PDA

Επιστροφή στο Forum : [Κλιματιστικό Fujitsu] FUJITSU ASY9USBCW προβλημα με πλακετα (καιει την ασφαλεια)

G.POL
23-11-25, 14:10
Καλησπερα.
Εχω κανει ελεγχο στο συγκεκριμενο τροφοδοτικο,και εξακολουθει να καιει την ασφαλεια.
Τασεις εχω μονο στο Τ1 pin 1,2 350 volt.
Αλλαξα και μοςφετ προληπτικα,πυκνωτες,διοδοι ok, το αποτελεσμα ειναι ιδιο.
Τι μπορει να φταιει?
Ευχαριστω θερμα.
50490 50491 50492
https://multi-klima.bg/wp-content/uploads/2014/10/%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D 0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-ASY12USBCW.pdf

vasilllis
23-11-25, 22:51
F1 F2 ποια απο όλες? Βγαλε καμια ασφαλεια ,βγαλε καμια γεφυρα να περιορισεις το προβλημα.

G.POL
23-11-25, 23:35
Η F2.
Εχω βγαλει τη γεφυρα,δεν καιγεται.
Αν και τη μετρησα (ειναι οκ),την αντικατεστησα με αλλη,το προβλημα επανηλθε.
Παρομοιως και το Μοςφετ.

klik
24-11-25, 10:34
Mosfet εννοείς το IC5? Χωρίς αυτό καίγεται ασφάλεια;

Αν έχεις αλλάξει IC5 και συνεχίζει να καίγεται η F2, δοκίμασε να αφαιρέσεις την D6 (απομόνωση καταναλώσεων) και δες αν έχεις τα 5V στο 780M15 (IC3)

Ανέβασε πιο πλήρες σχέδιο.
Δοκιμάζει με λάμπα πυρακτώσεως σε σειρά για να μην καίγονται άσκοπα ασφάλειες στις δοκιμές;

Di*Ca_Electronic
24-11-25, 17:50
Αντικατ/σε C5 (100μF / 420V), C10 (47μF / 16V), C12, C24 (330μF / 25V),
C27, C53 (100nF), C7 (10nF), ακόμα και χωρίς μέτρηση.
Είναι αρκετά «ύποπτοι» γι΄ ανάλογες βλάβες.
Κατά τ΄ άλλα ακολούθησε τις συμβουλές του φίλου & συναδέλφου klik.

Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Di*Ca_Electronic
24-11-25, 17:59
Συμπλήρωσε γι΄ αντικατ/ση και τον C52 (10nF).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

G.POL
24-11-25, 19:55
Mosfet εννοείς το IC5? Χωρίς αυτό καίγεται ασφάλεια;

Αν έχεις αλλάξει IC5 και συνεχίζει να καίγεται η F2, δοκίμασε να αφαιρέσεις την D6 (απομόνωση καταναλώσεων) και δες αν έχεις τα 5V στο 780M15 (IC3)

Ανέβασε πιο πλήρες σχέδιο.
Δοκιμάζει με λάμπα πυρακτώσεως σε σειρά για να μην καίγονται άσκοπα ασφάλειες στις δοκιμές;
Με εκτος το mosfet,δεν καιγεται η ασφαλεια(λαμπα πυρακτωσεως).
Οταν το τοποθετω αναβει(καιγεται).
Αφαιρεσα την d6 δενμετραω τιποτα.
Πληρες σχεδιο εχω δωσει link πιο πανω στις φωτο

G.POL
24-11-25, 19:57
Αντικατ/σε C5 (100μF / 420V), C10 (47μF / 16V), C12, C24 (330μF / 25V),
C27, C53 (100nF), C7 (10nF), ακόμα και χωρίς μέτρηση.
Είναι αρκετά «ύποπτοι» γι΄ ανάλογες βλάβες.
Κατά τ΄ άλλα ακολούθησε τις συμβουλές του φίλου & συναδέλφου klik.

