικοινωνία για παράδειγμα του πιλότου με τον πύργο ελέγχου, αυτά φίλε δεν νομίζω πως γίνονται στα πλαίσια της νομιμότητας...
Χωρίς πλάκα γιατί δεν δοκιμάζεις μιας και σπουδάζεις ηλεκτρονικά να σχεδιάσεις εσύ έναν τέτοιο αποκωδικοποιητή. :wink:
Πάντως σκέφτηκα κάτι άλλο σε περίπτωση που μιλάς για την πολιτική αεροπορία είναι πολύ πιθανό να μην είναι κωδικοποιημένο το σήμα, σε αυτή την περίπτωση για να ακούσεις αυτές της συχνότητες, αν θυμάμαι καλά είναι πιο κάτω από τις ραδιοφωνικές συχνότητες, θα πρέπει να μετατρέψεις τον τοπικό ταλαντωτή κατάλληλα ώστε να μειωθεί το φάσμα των συχνοτήτων συντονισμού και να μπορέσεις να ακούσεις τις συχνότητες αυτές. Αν δεν ανεβάσεις το σχέδιο του ραδιοφώνου σου δεν θα μπορέσει κανείς να σε βοηθήσει ουσιαστικά ( ας μην είμαι και απόλυτος΄), εγώ τουλάχιστον...
Συνήθως τα σήματα τον αεροσκαφών είναι κωδικοποιημένα και μάλιστα αυτά των μαχητικών. Οταν ήμουν εγώ σε μάχιμη μοίρα, χρησιμοποιούσαμε ένα τέτοιο σύσυστημα κωδικοποίησης.
Αν μιλάς για πολιτική αεροπορία θα πρέπει να φτιάξεις κάτι μεταξύ 118ΜΗΖ και 136ΜΗΖ με αποδιαμόρφωση ΑΜ.Κυκλοφορούν σχέδια αλλά ίσως παιδευτείς στον συντονισμό των ενδιάμεσων σταδίων.Για πολεμική αεροπορία μην το ψάχνεις.Μιλάμε πάντα για λήψη.
Μάριος
καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντησεις. μιλάω για πολιτικη αεροπορια και μονο λήψη . ειναι παρανομο?
να τροποποιήσω ένα ραδιώφωνο γίνεται?(η μπάντα είναι λιιιγο πιο ψηλα)
@JIMKAF δεν σπυδάζω ηλεκτρονικα φίλε μου(βασικα δεν σπουδάζω καθόλου πρώτη λυκείου θα πάω)
παρε ενα ραδιοφωνο που πιανει αυτη τη μπαντα 15 ευρω κοστζει.Και δεν ειναι παρανομο , να ακους τον πυργο ελεγχου.
να παρεμβαλεις ειναι παρανομο.
και που μπορώ να το βρω?
(προτιμω να κάνω κάτι μονος μου έτσι για την μαγκια-αν ειναι ευκολο βέβαια)
αν θελεις να παιδευτεις κανε το εξης :
παρε ενα αναλογικο ραδιοφωνο παλιο και πειραξε μια μια τις βιδουλες του μεταβλητου πυκνωτη επιλογης συχνοτητας (ειναι τετραγωνος διαφανες με 4 βιδες πανω του )μια απο αυτες αλλαζει την συχνοτητα ληψης του, σιγα σιγα ομως για να βρεις ακρη , και θα δεις οτι ο σταθμος που παιζει στους 108 θα ειναι στο ραδιοφωνο σου 107 , 106 κλπ.
Αν και θελεις 10 ΜΗΖ τουλαχιστον μεταβολη ισως να εισαι τυχερος και ανεβει τοσο, δοκιμασε το αξιζει τον κοπο και δεν κοστιζει τιποτα,τα αναλογικα ραδιοφωνα τα εχουμε πεταμενα απο δω κι απο κει .
