Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση Samsung] Samsung LE32C450E1W - Πρόβλημα Inverter

lefteriszgr
02-02-24, 21:15
Καλησπέρα σε όλους,

Με τις λίγες γνώσεις που έχω και με λίγο ψάξιμο, κατέληξα ότι το πρόβλημα μάλλον είναι στην πλακέτα του inverter ή στις λάμπες ccfl. (Η τηλεόραση κλείνει μετά από 5" λόγω της προστασίας)

Έτυχε να βρω το ίδιο μοντέλο σε αγγελία με πρόβλημα στο τροφοδοτικό, οπότε είτε inverter είτε λάμπες, θα έκανα τράμπα και όλα μια χαρά σκέφτηκα...

Και ενώ και οι δυο είχαν ακριβώς το ίδιο ταμπελάκι LE32C450EWXXH και η μόνη διαφορά ήταν ότι η μια ήταν από Ουγγαρία και η άλλη από Τσεχία, το panel, το inverter και η main board διαφορετικά, μόνο το τροφοδοτικό είναι ίδιο, με μόνη διαφορά ότι το ένα είναι καμμένο (αυτό που πήρα από την αγγελία) και φαίνεται ένα πυκνωτάκι να έχει αρπάξει με γυμνό μάτι, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να έχει, θέλει ψάξιμο.

Συγκεκριμένα αυτή που είχα (από Ουγγαρία):
-Power: PSLF121401A
-Main: BN41-01331A
-Inverter: SSI320_4UH01 Rev0.3
-Panel: LTA320AP08

Ενώ αυτή που πήρα από την αγγελία (Τσεχία):
-Power: PSLF121401A (βασικά αλλάζει το Rev και είναι το καμμένο)
-Main: BN41-01331B
-Inverter: T871075.00
-Panel: V315B5-L06

Δοκιμαστικά χωρίς να το βάλω στο ρεύμα, η πλακέτα του inverter μπαίνει στις υποδοχές αλλά ούτε οι τρύπες δεν είναι στην ίδια θέση και φαντάζομαι ότι από την στιγμή που είναι άλλο panel, καλύτερα να το ξεχάσω, σωστά;;;

Μια λύση για να κάνω μια δοκιμή είναι να πάρω το τροφοδοτικό από την παλιά (που δουλεύει) και να αντικαταστήσω το καμμένο από την αγγελία, χωρίς όμως να ξέρω τι γίνεται με την main board του.

Ερώτηση μπορώ να αντικαταστήσω την main board που είναι διαφορετική BN41-01331A με BN41-01331B ή λέω βλακείες και επειδή είναι άλλο panel θα κάνω ζημιά;

Δεν ξέρω καμία ιδέα πως να προχωρήσω;

Ευχαριστώ πολύ!

mikemtb73
02-02-24, 23:14
σε αυτα τα 5" που αναβει, πρέπει να ελεγξεις αν λειτουργουν το ιδιο ολες οι ccfl λαμπες. οι πιθανοτητες καποια να έχει χαλασει η να μην κανει επαφη ειναι μεγαλες

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Di*Ca_Electronic
03-02-24, 06:39
Φίλε Λευτέρη,
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να ΄χουμε.
Το σβήσιμο της οθόνης μετά από 5" στο κάνει σ΄ όλες τις πηγές εισόδου (AV, Component, SCART, HDMI);
Δεν προλαβαίνεις να δεις κάποιο σήμα (π.χ. το σήμα της SAMSUNG);
Υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται επαναπρογρ/σμό η EEPROM (25C256) και το αρχείο .bin κατεβαίνει από
το site : https://elektrotanya.com/samsung_le32c450e1w_hdmi3.bin/download.html (https://elektrotanya.com/samsung_le32c450e1w_hdmi3.bin/%20download.html) .
Όμως μην το " δέσεις " κιόλας αυτό.
Παρατήρησε στα 5" , όπως έγραψε κι ο φίλος Μιχάλης στο παραπάνω post, μ΄ αποσυναρμολογημένο τ΄
οπίσθιο καπάκι, αν φαίνονται από τις οπές του panel ν΄ ανάβουν οι CCFL λυχνίες του οπίσθιου φωτισμού.
Από τις σελίδες 93, 94 του Service Manual της Samsung LE32C450E1W που κατεβαίνει από το site :
https://tel-spb.ru/tv/samsung-le32c450 παίρνεις τα σχηματικά του PSU & του Inverter PSLF121401A.
(Πιθανόν να χρειαστεί να κάνεις εγγραφή με τ΄ e-mail σου).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

lefteriszgr
03-02-24, 12:38
Ευχαριστώ πολύ Μιχάλη & Δημήτρη και καλό μήνα να έχουμε.

