PDA

Επιστροφή στο Forum : [Pitsos] Δουλεύει "πολύ" η κατάψυξη και πιάνει γρήγορα πάγο.



washcloud
05-11-20, 00:35
Παλιό ψυγείο Pitsos (15ετίας), ανέκαθεν δούλευε έτσι (μου το είχε αφήσει φίλος) :
Δουλεύει "πολύ" η κατάψυξη (με την έννοια ότι για κατάψυξη μια χαρά ψύχει) με συνέπεια αρκετά γρήγορα (γύρω στη βδομάδα) να αρχίζει να μαζεύεται πάγος στον χώρο της.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες ιδιαιτερότητες του ψυγείου : Κατ' αρχάς μιλάμε για αυτά που σου έρχονται μέχρι την μέση, σε ύψος. Από τα μικρά μονόπορτα δηλαδή. Έπειτα, ο χώρος της κατάψυξης, δεν είναι ξέχωρος από της ψύξης, δηλαδή δεν υπάρχει θάλαμος κατάψυξης ξεχωριστός με το που ανοίγεις την πόρτα, αλλά ένα "μεταλλικό ράφι", που "κρέμεται" από την οροφή, το οποίο προφανώς είναι το στοιχείο που καταψύχεται και παγώνει ότι βάλεις μέσα του. Το οποίο είχε ένα δικό του πορτάκι, ή να το πω αλλιώς, ένα πλαστικό καπάκι (ένα πλαστικό φύλο ανακλινόμενο στην ουσία) για να κλείνει την είσοδο της κατάψυξης (το οποίο έχει χαθεί σε μετακομίσεις και έκανα μια πατέντα με κάποιο είδους πλαστικού που το έκοψα να ταιριάζει εκεί που ήταν το μανίσιο). Ξέρω, πατέντες και λοιπά σε ψυγείο, και όταν μάλιστα πρόκειται για καπάκι κατάψυξης, ακούγεται ως μη ενδεδειγμένο, αλλά κατά βάση ΕΙΝΑΙ στην πράξη, καθώς ούτως ή άλλως το "ράφι" της κατάψυξης δεν έχει κάποια λάστιχα (όπως ούτε το ορίτζιναλ καπάκι της) - με άλλα λόγια το ορίτζιναλ δεν είναι ότι έκλεινε ερμητικά την είσοδο, και, κυρίως, δεν ξέρω πόσο νόημα είχε και το ορίτζιναλ, καθώς η πίσω μεριά του "ραφιού" είναι ανοιχτή από κατασκευής, υπάρχει δηλαδή 2-3-4 δάχτυλα χώρος για να "δραπετεύει" ούτως ή άλλως το ψύχος που βγάζει η κατάψυξη, στον χώρο της ψύξης. Φαντάζομαι πως αυτή είναι και η αρχή λειτουργίας του συγκεκριμένου ψυγείου, αν κρίνω από την κατασκευή, να ψύχεται δηλαδή "απευθείας" ο χώρος της ψύξης, από αυτό που βγάζει από πίσω της η κατάψυξη/δεν νομίζω να υπάρχει ανεμιστήρας πουθενά στο ψυγείο, έτσι όπως είναι φτιαγμένο (για να πεις ότι προωθεί αέρα από την κατάψυξη, μέσω αεραγωγών)...

Λογικά όλο και κάποιος θα πει, "τί παιδεύεσαι, με κανένα εκατονπενηντάρι παίρνεις καινούριο, περίπου στα ίδια λίτρα". Δεν περισσεύουν όμως.
Και το έχω και στους γονείς, όπου είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.

Κατά τ' άλλα, μοντέλο δεν βλέπω πάνω του, μέσα του, πίσω του, κάτω του - λογικά το "ασημόχαρτο" που είχε κολλημένο πήγε να βρει το ορίτζιναλ καπάκι...

Το πήρα (με πολύ κόπο - να μην εξηγώ) σε 'μένα, το ξεπάγωσα (είχε γίνει να μην πω τί από πάγο στην κατάψυξη), το καθάρισα,το έβαψα, το έβαλα τέλος Αυγούστου που είχε ακόμη ζέστες να δουλέψει άδειο να δω τί θερμοκρασίες θα δείξει με ένα θερμόμετρο ψυγείου που άφησα μέσα και πόσο γρήγορα θα ξαναέκανε πάγο, πέρασε καμμιά βδομάδα χωρίς σχεδόν καθόλου πάγο με τον θερμοστάτη του στο "5" (τέρμα) και με θερμοκρασίες στην ψύξη αρκετά χαμηλές για καλοκαίρι (αν θυμάμαι καλά, κάτω του μηδενός, μπορεί και -4 να είχα δει) και μετά άρχισα να το γεμίζω με αρκετά πράγματα και στην ψύξη και στην κατάψυξη (χωρίς όμως να το τιγκάρω) για να δω σταδιακά πώς θα πάει. Σε καμμιά βδομάδα, αφού έβαλα σταδιακά πράγματα, είδα ότι είχε αρχίσει να σχηματίζεται ένα φιλμ πάγου στο εσωτερικό του μεταλλικού ραφιού, πάγου αρκετά "κρυσταλλοποιημένου" (όχι δηλαδή τόσο "χιόνι" όσο πάγος - ακριβώς όπως είναι ο πάγος που σχηματίζεται πχ σε βρύση που έχει σκάσει λόγω παγετού). Και είναι ακριβώς αυτός ο "πάγος-πάγος", ο διάφανος, που σχηματίζεται αν περάσουν βδομάδες (1-2 μήνες ίσως) χωρίς απόψυξη. Με άλλα λόγια, η κατάψυξη "δουλεύει πολύ δυνατά". Για την ακρίβεια, την επόμενη βδομάδα, το κατέβασα στο "1" να δω πώς θα πάει, με όπως είπα αρκετά πράγματα εντός (ήταν πλήρες και σε ψύξη και σε κατάψυξη, αλλά όχι "τα πάντα πατικωμένα") και μου έδειξε θερμοκρασίες ψύξης πιο νορμάλ (περίπου 4 με 7 - εκεί γύρω έπαιζε).

