Ουπς !!!!! Κάτι έγινε εκει πανω ...
Υπάρχει περίπτωση να βρουμε αν όντως τα θελει η οχι ?
Η gpu είναι Nvidia G86-750-A2.
Ναι.... Πέτα πάνω το τσιπίδι και κάνε προσευχή.
Αγαπητοί συμφορουμίτες....Μετά από πολύ σκέψη και εκ μέρους μου και του ξαδέρφου μου( ο εργοδότης μου ) και επειδή βλέπω ότι το 90% των laptop που μας έρχονται παρουσιάζουν πρόβλημα στη κάρτα γραφικών και με reflow σπάνια να φτιάξουν και αν φτιάξουν θα ξαναχαλάσουν ,αποφασίσαμε να αγοράσουμε ένα σταθμό για reballing με όλα τα παρελκόμενα.Προσωπικά(γιατί εγώ θα ασχοληθώ με αυτή τη δουλειά) δεν έχω ξανακάνει ποτέ reballing,μόνο reflow, αλλά έχω δει πολλά video και έχω δει πολλά άρθρα που πιστεύω ότι αν πάρουμε το μηχάνημα με μερικούς μήνες εξάσκηση κάτι θα κάνω!!!
Βασικά θέλω να με ενθαρρύνεται για τη πράξη αυτή και να μου προτείνεται εξοπλισμό διότι έχω δει πολλά αλλά δεν ξέρω τι να αποφασίσω και κατά πόσο αυτό θα μου κάνει δουλειά...!!
Απ'ότι έχω δει θα χρειαστώ:
1. Το σταθμό κόλλησης/αποκόλλησης
2. Flux
3. Στένσιλς και βάση
4. Solder Balls
5. Βοηθητικά εργαλεία
Παρακαλώ τους ειδήμονες του <<reballing>> να μου απαντήσουν στα παρακάτω:
α) Ποιο σταθμό μου προτείνεται;Η αγορά θα γίνει λογικά από το εξωτερικό αλλά δεν ξέρω αν παραγγείλω κάτι π.χ. από Αμερική δεν θα πληρώσω πολλά στο τελωνείο;
β) Τι στένσιλ να προμηθευτώ; Direct Heating ή από τ'άλλα; Η εργασία που θα ασχολούμαστε θα ναι κυρίως η επισκευή στις κάρτες γραφικών/northbridge των laptop. Οπότε αν παραγγείλω ένα σετ των 250 κομματιών για παράδειγμα θα με καλύψει σε όλες τις περιπτώσεις.
Αυτά για αρχή....!!!!Συγχωρέστε με αν λόγω των μη αρκετών ακόμα γνώσεων μου γράφω πράγματα τα οποία δεν στέκουν καλά!
Σας ευχαριστώ!
Καμιά βοήθεια παιδιά.........;;;
Eνας πολυ καλος ειναι εδω:http://bgamods.co.uk/Scotle_IR6000_V4_UK
Ειναι στοκ σε Αγγλια οποτε δεν εχεις προβλημα με τελωνεια κλπ..Επισης εκανα αγορα μεχρι πριν την επιβεβαιωση , και τα μεταφορικα ειναι μεσα στην τιμη οποτε με 450 λιρες καθαριζεις.Δες επισης τι αλλο εχει στο σαιτ ειναι πολυ καλο.
Φίλε Γιώργο...αυτόν ακριβώς είχα βάλει στο ματι...!!!
Αυτος τώρα συνδέεται με pc για να μπορώ να φορτώσω προφίλ θερμοκρασίας...Έχει λογισμικό;
Το nozzle που βγαζει τις υπέρυθρες είναι στανταρ το μεγεθος του ή μπορεί και να αλλάξει;
Η βαση του είναι ενσωματωμένη στη τιμή ή πρέπει να την πάρω ξεχωριστά!!!
Πως γίνεται το κεντράρισμα του τσιπ στην αποκόλληση;
Έχει κάποιο laser;;;
Μανο θα σου πουνε αυτοι που το πουλανε περι λογισμικου κλπ.Παντως ψαξε να βρεις πλακετες για δοκιμη για να αποκτησεις εμπειρια..
Edit:Μαλλον δεν συνδεεται με PC.Αυτος που συνδεεται το λεει ξεκαθαρα..
