Επιστροφή στο Forum : [Άλλη] Περί ρελέ ψυγείου.
Ενα ψυγείο margarit (εισαγωγή makro) δεν αναβε άλλαξα ρελέ και θερμικό δούλεψε κανονικά καιμετά απο 18 ώρες λειτουργείας έκαψε το μοτερ. Υπάρχει περίπτωση να φταίει το ρελέ παραθέτω φωτογραφίες το μαυρο ήταν το δικό του και το καφέ η αντικατάσταση, αγοράστηκε απο κατάστημα ανταλλακτικών, δοθείσης της ευκαιρίας να ρωτήσω τα ρελέ έχουν διαφορά ως προς το χρόνο μεταγωγής τυλιγμάτων του μοτέρ? ή μονο προς την ισχύ?
Υπάρχει περίπτωση το μοτέρ να ήταν ''αρπαγμένο'' και με το πρώτο ζόρισμα να κάηκε (λέγοντας κάηκε βραχυκύκλωσε η μία επαφή με τη γή).
Di*Ca_Electronic
12-01-22, 18:42
Φίλε Θύμιο,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ γεμάτη ΥΓΕΙΑ να ΄ναι για σένα και την οικογένειά σου το 2022.
Το relay που αγόρασες προς αντικατάσταση του παλαιού θα πρέπει να ΄ναι με ταυτόσημα στοιχεία του εργοστασιακού
τ΄ οποία αναγράφονται επάνω στο σώμα του ως μία αριθμογραμματοσειρά κι η οποία δεν είναι καθόλου ευκρινής στη
photo που παραθέτεις.
Όσον αφορά το συμπιεστή που αναφέρεις ότι η μία επαφή του βραχυκύκλωσε ( με το περίβλημά του ; ) αυτός μετράται
ωμικά με πολύμετρο και με το ψυγείο εκτός της ηλεκτρικής παροχής των 220 VA.C.
Έχεις κάνει όλες τις μετρήσεις των άκρων του συμπιεστή μεταξύ τους, και κυρίως καθενός μ΄ένα ξυσμένο από χρώμα σημείο
του περιβλήματός του;
Περισσότερες πληροφορίες για τους όποιους ελέγχους χρειάζονται μπορείς να πάρεις από το link :
https://fabalabse.com/%CE%AD%CF%80%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%B1/%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%AD-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%C F%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B5%CF%83%CF%84%C E%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%88/ ,
αφού πρώτα το μεταφράσεις στην Ελληνική γλώσσα καθόσον είναι γραμμένο στην Αγγλική.
Βέβαια στη περίπτωση που και το relay είναι το σωστό και το θερμικό είναι καλό και διαπιστώνεις ότι πράγματι ο συμπιεστής
MK1090Y είναι βραχυκυκλωμένος τότε καταλήγεις στην αντικατάστασή του όπου σε Κινέζικο site : https://www.yoycart.com/Product/599251350002/
πωλείται στη τιμή των 32€ χωρίς τα μεταφορικά και με χρόνο παράδοσης αυτόν που ορίζει η εταιρεία YOYCART.
Αν πρόκειται για το ψυγειάκι MARGARIT 79 + 7lt A++ με κωδ. 2116865000012 που πωλείται από το κατ/μα The Mart ,
μπορείς να πάρεις πληροφορίες Service, από το Freephone : 8001100900.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Το πιθανοτερο ειναι να ειχε αρπαξει το τυλιγμα και να ειχε βραχυκυκλωσει καποιες σπειρες οποτε τραβηξε αρκετα παραπανω ρευμα και εφαγε τις επαφες του παλιου ρελε.
Εσυ εβαλες καινουριο ξαναπηρε ταση ο συμπιεστης και μετα ξαναεκανε τα ιδια.Βρες εναν συμπιεστη παρομοιο να βαλεις εκει(η κανε καινουρια περιελιξη σ'αυτον) και δεν θα εχεις προβλημα..
