Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Κλιματιστικό Άλλο] Ανεμιστήρας ΕΞΩΤ.μονάδας σταματάει,12άρι on-off

kacey
30-06-24, 15:55
Σε παλαιού τύπου (on-off) 12άρι κλιματιστικό
Το ανάβεις, αρχικά δουλεύει κανονικά.
ξαφνικά σταματάει ο ανεμιστήρας της ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ μονάδας, και αν δεν το σβήσεις μετά από λίγο κόβει ο κομπρέσσορας προφανώς γιατί ζεσταίνεται το φρέον αφού ανεμιστήρας γιοκ και το κόβει κάποιο θερμικό του κομπρ.
αν το προλάβεις να το σβήσεις πριν κόψει ο κομπρέσορας και το ξαναανάψεις, παίρνει πάλι αμέσως και κανονικά, μέχρι να ξανακάνει τα ίδια.

1) Όταν κόβει, βάζω πολύμετρο απευθείας πάνω στην άκρη του καλωδίου ρεύματος του μοτέρ του ανεμιστήρα και έχει κανονικά 220v :blink:

2) Τράμπα πλακέτας με ίδια ίδιου μηχανήματος, κάνει τα ίδια:blink:
3) Τράμπα ολόκληρου του ανεμιστήρα με ίδιου μηχανήματος, κάνει τα ίδια :blink:

Πιθανολόγηση ότι έχει ο ίδιος ο ανεμιστήρας κάποια θερμική ασφάλεια και του κόβει το μοτερ? 1ον ξαναπαίρνει αμέσως αν το σβήσεις και το ξαναβάλεις, και 2ον ακριβώς 3 μέτρα παραδίπλα από την εξωτ. μονάδα με το πρόβλημα, υπάρχει copy paste ίδιο μηχάνημα, στις ίδιες συνθήκες (ήλιος κλπ) που δίνει στο 2ο AC του ίδιου χώρου, το οποίο δουλεύει 8 ώρες σερί.

Καμμια ίδέα ρε παιδιά...

klik
30-06-24, 19:03
Δεν εχει πυκνωτη; Εκανες και αυτον τραμπα;
Οταν ο ανεμιστηρας ειναι σβηστος ειπες μετρας 230V αρα ή δε μετρας σωστα ή δεν υπαρχει θερμικο εξωτερικα του ανεμιστηρα αλλιως θα εκοβε την τροφοδοσία . Αν εχει θερμικο πανω στον ανεμιστηρα, τοτε με την τραμπα δεν θα ειχες θεμα εφοσον θα αλλαζε και αυτό . Βαλε τον υποπτο ανεμιστηρα στο αλλο. Αυτοκολλητο με ηλεκτρολογικο σχεδιαγραμμα υπαρχει;

FILMAN
01-07-24, 11:59
Φίλε μου δεν μας τα λες καλά

Αν όταν σταματήσει ο ανεμιστήρας εξακολουθεί να παίρνει 230V, τότε για ποιο λόγο δοκιμάστηκε άλλη πλακέτα;

Αν ο ανεμιστήρας κόβει από εσωτερικό θερμικό, πώς γίνεται να ξαναπαίρνει αμέσως μπροστά αν σβήσεις και αμέσως ξανανάψεις το μηχάνημα; Αν το κάνεις αυτό δεν περνάνε 5 ... 6 λεπτά μέχρι να ξαναπάρει μπρος η εξωτερική μονάδα; Μήπως στο χρόνο αυτό έχει προλάβει να κρυώσει αρκετά το μοτέρ;

Όταν γυρνάει ο ανεμιστήρας, πόσο γρήγορα γυρνάει; Όταν σβήσει, αν πιάσεις το μοτέρ με το χέρι, πόσο καυτό είναι;

Ο πυκνωτής του ανεμιστήρα έχει μετρηθεί;

kacey
01-07-24, 18:21
Φίλε μου δεν μας τα λες καλά

α) Αν όταν σταματήσει ο ανεμιστήρας εξακολουθεί να παίρνει 230V, τότε για ποιο λόγο δοκιμάστηκε άλλη πλακέτα;

β) Αν ο ανεμιστήρας κόβει από εσωτερικό θερμικό, πώς γίνεται να ξαναπαίρνει αμέσως μπροστά αν σβήσεις και αμέσως ξανανάψεις το μηχάνημα; Αν το κάνεις αυτό δεν περνάνε 5 ... 6 λεπτά μέχρι να ξαναπάρει μπρος η εξωτερική μονάδα; Μήπως στο χρόνο αυτό έχει προλάβει να κρυώσει αρκετά το μοτέρ;

γ) Όταν γυρνάει ο ανεμιστήρας, πόσο γρήγορα γυρνάει; Όταν σβήσει, αν πιάσεις το μοτέρ με το χέρι, πόσο καυτό είναι;

δ) Ο πυκνωτής του ανεμιστήρα έχει μετρηθεί;

α) γιατί είναι δυσπρόσιτες οι εξωτ. μονάδες (κρέμονται στο κενό έξω από παράθυρο χωρίς μπαλκόνι) και ήταν ευκολότερο. Όταν όμως είδαμε ότι κάνει τα ίδια με 2η πλακέτα, τότε μετρήσαμε. Όταν είδαμε ότι πάει ρεύμα, τότε παιδευτήκαμε να τραμπάρουμε και τον ανεμιστήρα.

β) για αυτό και για το ότι διπλανό copy paste μηχάνημα με copy paste εγκατάσταση δεν κόβει ποτέ, θεωρώ δύσκολο να έχει θερμικό ο ανεμιστήρας.

γ) δουλεύει κανονικά. δεν είδα πόσο καυτό είναι.

δ) αλλάχτηκε.

kacey
01-07-24, 18:33
α) Δεν εχει πυκνωτη; Εκανες και αυτον τραμπα;
β) Οταν ο ανεμιστηρας ειναι σβηστος ειπες μετρας 230V αρα ή δε μετρας σωστα ή δεν υπαρχει θερμικο εξωτερικα του ανεμιστηρα αλλιως θα εκοβε την τροφοδοσία .
γ) Αν εχει θερμικο πανω στον ανεμιστηρα, τοτε με την τραμπα δεν θα ειχες θεμα εφοσον θα αλλαζε και αυτό .
δ) Βαλε τον υποπτο ανεμιστηρα στο αλλο.
ε) Αυτοκολλητο με ηλεκτρολογικο σχεδιαγραμμα υπαρχει;

α) πυκνωτής αλλάχτηκε
β) τι μπορεί να μετράω λάθος, όταν τις ακίδες του πολύμετρου τις βάζω στην άκρη του καλωδίου φάσης και του καλωδίου της γείωσης? Να βάλω σε φάση και ουδέτερο? Αν κόβει με κάποιο τρόπο από τον ουδέτερο, δεν θα έκοβε πχ και ο κομπρέσσορας που τον έχουν κοινό?
γ) εγώ λέω το αντίθετο: αν έχει θερμικό δικό του ο ανεμιστήρας και αυτό είναι που τον κόβει, τότε θα δικαιολογούσε την ίδια συμπεριφορά του copy paste τράμπα ανεμιστήρα, στις ίδιες συνθήκες. ΑΛΛΑ, όπως γράφω^, στα 3μέτρα παραδίπλα (άρα ίδιες συνθήκες, ήλιος, ζέστη κλπ) υπάρχει άλλη ολόιδια εξωτερική μονάδα που δεν κόβει ποτέ.
δ) ποιον ύποπτό, αφού και οι δύο ανεμ. κάνουν τα ίδια στο προβληματικό μηχάνημα?

ε)49888

μετράω στο F + την γείωση.

Κυριακίδης
01-07-24, 22:19
Δεν αφήνει πολλά περιθώρια να βρεθεί τι φταίει , υποθέτω προηγείται πρόβλημα συμπιεστή
Αν έχεις 2 αμπεροτσιμπίδες τις βάζεις αυτές στην είσοδο συμπιεστή και ανεμιστήρα ( C για συμπιεστή και F για ανεμιστήρα ) και παρατηρείς πέρα από την τάση τι παίζει και τι πιθανά προηγείται ως πρόβλημα στην αμπερομέτρηση.

kacey
02-07-24, 03:52
Δεν αφήνει πολλά περιθώρια να βρεθεί τι φταίει , υποθέτω προηγείται πρόβλημα συμπιεστή
Αν έχεις 2 αμπεροτσιμπίδες τις βάζεις αυτές στην είσοδο συμπιεστή και ανεμιστήρα ( C για συμπιεστή και F για ανεμιστήρα ) και παρατηρείς πέρα από την τάση τι παίζει και τι πιθανά προηγείται ως πρόβλημα στην αμπερομέτρηση.