Όλα αυτά, ενώ είχαμε ακόμη ζέστες, άρα υποθέτω ότι τώρα που άρχισαν τα κρύα (και θέρμανση δεν έχει ακόμη μπει), ακόμα και στο "1", αν τιγκαριστεί το ψυγειάκι, σε μερικές βδομάδες θα έχουν γίνει όλα ένα σώμα στην κατάψυξη και στην ψύξη που δεν θα υπάρχει "φυσική" κυκλοφορία αέρα. Έχοντάς το στους γονείς, που είναι μακρυά, και η ηλικία τους κάνει τα πράγματα χειρότερα (τιγκάρισμα ψυγείου και πρακτική διαδικασία απόψυξης ανύπαρκτη), δεν μπορεί να γίνει αυτό που θα έκανα εγώ, δηλαδή "αλλαγή συμπεριφοράς στον τρόπο χρήσης", ώστε να το "σώζουμε" δια της πλαγίας...

Ο λόγος για το ποστ, είναι : υπάρχει περίπτωση να είναι ζήτημα χρονοδιακόπτη;Βέβαια με μπερδεύει το γεγονός ότι αν κατεβάσω την θερμοκρασία του, υπάρχει αλλαγή. Ο θερμοστάτης του δηλαδή, δουλεύει. Μήπως όμως δεν σταματάει καθόλου; Όταν το έφερα, δοκίμασα να βγάλω το καπάκι του που κλασσικά είναι μαζί με το λαμπάκι, αλλά όσο και να το προσπάθησα, δεν, Βίδες δεν έχει, άρα είναι κουμπωτό, το ζόρισα αρκετά κι επειδή δεν ξεκούμπωνε είπα να το αφήσω μην το σπάσω και μετά,,,πατεντάρω πάλι. Ο σκοπός ήταν να βγάλω τον χρονοδιακόπτη και αν αναζητήσω ούτως ή άλλως ανταλλακτικό, μπας και αυτός ευθύνεται. Να το ζορίσω σπάσει-δεν σπάσει το καπάκι; Έχει νόημα αυτό που λέω για τον χρονοδιακόπτη; Ήξερα από παλιά ότι μπορείς σε κάποιους χρονοδιακόπτες να χώσεις ένα κατσαβίδι και γυρνώντας μία βίδα που έχουν να τον ξανασετάρεις, αν έχει απορρυθμιστεί. Δεν βλέπω όμως ούτε τρύπα, ούτε βίδα από μέσα της, πάνω στο "κουβούκλιο" του χρονοδιακόπτη....
Αν δεν θεωρείτε πιθανό τον χρονοδιακόπτη, είναι μήπως κάτι άλλο που μπορώ να κοιτάξω; Ή μήπως τελικά, το ψυγείο "είναι εντάξει" με βάση όσα μπορούσα να πω και να καταλάβετε, και απλά θέλει (λόγω κατασκευής) απόψυξη κάθε τόσο και δεν είναι ζήτημα αλλαγής κάποιου ανταλλακτικού;

Υ.Γ.: τα λάστιχα της πόρτας του ψυγείου όλου, είναι μια χαρά,,,,,,,ΕΚΤΟΣ από ένα σημείο πάνω γωνία αριστερά, εκεί που ανοίγει/κλείνει η πόρτα. Είναι το πρώτο πράγμα που παίρνει το μάτι σου όταν ανοίγεις την πόρτα : έχει σε εκείνο το γωνιακό σημείο το λάστιχο "κάτσει" (μάλλον από ανέβασμα υπερβολικής θερμοκρασίας στη λαμαρίνα του ψυγείου, λόγω συνεχούς λειτουργίας/προβληματικού χρονοδιακόπτη ίσως; Κάπως έτσι δείχνει...) για 2-3 πόντους εκατέρωθεν, με συνέπεια αν δεν βάλω τίποτα σαν "έρμα", να μένουν αρκετά χιλιοστά και στις δύο πλευρές της γωνίας από όπου μπορεί να παίρνει, αρκετό φαντάζομαι, αέρα. Από παλιά όμως, έχω βάλει σε εκείνο το σημείο βαμβάκι και το έχω καλύψει με κολλητική ταινία αρκετά γερή για να μην φεύγει από υγρασία, έχοντας έτσι κάνει ένα αρκετά ικανοποιητικό "γέμισμα", ώστε όταν κλείνει η πόρτα, να βλέπω από πάνω (το λάστιχο του, ούτως ή άλλως φαίνεται στις σχετικές ακμές και με κλειστή την πόρτα - είναι έτσι η κατασκευή του και έχει ούτως ή άλλως καλό κλείσιμο, βεντουζώνει δηλαδή καλά το λάστιχο, εκτός φυσικά από εκείνο το σημείο που είπα) να έχει κλείσει επαρκώς, καθώς το καπάκι "βυθίζεται" μέσα στο βαμβάκι. Προφανώς και δεν είναι ερμητικό το κλείσιμο στο σημείο της πατέντας όπως ήταν πριν κάτσει το λάστιχο σ' εκείνο το σημείο, αλλά όπως το βλέπω με το μάτι, δύσκολα θα έχει σοβαρές απώλειες/είσοδο αέρα από εκεί. Από την άλλη πάλι, τεχνικός δεν είμαι, τις εμπειρικές μου προσπάθειες καταθέτω για να ακούσω γνώμες...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον διαβάσει/ασχοληθεί, ξέρω ήταν πολλά, αλλά είπα να γράψω όσα περισσότερα μπορούσα για να μείνουν όσες λιγότερες απορίες γινόταν...

