Ήρθε ο νέος donor δίσκος... Το μεσημέρι θα βγάλω το chip... Η καρδιά μου πάει να σπάσει από τώρα όμως...
Printable View
Ήρθε ο νέος donor δίσκος... Το μεσημέρι θα βγάλω το chip... Η καρδιά μου πάει να σπάσει από τώρα όμως...
Εάν έχεις πρόβλημα και είσαι και Θεσσαλονίκη έχω σταθμό θερμού αέρα κλπ, ίσως να μπορώ να σε βοηθήσω.
αυτο το (συστημα)με την λαμπα ειναι πολυ καλο γιατι δεν διωχνει τα εξαρτηματα οπως ο αερας.και στο κολλημα ειναι δοκιμασμενο με πολυ καλα αποτελεσματα.αμα σκεφτητε οτι το αντιστοιχο σε υπερθρο ειναι πολυ ακριβοτερο συμφερει..
Αυτό το σύστημα με τη λάμπα ζεσταίνει πολλά γειτονικά εξαρτήματα και πλαστικά μέρη. Δεν μπορείς να το συγκρίνεις με το υπέρυθρο φυσικά γιατί έκείνο έχει focus και στοχεύει μόνο αυτό που θές και ξεκολλάει σε πολύ λίγο χρόνο.
Ασε που αν ξέρεις να λειτουργείς τον αέρα έχεις ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα με το υπέρυθρο. Αν δοκιμάσεις να τα φυσήξεις με αεροσυμπιεστή λογικό να πετάγονται εξαρτήματα :D
και το υπερυθρο ζεσταινει γειτονικα εξαρτηματα.επειδη εχω 2 σταθμους θερμου αερα εχω στην πραξη δει σε πολυ μικρα εξαρτηματα οπως εχουν τα κινητα δεν κανει,στο ποιο χαμηλο εχει τυχει να τα πεταξει τα εξαρτηματα(δεν ειναι κινεζικος ο σταθμος) οσο για ποιο μεγαλα ειναι καλο αλα θελει λιγο παραπανω ωρα να τα βγαλει αμα δεν εχεις τις καταληλες μυτες.οσο για το συστημα με την λαμπα το δουλευω πολυ καιρο και η δουλεια που μου κανει ειναι καλυτερη απο του αερα σε αρκετες επισκευες.αλλα δεν τον εχω καταργησει το αερα...παντως ειναι ενας τροπος αρκετα φτηνος για να κολλησεις και να ξεκολλησεις εξαρτηματα και ειδικα στα ολοκληρωμενα που ειναι και τα ποιο δυσκολα,μεχρι και Reballing εχω πειραματικα κανει.
PrinceOfAbyss καλη επιτυχια και καλο ειναι μην δοκιμασεις με κολητηρι να το κολλησεις
το υγρό που βάζει με το πινελάκι τί είναι ????
και προτείνεται καμια λάμπα ανάλογη με αυτήν που εχει το παλικάρι ..
συγνωμη για το offtopic
To υγρό Κώστα είναι flux κάτι σαν σολντερίνη υπάρχει σε διάφορες μορφές.
Βασικά εγώ αέρα χρησιμοποιώ και μπορώ να αφαιρέσω και να κάνω reball σε οποιοδήποτε εξάρτημα σε κινητό/pda χωρίς κανένα πρόβλημα μέσα σε 10 min. Μιά χαρά κάνει ο αέρας και τέρμα να τον έχω δεν μου έχει πετάξει ποτέ εξαρτήματα.
Κωνσταντίνε σε ευχαριστώ πολύ για την προθυμία και ίσως μάλιστα να την εκμεταλλευτώ!
Απλά βρήκα ένα άρθρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας τεχνικής που, αν και έχει μικρό ποσοστό επιτυχίας, η υλοποίηση της είναι σχετικά εύκολη, οπότε λέω να τη δοκιμάσω πριν αρχίσω πάλι τις μεταμοσχεύσεις...
Έτσι για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, ας την αναφέρω εδώ να υπάρχει!
Συνδέουμε λοιπόν έναν ίδιο δίσκο με τον δικό μας στον υπολογιστή, και με ένα utility κάνουμε τον δίσκο spin down (sleep). Όχι safe removal, αυτό είναι αλλο... Μετά, ενώ ο δίσκος είναι συνδεδεμένος, αλλά και paused ταυτόχρονα, βγάζουμε το PCB από το σώμα του δίσκου και το τοποθετούμε στο σώμα του προβληματικού δίσκου (με προσοχή μη γίνει και κανένα βραχυκύκλωμα). Κατόπιν κάνουμε resume τον δίσκο, και επειδή είναι ήδη initialized από τα Windows, δε χρειάζεται να ξαναδιαβάσει την EEPROM για να πάρει τα στοιχεία που χρειάζεται για την εκκίνηση του, και έτσι ενδεχομένως να δουλέψει και με την ξένη EEPROM.