Φιλικά.
Δημήτρης ΚαρούσηςΤα εχω αλλαξει αυτα ολα:001_smile:

Di*Ca_Electronic
25-11-25, 03:57
Ωραία φίλε Γιώργο,
αφού έχεις αντικαταστήσει όλους τους πυκνωτές (τους ηλεκτρολυτικούς ελπίζω ότι τους
κόλλησες με την πολικότητα που αναγράφεται στο σχηματικό και στο PCB), κάνε πρώτα
αντικατ/ση των γρήγορων διόδων :
- D1FL20U (200V / 1,1A),
- 1NH42 (1000V / 1A) και συγχρόνως; / κατόπιν; αφήνεται στην κρίση σου τ΄ IC΄s :
- MIP2E (πρόκειται για controller source drain κι όχι γι΄ απλό MOSFET),
- 78M15 (Regulator μ΄ έξοδο 15V),
κι ακόμα ακόμα τις αντιστάσεις R22 (100ΚΩ / 2W), R47 (100ΚΩ / 0,1W), R7 (22Ω / 0,25W),
οι οποίες μάλιστα ίσως να πρέπει να τις αντικαταστήσεις πρώτα, (πριν τις γρήγορες διόδους και
τ΄ IC΄s, καθόσον υπάρχει μεγάλη περίπτωση να ΄χει μεταβληθεί η τιμή τους προς τα πάνω ή
προς τα κάτω, κι επειδή λειτουργούν σε κρίσιμα σημεία ενός ευαίσθητου κι οριακά σχεδιασμένου
κυκλώματος να δημιουργούν το πρόβλημα.
Οι δίοδοι επίσης είναι FAST RECOVERY και μπορεί φαινομενικά να μετρούν σωστοί αλλά να ΄χει
χαθεί η «γρηγοράδα» τους.
Δεν μένει κάτι άλλο γι΄ αλλαγή οπότε σ΄ οριακή κατάσταση που θ΄ αντικατασταθούν όλα τα
παραπάνω και μάλιστα με ταυτόσημων τύπων / τιμών, το κύκλωμα πρέπει ν΄ αποκατασταθεί.
ΥΓ .: Εννοείται ότι οι πυκνωτές C2, C3 (10nF), κι οι αντιστάσεις R9, R64 (2,2Ω / 5W) έχουν
ελεγχθεί / αντικατασταθεί.

Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

klik
25-11-25, 15:13
D7 και D8 να μετρηθούν και να ελεγχθεί η R7. Αν το ολοκληρωμένο IC5 λειτουργεί, θα πρέπει να άγει παλμικά (εκτός αν η R7 έχει διακοπή ή η D8 είναι καμένη).

Με παλμογράφο (δεν είναι απαραίτητος για επισκευή σε τόσο απλά τροφοδοτικά) μπορείς να δεις το saw tooth στην ακίδα control του IC5. Ελπίζω να μην δοκίμασες κάποιο IGBT ή MOSFET στη θέση του IC5.

G.POL
26-11-25, 10:21
D7 και D8 να μετρηθούν και να ελεγχθεί η R7. Αν το ολοκληρωμένο IC5 λειτουργεί, θα πρέπει να άγει παλμικά (εκτός αν η R7 έχει διακοπή ή η D8 είναι καμένη).

Με παλμογράφο (δεν είναι απαραίτητος για επισκευή σε τόσο απλά τροφοδοτικά) μπορείς να δεις το saw tooth στην ακίδα control του IC5. Ελπίζω να μην δοκίμασες κάποιο IGBT ή MOSFET στη θέση του IC5.Τις έχω χιλιομετρησει.
Θα ξανατσεκαρω όλα αυτά και θα επιστρέψω.
Τι εννοείς για τα MOSFET ,αν έχω αλλάξει με άλλα?

klik
26-11-25, 11:10
Δεν είναι mosfet. Είναι ολοκληρωμένο κύκλωμα που περιέχει controller και τρανζίστορ. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ένα τρανζίστορ (mosfetή άλλου τύπου).

