washcloud
05-11-20, 00:35
Παλιό ψυγείο Pitsos (15ετίας), ανέκαθεν δούλευε έτσι (μου το είχε αφήσει φίλος) :
Δουλεύει "πολύ" η κατάψυξη (με την έννοια ότι για κατάψυξη μια χαρά ψύχει) με συνέπεια αρκετά γρήγορα (γύρω στη βδομάδα) να αρχίζει να μαζεύεται πάγος στον χώρο της.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες ιδιαιτερότητες του ψυγείου : Κατ' αρχάς μιλάμε για αυτά που σου έρχονται μέχρι την μέση, σε ύψος. Από τα μικρά μονόπορτα δηλαδή. Έπειτα, ο χώρος της κατάψυξης, δεν είναι ξέχωρος από της ψύξης, δηλαδή δεν υπάρχει θάλαμος κατάψυξης ξεχωριστός με το που ανοίγεις την πόρτα, αλλά ένα "μεταλλικό ράφι", που "κρέμεται" από την οροφή, το οποίο προφανώς είναι το στοιχείο που καταψύχεται και παγώνει ότι βάλεις μέσα του. Το οποίο είχε ένα δικό του πορτάκι, ή να το πω αλλιώς, ένα πλαστικό καπάκι (ένα πλαστικό φύλο ανακλινόμενο στην ουσία) για να κλείνει την είσοδο της κατάψυξης (το οποίο έχει χαθεί σε μετακομίσεις και έκανα μια πατέντα με κάποιο είδους πλαστικού που το έκοψα να ταιριάζει εκεί που ήταν το μανίσιο). Ξέρω, πατέντες και λοιπά σε ψυγείο, και όταν μάλιστα πρόκειται για καπάκι κατάψυξης, ακούγεται ως μη ενδεδειγμένο, αλλά κατά βάση ΕΙΝΑΙ στην πράξη, καθώς ούτως ή άλλως το "ράφι" της κατάψυξης δεν έχει κάποια λάστιχα (όπως ούτε το ορίτζιναλ καπάκι της) - με άλλα λόγια το ορίτζιναλ δεν είναι ότι έκλεινε ερμητικά την είσοδο, και, κυρίως, δεν ξέρω πόσο νόημα είχε και το ορίτζιναλ, καθώς η πίσω μεριά του "ραφιού" είναι ανοιχτή από κατασκευής, υπάρχει δηλαδή 2-3-4 δάχτυλα χώρος για να "δραπετεύει" ούτως ή άλλως το ψύχος που βγάζει η κατάψυξη, στον χώρο της ψύξης. Φαντάζομαι πως αυτή είναι και η αρχή λειτουργίας του συγκεκριμένου ψυγείου, αν κρίνω από την κατασκευή, να ψύχεται δηλαδή "απευθείας" ο χώρος της ψύξης, από αυτό που βγάζει από πίσω της η κατάψυξη/δεν νομίζω να υπάρχει ανεμιστήρας πουθενά στο ψυγείο, έτσι όπως είναι φτιαγμένο (για να πεις ότι προωθεί αέρα από την κατάψυξη, μέσω αεραγωγών)...
Λογικά όλο και κάποιος θα πει, "τί παιδεύεσαι, με κανένα εκατονπενηντάρι παίρνεις καινούριο, περίπου στα ίδια λίτρα". Δεν περισσεύουν όμως.
Και το έχω και στους γονείς, όπου είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.
Κατά τ' άλλα, μοντέλο δεν βλέπω πάνω του, μέσα του, πίσω του, κάτω του - λογικά το "ασημόχαρτο" που είχε κολλημένο πήγε να βρει το ορίτζιναλ καπάκι...
