Αν δεν θέλεις να πάρεις set μπορείς να πάρεις μόνο για αυτό.
Ψάξε και με τον κωδικό του στο ebay.
Ας είναι και heat directly, ποτέ δεν ξέρεις...
Κωνσταντίνε έχω βάλει link παραπάνω.
ευχαριστώ παιδιά.... τα έχω δει αυτά...
θέλω τη γνώμη σας για τα σετ που περιλαμβάνουν και το κιτ reballing όπως έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα..reballing+kit
νομίζω ο κωνσταντίνος είχε γράψει οτι είναι καλύτερα να είναι και για solder paste και για reballing
Απ'οτι καταλαβα δεν γινεται να ειναι και για solder paste και για μπαλλακια..Αυτα που γραφουν heat directly ειναι μικρα, ισα ισα με το τσιπ γιαυτο μπορει να θερμανθουν, αρα ειναι για solder paste.
Τα αλλα που μπαινουν στη βαση δεν κανει να θερμανθουν γιατι παραμορφονονται οποτε κανουν μονο για μπαλλακια.
Δεν εχουν διαφορετικο υλικο αλλα διαφορετικο μεγεθος.
Με την πάστα κόλλησης σε συμφέρει να είναι πιό μεγάλο για να μπορείς να το σταθεροποιείς στη θέση του και όσο πιό επίπεδα πάνω στο τσιπάκι γίνεται. Με τη χρήση μαγνητών, clamps κλπ.
Παιδιά είχα πετύυχει αυτό το βίντεο
http://www.youtube.com/watch?v=Nf-BspBQ-bk
Με αφορμή το βίντεο λοιπόν,
Τί γνώμη έχετε για τα universal stencil? κάνουν όντως γι όλα η μόνο για τα μεγάλα bga?? Θα δουλέυε με παστα το ίδιο?τα μπαλακια που βάζει ο τύπος τα έχετε συναντήσει ποτε?περι τίνως προκειται?
@ leosdef: Το εχεις δοκιμασει αυτο; Εγω καναδυο φορες που προσπαθησα μου παραμορφωσε το στενσιλ(μιλαω για στενσιλ 80*80). Οσα heat directly stencils εχω δει ειναι μικρα, ισα-ισα με το chip.
Παιδιά και τα heat directly παραμορφόνουν σε σχετικά μεγάλη θερμοκρασία (φυσικά ποιο δύσκολα λόγο μεγέθούς),
με τα universal είναι πολύ ποιό δύσκολο γιατί κολάνε τα μπαλάκια αναμεταξή τους
Καλημέρα σε όλους!
Δεν είναι λίγο "τσιμπιμένες" οι τιμές της WARTON???:scared:
- Kapton tape 12mm width rolls (1) - £12.76/each
- Future HF Rework Jelly -30g syringe with manual plunger - £21.00/each
Future P2003 No Clean Solder Paste - do you require leaded or lead free?
Τους έστειλα ξανά email για tax-free προσφορά και περιμένω απάντηση...
tax-free? Δεν παίζει μάλλον.
Τσιμπημένες, μια χαρά είναι οι τιμές. Επέλεξες 30γρ σύριγγα είναι λίγο πιό ακριβές. Σε σχέση με άλλες είναι αρκετά φτηνή.
Kapton tape μπορείς να πάρεις και απο αλλού, ebay πχ για να τις βρείς πιό φτηνά. Το καλό με εκεί όμως είναι οτι παίρνεις προιόν που σίγουρα κάνει αυτό που λέει. Υπάρχουν ταινίες που έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία αντοχής αλλα δεν το αναφέρουν.
Όπως και να χει όμως kapton μπορείς να πάρεις απο παντού πλέον. Ίδιο flux απο πουθενά.
Σχετικά καλό flux δεν μπορείς να βρείς με 3 ευρώ, αναγκαστικά πρέπει να πληρώσεις κάτι είτε είναι Amtech είτε ERSA είτε Warton κλπ κλπ
είναι στο δρόμο και αυτά απο WilTec με no-tax
To flux gel αυτό το έχεις δοκιμάσει; Aoyue - Solder Flux Gel 10cc
και αυτό 10g NC-559-ASM flux(RoHS)
Your ordered the following products:pcsProduct Article Nr. Unit pricePrice1xAOYUE-937 Soldering Station, 200°C-480°C
Shipping time: 1-2 Days 90937
42,02 EUR42,02 EUR1xAoyue - Solder Paste 50g
Shipping time: 1-2 Days 91001
4,16 EUR4,16 EUR2xAoyue - Solder Flux Gel 10cc
Shipping time: 1-2 Days 91036
2,94 EUR5,88 EUR1xAOYUE-853Int 480W Hotair Preheater
Shipping time: 1-2 Days 90853
83,19 EUR83,19 EUR1xAOYUE-852A+ SMD-Rework-Station
Shipping time: 1-2 Days 90852A+
83,19 EUR83,19 EURSub-Total, no-tax: 218,44 EUR
Deutsche Post (1 Paket(e)
1 x 8 kg ) + PayPalgebόhr : 22,72 EUR
Total, no tax: 241,16 EUR
Απο ποιά χώρα πήρες χωρίς φόρο?
