Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Ερώτηση για αντίσταση

giannakos
04-06-20, 09:19
Καλημέρα σας.

Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για μια κατασκευή.

Θέλω να προσαρμόσω σε μια μεγάλη κατσαρόλα (70 λίτρων), 2 αντιστάσεις 2.4kW (η καθεμία) ώστε να ζεσταίνω και να φτάνω σε βρασμό μεγάλη ποσότητα νερού.
Η μία αντίσταση θα χρησιμοποιείται από ένα PID Controller (με ένα Solid State Relay) ώστε να διατηρεί την θερμοκρασία σε επιθυμητά επίπεδα και η δεύτερη θα είναι βοηθητική ώστε να φτάνει γρήγορα στο σημείο βρασμού.

Το ρεύμα στο σπίτι μου είναι τριφασικό, και θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να "σηκώσει" την κατασκευή με απόλυτη ασφάλεια και αν ναι τι αλλαγές πρέπει γίνουν στον πίνακα.

Επειδή τα εξαρτήματα θα τα παραγγείλω από το εξωτερικό, θα ήθελα την άποψή σας, για να μην τα αγοράσω άδικα και επίσης να εκτιμήσω λίγο το κόστος της κατασκευής.

Η εγκατάσταση, προφανώς, θα γίνει από ηλεκτρολόγο και όχι από εμένα.

Σας ευχαριστώ.

nyannaco
04-06-20, 12:05
Η τριφασική παροχή σου το σηκώνει άνετα. Ιδανικά θα έριχνα τις δύο αντιστάσεις σε διαφορετικές φάσεις, τραβώντας από τον πίνακα γραμμές 2.5mm² με 16A ασφάλειες.

Κυριακίδης
04-06-20, 12:19
Άσχετη από μένα ερώτηση, ο σκοπός του ζεστού νερού που θα παραχθεί για τι μετέπειτα χρησιμότητα είναι?

giannakos
04-06-20, 12:50
Παραγωγή σπιτικής μπύρας!!

Κυριακίδης
04-06-20, 13:25
Παραγωγή σπιτικής μπύρας!!
Και καταλήγοντας , έχεις σκοπό την αντίσταση να την χώσεις χύμα και σε επαφή με το προϊόν? (τι κάνουν οι κατασκευαστές σε παρόμοια περίπτωση)

xsterg
04-06-20, 19:29
τα ρευματα ειναι μεγαλα και η ταση επικινδυνη! δεν σε βλεπω εξοικειωμενο για κατι τετοιο!

chipakos-original
04-06-20, 20:38
Πάντως και οι επαγγελματικές φριτέζες τις αντιστάσεις χύμα τις έχουν μέσα στο λάδι και τρώμε πατάτες τηγανητές. Ομως υπάρχει σύστημα αυτοματισμού για την θέρμανση του λαδιού. Ισως να χρειάζεσαι κι εσύ κάτι ανάλογο.

giannakos
05-06-20, 00:46
Οι αντιστάσεις είναι κατάλληλες για επαφή με τρόφιμα (τουλάχιστον έτσι τις πουλάνε!!).

Ο PID Controller ελέγχει μέσω ενός θερμομέτρου ακριβείας την θερμοκρασία και ανάλογα δίνει ή κόβει το ρεύμα στην αντίσταση (μέσω ενός ρελέ).
chipakos-original αυτό εννοείς αυτοματισμό?

Στο εξωτερικό την χρησιμοποιούν πολύ αυτή την κατασκευή.

xsterg ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την στιγμή που την εγκατάσταση θα την κάνει ηλεκτρολόγος κι εγώ μόνο θα βάζω την πρίζα και θα πατάω έναν διακόπτη?

chipakos-original
05-06-20, 07:25
Οι αντιστάσεις είναι κατάλληλες για επαφή με τρόφιμα (τουλάχιστον έτσι τις πουλάνε!!).

Ο PID Controller ελέγχει μέσω ενός θερμομέτρου ακριβείας την θερμοκρασία και ανάλογα δίνει ή κόβει το ρεύμα στην αντίσταση (μέσω ενός ρελέ).
chipakos-original αυτό εννοείς αυτοματισμό?

Στο εξωτερικό την χρησιμοποιούν πολύ αυτή την κατασκευή.

xsterg ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την στιγμή που την εγκατάσταση θα την κάνει ηλεκτρολόγος κι εγώ μόνο θα βάζω την πρίζα και θα πατάω έναν διακόπτη?
Σε Αμερικάνικη επαγγελματική τριφασική φριτέζα είδα ότι μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία ανοιγοκλείνει ένα ρελέ ισχύος ανά 1 λεπτό περίπου για να μην γίνει βρασμός γύρω - γύρω από το στοιχείο θέρμανσης.Αφού φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία μετά λειτουργεί το σύστημα σταθεροποίησης της θερμοκρασίας, όπως το έχεις περιγράψει. Επίσης υπάρχει δεύτερο μηχανικό θερμικό ασφαλείας, πάντα σε όλες αυτές τις συσκευές.

vasilllis
05-06-20, 15:11
για χειμωνα και αποθηκη τα 5kw μου μοιαζουν λιγα.και τα 2,7 επισης.