Επιστροφή στο Forum : [Οθόνη Philips] Πρόβλημα με παλιά CRT οθόνη Philips monitor 80
Καλησπέρα
Θέλω να σας περιγράψω ένα πρόβλημα με μια παλιά οθόνη CRT, που δεν θέλω να αποχωριστώ.
Ανοίγει κανονικά και λειτουργεί κανονικά για 5 περίπου λεπτά. Έπειτα κάνει ένα ελαφρύ βουητό - συριγμό και χαλάει η εικόνα στην οθόνη.
Αρχικά εμφανίζει μια παραμόρφωση στο πλάι που πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω και μετά χάνεται τελείως η εικόνα.
Πείραξα τα ποντεσιόμετρα ρυθμίσεων που έχει, μάλιστα άλλαξα και ένα που φαινόταν χαλασμένο, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Επίσης καθάρισα την πλακέτα με ισοπροπιλική αλκοόλη.
Ευχαριστώ πολύ
Κώστας
Εικόνες
50312503135031450315
Di*Ca_Electronic
26-05-25, 23:40
Καλησπέρα φίλε Κώστα,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
Το πρόβλημα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη οθόνη δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.
Την δούλεψες με ανοικτό το πίσω μέρος όπως φαίνεται στην τελευταία photo, (με πολύ
μεγάλη προσοχή βέβαια καθόσον οι τάσεις που κυκλοφορούν είναι αρκετά μεγάλες για
να προκαλέσουν τουλάχιστον τραυματισμό), για να παρατηρήσεις αν τη στιγμή που χαλάει
η εικόνα στην οθόνη ακούγεται κάποιος περίεργος ήχος - κάποιο φύσημα συριγμός από τον
Μ/Σ Υ.Τ. ή την βεντούζα που πάει στον λαιμό της οθόνης ;
Πρόσεχε σ΄ αυτό το τελευταίο που αναφέρω (για τη βεντούζα) καθόσον μεταφέρει τάση 25KV
περίπου η οποία σκοτώνει.
Άλλο τμήμα που μπορεί να δημιουργεί αυτή την εικόνα είναι το κύκλωμα με τον πυκνωτή Dumper
πλησίον του Μ/Σ Υ.Τ. αλλά και κάποιο " arc " που προέρχεται από διαρηγμένο τυπωμένο κύκλωμα,
πάλι πλησίον του μετασχηματιστή υψηλής τάσης αλλά και στο τμήμα κατακορύφου όπως και του E/W,
αλλά κι από το πλακετάκι που κουμπώνει στο λαιμό της οθόνης.
Χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος με μεγεθυντικό φακό, μ΄ ωμόμετρο για τη συνέχεια των χαλκοδιαδρόμων,
αλλά και μετρήσεις τάσεων με πολύμετρο που βέβαια αν δεν είναι τυπωμένες πάνω στο PCB τότε
χρειάζεται το σχηματικό.
Το τελευταίο θα το κατεβάσεις από το Διαδίκτυο αφού γράψεις στη μηχανή αναζήτησης (GOOGLE π.χ.)
το μοντέλο του Monitor PHILIPS.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
...Πείραξα τα ποντεσιόμετρα ρυθμίσεων που έχει, μάλιστα άλλαξα και ένα που φαινόταν χαλασμένο, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Επίσης καθάρισα την πλακέτα με ισοπροπιλική αλκοόλη.
α) γιατί πείραξες τα ποτενσιόμετρα; Ήθελες να κάνεις πιο δύσκολη την επισκευή; Έχεις εξοπλισμό να τα ξαναρυθμίσεις σωστά;
β) Φύσημα με αέρα δεν έφτανε; Χρειαζόταν μπάνιο; :) Εντάξει, αυτό δεν πειράζει αν άφησες να στεγνώσει καλά πριν ξανα ανάψεις.
Μέτρα τάση Β+ να δεις αν είναι σταθερή πριν και κατά την εμφάνιση του προβλήματος.
Χάνεις τον οριζόντιο συγχρονισμό. Ελπίζω να μην έχεις πρόβλημα με το μετασχηματιστή υψηλής και να χάνεις μόνο τον παλμό αμάυρωσης (πιθανόν χαλασμένοι πυκνωτές). Ψάξε σε elektrotanya/eserviceinfo μήπως βρεις τα σχέδια.
