Να και φωτό από το κύκλωμα του TC9228.
Κάτω - κάτω γράφει "OSC(f)", υποθέτω ότι όλο αυτό το κύκλωμα είναι ο ταλαντωτής.
Printable View
Να και φωτό από το κύκλωμα του TC9228.
Κάτω - κάτω γράφει "OSC(f)", υποθέτω ότι όλο αυτό το κύκλωμα είναι ο ταλαντωτής.
ωραία!
Το κύκλωμα πάνω από το osc(f) είναι το κύκλωμα του φίλτρου που οδηγεί τις varicap. Όπως και στo datasheet του tc9228 χρησιμοποιεί 2fet και 2 npn τρανζίστορ (για δύο φίλτρα-ένα για FM, ένα για AM).
Ευτυχώς η sansui για να μας βοηθίσει έχει αποτυπώσει τις γραμμές στο πάνω μέρος της πλακέτας, όμως υπάρχουν κάποια σημεία που θέλω λίγο βοήθεια....
Θέλω να μετρήσεις την τάση στο jw126 (αριστερό άκρο της R51). Υποθέτω αυτό το σημείο είναι τάση τροφοδοσίας, σωστά? (εκτιμώ να έχει 12V (ή και περισσότερα).
Η γραμμή από το Το δεξί άκρο της r51 πάει μέσα στο tuner (το μεταλικό κουτάκι), σωστά?
Επίσης θέλω να ελέγξεις δύο άλλα πραγματάκια.
Όταν επιλέγεις AM φτάνει τάση στο πόδι 20 του LA1266 και όταν επιλέγεις FM σταματάει να έχει τάση, σωστά? (θέλω να δω οτι γίνεται η επιλογη του FM/AM). (προσοχή μην κάνεις κανένα βραχυκύκλωμα κατά τη μέτρηση)
Επίσης θα ήθελα να μου πέις αν μπορείς που καταλήγουν τα πόδια 10 και 11 του ολοκληρωμένου TC9228. (Το ρωτάω για να δω αν πάνε σε σημαντικές λειτουργίες και αν όχι αν μπορούμε να βάλουμε το TC9227 ακυρώνοντας τις λειτουργίες αυτές)
Τάση στο JW126:
0,010 V (10 milliVolt) 87,5 MHz
0,20 V στους 97 MHz.
2,28 V στους 104 MHz.
3,80 V στους 108 MHz.
To pin 22 (Vdd δηλαδή) του TC9228 5,5 V, δηλαδή οκ.
Το δεξί άκρο της R51 πηγαίνει στο D του τρανζίστορ FET FT1.
To πιν 20 του LA1266 έχει:
στα Fm 4,27 V.
στα AM 3,96 V.
Το πιν 10 του TC9228 πάει στο δεξί άκρο της R74 και το 11 πάει στο JW130.
χμμμ.... τώρα δυσκόλευσαν πολύ τα πράγματα...
Για να μεταβάλεται η τάση στο JW126 φαίνεται σα να είναι η τάση που δίνει το pll στις varicap, και το χειρότερο είναι οτι αφού μεταβάλεται ανάλογα με τη συχνότητα... μάλλον το Pll έχει κλειδώσει στη συχνότητα που θέλουμε... οπότε... που είναι η βλάβη? Θέλει σκέψη...:confused1:
ο συλέκτης του Q10 που πάει?
Επίσης θέλω να ξαναδείς που καταλήγουν τα πιν 10 και 11 του tc9228 γιατί θέλω το τέλος της διαδρομής μέσα από αντιστάσεις και jumper.
Θά ήθελα να ξαναμετρήσεις το πιν 20 του la1266. Αυτό που μέτρησες δεν φαίνεται σωστό.. (η δε μετρήθηκε σωστά ή εδω υπάρχει βλάβη). Το πιν 20 είναι η τροφοδοσία του δέκτη AM και πιστέυω οτι δεν έπρεπε να είχε τάση στα FM ή έστω στα AM να είναι περισσότερη. Η γραμμή από το πιν 20 πάει σε ένα πηνίο (μετασχηματιστάκι) μέσης συχνότητας και μετά το πηνίο πάει σε ένα τρανζιστοράκι. σωστά?
Ο συλλέκτης του Q10 πάει στον όρθιο κιτρινο ηλεκτρολυτικό κάτω δεξιά, τον C25.
Σημείωσα τις διαδρομές στην επισυναπτόμενη φωτογραφία, για τα πιν 10 και 11.