nyannaco
05-11-20, 08:31
Αυτά τα ψυγεία ΔΕΝ έχουν χρονοδιακόπτη, έχουν θερμοστάτη. Μήπως αναφέρεσαι στο θερμοστάτη; Αν και, απ'ότι καταλαβαίνω από την περιγραφή σου, ο θερμοστάτης λειτουργεί, εφόσον αλλάζει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου ανάλογα με τη ρύθμιση.
Εφόσον δεν είναι frost-free / no frost, πάγο θα πιάνει πάντα η κατάψυξη, και θα θα θέλει απόψυξη. Ακόμη χειρότερα δε, επειδή η κατάψυξη δεν είναι ξεχωριστή. Πιστεύω πάντως ότι το πρόβλημα του λάστιχου επιδεινώνει την κατάσταση, καλό θα ήταν να αλλαχτεί. Επίσης δες μήπως οι παππούδες βάζουν μέσα ζεστά ή/και ξεσκέπαστα φαγητά, που επιταχύνουν πολύ την ανάπτυξη πάγου λόγω υγρασίας, αυτό τουλάχιστον ίσως μπορούν να μάθουν να το αποφεύγουν, αν το κάνουν.

chipakos-original
05-11-20, 09:27
Ακριβώς τα ίδια που σου έγραψε ο Νίκος ήθελα να σου πω, κι επειδή στο χωριό έχω ίδιο ψυγείο ρυθμισμένο στο 4 ο θερμοστάτης όλο το καλοκαίρι 3 μήνες και ο πάγος ήταν λιγοστός. Επομένως από τεχνικής πλευράς δες μήπως το λάστιχο είναι χαλασμένο. Είναι παλιά τεχνολογία αλλά δεν είναι για πέταμα . Λειτουργεί μια χαρά.

Κυριακίδης
05-11-20, 14:49
Παλιό ψυγείο Pitsos (15ετίας), ανέκαθεν δούλευε έτσι (μου το είχε αφήσει φίλος) :
Δηλ μπορεί να είναι και 30 ετίας?
Η πόρτα που έχει είναι περίπου αυτή?
https://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=38397#prettyPhoto

chipakos-original
05-11-20, 16:36
Δηλ μπορεί να είναι και 30 ετίας?
Η πόρτα που έχει είναι περίπου αυτή?
https://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=38397#prettyPhoto
Το δικό μου δεν έχει τέτοια πόρτα. Είναι πράγματι περίπου 15 ετίας με πόρτα που ανοίγει από μπροστά και η κατάψυξη έχει δικό της πλαστικό πορτάκι εσωτερικά του ψυγείου.Νομίζω ότι το ύψος του είναι περίπου στο 1 μέτρο.Sorry που μπήκα σφήνα απλά έχω το ίδιο ψυγείο και λέω την εμπειρία μου.

Κυριακίδης
05-11-20, 18:24
Ο λόγος που έβαλα δείγμα το πορτάκι στο #4 είναι για να δούμε ποιος από τους 2 τύπους ψυγείου είναι (ναι είναι μίνι μπαρ ψυγείο).
Αλλά οι 2 τύποι θα είναι πάλι με πορτάκι και διαφέρουν αν στο ένα από κάτω από την κατάψυξη έχει μόνιμο "τοίχο" χώρισμα με μόνωση.

Κι ο άλλος τύπος χωρίς "τοίχο" χώρισμα , αλλά με συρταρωτά ράφια που ρυθμίζουν από τις "περσίδες" το πόση ψύξη θα περνά από κατάψυξη προς συντήρηση και είναι αυτό που λέει παρακάτω.

και, κυρίως, δεν ξέρω πόσο νόημα είχε και το ορίτζιναλ, καθώς η πίσω μεριά του "ραφιού" είναι ανοιχτή από κατασκευής, υπάρχει δηλαδή 2-3-4 δάχτυλα χώρος για να "δραπετεύει" ούτως ή άλλως το ψύχος που βγάζει η κατάψυξη,
Καμιά φορά αυτά τα 2-3-4 δάχτυλα δεν είναι μόνιμα και ο κατασκευαστής βάζει χειροκίνητο κλαπέτο (ανάλογα αν είναι καλοκαίρι το αφήνεις πλήρως ανοικτό , και αν χειμώνας κλείνεις περισσότερο το κλαπέτο ).