Οπότε όσο ακόμη είναι άθικτος ο νέος donor δίσκος λέω να δοκιμάσω αυτό, και μετά προχωράμε και στην αλλαγή της ΕΕPROM, οπότε σε αυτήν την περίπτωση, και αν δε τα καταφέρω με το χάλκινο συρματάκι ή τον αναρροφητή, θα σου πω.
Παίδες ήρθε σήμερα ο Programmer και τα SOIC adapters. Βασικά δεν είμαι έτοιμος ακόμη να δοκιμάσω κάτι, μιας και μου λείπουν τα pins που θα κολλήσω επάνω στον adapter για να τα καρφώσω στην υποδοχή του programmer. Το απόγευμα που θα έχω ότι μου λείπει θα το δοκιμάσω.
Παρόλα αυτά ψαχούλεψα λίγο το software του programmer και δεν είμαι σίγουρος για μια επιλογή...
Βασικά έχει μέσα στον φάκελο του software ένα .txt αρχείο με το εξής περιεχόμενο:
Επίσης, η εφαρμογή έχει ένα dropdown που μπορώ να επιλέξω το Device Name, με επιλογές αυτές που φαίνονται στην παρακάτω φωτό:Κώδικας:`SPI EEPROM's`25xx010`10`128`
`SPI EEPROM's`25xx020`10`256`
`SPI EEPROM's`25xx040`11`512`
`SPI EEPROM's`25xx080`12`1024`
`SPI EEPROM's`25xx160`12`2048`
`SPI EEPROM's`25xx320`12`4096`
`SPI EEPROM's`25xx640`12`8192`
`SPI EEPROM's`25xx128`12`16384`
`SPI EEPROM's`25xx256`12`32768`
`SPI EEPROM's`25xx512`12`65536`
`SPI EEPROM's`25xx1024`13`131072`
http://img580.imageshack.us/img580/695/keeprog.th.jpg
Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το datasheet του chip, το chip είναι 4MBits, λογικά στο Device Name θα επιλέξω το 25xx320, που σύμφωνα με το .txt αντιστοιχεί σε 4096 (υποθέτω πως αναφέρεται στα megabits αυτός ο αριθμός).
Σωστά?
Δυστυχώς όχι 25xx320 αλλά 25xx4096.
Αν δεν έχει αυτή την επιλογή η εφαρμογή και αν χρησιμοποιούνται πραγματικά όλα τα 4Mbits, θα χρειαστεί να βρεθεί εναλλακτική λύση ( software update, software config, email στην εταιρεία, άλλο software, forums, google).
Είσαι απολύτως βέβαιος για αυτό Δημήτρη?
Μου κάνει εντύπωση αυτή η γραμμή από το .txt αρχείο...
Το 4096 τι μπορεί να δηλώνει αν όχι το μέγεθος του chip?Κώδικας:`SPI EEPROM's`25xx320`12`4096`
Για software update δε ξέρω τι να πω... Το κατέβασα πριν καμιά ώρα οπότε προφανώς θα είναι ότι πιο πρόσφατο υπάρχει... :saad:
Στο .TXT αρχείο, τα 4096 δεν αναφέρονται σε Mbits αλλά σε bytes (δηλαδή 4Kbytes).
Ενδεικτικά, μία τυπική 25xx320 είναι η25ΑΑ320Α 32kbit SPI EEPROM
Αν όμως προσθέσεις εσύ μία γραμμή στο .TXT αρχείο, π.χ. :
`SPI EEPROM's`25xx4096`13`524088`
, εμφανίζεται σαν επιλογή στο πρόγραμμα?
Ότι εμφανίζεται, εμφανίζεται...
http://img35.imageshack.us/img35/1479/keeprog2.th.jpg
Αλλά είναι αρκετό αυτό να κάνει τον programmer να διαβάσει και την υπόλοιπη περιοχή της μνήμης?
Επίσης, αν κατάλαβα καλά, το 524088 που μου γράφεις αναφέρεται αντίστοιχα σε bytes (ή 511,8046875 Kbytes). Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να είναι 524288 ώστε να βγαίνει στρόγγυλα 512 Kbytes ή είναι standard τιμή? Και τελικά σε τι αναφέρονται αυτά τα ~512 Kbytes?
Επίσης, το 13 τι σημαίνει ή που αναφέρεται (από περιέργεια ρωτάω)?
:001_rolleyes:
Νομίζω ότι οι 4MBit μνήμες είναι 100% συμβατές με τις 1MBit - εκτός του μεγέθους φυσικά.
Αν λοιπόν το software του programmer δεν έχει κάποιον άλλο περιορισμό μεγέθους (π.χ. buffers δεδομένων), πιθανότατα θα δουλέψει.