σε καταστημα με ηλεκτρονικες φτηνες μικροσυσκευες πχ Θεσνικη ειναι η στοα Β.Ηρακλειου , Αθηνα μαλλον στοα Φέξη κλπ.Οχι καταστηματα με τηλεορασεις πλυντηρια και υπολογιστες αλλα κανε καμοια βολτα στην περιοχη σου κατι θα βρεις .Ψαξε και στο νετ κατι θα βρεις.
@darthtony φίλε μου με συγχωρείς δεν κατάλαβα καλά πάντως μπράβο που ασχολείσαι με τα ηλεκτρονικά από νωρίς, δεν ήξερα ότι δεν είναι παράνομο να ακούς τους πύργους ελέγχου. Ο.Κ. τότε... :wink:
το ολοκληρωμένο λέει: UTC FD218 TA7613PB .έχει διακοπτη επιλογής μπάντας FM/AM.
τι να κάνω?
http://img380.imageshack.us/my.php?i...dio0052fx5.jpg
edit: βρήκα αυτο:
http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...CTA7613AP.html
ειναι το UTC TA7613AP (ενώ το δικό μου είναι το "PB")
Ο διακόπτης FM/AM δεν νομίζω να παίζει κανένα ρόλο εχει να κάνει με την αλλαγή ως προς τη διαμόρφωση του σήματος κατά συχνότητα----->FM και κατά πλάτος ------>AM. Κάνε αυτό που λέει ο Jeik παίξε με τις βιδούλες του μεταβλητού πυκνωτή στην φωτογραφία που ανέβασες φαίνεται.
οταν λετε να παιξω πως ακριβώς? να τις βιδωσω ή να τις ξεβιδώσω? δεν μπορώ να τον αντικαταστήσω με μεταβλητο άλλης τιμης?
@JIMKAF οκ man δε παρεξηγήθηκα :-)
@darthtony όλα καλά ρε φίλε , ναι ναι αυτό κάνε βέβαια μία από αυτές θα αλλάζει τη συχνότητα λήψης πειραξέτες και κάποια στιγμή αν είσαι τυχερός κάτι μπορεί να ακούσεις :wink:
Λοιπόν για να είμαστε τυπικοί ισχύουν τα παρακάτω για την ακρόαση και την χρήση δεκτών με scanner:Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα από darthtony
Απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένων τύπων εξοπλισμού όπως ανιχνευτές ραντάρ οδικής κυκλοφορίας και σαρωτές του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων
Η χρήση εξοπλισμού για ανίχνευση ραντάρ τα οποία χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ταχύτητας των οχημάτων με σκοπό την εφαρμογή των σχετικών κανόνων οδικής κυκλοφορίας, καθώς και εξοπλισμού σάρωσης ραδιοσυχνοτήτων (scanners) απαγορεύεται πλέον να γίνεται χωρίς άδεια.
Με τη δημοσίευση του νέου Νόμου 3431/3-2-2006 «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 24 παρ. 19 αυτού «απαγορεύεται η χωρίς άδεια διάθεση, κατοχή και χρήση εξοπλισμού με δυνατότητα:
α) αποκρυπτογράφησης απορρήτων ή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ή
β) λήψης εκπομπών, που γίνονται από εξοπλισμούς κρατικών υπηρεσιών για την εφαρμογή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας ή
γ) σάρωσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και συγχρόνως παρακολούθησης και αποκωδικοποίησης εκπομπών που δεν προορίζονται για λήψη από το ευρύ κοινό».
Η διαδικασία χορήγησης σχετικής άδειας θα καθοριστεί με σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Σχετικό link http://www.eett.gr/gr_pages/telec/Ra...canners_gr.htm
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος κάνει ακρόαση στην μπάντα της πολιτικής αεροπορίας οπότε μόνο καρφωτά θα έχεις πρόβλημα....
Όταν τα λέω εγώ ότι μάλλον είναι παράνομο...