Για να είσαι σε καλό δρόμο (εφόσον θεωρούμε ότι ξέφυγε το συρτάρι από κάτω από την κατάψυξη στις φυσιολογικές διαστάσεις στις περσίδες "κενά" που επιτρέπουν ανάλογη ροή ψύξης από κατάψυξη προς συντήρηση ).

Θα πρέπει με 2 θερμόμετρα ψηφιακά και εξωτερικό αισθητήρα , να βάλεις το ένα θερμόμετρο στην κατάψυξη και το άλλο στην συντήρηση .

Και πρέπει να το πας περίπου έτσι ... αν δεις την κατάψυξη πολύ "δυνατή " στην ψύξη (εννοείται μετά από πολλές ώρες και όχι με την 1η τυχόντα μέτρηση διότι αργότερα αλλάζουν και εξισορροπούνται οι θερμοκρασίες μεταξύ κατάψυξης συντήρησης ).
Τότε ή θα μειώσεις την ένταση του θερμοστάτη (εφόσον και η θερμοκρασία της συντήρησης είναι η επιθυμητή).

Αν είναι πολύ κρύα η συντήρηση , και η κατάψυξη "δυσκολεύεται" π.χ. -8 ή -10 μόνο βαθμούς , τότε μειώνεις το κλαπέτο (την ροή του συρταρωτού ραφιού από την κατάψυξη προς συντήρηση , για να "ενισχυθεί " η κατάψυξη ).

Προτιμότερο από όλα να καταφέρεις την κατάψυξη να πιάνει την καλύτερη δυνατή ψύξη (διότι ο θερμοστάτης θα είναι πιθανά τοποθετημένος στον χώρο της κατάψυξης και από αυτόν τον χώρο και την ικανοποιητική ψύξη θα κόψει το ψυγείο και θα σταματήσει ) , ενώ αν δεν μπορεί να κόψει η κατάψυξη τότε θα δουλεύει περισσότερη ώρα (λανθασμένα επειδή περισσότερη ψύξη θα διαφεύγει προς συντήρηση ή αν ανοίγεις συχνά και την εξωτερική μεγάλη πόρτα του ψυγείου )

Απλό ? ή μπέρδεψα περισσότερο.

washcloud
16-11-20, 22:09
Παιδιά κατ' αρχάς ευχαριστώ ειλικρινά όλους για τις απαντήσεις.

Για κάποιο όμως λόγο δεν είχα ειδοποιήσεις στο mail και λόγω "συνήθειας" δεν τσέκαρα απ' ευθείας εδώ τις πρώτες μέρες. Κι όταν τελικά έρριξα μια ματιά στην σελίδα του τόπικ, είδα να λέει "0 απαντήσεις" και δεν μπήκα καν στο θρεντ να το επιβεβαιώσω. Μάλλον έχω αρχίσει να χαζεύω και κοίταζα αλλού γι' αλλού, αφού τώρα που μπήκα (...κατά λάθος κι όλας, κλικάροντας κατά λάθος στην "γραμμή σελιδοδεικτών"...!) βλέπω ότι την ίδια μέρα κι όλας είχατε απαντήσει...

Τέλος πάντων, να σας απαντήσω (επιτέλους) κι εγώ :



Αυτά τα ψυγεία ΔΕΝ έχουν χρονοδιακόπτη, έχουν θερμοστάτη. Μήπως αναφέρεσαι στο θερμοστάτη; Αν και, απ'ότι καταλαβαίνω από την περιγραφή σου, ο θερμοστάτης λειτουργεί, εφόσον αλλάζει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου ανάλογα με τη ρύθμιση.
Εφόσον δεν είναι frost-free / no frost, πάγο θα πιάνει πάντα η κατάψυξη, και θα θα θέλει απόψυξη. Ακόμη χειρότερα δε, επειδή η κατάψυξη δεν είναι ξεχωριστή. Πιστεύω πάντως ότι το πρόβλημα του λάστιχου επιδεινώνει την κατάσταση, καλό θα ήταν να αλλαχτεί. Επίσης δες μήπως οι παππούδες βάζουν μέσα ζεστά ή/και ξεσκέπαστα φαγητά, που επιταχύνουν πολύ την ανάπτυξη πάγου λόγω υγρασίας, αυτό τουλάχιστον ίσως μπορούν να μάθουν να το αποφεύγουν, αν το κάνουν.
Νίκο, όπως το είπες, λογικά αυτό που εννοώ εγώ,είναι ο θερμοστάτης. Και πράγματι, ο θερμοστάτης του δουλεύει, εφ' όσον πράγματι αλλάζει η θερμοκρασία στην συντήρηση όταν αλλάζω ρυθμίσεις. Δεν ξέρω βέβαια αν πλέον δουλεύει όσο σωστά θα έπρεπε, ή όχι...
Και ναι, "no frost" δεν είναι με την καμμία - απλά δεν ξέρω αν είναι "φυσιολογικό" να χρειάζεται πλήρη απόψυξη κάθε (πες) δίμηνο...
Κρατώ αυτό που λες για το λάστιχο και βλέπουμε...
(Όσο για τους γονείς, γενικά δύσκολη η κατάσταση - πάντως ζεστά χλωμό να μπαίνουν. Ξεσκέπαστα όμως, στάνταρ...)