Οσο για τον χρονο μεταγωγης δεν ανακοινωνεται απο τις εταιριες στα στοιχεια των ρελε..
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις στο ψυγείο δεν δούλευε ούτε το θερμικό ούτε το ρελέ αντικαταστάθηκαν και τα δύο και δούλεψε περίπου 18 ώρες το ερώτημα είναι υπάρχει περίπτωση νο μοτέρ να κάηκε απο τον χρόνο μεταγωγής τυλιγμάτων του ρελέ? και αν ναι πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξανασυμβεί, το ρελέ που φορούσε πάνω δεν έγραφε τίποτα περα απο αρίθμηση των επαφών όπως και το νέο που αγοράστηκε απο γνωστό κατάστημα πώλησης ανταλλακτικών και δεν νομίζω να μου το έδιναν αν δεν ήταν κατάλληλο.
Το ρελέ δεν χρησιμοποιεί μέτρηση χρόνου για να αποκόψει το τύλιγμα εκκίνησης, αλλά το ρεύμα που τραβάει το μοτέρ. Μόλις αυτό φτάσει στο κρίσιμο όριο, οπλίζει και το αποκόπτει. Γι'αυτό και το βασικό χαρακτηριστικό του δεν είναι ο χρόνος μεταγωγής, αλλά η ισχύς του κινητήρα για τον οποίο προορίζεται (ουσιαστικά, το ρεύμα όπλισης). Το ερώτημα λοιπόν είναι αν το ρελέ ήταν το σωστό, εφόσον το παλιό δεν έγραφε τίποτα. Στο κατάστημα σε ρώτησαν την ισχύ του συμπιεστή;
Di*Ca_Electronic
13-01-22, 12:56
Φίλε Θύμιο,
μην στέκεσαι μόνο στη διαπίστωση που έκανες όταν άλλαξες το relay και το θερμίστορ αλλά μελέτησε λίγο και το περιεχόμενο των
απαντήσεων που δίνουμε για να βοηθηθείς στην επισκευή του ψυγείου σου.
Όπως γράφει κι ο φίλος Νίκος το relay χρησιμοποιεί το ρεύμα που καταναλώνουν τα τυλίγματα του συμπιεστή κι ανάλογα των ορίων
αυτού, σύμφωνα με τα υπολογιστικά στοιχεία καλής λειτουργίας από τον κατασκευαστή, οπλίζει.
Αν το relay που είχε το ψυγείο σου έχει 3 άκρα στο κάτω μέρος του τότε τ΄ αντίστοιχο για τον συμπιεστή σου είναι το QP2-15.
Αυτό φαίνεται σε site του Διαδικτύου και πωλείται από Ali-Express ( https://www.aliexpress.com/i/32933374342.html ) στη τιμή
των 2,50€ περίπου (3 τεμάχια 7,39€).
Αυτός ο εκκινητής (starter) ή ρελέ όπως τ΄ αναφέρεις έχει αντίσταση 15Ω.
Το μοτέρ του συμπιεστή MK1090Y μετράται ωμομετρικά όπως σου έγραψα στο post #2 κι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει για να
διαπιστωθεί αν έχει κάποιο εσωτερικό βραχυκύκλωμα («αρπαγμένα» τυλίγματα όπως γράφεις στο post #1).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Κυριακίδης
13-01-22, 14:28
Από την πηγή (MK1090Y) και πιστοποίηση vde / ccc , φαίνεται να περιλαμβάνει και πυκνωτή 3 μF , αλλά έχει ίδιο μοντέλο (MK1090Y) με αστερίσκο * το οποίο δεν έχει πυκνωτή. Αλλά βάση πιστοποίησης VDE,CCC λογικά πρέπει να έχει πυκνωτή 3μF. Λίγο χλωμό επειδή δούλεψε αργότερα (και άρα αν έχει πυκνωτή) δεν θα φταίει , μπορεί να είναι και στα όρια του .
