-
σημερα βρηκα λιγο χρονο και ασχοληθηκα με τις ριθμισεις του ενισχυτη μου..αλλα συμβαινει κατι παραξενο...ενω ο ενισχυτης δουλευει πολυ καλα χωρις κανενα προβλημα.ριθμισα λοιπον το ρευμα ηρεμιας στο δεξι καναλι στα 33mv(30mv δινει το manual)παω να ριθμισω και το αριστερο και η ταση παιζει μεταξυ 30mv και παει μεχρι 33,5mv!χωρις να μενει σταθερη...ολο ανεβοκατεβαινει δηλαδη 30-33mv δεν γνωριζω αν ηταν και πιο παλια ετσι μιας και ποτε δεν το ειχα τσεκαρει στο παρελθον..αλλα μου φενεται περιεργο το δεξι να μενει σταθερο και το αριστερο να εχει μια διακημανση 3mv.φυσικα τον δοκιμασα για θερμοκρασιες περιπου κανενα 2ωρο στην αρχη σιγα σιγα και μετα στα γκαζια και δουλευει χωρις κανενα προβλημα.υπαρχει περιπτωση καποιος πυκνωτης κεραμικος-τανταλιου να εχει αρπαξει απο τα χρονια και να ανεβοκατεβαζει την ταση????οι λιγες γνωσεις μου σταματουν εδω.ισως σε καποιον να εχει ξανατυχει κατι τετοιο και να μπορεσει να με βοηθησει.επισεις το dc στην εξοδο το ριθμισα κοντα στο 0 μετα απο 15 λεπτα ανοιχτος
για οσους βρουν την ευκαιρια να ριξουν μια ματια στο manual να δουνε λιγο τον τροπο με τον οποιο μετρας την ταση ρευματος ηρεμιας.(στη θεση της αντιστασης που ριθμιζει την ταση ηρεμιας εχω βαλει πολυστροφο τριμμερ ακριβειας)
υ.γ σ'αυτο το καναλι στο παρελθον ειχαν αλλαχτει τα τρανζιστορ 2N3055/MJ2955
-
πιθανες περιπτωσεις να μην εχει κολλησει σωστα κατι γυρω στο Q 409 πιθανον να μην ειναι κολλημενος ο c435 η να εχει διαροη και επισης το ιδιο το q 409 να εχει καμμια διαρροη αλλα ψιλη και τελος απο τα εξοδου ειναι πιθανον να εχει καποια μικρη ταλαντοσουλα γιατι εαν δεν κανω λαθος το ενα ειναι μοτορολα και το αλλο RCA ...
σε αυτον τον ενισχυτη εχει σημεια που παιρνουν γειωση απο βιδες και γενικα η γειωση δουλευει με παραξενο τροπο .... οποταν και αυτο πρεπει να το κοιταξεις
Φιλικα
Σακης Πετροπουλος
-
...αρε Σακη βουλωμενο γραμμα διαβαζεις!στο αριστερο καναλι οπου βλεπω και την αυξομιωση σε mv φοραει ενα 2Ν3055 TOSHIBA(με κοκκινα γραμματα)και mj2955 χωρις μαρκα! στο δεξι καναλι που ειναι απο το εργοστασιο ετσι και εχει και κολλα πρασινη για να ασφαλιζει τις βιδες φοραει mj2955 μοτορολα και 2n3055 rca.αυτα τα τρανζιστορ στο δεξι καναλι δεν πειραχτηκαν ποτε.δεν θα ηταν καλη ιδεα να μπουνε ολα τα τρανζιστορ ιδιας μαρκας και να ριθμιστει εκ νεου το ρευμα ηρεμιας??και αν ναι.. τι στον κορακα τρανζιστορ να βαλω που ειναι ολα μαιμουδες μ'ενα προχειρο search που εκανα.
-
μια πολυ απλη λυση αλλα κοπιαστικη θα ηταν να σκαντζαρεις τα τρανσιτορ απο το εν ακναλι σο αλλο για να σιγουρευτεις οτι το προβλημα ειναι απο εκει .... Μην ψαρωνεις επειδη εγω ειπα κατι .. μπορει να εχεις και αλλου προβλημα .... στην πραξη δεν εχεις ιδιαιτερο προβλημα .... μπορεις να βαλεις ζουπερ ντουπερ τρανσιστορ ευκολα εκει ....MJ 21193-4 και θα γνει τζιτζι ... μηντερξεις να τα αλλαξεις αν δεν εντοπισεις που ειοναι το θεμα .... μια αλλη καλη επιλογη ειναι τα MJ 15003-4 αλλα και εκει πρεπει να προσεξεις απο που θα τα παρεις ...onsemi ...
