Επιστροφή στο Forum : [Home Cinema] YAMAHA GX-700 παίζει μόνο το 1 ηχείο
Καλησπέρα σε όλους,
μου χάρισαν το YAMAHA GX-700 home cinema το οποίο ο ιδιοκτήτης έχει να το δουλέψει 2 χρόνια. Μου είπε ότι το μόνο πρόβλημα που είχε ήταν ότι δεν διάβαζε τα δισκάκια CD.
Έκανα έναν έλεγχο για να δω αν δουλεύουν τα υπόλοιπα και παρατήρησα ότι ήχο έχω μόνο από το 1 ηχείο Left, τα υπόλοιπα (Right και δορυφόροι) κάνένα ήχο. Να σημειώσω πως δεν έχω τα δικά του ηχεία (θα τα έχω μελλοντικά) και τον έλεγχο τον έκανα με 2 ηχεία 8 Ohm από ένα άλλο HiFi.
1. Για να παίξουν όλα τα ηχεία, χρειάζεται να είναι όλα συνδεδεμένα;
2. Το πιθανότερο για να μπορεί να διαβάζει τα CD είναι η αλλαγή του Laser Lens; Αν ναι ποιο νομίζετε ότι είναι πιο αξιόπιστο; Επίσης θα χρειαστεί κάποιου είδους calibration μετά την αλλαγή; Είμαι τεχνικός κινητών και laptop αλλά δεν έχω εμπειρία από HiFi.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
αλπινιστης
14-01-25, 14:42
Αρχικα ανταλλαξε τα μπροστινα ηχεια για να δουμε αν η βλαβη ειναι στο ηχειο ή στην εξοδο
1. Λογικ απαιζουν οι εξοδοι, ακομα και αν καποιο ηχειο λειπει
2. Πριν πας σε αλλαγη του lens, δες μηπως θελει ενα απλο καθαρισμα
Αρχικα ανταλλαξε τα μπροστινα ηχεια για να δουμε αν η βλαβη ειναι στο ηχειο ή στην εξοδο
Έχω κάνει αλλαγή τα 2 ηχεία μεταξύ τους και είναι επιβεβαιωμένο, πριν και μετά, ότι λειτουργούν. Επιπλέον έβαλα και αντιστάσεις 10 Ohm στις υπόλοιπες εξόδους αλλά τίποτα.
2. Πριν πας σε αλλαγη του lens, δες μηπως θελει ενα απλο καθαρισμα
Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος καθαρισμού; Με ποιο υγρό;
Πρωτα θα βρεις γιατι δεν εχεις ηχο σε ολες τις εξοδους και μετα θα ασχοληθεις με το cd
Πρωτα θα βρεις γιατι δεν εχεις ηχο σε ολες τις εξοδους και μετα θα ασχοληθεις με το cd
Εννοείται πως με αυτή την σειρά θα επισκευασθεί, θέλω όμως να γνωρίζω αν μπορεί να επισκευασθεί το CD και με ποιο κόστος κατα προσέγγιση, διαφορετικά να μην ασχοληθώ καθόλου.
Di*Ca_Electronic
15-01-25, 00:35
Φίλε Γιώργο ΚΑΛΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ εύχομαι.
Το μηχάνημα με τ΄ οποίο ασχολείσαι (MINI COMPONENT SYSTEM GX-700) όπως κι όλα τα μηχ/τα της YAMAHA είναι αρκετά δύσκολα
από την άποψη του Service μηχ/τα.
Φέρει μικροελεγκτές / microproseccors προγραμματισμένους που δεν βρίσκονται εύκολα στ΄ εμπόριο κι αν βρεθούν χωρίς το πρόγραμμά
τους είναι ΔΩΡΟ - ΑΔΩΡΟ.