ο συμπιεστής σταματάει αφού έχει σταματήσει για μερικά λεπτά ο ανεμιστήρας, υποθέτω ζεσταίνεται το φρέον και κόβει ο κομπρ από θερμικό. Αν το προλάβεις και το σβήσεις πριν γίνει αυτό, ξαναπαίρνει αμέσως (ο ανεμιστήρας+συμπιεστής+όλο το μηχάνημα). Αν κόψει και ο κομπρέσορας από θερμικό, τότε (φυσιολογικά) θέλει λίγη ώρα μέχρι να ξαναξεκινήσει ο κομπρ. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ανεμιστήρας ξαναπαίρνει αμέσως.

klik
02-07-24, 05:48
Αν κόψει και ο κομπρέσορας από θερμικό, τότε (φυσιολογικά) θέλει λίγη ώρα μέχρι να ξαναξεκινήσει ο κομπρ.. Αλλα ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ανεμιστήρας ξαναπαίρνει αμέσως. Κοβει συμπιεστης γιατι υπερθερμανθηκε (ο ιδιος!/οχι το φρεον), βγάζεις πριζα-ξαναβαζεις πριζα και ο ανεμιστηρας ξαναπαιρνει αμεσως; Αρα ο ανεμιστήρας δεν εχει θερμικο (δεν κρυωνουν "αμεσως" τα θερμικα).

Η μετρηση μεταξυ F και γειωσης δεν ελεγχει πιθανα προβληματα καλωδιωσεων/συνδεσεων. Πανω στις επαφες του ανεμιστηρα πρεπει να γινει η μετρηση ή να συνδεθει μια λαμπα παράλληλα με τον ανεμιστηρα για οπτικη απεικόνιση.

FILMAN
02-07-24, 11:48
Αν και αδυνατώ να καταλάβω γιατί οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ F και γείωσης αντί μεταξύ F και N που είναι το φυσιολογικό, πρέπει να ελεγχθούν τα καλώδια από την κλεμοσειρά ως τον ανεμιστήρα για προβλήματα.

... Στο τέλος θα αποδειχτεί ότι το μηχάνημα δέχεται φάση - ουδέτερο στην παροχή του ανάποδα, και έτσι με σβηστό ανεμιστήρα, μετρώντας μεταξύ F και γείωσης βλέπει ο νηματοθέτης 230V, και νομίζει ότι ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο...

kacey
02-07-24, 17:12
α) Κοβει συμπιεστης γιατι υπερθερμανθηκε (ο ιδιος!/οχι το φρεον), βγάζεις πριζα-ξαναβαζεις πριζα και ο ανεμιστηρας ξαναπαιρνει αμεσως; Αρα ο ανεμιστήρας δεν εχει θερμικο (δεν κρυωνουν "αμεσως" τα θερμικα).

β) Η μετρηση μεταξυ F και γειωσης δεν ελεγχει πιθανα προβληματα καλωδιωσεων/συνδεσεων. Πανω στις επαφες του ανεμιστηρα πρεπει να γινει η μετρηση ή να συνδεθει μια λαμπα παράλληλα με τον ανεμιστηρα για οπτικη απεικόνιση.

α) θα ξαναελεγξω να σιγουρέψω, έτσι θυμόμουν (οι έλεγχοι έγιναν πριν μια εβδομάδα). Αλλά αν είχε και έκοβε από θερμικό, γιατί το διπλανό μηχάνημα που δουλεύει στις ίδιες ακριβώς συνθήκες, όχι απλά δεν κάνει το ίδιο αλλά δεν κόβει καθόλου για ένα 8ωρο?

β) μέσα από το μοτέρ του ανεμιστήρα βγαίνουν δύο καλώδια, που πάνε στις κλέμες F και Ν. Δηλαδή τα καλώδια του ανεμιστήρα πάνε πακέτο με τον ανεμιστήρα. Άρα έκανα τράμπα ανεμιστήρα = άλλα καλώδια ανεμιστήρα, κουμπωμένα πάνω στους ακροδέκτες του μηχανήματος. Να έχουν δύο διαφορετικοί ανεμιστήρες το ίδιο πρόβλημα με τα καλώδιά τους? Και στην αρχή γιατί δουλεύει?

να μετρήσω F και N? Και τι κοιτάω να δω εκεί?

kacey
02-07-24, 17:13
α) Αν και αδυνατώ να καταλάβω γιατί οι μετρήσεις έγιναν μεταξύ F και γείωσης αντί μεταξύ F και N που είναι το φυσιολογικό, πρέπει να ελεγχθούν τα καλώδια από την κλεμοσειρά ως τον ανεμιστήρα για προβλήματα.

β) ... Στο τέλος θα αποδειχτεί ότι το μηχάνημα δέχεται φάση - ουδέτερο στην παροχή του ανάποδα, και έτσι με σβηστό ανεμιστήρα, μετρώντας μεταξύ F και γείωσης βλέπει ο νηματοθέτης 230V, και νομίζει ότι ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο...

παιδιά, δεν είμαι ηλεκτρολόγος, ξέρω κάτι βασικά και με τη δική σας βοήθεια προσπαθώ να βγάλω άκρη. Θα κοιτάξω να μετρήσω F+N, υποθέτω ψάχνω για ~220v. αλλά μετά μπερδεύομαι στο β) πιο κάτω.

α) "τα καλώδια από την κλεμοσειρά ως τον ανεμιστήρα" αλλάχθηκαν μαζί με τον ανεμιστήρα όταν έκανα τράμπα με τον ρεζέρβα ανεμιστήρα. Πάνε πακέτο. Από μέσα του βγαίνουν τα δύο καλώδια και φτάνουν μέχρι την κλεμοσειρά του μηχανήματος.

β) συγνώμη αλλά ή εγώ δεν καταλαβαίνω, ή έχω μπερδέψει βασικά πράγματα, ή κάτι δεν μου λες καλά.

Τι σημαίνει "φάση - ουδέτερο στην παροχή του ανάποδα" όταν μιλάμε για εναλλασόμενο?

πως μπορώ να το δω αυτό όταν το πολύμετρο στο εναλλασ δεν δείχνει +-,

πως γίνεται αρχικά να δουλεύει,

και πως μπορεί να γυρίσει η παροχή ανάποδα (ΑΝ κατάλαβα τι μου λες) ενώ ο Ν είναι κοινός και για τον κομπρέσσορα και αυτός συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά?

mikemtb
02-07-24, 17:22
Τι σημαίνει "φάση - ουδέτερο στην παροχή του ανάποδα" όταν μιλάμε για εναλλασόμενο?
δεν εχεις καμια δουλεια να μετρας με την γη, αυτο σου εξηγουνε, γιαυτο οι μετρησεις μπορει να ειναι ολες λαθος και να πρέπει να γα παρουμε ξανα τα πράγματα από την αρχη.

τι μπορεί να μετράω λάθος, όταν τις ακίδες του πολύμετρου τις βάζω στην άκρη του καλωδίου φάσης και του καλωδίου της γείωσης?
μετράω στο F + την γείωση.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

kacey
02-07-24, 17:39
δεν εχεις καμια δουλεια να μετρας με την γη, αυτο σου εξηγουνε, γιαυτο οι μετρησεις μπορει να ειναι ολες λαθος και να πρέπει να γα παρουμε ξανα τα πράγματα από την αρχη.

Βρε εντάξει, το είπαμε αυτό, και θα ξαναμετρήσω. Αλλά παραμένει το παρακάτω:

πως μπορώ να το δω αυτό όταν το πολύμετρο στο εναλλασ δεν δείχνει +-,

πως γίνεται αρχικά να δουλεύει,

και πως μπορεί να γυρίσουν φάση+ουδέτερο στην παροχή ανάποδα (ΑΝ κατάλαβα τι μου λες) ενώ ο Ν είναι κοινός και για τον κομπρέσσορα και αυτός συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά?

FILMAN
02-07-24, 17:55
α) θα ξαναελεγξω να σιγουρέψω, έτσι θυμόμουν (οι έλεγχοι έγιναν πριν μια εβδομάδα). Αλλά αν είχε και έκοβε από θερμικό, γιατί το διπλανό μηχάνημα που δουλεύει στις ίδιες ακριβώς συνθήκες, όχι απλά δεν κάνει το ίδιο αλλά δεν κόβει καθόλου για ένα 8ωρο?Επειδή το θερμικό κόβει με βάση τη θερμοκρασία των τυλιγμάτων του μοτέρ, και όχι ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος

β) συγνώμη αλλά ή εγώ δεν καταλαβαίνω, ή έχω μπερδέψει βασικά πράγματα, ή κάτι δεν μου λες καλά.