ψαχτο .. μην το αφησεις ετσι
-
θα το ψαξω βεβαια και μακαρι να το βρω.καθε προβλημα που αντιμετωπιζουμε και στο τελος βρουμε τη λυση του πλουτιζουμε τις γνωσεις μας αν μη τι αλλο...με μια πιο προσεκτικη ματια βλεπω οτι το καναλι που εμφανιζει το θεματακι εχει αλλαγμενα και αλλα τρανζιστορ (2sd669a) ιδια σε κωδικο αλλα μου φαινονται πιο καινουρια παρτιδα.επισης η αντισταση R449 ενω στο σχηματικο λεει 33ω metal 1/4 ακριβειας εδω εχει 100ω απλη αντισταση (κατι τρεχει εδω)......και ειναι αλλαγμενη...αλλο τιποτα δεν βλεπω να εχει διαφορα.τα τρανζιστορ που μου δινεις εναλακτικα δεν πιστευω πως μπορω να καταφερω να τα τοποθετησω σωστα.. μαλλον χρειαζονται τις δικες σου γνωσεις(για να το λες ομως κατι θα ξερεις)θα προτιμουσα να βρω 2 ζευγαρια 3055/2955 σε καλη μαρκα ωστε οι ριθμισεις να ειναι πολυ κοντα και να μην μπλεξω σε περιπετειες που δεν μπορω να αντιμετωπισω.Σακη μπορεις να μου προμηθευσεις τα τρανζιστορ 3055/2955 σε οποια ποιοτητα πιστευεις απο την εμπειρια σου οτι ειναι καλη?
-
φυσικα και οχι δεν μπορω να προμηθευσω τρανσιστορ ...( επισης σε κανενα μηχανημα δικο μου η πελατου θα εβαζα ποτε τετοια τρανσιστορ ) Η αντισταση αυτη πραγματι λεει στο σχηματικο 33Ω αλλα κανε μου μια χαρη ... για δοκιμασε και πες πανω σε αυτη την αντισταση τι πτωση τασης εχει ( και στο ενα καναλι και στο αλλο ? ) βαλε το πολυ μετρο πανω της και μετρα μια ταση .... ( κατι δεν μου παει καλα εκει ) κανε αυτο και θα σου εξηγησω .
-
με το πολυμετρο στα ακρα της αντιστασης (100ω)στο ας πουμε ''προβληματικο'' καναλι(L) εχει 615mv, και στο δεξι (33ω γνησια αντισταση) εχει 188mv...υπαρχει διαφορα.πολυ φοβαμαι οτι μπαινουμε σε δυσβατα μονοπατια:confused1: μηπως το πειραξε το ολικο recap το μηχανημα???:saad:τοσο καιρο εγω δεν ειχα καταλαβει το παραμικρο οτι κατι δεν παει καλα,αλλα ουτε και τωρα καταλαβαινω ακουστικα τουλαχιστον καποια διαφορα προς το χειροτερο...να μην πω οτι μετα το recap ισως να εχει λιγο περισσοτερη διαυγεια στον ηχο και σαν κατι να αλλαξε στα μπασα,παλια επαιζα με +1 bass ενω τωρα flat.αλλα μαλλον θα ειναι η ιδεα της ικανοποιησης μετα το recap και λοιπες ριθμισεις.
-
οκ .αλλαξε την αντισταση και βαλε μια 33 δες πως παει ( πρεπει οι μετρησεις σου να ερθουν στα ισια τους ) κατα τα αλλα μην ανησυχεις για τιποτα παντα οι ενισχυτες μετα απο αλλαγη πυκνωτων ακουγονται πιο """φωτεινοι" σε πριμα ...ειναι φυσικο και αναμενομενοΑπο την αλλη αν ειχε καποια ψιλη ταλαντωση ολα αυτα τα χρονια εχεις την εντυπωση οτι θα την ακουγες ποτε με "γυμνο αυτι " ? Προφανως οχι ...για αυτο γινονται οι μετρησεις για να ξερουμε που παμε
-
θα παω να παρω αντιστασεις και θα το δοκιμασω.ευχαριστω και παλι Σακη για τις συμβουλες σου.απ οτι καταλαβα ομως αυτη η αντισταση εχει σχεση και με την αντισταση του ρευματος ηρεμιας(στην περιπτωση μου με το τριμμερ που εβαλα)οποτε λογικα μολις αλλαξω την αντισταση απο 100ω στα 33ω θα πρεπει να ανεβασω λιγο την αντισταση στο τριμμερ να ισοροπησει η κατασταση για να μην κλαιμε μετα:wiink:anyway.επειδη ειμαι απο επαρχια και εδω δεν μπορω να βρω ας το πουμε ''καλα'' 3055/2955 μηπως εχεις να μου προτεινεις καποια ακρη να ψαξω αλλιως σε περιπτωση που βαλω τα 21193&21194..ποιο μπαινει στη θεση ποιου και τι πρεπει να προσεξω...να τα παρω απο ελλαδα γιατι με τα ebay και το εξωτερικο δεν τα παω καλα.ο επιμενων ελληνικα!!!!
-
φανος στην αθηνα 2103828748 ... μπορεις ανετα να βαλεις 15003-4 ειναι πιο ανθεκτικα απο τα 3055 2955 και λιγακι πιο γρηγορα