-
Lecson AP2
Χτες το βραδυ μετα απο παααααρα πολυ καιρο θυμηθηκα οτι στο παταρι εχω αποθηκευμενο εναν vintage τελικο με τον προενισχυτη του. (Lecson AC1 preamp, AP2 power amp).
Ευτυχως θυμηθηκα οτι πριν απο 15 χρονια που τον πακεταρισα δεν δουλευε σωστα, και ετσι αποφασισα να τον ανοιξω.
Στις φωτογραφιες παρακατω φαινονται και οι 2 πυκνωτες τροφοδοσιας (ITT 6800 63V) σκασμενοι.
Η ερωτησεις ειναι:
1. Να τους αλλαξω με 10000 63-80V:
2. Να αντικαταστησω την γεφυρα ανορθωσης και τους πυκνωτες στις πλακετες:
Να σημειωσω οτι δεν ειμαι ηλεκτρονικος. Απλως ασχολουμαι ερασιτεχνικα, οχι με ενισχυτες.
Ευχαριστω.
[IMG]https://s25.postimg.org/4wlq81cgb/20170228_220038.jpg[/IMG]
[IMG]https://s25.postimg.org/u3wm8afkb/20170228_220046.jpg[/IMG]
-
Στην θέση σου θα αντικαταστούσα τους πυκνωτές με ίδιους και θα άφηνα την γέφυρα όπως είναι
Μετά από αυτό θα ξεκινούσα τον ενισχυτή για να δω τι πιθανά προβλήματα μπορεί να έχει ακόμα
Θα περιόριζα τις επεμβάσεις μου διότι όσο περισσότερα κάνεις από την στιγμή που μάλλον δεν είσαι ειδικός μπορεί να κάνεις λάθος
Η αντικατάσταση των πυκνωτών δεν είναι πανάκεια
-
Οκ. Αυτο θα κανω.
Αυριο θα εχω τους πυκνωτες οποτε το απογευμα θα τους αντικαταστησω και θα τον δοκιμασω.
-
Καλό θα είναι στην πρώτη δοκιμή να δώσεις ρεύμα σε σειρά με μια λάμπα πυράκτωσης 40-60W, ώστε να περιορίσει το ρεύμα σε περίπτωση που υπάρχει βραχυκύκλωμα, για να μη γίνει περαιτέρω ζημιά. Αν η λάμπα ανάψει κανονικά, υπάρχει βραχυκύκλωμα.
-
Αλλαχτηκαν μονο οι πυκνωτες τροφοδοσιας και εγινε η δοκιμη με την λαμπα σε σειρα.
Δεν συνδεσα ηχεια οθτε τον προενισχυτη.
Με το που αναψα τον διακοπτη αναψε και η λαμπα, οχι στο 100% και αμεσως αρχισε να χαμηλωνει η ενταση της αλλα δεν εσβησε τελειως.
Να κανω δοκιμη με τον προενισχυτη και ηχεια?
-
Η συμπεριφορα της λαμπας ειναι καλη. Ο ενισχυτης τραβαει παραπανω ρευμα στην αρχη μεχρι να φορτισουν οι πυκνωτες του τροφοδοτικου, και στη συνεχεια το ρευμα μειωνεται.
Σαν επομενο βημα, πριν συνδεσεις ηχεια στις εξοδους, θα σου προτεινα να τροφοδοτησεις κανονικα και να μετρησεις για τυχον DC ταση στις εξοδους, ωστε αν τυχον υπαρχει προβλημα εκει να μην κινδυνευσουν τα ηχεια.
-
Εκανα τη μετρηση σις εξοδους και τα αποτελεσματα ειναι
καναλι Α 0.25v (DC)
καναλι Β 0.75v (DC)
-
Ειδικά το κανάλι β θέλει ρύθμιση. Απευθυνσου σε κάποιον ειδικό.
-
Τον δοκιμασα με ηχεια και πηγη απο PC.
Εχει ενα ελφρυ φυσημα αλλα το θεωρω λογικο διοτι σιγουρα θελει περισσοτερο ελεγχο - επισκευη.
Ο ηχος αρκετα καλος, μου θυμησε την εποχη που ειχα τους sansui.
Με τον προενισχυτη του AC1 δεν δουλεψε σωστα οποτε θελει και ο προενισχυτης συντηρηση.
Αν εχετε να προτεινετε καποιον για την επισκευη - συντηρηση θα το εκτιμουσα.
-
Γενικα το μηχανημα ειναι αξιοπρεπες αρκει αν ειναι σωστα συντηρημενο ....θα χρειαστει σιγουρα παραπανω πραγματα και δουλιτσα εξω απο τους πυκνωτες ..>Γενικα παντως οι συγκεκριμενοι πυκνωτες σε οσο μηχανηματα τους συαντησα ειχαν ξερασει ( θελω να παω συγκριτικα με αλλους της ιδια ηλικιας μεν αλλα Ιαπωνικους )
Δες το μην το αφησεις ετσι ...
Με εκτιμηση
Σακης Πετροπουλος