Τι σημαίνει "φάση - ουδέτερο στην παροχή του ανάποδα" όταν μιλάμε για εναλλασόμενοΕπειδή μιλάμε για εναλλασσόμενο, τα καλώδια είναι αδύνατον να έχουν μπει ανάποδα;

πως μπορώ να το δω αυτό όταν το πολύμετρο στο εναλλασ δεν δείχνει +-Σου είπε κανένας να δεις για + / - ;

πως γίνεται αρχικά να δουλεύειΌταν παίρνει 230V θα δουλεύει!

και πως μπορεί να γυρίσει η παροχή ανάποδα (ΑΝ κατάλαβα τι μου λες) ενώ ο Ν είναι κοινός και για τον κομπρέσσορα και αυτός συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά?Επειδή το φις έχει μπει ανάποδα στην πρίζα ας πούμε;

kacey
02-07-24, 18:59
α) Επειδή το θερμικό κόβει με βάση τη θερμοκρασία των τυλιγμάτων του μοτέρ, και όχι ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος

β) Επειδή μιλάμε για εναλλασσόμενο, τα καλώδια είναι αδύνατον να έχουν μπει ανάποδα;

γ) Σου είπε κανένας να δεις για + / - ;

δ) Όταν παίρνει 230V θα δουλεύει!

ε) Επειδή το φις έχει μπει ανάποδα στην πρίζα ας πούμε;

α) ναι βρε παιδί μου, αλλά τα 2 μηχανηματα είναι copy paste μεταξύ τους + σαν εγκατάσταση + σε τι χώρο ψύχουν + σε τι χώρο βρίσκονται οι εξωτ. μονάδες, όλα ίδια ακριβώς. Τελικά η απάντηση μάλλον είναι πιο κάτω ;)
β) μα κανείς δεν πειράζει κάτι, όταν εμφανίζεται το πρόβλημα.
γ) όταν αρχικά λειτουργεί και μετά κόβει χωρίς να το ακουμπήσεις καθόλου, και κάποιος γράφει για "ανάποδα φάση+ουδέτερος στην παροχή", αναρωτιέμαι τι σημαίνει αυτό και πως μπορώ να το ελέγξω, σκεπτόμενος ότι ψάχνω για+-. Ξαναλέγοντας βέβαια ότι "εναλασσόμενο ρεύμα παιδιά...".
δ) ε μα δεν δουλεύει ενώ συνεχίζει να παίρνει 220v :D. Τεσπα είπαμε η απάντηση πιο κάτω.
ε) ρε παιδιά, συνεχίζω να λέω ότι ή εγώ δεν καταλαβαίνω τι γράφετε ή κάτι δεν μου λέτε καλά: τι σημαίνει "το φις ανάποδα στη πρίζα"? Δηλαδή σε μια πρίζα σούκο στο σπίτι σου που βάζεις το αντίστοιχο φις, γνωρίζεις κάθε φορά ποιο καρφί του φις βάζεις σε ποια πλευρά της πρίζας?

τεσπα, ΜΑΛΛΟΝ η απάντηση:

49891

αυτό που έχω κυκλώσει υποθέτω λήγει κάθε υπόθεση για το αν έχει θερμικό ή όχι?

(επειδή δεν έχω άμεση πρόσβαση στο χώρο) Θα πάω να ελέγξω αν ο ανεμιστήρας ξαναανάβει αμέσως μετά το on-off που τόσο καιρό νόμιζα και πιθανώς σας παιδεύω τσάμπα ή αν χρειάζεται χρόνο ( = θερμικό), και πιθανολογώ ότι είμαι τόσο γκαντέμης που και ο ανεμιστήρας με τον οποίο έκανα τράμπα έχει ακριβώς το ίδιο θέμα...

klik
02-07-24, 19:54
α) θερμοκρασία ανεβάζει και ο συμπιεστής. Άρα οι συνθήκες δεν είναι ίδιες στα δυο μηχανηματα.
β) ε και;
γ) ανάποδα ως προς τη σήμανση L/N (ή F/N) άρα πολύμετρο θα μετρά τάση (ac, όχι +/-)μεταξύ N και γείωσης (όταν μετράς λάθος και πρίζα ανάποδα), ή μεταξύ F και γείωσης (όταν η πρίζα είναι ανάποδα ως προς τη σήμανση ΚΑΙ μετράς λάθος ΚΑΙ η πλακέτα ΔΕΝ τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα). Το ανάποδα ως προς τη σήμανση δεν είναι πρόβλημα όταν μετράς μεταξύ F/N (δηλαδή σωστές μετρήσεις).
δ) ναι έχει θερμικό αλλά δεν ξέρουμε αν κόβει από αυτό (οι μετρήσεις δεν είναι αρκετές/ορθές). Ουτε τάση μέτρησες σωστά, ούτε αν ζεματάει μας είπες. Επίσης δεν ταιριάζει με το ότι το βγάζεις από την πρίζα (αφού κόψει ο ανεμιστηρας και πριν κοψει ο συμπιεστης) και ξεκινά αμέσως με το που το ξαναβαζεις.

α) ναι βρε παιδί μου, αλλά τα 2 μηχανηματα είναι copy paste μεταξύ τους + σαν εγκατάσταση + σε τι χώρο ψύχουν + σε τι χώρο βρίσκονται οι εξωτ. μονάδες, όλα ίδια ακριβώς. Τελικά η απάντηση μάλλον είναι πιο κάτω ;)
β) μα κανείς δεν πειράζει κάτι, όταν εμφανίζεται το πρόβλημα.
γ) όταν αρχικά λειτουργεί και μετά κόβει χωρίς να το ακουμπήσεις καθόλου, και κάποιος γράφει για "ανάποδα φάση+ουδέτερος στην παροχή", αναρωτιέμαι τι σημαίνει αυτό και πως μπορώ να το ελέγξω, σκεπτόμενος ότι ψάχνω για+-. Ξαναλέγοντας βέβαια ότι "εναλασσόμενο ρεύμα παιδιά...".
δ) ε μα δεν δουλεύει ενώ συνεχίζει να παίρνει 220v :D. Τεσπα είπαμε η απάντηση πιο κάτω.
ε) ρε παιδιά, συνεχίζω να λέω ότι ή εγώ δεν καταλαβαίνω τι γράφετε ή κάτι δεν μου λέτε καλά: τι σημαίνει "το φις ανάποδα στη πρίζα"? Δηλαδή σε μια πρίζα σούκο στο σπίτι σου που βάζεις το αντίστοιχο φις, γνωρίζεις κάθε φορά ποιο καρφί του φις βάζεις σε ποια πλευρά της πρίζας?

τεσπα, ΜΑΛΛΟΝ η απάντηση:

49891

αυτό που έχω κυκλώσει υποθέτω λήγει κάθε υπόθεση για το αν έχει θερμικό ή όχι?

(επειδή δεν έχω άμεση πρόσβαση στο χώρο) Θα πάω να ελέγξω αν ο ανεμιστήρας ξαναανάβει αμέσως μετά το on-off που τόσο καιρό νόμιζα και πιθανώς σας παιδεύω τσάμπα ή αν χρειάζεται χρόνο ( = θερμικό), και πιθανολογώ ότι είμαι τόσο γκαντέμης που και ο ανεμιστήρας με τον οποίο έκανα τράμπα έχει ακριβώς το ίδιο θέμα...

kacey
02-07-24, 20:27
α) θερμοκρασία ανεβάζει και ο συμπιεστής. Άρα οι συνθήκες δεν είναι ίδιες στα δυο μηχανηματα.
β) ε και;
γ) ανάποδα ως προς τη σήμανση L/N (ή F/N) άρα πολύμετρο θα μετρά τάση (ac, όχι +/-)μεταξύ N και γείωσης (όταν μετράς λάθος και πρίζα ανάποδα), ή μεταξύ F και γείωσης (όταν η πρίζα είναι ανάποδα ως προς τη σήμανση ΚΑΙ μετράς λάθος ΚΑΙ η πλακέτα ΔΕΝ τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα). Το ανάποδα ως προς τη σήμανση δεν είναι πρόβλημα όταν μετράς μεταξύ F/N (δηλαδή σωστές μετρήσεις).
δ) ναι έχει θερμικό αλλά δεν ξέρουμε αν κόβει από αυτό (οι μετρήσεις δεν είναι αρκετές/ορθές). Ουτε τάση μέτρησες σωστά, ούτε αν ζεματάει μας είπες. Επίσης δεν ταιριάζει με το ότι το βγάζεις από την πρίζα (αφού κόψει ο ανεμιστηρας και πριν κοψει ο συμπιεστης) και ξεκινά αμέσως με το που το ξαναβαζεις.

