Επισκευές παλιών ραδιοφώνων στη Θεσσαλονίκη
Καλημέρα σας. Μπήκα στο φόρουμ, καθώς απέκτησα δύο παλιά ραδιόφωνα που δεν δουλεύουν. Το ένα, σωστό διαμάντι, είναι Crosey 435 του 1932, μπορείτε να το δείτε εδώ: http://retroradios.freehomepage.com/photo.html Είναι το δεξί στην πρώτη σειρά.
Το δεύτερο είναι ένα SABA LINDAU GW 4 GW4 του '50 - όχι τόσο αντίκα, αλλά επίσης όμορφο: http://www.radiomuseum.org/images/mo...lindau_gw4.jpg.
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τα προβλήματά τους δεν είναι σοβαρά - αλλά δεν θέλω να τα αφήσω στον πρώτο τυχόντα. Από μια γρήγορη έρευνα στο internet, βρήκα κάποιους που ασχολούνται με επισκευές παλιών ραδιοφώνων αλλά όλοι είναι στην Αθήνα. Μήπως ξέρετε κάποιους που μπορώ να εμπιστευτώ (αναφορικά με τις γνώσεις, τη δουλειά τους, αλλά κι οικονομικά) στη Θεσσαλονίκη;
Ευχαριστώ.
Επισκευές παλιών ραδιοφώνων στη Θεσσαλονίκη - συνέχεια
Πίσω μετά από μέρες, λόγω ενός (ευτυχώς όχι σοβαρού τελικά) οικογενειακού προβλήματος.
Κατ’ αρχήν, ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ιδιαίτερα τον φίλο που βρήκε το πλάνο του Crosley – αλλά έχω ήδη αγοράσει (τη μέρα που έγραψα εδώ το πρώτο μήνυμα) online το συγκεκριμένο πλάνο για να το δώσω σ’ όποιον τεχνίτη θα έβρισκα.
Προσωπικά δεν ξέρω τίποτα από ραδιόφωνα – ούτε καν, όσο κι αν φαίνεται αστείο στην παρούσα παρέα, τη διαφορά μεταξύ πυκνωτή και λυχνίας. Ξεβίδωσα κι έβγαλα όμως το μηχανισμό του Crosley (αυτό ήταν εύκολο), είδα πως μέσα ήταν πεντακάθαρο, κοίταξα τα κορδονάκια του καντράν (όλα είναι στη θέση τους), είδα από κάτω κάτι μεταλλικές κυκλικές ράβδους που γύριζαν σε ημικύκλιο όταν γύριζα το καντράν και μου φάνηκε ότι τόσο γυρίζουν, δεν πάνε παραπέρα. Οπότε, το άφησα ως έχει. Από την άλλη, μου κάνει εντύπωση να έχει έναν ολόκληρο κύκλο το καντράν και να γυρίζει μόνο κατά το ένα τέταρτο – όπως επίσης, και ν’ ‘απορροφά’ στροφές (να περιμένει δηλ. να «μηδενίσει» το κνοντέρ πριν ξαναρχίσει να γυρνάει από την ανάποδη). Τέλος πάντων, αυτό είναι δουλειά για πιο ειδικούς.
Όσον αφορά το Saba, τελικά ξανακοίταξα το σχεδιάγραμμα στο πίσω μέρος, έβαλα με άλλο τρόπο τις λυχνίες και ζωντάνεψε: άναψαν τα φωτάκια. Μέχρι εκεί όμως – ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Κοίταξα μέσα να δω εάν το καλώδιο για το μεγάφωνο δεν είναι συνδεδεμένο, προσπάθησα να βάλω τις υποδοχές της κεραίας σε όποια από τις πίσω οπές έμπαιναν (με φόβο θεού, μην κάνει κανένα τσαφ με λάμψη) αλλά δεν έγινε τίποτα. Μάλλον δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα, αλλά θέλει, φυσικά, ειδικό.
Τώρα, διάβασα για τον μάστορα στην Δραγούμη και φαίνεται πως θα το πάω εκεί. Λέτε να απαιτήσω να είμαι παρών ενώ το διορθώνει; Θέλω να πω, υπάρχει περίπτωση να πάρει κανένα αντικείμενο ή ανταλλακτικό από μέσα, να βάλει κάτι άλλο στη θέση του, ή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα;
Ευχαριστώ ξανά και λυπάμαι για την καθυστέρηση ν’ απαντήσω – αλλά η ζωή αποφασίζει πάντα τις προτεραιότητες.