Επιστροφή στο Forum : [Bosch] Δεν κόβει ο Θερμοστάτης ψυγείου
Έχω ένα Bosch Ψυγειοκαταψύκτη NoFrost και έπιανε συνέχεια πάγο, άλλαξα το θερμοστοιχείο στην κατάψυξη, χωρίς αποτέλεσμα. Μετά πρόσεξα πως δούλευε συνέχεια χωρίς διακοπή, έκλεινα το θερμοστάτη σταματούσε, τον έβαζα στο 1 ξεκινούσε, χωρίς σταματημό. Δοκίμασα, έβγαλα το σύρμα του θερμοστάτη και το έβαλα κατευθείαν στον πάγο, στην κατάψυξη και πάλι δεν άνοιγε η επαφή. Πήρα καινούργιο και ίδιο θερμοστάτη Κ57-L2806 αλλά κι' αυτός τα ίδια. Τον δοκιμάζω έξω σε παγάκια με θερμόμετρο που πέφτει η θερμοκρασία στο 0 και πάλι δεν ανοίγει επαφή. Τελικά τόσο παράξενη η λειτουργία του θερμοστάτη, τι να συμβαίνει?
Ευχαριστώ
Κυριακίδης
10-07-20, 22:33
Βλέπε σελίδα 117
http://soldatos.gr/html/2005/pdf/113-128.pdf
ανάλογα τον τύπο θερμοστάτη έχει και συγκεκριμένο εύρος ορίων θερμοκρασιών ανταπόκρισης on-off (και πιθανό η θερμοκρασία 0 που το δοκίμασες να μην είναι αρκετή / συμπεριλαμβανομένου την αναφορά ότι το δοκίμασες στην κατάψυξη στον "αέρα " που δεν είναι το ίδιο).
Πρώτα από όλα είναι εύλογο να δεις πόσο κατεβάζει ψύξη η συσκευή ως έχει (π.χ. μετά από χειροκίνητη απόψυξη και μέτρηση θερμοκρασίας για τις πρώτες ώρες που θα δουλέψει για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει αιτία χαμηλής απόδοσης ψύξης / οπότε τι να σου κάνει ο θερμοστάτης αν πρώτα δεν "διαβάσει " μια ικανοποιητική ψύξη της συσκευής)
ΞΟ
ΟΞ±ΟΞΉΟΟΟ Ξ³ΞΉΞ± ΟΞ·Ξ½ Ξ±ΟάνΟΞ·ΟΞ·.
Ξ£Ξ�ΞΌΞ΅ΟΞ± Ξ*ΞΊΞ±Ξ½Ξ± ΞΌΞ΅ΟΞΉΞΊΞ*Ο Ξ΄ΞΏΞΊΞΉΞΌΞ*Ο ΟΟΞΏ ΟΟ
γΡίο, ΞΌΞ΅ διάΟΞΏΟΞ΅Ο ΟΟ
ΞΈΞΌΞ―ΟΞ΅ΞΉΟ ΟΟΞΏ ΞΈΞ΅ΟΞΌΞΏΟΟΞ¬ΟΞ·.
1. ΞΞ΅ - 7 Ξ*ΞΊΞΏΟΞ΅
2. ΞΞ΅ -9 Ξ*ΞΊΞΏΟΞ΅
ΞθΡλα Ξ½Ξ± ΟΟΞ¬ΟΡι ΟΟΞΏΟ
Ο -18 ΟΞΏΞ½ Ξ±Ξ½Ξ*Ξ²Ξ±ΟΞ± ΟΞ΅ΟΞΉΟΟΟΟΞ΅ΟΞΏ, αλλά δοΟ
λΡΟΡι 1 ΟΟΞ± ΞΊΞ±ΞΉ Ξ*ΟΡι ΟΟΞ¬ΟΡι ΟΟΞΏΟ
Ο -11, ΞΌΟΞ»ΞΉΟ Ξ±Ξ½ΞΏΞ―ΞΎΟ Ξ»Ξ―Ξ³ΞΏ ΟΞ·Ξ½ ΟΟΟΟΞ± ΟΞ*ΟΟΡι ΟΟΞΏ -3 ΞΊΞ±ΞΉ ΟΟΞΏ 0.
ΞΟΡιδΞ� Ξ±ΟγΡί Ξ½Ξ± ΟΞΉΞ¬ΟΡι ΟΞ·Ξ½ ΞΈΞ΅ΟΞΌΞΏΞΊΟΞ±ΟΞ―Ξ±, ΞΌΞ�ΟΟΟ ΞΈΞ*λΡι Ο
Ξ³ΟΞ¬, ΟΞΉΞ¬Ξ½Ο ΟΞΏ ΟΟληνάκι ΟΟΞΏ ΞΊΞΏΞΌΟΟΞ΅ΟΞ*Ο ΞΊΞ±ΞΉ δΡν Ρίναι ΞΊΞ±Ο
ΟΟ.
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Σήμερα έκανα μερικές δοκιμές στο ψυγείο, με διάφορες ρυθμίσεις στο θερμοστάτη.
