Έχω την εντύπωση πως οι κόκκοι άνθρακα με τον καιρό ενώνονται μεταξύ τους, οπότε αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του μικροφώνου.
Printable View
Δεν ξέρω τί ακριβώς παθαίνουν, αλλά το να πετύχεις κανένα που να δουλεύει ακόμα σωστά είναι πραγματικά σπάνιο.
Χμμμ, σ' ευχαριστώ δεν το περίμενα αυτό με τα μικρόφωνα άνθρακα. Θα κάνω δοκιμές και θα ενημερώσω περαιτέρω.
Η υγρασία κάνει τη ζημιά στους κόκκους άνθρακα με τον καιρό -κολλάνε μεταξύ τους- και ειδικά αν ψιλοτρυπήσει η πλαστική μεμβράνη κάτω από το μεταλλικό κάλυμμα επισπεύδεται η αχρήστευση της κάψας
Ρώτησε πρώτα άλλους ενοίκους της οικοδομής , αν και ένας μόνο ακούγεται δυνατά κάτω τότε το πρόβλημα είναι σε εσένα
Σε πολλές οικοδομές το σύστημα λειτουργεί τόσο οριακά , ώστε αν κάποιο ακουστικό δεν είναι ακουμπημένο στη θέση του ή αν δεν απομονώνουν οι επαφές του όταν το κλείνει , δημιουργείται πρόβλημα στα υπόλοιπα (το έτυχα πολλές φορές)
Λοιπόν, το μικρόφωνο ήταν τελικά. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε όλο το θυροτηλέφωνο καθώς ήταν 25ετίας αλλά τώρα έχω άλλο πρόβλημα (ελεος): όταν χτυπάνε από κάτω το speakerάκι του ακούγεται πολύ χαμηλά. Είναι ένα 16Ω 0.25W. Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; (Το παλιό ήταν ένα πράγμα με πηνίο και είχε τραγικό ήχο, δε θα ήθελα να το βάλω)
Δεν έγραψες το τύπο και τη μάρκα του παλιού , καθώς και του καινούριου θυροτηλεφώνου , είναι σίγουρο ότι έγινε σωστή συνδεσμολογία ?
Edit
Κάποια παλιά δεν είναι απόλυτα συμβατά με όλα τα νέα
URMET 1130 το παλιό και το νέο CTC HT-502, είναι 4+Ν και τα δύο.
Το καινούριο ερχόταν με ένα χαρτί που έλεγε τις αντιστοιχίες για τη συνδεσμολογία, αλλά ήταν ό,τι να ναι κι έτσι έβγαλα την πλακετούλα για να δω οι γραμμές από που καταλήγουν στην κλέμα.
Γενικά όλα δουλεύουν όπως πρέπει (ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται !!!) εκτός του κουδουνίσματος που είναι πολύ σιγανό.
ΥΓ Το παλιό έγραφε URMET μόνο, αριθμό μοντέλου δεν έγραφε πουθενά. Η συνδεσμολογία του όμως ήταν ίδια με του 1130, όπως είδα από εδώ:
http://www.karson.gr/downloads/manua...SEWN_URMET.PDF
Εδώ είναι το urmet
http://www.intercomsrus.com/handset%...ta%20Sheet.pdf
γράψε πως αντιστοίχησες τα 5 καλώδια από το παλιό στο καινούριο
( νούμερο παλιού /νούμερο καινούριου)
Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
E - ασύνδετο (αντιστοιχεί σε έξτρα κουμπί για ενδοεπικοινωνία που δεν τη χρειάζομαι)
D - βομβητής (μαύρο), στο παλιό ήταν στο 7
1 - κλειδαριά (άσπρο), στο παλιό ήταν στο 9
M - ομιλία (καφέ), στο παλιό ήταν στο 2
O - κοινό (μπλε), στο παλιό ήταν στο 6
T - ακοή (πράσινο), στο παλιό ήταν στο 1
Το εσωτερικό του παλιού μου είναι ίδιο με αυτό στη φωτογραφία του pdf που επισύναψες (η εξωτερική πλαστική επένδυση διαφέρει)
Έτσι δείχνει να είναι , αν η νέα συσκευή δεν έχει ρύθμιση έντασης ήχου κλήσης , ίσως πρέπει να βάλεις ένα ηλεκτρομαγνητικό μίνι buzzer 6-8v AC
Ναι, μάλλον η πιο απλή λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσεις το buzzer που είχε το παλιό θυροτηλέφωνο...
Απ' ό,τι φαίνεται αυτό θα κανω.
Γειά σας και από εμένα.
Έχω και εγώ ένα bpt με ίδιο πρόβλημα. Η κεντρική μονάδα είναι η AZ/105.