Η aoyue γενικά δεν είχε flux υποθέτω οτι είναι κάποιοι άλλου κατασκευαστή και αυτοί βάζουν λογότυπο ή το κατασκευάζει εταιρία για αυτούς. Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος. Δεν το έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο.
Ολα τα GEL πάντως είναι καταλληλότερα απο υγρό η πηχτή πάστα.
από τη Γερμανία και WilTec
http://shop.wiltec.info/product_info...2b2b6151115f17
http://shop.wiltec.info/advanced_sea...te+50g&x=9&y=5
WilTec Wildanger Technik GmbH | Visitors & Self-collectors:
Koenigsbenden 12 | Kφnigsbenden 28
52249 Eschweiler | 52249 Eschweiler
USt-IdNr.: DE233170854
SteuerNr.: 202/5763/0797
Register: HRB 12199, Aachen
Managing director: Bernd Wildanger
Frank Wildanger
WEEE-Reg.-Nr.: DE45283704
Tel. +49 (0) 2403-55592 0
Fax +49 (0) 2403-55592 15
http://www.wiltec.info
http://www.blauerTacho.de
Germany representation
καποιο λαθος πρεπει να εχει γινει γιατι βαζουν φορο 19% συνηθως!!
κουφο.:lool:
μηπως οταν ερθει εδω φορολογηθη με 23%.:001_huh:
Ναι με εταιρικό ΑΦΜ. Κι εγώ έτσι το κάνω αλλα δεν έγραψες απο την αρχή οτι χρησιμοποιείς εταιρικό. Μην νομίζει ο κόσμος οτι μπορεί να παίρνει αφορολόγητα.
Με τα snencil για κινητά τύπου <<τραπεζομάντηλο>> :001_rolleyes: ξέρετε τι παίζει ?
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...MlQ1_qHOmwlg3g
Είναι όλα direct heat ? ( δεν το διευκρινίζουν πουθενά στις πωλήσεις )
Είναι προτιμώτερη η χρήση πάστας ή solder balls σε αυτά? ( στα συγκεκριμένα είναι συνήθως μόλις 0,25mm)
H στήριξη των Bga σε αυτά τα stencil γίνεται με μαγνήτες clamps και ότι άλλο βολέυει ? (προφανώς είναι τεράστια για σταθερές βάσεις.)
Αυτά λειτουργούν ΜΟΝΟ με solder paste και απλά τα αγοράζεις, αν είναι direct heat η όχι συνήθως το παίζεις λαχείο. 'Εχουν το καλό οτι κάνεις γρήγορα reball. Με μαγνήτες αλλα την ώρα τησ θέρμανσης χρησιμοποιείς και καμια πλακέ τσιμπίδα για να κρατάς.
Καλημέρα και απο μένα ως καινουργιο και ενθουσιασμένο μέλος με αυτό το forum.
Εχω δει ένα video στο youtube στο οποίο ο τύπος επισκευάζει vga του hp dv6000 με καμινέτο. δείτε το και θα καταλάβετε. ποιά είναι όμως η λογικη?
http://www.youtube.com/watch?v=bnkQNmKauEc
Η λογική είναι ότι σε έναν μήνα κατά 99% θα είναι και πάλι χαλασμένο.
Την επόμενη φορά που θα κάνει το ίδιο γιατροσόφι θα ξανά χαλάσει σε καμιά 15αριά μέρες και κάθε φορά που την ψευτοεπισκευάζει θα χαλάει πολύ ποιο γρήγορα.
Και στο τέλος απλά θα μείνει με μια μη επισκευάσιμη motherboard από τα πολλά θερμικά σοκ.
Η μόνη πραγματική επισκευή είναι reballing και σε μερικές περιπτώσεις αλλαγή του chip.