Το πιν 10 του TC9228 πάει στο δεξί άκρο της R74 , ΚΙΤΡΙΝΗ γραμμή
Το 11 πάει στο JW130 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ γραμμή.
To pin 20 δίνει 0 V στα FM και 12,4 V στα AM. Σόρι, στην προηγούμενη μέτρηση έκανα λάθος, μέτρησα το πιν 21:hammer:.
Το πιν 20 πάει σε ένα πηνίο, μετασχηματιστάκι (όρθιο μεταλλικό, ορθογώνιο) και μετά ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΑΚΙ πάει σε ένα φίλτρο με 3 ποδαράκια.
Τρανζίστορ δεν υπάρχει κοντά.
Το πιν 20 ,δηλαδή, συνδέεται μόνο με το μετασχηματιστάκι.
μέτρα αν έχει τάση το pin 7 (τροφοδοσία) του LA1266 (υποθέτω θα έχει)
και συνεπώς έχουμε....
φαίνεται οτι κλειδώνει το pll.
Λογικα το tuner δουλεύει, αφού είναι μάλλον απίθανο να χάλασαν και τα ΑΜ και τα FM. (εκτός και κάποιος κεραυνός έκαψε το front end και των δυο δεκτών ΑΜ και FM)
Τα ολοκληρωμένα αλλάχθηκαν άρα δεν φτέει το LA1266 ή ο stereo decoder.
και δεν σταματάει στο Search που σημαίνει οτι άσχετα με τον ήχο δεν λαμβάνει σταθμούς....
Δύσκολα τα πράγματα...
Η βλάβη υπάρχει υποψία πως δημιουργήθηκε? (πχ κεραυνός ΔΕΗ κλπ...?)
Τάση στο πιν 7 13,2 V που είναι μέσα στα όρια (max Voltage=16V σύμφωνα με το datasheet).
Δυστυχώς δεν θυμάμαι πως είχε χαλάσει, πάνε αρκετά χρόνια. Δεν μπορώ να το συνδέσω με κάποιο γεγονός (π.χ κεραυνό), αλλά δεν μπορώ και να το αποκλείσω.
Δηλαδή, συμπεραίνεις ότι το TC9228 δουλεύει;
Δεν ξέρω αν δουλεύουν όλες οι λειτουργίες του TC9228 όμως το Pll του φαίνεται οτι δουλεύει αφού ανάλογα με τη συχνότητα που δείχνει το display έχει και άλλη τάση. Αν δεν κλείδωνε θα είχε κολημένη την τάση στα 5V ή στα 0V ανάλογα με το αν προσπαθούσε να αυξήσει η να μειώσει τη συχνότητα.
Επίσης φαίνεται οτι δουλεύει και ο τοπικός ταλαντωτής του δέκτη διαφορετικά δεν θα είχε κάτι να κλειδώσει το TC9228.
Δοκίμασες να συνδέσεις ένα ενισχυτάκι με ηχείο (σαν τα ηχεία των pc) Κατευθείαν στην έξοδο του LA1266? (πιν 12 για τα FM, πιν15 για τα Am) σε σειρά με τη σύνδεση βάλε και ένα ηλεκτρολυτικό μικρό (1-10μF).
(θα περίμενα να πέζουν τουλάχιστον τα AM αφού τα ΑΜ λογικά δεν έχουν ενεργό κύκλωμα (τα κάνει όλα το LA1266) και το LA1266 έχει αλαχθεί. Επίσης αφού μεταβάλεται η τάση στα FM θα μεταβάλεται και στη Varicap των AM. Γιατί λοιπόν δεν παίζει?
Αρχίζω να πιστεύω οτι είναι χαζοβλάβη σε κανένα ηλεκτρονικό διακόπτη (ίσως με διοδάκια) που επιλέγει τον ήχο των ΑΜ ή FM.
Συνδεμένη κεραία έχεις?
Δοκίμασα και με προενισχυτή-ενισχυτή από την έξοδο του LA1266 (πιν 12, FM OUT, δοκίμασα και σε άλλα σημεία του κυκλώματος μέχρι την έξοδο, αλλά δεν πήρα από πουθενά σήμα.
Θα δοκιμάσω και με άλλο προσενισχυτή-ενισχυτή.
δοκίμασε και πιν 15 με το δέκτη να παίζει στα AM. (και να υπάρχει και πυκνωτής σε σειρά)