Έχεις δίκιο, φυσικά και είναι 524288.
Για το 13 δεν μου έρχεται κάποια ιδέα. Δοκίμασε και με 14,15 αν δεν δουλέψει αρχικά.
Έγραψα στο support forum του κατασκευαστή του programmer και μου απάντησε κάτι που μου φαίνεται εντελώς άκυρο... Μήπως δε κατάλαβε καλά/δε διάβασε καλά το μοντέλο του chip μου? Εν ολίγοις μου είπε πως δεν υποστηρίζεται καν γιατί το chip είναι flash memory και όχι EEPROM...
Εδώ είναι το thread με την ερώτηση μου και την απάντηση του...
Τα έκανα ακριβώς όπως μου είπες Δημήτρη! Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω. Αλήθεια, πρέπει να κόψω το pin 3 ώστε να μην μπει στην υποδοχή της βάσης στον programmer?
http://img819.imageshack.us/img819/9...c01404b.th.jpg
http://img153.imageshack.us/img153/9...c01405e.th.jpg
Edit: Πάντως εδώ που τα λέμε, στο datasheet του chip μου, την αναφέρει όντως σαν Flash Memory και όχι σαν EEPROM. Λέτε να έκανα χαζομάρα με την αγορά του programmer? :confused1:
Όντως το chip μου είναι SPI Flash και όχι SPI EEPROM!
Ψάχνοντας καλύτερα βρήκα αυτό που αναφέρει ότι υποστηρίζει κάποια chips της Spansion, και μάλιστα τα αναφέρει ως SPI Flash...
Υποστηρίζει λοιπόν τα παρακάτω:
--- SPANSION ---
S25FL004A/040A , S25FL008A , S25FL040A-T , S25FL040A-B , S25FL016A , S25FL032A , S25FL064A
Λογικά αυτό τουλάχιστον είναι κατάλληλο ε?
Επίσης, Δημήτρη, επειδή άλλαξαν τα δεδομένα ως προς τον τύπο της μνήμης, ελπίζω να μην άλλαξαν και ως προς τον τρόπο ανάγνωσης της ε? Αναφέρομαι φυσικά στην εξωτερική τροφοδοσία 4V ώστε να παρακάμψουμε τα κομμένα pins κτλ κτλ...
Πω πω ρε παιδιά, δε με πειράζει τόσο που αγόρασα τον programmer που μου ήρθε σήμερα άσκοπα, όσο ότι θα πρέπει να περιμένω άλλες 10+ μέρες ώσπου να έρθει ο σωστός... :saad:
Δημήτρη περιμένω μια επιβεβαίωση ότι τουλάχιστον ο νέος είναι κατάλληλος ώστε να τον παραγγείλω. :)
Ρε παιδιά ειλικρινά θα τρελαθώ...
Εχτές, όπως γράφω και στο προηγούμενο post μου, περίμενα μια επιβεβαίωση από τον Δημήτρη (lastid) για το αν ο Willem programmer που βρήκα είναι κατάλληλος για το chip μου...
Τελικά επειδή δε πήρα εγκαίρως απάντηση, και επειδή ο συγκεκριμένος programmer απαιτεί παράλληλη θύρα, το έψαξα λίγο παραπάνω, και βρήκα έναν άλλο USB σχεδόν all-in-one που μπορεί να προγραμματίσει και SPI Flash...
Πρόκειται για αυτόν PRG-055 True-USB PRO GQ-4X Willem Programmer.
Μάλιστα για να μη την ξαναπατήσω, κατέβασα το συνοδευτικό software του και έψαξα τα υποστηριζόμενα chips.
Για τα Spansion λοιπόν έχει το chip μου (σχεδόν δηλαδή, άλλο μέγεθος προφανώς - το δικό μου S25FL040A ή S25FL004A ο αντικαταστάτης του, και το υποστηριζόμενο S25FL008A), αλλά το έχει στην κατηγορία Serial EEPROM όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτό.
http://img710.imageshack.us/img710/98/spansion.th.jpg
Επίσης ο νέος donor δίσκος που μου ήρθε έχει chip της ST, μοντέλο 25P40V6, το οποίο επίσης το υποστηρίζει o programmer, αλλά είναι και αυτό στην κατηγορία Serial EEPROM, όπως βλέπετε και στις παρακάτω φωτό...
http://img411.imageshack.us/img411/9...c01443i.th.jpg
http://img716.imageshack.us/img716/5048/44471868.th.jpg
Τελικά ΤΙ είδους είναι αυτά τα chips? SPI EEPROM, SPI Flash, Τσακίρης με ριίγανη? Έχω πελαγώσει... Και φυσικά είναι απαραίτητο να αναγνωρίσω τον τύπο του chip για να καταλήξω και στον κατάλληλο programmer... Να δώσω άλλα 85 ευρώ και να πάρω τον GQ-4X που γράφω παραπάνω, ή τελικά μου κάνει και αυτός που μου ήρθε εχτές?
