Ε εντάξει δοκίμαζε με 195 τότε.
Ε εντάξει δοκίμαζε με 195 τότε.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Μανο βαλε θερμοκρασια 220-230 βαθμους.Οπως σου ειπαν οι 195 ειναι πολυ λιγο.
Το τσιπακι ειχε απο κατασκευης lead free κολληση οποτε αντεχει πολυ παραπανω απο αυτο.Μπορεις να κανεις ενα reflow με θερμοκρασια στους 230 σε τσιπακι που δοκιμασες με 195 και δεν επαιξε.
Οι 320 ειναι παρα πολλοι.Παντως μεχρι 280 που πηγα δεν καηκε αλλα για παραπανω δεν ξερω.Δεν μπορουσα ετσι κιαλλιως να παω ποιο πανω δεν μπορουσε ο σταθμος.
Πραγματικες εννοειται Μανο.Το τι λεει ο σταθμος ουτε που το κοιταζω.Τις μετραω με τα δυο thermocouples που εχει ο preheater τα οποια συμφωνουν και με εξωτερικο θερμομετρο.Περιμενω εδω και εναμιση μηνα ενα omega thermocouple αλλα κολλησε στις αργιες των Κινεζων..
Με το reballing ειχα επιτυχια αλλα δεν εκανα και πολλες φορες.Εχει πολλη φασαρια και μεγαλο κινδυνο να παει κατι στραβα και να μεινεις με μια νεκρη motherboard και μετα αντε να εξηγησεις στον πελατη τι εγινε..
Προτιμω ενα καλο reflow με εγγυηση οποτε αν ξαναχαλασει σε μικρο χρονικο διαστημα το ξανακανω δωρεαν και ειναι και ο πελατης και εγω ευχαριστημενοι.
Παντως οπως σου ειπα δοκιμασε να κανεις reflow στο αποτυχημενο reball σου με 230 βαθμους και πιστευω θα παιξει.
........
Σε εξωτερικό θερμόμετρο όμως έτσι?
Επειδη το μηνυμα μου βγαζει οτι ναναι σου ξαναλεω οτι θα το βαλω στο θερμομετρο του preheater γιατι η κατασκευη του ειναι ετσι ωστε να πηγαινει σετακι με το μηχανημα(μαγνητης σπιραλ κλπ) δες εδω:http://www.ebay.com/itm/321178267609...84.m1439.l2649
Ετσι πιστευω θα ειναι και πιο ευχρηστο.
Το ελεγα στο αλλο μηνυμα που βγαζει κινεζικα:Ειναι πολυ απλο να βαλεις αλλο thermocouple,κοβεις το παλιο και βαζεις το δικο σου.
Ολα ειναι K type οποτε δεν υπαρχει προβλημα.Το εχω κανει ηδη μια φορα γιατι χαλασε το ενα thermocouple το πεταξα και εβαλα αλλο,τωρα θα το ξανακανω με το omega.
Θα το καταλαβεις μην ανησυχεις..Οταν λιωσει η κολληση θα "κατσει " ελαφρα και ισως να μετακινηθει ελαχιστα καθως καθονται οι μπιλλιες ακριβως στην θεση τους πανω στην πλακετα.Αστο εκει καμμια 10-15sec για να εισαι 100% σιγουρος και μετα σβησε τα παντα και αστο να κρυωσει.
Αυτή τη μικρή μετατόπιση Γιώργο ,μου την έκανε και με τους 190 βαθμούς..Αλλά παρατήρησα μετά από κάτω τα solder balls και δεν είχαν όλα την ίδια μορφή, άρα δεν θα είχαν κάτσει σωστά η και καθόλου...Άρα θα δοκιμάσω σήμερα με ψηλότερη θερμοκρασία.
Παίζει ρόλο η ποσότητα του flux που μπαίνει στη πλακέτα; Αν μπει ,ας πούμε πολύ, μπορεί να προκαλέσει συνένωση των solder balls;
Επίσης πρέπει να αφήνουμε τη πλακέτα να παγώσει μόνη της; Γιατί το μηχάνημα μου έχει cooler που παγώνει το preheater και εν συνεχεία παγώνει η πλακέτα.