Δεν έχω ήχο στο μεγάφωνο της εισόδου, από οποίο διαμέρισμα και αν μιλάω. Αν μιλάω από την είσοδο ακούω κανονικά σε όλα τα διαμερίσματα.
Υπέθεσα ότι έχει να κάνει είτε με χαλασμένο μεγάφωνο στην είσοδο είτε με τον ενισχυτή. Δοκίμασα το μεγάφωνο της εισόδου, συνδέοντας το σαν ηχείο στο κινητό και έπαιζε δυνατά. Άνοιξα την μονάδα της εισόδου και δεν είδα κάποιο εμφανές πρόβλημα οπότε άλλαξα το tba820 που θεώρησα ως πιο πιθανό για πρόβλημα αλλά καμία αλλαγή. Το πρόβλημα παραμένει.
Τι άλλο να κοιτάξω? Στο μεγάφωνο εισοδου αν το αποσύνδεσω εχω 12v αλλά μόλις το συνδέσω η τάση σχεδόν μηδενίζει.
Σήμερα δοκίμασα κάτι ακόμα. Έβαλα ένα ράδιο στο θυροτηλεφωνο και κατέβηκα κάτω και άνοιξα την μπουτονιερα. Όταν κόλλησα το αυτί μου στο μεγάφωνο άκουσα ανεπαίσθητα ήχο αλλά με χάλια ποιότητα.
Έχετε καμία ιδέα τι αλλο να κοιτάξω?
Υπάρχει περίπτωση να μην είναι κεντρικό το πρόβλημα???
ένα από τα πιο βασικά που πρέπει να ψάξεις (χωρίς να σημαίνει πως αυτό φταίει ) , είναι μήπως κάποιο ή κάποια ακουστικά σε διαμερίσματα δεν απομονώνουν , το σύστημα είναι υπολογισμένο να μιλάει ένας με την εξώπορτα , αν σηκώσει ταυτόχρονα και δεύτερος , η ένταση μειώνεται κ.ο.κ.
αν θυμάμαι καλά , οι αγωγοί μικροφώνου και ακουστικού που κατεβαίνουν από τα διαμερίσματα , συνδέονται αρχικά στην κεντρική μονάδα και από εκεί φεύγουν άλλοι για το θυρομεγάφωνο
ψάξε στο διαδύκτιο για σχεδιάγραμμα , αν βρω στα αρχεία μου , θα επανέλθω αύριο
γράψε αν έχεις και τους τύπους από τα θυροτηλέφωνα , καθώς και του θυρομεγαφώνου
ίσως βοηθήσει
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση!
Βρήκα ένα σχεδιάγραμμα συνδεσμολογίας. Η κεντρική μονάδα γράφει επάνω στο καπάκι των καλωδίων AZ/105 και σε άλλο σημείο πάνω της γράφει AL/105. Τα θυροτηλέφωνα πρέπει να είναι αυτά από το σχεδιάγραμμα δηλαδή τα FD/51 ή FD/50. Ο ενισχυτής του μικροφώνου στην μπουτονιέρα γράφει M/95. Το μεγαφωνάκι της μπουτονιέρας δεν γράφει κάτι.
Από τα καλώδια που βλέπω σε μπουτονιέρα και κεντρική μονάδα, θα πρέπει τα καλώδια από όλα τα θυροτηλέφωνα να ενώνονται κάπου πριν την κεντρική μονάδα και να κατεβαίνει ένα κεντρικό για κάθε λειτουργία (εκτός των κουδουνιών κάθε διαμερίσματος που πάνε κατευθείαν από μπουτονιέρα σε κάθε διαμέρισμα)
Από όσα βλέπω στην καλωδίωση της κεντρικής μονάδας, από τα θυροτηλέφωνα έρχονται δύο καλώδια μικρόφωνο και γενικό(?) και για την μπουτονιέρα φεύγουν γενικό, δυο καλώδια μεγαφώνου, και τάση για τα λαμπάκια και το κυπρί. Τα μεγάφωνα των θυροτηλέφωνων παίρνουν κατευθείαν από τον ενισχυτή μικροφώνου της μπουτονιέρας.
Σήμερα σκοπεύω να ανοίξω τα θυροτηλέφωνα και να αποσυνδέσω όλα τα καλώδια, ώστε να δοκιμάσω ένα-ένα τα διαμερίσματα να δω εάν το πρόβλημα είναι τελικά σε κάποιο θυροτηλέφωνο που δεν απομονώνει. Θεωρητικά εάν κάποιο θυροτηλέφωνο δεν απομονώνει, δεν θα πρέπει όταν μιλάω σε αυτό το θυροτηλέφωνο (ακόμα και κλειστό πάνω στην βάση του) να ακούγομαι στην είσοδο???