χμμμ. τώρα με βάλατε σε σκέψεις. δεν υπάρχει περίπτψση παρεμβολης?
Για να παρεμβάλεις θα πρέπει να εκπέμψεις εσύ δεν έχεις πομπό αλλά δέκτη.
δοκίμασα να παίξω με τις βιδούλες, που μάλλον είναι μεταβλητοι πυκνωτες(λένε πάανω c1 κλπ.) και με το ραδιόφωνο ρυθμισμένο σε AM , αλλά τιποτες.)
τι λετε?
Γύρνα σε FM και ξαναδοκίμασε μπορεί κάτι να αλλάξει μην περιμένεις και πολλά. c1 ---------> capasitor πυκνωτής ελληνιστί :wink:
ναι το ξέρω οτι c1= πυκνωτης. οταν λες στα fm ενοεις να προσπαθήσω στα fm να πιασω η να το ρυθμήγσω στα fm και μετά να γυρήσω στα am?
πάντως δοκιμάσα και στα fm λίγο, βρήκα έναν πυκνωτή που επηρεάζει αρκετά τη συχνότητα, αλλά στα am φαίνεται να μην κάνει τπτ. όπως και οι άλλοι 3...
(πχ ο ένας ρύθμιζε την ένταση..
όχι δοκίμασε μόνο στα fm
οκ θα το δοκιμασω σε λιγο....
κατι άλλο που σκέφτηκα: αποτι κατάλαβα, έχει 5 μεταβλητούς πυκνωτες(οι 4 βίδες, και αυτος που ρυθμίζει κανονικά τη συχνότητα.) να ρυθμίσω τον μεγάλο (που επηρεάζει και πιο πολύ τη συχνότητα) στη μέγιστη συχνότητα, να μετρήσω την τιμή του, και να τον ανιτκαταστήσω με έναν άλλον, μεγαλύτερου εύρους. τι λέτε? το θέμα είναι πως να τον ξεκολλήσω, (ειναι στο ίδιο πακέτο με τους άλλους...)
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να έχεις υπομονή και επιμονή στο διάβασμα πάνω σε αυτά που αγαπάς, το ραδιόφωνο είναι κάτι απλό αρκεί να μπορείς να το καταλάβεις και για να το καταλάβεις και ακόμα περισσότερο να το "πειράξεις" θα πρέπει να ψάξεις να βρείς και να κατακτήσεις το θεωρητικό υπόβαθρο που υπάρχει πίσω από αυτό. Το να σου πεί κάποιος εδώ μέσα το τι να κάνεις έτσι τυφλά δεν θα σε βοηθήσει ειδικά στην ηλικία που είσαι... :wink: Αρχικά ψάξε το πως λειτουργούν οι πυκνωτές και έπειτα αν έχεις και τα μαθηματικά που χρειάζονται μελέτησε την λειτουργία των RLC κυκλωμάτων που αποτελούν την βάση για νακαταλάβεις το πώς λειτουργεί το ραδιόφωνο και στην τελική το πως θα κάνεις αυτό που θές, υπάρχει ένα εκπληκτικό βιβλίο για την ηλικία σου που σίγουρα θα σε βοηθήσει είναι το εξής: "Το ραδιόφωνο είναι πολύ απλό" του Ε.Aisberg μετάφραση του Γ. Βουδούρη το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα ψάξτο πάντως... :wink: φιλικά πάντα!
φιλε μου πολύ σωστο αυτο που λες...
πιστεύω οτι τα βασικά για τα ηλεκτρονκα τα κατεχω(τι ειναι πυκνωτης, τι κανει κλπ)-οχι τελεια βεβαια-
τωρα για το ραδιόφωνο που λές θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω.. (πως δουλεύει) αν έχεις καμια καλή ιστιοσελίδα υπόψιν σου ρίχτην!
πίσω στο θέμα τωρα...
τι λέτε?