@Δημήτρη
Το σήμα της Samsung φαίνεται. οι λάμπες ανάβουν δηλαδή και σβήνουν μετά από κάποια δευτερόλεπτα.
Έβγαλα και την φίσα που πάει στο main board, αλλά και πάλι τα ίδια ανάβουν οι λάμπες για λίγο και πάλι off, άρα λογικά η main board δεν φταίει, σωστά;

@Μιχάλη
Αυτό που καταλαβαίνω για να μπορέσω να δω αν μια λάμπα δεν ανάβει, είναι από τις οπές αν παρατηρήσω κάποια λάμπα σβηστή ή από τα πλαστικά κουμπώματα μήπως κάποιο ζεσταίνεται;
Θα το δοκιμάσω, είχα δει και αρκετά video που στην πλακέτα του inverter βραχυκυκλώνουν ένα pin από το ολοκληρωμένο και καταργούν για λίγο την προστασία, προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο να παρατηρήσουν. *Συγκεκριμένα έχω το SS1091ASN στην πλακέτα του inverter, πριν το κάνω εννοείται θα το ψάξω λίγο γιατί φοβάμαι μην κάνω περισσότερη ζημιά.

Έχω κατεβάσει σχηματικό για το τροφοδοτικό (PSLF121401A/BN44-00338A) αλλά δεν βρήκα για το Inverter, οπότε θα κατεβάσω αυτό που αναφέρει ο φίλος Δημήτρης.
Αυτό που θέλω να ξανακοιτάξω και να μετρήσω είναι αν ενεργοποιείται το σήμα Inv_error (pin4) στη φίσα του τροφοδοτικού που πάει στον Inverter, μπορώ να μετρήσω και κάτι άλλο;

Άρα να κάνω τράμπα τις πλακέτες (τροφοδοτικο ή τροφοδοτικό & main) δεν το προτείνεται;

lefteriszgr
03-02-24, 12:54
Επίσης μπορεί να σας μπερδέψω, γι'αυτό θα γράψω την αρχική τηλεόραση που είχα με το πρόβλημα των 5" (inverter/ccfl) ως TV1 και όσα γράφω παραπάνω είναι για αυτήν.

Την τηλεόραση που πήρα από αγγελία θα την αναφέρω ως TV2, αυτή όπως ανέφερα έχει άλλο main, panel & inverter και μόνο το καμμένο τροφοδοτικό είναι ίδιο.

---

Χθες κοίταξα λίγο στην TV2 το τροφοδοτικό και μέχρι στιγμής έχει κάψει, ασφάλεια, πυκνωτή (CP814) 221/1KV, τρανζίστορ (QP801S) SD10N60 και φαίνεται να έχει αρπάξει και το (ICP801) FAN7530M.
Να κοιτάξω και κάτι άλλο;;;

---

Μια από τις δυο πρέπει να φτιαχτεί χαχαχα

Di*Ca_Electronic
03-02-24, 16:35
Καλά τα πας Λευτέρη,
και μάλλον κάποια εκ των δύο ή κι οι δύο θα φτιαχτεί(ούν).
Στην αγορασμένη TV2 που ανακάλυψες τόσα καμμένα εξαρτ/ματα
αν πρόκειται να τ΄ αντικαταστήσεις βρες ταυτόσημου τύπου κι έλεγξε
κι όλα τα γύρω (κυρίως από τ΄ IC) που συνδέονται μ΄ αυτά, μήπως
έχουν καταστραφεί ή έχει αλλοιωθεί η τιμή τους.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

lefteriszgr
03-02-24, 22:14
Έχω καλά νέα η TV2 φτιάχτηκε!!!

Είναι αυτή που πήρα από αγγελία με το καμμένο τροφοδοτικό, για να πάρω τις πλακέτες και τελικά δεν έκαναν...