Έχω επισυνάψει και μια φωτογραφία του θυροτηλεφώνου. Η απομόνωση γίνεται από τον διακόπτη στην βάση ή παίζει κάνα ρόλο αυτό το στρογγυλό που βλέπω στην μέση του ακουστικού (υποθέτω είναι απλά μαγνήτης για να μένει στην θέση του)?
Δε θα βγάλεις άκρη έτσι
Υπάρχει ένας τρόπος πολύ εύκολος
Αν το σχέδιο που έβαλες ανταποκρίνεται με την δική σου εγκατάσταση , κάνε το εξής
Α) Ξεβίδωσε στον αέρα το καλώδιο που συνδέεται στο 1 της κεντρικής μονάδας ΑΖ 105
Β) μετρώντας με ένα πολύμετρο με τον επιλογέα του σε DC τάση ανάμεσα στο καλώδιο που ξεβίδωσες και στο (+) αν είναι όλα κλειστά δεν πρέπει να σου δείξει τίποτε ( για επιβεβαίωση αν σηκώσεις ένα ακουστικό , θα πρέπει να σου δείξει κάποια βολτ
ΦΡΟΝΤΙΣΕ να μην ακουμπήσει τίποτε από αυτά στην τροφοδοσία 220V που είναι δίπλα , βάλε κάποια μονωτική ταινία
Αυτό το στρόγγυλο που αναφέρεις είναι μαγνήτης , η απομόνωση γίνεται με τη μαύρη λαβή που πατάς και ανοίγει η πόρτα εισόδου
edit
Με τη μέτρηση αυτή εννοείται ελέγχεις μόνο τα μικρόφωνα των συσκευών και νομίζω αυτό μας ενδιαφέρει τώρα
αλλαξε ολους τους πυκνωτες στο 105
Δυστυχώς άργησα να δω το μήνυμα σου και δοκίμασα πρώτα να αποσύνδεσω τα θυροτηλεφωνα. 4 είναι όλα κι όλα οπότε δεν ήταν τίποτα. Αποσύνδεσα τα 3 και δοκίμασα το τέταρτο αλλά δεν είχα ήχο στη μπουτονιερα. Δοκίμασα και με διαφορετικό αλλά τίποτα. Έκανα και αλλαγη δύο θυροτηλεφωνα μεταξύ τους και τίποτα.
Κάτι που παρατήρησα είναι ότι με το που σηκώνω το δικό μου θυροτηλεφωνο ακούω κατευθείαν ήχους έξω από την πολυκατοικία, ενώ στα άλλα θυροτηλεφωνα πρέπει να χτυπήσω το κουδούνι πρώτα. Ίσως κάνω και λάθος και απλά δεν δουλεύει καλά ο διακόπτης στα υπόλοιπα θυροτηλεφωνα γιατί νομίζω ότι μόλις άγγιζα λίγο το διακόπτη σαν να άκουγα κάποιους ήχους.
Αφού είδα το μήνυμα σου, αποσυνδεσα το 1 από την κεντρική μονάδα και μέτρησα τάση μεταξύ 1 και + όπου είδα 7-8 volt. Το ίδιο μετρησα και πριν αποσυνδεσω το 1 από την κεντρική μονάδα. Οι μετρήσεις έγιναν με τα θυροτηλεφωνα συνδεδεμένα.
Το συγκεκριμένο μοντέλο , έτυχε να το έχω και εγώ σε προηγούμενο σπίτι που έμενα , δεν έκανε επαναφορά πολλές φορές το έλασμα όταν σήκωνα το ακουστικό και δεν είχα πάντα επικοινωνία
Τα 7-8 βολτ τα μέτρησες ανάμεσα στο (+) και στο 1 ή στον (+) και αγωγό που ήταν ενωμένος στο 1 ?
Εμείς θέλουμε το δεύτερο
Τάση μέτρησα μεταξύ (+) και αγωγού που ήταν συνδεδεμένος στο (1). Ίδια τάση είχα είτε ήταν συνδεδεμένος ο αγωγός στο (1) είτε όχι.