Di*Ca_Electronic
27-05-25, 00:06
Αυτό που γράφει ο φίλος και συνάδελφος klik ισχύει ποτενσιόμετρο της Up & Down Linearity δεν πειράζονται και
δεν αντικαθίστανται χωρίς τουλάχιστον να μετρηθεί η ωμική τους αντίσταση, στην αρχική / εργοστασιακή τιμή τους,
ούτως ώστε να τ΄ αντικαταστήσουμε με ταυτόσημη τιμή, αλλά ρυθμισμένα στην αρχική / εργοστασιακή τιμή.
Τώρα βέβαια αυτό τ΄ έκανες, το πρόβλημα συνεχίζει που σημαίνει ότι δεν ήταν από τα ποτενσιόμετρα ή τουλάχιστον
δεν ήταν μόνον αυτά, οπότε κοίταξε τ΄ επόμενα που σου γράφουμε - με πολύ μεγάλη προσοχή βέβαια - κι αν το
πρόβλημα υποχωρήσει ή εξαφανιστεί, η Up & Down Linearity μπορεί να ρυθμιστεί στο περίπου και χωρίς όργανα.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Καλημέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Εδώ θέλω να πω ότι το ποντεσιόμετρο το αντικατέστησα επειδή φαινόταν να κουνιέται πολύ - ασταθές - το μέτρησα με το πολύμετρο και πήγα σε ηλεκτρονικά και μου έδωσαν ένα ίδιο.
Το πρόβλημα βέβαια δεν λύθηκε. Καθάρισα προσεκτικά την πλακέτα, αλλά πάλι τα ίδια. Το θέμα είναι ότι αρχικά παίζει τέλεια και μετά από λίγο καταρρέει. Θα την πέταγα, αλλά επειδή έχει vintage χαρακτηριστικά, πέρασα δε αρκετές ώρες στα νιάτα μου, με το zx-spectrum και γενικά έχω καλές αναμνήσεις με το σύστημα αυτό και γιαυτό δεν θέλω να την πετάξω. Θέλω να ρωτήσω αν κάποιος φίλος ξέρει που μπορώ να την πάω για επισκευή. Από ηλεκτρονικά ξέρω κάποια πράγματα σαν φυσικός αλλά όχι αρκετά. Πάντως διαθέτω και παλμογράφο. Αρχικά σκέφτηκα να αλλάξω κάποιους πυκνωτές, αλλά δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα.
Σας ευχαριστώ και πάλι
Κώστας
μήπως με ψυκτικό σπρέι εντοπίσεις την αιτία? (δεν είμαι ειδικός)
Sent from my moto g24 power using Tapatalk
Di*Ca_Electronic
27-05-25, 21:15
Φίλε Κώστα,
δεν έγραψες ακόμα το μοντέλο του Monitor κι αυτό συμπεραίνεται από τ΄ ότι δεν χρησιμοποιείς σχηματικό.
Βέβαια αυτό μπορεί και να μην υπάρχει ελεύθερο στο Διαδίκτυο.
Ο παλμογράφος δεν φθάνει για να διορθώσεις τη γραμμικότητα (Linearity), χρειάζεται BARS & SWEEP GENERATOR,
γεννήτριες δηλ. που ο παλμογράφος σου μάλλον δεν διαθέτει.
Εφόσον αναφέρεις ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται μετά από κάποιας διάρκειας κανονικής λειτουργίας, αφού πρώτα
αντικαταστήσεις τους ηλεκτρ/κούς πυκνωτές στην ταλάντωση οριζοντίου σάρωσης ρίξε λίγο ψυκτικό spray στα TRN΄s
ή στ΄ ολοκληρωμένο της ταλάντωσης και παρατήρησε σε ποιο εξαρτ/μα η εικόνα επανέρχεται ως φυσιολογική.
Μπορεί και κάποια αντίσταση όταν ζεσταίνεται ν΄ αλλάζει τιμή και να δημιουργεί το πρόσβλημα.
Σε κάθε περίπτωση ανέφερε το μοντέλο για να λάβεις περισσότερη βοήθεια.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Καλησπέρα και πάλι.
Το μονιτορ είναι : από μπροστά γράφει: PHILIPS monitor 80 και πίσω σε ένα ταμπελάκι γράφει: TYPE BM7522/05G (220~240V 50Hz PHILIPS Made in TAIWAN NR. TY 01628008265). Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας, δεν ήξερα αυτό με το ψυκτικό. Αύριο θα πάω να αγοράσω ένα και θα ελέγξω αρχικά ένα - ένα τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές. Θα επανέλθω για νεότερα.