Αυτό θα το ονόμαζα σαν ένα ερασιτεχνικό reflow profile με μικρή διάρκεια στα αποτελέσματα του.
Αν έκανε λίγο ποιο σωστά την όλη εργασία μπορεί να δούλευε και αρκετό καιρό,
αν θυμάμαι καλά δεν έβαλε κάν flux ούτε έκανε προθέρμανση στην mainboard (δεν αναφέρομαι καν στο προφίλ θερμοκρασίας), και φυσικά δεν είναι και το καλύτερο reflow με γκάζι
τουλάχιστον με αέρα.
Το flux δεν είναι εύφλεκτο.
Εξαρτάται, όλα αυτά τα υλικά όπως και τα λάδια ψύξης κλπ έχουν συγκεκριμένο flash point αν το ξεπεράσεις (γίνεται εύκολα με φλόγιστρο) τότε έχεις ανάφλεξη ή βίαιη αποσύνθεση του υλικού.
Αυτό μεταφράζεται σε καμένα φρύδια, καμένο γραφείο, σπίτι κοκ.
Πείτε τα παίδες γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ο καθένας κάνει το μακρύ και το κοντό του και αυτοπαρουσιάζεται ως επιστήμων και παροτρύνει και άλλο κόσμο να πράξει τις ίδιες μα****ες όλοι οι υπόλοιποι ως κουτοί.
Παιδιά για να οργανωθεί κανείς με εξοπλισμό, η καλύτερη και η πιο οικονομική λυσή είναι η αγορά απο internet όπως έχετε αναφέρει και πιο πανω έτσι? Στην Αθήνα μπορώ σε κανενα μαγαζί πχ φανός να βρω τέτοιο εξοπλισμο?
Παιδιά καλημέρα και καλώς σας βρήκα,
Είμαι νέο μέλος στο forum και νέος στο χώρο των ηλεκτρονικών.
Μετά τη μελέτη του συγκεκριμένου θέματος, θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε κάποια υλικά που θέλω για να στήσω το εργαστήριο μου.
Θα ασχολούμαι κατά κύριο λόγο με μητρικές laptop και Η/Υ.
Αυτά που έχω βρει είναι τα εξής:
Σταθμός Κόλλησης
Σταθμός Κόλλησης & Αποκόλλησης
Απορροφητής καπνού με φίλτρο
Solder Paste
Solder Flux
Tweezers
Desoldering Wick
Lifting Device
Preheating Station*
*Γι' αυτό που έχω ένα ερωτηματικό αν θα κάνει είναι το preheater, λόγο του μεγέθους της επιφάνειας θέρμανσης.
Επίσης για το reballing κατέληξα, από αυτά που διάβασα στο θέμα, ότι ο τρόπος με τις περισσότερες επιτυχίες στην επισκευή είναι με direct heat stencils και solder paste σε συνδυασμό με ένα καλό flux για κόλληση και αποκόλληση.
Πάνω σε αυτό έχω τρεις ερωτήσεις
α) Πώς γίνεται, π.χ. με μαγνήτες, η στήριξη του direct heat stencil στο chip? (κάποια εικόνα θα βοηθούσε),
β) το reballing γίνεται μόνο στο chip? και
γ) Μετά την αφαίρεση της κόλλησης από το chip και το board χρησιμοποιούμε αλκοόλ για το καθάρισμα ή κάτι άλλο?
Αυτά τα ολίγα για τώρα :lool: !!!
Ελπίζω να μη σας ζάλισα παρά πολύ!
Κάλως ήρθες Γιώργο.
Δεν είδα hot-air ή ir-heater για τα άλλα είναι τη σε βολεύει συνήθως όλα δουλεύουν (με κάποια προσπάθεια)
α. δεν χρειάζεσαι τίποτα απλα βάζεις το stencil πάνω στο chip και κατά κάποιο τρόπο κολλάει με το flux.
β. ναι
γ. ναι ή για ποιο φτηνά ασετόν.
βρήκα αυτό το θέμα και είπα να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου !!!
χθές για πρώτη φορά κατάφερα να αλλάξω με συμβατικά εργαλεία ενα SMD FTDI usb serial converter
είναι ενα smd ψηιπακι με 2-+20 ποδαράκια !!!
το άλλαξα και η συσκευή ΔΟΥΛΕΨΕ !!!!!!
η συγκίνηση μου δεν περιγράφεται !!!!
στον αποκόλληση βέβαια χρησιμοποίησα ChipQuick !και η κόλληση έγινε με την μέθοδο , πλυμήρα !!!