Το LASER του CD Player είναι εύκολο να καθαριστεί περιστρέφοντας απαλά στο γυαλί του μία μπατονέτα εμποτισμένη με καθαρό οινόπνευμα
αλλά πολύ φοβάμαι ότι η μη ανάγνωση (όλων των CD που έχεις δοκιμάσει;) δεν οφείλεται σε καθαρισμό της κεφαλής και μακάρι να κάνω λάθος.
Όσον αφορά τον ήχο έχεις δοκιμάσει όλες τις εισόδους (TUNER, AUX) και διαπίστωσες με σωστής ωμικής αντίστασης ηχεία (δηλ. αυτή που
αναγράφεται στα σημεία σύνδεσης των ηχείων στο μηχ/μα) ότι δεν ακούς καθόλου ήχο από τ΄ ένα κανάλι; και ποιο είναι αυτό.
Μπορείς να κάνεις έλεγχο τάσεων εκκινώντας από τ΄ IC΄s τελικής βαθμίδας του ενισχυτή ήχου και να δουλέψεις με βάση το σχέδιο που
κατεβαίνει από το site : https://elektrotanya.com/yamaha_gx-700_700vcd_sm.pdf/download.html .
Εύχομαι κάθε επιτυχία στην επισκευή σου.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Καλή χρονιά και σε εσένα Δημήτρη.
Όσον αφορά τον ήχο έχεις δοκιμάσει όλες τις εισόδους (TUNER, AUX) και διαπίστωσες με σωστής ωμικής αντίστασης ηχεία (δηλ. αυτή που
αναγράφεται στα σημεία σύνδεσης των ηχείων στο μηχ/μα) ότι δεν ακούς καθόλου ήχο από τ΄ ένα κανάλι; και ποιο είναι αυτό.
Ναι έχω δοκιμάσει διαφορετικά Source input. Όπως σου προανάφερα δεν έχω τα δικά του ηχεία αλλά έβαλα 2 δικά μου 8 Ohm στην έξοδο front, και έβαλα αντιστάσεις 10 ohm center και rear, αν και στα rear γράφει για τουλάχιστον 12 Ohm. Υπάρχει η περίπτωση να διαβάζει 2 Ohm λιγότερα και να μην παίζουν όλα τα ηχεία πλην του Left? Και χωρίς αντιστάσεις (άπειρα Ohm) πάλι το ίδιο αποτέλεσμα έχω.
Di*Ca_Electronic
15-01-25, 01:31
Δηλ. πάνω στα σημεία σύνδεσης των πίσω (rear) ηχείων γράφει 12Ω;
Λίγο περίεργο αλλά από τη YAMAHA τ΄ αναμένουμε ΟΛΑ.
Δεν νομίζω να παίζουν ρόλο τα 2Ω στη διαφορά των αντιστάσεων που ΄βαλες (ελπίζω βαττικών) αλλά το πλέον καλό είναι να δοκιμάζεις το
μηχ/μα μ΄ ηχεία κι όχι αντιστάσεις.
Τι ωμικές τιμές ηχείων αναγράφει στα μπροστά (front) μεγάφωνα; (8Ω ή άλλη τιμή).
Δεν έχει επιλογή στο front panel ποια ηχεία θα λειτουργούν και θα πρέπει να ΄χεις συνδέσεις όλα τ΄ ηχεία για να λειτουργεί κανονικά το μηχ/μα;
Καλό θα ΄ναι να προσπαθήσεις κι έτσι στη περίπτωση που δεν υπάρχει επιλογή απομόνωσης front - center - rear ηχείων.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
nassosxlvbros
17-01-25, 09:01
Αν δεν κατεβαίνει το service manual από την ηλεκτροτάνια υπάρχει και εδώ : https://www.hifiengine.com/manual_library/yamaha/gx-700.shtml
Για μπελά το κόβω το μηχάνημα,ακόμα και στη ΥΑΜΑΗΑ να δουλεύεις με όλα τα ανταλλακτικά στο πιάτο είναι μανούρα αυτά τα compact sτο λύσε - τσέκαρε - άλλαξε - και ξαναδέσε και δοκίμασε....