Το πήρα (με πολύ κόπο - να μην εξηγώ) σε 'μένα, το ξεπάγωσα (είχε γίνει να μην πω τί από πάγο στην κατάψυξη), το καθάρισα,το έβαψα, το έβαλα τέλος Αυγούστου που είχε ακόμη ζέστες να δουλέψει άδειο να δω τί θερμοκρασίες θα δείξει με ένα θερμόμετρο ψυγείου που άφησα μέσα και πόσο γρήγορα θα ξαναέκανε πάγο, πέρασε καμμιά βδομάδα χωρίς σχεδόν καθόλου πάγο με τον θερμοστάτη του στο "5" (τέρμα) και με θερμοκρασίες στην ψύξη αρκετά χαμηλές για καλοκαίρι (αν θυμάμαι καλά, κάτω του μηδενός, μπορεί και -4 να είχα δει) και μετά άρχισα να το γεμίζω με αρκετά πράγματα και στην ψύξη και στην κατάψυξη (χωρίς όμως να το τιγκάρω) για να δω σταδιακά πώς θα πάει. Σε καμμιά βδομάδα, αφού έβαλα σταδιακά πράγματα, είδα ότι είχε αρχίσει να σχηματίζεται ένα φιλμ πάγου στο εσωτερικό του μεταλλικού ραφιού, πάγου αρκετά "κρυσταλλοποιημένου" (όχι δηλαδή τόσο "χιόνι" όσο πάγος - ακριβώς όπως είναι ο πάγος που σχηματίζεται πχ σε βρύση που έχει σκάσει λόγω παγετού). Και είναι ακριβώς αυτός ο "πάγος-πάγος", ο διάφανος, που σχηματίζεται αν περάσουν βδομάδες (1-2 μήνες ίσως) χωρίς απόψυξη. Με άλλα λόγια, η κατάψυξη "δουλεύει πολύ δυνατά". Για την ακρίβεια, την επόμενη βδομάδα, το κατέβασα στο "1" να δω πώς θα πάει, με όπως είπα αρκετά πράγματα εντός (ήταν πλήρες και σε ψύξη και σε κατάψυξη, αλλά όχι "τα πάντα πατικωμένα") και μου έδειξε θερμοκρασίες ψύξης πιο νορμάλ (περίπου 4 με 7 - εκεί γύρω έπαιζε).
Όλα αυτά, ενώ είχαμε ακόμη ζέστες, άρα υποθέτω ότι τώρα που άρχισαν τα κρύα (και θέρμανση δεν έχει ακόμη μπει), ακόμα και στο "1", αν τιγκαριστεί το ψυγειάκι, σε μερικές βδομάδες θα έχουν γίνει όλα ένα σώμα στην κατάψυξη και στην ψύξη που δεν θα υπάρχει "φυσική" κυκλοφορία αέρα. Έχοντάς το στους γονείς, που είναι μακρυά, και η ηλικία τους κάνει τα πράγματα χειρότερα (τιγκάρισμα ψυγείου και πρακτική διαδικασία απόψυξης ανύπαρκτη), δεν μπορεί να γίνει αυτό που θα έκανα εγώ, δηλαδή "αλλαγή συμπεριφοράς στον τρόπο χρήσης", ώστε να το "σώζουμε" δια της πλαγίας...
Ο λόγος για το ποστ, είναι : υπάρχει περίπτωση να είναι ζήτημα χρονοδιακόπτη;Βέβαια με μπερδεύει το γεγονός ότι αν κατεβάσω την θερμοκρασία του, υπάρχει αλλαγή. Ο θερμοστάτης του δηλαδή, δουλεύει. Μήπως όμως δεν σταματάει καθόλου; Όταν το έφερα, δοκίμασα να βγάλω το καπάκι του που κλασσικά είναι μαζί με το λαμπάκι, αλλά όσο και να το προσπάθησα, δεν, Βίδες δεν έχει, άρα είναι κουμπωτό, το ζόρισα αρκετά κι επειδή δεν ξεκούμπωνε είπα να το αφήσω μην το σπάσω και μετά,,,πατεντάρω πάλι. Ο σκοπός ήταν να βγάλω τον χρονοδιακόπτη και αν αναζητήσω ούτως ή άλλως ανταλλακτικό, μπας και αυτός ευθύνεται. Να το ζορίσω σπάσει-δεν σπάσει το καπάκι; Έχει νόημα αυτό που λέω για τον χρονοδιακόπτη; Ήξερα από παλιά ότι μπορείς σε κάποιους χρονοδιακόπτες να χώσεις ένα κατσαβίδι και γυρνώντας μία βίδα που έχουν να τον ξανασετάρεις, αν έχει απορρυθμιστεί. Δεν βλέπω όμως ούτε τρύπα, ούτε βίδα από μέσα της, πάνω στο "κουβούκλιο" του χρονοδιακόπτη....