Εγώ στα είπα αυτά γιατί ρωτάς τι πυκνωτή να βάλεις... :lol:
Αρχικά ανέβασε το ηλεκτρονικό σχέδιο της πλακέτας και τις τιμές των στοιχείων της αλλιώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
το σχεδιο πως θα το βρω?
για ποια στοιχεία θες τιμες?
Το πώς θα βρείς το σχέδιο είναι ένα ζήτημα ψάξε στο νετ
δεν νομίζω να υπάρχει (AE/2140 της proline)
δες τι σου εχω :)
http://www.screenshots.cc/thumb/thumb_fc28d9f7.jpg
βεβαια προερχεται απο ενα πολυ παλιο βιβλιο (πανω απο 20 χρονια) και δεν το εχω φτιαξει...
το AF118 δεν ξερω αν θα το βρεις αλλα νομιζω θα υπαρχουν τπτ αντοιστιχα
Υπαρχει μια περιπτωση να ειναι παρανομο αλλα δεν γνωριζω τους νομους για να ειμαι 100% σιγουρος.Αυτο που με κανει να λεω οτι δεν ειναι παρανομο ειναι οτι στην αγορα κυκλοφορουν απειρα ραδιοφωνακια που καλυπτουν τηv airband , και πολυ απλα ακους την συνομιλια και καποιες εντολες κλπ απο τον πυργο ελεγχου.Nα τονισω οτι σιγουρα δεν ακουμε ολες τις συνομιλιες γιατι οντως γινονται και σε αλλο συστημα κρυπτοφωνιας και με αναπηδηση συχνοτητας και σε αλλες μπαντες πολυ πιο ψηλα.Το ραδιοφωνο που εχω αγοραστηκε απο θεσ/νικη στοα Β Ηρακλειου οποτε αν ειναι παρανομο αυριο το πρωι ας πανε να μαζεψουν τον εμπορο που το εχει στη βιτρινα.Ακουω συνομιλιες απο : Οδικη βοηθεια , ΤΑΞΙ ,και πλωτα σκαφη ιδιωτων στο δικο μου , και να τονισω οτι πιανει μονο fm συνομιλιες απο τους 54 εως 176 ΜΗΖ !!!! το αγορασα 10 ευρώ.Και επισις καναλια CB απο 1 εως 40 σε ΑΜ διαμορφωση.
ουπςςςς μολις ειδα ολα τα ποστ και απ οτι βλεπω στο ποστ του συντονιστη οντως ειναι παρανομο σε οτι αφορα κρατικο οργανισμο και ειναι λογικο βεβαια οποτε παω πασο , αλλα αν ακους πχ τα ταξι ? ειναι ? .
@Νemmesis: σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου αλλά έχω μια ερώτηση: ο μετασχηματιστή τι ρόλο βαράει?
Καλά Nemmesis είσαι κορυφή... καταπληκτικό σχέδιο :!:
Ζητω συγνωμη για την λαθος αναφορα που εδωσα οτι ακουσα την πολιτικη αεροπορια αφου ο δεκτης μου αποδιαμορφωνει μονο FM στους 54-176 ΜΗΖ ενω η αεροπορια ειναι σε AM , μαλλον κατι αλλο ακουγα κι οχι πυργο ελεγχου.Για τα υπολοιπα ΤΑΞΙ , Οδικη βοηθεια και ιδιωτικα σκαφη ισχυει.
Αν φτιάξει κανείς τον δέκτη ας μας πει εντυπώσεις .
Εδώ βρήκα ότι πουλιέται το τρανζίστορ .
http://en.marketgid.com/goods/1446/9851/
Δεν ξέρω βέβαια το κατά πόσο ισχύει .
δεν ξερω... κανενας ποιο παλιο θα ξερει... αλλα νομιζω ειναι κατι μικρα μετασχηματιστακια που εχουν μερικα παλια ραδιοφονακια... ας απαντησει κανενας απο τους παλιουςΠαράθεση:
Αρχικό μήνυμα από darthtony