Βοηθείστε με παρακαλώ!
Edit: Εντωμεταξύ, ο donor δίσκος που έχω τώρα είναι ο δεύτερος που πήρα. Ο πρώτος ήταν αυτός από τον οποίο πήρα τις κεφαλές, αλλά χάλασα την EEPROM του την ώρα που πήγαινα να την ξεκολλήσω από το PCB.
Μόλις τώρα σκέφτηκα λοιπόν να δω το μισοσπασμένο chip του πρώτου donor (το οποίο είχα κρατήσει) για να ελέγξω το μοντέλο του... Είναι ένα MX254005 της Macronix, το οποίο επίσης το υποστηρίζει ο GQ-4X, αλλά guess what... Το έχει επίσης στην κατηγορία Serial EEPROM...
http://img130.imageshack.us/img130/2...c01456b.th.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/3487/35274439.th.jpg
Δε βγάζω καμία άκρη παίδες...
Οι Flash είναι διαφορετικής τεχνολογίας από τις EEPROM. Πολλές φορές όμως κάνουμε κατάχρηση της λέξης EEPROM και την χρησιμοποιούμε και για τις flash. Λέμε δηλαδή "μία flash EEPROM". Για αυτό και βλέπεις να αναφέρουν την Spansion σαν EEPROM. Για να μην το μπερδέψουμε περισσότερο, να πούμε απλά ότι στα 4Μbit υπάρχουν μόνο flash.
Η απάντηση του kmtronic στο άλλο forum μάλλον είναι έγκυρη. Λέω μάλλον, γιατί αυτοί οι κύριοι στις μεγάλες εταιρείες, λόγω του ότι είναι πολυάσχολοι (δεν το λέω ειρωνικά), κάποιες φορές δεν κάθονται να ασχοληθούν και πολύ. Σου λένε αυτό που ξέρουν ήδη "δεν το σχεδιάσαμε για flash" και τέλος. Πρόσεξε όμως: Η ασυμβατότητα που αναφέρει μπορεί να ισχύει για την εγγραφή μόνο. Στην ανάγνωση πιθανόν να μην υπάρχει πρόβλημα. Άρα δεν χάνεις τίποτε να προσπαθήσεις να διαβάσεις την Spansion. Αν μπορείς να περιμένεις 1-2 μέρες, θα κοιτάξω και θα σου πώ πιο συγκεκριμένα αν αυτό είναι εφικτό. Συγνώμη αλλά με πέτυχες σε δύσκολη περίοδο, γι αυτό και δεν είδα εχτές τις ερωτήσεις σου.
Ναι, στις φωτό η Spansion φαίνεται να κολλήθηκε σωστά. Τον ακροδέκτη στο pin 3 όμως καλύτερα να το κόψεις για να μην πηγαίνει στον programmer.
Για τους programmers, ο παράλληλος Willem φαίνεται να κάνει για την συγκεκριμένη δουλειά και είναι αρκετά πιο φτηνός. Ο USB όμως δεν απαιτεί ξεχωριστό τροφοδοτικό και κάνει περισσότερα. Διαλέγεις και παίρνεις.
Επιπλέον: Αυτή η σύγκριση των 2 programmers που δημοσιεύτηκε σήμερα, κλίνει την πλάστιγγα περισσότερο υπέρ του USB.
Σήμερα έγινε κάτι που στην αρχή με γέμισε ελπίδες, αλλά μετά απογοητεύτηκα...
Βρήκα έναν ηλεκτρονικό με στερεοσκόπιο ο οποίος μου ξεκόλλησε το chip από το ανταπτοράκι, και το ψαχούλεψε λίγο με το μηχάνημα του... Παιδιά δε θα το πιστέψετε αλλά βρήκε τις ίνες που καταλήγουν στη λιθογραφία. Προσπάθησε μάλιστα να τα γανώσει μήπως και καταφέρει να κολλήσει έναν κλώνο από καλώδιο αλλα δε γανωνόταν γιατί είναι λέει ειδική ίνα που ποντάρεται με laser στη λιθογραφία από τη μία και στο pad από την άλλη...
Τον ρώτησα αν γίνεται να κολλήσουμε 6 καλώδια στα γερά pads, και μετά με 2 μικρά probes να ακουμπήσουμε τις ίνες που βρήκε και έτσι να διαβάσουμε το περιεχόμενο αλλά είπε δε γίνεται (ίσως να μην είχε όρεξη να ασχοληθεί περαιτέρω)...