Το να αλλάξω τους ηλεκτρολυτικους πυκνωτές του ενισχυτή θα ήταν το επόμενο βήμα αλλά είπα να αποκλείσω τα υπόλοιπα πρώτα (φαίνονται και μια χαρά, χωρίς φούσκωμα)
Αν απομόνωναν όλες οι συσκευές δεν έπρεπε να μετράς τάση ανάμεσα στον αγωγό που ήταν στο 1 και στο (+) διότι με κατεβασμένα ακουστικά ο αγωγός αυτός σταματάει στο διακόπτη της μαύρης γλώσσας που πιέζεται από το ακουστικό όταν το ακουμπάς στη θέση του , και συνδέεται με το ακουστικό , αν το σηκώσεις από τη βάση του
Δεν είναι κακή ιδέα να αλλάξεις τους πυκνωτές ή αν έχεις καπασιτόμετρο ξεκόλλα τους και μέτρησε τους , βάλε σημάδι μόνο στην πολικότητα
Η συσκευή του θυροτηλεφώνου σου πρέπει να είναι μάλλον σαν αυτή
Συνημμένο Αρχείο 43185
Ναι αυτή είναι η συνδεσμολογία του θυροτηλεφωνου. Ειδα τον κωδικό και είναι το FD/50.
Τελευταία προσπάθεια λοιπόν πριν να πάω στους πυκνωτές μιας και θεωρώ πιο πιθανό να έχουν χαλάσει οι διακόπτες σε πάνω από ένα θυροτηλεφωνα από ότι οι πυκνωτές.
Λέω να αρχίσω να αποσυνδέω το μικρόφωνο - καλώδιο {1} από τα θυροτηλεφωνα, ένα κάθε φορά. Έπειτα θα μετράω την τάση που προτείνατε στην κεντρική μονάδα δηλαδή μεταξύ {1} και {+} αφού πρώτα αποσύνδεσω το {1} από την κεντρική μονάδα.
Ελπίζω να καταλήξω σε χαλασμένους διακόπτες στα θυροτηλεφωνα, αν και η επισκευή όσο το σκέφτομαι θα είναι πιο ακριβή από τους πυκνωτές.
Μην περιμένεις να δεις φουσκωμένους πυκνωτές, δεν είναι παλμοτροφοδοτικό, απλά ξεραίνονται και γίνονται ανοιχτό κύκλωμα με αποτέλεσμα, αν αυτό συμβεί σε πυκνωτή σύζευξης, να διακόπτεται ο ήχος
Μου έχει τύχει σε θυροτηλέφωνο αυτής της μάρκας (αν και όχι στο δικό σου μοντέλο)
Τελικά ήταν χαλασμένοι οι διακόπτες και στα 4 θυροτηλεφωνα. Κατάφερα να φτιάξω τα 3 (το 4ο το παιδευω ακομα) και τώρα μετρώντας την τάση μεταξύ {1} και {+} στην κεντρική μονάδα έχω μηδενική τάση. Μόλις σηκώνω ένα θυροτηλεφωνο η τάση ανεβαίνει στα ~8V.
Τι θέμα είναι ότι και πάλι έχω το ίδιο αποτέλεσμα. Στη μπουτονιερα ο ήχος ακούγεται ανεπαίσθητα και πολύ παραμορφωμενος. Αύριο πάω για πυκνωτές.
Να διευκρινίσω και πάλι μετράς ανάμεσα στο (+) και στον αγωγό που είναι στο (1) , αφού τον αποσυνδέσεις και είναι στον αέρα
Με αυτό τον τρόπο αν είναι 2 συσκευές με διακόπτη που δεν απομονώνουν , πάλι δε θα βγάλεις άκρη
Πιο καλά βγάλε και από τα 4 θυροτηλέφωνα το 1 στον αέρα , κάνε έλεγχο να μην έχεις τάση στον ανάμεσα στο (+) και τον αγωγό του (1) και μετά ξεκίνα να τα συνδέεις ένα ένα
Άκυρο τώρα είδα και εγώ το post #69
Στην ουσία η μέτρηση που έκανες , είναι η DC τάση του τροφοδοτικού , σε σειρά με την καλωδίωση μέχρι το θυροτηλέφωνο , των επαφών του θυροτηλεφώνου και την κάψα του μικροφώνου
Τελικά άλλαξα τους πυκνωτές με κόστος κάτω από 1 ευρώ, έξυσα τις επαφές του διακόπτη σε όλα τα θυροτηλεφωνα, μιας και κανένας διακόπτης δεν δούλευε σωστά και πλέον όλο το σύστημα δουλεύει άψογα! Τόσο καλά που έπρεπε να χαμηλώσω πολύ την ρύθμιση έντασης του μεγαφωνου της μπουτονιερας γιατί μικροφωνιζε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύτιμη βοήθεια σας!
κράτησε και τα σχέδια με τη συνδεσμολογία που ανέβασες , για μελλοντική χρήση :wiink:
Τα μικρόφωνα ήταν άνθρακος ή όχι;
Ναι, μάλλον ήταν. Είσαι τυχερός που δεν ήταν κάποιο χαλασμένο...
Φίλιππα και να ήταν χαλασμένο αντικαθίσταστε με καινούργια συσκευή. Εκτός και αν έχει το amp/75 παλαιού τύπου.