Δηλ μπορεί να είναι και 30 ετίας?
Η πόρτα που έχει είναι περίπου αυτή?
https://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=38397#prettyPhoto
Κοίτα, 30ετίας όχι. Το ψυγείο μου το έδωσε το '08, φοιτητής που έφυγε ήταν και το πολύ να το είχε αγοράσει (γιατί σίγουρα το είχε αγοράσει καινούριο), το '03. Συνεπώς την χειρότερη 17 ετών μηχάνημα είναι...(το "15ετίας" το είχα πει ενδεικτικά ναι μεν, αλλά περίπου τόσο είναι)



Το δικό μου δεν έχει τέτοια πόρτα. Είναι πράγματι περίπου 15 ετίας με πόρτα που ανοίγει από μπροστά και η κατάψυξη έχει δικό της πλαστικό πορτάκι εσωτερικά του ψυγείου.Νομίζω ότι το ύψος του είναι περίπου στο 1 μέτρο.Sorry που μπήκα σφήνα απλά έχω το ίδιο ψυγείο και λέω την εμπειρία μου.

..νομίζω ότι κατά πάσα πιθανότητα μιλάμε όντως για το ίδιο ψυγείο, όπως το περιγράφεις...


Ο λόγος που έβαλα δείγμα το πορτάκι στο #4 είναι για να δούμε ποιος από τους 2 τύπους ψυγείου είναι (ναι είναι μίνι μπαρ ψυγείο).
Αλλά οι 2 τύποι θα είναι πάλι με πορτάκι και διαφέρουν αν στο ένα από κάτω από την κατάψυξη έχει μόνιμο "τοίχο" χώρισμα με μόνωση.

Κι ο άλλος τύπος χωρίς "τοίχο" χώρισμα , αλλά με συρταρωτά ράφια που ρυθμίζουν από τις "περσίδες" το πόση ψύξη θα περνά από κατάψυξη προς συντήρηση και είναι αυτό που λέει παρακάτω.

Καμιά φορά αυτά τα 2-3-4 δάχτυλα δεν είναι μόνιμα και ο κατασκευαστής βάζει χειροκίνητο κλαπέτο (ανάλογα αν είναι καλοκαίρι το αφήνεις πλήρως ανοικτό , και αν χειμώνας κλείνεις περισσότερο το κλαπέτο ).

Για να είσαι σε καλό δρόμο (εφόσον θεωρούμε ότι ξέφυγε το συρτάρι από κάτω από την κατάψυξη στις φυσιολογικές διαστάσεις στις περσίδες "κενά" που επιτρέπουν ανάλογη ροή ψύξης από κατάψυξη προς συντήρηση ).

Θα πρέπει με 2 θερμόμετρα ψηφιακά και εξωτερικό αισθητήρα , να βάλεις το ένα θερμόμετρο στην κατάψυξη και το άλλο στην συντήρηση .

Και πρέπει να το πας περίπου έτσι ... αν δεις την κατάψυξη πολύ "δυνατή " στην ψύξη (εννοείται μετά από πολλές ώρες και όχι με την 1η τυχόντα μέτρηση διότι αργότερα αλλάζουν και εξισορροπούνται οι θερμοκρασίες μεταξύ κατάψυξης συντήρησης ).
Τότε ή θα μειώσεις την ένταση του θερμοστάτη (εφόσον και η θερμοκρασία της συντήρησης είναι η επιθυμητή).

Αν είναι πολύ κρύα η συντήρηση , και η κατάψυξη "δυσκολεύεται" π.χ. -8 ή -10 μόνο βαθμούς , τότε μειώνεις το κλαπέτο (την ροή του συρταρωτού ραφιού από την κατάψυξη προς συντήρηση , για να "ενισχυθεί " η κατάψυξη ).

Προτιμότερο από όλα να καταφέρεις την κατάψυξη να πιάνει την καλύτερη δυνατή ψύξη (διότι ο θερμοστάτης θα είναι πιθανά τοποθετημένος στον χώρο της κατάψυξης και από αυτόν τον χώρο και την ικανοποιητική ψύξη θα κόψει το ψυγείο και θα σταματήσει ) , ενώ αν δεν μπορεί να κόψει η κατάψυξη τότε θα δουλεύει περισσότερη ώρα (λανθασμένα επειδή περισσότερη ψύξη θα διαφεύγει προς συντήρηση ή αν ανοίγεις συχνά και την εξωτερική μεγάλη πόρτα του ψυγείου )

Απλό ? ή μπέρδεψα περισσότερο.