1. Με - 7 έκοψε
2. Με -9 έκοψε
Αλλά η διακοπή κρατά 30''
Ήθελα να φτάσει στους -18 τον ανέβασα περισσότερο, αλλά δουλεύει 1 ώρα και έχει φτάσει στους -11, μόλις ανοίξω λίγο την πόρτα πέφτει στο -3 και στο 0.
Επειδή αργεί να πιάσει την θερμοκρασία, μήπως θέλει υγρά, πιάνω το σωληνάκι στο κομπρεσέρ και δεν είναι καυτό.
Κυριακίδης
11-07-20, 16:32
Αλλά η διακοπή κρατά 30'' 30 δευτερόλεπτα? (δίστονος)
Το δευτερόλεπτο σημειώνεται και με το σύμβολο ' ' (δίστονος), σε αντίθεση με το λεπτό (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%80%CF%84%CF%8C) το οποίο σημειώνεται με το σύμβολο ' (τόνος). Παράδειγμα: 3 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα = 3' 24"
Για να δεις πόσο "γκάζι " πατάει η συσκευή σε θέμα ψύξης , μετά από την χειροκίνητη απόψυξη , χώσε 2 θερμοστάτες με αισθητήρα καλώδιο και το καντράν από έξω για να παρακολουθείς , π.χ. το ξεκινάς την νύχτα αργά / πόρτες μόνιμα κλειστές και δεν τις ανοίγουμε για κανένα λόγο μέχρι πρωίας / το πρωί βλέπεις τι θερμοκρασία έχεις στην κατάψυξη και στην συντήρηση . Οι αισθητήρες τοποθετημένοι στο κέντρο κάθε χώρου (κέντρο κατάψυξης / κέντρο συντήρησης) αν υστερούν σε απόδοση ψύξης έστω ένας από τους 2 θαλάμους υπάρχει πρόβλημα απόδοσης ψύξης .
30 δευτ. ναι, λίγο δεν είναι?
Κανονικά σε πόσα λεπτά πρέπει να φτάσει στους -18 ?
Κυριακίδης
11-07-20, 17:47
Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται έτσι ένας θερμοστάτης (Εκτός αν το αισθητήριο το δοκιμάζεις στο αέρα όπως εξήγησα παραπάνω) ενώ στην μόνιμη από τον κατασκευαστή θέση υποδοχή συμπεριφέρεται πιο σωστά .
Κανονικά σε πόσα λεπτά πρέπει να φτάσει στους -18 ? Από αναφορές και ανάλογα το ψυγείο σε 2 -3 ώρες .(ανάλογα αν έχεις φορτίο μέσα ή όχι ή δεν είσαι πολύ περίεργος και ανοιγοκλείνεις συνεχώς πόρτες ).
Μου αρέσει προσωπικά ο εξής έλεγχος όταν θέλω να δω πόσο "γκαζώνει" μια συσκευή από στάση = μετά από απόψυξη πλήρη και θερμοκρασία περιβάλλοντος , για να διανύσει γρήγορα τα 100 μέτρα = ικανοποιητική ψύξη.
Ας πούμε έβαλες τα 2 παραπάνω ψηφιακά θερμόμετρα με εξωτερικό αισθητήρα και το καντράν από έξω για να παρακολουθείς .
Ξεκινάς το ψυγείο
Στα πρώτα λεπτά θα δεις την κατάψυξη να κατεβαίνει γρήγορα η θερμοκρασία (στο ψηφιακό καντράν θα κατεβαίνει ανά 3 έως και περισσότερα δέκατα της θερμοκρασίας κάθε λίγο π.χ. 27C > 27,5 > 26,8 κτλ 0 > -1,5C > -2,3 ...... (στην συντήρηση το ίδιο αλλά πιο ήπια λόγο μεγαλύτερου χώρου)
Κάποια στιγμή αυτά τα δέκατα διακυμάνσεων θερμοκρασίας ολοένα θα κοντύνουν π.χ. για κατάψυξη -9C > -9,2 > -9,5 (το ίδιο και πιο ήπια για συντήρηση ) (αρχίζει να ζορίζεται το μηχάνημα να κατεβάζει άνετα ψύξη αντίστοιχα του χρόνου που δουλεύει )
Αν π.χ. για την κατάψυξη από -9,5C δεις ότι περνάνε πολλά λεπτά για να ξεφύγει και να πάει π.χ. -9,8 > -10,2 και άγνωστο πόσο αυτό πρέπει να γίνεται σταθερά > -10,8 > > > -18C > > > - (στην συντήρηση παρόμοια π.χ. από +10 > + 9,7 > + 9,4 > > > +5,6 > +5,3 > +4,8 κτλ κτλ
Έτσι τα μετράω εγώ τα "υγρά" και την απόδοση . Αν δεις στο παραπάνω παράδειγμα να κολλάει σε ένα νούμερο θερμοκρασίας χωρίς να δίνει καλύτερο αποτέλεσμα τότε έχει πρόβλημα απόδοσης .
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.