στο γ) ζαλίστηκα και σε έχασα τελείως :D

δ) δεν είμαι σίγουρος τελικά ότι ο ανεμιστήρας ξεκινάει αμέσως αν κάνεις restart...

Ερώτηση: αν τελικά κόβει από το θερμικό του ο ανεμιστήρας, αν όσο είναι ακόμα ζεστό βάλω το πολύμετρο στις άκρες των καλωδίων του ανεμιστ με τα καλώδιά του βγαλμένα από τις κλέμες (ελέυθερα δηλαδή, να κρέμονται και να ακουμπάνε μόνο πολύμετρο), τότε υποθέτω ότι δεν θα κλείνει το κύκλωμα και δεν θα κάνει μπιπ το πολύμετρο για continuity, σωστά? Και αν τα αφήσω έτσι και περιμένω, κάποια στιγμή θα σφυρίξει το πολυμ γιατί κρύωσε το θερμικό και έκλεισε κύκλωμα, σωστά πάλι?

klik
02-07-24, 21:12
γ) γι' αυτό να μετράς στους δυο ακροδέκτες (F/N) και άσε τη γείωση ήσυχη. Το πολύμετρο μετρά διαφορά δυναμικού. Η γείωση κάνει (μεγάλη) διαφορά με τη φάση. Αν τη φάση την έχεις στο F ή στο N εξαρτάται από το πως σύνδεσες τη πρίζα.

Γιατί να αποσυνδέσεις ακροδέκτες ανεμιστήρα και να κάψεις τα χέρια σου αν ζεματά;
Πρώτον, μπορεις να βγάλεις μια πρώτη ένδειξη ακουμπώντας τον με προσοχή!!!! (αν έχει 120 βαθμους στο εσωτερικό, θα έχει 80-90 στο περίβλημα του αν ανεβάζει θερμοκρασία από το εσωτερικό του ή θα έχει 120 βαθμούς στο περίβλημα αν ανεβάζει θερμοκρασία λόγω γειτνίασης με το συμπιεστή) και
δεύτερον, μπορείς να μετρήσεις μεταξύ F/N. Αν έχεις τάση 230V, τότε δεν λειτουργεί ο ανεμιστήρας.

στο γ) ζαλίστηκα και σε έχασα τελείως :D

δ) δεν είμαι σίγουρος τελικά ότι ο ανεμιστήρας ξεκινάει αμέσως αν κάνεις restart...

Ερώτηση: αν τελικά κόβει από το θερμικό του ο ανεμιστήρας, αν όσο είναι ακόμα ζεστό βάλω το πολύμετρο στις άκρες των καλωδίων του ανεμιστ με τα καλώδιά του βγαλμένα από τις κλέμες (ελέυθερα δηλαδή, να κρέμονται και να ακουμπάνε μόνο πολύμετρο), τότε υποθέτω ότι δεν θα κλείνει το κύκλωμα και δεν θα κάνει μπιπ το πολύμετρο για continuity, σωστά? Και αν τα αφήσω έτσι και περιμένω, κάποια στιγμή θα σφυρίξει το πολυμ γιατί κρύωσε το θερμικό και έκλεισε κύκλωμα, σωστά πάλι?

kacey
02-07-24, 21:31
γ) γι' αυτό να μετράς στους δυο ακροδέκτες (F/N) και άσε τη γείωση ήσυχη. Το πολύμετρο μετρά διαφορά δυναμικού. Η γείωση κάνει (μεγάλη) διαφορά με τη φάση. Αν τη φάση την έχεις στο F ή στο N εξαρτάται από το πως σύνδεσες τη πρίζα.

α) Γιατί να αποσυνδέσεις ακροδέκτες ανεμιστήρα και να κάψεις τα χέρια σου αν ζεματά;
β) Πρώτον, μπορεις να βγάλεις μια πρώτη ένδειξη ακουμπώντας τον με προσοχή!!!! (αν έχει 120 βαθμους στο εσωτερικό, θα έχει 80-90 στο περίβλημα του αν ανεβάζει θερμοκρασία από το εσωτερικό του ή θα έχει 120 βαθμούς στο περίβλημα αν ανεβάζει θερμοκρασία λόγω γειτνίασης με το συμπιεστή) και
γ) δεύτερον, μπορείς να μετρήσεις μεταξύ F/N. Αν έχεις τάση 230V, τότε δεν λειτουργεί ο ανεμιστήρας.

α) εννοούσα θα βγάλω τα καλώδια από την κλεμοσειρά, ώστε να μην κλείνει κύκλωμα εκεί αλλά να ελέγχω μόνο καλωδιο φάσης ---> θερμικό ---> περιέλιξη ---> καλώδιο ουδέτερου. αν έχει κόψει από θερμικό, τότε τα καλώδια μεταξύ τους δεν θα κλείνουν κύκλωμα, σωστά? και θα το κάνω αυτό για τον ίδιο λόγο με το β:

β) δύσκολο, γιατί όλες αυτές οι εργασίες γίνονται πάνω σε σκάλα, ψηλά, και η σκάλα δεν μπορεί να πατήσει και σε όποιο σημείο βολεύει γιατί το έδαφος από κάτω έχει διαβαθμίσεις. Οπότε το να ξεκουμπώσω τα δύο καλώδια από το πλάι της εξωτ. μονάδας είναι πολύ πιο εύκολο από ότιδήποτε άλλο. Γενικά είναι λίγο δύσκολο να κάνεις εργασίες βάλε-βγάλε. Η φωτό από το ταμπελάκι του ανεμιστήρα πάρθηκε από αυτόν που έχω βγάλει (τον αρχικό του μηχανήματος και ολόιδιο με τον τωρινό που πάρθηκε από άλλο ίδιο μηχάνημα)

γ) αν έχει τάση 220-230v ανάμεσε σε F/N και παρ' όλα αυτά δεν δουλέυει, και αργεί να ξαναπάρει αλλά ξαναπαίρνει, υποθετουμε θερμικο, σωστά? Οπότε για αυτό θέλω να επιβεβαιώσω: αν κόβει το θερμικό, είναι σαν ασφάλεια. όσο είναι ζεστό, μένει ανοικτό το κύκλωμα, ορθόν?

klik
03-07-24, 03:28
γ) αν έχει τάση 220-230v ανάμεσε σε F/N και παρ' όλα αυτά δεν δουλέυει, και αργεί να ξαναπάρει αλλά ξαναπαίρνει, υποθετουμε θερμικο, σωστά? Οπότε για αυτό θέλω να επιβεβαιώσω: αν κόβει το θερμικό, είναι σαν ασφάλεια. όσο είναι ζεστό, μένει ανοικτό το κύκλωμα, ορθόν?

(Αν εχει ταση 230V και ειναι υπερβολικα ζεστος, τι αλλο εκτος απο διακοπη θερμικου μπορει να ειναι;)

Ναι το θερμικο ειναι σαν ασφαλεια που διακοπτει το κυκλωμα οταν ειναι ζεστο εντος συγκεκριμενων οριων θερμοκρασιας.

Αρα για δικους σου λογους θελεις την ωρα που θα σβησει ο ανεμιστηρας, να αποσυνδεσεις τους ακροδεκτες του απο τα f/n (ελπιζω αφου βγαλεις την πριζα) και να μετρησεις με ωμομετρο για υπαρξη αντίστασης ή οχι.

Χρησιμοποιησε το πολυμετρο σε θεση αντιστασης. Οχι σε θεση ελεγχου συνέχειας (με τη γνωστη σφυριχτρα).
Εφοσον εχεις ανεμιστηρα εκτος, μετρησε τον να ξερεις τι ενδειξη να περιμενεις.

kacey
03-07-24, 14:47
(Αν εχει ταση 230V και ειναι υπερβολικα ζεστος, τι αλλο εκτος απο διακοπη θερμικου μπορει να ειναι;)

Ναι το θερμικο ειναι σαν ασφαλεια που διακοπτει το κυκλωμα οταν ειναι ζεστο εντος συγκεκριμενων οριων θερμοκρασιας.

Αρα για δικους σου λογους θελεις την ωρα που θα σβησει ο ανεμιστηρας, να αποσυνδεσεις τους ακροδεκτες του απο τα f/n (ελπιζω αφου βγαλεις την πριζα) και να μετρησεις με ωμομετρο για υπαρξη αντίστασης ή οχι.

Χρησιμοποιησε το πολυμετρο σε θεση αντιστασης. Οχι σε θεση ελεγχου συνέχειας (με τη γνωστη σφυριχτρα).
Εφοσον εχεις ανεμιστηρα εκτος, μετρησε τον να ξερεις τι ενδειξη να περιμενεις.