Βρήκα αυτό το διάχραμμα στο internet
https://www.crt-mon.com/pdf/Philips/Philips-BM7522-Service-Manual.pdf
Ευχαριστώ και πάλι
Καλό βράδυ
https://dn790008.ca.archive.org/0/items/PhilipsBM75xxServiceManual/philipsbm75xxservicemanual.pdf
(ίσως σε καλύτερη ανάλυση)
Di*Ca_Electronic
28-05-25, 14:26
Έλεγξε τη σωστή απεικόνιση του σήματος τροφ/σίας των 12V D.C. του τροφ/κού, στον παλμογράφο,
(σελ. 5 του σχηματικού που σου παραθέτει το σχηματικό από το link που δίνει ο φίλος klik).
Έλεγξε τα TRN΄s TS511 (BC558B), TS512 (BC558B), TS513 (BC637) -- έλεγχος με πολύμετρο στη
θέση μέτρηση διόδων μεταξύ B-C , B-E, C-E μ΄ ορθή κι ανάστροφη μέτρηση, όπως κι έλεγχος του hfe
τους -- σύμφωνα με την 6η σελ. του ίδιου ως παραπάνω αναγράφω σχηματικού.
Αλλαγή των γρήγορων διόδων D511 (BA317), D512 (BA317).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Φίλε Δημήτρη σε ευχαριστώ, όπως και τους άλλους φίλους για τις χρήσιμες συμβουλές σας.
Σήμερα μέτρησα προσεκτικά τα TEN's που περιγράφεις.
Τα αποτελέσματα είναι:
α) TS 511 : B - C -> 0.73V. B - E -> 0.73V. C - E -> 0.97V
β) TS 512 : B - C -> 0.73V. B - E -> 0.73V. C - E -> 0.97V
γ) TS 513 : B - C -> 0.63V. B - E -> 0.63V. C - E -> Βραχυκύκλωμα (μπιπ στο πολύμετρο)
δ) D511 & D512 -> 0.65V
Σε πρώτη φάση να αλλάξω το TS513 ??
Ευχαριστώ και πάλι
Καλό βράδυ
Κώστας
Μάλλον δεν το είχες βγάλει από την πλακέτα. Άφησε τους ακροδέκτες και με τις δυο φορές περισσότερη ώρα στους ακροδέκτες του τρανζίστορ γιατί ουσιαστικά μετράς όλη την κατανάλωση στα 12V μέσω μιας αντίστασης 8,2Ωμ ώστε τουλάχιστον να προλάβουν να φορτιστούν οι πυκνωτές από το πολύμετρο. Αν και έτσι δεν πάρεις καλή ένδειξη, ξεκόλλησε το και μέτρα το.
Di*Ca_Electronic
29-05-25, 04:50
Δική μου παράλειψη φίλε Κώστα τα TRN΄s τα μετράμε πάντα αφού τ΄ αποκολλήσουμε από την πλακέτα (PCB), νόμιζα ότι το γνώριζες.
Με προβληματίζει όμως ακόμα κι όπως έκανες τη μέτρηση πάνω στη πλακέτα -- το monitor ήταν σε λειτουργία ; -- τ΄ ότι στον οδηγό
οριζοντίου σάρωσης (TS513 = BC637) μετρούσε σαν βραχυκύκλωμα (Beep στο πολύμετρό σου -- αλήθεια μετρούσες στη θέση
μέτρησης διόδων ; --).
Προφανώς επειδή τροφ/νται τα TRN΄s με χαμηλή τάση (12V D.C.) κι επειδή διαθέτει εσωτερική αντίσταση το πολύμετρο, όπως γράφει
κι ο φίλος klik, δεν τ΄ έκαψες.
Εν πάσει περιπτώσει, αποκόλλησε ένα - ένα τα TRN΄s, με το Monitor εκτός λειτουργίας -- (εκτός πρίζας κανονικά) -- κι επανέλαβε τις
μετρήσεις με το πολύμετρο στη θέση μέτρησης διόδων, το δε hfe τοποθετώντας τα TRN΄s (σύμφωνα με το τύπο τους PNP ή NPN) στη
θέση μέτρησης του hfe στο πολύμετρό σου (εφόσον βέβαια αυτό διαθέτει).
