Να έχετε υπόψη σας ότι σε αυτούς τους διπλούς ηλεκτρολυτικούς, τα - και των 2 πυκνωτών είναι το μεταλλικό σώμα του πυκνωτή, ενώ τα δυο + είναι ξεχωριστά και είναι οι δυο ακροδέκτες που βγαίνουν από κάτω.
Printable View
Να έχετε υπόψη σας ότι σε αυτούς τους διπλούς ηλεκτρολυτικούς, τα - και των 2 πυκνωτών είναι το μεταλλικό σώμα του πυκνωτή, ενώ τα δυο + είναι ξεχωριστά και είναι οι δυο ακροδέκτες που βγαίνουν από κάτω.
Νήμα κίνησης ραδιοφώνου ίσως να υπάρχει ακόμη, Αν δεν βρεις, μπορείς να αγοράσεις από το ebay σε λογική τιμή ή να ψάξεις σε κατάστημα με είδη σπιτιού και κουρτίνες. Υπάρχει ψιλό ακρυλικό σπαγκάκι που χρησιμοποιείται σε κουρτίνες-στόρια και μπορεί να είναι κατάλληλο και για ραδιόφωνα. Επίσης να ελέγξεις την τάση που παίρνει το ραδιόφωνο μετά την αντίσταση (μάλλον κοντα στα 125VAC) και να παραγγείλεις ένα μετασχηματιστή στην ίδια τάση για να έχεις απομόνωση από το δίκτυο. Τα ραδιόφωνα χωρίς μετασχηματιστή τροφοδοσίας σκοτώνουν!
Σημα καμπανα!!!!!!!!!Ολα Οκ. Δουλευει αψογα. Πηρα πυκνωτες 47μF/400V και τους εβαλα. Τον παλιο τον αφησα για να μην αλλαξω την οψη του ραδιοφωνου και τους καινουργιους τους εβαλα κατω απο το σασι. Ειναι αρκετα μικροτεροι σε σχεση με τον παλιο. Αντικατεστησα και το νημα, βρηκα στον Βενιερη στο Περιστερι. Εκανα και εναν τελευταιο ελεγχο και λιγο καθαρισμα ακομα και ετοιμο. Πιανει μονο ΑΜ 2-3 σταθμους αλλα τους πιανει πολυ καλα, καθαρα και δυνατα. :biggrin::biggrin::biggrin: Το βραδακι θα ανεβασω και φωτογραφιες. Σας ευχαριστω για τις συμβουλες και τις υποδειξεις σας.
Μπραβο ρε γατε! Εισαι ωραιος.Μακαρι να μπορουσα να ειμαι απο μια μερια να ακουγα λιγο και εγω τον "παλιονκαιρησιο" ηχο του...
Υπομονη!!!!Θα φτιαξεις και εσυ το δικο σου!!!Εγω ημουνα τυχερος γιατι ηταν ευκολη η βλαβη και γρηγορη η επισκευη. Μακαρι να ειχα χρονο να του εκανα και εγω ενα γενικο service. Δυστυχως δεν θα το κρατησω, ο φιλος το περιμενει σαν τρελος. Εμαθα οτι το ειχαν αγορασει το 1950! Θα ψαξω ομως μηπως βρω και εγω κανενα παλιο στα παλιατζιδικα να το επισκευασω.
Μπράβο, συγχαρητήρια! Μπορείς να βάλεις τους πυκνωτές μέσα στον παλιό ηλεκτρολυτικό πυκνωτή (αφού τον εγχειρήσεις πρώτα) ώστε να φαίνεται αυθεντικός. Βάλε καμιά 10-αριά μέτρα κεραία και γείωση και θα δεις τι ωραία λήψη θα έχει.
Ευχαριστω ,ευχαριστω...!!! Δεν ξερω εκει που θα το βαλει αν θα εχει την δυνατοτητα για μεγαλη κεραια. Τι γειωση να βαλω??
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη γείωση μιας πρίζας σούκο. Πρόσεχε μόνο μήπως το σασί είναι υπό τάση. Αν ναι, 2 είναι οι λύσεις: 1) μ/ς απομόνωσης, 2) ένας κεραμικός κιλοβολτικός πυκνωτής μερικών 100ντάδων pF σε σειρά με το σασί.
Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σωλήνα του καλοριφέρ.
Η κεραία δωματίου, ένα απλό καλωδιάκι μήκους 3-5 μέτρων είναι αρκετή.
Κάποτε χρησιμοποιούσαμε εξωτερική κεραία σχήματος Γ ή Τ, από γυμνό πολύκλωνο χάλκινο "σύρμα κεραίας", μήκους 20-30 μ., με λευκούς μονωτήρες πορσελλάνης "αυγά" και ειδικό εύκαμπτο "καλώδιο καθόδου" με χοντρή μαύρη μόνωση.
Ή "κεραία σπιράλ δωματίου", κρεμασμένη μεταξύ 2 απέναντι τοίχων. Υπήρχε στα καταστήματα ηλεκτρονικών (τότε "ανταλλακτικών ραδιοφώνων"). 'Ηταν ένα ελατήριο από γυμνό χάλκινο σύρμα, μήκους καμμιά 25ριά εκ και διαμέτρου 1.5 εκ, που άνοιγε σε άνοιγμα μερικών μέτρων. Με 2 λευκά μονωτικά δαχτυλίδια στις άκρες και κάθοδο λεπτό λευκό σπιράλ καλωδιάκι.
Αλλά και ο μεταλλικός σουμιές ενός ξύλινου κρεβατιού ήταν κατάλληλος (αρκεί η κεραία να μην ήταν υπό τάση!) :saad:.
'Οσο για τη γείωση (τότε τη λέγανε... "προσγείωση"!) χρησιμοποιούσαμε τον σωλήνα της ύδρευσης ή του καλοριφέρ. Πολλά ραδιόφωνα είχαν για σύμβολο της "προσγείωσης" (GND) το σκίτσο μιας ...βρύσης :001_smile: που έσταζε νερό.