Αν δεν θεωρείτε πιθανό τον χρονοδιακόπτη, είναι μήπως κάτι άλλο που μπορώ να κοιτάξω; Ή μήπως τελικά, το ψυγείο "είναι εντάξει" με βάση όσα μπορούσα να πω και να καταλάβετε, και απλά θέλει (λόγω κατασκευής) απόψυξη κάθε τόσο και δεν είναι ζήτημα αλλαγής κάποιου ανταλλακτικού;
Υ.Γ.: τα λάστιχα της πόρτας του ψυγείου όλου, είναι μια χαρά,,,,,,,ΕΚΤΟΣ από ένα σημείο πάνω γωνία αριστερά, εκεί που ανοίγει/κλείνει η πόρτα. Είναι το πρώτο πράγμα που παίρνει το μάτι σου όταν ανοίγεις την πόρτα : έχει σε εκείνο το γωνιακό σημείο το λάστιχο "κάτσει" (μάλλον από ανέβασμα υπερβολικής θερμοκρασίας στη λαμαρίνα του ψυγείου, λόγω συνεχούς λειτουργίας/προβληματικού χρονοδιακόπτη ίσως; Κάπως έτσι δείχνει...) για 2-3 πόντους εκατέρωθεν, με συνέπεια αν δεν βάλω τίποτα σαν "έρμα", να μένουν αρκετά χιλιοστά και στις δύο πλευρές της γωνίας από όπου μπορεί να παίρνει, αρκετό φαντάζομαι, αέρα. Από παλιά όμως, έχω βάλει σε εκείνο το σημείο βαμβάκι και το έχω καλύψει με κολλητική ταινία αρκετά γερή για να μην φεύγει από υγρασία, έχοντας έτσι κάνει ένα αρκετά ικανοποιητικό "γέμισμα", ώστε όταν κλείνει η πόρτα, να βλέπω από πάνω (το λάστιχο του, ούτως ή άλλως φαίνεται στις σχετικές ακμές και με κλειστή την πόρτα - είναι έτσι η κατασκευή του και έχει ούτως ή άλλως καλό κλείσιμο, βεντουζώνει δηλαδή καλά το λάστιχο, εκτός φυσικά από εκείνο το σημείο που είπα) να έχει κλείσει επαρκώς, καθώς το καπάκι "βυθίζεται" μέσα στο βαμβάκι. Προφανώς και δεν είναι ερμητικό το κλείσιμο στο σημείο της πατέντας όπως ήταν πριν κάτσει το λάστιχο σ' εκείνο το σημείο, αλλά όπως το βλέπω με το μάτι, δύσκολα θα έχει σοβαρές απώλειες/είσοδο αέρα από εκεί. Από την άλλη πάλι, τεχνικός δεν είμαι, τις εμπειρικές μου προσπάθειες καταθέτω για να ακούσω γνώμες...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον διαβάσει/ασχοληθεί, ξέρω ήταν πολλά, αλλά είπα να γράψω όσα περισσότερα μπορούσα για να μείνουν όσες λιγότερες απορίες γινόταν...
Δουλεύει "πολύ" η κατάψυξη (με την έννοια ότι για κατάψυξη μια χαρά ψύχει) με συνέπεια αρκετά γρήγορα (γύρω στη βδομάδα) να αρχίζει να μαζεύεται πάγος στον χώρο της.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες ιδιαιτερότητες του ψυγείου : Κατ' αρχάς μιλάμε για αυτά που σου έρχονται μέχρι την μέση, σε ύψος. Από τα μικρά μονόπορτα δηλαδή. Έπειτα, ο χώρος της κατάψυξης, δεν είναι ξέχωρος από της ψύξης, δηλαδή δεν υπάρχει θάλαμος κατάψυξης ξεχωριστός με το που ανοίγεις την πόρτα, αλλά ένα "μεταλλικό ράφι", που "κρέμεται" από την οροφή, το οποίο προφανώς είναι το στοιχείο που καταψύχεται και παγώνει ότι βάλεις μέσα του. Το οποίο είχε ένα δικό του πορτάκι, ή να το πω αλλιώς, ένα πλαστικό καπάκι (ένα πλαστικό φύλο ανακλινόμενο στην ουσία) για να κλείνει την είσοδο της κατάψυξης (το οποίο έχει χαθεί σε μετακομίσεις και έκανα μια πατέντα με κάποιο είδους πλαστικού που το έκοψα να ταιριάζει εκεί που ήταν το μανίσιο). Ξέρω, πατέντες και λοιπά σε ψυγείο, και όταν μάλιστα πρόκειται για καπάκι κατάψυξης, ακούγεται ως μη ενδεδειγμένο, αλλά κατά βάση ΕΙΝΑΙ στην πράξη, καθώς ούτως ή άλλως το "ράφι" της κατάψυξης δεν έχει κάποια λάστιχα (όπως ούτε το ορίτζιναλ καπάκι της) - με άλλα λόγια το ορίτζιναλ δεν είναι ότι έκλεινε ερμητικά την είσοδο, και, κυρίως, δεν ξέρω πόσο νόημα είχε και το ορίτζιναλ, καθώς η πίσω μεριά του "ραφιού" είναι ανοιχτή από κατασκευής, υπάρχει δηλαδή 2-3-4 δάχτυλα χώρος για να "δραπετεύει" ούτως ή άλλως το ψύχος που βγάζει η κατάψυξη, στον χώρο της ψύξης. Φαντάζομαι πως αυτή είναι και η αρχή λειτουργίας του συγκεκριμένου ψυγείου, αν κρίνω από την κατασκευή, να ψύχεται δηλαδή "απευθείας" ο χώρος της ψύξης, από αυτό που βγάζει από πίσω της η κατάψυξη/δεν νομίζω να υπάρχει ανεμιστήρας πουθενά στο ψυγείο, έτσι όπως είναι φτιαγμένο (για να πεις ότι προωθεί αέρα από την κατάψυξη, μέσω αεραγωγών)...