ευχαριστώ πολύ :) . Θα επανέλθω αν και όταν βγάλω άκρη.

FILMAN
04-07-24, 12:05
Επειδή βλέπω ότι ακόμα δεν έχει κατανοηθεί η φοβερή σημασία τού αν η φάση και ο ουδέτερος της παροχής του μηχανήματος είναι ανάποδα:

Αν η φάση και ο ουδέτερος της παροχής του μηχανήματος είναι ενωμένα σωστά, τότε ο ανεμιστήρας έχει μόνιμα ουδέτερο (στο σημείο N), και όταν η πλακέτα του δώσει φάση (στο σημείο F), αυτός θα δουλεύει. Κατά συνέπεια αν κάποιος μετράει με το πολύμετρο μεταξύ F και γείωσης, θα δει 230V όταν η πλακέτα τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα, και 0 (ή εν πάσει περιπτώσει λίγα V) όταν η πλακέτα δεν τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα.

Αν τώρα η φάση και ο ουδέτερος της παροχής του μηχανήματος είναι ενωμένα ανάποδα, τότε ο ανεμιστήρας έχει μόνιμα, όχι ουδέτερο, αλλά ΦΑΣΗ (στο σημείο N), και όταν η πλακέτα του δώσει, όχι φάση, αλλά ΟΥΔΕΤΕΡΟ (στο σημείο F), αυτός θα δουλεύει. Κατά συνέπεια αν κάποιος μετράει με το πολύμετρο μεταξύ F και γείωσης, θα δει 230V όταν η πλακέτα ΔΕΝ τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα (αφού το σημείο F θα πατάει στη φάση μέσω του τυλίγματος του - σβηστού - μοτέρ του ανεμιστήρα), και 0 (ή λίγα V) όταν η πλακέτα τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα.

Αφού λοιπόν με σταματημένο ανεμιστήρα βρέθηκε ότι μεταξύ F και γείωσης υπήρχαν 230V, ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΔΕΣΕΣ ΚΟΜΠΟ ΟΤΙ Ο ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΝ Η ΦΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΩΜΕΝΑ ΑΝΑΠΟΔΑ Η ΟΧΙ;

Ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται από F και N! Εκεί έπρεπε να μετρήσεις για να δεις αν τροφοδοτείται ή όχι! Δεν είχες καμιά δουλειά να μετράς μεταξύ F και γείωσης!

Όσο για το αν ο ανεμιστήρας κόβει από θερμικό ή όχι, δεν μας ενδιαφέρουν οι κλιματολογικές συνθήκες του σημείου που βρίσκεται το μηχάνημα, ούτε αν έχει άλλο μηχάνημα δίπλα που δουλεύει.

Αν το μοτέρ του ανεμιστήρα υπερθερμανθεί, θα κόψει από θερμικό και θα σβήσει, ενώ το μοτέρ του διπλανού μηχανήματος που δεν έχει υπερθερμανθεί θα συνεχίσει να δουλεύει. Απλό δεν είναι;

Η υπερθέρμανση προκαλείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από το αυξημένο ρεύμα που τραβάει ο ανεμιστήρας, και όχι επειδή εκείνη τη μέρα κάνει ζέστη!

Και για να τραβάει αυξημένο ρεύμα ο ανεμιστήρας, ή έχει πρόβλημα η περιέλιξή του, ή δεν μπορεί να γυρίσει επειδή ο άξονας εμποδίζεται, ή έχει χαλάσει ο πυκνωτής. Αιτίες του στυλ "εκεί κάνει πολύ ζέστη ενώ μισό μέτρο παραδίπλα έχει δροσιά" ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ!!!!!!!!!!!

p270
04-07-24, 19:02
Πολλες φορες το κλιματιστικο δεν εχει σταθερη παραχη -μονιμη συνδεση αλλα ειναι με φις που παει σε πριζα οποτε ευκολα μπορει να γυρισει η φαση και ο ουδετερος

kacey
05-07-24, 03:26
Επειδή βλέπω ότι ακόμα δεν έχει κατανοηθεί η φοβερή σημασία τού αν η φάση και ο ουδέτερος της παροχής του μηχανήματος είναι ανάποδα:

Αν η φάση και ο ουδέτερος της παροχής του μηχανήματος είναι ενωμένα σωστά, τότε ο ανεμιστήρας έχει μόνιμα ουδέτερο (στο σημείο N), και όταν η πλακέτα του δώσει φάση (στο σημείο F), αυτός θα δουλεύει. Κατά συνέπεια αν κάποιος μετράει με το πολύμετρο μεταξύ F και γείωσης, θα δει 230V όταν η πλακέτα τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα, και 0 (ή εν πάσει περιπτώσει λίγα V) όταν η πλακέτα δεν τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα.

Αν τώρα η φάση και ο ουδέτερος της παροχής του μηχανήματος είναι ενωμένα ανάποδα, τότε ο ανεμιστήρας έχει μόνιμα, όχι ουδέτερο, αλλά ΦΑΣΗ (στο σημείο N), και όταν η πλακέτα του δώσει, όχι φάση, αλλά ΟΥΔΕΤΕΡΟ (στο σημείο F), αυτός θα δουλεύει. Κατά συνέπεια αν κάποιος μετράει με το πολύμετρο μεταξύ F και γείωσης, θα δει 230V όταν η πλακέτα ΔΕΝ τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα (αφού το σημείο F θα πατάει στη φάση μέσω του τυλίγματος του - σβηστού - μοτέρ του ανεμιστήρα), και 0 (ή λίγα V) όταν η πλακέτα τροφοδοτεί τον ανεμιστήρα.

Αφού λοιπόν με σταματημένο ανεμιστήρα βρέθηκε ότι μεταξύ F και γείωσης υπήρχαν 230V, ΠΩΣ ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΔΕΣΕΣ ΚΟΜΠΟ ΟΤΙ Ο ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΝ Η ΦΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΩΜΕΝΑ ΑΝΑΠΟΔΑ Η ΟΧΙ;

Ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται από F και N! Εκεί έπρεπε να μετρήσεις για να δεις αν τροφοδοτείται ή όχι! Δεν είχες καμιά δουλειά να μετράς μεταξύ F και γείωσης!

Όσο για το αν ο ανεμιστήρας κόβει από θερμικό ή όχι, δεν μας ενδιαφέρουν οι κλιματολογικές συνθήκες του σημείου που βρίσκεται το μηχάνημα, ούτε αν έχει άλλο μηχάνημα δίπλα που δουλεύει.

Αν το μοτέρ του ανεμιστήρα υπερθερμανθεί, θα κόψει από θερμικό και θα σβήσει, ενώ το μοτέρ του διπλανού μηχανήματος που δεν έχει υπερθερμανθεί θα συνεχίσει να δουλεύει. Απλό δεν είναι;

Η υπερθέρμανση προκαλείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από το αυξημένο ρεύμα που τραβάει ο ανεμιστήρας, και όχι επειδή εκείνη τη μέρα κάνει ζέστη!

Και για να τραβάει αυξημένο ρεύμα ο ανεμιστήρας, ή έχει πρόβλημα η περιέλιξή του, ή δεν μπορεί να γυρίσει επειδή ο άξονας εμποδίζεται, ή έχει χαλάσει ο πυκνωτής. Αιτίες του στυλ "εκεί κάνει πολύ ζέστη ενώ μισό μέτρο παραδίπλα έχει δροσιά" ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ!!!!!!!!!!!

Όλα κατανοητά, ευχαριστώ.

Το ότι "υπάρχει copy paste μηχάνημα+εγκατάσταση στον ίδιο χώρο που δεν κόβει ενώ είναι στις ίδιες συνθήκες", αναφερόταν γιατί σε αυτό που κόβει έχουν δοκιμαστεί δύο ανεμιστήρες και κάνουν τα ίδια, και προσπαθούσα να καταλάβω αν στέκει να κόβουν και οι δύο λόγω θερμικού ενώ το δίπλα όχι.

FILMAN
05-07-24, 10:38
Πολλες φορες το κλιματιστικο δεν εχει σταθερη παραχη -μονιμη συνδεση αλλα ειναι με φις που παει σε πριζα οποτε ευκολα μπορει να γυρισει η φαση και ο ουδετεροςΚαι, να συμπληρώσω, στα πλαίσια της ...Ελληνικής πραγματικότητας, αυτό συμβαίνει συχνά και σε μηχανήματα που έχουν σταθερή μόνιμη σύνδεση με την παροχή!!! Για να μην πούμε ότι πρέπει να ψάχνεις με το ντουφέκι για να βρεις μηχάνημα στο οποίο να έχει συνδεθεί και ...η γείωση! Καλά, το να έχουν μπει ακροδέκτες στο καλώδιο, δεν το αναφέρουμε καν! Τί; Στα μηχανήματα υπάρχει και εξάρτημα συγκράτησης του καλωδίου; Τί είναι πάλι αυτό;

FILMAN
05-07-24, 10:44
Όλα κατανοητά, ευχαριστώ.