...η αλήθεια είναι ότι όντως μπερδεύτηκα με τις περιγραφές σου (το κεφάλι μου δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση βέβαια), αλλά σ' ευχαριστώ αδερφέ. Θα το ξαναμελετήσω το ποστ σου.
Και οι εικόνες από το e-parts με μπέρδεψαν, δεν μου κάνουν για κάτι που μοιάζει με ό,τι είχε το δικό μου ψυγείο. Το καπάκι που έλεγα πως έχει χαθεί, δεν είχε κάποιο "κάσωμα" γύρω του, όπως αυτό στις εικόνες. Εκτός κι αν θυμάμαι κάτι λάθος. Πάντως, κάποια "μόνωση", σίγουρα δεν παίζει κάτω απ' την κατάψυξή μου. Έχει μόνο ένα μονοκόμματο φύλλο πλαστικού σαν "ταψί" που μπαίνει συρταρωτά (και δεν έχει καθόλου "γρίλιες" - γι' αυτό έγραψα το "μονοκόμματο"), λογικά για να κρατάει τυχόν σταλάζοντα νερά (πχ μετά την απόψυξη). Γενικά η κατάψυξη, όπως είπα, μοιάζει πολύ...."ξεβρακωμένη" κατασκευή, και χωρίς κάποια δυνατότητα να ανακοπεί με κάποιον παθητικό "μηχανισμό"/"αγωγούς", το ψύχος που εκλύει, και όλο απλά διαχέεται "σκόρπια" στον χώρο της συντήρησης. Η αρχή λειτουργίας του μοιάζει να είναι εντελώς μπακάλικη : "παγώνει η κατάψυξη, και το ψύχος διαφεύγει από πίσω προς την συντήρηση".
Ξανατονίζω εν τω μεταξύ πως κάτι σε "κλαπέτο", δεν υπάρχει από την πίσω της μεριά.

Γενικά ήμουν πάντα της αίσθησης ότι η κατάψυξή του "δουλεύει υπερβολικά", εξ' ου και ο πάγος που πιάνει σχετικά γρήγορα κι έλεγα μήπως απλά θέλει ν' αλλαχτεί κάποιο ανταλλακτικό (θερμοστάτης / χρονοδιακόπτης) που τα έχει παίξει (πέρα από την πιθανότητα να φταίει η γωνία του λάστιχου που είπα - αν και είμαι της αίσθησης πως μάλλον το λάστιχο δεν είναι θέμα). Τώρα αν απλά αυτή είναι η στάνταρ λειτουργία του ψυγείου, και θέλει απλά συχνά απόψυξη και "λίγα τρόφιμα"/προσοχή στα ανοιγοκλεισίματα για να μην παίρνει αέρα/υγρασία, οκ....

Πάντως καταλήγω, με βάση όσα είπατε, στο ότι μάλλον δεν θέλει αλλαγή κάποιου θερμοστάτη, σωστά; Επειδή κανείς δεν αναφέρθηκε σε κάτι τέτοιο ως πιθανότητα...

Κυριακίδης
16-11-20, 22:55
Μοιάζει με αυτό? ή πλησιέστερα με αυτό (δηλαδή χωρίς εσωτερικό πορτάκι της κατάψυξης και απλά ένα συρταρωτό καπάκι από κάτω της κατάψυξης.
48005

nyannaco
17-11-20, 08:34
Όσο για τους γονείς, γενικά δύσκολη η κατάσταση - πάντως ζεστά χλωμό να μπαίνουν. Ξεσκέπαστα όμως, στάνταρ...Κι αυτό αν κόψουν, θα κάνει διαφορά.
Πάντως το δίμηνο σε τέτοιου τύπου ψυγείο δεν μου κάνει εντύπωση με λίγο κακή χρήση.
Οσο για το αν υπερλειτουργεί όπως λες, βάλε ένα θερμόμετρο στη συντήρηση στο μέσον (όχι πολύ κοντά στην κατάψυξη) να δεις σε τί θερμποκρασίες δουλεύει. Ακόμη καλύτερα, ένα μπουκάλι νερό, και δες το νερό σε τί θερμοκρασία είναι - καλύτερα γιατί το νερό δεν ακολουθεί τις αυξομειώσεις της θερμοκασίας του αέρα μέσα στο ψυγείο, που προκαλούνται από τη διακοπτόμενη λείτουργία και το άνοιγμα της πόρτας.

MAIK721
17-11-20, 10:17
Καλημέρα. Απλώς να πω κάτι για το λάστιχο επειδή πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα ψυγείο PITSOS του 83 κάτι ,λειτουργικό παρακαλώ και Ελληνικότατο! Το λάστιχο στον καταψύκτη που ήταν για πέταμα και δεν έκλεινε πουθενά το ζέστανα προσεκτικά με θερμοπίστολο και ήρθε και πάτησε. Το ζέσταινα και κρατούσα την πόρτα με δύναμη μέχρι να κρυώσει . Δεν νομίζω πως άξιζε να δώσω 30 ευρώ για λάστιχο . Θέλει λίγο προσοχή γιατί μπορεί να λιώσει. Αλλιώς βγάλσιμο καλό πλύσιμο με ζεστό νερό και πιστολάκι


Το σκασμένο όμως δουλέυει ακόμα καλά. Ενα καλώδιο για την πρίζα του άλλαξα, τα ποδαράκια από κάτω, και έβαψα την οροφή του με σμάλτο αφού το πέρασα με στόκο και το έτριψα . Και πολλά έδωσα για στόκους και σμάλτο αλλά δεν θα ανοίξει τρύπα από πάνω:001_smile:

Κυριακίδης
17-11-20, 12:12
Στην πλευρά του μεντεσέ , στο λάστιχο βάλε λιπαντικό (βαζελίνη). Όταν βλέπεις κενά στις γωνίες του λάστιχου σημαίνει ότι δεν είναι αλφαδιασμένο καλά και γέρνει προς τα εμπρός , το λάστιχο προσπαθεί να βεντουζάρει με τους μαγνήτες που έχει εσωτερικά μόνο στο μέσο του μήκους κάθε πλευράς και φουσκώνουν στο μέσον (ενώ οι άκρες γωνίες του λάστιχου δίνουν την αίσθηση απομάκρυνσης από το πλαίσιο του ψυγείου ) , πρέπει η πόρτα όταν είναι μισάνοικτη , το αλφάδιασμα να είναι τέτοιο ώστε η πόρτα να κλείνει μόνη της (σχεδόν , μην το παρακάνουμε)
Από εκεί και πέρα βλέπεις αν οι θερμοκρασίες είναι οι λογικές στους θαλάμους , αλλά και προπαντός αν κάνει παύσεις αρκετά μεγάλης διάρκειας (αν κάνει μικρές παύσεις και περισσότερο δίνει την εντύπωση ότι δουλεύει συνεχώς ) τότε η θερμοκρασία που επιτεύχθηκε μεν , αλλά είναι λάθος επειδή δουλεύει περισσότερο συνεχώς .
Πρέπει να δουλεύει πολύ ξεκούραστα με μεγάλες παύσεις και ταυτόχρονα να έχεις και τις ικανοποιητικές θερμοκρασίες στους θαλάμους .

washcloud
17-11-20, 16:33
Μοιάζει με αυτό? ή πλησιέστερα με αυτό (δηλαδή χωρίς εσωτερικό πορτάκι της κατάψυξης και απλά ένα συρταρωτό καπάκι από κάτω της κατάψυξης.
48005

...Πέτρο, πρέπει να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό. Σε κάθε περίπτωση, είναι στο ίδιο στυλ ("η κατάψυξη που είναι μια λαμαρίνα χωρίς μόνωση γύρω και με ένα συρταρωτό δοχείο από κάτω". Λείπει και σε αυτήν το μπροστινό της καπάκι όπως και στο δικό μου. ΤΟΣΟ ίδιο πχια;! :ρ)


Κι αυτό αν κόψουν, θα κάνει διαφορά.
Πάντως το δίμηνο σε τέτοιου τύπου ψυγείο δεν μου κάνει εντύπωση με λίγο κακή χρήση.
Οσο για το αν υπερλειτουργεί όπως λες, βάλε ένα θερμόμετρο στη συντήρηση στο μέσον (όχι πολύ κοντά στην κατάψυξη) να δεις σε τί θερμποκρασίες δουλεύει. Ακόμη καλύτερα, ένα μπουκάλι νερό, και δες το νερό σε τί θερμοκρασία είναι - καλύτερα γιατί το νερό δεν ακολουθεί τις αυξομειώσεις της θερμοκασίας του αέρα μέσα στο ψυγείο, που προκαλούνται από τη διακοπτόμενη λείτουργία και το άνοιγμα της πόρτας.

...καλά και σοφά τα λες αδερφέ, αλλά δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση με τους γέρους...Και γενικά τα τελευταία χρόνια, έχω συνειδητοποιήσει πως χρειάζεται η όποια συσκευή (και όχι μόνο) να είναι "πολύ μπέισικ" στις λειτουργίες της, πχ τα τυχόν τηλεκοντρόλια/τηλέφωνα να είναι με ελάχιστα κουμπιά, οι τηλεοράσεις να μην είναι με αποκωδικοποιητές, καλώδια, αντάπτορες και να κάνουν δουλειά χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή...Κι όλα αυτά δυστυχώς σημαίνουν πολύ χρήμα για αγορά κατάλληλων συσκευών (ή και έναν νέο άνθρωπο μαζί να τους εξυπηρετεί/να φροντίζει τα αφρόντιστα), το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει...
Τεσπα, δεν ξέρω αν το πρόσεξες, πάντως θερμοκρασίες είχα αναφέρει στο πρώτο ποστ. Και το προσωπικό συμπέρασμά μου από αυτές ήταν "βγάζει πολύ ψύχος η κατάψυξη"...Το οποίο μπορεί να είναι και λάθος ως συμπέρασμα, γι' αυτό και είπα να ρωτήσω κι εδώ, έχοντας στην άκρη του μυαλού την πιθανότητα κάποιο εξάρτημα να τα 'χει φτύσει (θερμοστάτης που λέγαμε) και ίσως με αλλαγή να έστρωνε κάπως η κατάσταση...


