PDA

Επιστροφή στο Forum : [Bosch] Δεν κόβει ο Θερμοστάτης ψυγείου



platanbos
10-07-20, 21:42
Έχω ένα Bosch Ψυγειοκαταψύκτη NoFrost και έπιανε συνέχεια πάγο, άλλαξα το θερμοστοιχείο στην κατάψυξη, χωρίς αποτέλεσμα. Μετά πρόσεξα πως δούλευε συνέχεια χωρίς διακοπή, έκλεινα το θερμοστάτη σταματούσε, τον έβαζα στο 1 ξεκινούσε, χωρίς σταματημό. Δοκίμασα, έβγαλα το σύρμα του θερμοστάτη και το έβαλα κατευθείαν στον πάγο, στην κατάψυξη και πάλι δεν άνοιγε η επαφή. Πήρα καινούργιο και ίδιο θερμοστάτη Κ57-L2806 αλλά κι' αυτός τα ίδια. Τον δοκιμάζω έξω σε παγάκια με θερμόμετρο που πέφτει η θερμοκρασία στο 0 και πάλι δεν ανοίγει επαφή. Τελικά τόσο παράξενη η λειτουργία του θερμοστάτη, τι να συμβαίνει?
Ευχαριστώ

Κυριακίδης
10-07-20, 22:33
Βλέπε σελίδα 117
http://soldatos.gr/html/2005/pdf/113-128.pdf
ανάλογα τον τύπο θερμοστάτη έχει και συγκεκριμένο εύρος ορίων θερμοκρασιών ανταπόκρισης on-off (και πιθανό η θερμοκρασία 0 που το δοκίμασες να μην είναι αρκετή / συμπεριλαμβανομένου την αναφορά ότι το δοκίμασες στην κατάψυξη στον "αέρα " που δεν είναι το ίδιο).
Πρώτα από όλα είναι εύλογο να δεις πόσο κατεβάζει ψύξη η συσκευή ως έχει (π.χ. μετά από χειροκίνητη απόψυξη και μέτρηση θερμοκρασίας για τις πρώτες ώρες που θα δουλέψει για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει αιτία χαμηλής απόδοσης ψύξης / οπότε τι να σου κάνει ο θερμοστάτης αν πρώτα δεν "διαβάσει " μια ικανοποιητική ψύξη της συσκευής)

platanbos
11-07-20, 15:45
Ξ•Ο…Ο‡Ξ±ΟΞΉΟƒΟ„ΟŽ Ξ³ΞΉΞ± την απάντηση.
Ξ£Ξ�μΡρα Ξ*ΞΊΞ±Ξ½Ξ± μΡρικΞ*Ο‚ δοκιμΞ*Ο‚ στο ΟˆΟ…Ξ³Ξ΅Ξ―ΞΏ, ΞΌΞ΅ διάφορΡς ρυθμίσΡις στο θΡρμοστάτη.
1. ΜΡ - 7 Ξ*κοψΡ
2. ΜΡ -9 Ξ*κοψΡ
ΉθΡλα Ξ½Ξ± φτάσΡι στους -18 τον Ξ±Ξ½Ξ*βασα Ο€Ξ΅ΟΞΉΟƒΟƒΟŒΟ„Ξ΅ΟΞΏ, αλλά δουλΡύΡι 1 ώρα ΞΊΞ±ΞΉ Ξ*χΡι φτάσΡι στους -11, ΞΌΟŒΞ»ΞΉΟ‚ Ξ±Ξ½ΞΏΞ―ΞΎΟ‰ λίγο την Ο€ΟŒΟΟ„Ξ± Ο€Ξ*φτΡι στο -3 ΞΊΞ±ΞΉ στο 0.
ΕπΡιδΞ� αργΡί Ξ½Ξ± πιάσΡι την θΡρμοκρασία, ΞΌΞ�πως ΞΈΞ*λΡι υγρά, πιάνω το σωληνάκι στο κομπρΡσΞ*ρ ΞΊΞ±ΞΉ δΡν Ρίναι ΞΊΞ±Ο…Ο„ΟŒ.

platanbos
11-07-20, 15:46
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Σήμερα έκανα μερικές δοκιμές στο ψυγείο, με διάφορες ρυθμίσεις στο θερμοστάτη.
1. Με - 7 έκοψε
2. Με -9 έκοψε
Αλλά η διακοπή κρατά 30''
Ήθελα να φτάσει στους -18 τον ανέβασα περισσότερο, αλλά δουλεύει 1 ώρα και έχει φτάσει στους -11, μόλις ανοίξω λίγο την πόρτα πέφτει στο -3 και στο 0.
Επειδή αργεί να πιάσει την θερμοκρασία, μήπως θέλει υγρά, πιάνω το σωληνάκι στο κομπρεσέρ και δεν είναι καυτό.

