Επιστροφή στο Forum : [Τελικός Ενισχυτής] qsc gx3
spiros full
31-07-22, 11:16
γεια σε ολους.ο συγκεκριμενος τελικος μετα απο καταστροφη των smd αντιστασεων πριν τα οδηγα τρανσιστορ το ενα καναλι καηκε .αλαχτηκαν ολα τα τρς με ιδια και ολες οι αντιστασεις.τωρα ξεκιναει στο επισκευασμενο καναλι με -30βολτ βολτ dc που μετα απο μερικα λεπτα πεφτει σχεδον στο -15.το λεντ σηματος μενει αναμενο και σβηνει σιγα σιγα.με εισοδο 1 κυκλων δεν εχει ενδειξη σηματος.το αλλο καναλι ολα οκ λειτουργει κανονικα.που και τι να τσεκαρω?σχηματικο εχω αλλα δηστυχως ειναι κακη ποιοτητα δεν φαινονται τιμες ουτε στοιχεια.ευχαριςτω για καθε βοηθεια.
εχεις ακομα κατεστραμενα υλικα στο κυκλωμα η κατι δεν εχεις κολλησει σωστα η και εχεις βαλει λαθος υλικο
δες το καλο καναλι και συγκρινε τα υλικα για αρχη ,δες αν εχεις την σωστη τροφοδοσια στο χαλασμενο καναλι ,παρε μετρησεις απο το καλο καναλι ανα βαθμιδες και δες τι γινεται στο χαλασμενο ,δες αν εχεις κομμενες γραμμες στο τυπωμενο
μην του δινεις συνεχως τροφοδοσια το ποιο πιθανο ειναι να καταστρεψεις αν δεν εχει γινει τα νεα υλικα που εβαλες
βρες και το σχεδιο -service manual του μηχανηματος θα βοηθησει και ισως ετσι να μπορουμε να σε βοηθησουμε καλυτερα
Di*Ca_Electronic
31-07-22, 21:36
Φίλε Σπύρο,
πρέπει να προβείς σ΄ έλεγχο κι αντικατ/ση εφόσον παρουσιάζεται διαφορά χωρητικότητας κι ESR από την αναγραφόμενη τιμή στο σώμα
των ηλεκτρ/κών πυκνωτών C49 – C55, εφόσον φυσικά ισχύει το σχηματικό που παρέχεται από το link : https://elektrotanya.com/qsc_gx3_sh_ts_sch.pdf/download.html (https://elektrotanya.%20com/qsc_gx3_sh_ts_sch.pdf/download.html) .
Όλα τ΄ άλλα που αναγράφει ο φίλος Παναγιώτης τ΄ ακολουθείς μ΄ ευλάβεια.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Di*Ca_Electronic
31-07-22, 21:40
Φίλε Σπύρο,
πρέπει να προβείς σ΄ έλεγχο κι αντικατ/ση εφόσον παρουσιάζεται διαφορά χωρητικότητας κι ESR από την αναγραφόμενη τιμή στο σώμα
των ηλεκτρ/κών πυκνωτών C49 – C55, εφόσον φυσικά ισχύει το σχηματικό που παρέχεται από το link : https://elektrotanya.com/qsc_gx3_sh_ts_sch.pdf/download.html (https://elektrotanya.%20com/qsc_gx3_sh_ts_sch.pdf/download.html) .