Στην πλευρά του μεντεσέ , στο λάστιχο βάλε λιπαντικό (βαζελίνη). Όταν βλέπεις κενά στις γωνίες του λάστιχου σημαίνει ότι δεν είναι αλφαδιασμένο καλά και γέρνει προς τα εμπρός , το λάστιχο προσπαθεί να βεντουζάρει με τους μαγνήτες που έχει εσωτερικά μόνο στο μέσο του μήκους κάθε πλευράς και φουσκώνουν στο μέσον (ενώ οι άκρες γωνίες του λάστιχου δίνουν την αίσθηση απομάκρυνσης από το πλαίσιο του ψυγείου ) , πρέπει η πόρτα όταν είναι μισάνοικτη , το αλφάδιασμα να είναι τέτοιο ώστε η πόρτα να κλείνει μόνη της (σχεδόν , μην το παρακάνουμε)
Από εκεί και πέρα βλέπεις αν οι θερμοκρασίες είναι οι λογικές στους θαλάμους , αλλά και προπαντός αν κάνει παύσεις αρκετά μεγάλης διάρκειας (αν κάνει μικρές παύσεις και περισσότερο δίνει την εντύπωση ότι δουλεύει συνεχώς ) τότε η θερμοκρασία που επιτεύχθηκε μεν , αλλά είναι λάθος επειδή δουλεύει περισσότερο συνεχώς .
Πρέπει να δουλεύει πολύ ξεκούραστα με μεγάλες παύσεις και ταυτόχρονα να έχεις και τις ικανοποιητικές θερμοκρασίες στους θαλάμους .

Πέτρο αυτό ήταν για 'μένα, ή για τον άλλο φίλο που είπε για το "στοκάρισμα" που έκανε;

Κυριακίδης
17-11-20, 19:53
Πέτρο αυτό ήταν για 'μένα, ή για τον άλλο φίλο που είπε για το "στοκάρισμα" που έκανε;
Για όλους γενικά . Είναι αναφορά γενικής αιτίας καταστροφής λάστιχου πόρτας και αιτίας που συμβαίνουν οι καταστροφές τους , άλλη αιτία εκτός της τριβής του λάστιχου στην πλευρά μεντεσέδων και κακό αλφάδιασμα , είναι η βιαιότητα που μερικοί ανοίγουν της πόρτες . Θεωρώ κάθε λάστιχο σε κάθε ψυγείο να είναι "εφ όρου ζωής" και δεν χαλούν ποτέ αν προλαμβάνεις τις αιτίες που περιγράφω, + το υπερβολικό βάρος με φορτία στην πλευρά της πόρτας .


...Πέτρο, πρέπει να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό. Σε κάθε περίπτωση, είναι στο ίδιο στυλ ("η κατάψυξη που είναι μια λαμαρίνα χωρίς μόνωση γύρω και με ένα συρταρωτό δοχείο από κάτω". Λείπει και σε αυτήν το μπροστινό της καπάκι όπως και στο δικό μου. ΤΟΣΟ ίδιο πχια;! :ρ)
Αυτά τα ψυγεία είναι τα μόνα που θέλει να "διαγράψει" η πίτσος από το ιστορικό του και είναι ψυγεία τύπου "very tragic".
Αργότερα η Πίτσος έβγαλε 2 φορές σε ύψος (2Χ φορές το ύψος του μίνι μπαρ ψυγείου και πρόσθεσε την πρόσθια πόρτα της κατάψυξης που έδειξα νωρίτερα).

Το δικό σου ψυγείο έχει φτιαχτεί με καταλληλότερο "τίτλο" , ψυγείο συντήρησης (ενιαίο και εξ ολοκλήρου συντήρησης , που υπάρχουν και πωλούνται ακόμη και σήμερα απλά τώρα δεν έχουν τα συγκεκριμένα φύλλα κατάψυξης , αλλά τα κρύβουν στην πλάτη τους )
Το δικό σου δίνει μια πολύ μικρή έμφαση "και κατάψυξης " που δεν είναι ικανή π.χ. το καλοκαίρι να διατηρεί παγωτά αναλλοίωτα αλλά με τάσεις προς την αλλοίωση τροφίμων της κατάψυξης.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει με θερμόμετρα , να κοιτάξεις την επιθυμητή (σωστή ) θερμοκρασία της συντήρησης να είναι στάνταρ και σταθερά στους +5 με +7 βαθμούς (της δε κατάψυξης δεν την ελέγχεις λόγω έλλειψης πόρτας και είναι περίπου στο "ότι δώσει ο θεός" , είτε είναι καλοκαίρι είτε χειμώνας )

Μια προσθήκη πόρτας "πατέντα " για την κατάψυξη θα βοηθούσε σε αναβάθμιση .

με την προσθήκη πατέντας πόρτας στην κατάψυξη (τι θα συμβεί)
Με πόρτα στην κατάψυξη , θα ενισχυθεί γρηγορότερα η θερμοκρασία της κατάψυξης (- τάδε βαθμούς περισσότερους και άρα καλύτερη κατάψυξη , και άρα λιγότεροι χρόνοι λειτουργίας χρονικά του ψυγείου και άρα λιγότεροι πάγοι ) , μην ανησυχούμε κιόλας η συντήρηση θα έρθει και αυτή νορμάλ στις θερμοκρασίες αλλά απλά θα καθυστερεί της συντήρησης λίγο περισσότερο . (αυτά με την προϋπόθεση ότι στο συγκεκριμένο ψυγείο τον αισθητήρα σύρμα του θερμοστάτη στο τελικό σημείο είναι τοποθετημένο στην κατάψυξη και όχι στην συντήρηση)