Κυριακίδης
11-07-20, 16:32
Αλλά η διακοπή κρατά 30'' 30 δευτερόλεπτα? (δίστονος)

Το δευτερόλεπτο σημειώνεται και με το σύμβολο ' ' (δίστονος), σε αντίθεση με το λεπτό (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%80%CF%84%CF%8C) το οποίο σημειώνεται με το σύμβολο ' (τόνος). Παράδειγμα: 3 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα = 3' 24"
Για να δεις πόσο "γκάζι " πατάει η συσκευή σε θέμα ψύξης , μετά από την χειροκίνητη απόψυξη , χώσε 2 θερμοστάτες με αισθητήρα καλώδιο και το καντράν από έξω για να παρακολουθείς , π.χ. το ξεκινάς την νύχτα αργά / πόρτες μόνιμα κλειστές και δεν τις ανοίγουμε για κανένα λόγο μέχρι πρωίας / το πρωί βλέπεις τι θερμοκρασία έχεις στην κατάψυξη και στην συντήρηση . Οι αισθητήρες τοποθετημένοι στο κέντρο κάθε χώρου (κέντρο κατάψυξης / κέντρο συντήρησης) αν υστερούν σε απόδοση ψύξης έστω ένας από τους 2 θαλάμους υπάρχει πρόβλημα απόδοσης ψύξης .

platanbos
11-07-20, 16:55
30 δευτ. ναι, λίγο δεν είναι?
Κανονικά σε πόσα λεπτά πρέπει να φτάσει στους -18 ?

Κυριακίδης
11-07-20, 17:47
Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται έτσι ένας θερμοστάτης (Εκτός αν το αισθητήριο το δοκιμάζεις στο αέρα όπως εξήγησα παραπάνω) ενώ στην μόνιμη από τον κατασκευαστή θέση υποδοχή συμπεριφέρεται πιο σωστά .

Κανονικά σε πόσα λεπτά πρέπει να φτάσει στους -18 ? Από αναφορές και ανάλογα το ψυγείο σε 2 -3 ώρες .(ανάλογα αν έχεις φορτίο μέσα ή όχι ή δεν είσαι πολύ περίεργος και ανοιγοκλείνεις συνεχώς πόρτες ).
Μου αρέσει προσωπικά ο εξής έλεγχος όταν θέλω να δω πόσο "γκαζώνει" μια συσκευή από στάση = μετά από απόψυξη πλήρη και θερμοκρασία περιβάλλοντος , για να διανύσει γρήγορα τα 100 μέτρα = ικανοποιητική ψύξη.
Ας πούμε έβαλες τα 2 παραπάνω ψηφιακά θερμόμετρα με εξωτερικό αισθητήρα και το καντράν από έξω για να παρακολουθείς .
Ξεκινάς το ψυγείο
Στα πρώτα λεπτά θα δεις την κατάψυξη να κατεβαίνει γρήγορα η θερμοκρασία (στο ψηφιακό καντράν θα κατεβαίνει ανά 3 έως και περισσότερα δέκατα της θερμοκρασίας κάθε λίγο π.χ. 27C > 27,5 > 26,8 κτλ 0 > -1,5C > -2,3 ...... (στην συντήρηση το ίδιο αλλά πιο ήπια λόγο μεγαλύτερου χώρου)

Κάποια στιγμή αυτά τα δέκατα διακυμάνσεων θερμοκρασίας ολοένα θα κοντύνουν π.χ. για κατάψυξη -9C > -9,2 > -9,5 (το ίδιο και πιο ήπια για συντήρηση ) (αρχίζει να ζορίζεται το μηχάνημα να κατεβάζει άνετα ψύξη αντίστοιχα του χρόνου που δουλεύει )
Αν π.χ. για την κατάψυξη από -9,5C δεις ότι περνάνε πολλά λεπτά για να ξεφύγει και να πάει π.χ. -9,8 > -10,2 και άγνωστο πόσο αυτό πρέπει να γίνεται σταθερά > -10,8 > > > -18C > > > - (στην συντήρηση παρόμοια π.χ. από +10 > + 9,7 > + 9,4 > > > +5,6 > +5,3 > +4,8 κτλ κτλ
Έτσι τα μετράω εγώ τα "υγρά" και την απόδοση . Αν δεις στο παραπάνω παράδειγμα να κολλάει σε ένα νούμερο θερμοκρασίας χωρίς να δίνει καλύτερο αποτέλεσμα τότε έχει πρόβλημα απόδοσης .