Λογικά όλο και κάποιος θα πει, "τί παιδεύεσαι, με κανένα εκατονπενηντάρι παίρνεις καινούριο, περίπου στα ίδια λίτρα". Δεν περισσεύουν όμως.
Και το έχω και στους γονείς, όπου είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα.
Κατά τ' άλλα, μοντέλο δεν βλέπω πάνω του, μέσα του, πίσω του, κάτω του - λογικά το "ασημόχαρτο" που είχε κολλημένο πήγε να βρει το ορίτζιναλ καπάκι...
Το πήρα (με πολύ κόπο - να μην εξηγώ) σε 'μένα, το ξεπάγωσα (είχε γίνει να μην πω τί από πάγο στην κατάψυξη), το καθάρισα,το έβαψα, το έβαλα τέλος Αυγούστου που είχε ακόμη ζέστες να δουλέψει άδειο να δω τί θερμοκρασίες θα δείξει με ένα θερμόμετρο ψυγείου που άφησα μέσα και πόσο γρήγορα θα ξαναέκανε πάγο, πέρασε καμμιά βδομάδα χωρίς σχεδόν καθόλου πάγο με τον θερμοστάτη του στο "5" (τέρμα) και με θερμοκρασίες στην ψύξη αρκετά χαμηλές για καλοκαίρι (αν θυμάμαι καλά, κάτω του μηδενός, μπορεί και -4 να είχα δει) και μετά άρχισα να το γεμίζω με αρκετά πράγματα και στην ψύξη και στην κατάψυξη (χωρίς όμως να το τιγκάρω) για να δω σταδιακά πώς θα πάει. Σε καμμιά βδομάδα, αφού έβαλα σταδιακά πράγματα, είδα ότι είχε αρχίσει να σχηματίζεται ένα φιλμ πάγου στο εσωτερικό του μεταλλικού ραφιού, πάγου αρκετά "κρυσταλλοποιημένου" (όχι δηλαδή τόσο "χιόνι" όσο πάγος - ακριβώς όπως είναι ο πάγος που σχηματίζεται πχ σε βρύση που έχει σκάσει λόγω παγετού). Και είναι ακριβώς αυτός ο "πάγος-πάγος", ο διάφανος, που σχηματίζεται αν περάσουν βδομάδες (1-2 μήνες ίσως) χωρίς απόψυξη. Με άλλα λόγια, η κατάψυξη "δουλεύει πολύ δυνατά". Για την ακρίβεια, την επόμενη βδομάδα, το κατέβασα στο "1" να δω πώς θα πάει, με όπως είπα αρκετά πράγματα εντός (ήταν πλήρες και σε ψύξη και σε κατάψυξη, αλλά όχι "τα πάντα πατικωμένα") και μου έδειξε θερμοκρασίες ψύξης πιο νορμάλ (περίπου 4 με 7 - εκεί γύρω έπαιζε).
Όλα αυτά, ενώ είχαμε ακόμη ζέστες, άρα υποθέτω ότι τώρα που άρχισαν τα κρύα (και θέρμανση δεν έχει ακόμη μπει), ακόμα και στο "1", αν τιγκαριστεί το ψυγειάκι, σε μερικές βδομάδες θα έχουν γίνει όλα ένα σώμα στην κατάψυξη και στην ψύξη που δεν θα υπάρχει "φυσική" κυκλοφορία αέρα. Έχοντάς το στους γονείς, που είναι μακρυά, και η ηλικία τους κάνει τα πράγματα χειρότερα (τιγκάρισμα ψυγείου και πρακτική διαδικασία απόψυξης ανύπαρκτη), δεν μπορεί να γίνει αυτό που θα έκανα εγώ, δηλαδή "αλλαγή συμπεριφοράς στον τρόπο χρήσης", ώστε να το "σώζουμε" δια της πλαγίας...
