Επιστροφή στο Forum : [Κλιματιστικό Hitachi] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΛΑΚΕΤΑΣ
4761847619
Καλησπέρα παιδιά έχω πρόβλημα με την εξωτερική πλακέτα ενός hitachi 24αρι. το πρόβλημα είναι δεν ξεκινά ο κομπρεσορας. όπως φαίνεται και στις φώτο κάπου ζορίστηκε και ανέβασε θερμοκρασία, στα σημεία που έχω μαρκαρισμένα. στην πρώτη φώτο το εξάρτημα γράφει πάω str μήπως γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να το ελέγξω; στην δεύτερη φώτο ενώ φαίνεται πιο μαυρισμένη μετράω και δείχνουν όλα καλά. υπάρχει περίπτωση να οφείλεται κάπου αλλού η βλάβη και απλά εκεί να ζορίστηκε παραπάνω; κάθε βοήθεια δεκτή.
Καλησπέρα
Εντελώς φιλικά θα στο πω...Έχω κουραστεί να μου φέρνουν πλακέτες που τους έβγαλαν τα μάτια ψάχνοντας στο ίντερνετ να τη φτιάξουν.Οχι τίποτα άλλο αλλά ίσως σε χρεώσουν παραπάνω αν κάνεις ζημιά.Πηγαινετο σε ένα ηλεκτρονικό.Επισης πώς είσαι σίγουρος ότι φταιει η πλακέτα;; Σου ξεκινάει ο ανεμιστήρας και όχι ο συμπιεστής;;
από ότι βλέπεις ρωτάω για συγκεκριμένο εξάρτημα, επίσης αν διάβασες το μήνυμα αναφέρω ότι έκανα μετρήσεις αρα υπάρχει κάποια γνώση, επίσης στην αρχή του μηνύματος αναφέρω μόνο για τον συμπιεστή( ή κομπρεσορ που το αναφέρουν κάποιοι) εντελώς φιλικά θα στο πω αν απ την κούραση δεν διαβάζεις ολόκληρα τα μηνύματα τουλάχιστον μην απαντάς ειρωνικά, αν θέλεις να βοηθήσει έχει καλώς αν πάλι δεν θες δικαίωμα σου.
Di*Ca_Electronic
16-07-20, 03:48
Φίλε Δημήτρη,
αποκόλλησε το STR.... από τη πλακέτα, ξεβίδωσέ το από τη ψήκτρα
και διαβάζοντας και τους αριθμούς που γράφει κάτω από τα γράμματα (STR)
αντικατέστησέ το μ΄ ακριβώς ταυτόσημου τύπου.
Τ΄ IC΄s δεν ελέγχονται.
Επίσης αφού αποκολλήσεις τ΄ ένα τουλάχιστον άκρο των zeners ZD901, ZD902,
μέτρησέ τα με το πολύμετρο στη θέση μέτρησης διόδων και σε διαπίστωση μη
φυσιολογικών τιμών (ορθής κι ανάστροφης φοράς μέτρησης) αντικατέστησέ τα.
Έλεγξε ακόμη το TRN : Q705 (πρέπει να ΄ναι τύπου : DTC114, ή DTC144) και με
μέτρηση "διόδου" στ΄ άκρα C - B - E κι ως προς το hfe του, αφού τ΄ αποκολλήσεις
από τη πλακέτα.
Ομοίως έλεγξε το TRN που βρίσκεται μέσα στο μπλε κύκλο που ΄χεις ζωγραφίσει
στη photo 2.
Ακόμη με καπασιτόμετρο μέτρησε τη χωρητικότητα του C011 αφού τον αποκολλήσεις
κι αυτόν από τη πλακέτα και σε περίπτωση ένδειξης τιμής μεγαλύτερης ή μικρότερης
από 12% από την αναγραφόμενη στο σώμα του αντικατέστησέ τον.
Τέλος έλεγξε και τη δίοδο D702 αλλά και κάθε εξάρτημα που καταλήγει στα πόδια του
STR.... .
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Καλημέρα....Μας λες STR που υπάρχουν άπειρα και δε μας λες ποιο..Και μετα μου λες πως υπαρχει και γνώση και οτι εγω απανταω ειρωνικα.
Εντελώς φιλικά θα στο πω...Έχω κουραστεί να μου φέρνουν πλακέτες που
Εντελώς φιλικά θα στο πω...δεν μας ενδιαφέρει αν έχεις κουραστεί και για ποιο λόγο.