Όπως είχα πει και στο προηγούμενο μήνυμα, άλλαξα ασφάλεια, πυκνωτή 221/1KV, τρανζίστορ *SD10N60 και FAN7530.

*Το συγκεκριμένο τρανζίστορ δεν το βρήκα και πήρα το STP10NK80Z και επειδή είχε μεταλλική πλάτη το έβαλα με μίκα.

---

Τώρα για την TV1 τα προβλήματα συνεχίζουν, άλλαξα τους τρεις ηλεκτρολυτικούς στο τροφοδοτικό, πριν την φίσα του inverter (CM851-3), δεν είδα κάτι αλλά είπα έτσι να το δοκιμάσω και έκανα κάτι ψυχρές σε τροφοδοτικό και inverter και στις άκρες που πάνε στα κουμπώματα. Τίποτα το ίδιο πρόβλημα, ανάβουν λίγο οι λάμπες και μετά off.

Προσπάθησα να δω αν κάποια λάμπα δεν ανάβει, όπως ανέφερε ο Μιχάλης, τώρα επειδή είναι πολύ γρήγορο, νομίζω ότι ανάβουν όλες.

Επειδή έχω τώρα και μια τηλεόραση που δουλεύει και μπορώ να κάνω συγκρίσεις, μέτρησα τις τάσεις στην φίσα του inverter και τα 24V τα έχω και τα BLU_ON, E-PWM είναι ίδια, μόνο το Inv_Error διαφέρει στην TV2 (που δουλεύει) πριν ανάψει το backlight είναι 1,6V, ενώ στην TV1 (με το πρόβλημα) είναι 1,2V, μόλις ανάψουν οι λάμπες πάει και στις δυο στα 0V.

Δεν ξέρω μήπως τελικά παιδεύομαι τσάμπα και το πρόβλημα είναι στην main board και στην eeprom, που είπε ο Δημήτρης;
Μπορώ να μετρήσω κάτι, κάποια τάση για να καταλάβω αν φταίει;

Ευχαριστώ πολύ!

Di*Ca_Electronic
04-02-24, 04:09
Λευτέρη αντικατέστησε την δίοδο SCHOTTKY DM851 (MBRF20100CT) στον Inverter της TV1 κι ελπίζω
ότι θα πάρεις σταθερά τα 1,6V στ΄ Inv-Error.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Di*Ca_Electronic
04-02-24, 04:23
Sorry,
έχεις αναφέρεις ότι έχεις τα 24V οπότε δεν είναι με πρόβλημα η SCHOTTKY DM851.
Το σφάλμα πρέπει να προέρχεται από το Planar NPN TRN : QM852 (KTN2222AS).
Αυτό χρήζει αντικατ/σης κατά το μάλλον ή ήττον για να σου έλθει η τάση σταθερή
στα 1,6V στο Inv-Error.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

Di*Ca_Electronic
04-02-24, 04:33
Βέβαια πριν αλλάξεις το TRN καλό είναι να το μετρήσεις (B-C, B-E, C-E) όπως και το hfe του
με βάση τα Datasheets του κι ακόμη έλεγξε CM857, RM858, RM859, RM868.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης

lefteriszgr
10-02-24, 17:23
Ευχαριστώ πάρα πολύ Δημήτρη!

Λοιπόν για την TV1 με το πρόβλημα backlight, έψαξα στο τροφοδοτικό, μέτρησα και άλλαξα μερικά TRN (KTN2222AS) και μερικά άλλα που φαινόντουσαν ύποπτα.

Το πρόβλημα παρέμεινε, αποφάσισα να κάνω τράμπα το τροφοδοτικό της TV2 που φτιάχτηκε, μιας και ήταν το ίδιο, με ρίσκο βέβαια, αλλά είχα όλες τις τάσεις και δεν έβρισκα κάτι άλλο...

Αποτέλεσμα το ίδιο, έτσι αφού το τροφοδοτικό βγήκε από την εξίσωση, αποφάσισα να κάνω focus στη πλακέτα του inverter (SSI320_4UH01).

---

Ήθελα λοιπόν να βγάλω το ένα πηνίο (π.χ. για τις 4 πάνω λάμπες) και αν δεν είχα αποτέλεσμα, τις άλλες 4 λάμπες.