Ο λόγος για το ποστ, είναι : υπάρχει περίπτωση να είναι ζήτημα χρονοδιακόπτη;Βέβαια με μπερδεύει το γεγονός ότι αν κατεβάσω την θερμοκρασία του, υπάρχει αλλαγή. Ο θερμοστάτης του δηλαδή, δουλεύει. Μήπως όμως δεν σταματάει καθόλου; Όταν το έφερα, δοκίμασα να βγάλω το καπάκι του που κλασσικά είναι μαζί με το λαμπάκι, αλλά όσο και να το προσπάθησα, δεν, Βίδες δεν έχει, άρα είναι κουμπωτό, το ζόρισα αρκετά κι επειδή δεν ξεκούμπωνε είπα να το αφήσω μην το σπάσω και μετά,,,πατεντάρω πάλι. Ο σκοπός ήταν να βγάλω τον χρονοδιακόπτη και αν αναζητήσω ούτως ή άλλως ανταλλακτικό, μπας και αυτός ευθύνεται. Να το ζορίσω σπάσει-δεν σπάσει το καπάκι; Έχει νόημα αυτό που λέω για τον χρονοδιακόπτη; Ήξερα από παλιά ότι μπορείς σε κάποιους χρονοδιακόπτες να χώσεις ένα κατσαβίδι και γυρνώντας μία βίδα που έχουν να τον ξανασετάρεις, αν έχει απορρυθμιστεί. Δεν βλέπω όμως ούτε τρύπα, ούτε βίδα από μέσα της, πάνω στο "κουβούκλιο" του χρονοδιακόπτη....
Αν δεν θεωρείτε πιθανό τον χρονοδιακόπτη, είναι μήπως κάτι άλλο που μπορώ να κοιτάξω; Ή μήπως τελικά, το ψυγείο "είναι εντάξει" με βάση όσα μπορούσα να πω και να καταλάβετε, και απλά θέλει (λόγω κατασκευής) απόψυξη κάθε τόσο και δεν είναι ζήτημα αλλαγής κάποιου ανταλλακτικού;
Υ.Γ.: τα λάστιχα της πόρτας του ψυγείου όλου, είναι μια χαρά,,,,,,,ΕΚΤΟΣ από ένα σημείο πάνω γωνία αριστερά, εκεί που ανοίγει/κλείνει η πόρτα. Είναι το πρώτο πράγμα που παίρνει το μάτι σου όταν ανοίγεις την πόρτα : έχει σε εκείνο το γωνιακό σημείο το λάστιχο "κάτσει" (μάλλον από ανέβασμα υπερβολικής θερμοκρασίας στη λαμαρίνα του ψυγείου, λόγω συνεχούς λειτουργίας/προβληματικού χρονοδιακόπτη ίσως; Κάπως έτσι δείχνει...) για 2-3 πόντους εκατέρωθεν, με συνέπεια αν δεν βάλω τίποτα σαν "έρμα", να μένουν αρκετά χιλιοστά και στις δύο πλευρές της γωνίας από όπου μπορεί να παίρνει, αρκετό φαντάζομαι, αέρα. Από παλιά όμως, έχω βάλει σε εκείνο το σημείο βαμβάκι και το έχω καλύψει με κολλητική ταινία αρκετά γερή για να μην φεύγει από υγρασία, έχοντας έτσι κάνει ένα αρκετά ικανοποιητικό "γέμισμα", ώστε όταν κλείνει η πόρτα, να βλέπω από πάνω (το λάστιχο του, ούτως ή άλλως φαίνεται στις σχετικές ακμές και με κλειστή την πόρτα - είναι έτσι η κατασκευή του και έχει ούτως ή άλλως καλό κλείσιμο, βεντουζώνει δηλαδή καλά το λάστιχο, εκτός φυσικά από εκείνο το σημείο που είπα) να έχει κλείσει επαρκώς, καθώς το καπάκι "βυθίζεται" μέσα στο βαμβάκι. Προφανώς και δεν είναι ερμητικό το κλείσιμο στο σημείο της πατέντας όπως ήταν πριν κάτσει το λάστιχο σ' εκείνο το σημείο, αλλά όπως το βλέπω με το μάτι, δύσκολα θα έχει σοβαρές απώλειες/είσοδο αέρα από εκεί. Από την άλλη πάλι, τεχνικός δεν είμαι, τις εμπειρικές μου προσπάθειες καταθέτω για να ακούσω γνώμες...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον διαβάσει/ασχοληθεί, ξέρω ήταν πολλά, αλλά είπα να γράψω όσα περισσότερα μπορούσα για να μείνουν όσες λιγότερες απορίες γινόταν...