Καλήμερα.
Ο scotle IR 6000 v4 συνδέεται κανονικά με υπολογιστή και μπορείς να φτιάξεις και να δεις τα profiles μεσα απο εκει ...
Απο εκει και πέρα ειναι ενας βασικός εξοπλισμός για να ξεκινήσεις BGA και εννοείται οτι θελει δοκιμες και εμπειρία για να μπορέσεις να δώσεις ενα καλό και γρήγορο αποτέλεσμα .
Θέλει μερικες βελτιωσουλες βεβαίως , οπως να μονώσεις κατω απο τον preaheater για να μην σου κάψει τους controllers , επίσης θελει μια πατεντουλα για να εχεις καπου σταθερά το δευτερο θερμόμετρο που εχει και διάφορα αλλα που τα εχω έτοιμα :)
Το κεντράρισμα στον συγκεκριμένο γίνεται με το ματι... Επίσης βοηθαει η καλη επεξεργασία τις πλακέτας ωστε να μην κολαει πουθενά το BGA.
Αυτός όμως θα ναι πολύ καλύτερος:
http://bgamods.co.uk/Scotle_IRPROSC
ε??
Εγώ θα έλεγα αυτό
Έχεις πάρει απάντηση εδώ
Μα επειδή βλεπω ότι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά...Μιλάω για αυτόν http://bgamods.co.uk/BGA_Rework_Stat...Scotle_IRPROSC,,
Απλώς ο ένας έχει υπέρυθρες και ο άλλος αέρα
Σε τι υπερτερεί ο αέρας έναντι των υπέρυθρων;
Παιδιά παρατηρώ σε πολλά βίντεο στο στάδιο του reballing ότι βάζιυν πρώτα στο BGA μία σταγόνα από ένα υγρό και μετά flux...Τι είναι αυτό το υγρό;
Καλημέρα .
Sorry για το offtopic αν κάποιος θέλει συνεργασία για service κινητών ας μου στείλει ένα pm ... Αθήνα παρακαλώ.
Ευχαριστώ.
Το εχω αφήσει λιγο το BGA αυτες τις ημερες , αλλα δοκίμασα να βαλω μπιλιες και να τις κολλήσω με το μηχάνημα , κατι το οποιο έγινε με επιτυχία 90% λογω δικών μου λαθών .
Πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι οι κολλήσεις(solder balls) έχουν μόλυβδο ή όχι για να καθορίσουμε το ανάλογο προφίλ στην αποκόλιση;
Όλες οι κολλήσεις με αυτό που ασχολείσαι είναι αμόλυβδες, εκτός και αν έχει ξαναγίνει reball και έχουν βάλει με μολυβδο.
Αυτό ειναι σίγουρο;
Παράδειγμα σε μια καρτα γραφικών geforce fx 5200 ή άλλη πιο παλιά,τα solder balls είναι lead free??Εργοστασιακά εννοώ,όχι να έχει ξαναγίνει reball!
Παιδιά πριν λίγο εγκατέστησα τον Scotle IR PRO SC...Μόλις όμως τον ανοίγω σφηρίζει συνέχεια!!!Ξέρεις κανένας γιατί;;;;
Ναι φίλε...!!!Αυτό ήταν!!!!!
Μα επιτρέπεται να μην έχουν ένα φυλάδιο να γράφει τι πρέπει να κάνεις για πρώτη φορά...!!!Χθες τον έστεισα και μου έφαγε 6 ώρες.
Είχε κάτι ανάλογα βίντεο στο youtube . Aλλα και πάλι όπως λες τραγωδία να μην έχουν οδηγό για την συναρμολόγηση. Πες μας τις πρώτες εντυπώσεις .
Εντυπώσεις!!!!Χαχαχα...καλό!!!:w00t::w00t::w00t:
Είμαι απελπισμένος/απογοητευμένος πραγματικά..!!!Ήρθε ο σταθμός...Δεν είχε ένα χαρτί να λέει πως συναρμολογείται..!!!Είχε μέσα ένα CD σπασμένο..!!!Μετά από 1 μερα που εφαγα για να το συναρμολογήσω εμφανήστικαν αμέσως τα προβλήματα.