Αν οι ακροδέκτες των TRN΄s είναι κοντοί και δεν χωρούν στις τρυπούλες της θέσης μέτρησης του hfe τότε τους μακραίνεις κολλώντας
προσεκτικά συρματάκια, σε κάθε ένα απ΄ αυτούς τους τρεις ακροδέκτες.
Να γνωρίζεις ότι θα παίρνεις κάποια τιμή στη θέση μέτρησης B-C, B-E κατά τη μία φορά μέτρησης (ορθή φορά) ενώ θα δείχνει " άπειρο "
κατά την άλλη φορά μέτρησης (ανάστροφη φορά).
Μεταξύ C-E και κατά τις δύο φορές μέτρησης (ορθής & ανάστροφης), η ένδειξη στο πολύμετρό σου, (θέση μέτρησης διόδων επαναλαμβάνω),
θα είναι " άπειρο ".
Τα TRN΄s BC558B είναι PNP.
Μάλλον τα TS511, TS512 είναι καλά ίσως κι οι δίοδοι D511, D512 (τις οποίες θα μετρήσεις κι αυτές αποκολλημένες θα πρέπει δε να δείχνει
ένδειξη το πολύμετρό σου κατά την ορθή φορά μέτρησης, και να δείξει " άπειρο " κατά την ανάστροφη), αλλά αυτές ως FAST RECTIFIER
πιθανόν έχουν χάσει τη " γρηγοράδα " τους (κι αυτό δεν μετράται μ΄ αποκολλημένες τις διόδους, αλλά όταν βρίσκονται κολλημένες πάνω
στο σασί του Monitor, με παλμογράφο, αλλά κι από τεχνικό μ΄ ιδιαίτερη εμπειρία, που θα μπορεί να κάνει σύγκριση στο παλμογράφημα σε
σχέση μ΄ αυτό που δίνουν τα Datasheets, οπότε εν κατακλείδι καλό είναι να τις αλλάξεις με ταυτόσημες ή τις αμέσως αντίστοιχες.
Επίσης ελέγχεις D501 (BA317), D502(BA317), TS501 (BC559B) κι αντικαθιστάς τον ηλεκτρ/κό πυκνωτή C507 (4,7 μF) με ταυτόσημη τιμή
χωρητικότητας και τάσης που αναγράφεται στο σώμα του.
Εκτύπωσε τη σελ. 6 του Service Manual από το link :
https://dn790008.ca.archive.org/0/items/PhilipsBM75xxServiceManual/philipsbm75xxservicemanual.pdf που έδωσε ο φίλος klik για να ΄χεις
live εικόνα του τι κάνεις και ν΄ ενεργείς πάντα με πολύ υπομονή και προσεκτικά.
Να σκεφτείς ότι είμαστε στον έλεγχο της οδήγησης οριζοντίου σάρωσης, δηλ. σ΄ αρχικό στάδιο έρευνας του παλαιού σου monitor.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Καλησπέρα και πάλι.
Ναι δεν τα είχα βγάλει από την πλακέτα φίλε klik. Έπειτα από τις παρατηρήσεις σας, έβγαλα το TRN TS 513 και το μέτρησα, οπότε φαίνεται να λειτουργεί κανονικά. Το πολύμετρο (ANENG AN113D) που έχω,
δεν μετράει hfe CE οπότε δεν μπορώ να ξέρω.
Αύριο θα αγοράσω αυτά τα τρανζίστορ μιας και τα βγάζω, να τα αντικαταστήσω με καινούργια καθώς και τον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή και τις διόδους, που είπε ο φίλος Δημήτρης.
Πάντως πραγματικά σας ευχαριστώ και να πω ότι είναι πιστεύω το μοναδικό φορουμ που έχω δει τόσο ενδιαφέρον. Να πω επίσης για να γνωρίζετε, ότι με τα ηλεκτρονικά έχω ασχοληθεί από μικρός, εντελώς ερασιτεχνικά.
Γνωρίζω για την οθόνη αυτή ότι έχει υψηλές τάσεις και χρειάζεται προσοχή, αλλά πραγματικά μου κάνει εντύπωση ότι από το σχηματικό της, ξέρετε τι κάνει το κάθε τρανζίστορ και εξάρτημα. Έχω σχεδιάσει απλά πράγματα στο KiCAD και έχω φτιάξει ένα CNC-Router που τα χάραξα σε πλακέτα. Πιο πολύ για ρομπτοτικά συστήματα. Αυτό για μένα αποτελεί μια πρόκληση όπου ελπίζω στο τέλος να κάνουμε αυτό το μόνιτορ να παίξει.