Το ότι "υπάρχει copy paste μηχάνημα+εγκατάσταση στον ίδιο χώρο που δεν κόβει ενώ είναι στις ίδιες συνθήκες", αναφερόταν γιατί σε αυτό που κόβει έχουν δοκιμαστεί δύο ανεμιστήρες και κάνουν τα ίδια, και προσπαθούσα να καταλάβω αν στέκει να κόβουν και οι δύο λόγω θερμικού ενώ το δίπλα όχι.
Επειδή το μπλέξιμο δεν βλέπω να λύνεται, κάνε τα εξής:

Όταν σταματήσει ο ανεμιστήρας μέτρα μεταξύ F και N να δεις αν έχεις 230V ή όχι

Ο πυκνωτής είπες ότι αλλάχθηκε, μετρήθηκε πριν αλλαχτεί, ή όχι; Ο άλλος που μπήκε, μετρήθηκε ή όχι; Ρίξε ένα μέτρημα σε αυτόν που έχει τώρα το μηχάνημα και πες μας τί έδειξε το όργανο (και τί γράφει πάνω του ο πυκνωτής)

Υ.Γ. Ελπίζω η αλλαγή να έγινε με πυκνωτή ίδιας χωρητικότητας και όχι, "έλα μωρέ, 1.5μF είχε, βάλε 4, αυτόν έχουμε τώρα, τί 1.5, τί 4"...

kacey
08-07-24, 15:48
1
Ο ανεμιστήρας που εμφανίζει τώρα το πρόβλημα (που είναι ο τραμπαρισμενος), ο ανεμιστήρας ο αρχικός και ο ανεμιστήρας ενός μηχανήματος που δουλεύει κανονικά έχουν όλοι 250 αντίσταση. Όταν εμφανίζει το πρόβλημα και κόβει, η αντίσταση γίνεται μηδέν. Όταν η αντίσταση ξαναγίνει περίπου 285 τότε ξαναπαίρνει. Υποθετώ ότι όταν η αντίσταση είναι μηδέν σημαίνει ότι είναι ανοιχτό το κύκλωμα, άρα έχει κόψει το θερμικό? και μετά από λίγο που κρυώνει και κλείνει το κύκλωμα το θερμικό = ξαναβλέπω αντίσταση?

2
Συνεχίζει να έχει παροχή 220v σε φάση και ουδέτερο ενώ έχει σταματήσει να δουλεύει.

3
Για να το σιγουρέψω έβγαλα τα καλώδια του ανεμιστήρα πάνω από την κλεμοσειρα και τους έδωσα απευθείας ρεύμα από μπρίζα, με μπαλαντέζα. Κάνει ακριβώς τα ίδια, (1 & 2 παραπάνω) άρα υποθέτω ότι τελειώνει η κάθε συζήτηση περί προβληματος πλακέτας και εντολών, σωστά?

mikemtb
08-07-24, 15:58
1. αντισταση 0 σημαίνει βραχυκυκλωμα, ξαναδες το. (και συνηθως δεν ειναι ποτε 0 αλλα 0,κατι)
μηπως ειναι 'απειρο' ?

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

FILMAN
08-07-24, 16:11
Αντίσταση 0 σημαίνει βραχυκύκλωμα, όχι ανοιχτό κύκλωμα. Και λογικά στην οθόνη το όργανο δεν θα δείχνει μηδέν, τα περισσότερα δείχνουν ένα άσσο αριστερά, ή "OL". Αυτό σημαίνει ανοιχτό κύκλωμα (έκοψε το θερμικό).

Οπότε ναι, παύεις να ασχολείσαι με πλακέτες, κ.λ.π.

Οπότε τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ήρθε η ώρα της ενασχόλησης με τον πυκνωτή του εξωτερικού ανεμιστήρα. Μια και το μοτέρ πάνω του δεν γράφει, μπορείς να μας πεις τί πυκνωτή (έπρεπε να) έχει το μηχάνημα, βλέποντας από τον παλιό που βγάλατε (αν φυσικά δεν ήταν αλλαγμένος - που σημαίνει ότι μπορεί να μπήκε ότι νά 'ναι), ή από το διπλανό που δουλεύει (επίσης αν δεν είναι ποτέ αλλαγμένος); Αυτός που έχει τώρα πόσο είναι (τί γράφει πάνω του, και πόσο δείχνει μετρώντας τον με το πολύμετρο);

kacey
09-07-24, 01:19
Αντίσταση 0 σημαίνει βραχυκύκλωμα, όχι ανοιχτό κύκλωμα. Και λογικά στην οθόνη το όργανο δεν θα δείχνει μηδέν, τα περισσότερα δείχνουν ένα άσσο αριστερά, ή "OL".Αυτό σημαίνει ανοιχτό κύκλωμα (έκοψε το θερμικό).

Συγνώμη αλλά μπερδεύτηκα. Το 0 ή OL που βγάζει στην μέτρηση αντίστασης όταν κόβει και μέχρι να ξαναπάρει, τελικά σημαίνει βραχυκύκλωμα ή ανοιχτό κύκλωμα? Και αν σημαίνει βραχυκύκλωμα, τότε

α) δεν θα έριχνε κάποια ασφάλεια?
β) τι και πως (μετρώντας τι) πρέπει να δω στο πολύμετρο αν έχει κόψει από θερμικό άρα έχει ανοιχτό κύκλωμα?

ΥΓ για τον πυκνωτή, σε λίγες μέρες.

klik
09-07-24, 02:03
Μα.... δε σου βγάζει 0. Εσυ λες οτι βγάζει 0.
Απειρο (με το δικο του τροπο) θα πρεπει να σου βγαζει.
Αλλα παλι, δεν ειμαι σιγουρος οτι μετρας Ωμ...
Ισως μετράς mV... :)

Καλυτερα ανεβασε μια φωτογραφία με αναμμενο το πολυμετρο και τον περιστροφικο του επιλογεα στην κλιμακα που μετρησες τον ανεμιστηρα. Χωρίς να ακουμπανε πουθενα οι ακριδεκτες του.

Di*Ca_Electronic
09-07-24, 07:40
Φίλε Κωνσταντίνε,
όταν δουλεύεις κάτω από τις συνθήκες που περιγράφεις (πάνω σε σκάλα, ανώμαλο έδαφος στήριξης κι υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες)
ωμομετρικές μετρήσεις κι έλεγχος με τροφ/σία εναλ/νου ρεύματος 220V A.C. είναι πολύ δύσκολο να γίνουν.
Γράφεις ότι έχεις πάνω στην εξωτερική μονάδα του προβληματικού AirCondition έναν ανεμιστήρα που έκανες τράμπα από άλλο μηχ/μα
(που λειτουργούσε;) και φαντάζομαι ότι δεν είναι από το διπλανό (copy paste) AirCondition που αναφέρεις ότι λειτουργεί κανονικά και καλό
είναι να μην το πειράξεις παρά μόνο να παρατηρήσεις ποια είναι η τιμή χωρητικότητας & τάσης του πυκνωτή του ανεμιστήρα της εξωτερικής
μονάδας του.
Αν έχεις εκτός λοιπόν τον ανεμιστήρα που έφερε η εξωτερική μονάδα του προβληματικού AirCondition και τον πυκνωτή που έφερε, μπορείς :
1) να μετρήσεις ωμομετρικά, (θέση περιστρεφόμενου διακόπτη πολυμέτρου στην ένδειξη 2Κ), όπως σου γράφει ο φίλος klik στο post #20,
μεταξύ των δύο καλωδίων του ανεμιστήρα για να δεις πόσα Ohm είναι το τύλιγμα του moteur του,
2) να μετρήσεις με καπασιτόμετρο τη χωρητικότητα του πυκνωτή και να διαπιστώσεις αν η τιμή που σου αναγράφει το καπασιτόμετρο είναι
ταυτόσημη με την αναγραφόμενη στο σώμα του, σε περίπτωση δε που δεν διαθέτεις καπασιτόμετρο παρατήρησε τι γράφει πάνω στο
σώμα του ο πυκνωτής του ανεμιστήρα της εξωτερικής μονάδας του AirCondition που δουλεύει κανονικά δίπλα στο προβληματικό κι αγόρασε
ένα ταυτόσημων τιμών νέο πυκνωτή,
3) σύνδεσε τον ελεγμένο ως καλό ή τον νέο πυκνωτή παράλληλα στα καλώδια του προς δοκιμή ανεμιστήρα και
4) αφού τοποθετήσεις και σταθεροποιήσεις τον ανεμιστήρα στο χώρο που θα κάνεις τη δοκιμή με τον πυκνωτή συνδεδεμένο πάνω του, δώσε
εναλλασσόμενη τάση 220 V κι άφησε τον ανεμιστήρα αρκετή ώρα (πάνω από μισή) να δουλεύει.
Αν δουλεύει συνεχώς χωρίς δ/πή σημαίνει ότι ο ανεμιστήρας είναι καλός, αν κόψει γρήγορα τότε έχει πρόβλημα (περιέλιξης, κακής περιστροφής
του ρότορα λόγω φθαρμένων τσιμουχών, ή ακόμα λόγω υπάρχοντος εσωτερικού θερμικού) και χρήζει αντικατ/σης με ταυτόσημο μοντέλο του
κουτιού (όχι μεταχειρισμένο).