Πρώτον: Ο πάνω άξονας που πάει πάνω κάτω ειναι χαλασμένος και κάνει θόρυβο,άσε που σείεται όλο το γραφείο στη κίνηση του.
Δεύτερο: To Top heater plate καμμένο χωρίς καν να το ενεργοποιήσω να δουλέψει
Τρίτο: Σήμερα το πρωί έπαθε βλάβη και το bottom heater και δεν δουλεύει!!!
Τέταρτο: Δεν συνδέεται καλά με το pc με αποτέλεσμα να μην μπορώ να περάσω τα δεδομένα μέσα
ΕΛΕΟΣ!!!!!!
Τους έστειλα μύνημα να το γυρίσω πίσω και να μου στείλουν κάτι άλλο:
Εγώ θα προτιμούσα να πάρω ένα preheater και σε συνδυασμό με τον Aoyue 968A+ που πήρα να κάνω τη δουλειά μου.!
Αυτοί μου πρότειναν να μου στείλουν ένα καινούριο IR6000 v4...!!
Δεν ξέρω τι να κάνω,,,!!!
Αν κάποιος έχει τον IR6000 ας μου απαντήσει να μου πει τη γνώμη του...!!!Και γενικά οι γνώστες του θέματος να αφήσουν τη γνώμη τους!!!
Απο που το πήρες ? Απο ebay ή απο κατάστημα του εξωτερικού ?
εχεις καμια φωτογραφια της κουτας που τα εστειλαν??
πως ειναι δυνατον να εχει μεσα σ π α σ μ ε ν ο CD ?? πολυ δυσκολα γινεται τετοια ζημια, αντε να γρατζουνιστει το καταλαβαινω...
μαλλον το εφερναν με κλωτσιες απο την ζουαζιλανδη.....οποτε λογικο να μην δουλευει τπτ....
καλο ειναι ,ειδικα σε περιπτωσεις με ακριβα αντικειμενα, να κρατας πειστηρια αν και δεν ξερω πως θα σε βοηθησει αυτο μιας και δεν ξερουμε απο που το αγορασες
Το αγόρασα από Αγγλία http://www.bgamods.co.uk/
Στείλε email θα σε απαντήσουν και μετά μπες και στο φορουμ http://bgamods.com/forum/ και γράψε για το πρόβλημα σου . Μπορεί το μηχάνημα να ήταν μούφα , αλλά επειδή λες ότι δεν είχες και κάποιο μάνιουαλ , να έγινε λάθος συναρμολόγηση απο μέρους σου δημιουργόντας τα παραπάνω προβλήματα μου έχει τύχει προσωπικά .Το πρώτο που έπρεπε να κάνεις ήταν να τα βγάλεις μια φώτο το μηχάνημα και να τους τα στείλεις λέγοντας τι έχει συμβεί , τώρα τι να πω πιστεύω να μην σε αφήσουν ξεκρέμαστο .
Φίλε πιάσαμε ολόκληρη κουβέντα...!!!Τους έστειλα αναλυτικά video με όλα τα προβλήματα και φωτογραφίες...!!!!Παραδέχτηκαν το πρόβλημα και προσφέρθηκαν να μου στείλουν έναν άλλο δωρεάν....Δεν γουστάρω όμως!!!!
Που ξέρω ότι και αυτος που θα έρθει δεν θα μου βγάλει πρόβλημα;;;;
Θα τους το στείλω πίσω λοιπόν να ησυχάσω μια και καλή γιατί δεν αντέχω άλλο..(έχω τρελαθεί στο αγχος και στη ψυχολογική πίεση γιατί τα λεφτά δεν τα βάζω εγώ)).
Θα κάνω κάτι πιο απλό και πιο εύκολα κατανοητό σε μένα....μαζί με την αγορά πήρα έναν Aoyue 969A+ που είναι πολύ καλό μηχάνημα απ'ότι είδα...Ε θα πάρω και ένα preheater και θα κάνω τη δουλειά μου...!!!!Μετά από καιρό αν δω ότι αξίζει το κόπο θα πάρω ολοκληρωμένο BGA Station ...Τώρα όχι...και μόνο το άγχος που θα έχω να μην χαλάσει αρκεί!!!
Για preheater κοιτάζω αυτόν http://bgamods.co.uk/BGA_Rework_Stat...i/Puhui_T-8280 που τον έχει και αυτό το μαγαζί να τον κάνω τράμπα...!!!