Εντελώς φιλικά θα στο πω...δεν μας ενδιαφέρει αν έχεις κουραστεί και για ποιο λόγο.
Μπράβο σου φίλε.Τότε βοήθησε το παιδί
Ούτε οι παραινέσεις σου..
Αποψή μου Παναγιώτη, αμα δε σου αρέσει πες του διαχειριστή να με μπλοκάρει επειδή δημοκρατικά εξέφρασα την αποψή μου σε ενα ποστ.
Ούτε οι παραινέσεις σου..
............
chipakos-original
16-07-20, 16:25
Οι οδηγίες έχουν δοθεί στο #4 (https://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=73729&p=607763&viewfull=1#post607763) οπότε είναι ανώφελο οτιδήποτε άλλο σε σχολιασμό. Μην τσακώνεστε δεν υπάρχει λόγος.
ΝΙΚΟΣΛΑΡΙΣΑ
16-07-20, 17:45
Το str αν είχε βραχυκύκλωμα,θα είχε γίνει χαμός στην πλακέτα,βρες την έξοδο δηλ.εκει που παίρνει τάση ο κομπρεσορας που λες και πάρε μετρήσεις,πίσω να βρεις το σημείο τροφοδοσίας δώσε τάση στο κύκλωμα και δες την διακοπή,θα χρειαστείς και εξωτερικό τροφοδοτικό για να γίνουν σωστά οι έλεγχοι πχ στα ρελέ που είναι τα πρώτα ύποπτα στο κύκλωμα.
Δημήτρη αυτά μέτρησα και εγώ, και τα βρίσκω σωστά, μόνο τον πυκνωτή δεν μέτρησα επειδή δεν το είδα καθόλου φουσκωμένο και υπέθεσα οτι είναι εντάξει. θα τον δω όμως κι'αυτόν. οσο για το str θα το αντικαταστήσω, θεώρησα ότι θα μπορεί να ελεγχθεί.
Φίλε Δημήτρη,
αποκόλλησε το STR.... από τη πλακέτα, ξεβίδωσέ το από τη ψήκτρα
και διαβάζοντας και τους αριθμούς που γράφει κάτω από τα γράμματα (STR)
αντικατέστησέ το μ΄ ακριβώς ταυτόσημου τύπου.
Τ΄ IC΄s δεν ελέγχονται.
Επίσης αφού αποκολλήσεις τ΄ ένα τουλάχιστον άκρο των zeners ZD901, ZD902,
μέτρησέ τα με το πολύμετρο στη θέση μέτρησης διόδων και σε διαπίστωση μη
φυσιολογικών τιμών (ορθής κι ανάστροφης φοράς μέτρησης) αντικατέστησέ τα.
Έλεγξε ακόμη το TRN : Q705 (πρέπει να ΄ναι τύπου : DTC114, ή DTC144) και με
μέτρηση "διόδου" στ΄ άκρα C - B - E κι ως προς το hfe του, αφού τ΄ αποκολλήσεις
από τη πλακέτα.
Ομοίως έλεγξε το TRN που βρίσκεται μέσα στο μπλε κύκλο που ΄χεις ζωγραφίσει
στη photo 2.
Ακόμη με καπασιτόμετρο μέτρησε τη χωρητικότητα του C011 αφού τον αποκολλήσεις
κι αυτόν από τη πλακέτα και σε περίπτωση ένδειξης τιμής μεγαλύτερης ή μικρότερης
από 12% από την αναγραφόμενη στο σώμα του αντικατέστησέ τον.
Τέλος έλεγξε και τη δίοδο D702 αλλά και κάθε εξάρτημα που καταλήγει στα πόδια του
STR.... .
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Di*Ca_Electronic
18-07-20, 05:03
Δημήτρη,
κοίταξε και τις οδηγίες που δίνει ο Νίκος από Λάρισα δηλ. όσον αφορά την
ύπαρξη τροφοδοσίας του συμπιεστή κι ιδιαίτερα τη καλή λειτουργία των relays.
Κάνε με πολύ μεγάλη προσοχή εξονυχιστικό έλεγχο της γραμμής αυτής κι ελπίζω
να βρεις και ν΄ αποκαταστήσεις τη βλάβη.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
ΑΝ ΕΙΝΑΙ INVERTER ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΛΑΚΕΤΑ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