Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση Samsung] le26b450c4w δεν εχει οπισθιο φωτισμο
dimitris_p
20-06-24, 20:53
Γεια σας. Εχω την tv του τίτλου και εχει πρόβλημα με τον φωτισμό. Ηχο - κανάλια κ.τ.λ.π ειναι οκ. Κατ αρχήν να πω οτι εχει μπει για δοκιμή άλλη πλακέτα τροφοδοτικού και εχω κανονικά φωτισμό, αρα δεν έχουμε θέμα στης ccfl.
Εχω κανει αρκετές μετρήσεις σε πολλά εξαρτήματα και ακόμα δεν εχω βρει την βλάβη. Εχουν αλλαχτεί επίσης όλα τα mosfet τόσο τα smd καθώς και τα κανονικά πάνω στης ψήκτρες καθώς και το um801s. Αυτο που παρατήρησα και ίσως βοηθήσει ειναι ότι στην δική της πλακέτα ο πυκνωτής του hot cp801s εχει τάση περιπου 300v, ενώ στήν άλλη που λειτουργεί η τάση ειναι περίπου 390v.
Που περίπου να ψάξω για την βλάβη? Ανεβάζω και λίνκ από το pdf του τροφοδοτικού.
https://drive.google.com/file/d/1RKu2bTVySuBVkNxi0EA7otltgl-MoBBl/view?usp=sharing
Δεν θα επρεπε να αλλαχθουν εξαρτηματα που δεν εχουν βλαβη ,οσο για την διαφορα τασης που γραφεις ειναι αρκετη αν θελεις να το ψαξεις θα κοιταξεις τα εξαρτηματα στο HOT κομματι του τροφοδοτικου εκει δηλαδη που εχουμε την ταση δικτυου και φυσικα τα 390v
Πιθανων εκει καποιο εξαρτημα ενω δειχνει καλο να σου κοβει τα βολτ που λειπουν ,πολλες φορες καποια εξαρτηματα δειχνουν καλα αλλα οταν δεχτουν ταση τοτε αλλαζει η συμπεριφορα τους
Με την αλλη πλακετα παιζει η tv κανονικα; εφοσον εχεις αλλη πλακετα κανε συγκριση τις καλης με την χαλασμενη
Εχεις βλαβη στο κυκλωμα pfc που παραγει περιπου 400v και τα χρειαζεται το backlight. Βλεπει χαμηλη ταση και δεν ξεκινα.
Αν αλλαξεις καμια 50αρια εξαρτηματα ισως να το πετυχεις :)
Παντως μπραβο που βρηκες τη διαφορα στις δυο πλακετες. Κακως αλλαζεις εξαρτηματα στην τυχη.
Δες πχ μερικες κυματομορφες που θα περιμενες να δεις σε παλμογραφο απο το υπευθυνο ic
https://www.mouser.com/datasheet/2/149/FAN7530-310144.pdf
dimitris_p
21-06-24, 00:37
Η tv ήρθε σε μένα απο άλλο τεχνικό, αυτός μου είπε τι είχε κάνει, εγω δεν άλλαξα κανένα εξάρτημα μέχρι στιγμής. Τεσπα η πλακέτα είχε ψυχρή κόλληση μαλλον γιατί άναψε χωρείς να κάνω εγω κάτι με το 'βαλε βγάλε το τροφοδοτικό.
εφόσον έχεις τα 300 σημαίνει ότι τα άκρα του πηνίου H2-26-PFC είναι σωστά. Αρα έλεγξε τις υπόλοιπες επαφές του πηνίου και το κύκλωμα πέριξ του ολοκληρωμένου fan7530 καθώς και το LB804 (μερικές φορές τα fet μπορεί να έχουν ορατή ρωγμή στο κέλυφος που δείχνει εσωτερικό πρόβλημα και να μη λειτουργούν σωστά).
Πχ αν έχεις παλμούς στο fet αλλά όχι 390v, φταίει το τμήμα του fet.
Αν δεν έχεις παλμούς, τότε πρέπει να ελέγξεις το zero crossing, το συγκριτή comp, κλπ.
Στις ψυχρές κολλήσεις μπορεί να σε βοηθήσει ένα λεπτό ακροφύσιο με ζεστό/κρυο αέρα ώστε να προκαλεί διαστολή/συστολή και εμφάνιση του προβλήματος.
Δεν θα επρεπε να αλλαχθουν εξαρτηματα που δεν εχουν βλαβη
Κακως αλλαζεις εξαρτηματα στην τυχη.+999999999999999
klik δεν ξέρω αν έχει βλάβη στο PFC γιατί λέει για χαμηλή τάση στον CP801S (1μF στην έξοδο της γέφυρας ανόρθωσης), και όχι στον CP815
dimitris_p
21-06-24, 11:58
+999999999999999
klik δεν ξέρω αν έχει βλάβη στο PFC γιατί λέει για χαμηλή τάση στον CP801S (1μF στην έξοδο της γέφυρας ανόρθωσης), και όχι στον CP815
Εχω περάσει αρκετες κολλήσεις καθώς στα smd ήταν χάλια, προς το παρων δουλεύει, θα δούμε.
Σωστα ο cp815 θα εχει 390 (λογω pfc). Ο cp801 θα εχει εως 310 (εξομαλυνση δικτυου αλλα θα παρουσιαζει αρκετη κυματωση-βυθισεις).