Μανωλη flux βαζουμε το ελαχιστο δυνατο,εγω βαζω με ενα πινελακι(μιλαω για gel flux) οποτε ειναι μια χαρα.Θεωρητικα το no clean δεν εχει προβλημα αλλα ολοι συστηνουν να μπει οσο λιγοτερο γινεται.Μην το σκεφτεσαι πολυ δωστου μια στους 230 και θα εισαι ενταξει.
Για την ψυξη δεν ηξερα οτι εχει το μηχανημα ανεμιστηρακι,αφου ειναι ετσι φυσικα και το χρησιμοποιεις.
Σήμερα ήταν το θύμα μου μια αρχαία κάρτα γραφικών MX440. Δυστυχώς δεν βρήκα αντίστοιχο stencil και προσπάθησα να το κανω με ένα universal αλλά έγινε πουτ@ν@ριό .
Κάτι άλλο ,μπορώ να χρησιμοποιήσω Νο clean flux (στη περιπτωση μου Kingbo RMA) για reflow ή θα μου κάνει μεγαλύτερη ζημιά;
Καλησπερα ειναι το πρωτο μου post στο forum και νομιζω πως μπαινω κατευθειαν στα "δυσκολα" αλλα μου αρεσει.... ;)
Εχω διαβασει απο την αρχη σχεδον οοοολο το θεμα και σχεδιαζω να κανω rebαlling σε μια ATI Mobility Radeon HD 4530 ενος HP που επεσε στα χερια μου.
Ερωτηση....και συγνωμη αν εχει απαντηθει πιο πανω και δεν το ειδα...χρειαζομαι συγκεκριμενο stencil; υπαρχει ( γιατι διαβασα πιο πανω μονο για της nvidia..); κανω δουλεια και με universal ( κι αν ναι των ποσων mm; );
Καλώς ήρθες.
Η απάντηση στην ερώτηση σου είναι ότι, υπάρχει συγκεκριμένο stencil αλλά και με universal κάνεις δουλειά.
Αν τώρα το τσιπ της κάρτας γραφικών γράφει επάνω: M74-M 216RMAKA14FG κάνεις αναζήτηση με αυτόν τον αριθμό στο ebay ή όπου αγαπάς και παίρνεις το αντίστοιχο stencil. Το παραπάνω τσιπ φοράει ¨μπάλες¨ 0,5mm, οπότε αν αναζητήσεις universal θα πρέπει να είναι με 0,5.
Αυτό που παίζει ρόλο στα stencil είναι η διάσταση, αν έχεις βάση 80x80 ή 90x90 ή directly heat.
π.χ α) directly heat
β) 90x90
γ)80x80
δ)universal πάλι με κάποια διάσταση
βάσηγια stencil 80x80 υπάρχει αντίστοιχη για 90x90 και για directly heat.
Μπορείς ακόμα και να αγοράσεις έτοιμο τσιπ με μπάλες επάνω.
Δηλαδή από ότι κατάλαβα ψάχνωντας το κάθε chip στο ebay ή σε άλλο site πωλήσεων stencils καταλαβαίνουμε και τι "μπάλες" φοράει....δεν υπάρχει ας πούμε κάποιου είδους κανόνας αναλόγως τη μάρκα ή κάτι άλλο....μόνο με ψάξιμο ( για τη δικιά μου βρήκα άλλα ρωτάω γενικά )
216-0728014 που από ότι είδα παίρνει 0.5 mm
Όλοι μπαλάκια παίζετε? τα ακουμπάτε καλά στους Κινέζους ε?
Πάστα κόλλησης.
Όχι τις Κινέζικες του κώλου όμως.
Έχεις ένα δίκιο, αλλά μου φαίνεται ποιο δύσκολος τρόπος δεν έχω δοκιμάσει για reballing.
Για Stencil χρησιμοποιείς τα ίδια με αυτά που είναι για μπαλάκια? Και από πού ψωνίζεις γενικά?
Δεν έχω ξανακάνει πότε παρόμοια "επέμβαση" και από αυτά που διαβάζω απλά μου φαίνεται ο πιο εύκολος τρόπος για μένα τον αρχάριο... όπως επίσης βλέπω ότι πιο γρήγορα θα έχω "μπαλάκια" στα χέρια μου για να ξεκινήσω (γιατί βιάζομαι) παρά πάστα.