G.POL
26-11-25, 22:17
Δεν είναι mosfet. Είναι ολοκληρωμένο κύκλωμα που περιέχει controller και τρανζίστορ. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ένα τρανζίστορ (mosfetή άλλου τύπου).
Ναι εχεις δικιο απο το dataseet που βλεπω ειναι πιο πολυπλοκο το θεμα.
https://www.scribd.com/document/735004203/MIP2E2DMY-Panasonic-1

Di*Ca_Electronic
27-11-25, 15:30
Φίλε Γιώργο,
σου είχα αναφέρει από το post μου #9 ότι το MIP2E2 είναι ολοκληρωμένο αλλά φαίνεται
ότι δεν έδωσες τη δέουσα προσοχή.
Δεν πειράζει.
Για να λύσεις το " περίπλοκο " όπως γράφεις θέμα, κάλεσε ακόμα κι εντός της ημέρας το
κατ/μα πωλήσεων Ηλεκτρονικών Εξαρτ/των του Παρμενίωνα Γκάγκα - τηλ/να : 2108320208,
2108325034 να στο στείλει.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

G.POL
28-11-25, 00:02
Φίλε Γιώργο,
σου είχα αναφέρει από το post μου #9 ότι το MIP2E2 είναι ολοκληρωμένο αλλά φαίνεται
ότι δεν έδωσες τη δέουσα προσοχή.
Δεν πειράζει.
Για να λύσεις το " περίπλοκο " όπως γράφεις θέμα, κάλεσε ακόμα κι εντός της ημέρας το
κατ/μα πωλήσεων Ηλεκτρονικών Εξαρτ/των του Παρμενίωνα Γκάγκα - τηλ/να : 2108320208,
2108325034 να στο στείλει.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Φιλε Δημητρη,εδωσα προσοχη στα λεγομενα σου,οπως και στα αλλα παιδια που βοηθησαν παραπανω,και εννοειται πως σς ευχαριστω ολους
για την πολυτιμη βοηεια σας.
Απλα ειχα τοσο εκνευριστει που ακομα δεν μπορω να τη βλαβη,μια βλαβη στην οποια απ,οτι φαινεται θα παει περιπατο.
Εχω αλλαξει τα παντα,ακομα και το ic που ειχα παρει 2 τεμαχια.
Τιποτα!!!

Di*Ca_Electronic
28-11-25, 05:02
Σίγουρα κάτι σου διαφεύγει παρά τις όλες προσπάθειές σου.
Άλλωστε συμβαίνει σ΄ όλους μας αυτό, όχι μόνο μία φορά, αλλά πολλές.
Θα σου πρότεινα να τ΄ αφήσεις για λίγο στην άκρη και να το πιάσεις σ΄ ανύποπτο χρόνο
με καθαρή ματιά, αν φυσικά αυτό είναι εφικτό από την πλευρά ιδιοκτησίας της πλακέτας
και της απαίτησης του βιαστικού για την επισκευή της.
Να γνωρίζεις ακόμα ότι αγοράζοντας ένα ανταλ/κό (imitation οπωσδήποτε την σημερινή εποχή),
από οποιοδήποτε έγκυρο κι έγκριτο κατάστημα και σ΄ όποια τιμή (φθηνή ή κι ακριβή), δεν είναι
καθόλου σίγουρο ότι θα συνεργαστεί με το κάθε κύκλωμα που δουλεύουμε.
Να ΄χεις λοιπόν κι αυτό υπ΄ όψει σου, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο σ΄ εσένα, αλλά
σε πάμπολλους συναδέλφους.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Di*Ca_Electronic
28-11-25, 05:13
Και κάτι ακόμα φίλε Γιώργο :
όπως είχα γράψει στο post #9 θα πρέπει να γίνει αντικατ/ση των 3 γρήγορων διόδων D2 (1NH42),
D7, D8 (D1FL20U), που δεν γνωρίζω αν την έκανες ή αν τις μέτρησες απλά και τις βρήκες σωστές και
τις άφησες.
Είναι μία ενέργεια που πρέπει να γίνει, συνέβαινε παλαιά σ΄ αντίστοιχες βλάβες τηλεοράσεων GRUNDIG
τύπου CRT, κι όχι μόνο.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

klik
28-11-25, 10:58
Αφαιρεσα την d6 δενμετραω τιποτα.