(με πολύ καλάι που το τραβάει με το κολλητήρι ενώ έχεις μπόλικο flux )
EYTYXIA !!!!!! νιώθω μάστορας με @@ (και όχι @@ μάστορας !)
Κι εγώ πολλές φορές κλαίω, καμιά φορά ξυπνάω 3-4 το πρωί επειδή θυμήθηκα τι έκανα και ξανακλαίω. :)
Γιώργο άσχετα με την επιφάνεια θα χρειαστείς σίγουρα προθερμαντήρα, επίσης το 100% των πλακετών που θα πιάσεις είναι lead free και θα κάνεις πολλές ζημιές χωρίς προθερμαντήρα.
Το desoldering wick που λες είναι άχρηστο, αν μιλάμε για λεπτομέρεια βρες κάτι πιο επώνυμο όπως της chemwick πχ.
Το κολλητήρι του σταθμού που λες είναι κατάλληλο για lead free? Πρέπει να μπορεί να αναπληρώνει τη θερμοκρασία γρήγορα.
reball γίνεται ΜΟΝΟ στο τσιπάκι.
Η στήριξη γίνεται με μαγνήτες κλπ αν και καλό θα ήταν να βρεις μια πλατφόρμα στήριξης για τσιπάκια κλπ.
Σπύρο και Κωνσταντίνε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Κωνσταντίνε τον προθερμαντήρα θα τον παραγγείλω σίγουρα. Το κατάλαβα ότι είναι απαραίτητος για αυτές τις δουλειές διαβάζοντας το θέμα. Μάλλον το διατύπωσα λάθος στην ερώτησή μου. Απλά αναρωτιέμαι αν η επιφάνεια θέρμανσης του AOYUE 853A καλύπτει τις μητρικές που θέλω να δουλέψω ή θα πρέπει να πάω σε κάτι μεγαλύτερο όπως το AOYUE 863 .
Οκ θα δω για το chemwik.
Το κολλητήρι το παράγγειλα με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλο για lead free.
Για την πλατφόρμα στήριξης θα το ψάξω και θα σας πω τι βρήκα.
Και ο 853Α σου είναι υπεραρκετός.
Όπως σου είπα και παραπάνω αν έχεις direct heat stencil δεν σου είναι απαραίτητη, μπορείς να το κάνεις και με heat resistant tape.
Καλησπέρα παιδιά.
Γιατί ο προθερμαντήρας είναι τόσο απαράιτητος?
Γιατί απλά μπορούμε να φτάσουμε της θερμοκρασίες που θέλουμε ποιο γρήγορα και ποιο ασφαλή.
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση Σπύρο.
Πραγματικά η συγκεκριμένη συζήτηση και αυτό το forum έχει λύσει σε πολλούς τα χέρια και σε αρχάριους σαν και μένα.
Έχω να προτείνω κάτι για να γίνει ακόμα πιο χρήσιμη αυτή η συζήτηση...τι θα λέγατε λοιπόν να φτιάχτεί ένας οδηγός αποκόλλησης, reaballing και συγκόλλησης ολοκληρομένου σε μητρική laptop lead free. Απλά ο οδηγός να λέει επιγραματικά όλα τα βήματα απο την αρχή και σε κάθε βήμα τι εργαλεία χρειάζοντε πχ flux, προθερμαντήρες κτλ. ε? φανταστικοί τεχνικοι ? :001_smile::001_rolleyes:
Αν διαβάσεις το θέμα από την αρχή είμαι σίγουρος πως θα σου λυθούν όλες οι απορίες (υπάρχουν και βίντεο).
καλησπερα σε ολους
θα κανω την πρωτη προσπαθεια reflow σε μια onboard καρτα γραφικων απο ενα λαπτοπ
μια ερωτηση σχετικα......
σκεφτομαι λογω του οτι ειναι μεγαλο το ολοκληρωμενο
να ριξω αερα με ολο το στομιο χωρις κανενα ακροφυσιο επανω στον aoyue 852
μηπως ομως ετσι πεφτει η ροη του αερα....και η θερμοκρασια
.....και ετσι πρεπει να βαλω την ροη στο τερμα ....και την θερμοκρασια λιγο παραπανω ?
επι της ευκαιριας σκεφτομαι να παιξω με ενα προφιλ της μορφης
προθερμανση πλακετα στους 130c
μετα ολοκληρωμενο
2 λεπτα 150c
2 λεπτα 250c
2 λεπτα 350 c
συνολο 6 λεπτα
καλη ιδεα ?
ευχαριστω