Το θέμα, πέρα από αυτό, είναι πως μου είπε ότι δε πρόκειται να λειτουργήσει ούτε με τον τρόπο που θα το προσπαθήσω, με τα 4V δηλαδή... Μάλιστα είπε πως δε πρόκειται καν να το αναγνωρίσει ο programmer... Φυσικά στον δικό του επαγγελματικό programmer είπε πως δε το βάζει καν γιατί φοβάται μη του χαλάσει το μηχάνημα από την extra τάση...
Από τη μια μια ανέβασε στον ουρανό, κι από την άλλη με ξαναέριξε στα τάρταρα... Πάντως ήταν απίστευτο αυτό το στερεοσκόπιο... Έκανε την ίνα του pad να φαίνεται σαν καλώδιο 1mm πάχος... Άκρως εντυπωσιακό...
Γίνεται με probes.
Στο δικό μου έχει και κάμερα για να βλέπω στο pc εκτός απο τα μάτια. Είναι χρήσιμο ανάλογα με τη δουλειά που κάνεις.
Που, πότε, πόσο? :biggrin:
Υπάρχουν πολύ λεπτά probes γι αυτή τη δουλειά.
Δεν τον πετάς καλύτερα και να ξεκινήσεις να κλαίς για τα δεδομένα? :D
Δε μου λες εσύ καλύτερα που, πότε, και πόσο για να το προσπαθήσουμε? :saad:
Για να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση:
Η λύση της τροφοδοσίας μέσω της εισόδου Wp πιστεύω ότι είναι εφικτή. Έχω κάνει ολοκληρωμένο να λειτουργήσει κανονικά έτσι. Εξαρτάται βέβαια από το ολοκληρωμένο.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μνήμης, η τάση λειτουργίας Vcc είναι 2.7V-3.6V, ενώ οι είσοδοι δεν πρέπει να έχουν τάση πάνω από Vcc+0.5V. Η μέτρηση που έκανες με το πολύμετρο επιβεβαίωσε την ύπαρξη διόδου. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι υπάρχει δίοδος προστασίας με πτώση τάσης 0.5V.
Σε κατάσταση ανάγνωσης, το ολοκληρωμένο απαιτεί 14mA. Αυτό το ρεύμα θα περνά μέσα από την δίοδο προστασίας. Οι θερμικές απώλειες στην δίοδο θα είναι περίπου 0.5v x 14mA = 7 mW, αρκετά χαμηλές για να καεί μία τυπική δίοδος προστασίας. Θεωρούμε λοιπόν ότι η δίοδος θα αντέξει.
Αν δώσεις τροφοδοσία 3.5 V στο Wp (pin 3), μέσω της διόδου προστασίας θα εμφανιστούν εσωτερικά στο Vcc 3.0 V ακριβώς, που είναι και η ονομαστική τάση λειτουργίας του ολοκληρωμένου. Το ιδανικό είναι να βγάζει και ο programmer 3.0 V. Αν ναι, δεν θα υπάρχει πρόβλημα από πλευράς programmer. Μία μέτρηση με βολτόμετρο στη βάση του programmer μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί επειδή στην Wp εσωτερικά θα εμφανιστεί μία τάση υψηλότερη της Vcc. Εδώ έχουμε τον απρόβλεπτο παράγοντα. Μπορεί να μη συμβεί τίποτε, μπορεί η είσοδος να καεί. Όμως το θετικό της υπόθεσης είναι ότι την είσοδο αυτήν δεν την χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως. Χρησιμοποιείται για προστασία εγγραφής. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μόνο ανάγνωση.
Υπάρχει βέβαια (πάντα) μία πιθανότητα να καεί και κάτι περισσότερο από την είσοδο αυτή. Αυτό θα ήταν πραγματικά δυσάρεστο, μια που έτσι θα καταστρέφαμε το ολοκληρωμένο. Εκτιμώ όμως ότι αυτή η πιθανότητα είναι εξαιρετικά μικρή. Είναι το ρίσκο που θα πρέπει να πάρεις, αν αποφασίσεις να προχωρήσεις. Αν τώρα κάποιος γνωρίζει περισσότερα για τις μνήμες αυτής της τεχνολογίας και αυτής της εταιρείας, μπορεί εδώ να βοηθήσει.
Εαν ο ηλεκτρονικός με το στερεοσκόπιο έχει μία αιτιολογημένη άποψη, θα ήθελα αν γίνεται να την μεταφέρεις εδώ, μια που θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να το ξέρουμε όλοι μας.
Σε κάθε περίπτωση, συμφωνώ ότι η παραπάνω μέθοδος πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Δεν έχω εμπειρία με probes αλλά εύχομαι να μπορέσεις να λύσεις έτσι το ζήτημα.