Όλα τ΄ άλλα που αναγράφει ο φίλος Παναγιώτης τ΄ ακολουθείς μ΄ ευλάβεια.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
spiros full
01-08-22, 11:06
παναγιωτη δημητρη ευχαριστω.ξεχασα να πω οτι ολοι οι πυκνωτες ειναι καινουργιοι τους αλαξα μιας και το μηχανημα ειναι πλεον 14 χρονων λειτουργωντας σε επαγγελματικο χωρο.τασεις απο τον μσ υπαρχουν παντου κανονικα.στον λιγο χρονο που εχω θα προχωρησω σε παραπερα ελεγχους.αν εχει κανεις μια κατευθηνση να μου δωσει να μην ψαχνω στα τυφλα εχω τρια σχηματικα που βρηκα στο διαδυκτιο αλλα ειναι θολες οι τιμες δεν μπορω να διαβασω τιποτα
τασεις απο τον μ/τ υπαρχουν αλλα τα η το τροφοδοτικο δινει στην εξοδο του τις ωστες τασεις ;
επισης βαλε στα ohm το πολυμετρο και μετρα τα rail τις τροφοδοσιας κοντα στα τρανζιστορ εξοδο να δεις τι μετρησεις παιρνεις χωρις βεβαια να λειτουργει το μηχανημα
τωρα δεν ξερω ποσα υλικα αλλαξες αλλα να ξερεις οτι δεν αλλαζουμε τα παντα για να παιξει αλλα μονο οσοα χρειαζειται δηλαδη οσα εχουν παραδωσει πνευμα
spiros full
05-08-22, 12:08
λοιπον δεν βρισκω ακρη.μετρησεις ωμικες ιδες και στα δυο καναλια τροφοδοσια απο μσ ιδια.πυκνωτες τροφοδοσιας ιδια ταση και στα δυο καναλια.ξανα αποκολησα τα τρς στο χαλασμενο καναλι και τα ξανα μετρησα ολα οκ.σε ενα βιντεο που βρηκα ενας τυπος αλαζει και εναν τελεστικο που εχει καει.παναγιωτη αλαξα μονο τις 8 10R smd αντιστασεις των οδηγων τρανσιστορς που οι τρεις ηταν πολυ πανω απο 10ωμ.οι δυο στο χαλασμενο καναλι και η μια στο γερο κι ετσι τις πεταξα και τις 8.αλαξα ολους τους πυκνωτες οι μισοι μετρουσαν πολυ κατω και στο χαλασμενο καναλι τα 4 τρανσιστορ ηταν καμενα ετσι τα αλαξα ολα 6 συνολο.μετα απο ολα αυτα το καλο καναλι λειτουργει κανονικα.το χαλασμενο εχει αυτα που περιεγραψα στο πρωτο μου ποστ.μετρησα σχολαστικα ολα τα smd τρς και ολες τις αντιστασεις 4 φορες δεν βρηκα διαφορες με το γερο καναλι.οκ παω στα τυφλα μιας και το κακης ποιοτητας σχηματικο δεν διακρινεται τιποτα.
Di*Ca_Electronic
06-08-22, 02:38
Σπύρο,
μην απελπίζεσαι και κοίτα πάντα το κύκλωμα του ενισχυτή με καθαρή ματιά.
Το σχηματικό που παρέχεται από το Service Manual που σου υπέδειξα στο post #3, που κατεβαίνει από το site : https://elektrotanya.com/qsc_gx3_sh_ts_sch.pdf/download.html (https://elektrotanya.com/qsc_gx3_sh_ts_%20sch.pdf/download.html)
της elektrotanya, δεν ταιριάζει με το κύκλωμα του ενισχυτή σου για να βοηθηθείς ;
Πολλές φορές αγοράζουμε τα ίδια φαινομενικά TRN΄s με τ΄ εργοστασιακά αλλά μη έχοντας τ΄ ίδια χαρακτηριστικά ή ακόμα και την ίδια συνδεσμολογία των ακροδεκτών τους,
δεν ταιριάζουν και φυσικά παρατηρούνται φαινόμενα μη λειτουργίας ή δυσλειτουργίας του μηχ/τος.
Έχεις αντικαταστήσει TRN΄s με ταυτόσημα ίδιας καμπύλης απόκρισης με τ΄ εργοστασιακά και τέλος πάντων κάποιου σοβαρού κόστους ;
Τέλος αντικατάστησε και τους τελεστικούς ενισχυτές του καναλιού που δεν λειτουργεί γιατί μπορεί αυτοί να δημιουργούν το πρόβλημα.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
spiros full
06-08-22, 10:49
ευχαριστω δημητρη θα τα κοιταξω στον λιγο χρονο που εχω.το σχηματικο τωρα το κατεβασα ειναι πεντακαθαρο δεν μου ανοιγε το λινκ στο προηγουμενο ποστ που μου το εστειλες περιεργο.τα τρς ναι υποθετω οτι ειναι οκ απο εμπιστο μαγαζι του χωρου.
spiros full
13-08-22, 15:47
γεια σε ολους.λοιπον αλαξα τον τελεστικο 33078 και το dc στην εξοδο εφυγε τωρα εχω και στα δυο καναλια σχεδον μηδεν και το λεντ που εδειχνε αναμενο εσβησε. με σημα στην εισοδο απο την γενητρια αποκρινονται τα δυο ενδεικτικα λεντ το ιδιο.πολυ καλα μεχρι εδω.ενα προβλημα υπαρχει ακομα δεν αναβει καθολου το κοκκινο προτεκτ λεντ ουτε με σημα ουτε στην εκινηση και στο κλεισιμο του τελικου.υποψιαζομαι οτι την εχει φαει και το lm13700 θα παρω μετρησεις βασει του σχηματικου και βλεπουμε.