https://www.520101.com/html/kongtiao/1432294359.html
Ενα ψυγείο margarit (εισαγωγή makro) δεν αναβε
Στην προσπάθεια να εκκινήσει άκουγες θόρυβο? έστω κάποια δευτερόλεπτα ? ή καθόλου ? (η ερώτηση πριν αλλάξεις τα δικά του εξαρτήματα)
-Πέτρο γεια σου και καλή Χρονια σε όλους ναι το ψυγείο είχε και πυκνωτή παράλληλα με τη τάση πριν αλλάξω ρελέ δεν έκανε καμία απολύτως προσπάθεια εκκινησης το μοτερ ήταν απλά ''νεκρό'', Δημήτρη το μοτερ είχε μετρηθεί πρίν ''καεί'' και βρήκα κάποιες τιμές αντίστασης 15Ω το βοηθητικό τύλιγμα και 9Ω το λειτουργίας αν θυμάμαι καλά και φυσικά το άρθοισμά τους ήταν σωστό τώρα μετρώ βραχυκύκλωμα ίσως και λίγα Ωμ.
Di*Ca_Electronic
14-01-22, 07:59
Θύμιο,
αγόρασε νέο συμπιεστή από την Κινέζικη εταιρεία YOYCART,( : https://www.yoycart.com/Product/599251350002/ ).
Κοστίζει περίπου 32€ χωρίς τα μεταφορικά, αλλά αν τον παραγγείλεις άμεσα δεν γνωρίζω το χρόνο παράδοσης.
Αν διαθέτεις καπασιτόμετρο μέτρησε και τη χωρητικότητα του πυκνωτή εκκίνησης κι αν δεν μετράει 3 μF αντικατέστησέ τον.
Αλλά ακόμα κι αν δεν διαθέτεις όργανο μέτρησης χωρητικότητας μπορείς να προβείς στην αντικατ/ση του πυκνωτή είναι
αρκετά φθηνός.
Εύχομαι κι ελπίζω ότι μετά την αντικατ/ση του συμπιεστή και του πυκνωτή, εφόσον βέβαια το starter (relay) και το θερμικό
που άλλαξες παραμένουν λειτουργικά, το ψυγείο σου να λειτουργήσει κανονικά για πολλά - πολλά χρόνια.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Βέβαια η δυσκολία στην αλλαγή συμπιεστή στα ψυγεία έγκειται στο ότι θέλει γνώσεις και εργαλεία ψυκτικού για να ανακατασκευαστεί και γεμιστεί σωστά το ψυκτικό κύκλωμα (αλλά και για να συλλεγεί το υπάρχον ψυκτικό μέσο, αν είμαστε σωστοί).
Εγώ δεν μπορώ να το κάνω, και φαντάζομαι οι περισσότεροι μη επαγγελματίες.
Άρα, αθροίζοντας κόστος νέου συμπιετή (με μεταφορικά), ψυκτικού μέσου, εργαλείων ή αμοιβή ψυκτικού, και συνυπολογίζοντας και το υψηλότερο κόστος λειτουργίας σε σχέση με ένα νεώτερο, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, το πετάς και παίρνεις καινούργιο.
Μεθυλοπροπάνιο (R-600a)
Εύφλεκτο.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%B8%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%80%CF%81%C E%BF%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF#%CE%95%CF%86%CE %B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82
Κυριακίδης
14-01-22, 12:31
-Πέτρο γεια σου και καλή Χρονια σε όλους ναι το ψυγείο είχε και πυκνωτή παράλληλα με τη τάση πριν αλλάξω ρελέ δεν έκανε καμία απολύτως προσπάθεια εκκινησης το μοτερ ήταν απλά ''νεκρό'', Δημήτρη το μοτερ είχε μετρηθεί πρίν ''καεί'' και βρήκα κάποιες τιμές αντίστασης 15Ω το βοηθητικό τύλιγμα και 9Ω το λειτουργίας αν θυμάμαι καλά και φυσικά το άρθοισμά τους ήταν σωστό τώρα μετρώ βραχυκύκλωμα ίσως και λίγα Ωμ.
τώρα μετρώ βραχυκύκλωμα ίσως και λίγα Ωμ
Τέλος πάντων , χάσαμε που χάσαμε την μπάλα και τους φιλάθλους από το γήπεδο , πάμε παρακάτω.
Ίσως άσχετα από το αν σου δώσανε το σωστό ρελέ βάση της ισχύος μοτέρ αλλά και κάποιας ιδιαιτερότητας στις επαφές του ρελέ (2 επαφές ή 4 επαφές κτλ)
Βλέπε 11:35 και μετά (στο σχέδιο στο τετράδιο)
https://www.youtube.com/watch?v=4hqaVmWZqcc
Μετά το ptc στοιχείο (σύμβολο διακόπτη) δείχνει την σύνδεση πυκνωτή στην πλευρά εκκίνησης "S" , αυτό που μπερδεύει και μένα είναι ότι τον πυκνωτή στο δικό σου μοτέρ τον αναφέρει ως λειτουργίας . Στο βίντεο στον πάγκο δείχνει έναν μαύρο πυκνωτή που μάλλον είναι εκκίνησης και μπαίνει σε σειρά σε τροφοδοσία ως φαίνεται στο τετράδιο και διακόπτεται από το ptc .
Αυτά τα λέω μιας που τώρα τα ρελέ (παλιό και νέο που έβαλες ) άνοιξε τα και δες τυχόν διαφορές των επαφών αλλά και της πλευράς του πυκνωτή (για τυχόν σφάλμα αν πράγματι ο δικός σου πυκνωτής ήταν λειτουργίας να έπρεπε να ήταν προς την πλευρά λειτουργίας R =running (και το σχέδιο στο τετράδιο ανάποδα). Απλά έτσι θα λυθούν κάποιες απορίες (βλέπε εικόνα από 3:00 για διαμόρφωση ρελέ στις επαφές του αμέσως παραπάνω βίντεο)
Αν είχες βάλει μόνο το αλλαγμένο ρελέ (ήταν δεν ήταν κατάλληλο ) δεν έπρεπε να αλλάξεις το δικό του θερμικό (αυτά δεν χαλάνε εύκολα και δεν είναι δυνατόν ταυτόχρονα όπως λες να έχουν καταστραφεί ρελέ & θερμικό)
Έπειτα τα 2 ρελέ που δείχνεις στο 1ο ποστ δίνουν την εντύπωση ότι οι υποδοχές του παλιού είναι πιο στενές από του νέου ρελέ (αν μπήκε πολύ εύκολα το νέο ρελέ και χαλαρά , δεν είναι αξιόπιστο για σταθερή τροφοδοσία )
πριν αλλάξω ρελέ δεν έκανε καμία απολύτως προσπάθεια εκκινησης το μοτερ ήταν απλά ''νεκρό'',
Μεγάλη πιθανότητα να έφταιγε μόνο το ρελέ , ούτε υποψία δίνουμε στον πυκνωτή , δεδομένου ότι μετά από αυτήν την φάση δούλεψε 18 ώρες (φαντάζομαι έκανε σε αυτές τις 18 ώρες καλή ψύξη και έκοψε μερικές φορές από θερμοστάτη κανονικά , αλλά και μπορούσε να κάνει εκκινήσεις ) , και ίσως απλά με λάθος μεγέθη ισχύος σε ρελέ και θερμικό που άλλαξες έβαλε στόχο την καταστροφή του μοτέρ .
Παρακάτω ένα ενδιαφέρον τεστ ρελέ με λάμπες , δεν είναι ακριβές πείραμα βάση της ισχύος μοτέρ σε σχέση με την ισχύ της λάμπας , και δείχνει ποια πλευρά διακόπτει το ptc (αριστερή λάμπα υποτίθεται το "τύλιγμα λειτουργίας " , και δεξιά λάμπα υποτίθεται το "τύλιγμα εκκίνησης"
https://www.youtube.com/watch?v=qYTDI5Z0S9o&t=496s
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.