Κώστα καλά το σκέφτηκες, αν βγάλεις το ακροφύσιο απλά ανέβασε τη ροή.
Κώστα καλά το σκέφτηκες, αν βγάλεις το ακροφύσιο απλά ανέβασε τη ροή.
Αν θελεις δες την δικη μου εμπειρια εδω: http://www.hlektronika.gr/forum/show...=53832&page=14
σχετικα με τις ρυθμισεις στο μυνημα #138
Ένα temp profile που χρησιμοποιώ εγώ είναι το παρακάτω
οι χρόνοι έχουν να κάνουν και με την θερμοκρασία, όχι αυτές που δείχνουν τα οι σταθμοί αλλά της κανονικές (εξωτερικό probe ή ir θερμόμετρο)
Συνημμένο Αρχείο 22010
θα συμφωνησω απολυτα οτι η θερμοκρασια που δειχνει ο 852......ειναι οτι νανε
απο προσωπικη εμπειρια σε προσπαθεια για reflow σε μεγαλο τσιπακι gpu -bga απο λαπτοπ
χωρις κανενα ακροφυσιο στην μυτη.....για να μπορεσω να φτασω τους 235 βαθμους επανω στο
τσιπακι (τσεκαρισμενη θερμοκρασια με ir θερμομετρο)......το ρυθμισα στους 450 c !!!!!!!!!!
και ροη στο 6
ααααα ξεχασα να πω οτι η πλακετα ηταν καλα προθερμασμενη.
επειδη προσωπικα με ενδιαφερει πολυ το reflow σε gpu απο λαπτοπ
αρχιζω να σκεφτομαι μηπως πρεπει να αγορασω ενα ακροφυσιο τετραγωνο ακριβως στα μετρα της
gpu......μηπως ετσι βοηθεισει στο να πιασει πιο ευκολα και γρηγορα θερμοκρασια η gpu
Δες εδω http://www.hlektronika.gr/forum/show...=53832&page=14 στο μυνημα #138 πως μπορεσα εγω να κανω δουλεια.. Παντα με τετραγωνο ακροφυσιο και βαση ωστε να παταει σταθερα και να εχεις τα χερια σου ελευθερα..
ας περασουμε και στο επομενο θεμα.....αφου λοιπον τελειωσουμε ενα reflow....πρειπει να καθαρισουμε τα καταλοιπα απο τα διαφορα gel-flux
μεχρι στιγμης δεν εχω βρει καποιο καλο sprey καθαρισμου
ολα τα δηθεν flux-off δεν καθαριζουν 100%
οποτε διαλυτικο νιτρου και πινελακι ειναι η κατα την γνωμη μου η καλυτερη λυση
.....επειδη ομως ειναι πολυ τοξικο θελω να βρω κατι καλυτερο σε sprey
και μια αναμνηση απο τα παλια
δεν θα ξεχασω το καλυτερο καθαριστικο σε sprey.......philips μπλε
το εριχνες επανω σε καμενα λαδια αυτοκινητου....και τα εξαφανιζε χωρις ιχνος απο καταλοιπα
οτι και να εχω δοκιμασει μετα απο αυτο .....ουτε τοσο καλα καθαριζει.....αλλα το κυριοτερο...ολα αφηνουν καταλοιπα
reflow στο gpu chip θα κανεις δουλεια αλλα για ποσο θα δουλεψει;;
δεν εχετε και αδικο
....αλλα αυτη την στιγμη ειμαι στο πρωτο σταδιο.....reflow .....αργοτερα το reballing
.....γιαυτο και προσπαθω να κανω το reflow οσο καλυτερο γινετε
.....στην δικη μου περιπτωση το μεγαλο ποσοστο επιτυχιας που εχω στο reflow
το καταφερνω στην πολυ προσεκτικη εφαρμογη ολων το παραμετρων........πχ προφιλ θερμοκρασιας
αλλα το κερασακι στην τουρτα ειναι πρωτα το μπολικο υγρο (νερο)non clean flux πρωτα απο κατω με ενεση ινσουλινης
.....να μουλιασει καλα το κατω μερος
και μετα ενα περασμα με τζελ.....γυρω γυρω........δηλαδη με λιγα λογια πολλα υγρα !!!
....και στο τελος πολλα καταλοιπα.......γιαυτο ψαχνω κατι καλο για καθαρισμα !!
και μιάς και πιάσαμε το θέμα το reflow !
να πούμε επίσης οτι δεν αρκεί ενα reflow ή δεν φταίει το reflow που έχει μέγιστο χρόνο ζωής !
όλο το θέμα πρίν φτάσει στο να χρειάζεται reflow ξεκινάει απο τις αυξημένες θερμοκρασίες τις κάρτας !
αυτό ειναι και το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί !
στο νετ κυκλοφορούνε πολλές λύσεις , απο χρήση ενος κέρματος χαλκού ανάμεσα στην ψύκτρα και στο GPU μέχρι και ειδικά κομμάτια χαλκού που ταιριάζουν γάντι !