Να προτείνω μάλιστα και μία άλλη μέθοδο, που δεν απαιτεί τόσο εξειδικευμένο εξοπλισμό: Να χρησιμοποιήσεις αγώγιμη πάστα για να αποκτήσεις πρόσβαση στο Vcc. Δεν έχει σημασία αν θα βραχυκυκλώσεις μαζί και το Pin 7, μια που και αυτό θα ήθελε τάση Vcc. Αν ξαπλώσεις ανάποδα το ολοκληρωμένο πάνω στον adaptor, κολλήσεις λεπτό σύρμα στα υπόλοιπα pins, ρίξεις λίγη αγώγιμη πάστα στη "χαράδρα" και βυθίσεις ένα σύρμα εκεί, μπορεί και να πετύχει. Βασική προυπόθεση να μην εκτίθεται μέρος του κυκλώματος μέσα από τη "χαράδρα", γιατί τότε θα βραχυκυκλώσει. Δεν ξέρω επίσης ποια πάστα θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για το σκοπό αυτό. Νομίζω ότι η Arctic Silver 5 που είναι θερμοαγώγιμη, επειδή έχει ασήμι στα συστατικά της, είναι αρκετά αγώγιμη για το σκοπό αυτό. Ή κάποιες πάστες που κυκλοφορούν για επιδιόρθωση των πίσω θερμαινόμενων τζαμιών στα αυτοκίνητα. Ή πάστα που χρησιμοποιούν οι νευρολόγοι στα ηλεκτρογραφήματα.
O programmer που έχω τώρα Δημήτρη (αυτός που ήρθε προχτές) βγάζει 3.3V και 5V (η επιλογή γίνεται μέσω jumper). Βέβαια ο συγκεκριμένος δε μας ενδιαφέρει και πολύ τι έξοδο έχει ούτως ή άλλως, γιατί ήδη παρήγγειλα τον GQ-4X USB και τη δοκιμή θα την κάνω με αυτόν όταν έρθει.
Τώρα, σχετικά με την αιτιολογημένη απάντηση που με ρωτάς αν μου έδωσε... Καταρχήν μου άρχισε τα πιο ακαταλαβίστικα ηλεκτρονικά που έχω ακούσει ποτέ, τα οποία όμως δεν απαντούσαν κανένα "γιατί". Απλά ήταν παραδείγματα άλλων περιπτώσεων που τέτοιες μνήμες προστατεύονται με διάφορους τρόπους, πχ με τα λεγόμενα "hotbugs", τα οποία, από ότι μου είπε, είναι λάθη που επίτηδες βάζουν οι κατασκευαστές που προγραμματίζουν μια μνήμη ώστε με κάθε εξωτερική απόπειρα ανάγνωσης να καταστρέφεται ένα μέρος του περιεχομένου (πχ λέει στα αυτοκίνητα το έκαναν αυτό παλιά, ώστε αν κάποιος πείραζε το πρόγραμμα του εγκεφάλου, μετά από 50-100 φορές που θα έπαιρνε μπροστά ο κινητήρας θα μπορούσε να κλειδώσει ο εγκέφαλος, ή να κάψει κάτι άλλο).
Επίσης, μου είπε πως η συγκεκριμένη μνήμη θα είναι γρήγορη ως σύγχρονης τεχνολογίας που είναι, ώστε ακόμη κι αν κατάφερνα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τη διαβάσω, τότε το περιεχόμενο θα ερχόταν σίγουρα αλλοιωμένο γιατί όλοι οι programmers των 50-100 ευρώ είναι λέει της πλάκας (αυτός πχ έχει λέει 3 programmers, ο καθένας εκ των οποίων κοστίζει πάνω από 1500 δολλάρια). Εν ολίγοις μου άρχισε τα δικά του, τα οποία ΟΛΑ κατέληγαν στο ότι δεν πρόκειται να καταφέρω τίποτα... Ειδικά μόλις άκουσε για τη μέθοδο των 4V σε έβρισε (έβρισε δηλ. αυτόν που μου είπε, λέει, τέτοιες μπιπ).
Ομολογώ πάντως, αν και δεν είμαι ηλεκτρονικός για να τον κρίνω με βεβαιότητα - μόνο από αυτά που είδα και άκουσα στα 20-25 λεπτά που ήμουν στο εργαστήριο του, πως πρέπει να έχει γνώσεις πολλές. Τώρα, γιατί ήταν τόσο κάθετος δε το ξέρω. Τι να πω...
Σχετικά με τις διαθέσιμες λύσεις, εννοείται πως θα ήθελα να δοκιμάσω πρώτα αυτήν με τα mini probes τώρα που είδα πως υπάρχουν αυτές οι ίνες (Κωνσταντίνε ακούς?), και μετά, αν δε καταφέρουμε κάτι, να δοκιμάσω και τη λύση με τα 4V αν υπάρχει κίνδυνος ολικής καταστροφής της μνήμης, ή ακόμη και αυτήν με την πάστα.