κοιτας και οτι εχι γυρω του και αν εχει τροφοδοσια το κυκλωμα προστασιας στην ουσια απο την τροφοδοσια του ξεκινας πρωτα
τωρα εχεις εξοδο κανονικα δηλαδη περναει σημα στις μπορνες η οτι αλλο εχει φ=για βισμα εξοδου ηχου; αν ναι το εχει κολλησει και το ρελε σε θεση κλειστει ωστε και δινει εξοδο ,δεν θυμαμαι αν εχει ρελε βεβαια στην εξοδο αν εχει κοιτα και ατον
spiros full
14-08-22, 15:05
ρελε δεν εχει.στον παλμογραφο εχω σημα κανονικα απο την εξοδο καθαρο.γυρω απο το lm13700 ολα τα εξαρτηματα μετρηθηκαν και συμφωνουν με το σχηματικο.στην R34 και R30 εχω ταση 5 και 0.71βολτ πριν και μετα τις αντιστασεις.μετρησα στην θεση διοδο το + - του λμ13700 δεν δειχνει βραχυκυκλωμενο.ας δωσει καποιος πιο ειδικος καμια ιδεα που να κοιταξω που γνωριζει να μελετησει το σχηματικο.παντως το 13700 θα το αλαξω.ακομα δεν εχω συνδεσει ηχεια επανω μεχρι να ειμαι σιγουρος.
Di*Ca_Electronic
16-08-22, 02:15
Σπύρο,
αν το LM13700 είναι το U6 (TRANSCODUCTANCE OP. AMPLIFIER) μάλλον δεν χρειάζεται αντικατ/ση,
όχι βέβαια ότι η αντικατ/ση του θα βλάψει την όλη κατάσταση.
Έχω την εντύπωση ότι τ΄ ενδεικτικά LED΄s (LD3, LD4), θ΄ ανάψουν όταν συνδέσεις οιονδήποτε
φορτίο καθόσον απαιτείται CLIP A + B όπως και SIGNAL A + B για την ενεργοποίησή τους.
Ομοίως τα κόκκινα LED΄s (LD2, LD6), θ΄ ανάψουν ότι υπάρχει υπερφόρτιση του συστήματος.
Για το μπλε LED (LD7) έλεγξε αν υπάρχει η τάση των 15V στα jumpers J2B, J2A.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Di*Ca_Electronic
16-08-22, 02:27
Διορθώνω ο έλεγχος της τάσης 15V ισχύει γι΄ όλα τα LED΄s καθόσον η τάση αυτή
πηγαίνει σ΄ όλες τις ανόδους τους.
Για το μπλε LED (LD7) έλεγξε και την smd αντίσταση R33 (3,01ΚΩ / 0,1W).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
spiros full
16-08-22, 12:34
δημητρη τα λεντ αναβουν ταση εχει 15βολτ το προβλημα ειναι οταν δινω σημα το αριστερο (γερο) καναλι λειτουργει κανονικα το πρασινο λεντ σηματος και οταν αυξησω στην εισοδο το σημα δειχνει οτι κλιπαρει το κοκκινο λεντ.στο επισκευασμενο καναλι ναι μεν δειχνει κανονικα το πρασινο λεντ το σημα εισοδου αλλα το κοκκινο ειναι νεκρο δεν δειχνει το κλιπαρισμα ουτε κανει αυτο το στιγμιαιο αναμα κατα την εκεινηση και κλεισιμο του τελικου.εντωμεταξυ στην εξοδο μετα την R61 απο το αλαγμενο 33078 εχω σημα στον παλμογραφο.θα το ξανατσεκαρω παλι για σιγουρα.
spiros full
16-08-22, 16:32
ξανα μετρησα ταση εχω 15 βολτ στα λεντ τα πρασινα μονο και μπλε στα δυο κοκκινα τιποτα.σημα ερχεται μεχρι και το j2b πιν ιδιο με το καναλι Α στον παλμογραφο. να καηκε το λεντ 6? αντισταση εχει ιδια κι απο τις δυο πλευρες 77Κ και κατι.ME 1.4βολτ σημα κλιπαρει το καναλι Α κανονικα το Β τιποτα.αν ειναι μονο αυτο οκ το αφηνω το λεντ ας μην αναβει.και καποια στιγμη τον χειμωνα το αλαζω.ειναι φιλου μου το μηχανημα.απλα θελω να σιγουρευτω οτι αυτη η δυσλειτουργεια δεν εχει επιπτωσεις στην λειτουργεια του τελικου.ξανα εβαλα τις εξοδους παλμογραφο κανονικα πεντακαθαρες σε ολες τις συχνοτητες.στην επομενη οταν εχω ωρα θα συνδεσω ηχεια.