Και...
Τελικά άναψαν οι 4 κάτω λάμπες και παρέμειναν ανοιχτές!!!
Εμφανίστηκε και στην οθόνη το μήνυμα για το σήμα και όλα καλά (από θέμα psu/main board εννοώ)

---

Τώρα σκέφτηκα κάτι, αλλά δεν ξέρω εάν είναι σωστό αυτό που έκανα, περιμένω απαντήσεις.

Σκέφτηκα αρχικά να σηκώσω την μια πλευρά του πηνίου, από την μεριά των λαμπών, βάζοντας από κάτω ένα χοντρό χαρτόνι, για να ελέγξω εάν το πρόβλημα είναι στην πλακέτα ή στις λάμπες. Στη συνέχεια είχα σκεφτεί να κολλήσω μόνο το ένα ζευγάρι λαμπών και μετά το άλλο, αλλά δεν χρειάστηκε...

---

Συνδέοντας μόνο την μια μεριά του πηνίου (το κεντρικό και τα δυο τυλίγματα ελέγχου), χωρίς τις 4 πάνω λάμπες δηλαδή, άναψαν οι υπόλοιπες και έσβησαν!

Άρα το πρόβλημα είναι είτε στο πηνίο, είτε στην πάνω μισή πλακέτα;;;

Με αυτή την συνδεσμολογία, χωρίς τις λάμπες δηλαδή, δεν έπρεπε να δούλευε;

---

Το μόνο που βρήκα μετρώντας, χωρίς ρεύμα, είναι ένα βραχυκύκλωμα στα δυο άκρα που μπαίνει το πηνίο, χωρίς το πηνίο εννοείται.

Και επειδή μια εικόνα χίλιες λέξεις:

49782 49783

*Στο κύκλωμα δεν βλέπω κάτι ασυνήθιστο, αν και δεν φαίνονται τόσο καλά οι δρόμοι, υπάρχουν κάτι μηδενικές αντιστάσεις (???) και όντως πηγαίνουν από την μια μεριά στην άλλη, αν βλέπω σωστά, γιατί δυστυχώς δεν έχω βρει σχεδιάγραμμα.

**Τα τυλίγματα ελέγχουν πηγαίνουν σε δυο 1SS184 (https://www.scribd.com/document/352492518/B3-SMD-datasheet)

49784

Αναμένω την πολύτιμη βοήθεια σας!

Και πάλι ευχαριστώ πολύ όλους!!!

Di*Ca_Electronic
12-02-24, 06:01
Λευτέρη,
ο Μ/Σ που αποκόλλησες μετρείται ωμικά (κάθε τύλιγμα παρουσιάζει κάποια μικρή ωμική αντίσταση).
Για να διαπιστώσεις αν κάποιο από τους 2 Μ/Σ έχει κομμένο(α) τύλιγμα(τυλίγματα) θα πρέπει ν΄
αποκολλήσεις και τον άλλο, που μάλιστα αναφέρεις ότι όταν είναι μόνος του πάνω στη PCB ανάβουν
οι κάτω λυχνίες; και μετρώντας τα τυλίγματά του ωμικά και σημειώνοντας τις τιμές που βρίσκεις κάνεις
συγκρίσεις με τις μετρήσεις του Μ/Σ που αποκόλλησες πρώτα.
Αν οι μετρήσεις ταυτίζονται αυτό σημαίνει ότι κι οι δύο Μ/Σ είναι καλά άρα έχουν πρόβλημα οι άνω λυχνίες
CCFL της τηλεόρασής σου.
Όσον αφορά τις μηδενικές smd αντιστάσεις που βρίσκεις στη PCB του Inverter πλησίον των Μ/Σ και τις smd
διόδους 1SS184, ναι υπάρχουν, κι εφόσον μετράς τις αντιστάσεις και παρατηρείς τιμές ταυτόσημες μ΄ αυτές
που αναγράφονται στο σώμα τους (φαίνονται και με μεγεθυντικό φακό) κι οι δίοδοι μετρούν σωστά στη θέση
μέτρησης διόδων του πολυμέτρου σου, δεν νομίζω ότι δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στον οπίσθιο φωτισμό.

Στο site : https://krsk.au.ru/13458954/ φαίνεται η εικόνα του Μ/Σ LT U2632 U0 104B C 1 κι αναφέρει ότι
πωλείται (πωλούνταν) στη τιμή των 3€ (300 Ρούβλια).

Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης