Πέτρο, από τη φωτογραφία σου κάνει να είναι αυτό το θερμικό;
https://www.eaparts.gr/part.aspx?par...65#prettyPhoto
Printable View
Πέτρο, από τη φωτογραφία σου κάνει να είναι αυτό το θερμικό;
https://www.eaparts.gr/part.aspx?par...65#prettyPhoto
Κάνει , αν προσεκτικά το δικό του θερμικό μπορεί να γυρίσει έτσι ώστε να το βλέπεις από την στρόγγυλη εσωτερική πλευρά που έχει την αντίσταση και την θερμική πλατίνα , μπορείς να το καταλάβεις αν κόβει το θερμικό ή όχι .
Σε περίπτωση δυσλειτουργίας (και ανεβαίνουν τα αμπέρ για οποιοδήποτε λόγο) η αντίσταση κοκκινίζει και συνήθως φαίνεται οπτικά , στην συνέχεια το κοκκίνισμα της αντίστασης προκαλεί την μεταλλική πλατίνα να κόψει .
https://www.youtube.com/watch?v=DOt5No9bIRY
Αμπερομέτηρση μοτέρ: στο ξεκίνημα το πολύμετρο έδειξε 2.3Α, μπορεί στιγμιαία να ήταν και παραπάνω αλλά να μην πρόλαβε να το δείξει.
Στο δευτερόλεπτο έπεσε περίπου στο 1.3Α, και μετά από μισό λεπτό ή λιγότερο σταθεροποιήθηκε περί το 1.2A περίπου.
Μια χαρά μου φαίνονται οι μετρήσεις του, τί λέτε;
Τότε πιθανά δεν κόβει από θερμικό αλλά από την άλλη αιτία που αναφέρεις της περίεργης συμπεριφοράς του θερμοστάτη , ίσως και χρονοδιακόπτη? πάλι πρόβλημα?
Δεν μου κάνει για χρονοδιακόπτης αυτή συμπεριφορά. Έχω πάρει θερμικό και θα το αλλάξω μόλις μπορέσω, να δούμε μήπως αυτό έχει γεράσει και κάνει περίεργα. Θα επανέλθω όταν έχω νέα.
Το θερμικό αλλάχτηκε, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα - σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, δεδομένου ότι και το νέο μέτραγε ακριβώς όσο και της μάνας του, 1.3Ω.
Στο μεταξύ, διάβασα σε κάποιο ξένο forum ότι η συμπεριφορά που επιδεικνύει σχετίζεται στο 90% των περιπτώσεων με φθορά στο συμπιεστή, που προκαλεί μάγκωμα (του άξονα? του εμβόλου?) με συνέπεια αυξημένη κατανάλωση ρεύματος. Ξαναμπήκε το αμπερόμετρο, και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι ενώ σε κανονική λειτουργία το μοτέρ τραβάει περί το 1.3Α, στις αποτυχημένες εκκινήσεις τραβάει γύρω στα 6Α, οπότε φυσιολογικότατα κόβει το θερμικό.
Συμπέρασμα: να ζήσουμε να το θυμόμαστε.
βρες τρόπο να μπορείς να κάνεις χειροκίνητα την δουλειά που κάνει ο χρονοδιακόπτης ή και ο θερμοστάτης , π.χ. απευθείας τροφοδοσία στο μοτέρ χειροκίνητα. Στις δοκιμές αυτές (έναρξης ή παύσης του μοτέρ ) να αφήνεις 5 - 10 λεπτά χρονικά περιθώρια και μην το κάνεις βίαια και άμεσα.
Αν και σε αυτήν την δοκιμή (χειροκίνητα) δεις τα ίδια τότε έχεις δίκιο , διαφορετικά μπορεί να είναι κάποια ανωμαλία τροφοδοσίας π.χ. από ελλαττωματική επαφή θερμοστάτη κτλ.
Δεν παίζει αυτό Πέτρο. Μια ελαττωματική επαφή έχει αυξημένη αντίσταση, άρα το ρεύμα θα ήταν μικρότερο, όχι πενταπλάσιο.
και όμως μπορεί να παίζει , πάρε παράδειγμα τις άτσαλες διακοπές ανωμαλίες ρεύματος π.χ. σε κακοκαιρία και πάντα προστατεύει το θερμικό . Το ίδιο μπορεί να κάνει και κάποια φευγάτη επαφή π.χ. θερμοστάτη (γιατί όχι και το ρελέ)
Δεν είναι το ίδιο πράγμα, άλλο τα πολύ έντονα μεταβατικά φαινόμενα (της τάξης των msec) μιας ηλεκτρικής καταιγίδας και άλλο η πολύ υψηλή ένταση που τραβάει το μοτέρ σταθερά μέχρι να κόψει το θερμικό. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα με σταθερή ένταση πριν κόψει το θερμικό είναι αιώνας στον ηλεκτρισμό, δεν λογίζονται μεταβατικό φαινόμενο.