Αν νομίζεις πάντως ότι είναι εύκολος και ο τρόπος σου θα τον δοκιμάσω
μπορεί κάποιος να μου βρει απο το ebay τη solder paste αυτή που όταν ζεστέναιτε με θερμό αέρα γίνεται κόληση??????
και επίσης αυτή που χρησιμοποιεί αυτός είναι lead ή lead free?
http://www.youtube.com/watch?v=MqivHi7Qjvk
Παιδιά τα Non clean Flux ( π.χ. Kingbo RMA 218 ) είναι κατάλληλα για χρήση σε reflow ή κάνουν μόνο για Reball;
Θα το πω ξανά ακόμη μια φορά.
Οτιδήποτε κινέζικο είναι για τον π...... Και το είπα όσο πιο ευγενικά μπορούσα.
Solder paste
http://www.warton-metals.co.uk/solderpaste.html
flux
http://www.warton-metals.co.uk/re-work.html
ERSA flux
http://uk.farnell.com/ersa/fmkan-32-...-5ml/dp/874681
ALPHA RMA
http://www.solderconnection.com/prod...?product_id=16
Cobar tempotac
http://www.balverzinn.com/testpunkt-2-371.html
Εγώ χρησιμοποιώ warton και πάστα και flux.
δεν ειναι το οικονομικο Κωστα , ειναι οτι με τα μπαλακια αισθανομαστε μεγαλυτερη οικειοτητα :lool:
Για όλα το ίδιο.
Αν έχεις direct heat με holder ναι γιατί όχι?
Αν όχι παίρνεις πιο φαρδιά αλλά ξέχασα, δεν έχει στο ebay μιας και όλοι ζητάτε τα μπαλάκια των Κινέζων και δεν πολύ φέρνουν.
Να συμπληρωσω στα flux οτι πραγματι αυτο του Warton που προτεινει ο Κωνσταντινος ειναι πολυ καλο αλλα την εχουν δει λιγο "καπως" στο εργοστασιο οσον αφορα τα μεταφορικα..Θυμαμαι την πρωτη φορα που πηρα μου ειχε βαρεσει 15 λιρες για ενα σωληναρι των 10g το οποιο μαλιστα ειχε αργησει πολυ λογω κακοκαιριας..
Συμπτωματικα πριν λιγο καιρο βρηκα στο Pcb-soldering που εχω παρει αρκετα πραγματα οτι εχει φερει flux του Warton το οποιο εχει τα πολυ χαμηλα μεταφορικα των 3 λιρων.Ετσι παρηγγειλα τα 30g εχω αρκετο για καθε χρηση.
Ρωτησα μαλιστα στο εργοστασιο και βεβαιωθηκα οτι δεν χρειαζεται ψυξη(μην μου χαλασει χωρις λογο).
Μήπως να πάρεις μεγαλύτερη για να συμφέρει? Δε θυμάμαι πόσα είχα πληρώσει απ' ευθείας απο warton. Σε έναν Πολωνό το είχε 20 ευρώ τα 30γρ και μεταφορικά 6 αλλά με μεταφορά μέσω τραπέζης (και ίσως στον ακουμπήσει η τράπεζα) www.hotair.pl
Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο από όπου βρω παίρνω όταν χρειάζομαι. Το στενσιλ το αφήνεις επάνω και δημιουργείς τις μπίλιες, μόλις τελειώσεις το σηκώνεις, αν θέλεις το ψεκάζεις και με λίγο flux off για να λυθεί αμέσως.
Από τη warton με email γιατί δε λειτουργεί το κατάστημα τους προς το παρών, μάλλον πρέπει να τους πούμε να το φτιάξουν το γμημένο γιατί τόσο καιρό δεν μπορεί να πάρει κόσμος εύκολα. (βασικά μόλις τους έστειλα mail "τι θα γίνει με το παπάρι σας?").
Βίντεο όταν μπορέσω θα σου κάνω να πάρω μια πιο καινούρια πάστα γιατί αυτή που έχω είναι 5 χρόνια στο ψυγείο και πλέον κάνει μόνο για χοντροδουλειές ( πάνω σε πλακέτες που απλώνω smd pads) στα τσιπάκια καμιά φορά τρέχει όταν ζεσταθεί.
Πάντως με το flux τους δεν είχα ΠΟΤΕ αποτυχία, αντίθετα με κάτι γνήσια η και ιμιτασιόν amtech που τα έκαναν πτανα όλα.