Αυτό δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα μηνύματα.
Έχεις πάνω το IC5 και βγαλμένη την D6 και δεν πέφτει η ασφάλεια αλλά ούτε μετράς τάση στο IC3?

Αν η βλάβη ήταν στο πρωτεύον, θα έπρεπε να καίγεται η ασφάλεια και πάλι. Αν η βλάβη ήταν στο δευτερεύον, δεν θα έκαιγε ασφάλεια και θα λειτουργούσε το τροφοδοτικό (θα μέτραγες τάση στο IC3).

Λες δηλαδή ότι και δεν δουλεύει το τροφοδοτικό και δεν καίει ασφάλεια ενώ αν βάλεις την d6 (στο τροφοδοτικό που δεν δουλεύει αλλά το ρεύμα στη d6 είναι 0) καίγεται η ασφάλεια; Κάτι δεν ταιριάζει

G.POL
28-11-25, 16:53
Λοιπον,να τα παρουμε αποτην αρχη.
Εχω τσεκαρει τα παντα το προτευον.
Εχω τοποθετησει λαμπα πυρακτωσεως στα ακρα της f2 για ευνοητους λογους.
Ακομα και αν βγαλω στον αερα την d6,δεν μετραω τιποτα στα σημεια που λεει το σχεδιο,οπως επισης και στις εισοδους -εξοδους των regulators,και η λαμπα αναβει.
Τα ics τα προμηθευτηκα απο aliexpress(ελπιζω να μην ειναι μουφες).
Οταν βγαζω το ic,μονο τοτε σβηνει η λαμπα.
Μενει να παραγγειλω καινουργιες διοδους και ic απο Γκακα και βλεπουμε.
Φυσικα με καθαρο μυαλο οπως λεει παραπανω και ο φιλος Δημητρης.

p270
28-11-25, 20:09
Να εχεις σχεδον σιγουρο οτι υα υλικα απο το ali ειναι μουφες ,παρε καλα υλικα η απο ελλαδα και αξιοπιστο μαγαζι η απο εξωτερικο απο κατατσηματα τυπου mouser η Tme η οτιδηποτε αλλο αξιοπιστο

G.POL
22-12-25, 20:54
Να εχεις σχεδον σιγουρο οτι υα υλικα απο το ali ειναι μουφες ,παρε καλα υλικα η απο ελλαδα και αξιοπιστο μαγαζι η απο εξωτερικο απο κατατσηματα τυπου mouser η Tme η οτιδηποτε αλλο αξιοπιστο

Καλησπερα και παλι,μετα απο αρκετο καιρο.
Λοιπον φιλε Παναγιωτη,τελικα τα ανταλακτικα μου απο το aliexpress ηταν μουφες!
Ειχες δικιο.
Αλλαξα με νεο ic, το οποιο προμηθευτηκα τελικα απο τον Φανο,και δουλεψε ,δεν καιει την ασφαλεια,αλλα εχω ενα αλλο θεμα τωρα.
μου μηδενιζει την ταση εξοδου και μετα απο λιγο επανερχεται,κατι σαν διακεκομενη ταση.
Δηλαδη στην εξοδο του 78M15 καθως και στην εξοδο του 7805 εχω ταση με διακοπες!

G.POL
26-12-25, 15:04
Γεια σας ,χρονια πολλα σε ολους.
Τελικα βρηκα τη βλαβη.
Ηταν ενας ηλεκτρολυτικος (C24).
Δουλευουν ολα μια χαρα.
Ευχαριστω και παλι ολους οσους βοηθησαν στο προβλημα.
Καλη χρονια να εχετε με υγεια.:001_smile:
50547