Φυσικά αν σταματήσει να λειτουργεί και τον αποσυνδέσεις από το ρεύμα, μετρώντας με το πολύμετρο στην ένδειξη 2Κ που προανέφερα κι
εφόσον υπάρχει θερμικό που ΄χει ανοίξει στ΄ εσωτερικό του, η αναγραφόμενη τιμή στην οθόνη του ψηφιακού σου οργάνου θα ΄ναι 1 ή OL
δηλ. άπειρη αντίσταση.

Με τον ίδιο τρόπο ελέγχεις και τον ανεμιστήρα που γράφεις ότι έκανες τράμπα από εξωτερική μονάδα άλλου AirCondition.

Το πλέον πιθανόν (από ανάλογα moteur) η τιμή του πυκνωτή του ανεμιστήρα είναι να ΄ναι 2 μF / 450V.

Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

FILMAN
09-07-24, 10:44
Συγνώμη αλλά μπερδεύτηκα. Το 0 ή OL που βγάζει στην μέτρηση αντίστασης όταν κόβει και μέχρι να ξαναπάρει, τελικά σημαίνει βραχυκύκλωμα ή ανοιχτό κύκλωμα? Και αν σημαίνει βραχυκύκλωμα, τότε

β) τι και πως (μετρώντας τι) πρέπει να δω στο πολύμετρο αν έχει κόψει από θερμικό άρα έχει ανοιχτό κύκλωμα?

ΥΓ για τον πυκνωτή, σε λίγες μέρες.Το 0 σημαίνει βραχυκύκλωμα. Το OL σημαίνει ανοιχτό κύκλωμα (το ακριβώς αντίθετο). Εσύ είπες πως έδειξε 0. Σιγά μην έδειξε 0. OL ή 1 αριστερά έδειξε. Επομένως δεν υπάρχει βραχυκύκλωμα αλλά ανοιχτό κύκλωμα. Οπότε τί δουλειά είχε να πέσει ασφάλεια;

Άσε τις μετρήσεις του μοτέρ και ασχολήσου με τον πυκνωτή

Κυριακίδης
09-07-24, 10:54

ΥΓ για τον πυκνωτή, σε λίγες μέρες.

Σου βάζω 2 βοηθήματα , ένα βίντεο και ένα κείμενο , από το βίντεο θεώρησε ότι μετράς τον ανεμιστήρα του κλιματιστικού (αλλά και που θεωρείς ότι το να μετράς τάση μεταξύ φάσης και ουδέτερου ή μεταξύ φάσης και γείωσης είναι το ίδιο ) , στο πολύμετρο λέει αυτά , στην αμπεροτσιμπίδα θα λέει άλλα .

Από το κείμενο διάβασε τις τελευταίες 5-6 γραμμές

https://www.youtube.com/watch?v=z-KfZvbjyBY

https://www.dosmarthome.gr/2020/09/pws-briskoume-ti-einai-o-kathe-agwgos-an-ta-xrwmata-einai-lathos-h-den-mporoume-na-ta-diakrinoume.html

kacey
09-07-24, 13:43
Μα.... δε σου βγάζει 0. Εσυ λες οτι βγάζει 0.
Απειρο (με το δικο του τροπο) θα πρεπει να σου βγαζει.
Αλλα παλι, δεν ειμαι σιγουρος οτι μετρας Ωμ...
Ισως μετράς mV... :)

Καλυτερα ανεβασε μια φωτογραφία με αναμμενο το πολυμετρο και τον περιστροφικο του επιλογεα στην κλιμακα που μετρησες τον ανεμιστηρα. Χωρίς να ακουμπανε πουθενα οι ακριδεκτες του.

Ρε συ, είπαμε ότι δεν είμαι ηλεκτρολόγος αλλά όχι και τέτοιο χάλι 😄. Αντίσταση μετρούσα και από 250 ohm, πηγαινει σε 0 (νομιζω mega)Ω. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν έγραφε 0L, θα το ξαναδώ να το σιγουρέψω όταν θα ξαναέχω πρόσβαση στον χώρο, και θα φωτό.

kacey
09-07-24, 19:28
Φίλε Κωνσταντίνε,
όταν δουλεύεις κάτω από τις συνθήκες που περιγράφεις (πάνω σε σκάλα, ανώμαλο έδαφος στήριξης κι υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες)
ωμομετρικές μετρήσεις κι έλεγχος με τροφ/σία εναλ/νου ρεύματος 220V A.C. είναι πολύ δύσκολο να γίνουν.
Γράφεις ότι έχεις πάνω στην εξωτερική μονάδα του προβληματικού AirCondition έναν ανεμιστήρα που έκανες τράμπα από άλλο μηχ/μα
(που λειτουργούσε;) και φαντάζομαι ότι δεν είναι από το διπλανό (copy paste) AirCondition που αναφέρεις ότι λειτουργεί κανονικά και καλό
είναι να μην το πειράξεις παρά μόνο να παρατηρήσεις ποια είναι η τιμή χωρητικότητας & τάσης του πυκνωτή του ανεμιστήρα της εξωτερικής
μονάδας του.
Αν έχεις εκτός λοιπόν τον ανεμιστήρα που έφερε η εξωτερική μονάδα του προβληματικού AirCondition και τον πυκνωτή που έφερε, μπορείς :
1) να μετρήσεις ωμομετρικά, (θέση περιστρεφόμενου διακόπτη πολυμέτρου στην ένδειξη 2Κ), όπως σου γράφει ο φίλος klik στο post #20,
μεταξύ των δύο καλωδίων του ανεμιστήρα για να δεις πόσα Ohm είναι το τύλιγμα του moteur του,
2) να μετρήσεις με καπασιτόμετρο τη χωρητικότητα του πυκνωτή και να διαπιστώσεις αν η τιμή που σου αναγράφει το καπασιτόμετρο είναι
ταυτόσημη με την αναγραφόμενη στο σώμα του, σε περίπτωση δε που δεν διαθέτεις καπασιτόμετρο παρατήρησε τι γράφει πάνω στο
σώμα του ο πυκνωτής του ανεμιστήρα της εξωτερικής μονάδας του AirCondition που δουλεύει κανονικά δίπλα στο προβληματικό κι αγόρασε
ένα ταυτόσημων τιμών νέο πυκνωτή,
3) σύνδεσε τον ελεγμένο ως καλό ή τον νέο πυκνωτή παράλληλα στα καλώδια του προς δοκιμή ανεμιστήρα και
4) αφού τοποθετήσεις και σταθεροποιήσεις τον ανεμιστήρα στο χώρο που θα κάνεις τη δοκιμή με τον πυκνωτή συνδεδεμένο πάνω του, δώσε
εναλλασσόμενη τάση 220 V κι άφησε τον ανεμιστήρα αρκετή ώρα (πάνω από μισή) να δουλεύει.
Αν δουλεύει συνεχώς χωρίς δ/πή σημαίνει ότι ο ανεμιστήρας είναι καλός, αν κόψει γρήγορα τότε έχει πρόβλημα (περιέλιξης, κακής περιστροφής
του ρότορα λόγω φθαρμένων τσιμουχών, ή ακόμα λόγω υπάρχοντος εσωτερικού θερμικού) και χρήζει αντικατ/σης με ταυτόσημο μοντέλο του
κουτιού (όχι μεταχειρισμένο).