επίσης είναι απαραίτητη η χρηση σοβαρής πάστας για την σωστή απαγωγή της θερμότητας , και ο συχνός καθαρισμός απο κατάλοιπα !
σε μερικές περιπτώσεις αμα παίρνει καλές είναι οι επιπλέον τρύπες για να αερίζεται όλο το εσωτερικό ή ένα πιο δυνατό blower
αν γίνουν όλα αυτά , και το μηχάνημα καθαρίζεται συχνά και δεν ξαναπιάσει μαλιά , τότε το reflow μπορεί να κρατήσει και για πάντα !
Αναλόγως και την κατάσταση από τα μπαλάκια του chip, συνήθως η υπερβολική αύξηση θερμοκρασίας τίνη να τα μεταφέρει προς άλλες θέσης.
Οπότε πρέπει να προσέχεις μην μετακινήσεις τα μπαλάκια του.
Λογικό ακούγεται, και τα δικά μας αν μας τα πειράζουν τα παίρνουμε και χαλιόμαστε.
Μετά από αρκετό καιρό αποτοξίνωσης, σήμερα ξαναέκανα χρήση, hotair. Όμως, ενώ το ολοκληρωμένο βγήκε εύκολα, κάποια pads από το motherboard και κάποια από το chip τα "πήρα στο χέρι", όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Θα ήθελα να ρωτήσω τα παιδιά που ασχολούνται πιο συστηματικά με το σπορ, και κυρίως με το ξεκόλλημα μεγάλων BGA, αν συναντούν καμιά φορά αυτό το πρόβλημα και πως δεν....
Επίσης, στο καθάρισμα του motherboard από την παλιά κόλληση, βαίνουν όλα καλώς ή συμβαίνουν ατυχήματα του τύπου "ουπς, το γ@μησ@"...Ή συμβαίνουν μόνο σε μένα?
Μια χαρά βγαίνουν ρε θάνο, πως σου έγινε έτσι.
Όταν το σήκωσες μην δεν είχε λίωση η κόληση ακόμη.
Για δοκίμασε να βάλεις κόλληση στης τρύπες μήπως είναι χαλκός αυτός.
Σπύρο είχε λιώσει η κόλληση (λέω τώρα), γιατί σηκώθηκε εύκολα το ic. Υποτίθεται ότι στη φωτογραφία είναι και καθαρισμένο το motherboard.
Σε άλλο mobo μου βγήκε πιο καλά!!
Θα βάλεις αρκετό flux επάνω και μετά με το κολλητήρι και την κόλληση θα το στρώσης και θα φύγουν τα πολλά
και τέλος τα ψιλά, ξανά flux και φιτίλι προσεχτικά.
για οποιον εχει ορεξη για διαβασμα-γνωση
ενας πολυ καλος οδηγος (με πολυ ζουμι)
ειναι το παρακατω pdf της renesas ((5,6mb)
http://www.renesas.eu/prod/package/manual/
στην σελιδα 88 εχει μια πολυ καλη πατεντα για reflow
με ενα εξαρτημα που στελνει την ροη του ζεστου αερα κατευθειαν κατω sτις μπιλιες
χωρις ετσι να ταλαιιπωρητε το ιδιο το bga
αραγε υπαρχει κατι τετοιο στην αγορα ?
διαφορετικα βλεπω οι τορνοι να περνουν μπρος!!!
Κάποια DIY πατέντα θα είναι αυτό που λες με μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
Τι νομίζεις να γίνει αν στήλης ζεστό αέρα κάτω από το bga,
για reflow χλομό το βλέπω το πιθανότερο μετά να θέλει και rebaling.
αγαπητοι φιλοι ανακαλυψα ισως το καλυτερο forum για reballing
www.reballing.es
ειναι στα ισπανικα αλλα με ενα translation tool καντε μετατροπη στα αγγλικα και ειστε οκ
oποιος εχει ορεξη και δειψα....για reballing.......σιγουρα κατι θα κερδισει απο αυτο το forum
τελικα οι ισπανοι ειναι πολυυυυυυυυυυυ μπροστα !!!
μετα απο ωρες μελετης αυτου του forum.....παω σφερα για
ACHI PRO SC......ενα κινεζακι.....που για τα λεφτα του ειναι οτι καλυτερο
Πόσο κοστίζει?
Και ο Jovy είναι αρκετά καλός για τα λεφτά του, το θέμα είναι οτι οι τιμές σε αυτά τα stations είναι στο χιλιάρικο και άνω.
Αν το κάνεις επαγγελματικά η γενικά βγάζεις συμφωνώ για αγορά.
Δεν μπορεί όμως ο καθένας να πάρει στο σπίτι του.
Οι Ισπανοί απλά χρησιμοποιούν soldering profiles κλπ, έχει μερικά καλά tips μέσα.
α ρε κωστα ποροθηκες πολυ.....