Κατά τις μετρήσεις που έκανες με τον παλμογράφο και την γεννήτρια , είχες συνδέσει ωμικά φορτία στην έξοδο των δυο καναλιών του ενισχυτή ή οι έξοδοι ήταν στον αέρα;
Στα κόκκινα led δεν θα μετρήσεις τάση 15V , επειδή είναι μόνιμα συνδεδεμένα με την γείωση. Οδηγούνται από το σήμα που έρχεται στις επαφές J2A/ J2B του κάθε καναλιού. Μπορείς να δεις αν όντως υπάρχει η γείωση στους ακροδέκτες των κόκκινων led και αντίστοιχα αν υπάρχει συνέχεια -ηλεκτρική σύνδεση(0Ω) μεταξύ των επαφών J2A/ J2B του κάθε καναλιού και των σχετικών ακροδεκτών των κόκκινων led.
Μπορείς επίσης να μετρήσεις τα κόκκινα led και να τα συγκρίνεις μεταξύ τους.
spiros full
17-08-22, 09:05
οχι χωρις φορτιο χτες .του συνδεσα σημερα δυο μικρα 4ωμα full range και παιζει τελεια και καθαρα χωρις περιεργα.μονο το regulator του ανεμιστηρα ανεβαζε 110 βαθμους (ανοιχτος κι εξω απο το σασι ο τελικος)του βιδωσα μια ψυκτρα και ηρθε στα ισα του 69βαθμους.αυτο με το λεντ θα το ελεγξω παραπερα υπαρχει συνεχεια στις μετρησεις τωρα γιατι δεν δειχνει ενδειξη χμμμ.μπορει οπως τιναχτηκε το 33078 να πηρε και το λεντ μαζι.σας ευχαριστω ολους για την βοηθεια.οτι προκυψει θα ενημερωσω για να εχουν υποψιν οι μελοντικοι με παρομοια βλαβη.
Εφόσον υπάρχει συνέχεια στο κύκλωμα, έχεις σωστό ήχο, έχεις κάποια ένδειξη από τις μετρήσεις (το γράφω αυτό, γιατί για να έχεις σωστά και ασφαλή συμπεράσματα από τις μετρήσεις - ελέγχους σε ένα ενισχυτή, οι μετρήσεις πρέπει απαραίτητα να γίνονται και υπό φορτίο) ότι λειτουργεί σωστά συγκρίνωντας τα δυο κανάλια μεταξύ τους και έχεις ελέγξει ότι στην επαφή J2A/J2B υπάρχει σωστό σήμα οδήγησης του κόκκινου led, τότε έχει πρόβλημα το ίδιο το led.
Το led κάηκε, όπως σωστά υποψιάζεσαι, γιατί τροφοδοτήθηκε με υψηλότερη τάση (από την τάση λειτουργίας του), λόγω καταστροφής του ολοκληρωμένου 33078, όπου εκτός των άλλων, οδηγεί και το κόκκινο led χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ενδιάμεση αντίσταση στο κύκλωμα.
spiros full
21-08-22, 10:09
ο τελικος λειτουργει κανονικα 4 μερες επαγγελματικα οδηγωντας δυο electro voice elx115 σε μεγαλες εντασεις για ωρες με αριστο ηχο χωρις υπερθερμανσεις η αλλα περιεργα.η εγχειρηση πετυχε.
ο τελικος λειτουργει κανονικα 4 μερες επαγγελματικα οδηγωντας δυο electro voice elx115 σε μεγαλες εντασεις για ωρες με αριστο ηχο χωρις υπερθερμανσεις η αλλα περιεργα.η εγχειρηση πετυχε.
Συγχαρητηρια Σπυρο που τα καταφερες τελικα.Εμενα μου φερανε σημερα ενα qsc gxd4 με καμενες αντιστασης και καμενες γραμμες στο τυπωμενο ,δεν φαίνονται τιμες και δεν βρισκω πουθενα σχηματικο((
spiros full
22-08-22, 10:32
ισως το εχει καποιο μελος.μηπως βοηθησουν αν ανεβαζες και καποιες φωτος απο την πλακετα.