Τώρα ψάχνω και για μια βάση για να κάθεται ο το σωληνάριο του θερμού αέρα αλλά δεν μπορώ να βρω κάπου...Έχετε κάτι υπ΄'όψιν;
Ψάχνω επίσης και μεγάλα nozzles...!!!
Aφού έβγαλες άκρη , μια χαρά , την καλύτερη δουλειά έκανες για εμένα . Η βάση για τα μικρόφωνα είναι μια καλή πατέντα έχω δει πολλά στο νετ , νοζλε έχει στο ebay αρκετά. Το μόνο που σου τονίζω να το ρωτήσεις είναι ότι αν τον Puhui τον στέλνουν απο Αγγλία και οχι απο Κίνα γιατί εαν τον στέλνουν απο Κινα θα πληρώσεις και τελωνείο στο τέλος .
Λοιπόν μου έκαναν πρόταση να μου στείλουν ένα καινούριο Scotle IR 360 PRO με τα ίδια λεφτά που κάνει αυτός που πήρα!!!Τι λέτε;
Κοίτα εάν δεν πληρώσεις παραπάνω λεφτά μια χαρά είναι έχει και hot air αλλα και ir κεφαλή νομίζω . Εάν τον έχει κάποιος ας γράψει να μας πει . Πόσο σου στοίχησε ο χαλασμένος μαζί με τον aoyue ?
Ο σταθμός μόνος του έκανε 735 λίρες...Όλα μαζί(σταθμός και Aoyue 968A+ και βαρβατο σετ απο στένσιλ μαζί με βάση και flux amtech και θερμόμετρο) πήγαν 1250 €!!!
Ναι ο Scotle IR360 pro έχει και αέρα και υπέρυθρες....Φαίνεται επαγγελματικός σταθμός!!!!
Αυτό που φοβάμαι είναι ότι μπορεί να ξαναχαλάσει όπως αυτός που ήρθε και μετά αντε παλι τρέχε...!!!Δηλαδή ουσιαστικά πέρνεις ένα μεγάλο ρίσκο!
Εσύ φίλε Θανάση έχεις κάποιο σταθμό;
Δεν έχω κάποιο σταθμό ο ίδιος , απλώς είχα ασχοληθεί με έναν φίλο και το καλύτερο που έκανε ήταν να πάρει , απο την wiltec aoyue 883 preheater και aoyue 968+ και στενσιλ-φλουξ απο το ebay τουλάχιστον και τα 2 είναι ποιοτικά μηχανήματα και δοκιμασμένα , αξίζουν τα λεφτά τους και απο ανταλλακτικά βρίσκεις παντού. Τώρα με τους σταθμούς είναι άλλο θέμα δεν ξέρω τι να σου πω , κοίτα τι παίζει και απο υποστήριξη δηλαδή εάν καεί κάποιο εξάρτημα θα μπορέσεις να βρεις εύκολα ανταλλακτικά? Πριν κάνα 2μηνο ήμουν πωρωμένος και ετοιμαζόμουν να πάρω κάποιο σετ , όμως επειδή ασχολούμαι με άλλα πράγματα το καλύτερο που σκέφτηκα και θα το κάνω είναι να διαθέσω αυτά τα χρήματα για την αγορά ενός παλμογράφου , πιο πολύ θα τον χρησιμοποιήσω .
Λόγω όγκου και μη προσεκτικής συσκευασίας, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο τα μηχανήματα να έρχονται με προβλήματα. Ορισμένες εταιρίες μάλιστα, στέλνουν μαζί με το μηχάνημα και ανταλλακτικές θερμαντικές πλάκες. Ο Scotle νομίζω πως είναι "αγγλικός" και λογικά θα έχει περισσότερη υποστήριξη και θέλω να ελπίζω καλύτερο manual. :-)
Αν πάλι έχεις απογοητευτεί από την διαδικασία, και από την στιγμή που διαθέτεις ήδη σταθμό θερμού αέρα, μπορείς να πάρεις έναν preheater και να ξεκινήσεις τις δοκιμές. Αν με το καλό οι δουλειές πάνε καλά, σε μια επόμενη φάση αναβαθμίζεις τον εξοπλισμό σου, αγοράζοντας κάποιον σταθμό.