Θα χαρώ πάρα πολύ.
Και πάλι σας ευχαριστώ και αύριο που θα τα βάλω πάνω στην πλακέτα θα επανέλθω.
Καλό βράδυ
Κώστας Βεκράκης
Καλησπέρα
Λοιπόν αντικατέστησα το τρανζίστορ (TS513 = BC637) και τον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή του μετασχηματιστή υψηλής τάσης C507 (4,7 μF).
Η κατάσταση δείχνει καλύτερη. Έβγαλε μετά από λίγο τον θόρυβο με την παραμόρφωση στο πλάι, αλλά με λίγες μικρορυθμίσεις στα ποντεσιόμετρα, σταμάτησε.
Έχει όμως αυτές τις γραμμές (όπως φαίνονται στην φωτογραφία), που δεν ξέρω αν μπορούν αν φύγουν.
50319Κώστας
Άλλαξε και τον πυκνωτή C525 (22μF/100V/105 βαθμών Κελσίου) και τον C522 (47μF/35V/105βαθμών) και δες αν έχεις αλλαγή.
Μέτρα τη θέση του ποτενσιομέτρου R336 (Ωμομέτρηση με σβηστή για 1 λεπτό την τηλεόραση, για να ξέρεις που βρισκόταν) και πείραξε το λίγο να δεις αν θα φύγουν οι γραμμές.
Εντάξει φίλε klik θα τα αλλάξω και αυτά και θα επανέλθω. Πάντως η οθόνη έχει σχεδόν φτιάξει και πέρα από τις γραμμές και που τρεμοπαιζει καμιά φορά, δείχνει ικανοποιητικά. Καμία σχέση με το πώς ήταν πριν.
Αύριο αλλάζω τους πυκνωτές και βλέπουμε..
Σας ευχαριστώ όλους, καλό βράδυ.
Κώστας
Di*Ca_Electronic
31-05-25, 19:41
Άλλαξε και τον C527 (4,7 μF) είναι επίφοβος.
Μάλλον δεν έχεις καπασιτόμετρο κι ESR meter γι΄ αυτό προβαίνεις σ΄ αλλαγές, αλλά δεν πειράζει είναι φθηνά εξαρτ/τα
κι αξίζουν αλλαγή προκειμένου να δουλέψει σωστά το monitor σου.
Όλους τους ηλεκτρ/κούς πυκνωτές θα τους αγοράζεις στους 105ο C και σε τάση ταυτόσημη μ΄ αυτή που αναγράφεται στο
σώμα τους.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Λοιπόν σήμερα άλλαξα τον πυκνωτή C525 (22μF/100V/105 βαθμών Κελσίου) και τον C522 (47μF/35V/105βαθμών) με αντίστοιχους.
Η οθόνη δείχνει να λειτουργεί χωρίς τις παραμορφώσεις πλέον. Το μόνο πρόβλημα που έχει μείνει είναι ότι συχνά κάνει ένα τρέμουλο δεξιά αριστερά, χωρίς
όμως να χάνεται η εικόνα. Κάποιες φορές είναι πιο έντονο, μετά σταματάει και μετά από λίγο το ξανακάνει. Δεν ξέρω αν είναι θέμα ρύθμισης 'η κάποιο άλλο εξάρτημα.
Θα αλλάξω και τον C527 που είπε ο φίλος Δημήτρης και βλέπουμε. Ευτυχώς έχω γιατί όποτε πάω για ηλεκτρονικά παίρνω 5 από κάθε είδος.
Ανεβάζω και ένα βιντεάκι για το θέμα αυτό.
<span style="color: rgb(51, 51, 51); background-color: rgb(251, 251, 251);">
https://youtu.be/_68EDhhIxIA
Ευχαριστώ
Κώστας
Δημήτρη το πολύμετρο που έχω μετράει χωρητικότητες πυκνωτών. Δυστυχώς όταν τους βγάζω όλοι δείχνουν τη σωστή. Δεν έχω πετύχει κανένα καμένο.
Αλλά έτσι κι αλλιώς εγώ βάζω καινούργιους.