Πάντως ομολογώ πως το όλο θέμα με έχει κουράσει ψυχολογικά σε απίστευτο βαθμό...
Edit: Εντωμεταξύ εκεί στο παλιόστενο του που πάρκαρα, φεύγοντας γρατσούνισα και τη ζαντούλα μου λίγο στο πεζοδρόμιο... Όλα ανάποδα μου πηγαίνουν τον τελευταίο μήνα...
Η Arctic Silver 5, δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμη. Αυτό είναι εξακριβωμένο.
H arctic silver 5 δεν είναι αγώγιμη αλλα είναι η arctic silver 3 αγώγιμη όπως και η μπογιά ασημιού.
Το μόνο πρόβλημα είναι οτι δεν έχω microprobes τώρα.
Το Σ/Κ έψαξα να βρω το τροφοδοτικό μου, το οποίο με λύπη διαπίστωσα πως δε δουλεύει... Μόλις συνδέσω μια οποιαδήποτε κατανάλωση στα (+) και (-), ανάβει το LEDάκι max current και μηδενίζεται η τάση. Αυτό το τροφοδοτικό το είχε φτιάξει ο πατέρας μου πριν καμιά 15αριά χρόνια από Elektor, και δούλευε άψογα την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα πριν 2-3 χρόνια.
Anyway, επειδή δεν έχω διάθεση στην παρούσα φάση να το ψάξω να δω τι φταίει, σκέφτομαι να πάρω ένα έτοιμο. Έψαξα λίγο στο eBay και βρήκα τα παρακάτω:
0-30V DC 0-3A Variable / 1A 5V DC Bench Power Supply
Bench Power Supply Unit LCD, 30V/3A
Αυτά από ότι βλέπω έχουν ποτενσιόμετρα και για την τάση και για την ένταση του ρεύματος. Μάλιστα από ότι βλέπω έχουν την κανονική ρύθμιση, και επιπλέον "μικρορύθμιση"...
==========
0-50 VDC 0-3A Variable / 1A 5VDC Bench Power Supply
0-30V DC 0-3A Variable / 1A 5V DC Bench Power Supply
0-30 VDC 0-5A Variable / 1A 5VDC Bench Power Supply
Τα τρία παραπάνω είναι η ίδια φιλοσοφία, με παραλλαγές στην τάση/ένταση εξόδου από ότι βλέπω. Αλλά ή δεν έχουν μικρορύθμιση, ή αυτό το "jog dial" είναι που πραγματοποιεί το tuning και το fine tuning. Προφανώς όμως για την τάση. Για την ένταση δεν υπάρχει ρύθμιση?
Τέλος, σε όλα τα παραπάνω η χώρα κατασκευής είναι άγνωστη (υποθέτω Hong Kong ή China). Θα έπρεπε να με απασχολήσει αυτό? Τελικά ποιο θα μου προτείνατε να προτιμήσω? Εννοείται πως το παίρνω με αφορμή την τροφοδοσία του chip με 4V αλλά θέλω να είναι αρκετά καλό και για πιθανή μελλοντική χρήση. Οπότε ποια παραλλαγή είναι καλύτερη/συνηθέστερη? 0-30V / 0-5A ή 0-50V / 0-3Α?
Παρακολουθω με ενδιαφερον την συζητηση και φιλε πετρο σου ευχομαι
καλο κουραγιο και το επιθυμητο αποτελεσμα να ερθει συντομα!
Γιατί δεν κάνεις μία βόλτα από τα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης (Δωδεκανήσου ας πούμε) για τροφοδοτικό? Θα έχεις και service, ενώ η αγορά ενός τέτοιου οργάνου από έξω μπορεί να σου δημιουργήσει άλλα προβλήματα (τελωνείο κλπ).
Για την ένταση στα τροφοδοτικά, δεν υπάρχει ακριβής ρύθμιση γιατί στην ουσία δεν ρυθμίζουμε την ένταση του ρεύματος εξόδου. Η ένταση εξαρτάται από το εκάστοτε φορτίο. Αυτό που ρυθμίζουμε είναι η μέγιστη ένταση του ρεύματος, μια ηλεκτρονική ασφάλεια ρεύματος δηλαδή, η οποία δεν χρειάζεται συνήθως να είναι υπερβολικά ακριβής.
Για την επιλογή τροφοδοτικού, νομίζω ότι τα 30V είναι αρκετά, ενώ τα 3 A μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μη σου φτάνουν. Άρα 30V/5A.
Γιούπιιιιιιι!!! Προσγειώθηκε το δεματάκι μου σήμερα! Λογικά αύριο θα το έχω...
Περιλαμβάνει μέσα αυτό και αυτό... Είπα με την ευκαιρία του τροφοδοτικού να πάρω και κάτι πιο αναβαθμισμένο από το Antec κολλητήρι μου...