Φυσικά αν σταματήσει να λειτουργεί και τον αποσυνδέσεις από το ρεύμα, μετρώντας με το πολύμετρο στην ένδειξη 2Κ που προανέφερα κι
εφόσον υπάρχει θερμικό που ΄χει ανοίξει στ΄ εσωτερικό του, η αναγραφόμενη τιμή στην οθόνη του ψηφιακού σου οργάνου θα ΄ναι 1 ή OL
δηλ. άπειρη αντίσταση.

Με τον ίδιο τρόπο ελέγχεις και τον ανεμιστήρα που γράφεις ότι έκανες τράμπα από εξωτερική μονάδα άλλου AirCondition.

Το πλέον πιθανόν (από ανάλογα moteur) η τιμή του πυκνωτή του ανεμιστήρα είναι να ΄ναι 2 μF / 450V.

Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

ευχαριστώ για τη βοήθεια. Οι δοκιμές και μετρήσεις γίνονται πια σε πολύ πιο ανθρώπινες συνθήκες, όχι πάνω σε σκάλα κλπ

1) έγινε, μετρήθηκε στα 250Ω (ο τώρα τραμπαρισμένος πάνω στο μηχάνημα, όπως και ο αρχικός του ΚΑΙ ένας σε άλλο μηχάνημα ίδιο που δουλεύει). Όταν κόβει το πολύμετρο στην ίδια μέτρηση δείχνει ΝΟΜΙΖΩ 0, άλλοι λένε 0L. Θα το ξαναδώ.

2/3/4) Πύκνωτής αλλάχτηκε πριν μέρες, που δεν είχα πολύμετρο, προληπτικά. Είχε πάνω 4μF, μπήκε ολόίδιος ίδιας μάρκας πάλι 4μF. Χθες που υπήρχε πολύμετρο μετρήθηκαν και οι δύο στα 4. Έκανε τα ίδια αρχικά, ΑΛΛΆ είδα στο ταμπελάκι του μοτέρ (που έχω βάλει στη 2η σελίδα εδώ μέσα) ότι δείχνει 2μF πυκνωτή. Άρα κάποιος κάποτε τον είχε αλλάξει και είχε βάλει ότι είχε πρόχειρο, πράγμα που έγω δεν γνώριζα. Μπήκε πάνω του ο παλιός 2μF από το αποσυρμένο μηχάνημα που μετρήθηκε στα 1,9μF και το μηχάνημα δούλεψε 1.5 ώρα ασταμάτητα. Θα τα ξαναδώ όλα αυτά αύριο.

ΠΡΙΝ ανακαλυφθεί ότι είχε διαφορετικό πυκνωτή, είχα κάνει αυτό του 4), είχα δώσει απευθείας ρεύμα από πρίζα στον ανεμιστήρα (θυμίζω το AC είναι on/off) με το υπόλοιπο μηχάνημα να δουλεύει κανονικά από την πλακέτα του με το κοντρόλ του κλπ, έκανε το ίδιο. Μετά την επιστροφή του "σωστού" πυκνωτή, δούλεψε κανονικά, με τα ρεύματά του από την πλακέτα του κλπ.

FILMAN
10-07-24, 16:19
ΑΛΛΆ είδα στο ταμπελάκι του μοτέρ (που έχω βάλει στη 2η σελίδα εδώ μέσα) ότι δείχνει 2μF πυκνωτή.Και να πω ότι δεν το κοίταξα να δω αν γράφει; Ανάθεμα τη στραβωμάρα μου... Εννοείται λοιπόν ότι θα βάλεις 2μF και τίποτα άλλο... Όσο για τα 4μF που έβαλε ο άλλος, ε ρε ρόπαλο που θέλουν μερικοί...

kacey
10-07-24, 18:29
Πύκνωτής αλλάχτηκε πριν μέρες, που δεν είχα πολύμετρο, προληπτικά. Είχε πάνω 4μF, για αυτό το λόγο μπήκε ολόίδιος ίδιας μάρκας πάλι 4μF. Χθες που υπήρχε πολύμετρο μετρήθηκαν και οι δύο στα 4. Έκανε τα ίδια αρχικά, ΑΛΛΆ είδα στο ταμπελάκι του μοτέρ (που έχω βάλει στη 2η σελίδα εδώ μέσα) ότι δείχνει 2μF πυκνωτή. Άρα κάποιος κάποτε τον είχε αλλάξει και είχε βάλει ότι είχε πρόχειρο, πράγμα που έγω δεν γνώριζα. Μπήκε πάνω του ο παλιός 2μF από το αποσυρμένο μηχάνημα που μετρήθηκε στα 1,9μF και το μηχάνημα δούλεψε 1.5 ώρα ασταμάτητα. Θα τα ξαναδώ όλα αυτά αύριο.

ΠΡΙΝ ανακαλυφθεί ότι είχε διαφορετικό πυκνωτή, είχα κάνει αυτό του 4), είχα δώσει απευθείας ρεύμα από πρίζα στον ανεμιστήρα (θυμίζω το AC είναι on/off) με το υπόλοιπο μηχάνημα να δουλεύει κανονικά από την πλακέτα του με το κοντρόλ του κλπ, έκανε το ίδιο. Μετά την επιστροφή του "σωστού" πυκνωτή, δούλεψε κανονικά, με τα ρεύματά του από την πλακέτα του κλπ.

Να ευχαριστήσω τον Filman που πρώτος (νομίζω) ανέφερε και σίγουρα επέμενε για τον πυκνωτή. Χθες επέστρεψε ο κατά το ταμπελάκι σωστός (2μF), δούλεψε 1,5 ώρα ασταμάτητα, και σήμερα δουλεύει από το πρωί ασταμάτητα.

Το πρόβλημα στην διάγνωση "λάθος πυκνωτής" είναι τα bold από πάνω, σε συνδυασμό ότι είναι θαμμένος μέσα στο μηχάνημα και δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να τον αλλάζεις.

Αν μπορεί κανείς να πιθανολογήσει αιτιολόγηση (ηλεκτρολογικά), ακούω.

Τον ανεμιστήρα τον πειράζει η διαφορά των 2μF / 4μF ? Και αν ναι, πως δούλευε τόσο καιρό που είχε τον λάθος των 4μF? (δεν μπορώ να πιστέψω ότι δουλεύει χρόνια με λάθος τρόπο, μισή ώρα on και ένα τέταρτο off και δεν το είχε πάρει κανείς στο γραφείο χαμπάρι...)

Έιναι χαλασμένοι ή απλά κακοί οι δύο διαφορετικοί, ίδιας μάρκας 4μF πυκνωτές που δημιουργούσαν το πρόβλημα?

FILMAN
11-07-24, 10:57
Δεν είναι κακοί οι πυκνωτές των 4μF, απλά δεν είχαν καμιά δουλειά να συνδεθούν στο συγκεκριμένο μοτέρ! Και, ναι, τον ανεμιστήρα τον πειράζει, όχι η διαφορά 2μF με 4μF, αλλά η διαφορά 2μF με 1.9μF ή με 2.1μF!!!!

Με 4μF αντί για 2, το ρεύμα της βοηθητικής περιέλιξης ήταν τραγικά μεγάλο με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται αυτή, και τελικά το μοτέρ να κόβει από θερμικό... Αν έκανες μια αμπερομέτρηση θα έβλεπες ότι το μοτέρ αυτό τραβάει πολύ μεγαλύτερο ρεύμα από το άλλο που ήταν ίδιο, αλλά δούλευε χωρίς να κόβει... Επίσης λόγω του άσχετου πυκνωτή, το ρεύμα της βοηθητικής είχε και λάθος γωνία σε σχέση με της κύριας... Το οποίο μεταφράζεται σε μειωμένη ροπή, η οποία όμως αντισταθμίζεται από το αυξημένο ρεύμα...

Είναι σαν να θέλεις να ξεβιδώσεις ένα μπουλόνι χρησιμοποιώντας ένα γερμανικό κλειδί... Αφού βάλεις το κλειδί στο κεφάλι του μπουλονιού, αυτό που κάνεις είναι να εφαρμόσεις δύναμη ΚΑΘΕΤΑ στην άλλη άκρη του κλειδιού για να ξεσφίξεις το μπουλόνι... Αν είσαι ηλίθιος και εφαρμόσεις δύναμη ΠΛΑΓΙΑ, ΛΟΞΑ, στην άλλη άκρη του κλειδιού, θα χρειαστεί να βάλεις ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ για να ξεσφίξει το μπουλόνι... Πάλι θα ξεσφίξει, αλλά στο μεταξύ θα έχεις κουραστεί χωρίς λόγο...

Συμπέρασμα: Υπάρχει ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ σωστός πυκνωτής για να γίνει κάτι αντίστοιχο στο μοτέρ... ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ (μικρότεροι - μεγαλύτεροι) ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!!!!!!!!!!!!