Ευχαριστώ
Κώστας
Δεν αρκεί η μέτρηση της χωρτικότητας καθότι μπορεί να είναι πολύ αργός (μεγάλο esr άρα κακή απόκριση στις μεταβολές ζητούμενου φορτίου από το κύκλωμα).
Επίσης, θα μπορούσε με τον παλμογράφο να ελεγχθεί η λειτουργία τους αλλά είπα να μην ρισκάρεις να κάνεις μετρήσεις σε υψηλές τάσεις με κίνδυνο για σένα, το όργανο μέτρησης και την οθόνη. Καλύτερα αλλαγή.
Βγάλε φωτογραφία τον C524 που είναι σε κρίσιμη θέση (αλλά δεν χαλάει και έυκολα) να δούμε αν έχει αλλιωθεί το χρώμα του.
Το στιγμιαίο τρέμουλο που βλέπεις, μπορεί να είναι από πυκνωτή πολυεστέρα, από κακή γείωση στην πλακέτα πίσω από την οθόνη ή στο πλέγμα γύρω από την οθόνη και μερικές ακόμα αιτίες, αλλά ελπίζω να μην είναι από τον μετασχηματιστή υψηλής τάσης.
Σταμάτησε να χαλά η εικόνα όταν ζεσταθεί;
Την δούλεψες πολύ ώρα;
Το σφύριγμα παραμένει;
Οι οριζόντιες γραμμές έφυγαν;
Χρειάστηκε ρύθμιση το ποτενσιόμετρο 336;
Ναι την απόκριση των πυκνωτών δεν μπορώ να τη μετρήσω.
Η οθόνη πλέον δεν χάνει την εικόνα της όση ώρα και να δουλεύει. Είναι καθαρή χωρίς την παραμόρφωση στο πλάι.
Ο θόρυβος έχει φύγει και μία φορά που τον άκουσα ήταν πολύ χαμηλός και με λίγη ρύθμιση του πηνίου που έχει πίσω έφυγε προς το παρόν.
Το μόνο πρόβλημα είναι αυτό το σπαστικό τρεμοπαιγμα που κάνει, έπειτα από λίγη ώρα λειτουργίας. Δεν είναι δηλαδή σταθερή.
Στέλνω φωτό της πλακέτας.
503275032850329503305033150332
50333503345033550336
Και ένα βίντεο πιο κατατοπιστικό με το τρέμουλο.
https://youtu.be/J7Es8c4xgBI
Έτσι όπως βλέπω μάλλον ο c106 και ο c433 είναι ψημένοι
Di*Ca_Electronic
01-06-25, 06:08
C106 (10 μF), C433 (100 μF), C434 (220 μF), C407 (22 μF) ηλεκτρ/κοί οπωσδήποτε αλλαγή μ΄ αντίστοιχους
στους 105ο C και τάσης ίσης με την αναγραφόμενη στο σώμα τους.
Αντικατ/ση και των πολυεστερικών C406 (10 nF), C421 (220 nF).
Πρόσεξε λίγο τις κολλήσεις πάνω στο πλακετάκι της οθόνης μήπως κάποια(ες) είναι ραγισμένη(ες) και ξαναπέρασέ
την(τις) με φρέσκια κόλληση, (ο έλεγχος να γίνει με μεγεθυντικό φακό με γυμνό οφθαλμό δύσκολα διακρίνονται).
Την υπόθεση γι΄ εσωτερικό arc στον Μ/Σ Υ.Τ. την απεύχομαι κι εγώ όπως ο φίλος klik παρουσίαζαν βέβαια οι τηλεοράσεις
PHILIPS κάποια έντονα προβλήματα στους Μ/Σ Υ.Τ. κάποιο καιρό, αλλά ακολούθησε τις οδηγίες μας πρώτα και τελευταίος
έλεγχος γι΄ αυτόν.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Καλησπέρα
Λοιπόν στη συνέχεια αφαίρεσα τους 6 πυκνωτές, όπως λέει και ο φίλος Δημήτρης και αύριο πάω για αγορά.
Ήθελα να ρωτήσω για ένα ηλεκτρολυτικό πυκνωτή C323 (γράφει πάνω 1.5μF 100V), που υπάρχει στη μικρή πλακέτα πάνω στον καθοδικό σωλήνα της οθόνης.