Βέβαια ακόμη περιμένω τον programmer της Willem από τον Καναδά... Αλλά αύριο θα εξασκηθώ λίγο με κολλήσεις/αποκολλήσεις με θερμό αέρα γιατί είναι κάτι τελείως άγνωστο προς εμένα...
Αυτά προς το παρόν. :001_smile:
Ελα τώρα, πέστο, δεν θες να φτιάξεις το δίσκο, το εργαστήριο θες να εξοπλίσεις και ψάχνεις αφορμή...
Να ήμουν και του επαγγέλματος καλά θα ήταν... :lool:
Στη δουλειά μου, στο μόνο που θα μπορούσε να μου χρειαστεί ένα τόσο advanced soldering station θα ήταν αν κόλλαγα τις κάρτες (AGP, PCI-X, κτλ) στα slots τους.
Αλλά γενικά, ναι, μου αρέσει να παίρνω εργαλεία και δεν πολυλυπάμαι τα χρήματα τους... Έτσι κι αλλιώς πιάνουν τα χέρια μου, οπότε όλο και κάπου θα μου χρειαστεί. Για το τροφοδοτικό δε το συζητάμε, αυτό σίγουρα θα μου χρειαστεί...
Εχτές το βράδυ έκανα έναν λεπτομερή απολογισμό του τι έχω πληρώσει ως τώρα για την περιπέτεια μου... Έχουμε και λέμε:
64.94 GBP για έναν δίσκο Toshiba MK3252GSX
64.94 GBP για έναν δεύτερο δίσκο Toshiba
27.50 EUR για έναν EEPROM programmer
21.12 USD για τέσσερα SOIC adapters
69.99 GBP για έναν True USB Willem ECU EPROM BIOS SPI universal Programmer
199.99 GBP για ένα Desoldering solder station with soldering iron BK 6000
110.98 GBP για ένα Bench Power Supply 0-30 VDC 0-5A Variable / 1A 5VDC
25.00 EUR σε ένα τοπικό κατάστημα ηλεκτρονικών για διάφορα (flux, καινούρια μύτη για το κολλητήρι, κτλ)
10.00 EUR σε έναν τοπικό ηλεκτρονικό για να δει μέσα από στερεοσκόπιο το chip και να μου πει τελικά πως δε μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω
==================================================
686.20 EUR με τις τρέχουσες ισοτιμίες...
Το οποίο ποσό τελικά είναι πολύ κοντά στα 800-1000 EUR που μου ζήτησαν από εταιρία για να μου ανακτήσουν τα δεδομένα.
Βέβαια προτιμώ* αυτό που έκανα γιατί έτσι μου έμειναν τα:
1. Η χαρά του DIY
2. Τα εργαλεία
3. Οι γνώσεις που αποκόμισα από όσα διάβασα για τους δίσκους
* Θα συνεχίσω να το προτιμώ αν καταφέρω να ανακτήσω τα δεδομένα μου στο τέλος, που ήταν και το αρχικό μου κίνητρο για όλη αυτή τη διαδικασία στην οποία μπήκα... Θα δείξει αν έπραξα σωστά ή λανθασμένα...
Όπως και να'χει, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς σε αυτό το καταπληκτικό forum που είτε με βοηθήσατε με συμβουλές είτε με εμψυχώσατε με τα posts σας!
Ήρθαν όντως τα πράγματα σήμερα το μεσημεράκι.
Με το τροφοδοτικό λοιπόν ανά χείρας, ρύθμισα την τάση στα 3.5V, σύνδεσα και το chip πριν το βάλω στον programmer, αλλά τραβάει 5Α... Το άφησα 2-3secs να δω μήπως πέσει το ρεύμα αλλά τίποτα. Και όταν το έπιασα με το δάχτυλο το chip είχε ζεσταθεί (όχι αφόρητα, χλιαρό προς ζεστό...). Κατέβασα τα max A στο 0.5, το ξανασύνδεσα, και πάλι τράβαγε όσο το είχα ρυθμίσει. Το συνδέω και στον programmer, αλλά μου γράφει Index out of bound κτλ κτλ και σταματάει το reading.
Βέβαια να πω εδώ πως το δοκίμασα με τον EEPROM programmer που είχα παραγγείλει λάθος. Ο σωστός της Willem ακόμη έρχεται... Απλά μια δοκιμή έκανα, χωρίς να περιμένω να διαβάσει το chip.
Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι τα 5Α, και γενικά που τραβάει όσα βρει διαθέσιμα (σαν βραχυκύκλωμα). Έτσι πρέπει να είναι? Και αν ναι, πόσα max A να ρυθμίσω το τροφοδοτικό να δίνει? 0.5Α είναι αρκετά?
(Η απάντηση που θα διαβάσω είμαι σίγουρος πως θα με στεναχωρήσει...)