η καλυτερη τιμη που βρηκα για το ACHI PRO SC ειναι 800+φπα+ 50 ευρω μεταφορικα.....περιπου ολα
δηλαδη 1000 ευρω παραδοτεο εδω.......απο ισπανια......ετσι δεν εχουμε προβλημα τελωνειου
απο κινα το βρηκα 650 ευρω παραδοτεο εδω.....αλλλα δεν εχω ορεξη να μαλωνω με τελωνεια
ειναι τεραστιο και βαρι......25 κιλα......οι τελωνιακοι θα το περασουν για αξονικο τομογραφο.....και καταλαβενετε!!!
ο Jovy ειναι 50% ακριβωτερος χωρις να εχει κατι καλυτερο επανω του......η μαλλον για μενα αρνητικα εχει :001_rolleyes:
ποια ειναι τα αρνητικα του για μενα ?
1) εχει ασπρο irda και οχι dark......μαμαει τα ματια
2) εχει μικροτερο προθερματηρα......ο achi εχει τεραστιο .....σε μεγαλες πλακετες.....λαπτοπ.....νομιζω κανει πιο ομοιομορφη προθερμανση
3) o achi οτι και να παθει βρησκεις πιο ευκολα ανταλακτικα.....το ebay βρωμαει.....απο ολα τα κομματια του......βασικα παθαινουν οι 2 εγκεφαλοι θερμοκρασιας που ο ενας ειναι για την προθερμανση και ο αλλος για το irda.....με 100 ευρω εκαστος τους αλλαζεις
αν καποιος φιλος ενδιαφερετε για αγορα .....ας ενωθουμε για καλητερες τιμες.....εγω θα το ψαξω καμια 10-15 μερες και μετα θα προχωρησω
Όντως φαίνεται αρκετά καλός αλλά
1. Η εστίαση μάλλον θα είναι ποιο δύσκολη εκτός αν την κάνεις με το computer
2. Αρκετός είναι και του jovy
3. Και με τον jovy δεν νομίζω να μην υπάρχουν (είναι αρκετά γνωστός)
Κώστα μην νομίζεις πως μόνο με irda heater μπορείς να κάνεις reballing (θέλει και αρκετή προσπάθεια).
Εγώ πάντως είχα πάρει αυτόν http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=54107 και για απλά πράγματα είναι οκ,
και κάτι άλλο θετικό για τον achi, ο δικός μου (T862) έχει 100W λάμπα ο jovy 150W και ο achi αν κατάλαβα καλά 400W (πολύ θετικό για μεγάλα bga).
αγαπητε σπυρο σαφεστατα και τον καλυτερο σταθμο να παρεις.....το reballing δεν μπορει να γινει με το πατημα ενος κουμπιου.....
ειναι δουλεια...του χεριου και του μυαλου
Αναλόγως τα χρήματα που θα δώσεις το κάνει και αυτό.
ε καλα αν δωσεις 100.000 ευρω.......σου στελνουν και μια κοπελα να σε κανει παρεα ......πακετο με το μηχανημα :biggrin::biggrin::biggrin:
Ε ναι!
Μετά ο σταθμός θα παίζει με τα bga και εσύ με την κοπέλα, super!
πιο σωστα......ο σταθμος θα παιζει με τα μπαλακια των gba .....και η κοπελα με τα αλλα μπαλακια.....
αντε να μην φαμε κανε baned μεσημεριατικα:lool::wiink::001_tt2:
ΩΡΑΙΟ !
bga-μπαλάκια .........0-1.
βρηκα και το μηχανακι που λεγαμε
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=MhrarAtiavE
αλλα χαλασαμε την δουλεια με τον εισαγωγεα......μου εδεινε και μια μελαχρινη
.......εγω ομως εχω αδυναμια στις ξανθιες
.....οποτε ειμαι σε μεγαλη σκεψη
Κώστα ενδιαφέρομαι και εγώ για το ACHI PRO SC, είναι εύκολο να μου πεις συγκεκριμένα που το βρήκες?
Εγώ έχω μιλήσει με Αγγλία ( http://thebgastore.com ) αλλα μου είπε πως θα έρθει απευθείας απο κίνα οπότε θα μας γδάρει το τελωνείο
φωτη
απο ισπανια
http://www.satkit.com/b2c/index.php?...LLING+BGA&md=1
το εχει 890+φπα+50 εuro μεταφορικα
εχει και το achi ir6000 σε πολυ καλη τιμη....600+φπα+50 euro μεταφορικα
με λιγοτερα χρηματα περνεις σχεδον το ιδιο μηχανημα
μαλλον ειναι καλητερη επιλογη τελικα
τελικα καταληξα στο t862++ .......280 euro παραδωτεο ελλαδα
σε σχεση με το t862 εχει μεγαλυτερο προθερματηρα
και 3 εναλακτικους φακους διαφορετικου διαμετρου
για αρχη καλος ειναι η επομενη κινηση
achi ir6000.....750 euro παραδωτεο ελλαδα
Κώστα έχω τον ίδιο νομίζω πως οι διαφορές τους είναι μόνο στους επιπλέον φακούς (+2) του ++.