Αυτός ενώ είναι ηλεκτρολυτικός δεν έχει πολικότητα +-. Λέω να τον αλλάξω και αυτόν, πώς τον ζητάω;
Σήμερα παράγγειλα και tester των πάντων με esr κλπ
Ανεβάζω και φωτό για τον C323
Καλή συνέχεια
Κώστας
50337
Ανεβάζω και τις δύο όψεις της πλακέτας.
5033950340
καμενο θα το εβλεπες αλλα ολοι μαλλον εχουν αλλαξει χαρακτηριστηκα ,εχει αλαλξει πιθανοττατα η εσωτερικη τους αντισταση αλλα θες οραγνο esr για αν το δεις αυτο
Οι ουκνωτες παλι ειναι αρκετα φθνηνοι οποτε δεν εχεις θεμα στην αλλαγη τους ,η μονη πιθανοτητα να καταλαβεις αμεσως εναν πυκνωτη οτι θελει αλλαγη ειναι να εχει βγαλει υγρα ( πανατ για ηλεκτορλυτικους μιλαω ) η να εχει ανοιξει απο πανω το κελυφος να το πω απλα
Αυτός ενώ είναι ηλεκτρολυτικός δεν έχει πολικότητα +-. Λέω να τον αλλάξω και αυτόν, πώς τον ζητάω;
ηλεκτρολυτικό πυκνωτή χωρίς πολικότητα (non polarity=NP). Θα σου δώσουν κανέναν αρχαίο βέβαια, γιατί δεν κινείται αυτό το είδος.
Το esr meter θα σου βγεί πιο ακριβό από το να αλλάξεις όλους τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές.
Καλησπέρα.
Ο πυκνωτής αυτός θα το δω σε δεύτερο χρόνο. Αρχικά αύριο θα αλλάξω τους 6 και βλέπουμε. Το όργανο το βρήκα temu 13€. Άστο να υπάρχει.
Οι πυκνωτές που έβγαλα φαινόταν ταλεπωρημενοι. Θα δείξει αύριο αν λύνουν το πρόβλημα με το τρεμοπαιγμα
Καλό βράδυ
Καλησπέρα φίλοι μου.
Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γιατί μετά από τις καταπληκτικές οδηγίες σας, Η ΟΘΟΝΗ ΕΦΤΙΑΞΕ !!!!!!!!!!!!!!
Άλλαξα του πυκνωτές που μου είπατε και όλα τέλεια. Σταθερή οθόνη χωρίς τρεμοπαίγματα και παράσιτα.
Το μόνο που φαίνεται είναι οι οριζόντιες γραμμές, οι οποίες φεύγουν όταν χαμηλώσω λίγο την φωτεινότητα.
Δεν ξέρω πως να σας ευχαριστήσω πραγματικά. Σας έχω από ένα μπουκάλι Κρητικό ρακί από το χωριό μου.
Και πάλι χίλια ευχαριστώ.
Σας στέλνω φωτό.
5034150342
γραμμες επιστροφης ειναι .ρυθμισε το επανω ποντεσιομετρο του g2 στο μ/τ υψηλης τασης και θα φυγουν.
Di*Ca_Electronic
03-06-25, 04:26
Φίλε Κώστα,
είμαστε ευτυχείς που συμβάλλαμε ελάχιστα στην επισκευή που ο ίδιος πέτυχες.
Να γνωρίζεις ότι η οθόνη σου είναι αρκετά " κουρασμένη " γηρασμένη εννοώ με τα χρόνια λειτουργίας της και παρουσιάζει " κάψιμο "
της φθορίζουσας ουσίας που ΄ναι επικαλυμμένη στ΄ εσωτερικό της και γι΄ αυτό και παρατηρείς οριζόντιες λωρίδες μ΄ αμυδρές μαύρες
κουκίδες (τουλάχιστον αυτό φαίνεται στις 2 τελευταίες photo).
Όμως αυτό είναι πταίσμα νομίζω κατά τη χρήση της, αφού μάλιστα " έφυγε " το τρέμουλο.
Για τις γραμμές επιστροφής που γράφει ο φίλος Γιώργος είναι ανεπαίσθητες και καλό είναι να μην πειράξεις ποτενσιόμετρο του G2 μήπως
τα πράγματα γίνουν χειρότερα.
Ότι δεν μας πειράζει δεν το πειράζουμε αυτό είναι " ΑΡΧΗ ".
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης