Επιστροφή στο Forum : [Pitsos] Πάγος στο "στοιχείο" κατάψυξης
Γεια χαρά,
έχω ένα PITSOS NO FROST του 2007, το οποίο δεν πέρναγε η ψύξη στην συντήρηση λόγω φραγμένων αεραγωγών. Το πρόβλημα επέμενε να συμβαίνει όλο και πιο συχνά μέχρι που έφτασε στο σημείο τις προάλλες να μπλοκάρει και το ανεμιστηράκι από πάγο. Το ξεπάγωσα με πιστολάκι και λειτούργησε αλλά ξανά έφτασε στο σημείο που βλέπετε, δηλαδή να υπάρχει χιόνι και πάγος σε διάφορα σημεία, ακόμα και στον χαλκοσωλήνα (που δεν ξέρω και τί είναι_τώρα τα διαβάζω εδώ).
Το ανεμιστηράκι λειτουργεί, οπότε κάτι άλλο φταίει. Τί και πώς μπορώ να ελέγξω; Έχω πολύμετρο αλλά δεν είμαι και ηλεκτρονικός να έχω γνώσεις. Την θερμική αντίσταση δεν ξέρω σε ποια pins την ελέγχω;
Το μονωτικό φελιζόλ και το πλαστικό από πάνω έχουν σπάσει σε κάποια σημεία. Δεν ξέρω πως μπορεί να επηρεάζει. Τα ένωσα/κάλυψα με ταινία αλουμινίου.
Η κατάψυξη είναι επάνω. Το e-nr είναι P1KCS3302S/01
Τα φώτα σας παρακαλώ πολύ !!
50298
Καλησπέρα , την αντίσταση θα την μετρήσεις στα άκρα της , με πολύμετρο στη θέση του μπάζερ , μέτρηση αντίστασης ή αν είναι με κλίμακες στη χαμηλότερη κλίμακα στην ένδειξη ωμ , σύμβολο Ω . Βαράει το μπάζερ και δείχνει μικρή ένδειξη είσαι οκ με την αντιστασουλα για το no frost.
Στάλθηκε από το 2201117TY μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
δεν καταλαβαίνω ακριβώς που είναι τα άκρα της αντίστασης :001_unsure:
50299
https://www.eaparts.gr/parts/item/61158#&gid=1&pid=1
βλέποντας το part πιστεύω θα το βρω με τις φύσες της
Κυριακίδης
13-05-25, 20:28
https://www.eaparts.gr/parts/item/61158#&gid=1&pid=1
βλέποντας το part πιστεύω θα το βρω με τις φύσες της
https://www.easy-service.gr/eshop/psugeia/antistaseis-apopsuksis/autokollites-antistaseis/antistasi-apopsuksis-psugeiou-bosch-original.html
ζουμάρισε καλά και δες ποια είναι η αντίσταση .
Αλλά σε παρόμοιες περιπτώσεις τελικά το πρόβλημα καταλήγει να είναι σε ένα πυκνωτή στα δεξιά της πλακέτας
https://www.eaparts.gr/parts/item/55238#&gid=1&pid=1
Δεν κοστίζει , και δώσε την πλακέτα σε τεχνικό να επιβεβαιώσει ότι ο πυκνωτής είχε ή δεν είχε πρόβλημα .
Di*Ca_Electronic
14-05-25, 06:30
Φίλε Νίκο,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Αν διαθέτεις πολύμετρο μέτρησε την αντίσταση πρώτα όπως σου γράφουν οι φίλοι και συνάδελφοι παραπάνω, οπότε
εφόσον τη βρεις αυτή σωστή σε Ohm, που πρόκειται απ΄ ότι παρατηρείς στο Διαδίκτυο και γι΄ ένα ακριβό εξάρτημα,
τότε ακόμα κι αν δεν διαθέτεις, αγοράζεις ένα κολλητήρι ANTEX 25W με μύτη μισού ίσιου κατσαβιδιού και λίγη ψιλή κόλληση,
κι αφού αφαιρέσεις το μπροστινό panel του ψυγειοκαταψύκτη σου (είναι αυτό που ΄χει τις ενδεικτικές λυχνίες με τις
θερμοκρασίες και τα buttons ON/OFF, up & down, βαθμών C, κι είναι κουμπωτό στο πάνω μέρος του σώματος του ψυγείου),
αφού αφαιρέσεις προσεκτικά την πλακέτα με τ΄ ηλεκτρονικά στοιχεία, θ΄ αποκολλήσεις τον ηλεκτρ/κό πυκνωτή όπως
φαίνεται στη photo του link που παραθέτει ο φίλος Πέτρος και θα κολλήσεις έναν ταυτόσημο σε χωρητ/τα και τάση μ΄ αυτόν
που αγοράζεις από τ΄ εμπόριο στη τιμή του ενός ευρώ περίπου.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, πολύ βοηθητικό!
το ψυγείο προς το παρόν το έχω να λειτουργεί έχοντας βγάλει τα καπάκια από κατάψυξη και αν και το "στοιχείο" έχει πιάσει σχεδόν πάγο, δεν βουλώνουν οι αεραγωγοί ούτε και το ανεμιστηράκι και η συντήρηση δουλεύει κανονικά.
οπότε αν καταλαβαίνω σωστά σε κάποιο σημείο του συστήματος απόψυξης είναι το πρόβλημα
αυτός ο πυκνωτής τί ακριβώς κάνει;
μπορώ να τον ελέγξω με πολύμετρο; ή θέλει κάτι άλλο;
με βάση αυτά που διάβασα στο https://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=70251
υπάρχει πιθανότητα να είναι: 1) θερμοασφάλεια και 2) αισθητήρας ;;
αν είναι σωστός ο λογισμός μου, να τα ελέγξω σε Ω τώρα που είναι παγωμένο;
νεκταριοος
15-05-25, 00:32
Σε εμένα πάντως ήταν η αντίσταση αποψηξης κ στη φωτο αν κοιτάξει κανεις , προσεχτικά θα δει ότι είναι ακριβός κάτω από το στοιχείο εξατμιστή , το σοστο είναι να δώσει κάνεις τάση με προσοχή στην αντίσταση , διαφέρουν από της τοστιέρας , θερμοσίφωνα , είναι αντίσταση αποψηξης .... έτσι τη ζητάμε .
Κυριακίδης
15-05-25, 01:11
αν είναι σωστός ο λογισμός μου, να τα ελέγξω σε Ω τώρα που είναι παγωμένο;
Την απάντηση την πήρες
Το εξαρτημα που περιγραφεις ειναι θερμοασφαλεια και πρεπει να εχει μηδενικη αντισταση.Οταν καει σημαινει οτι το ψυγειο εκανε υπερθερμανση κατα την αποψυξη ανεβαζοντας τη θερμοκρασια του εξατμιστη πανω απο 72 βαθμους.Αυτο συμβαινει ειτε γιατι εχει βλαβη στην πλακετα ειτε γιατι εχει βλαβη το αισθητηριο της αποψυξης που βρησκετε καρφωμενο μεσα στον εξατμιστη.Το αισθητηριο σε θερμοκρασια δωματιου ειναι γυρω στα 5kohm
Αν βάλεις στην αναζήτηση google τον κωδικό σου και βρεις τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά , θα δεις και μόνος σου ότι δεν έχουν διαφορές (αλλά επιβεβαιώνεις ότι ισχύει για τον κωδικό του μοντέλου σου )
Αυτό που βλέπω στην πρώτη φωτογραφία δείχνει ένα ταλαιπωρημένο και κακό επισκευασμένο ψυγείο.
Έχει χρησιμοποιηθεί πιστολάκι για επιτάχυνση της απόψυξης πράγμα που απαγορεύεται να γίνεται από άνθρωπο που δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για το ψυγείο.
Όταν βάζουμε θερμό αέρα χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί καταστρέφεται η θερμική ασφάλεια το αισθητήριο απόψυξης και τα γύρω πλαστικό σκάφος του ψυγείου. Στην περίπτωση σου το πλαστικό είναι παραμορφωμένο και σπασμένο σε σημείο που φαίνεται η μόνωση του ψυγείου με αποτέλεσμα να γεμίζει η μόνωση με υγρασία.
Και μόνο που έχει σπάσει θεωρώ ότι το ψυγείο πάει για ανακύκλωση.
Από κει και πέρα άμα θέλεις να πειραματιστεις πρέπει να μετρήσεις θερμική ασφάλεια (0ohm) αισθητήρας σε θερμοκρασία χώρου (περίπου 6 kohm) αντίσταση απόψυξης (αναλόγως την υσχη της 250-400 ohm)
Έχει μπει επιπλέον μια αντίσταση παράλληλα συνδεδεμένη με την αντίσταση απόψυξης μέσα στην αποχέτευση. Πρέπει να μετρηθεί και αυτή και αν είναι πολύ χοντρή να αντικατασταθεί από μια πιο λεπτή γιατί ενοχλεί στην ροή του νερού της απόψυξης.
Στο συγκεκριμένο ψυγείο δεν έχει παρατηρηθεί βλάβη απόψυξης στην πλακέτα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί.
Η πιο συχνή βλάβη είναι φραγμός της αποχέτευσης από πάγο λόγω κακού σχεδιασμού από τον κατασκευαστή. Αν μάλιστα είναι και σπασμένο το πλαστικό στο σημείο που ξεκινά η αποχέτευση τότε τα πράγματα είναι άσχημα και πάς για καινούργιο ψυγείο
Η πιο συχνή βλάβη είναι φραγμός της αποχέτευσης από πάγο λόγω κακού σχεδιασμού από τον κατασκευαστή.
Από το E-Nr βλέπω ότι το ψυγείο αυτό μοιάζει πάρα πολύ με το Siemens KD40NX00 που έχω, πιθανότατα είναι η ίδια σειρά της BSH. Αυτό μου εμφάνισε μέσα στην εγγύηση πρόβλημα με τη λειτουργία της απόψυξης, και ο τεχνικός που ήρθε άλλαξε την αντίσταση με νέα βελτιωμένης σχεδίασης (άρα ήταν ήδη γνωστό το πρόβλημα στον κατασκευαστή) για να αποψύχει και την περιοχή της εξόδου αποχέτευσης του νερού, πράγμα που αντίσταση της μάνας του δεν έκανε από κακό σχεδιασμό.
Di*Ca_Electronic
16-05-25, 18:54
Φίλε Νίκο,
κακά τα ψέματα.
Ότι και να γράψουμε εμείς για το ψυγείο σου, εφόσον αυτό είναι 18ετίας κι άντεξε μέχρι σήμερα, μπορείς να τ΄ αποδώσεις και
σ΄ ένα θαύμα.
Όπως γράφει κι ο φίλος Σάκης αν το κρατήσεις και δεν το στείλεις γι΄ ανακύκλωση το μόνο που θα σου χρησιμεύσει είναι για
πειραματισμούς.
Το δύσκολο σημείο που ο Σάκης ως EXPER παρατήρησε πρώτος είναι το κατεστρ/νο πλαστικό εσωτερικό κάλυμμα του ψυγείου
που κατά 98% δεν επισκευάζεται ίσως να πρέπει ν΄ αντικατ/θεί όλη η εσωτερική επένδυση κι αυτό τ΄ αναλαμβάνει μόνο η
κατασκευάστρια εταιρεία που φυσικά μετά 18 έτη δεν θα το κάνει με τη δικαιολογία ότι το μοντέλο έχει αποσυρθεί.
Πράξε εκείνο που εσύ επιθυμείς κι έχεις κατά νου.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Γεια σας! Διάβασα όλα αυτά που γράφετε κ αυτόματα μου ήρθε στο μυαλό μου το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ πρόβλημα που είχα με τέτοιο ψυγείο πάνω από 25 χρόνια αγορασμένο. Είχα φέρει πολλούς τεχνικούς κ αποτέλεσμα ΚΑΝΕΝΑ. Έκανα μια φορά το 5μηνο γερή απόψυξη διαρκείας περίπου μια εβδομάδας (έβαζα τα πράγματα σε άλλο βοηθητικό μικρό ψυγείο) κ έκανα την δουλειά μου για κάποια χρόνια μέχρι που αναγκάστηκα να βάλω το χέρι στην τσέπη κ πήρα νέο ψυγείο!
Ειναι ίδιο με το δικό μου Bosch KDN40A73. Τα ίδια περίπου θέματα
https://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=75906