ισως το εχει καποιο μελος.μηπως βοηθησουν αν ανεβαζες και καποιες φωτος απο την πλακετα.
Ευχαριστω Σπυρο,αυτο ειναι ,το r213 καρβουνο,λογικα πρεπει να εχει ιδια τiμη με διπλα,και εχει γινει τρυπα στο τυπομενο,ακριβως στην γωνια του r217.
4927349274
spiros full
23-08-22, 15:40
ετσι φενεται οτι παιρνει ιδια αλλα δεν βαζω και ορκο ισως καποιος πιο ειδικος μπορει να πει.αν εχει ιδιο τελικο κανεις μπορει να βοηθησει να τραβηξει μια φωτο απο το σημειο.οσο για τον διαδρομο φτιαχνετε.καθαρισε καλα με ισοπροπυλικη το σημειο να φυγει η μαυριλα.μηπως εκαψε και κατι αλλο παραπερα μαζι με την αντισταςη?χωρις σχηματικο να δεις τι ειναι πριν και μετα την καμενη αντισταση δυσκολο.
Di*Ca_Electronic
24-08-22, 08:57
Φίλε Μανώλη,
αν εννοείς τη ζημιά που φαίνεται στη 2η φωτογραφία που ανέβασες, τότε πρόκειται πρωτίστως για ζημιά
στις 2 βαττικές (ροζ) αντιστάσεις - ίσως ίδιας ωμικής ένδειξης - (που δεν μπορώ από τη φωτογραφία να τις ταυτίσω με τις R213 & R217)
αλλά μπορείς αν θέλεις να τ΄ επιβεβαιώσεις επανερχόμενος στο νήμα.
Ο καθαρισμός της μαυρίλας δεν γίνεται μόνον μ΄ ισοπροπυλική αλκοόλη ή καθαρό ασετόν.
Προσπάθησε πολύ προσεκτικά, μ΄ ένα ψιλό - ίσιο μπροστά - κατσαβίδι ωρολογοποιού, να καθαρίσεις σ΄ «ικανό βάθος»
την μαυρισμένη επιφάνεια.
Θα πρέπει να καθαριστεί καλά γιατί στη συνέχεια μπορεί να δημιουργήσει απ΄ ελάχιστα υπολείμματα άνθρακα (καρβουνιασμένου υλικού της PCB)
να δημιουργήσει νέα προβλήματα, αλλά και σε τόση έκταση και βάθος ώστε να μην κόψεις γραμμές του PCB που δεν είναι ορατές.
Οι δύο ηλεκτρολυτικοί καφετί πυκνωτές που ΄ναι δίπλα-δίπλα και πλησίον των προαναγραφομένων βαττικών αντιστάσεων χρήζουν αντικατ/σης,
(μπορείς φυσικά να τους μετρήσεις με καπασιτόμετρο κι ESR meter αφού τους αποκολλήσεις), αλλά αντικατέστησέ τους ούτως ή άλλως.
Επίσης αφού αποκολλήσεις κάνε έλεγχο του ευρισκόμενου εντός μαύρης πλαστικής θήκης εξαρτ/τος (πρόκειται μάλλον για NTC ;) αλλά διάβασε
τα στοιχεία που αφού τ΄ αφαιρέσεις προσεκτικά από τη θήκη του και μετά αναζήτησέ στ΄ εμπόριο, γι΄ αντικατ/ση καλλίτερα, παρά επανατοποθέτηση τους,
θεωρώντας ότι οι ενδείξεις που μετράς είναι σωστές.
Διάβασε κι ανέφερε αν θες το μοντέλο της PCB (είναι μία αριθμοσειρά που φαίνεται κοντά στη ζημιά που ΄χει ο ενισχυτής – άνω αριστερό άκρο της PCB -
όπως φαίνεται στη 2η φωτογραφία).
Με βάση το μοντέλο αυτό ίσως βρεις σχηματικό στο Διαδίκτυο.
Επίσης έλεγξε, χωρίς ίσως να χρειαστεί ν΄ αποκολλήσεις και τα smd εξαρτ/τα, όλα τ΄ ενεργά / παθητικά εξαρτ/τα πλησίον της ζημιάς.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Di*Ca_Electronic
24-08-22, 09:01
Μία δίορθωση στη 3η παράγραφο :
.........., γι΄αντικατ/ση καλλίτερα, παρά επανατοποθέτησή του, .........
Έτσι είναι η σωστή γραφή.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης