Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [LG] Προβλημα με μαλακτικο LG F1492TD

Giannos88
09-04-20, 17:28
Γεια σας εχω το παραπανω πλυντηριο απο το 2011, τελευταια παρατηρω οτι ενω βαζω το μαλακτικο μισο δακτυλο κατω απο το μαξ, κατα τη διαρκεια της πλυσης ανοιγοντας το συρταρακι το βλεπω στο μαξ και ισως λιγο παραπανω, οριακα να κανει σιφωνισμο και να το τραβηξει. Αν δηλαδη το βαλω απο την αρχη στο μαξ τοτε σιγουρα θα το τραβηξει στη πλυση.

Καθαρισα ολες τις οπες με καρφιτσα απο τα αλατα, η ροη φενεται ευθεια προς τα κατωκαι οχι με πιδακες δεξια αριστερα. Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι υπαρχει ελαφρια διαρροη απο τις οπες του μαλακτικου ενω γεμιζει για τη κυριως πλυση .

Εψαξα και βρηκα οτι υπαρχει μια διπλη βαλβιδια για την παροχη νερου πανω απο το συρταρι. Προφανως θελει αυτη αλλαγη? Πρεπει να προσεξω κατι αλλο?

Κυριακίδης
09-04-20, 18:34
Καθαρισα ολες τις οπες με καρφιτσα απο τα αλατα, η ροη φενεται ευθεια προς τα κατωκαι οχι με πιδακες δεξια αριστερα.
έστω και αληθεύει το παραπάνω , άλλη αιτία να στείλει άτσαλα νερό σε δίπλα λάθος κανάλι είναι η πίεση του νερού όταν εισάγει το νερό να είναι υψηλή , και πρέπει να μειώσεις την βάνα της βρύσης , θυμάμαι συμβάν με υψηλή πίεση νερού που έφτανε σε σημείο να πετάει νερά ακόμη και στην εμπρός πρόσοψη από το πορτάκι απορρυπαντικού.

Giannos88
10-04-20, 00:33
έστω και αληθεύει το παραπάνω , άλλη αιτία να στείλει άτσαλα νερό σε δίπλα λάθος κανάλι είναι η πίεση του νερού όταν εισάγει το νερό να είναι υψηλή , και πρέπει να μειώσεις την βάνα της βρύσης , θυμάμαι συμβάν με υψηλή πίεση νερού που έφτανε σε σημείο να πετάει νερά ακόμη και στην εμπρός πρόσοψη από το πορτάκι απορρυπαντικού.

Η αληθεια ειναι οτι εχουμε πολυ πιεση στο δικτυο. Με κλεισιμο της βανας που δοκιμασα τωρα που το ειπες δεν εβαλε καθολου νερο στο μαλακτικο. Κανει ομως πολυ θορυβο ο σωληνας πλεον. Λογικα πρεπει να καλεσω υδραυλικο να βαλουμε ενα μειωτηρα πιεσης στο δικτυο μου.

nyannaco
10-04-20, 08:59
Λογικα πρεπει να καλεσω υδραυλικο να βαλουμε ενα μειωτηρα πιεσης στο δικτυο μου.Ακριβώς! Μεσομακροπρόθεσμα, η υπερβολική πίεση θα σου δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από αυτό που είδες τώρα, τόσο σε συσκευές όσο, δυνητικά, και στο ίδιο το δίκτυο.

Giannos88
10-04-20, 22:44
Ποσο πρεπει να ρυθμισω τη πιεση για να ειμαι οκ?

nyannaco
10-04-20, 22:54
3.5-4.0 bar

Giannos88
22-04-23, 23:07
Να επανελθω στο θεμα, το προβλημα εμφανιστηκε ξανα ακομη και μετα τη τοποθετηση μειωτη πιεσης με ρυθμιση στα 4 bar. Οταν βαζω πλυση, ιδιαιτερα στη προπλυση που ριχνει νερο στο δεξι τμημα του συρταριου , σταζει νερο και στη περιοχη(στο κεντρο ακριβως) του μαλακτικου με αποτελεσμα να το τραβαει στη προπλυση. Καμια ιδεα;;

diony
24-04-23, 01:09
Αν έχεις τα εργαλεία και τις κατάλληλες γνώσεις , νομίζω πως μπορείς να το φτιάξεις.
Αν όχι , θα πρέπει να καλέσεις κάποιον τεχνικό.
Συνήθως μετά από κάποια χρόνια ,το στόμιο στη σαπουνοθήκη , (φωτογραφία που έχω ανεβάσει) στο σημείο σύνδεσης (1) με το λάστιχο (Α) που έρχεται από την ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα παροχής νερού πιάνει άλατα , και η εσωτερική διάμετρος από 5-7 χιλιοστά που είναι στενεύει και καταλήγει σε 2-3 χιλιοστά , ,το έτυχα πολλές φορές.
Αποτέλεσμα το νερό που περνάει με το ζόρι φυσικά , στροβιλίζεται μπαίνοντας στη σαπουνοθήκη .
Μπορείς να το διαπιστώσεις ,αν τη στιγμή που τραβάει νερό , αν δεις το μαύρο λάστιχο να διογκώνεται , σίγουρα έχει άλατα το στόμιο.

49485

Στη φωτογραφία που έχω ανεβάσει , η μαύρη σωλήνα (Α) η οποία φέρνει νερό από τη βαλβίδα ήταν στη θέση (1) , αλλά από την πίεση πετάχτηκε και τα έκανε όλα μούσκεμα .
Αρχικά καθαρίζουμε τα άλατα στο εσωτερικό του σημείου (1) , προσέχοντας να μην κάνουμε ζημιά στο πλαστικό ( καθαρίζουμε φυσικά και το δεύτερο στόμιο δίπλα)
Αν το πρόβλημα συνεχίζει , πρέπει να βγει η σαπουνοθήκη από το πλυντήριο και να καθαριστεί , έχει περισσότερη φασαρία φυσικά.
Θέλει προσοχή στη επανατοποθέτηση των σωλήνων , αν οι σφικτήρας δεν σφίξουν σωστά τα λάστιχα , θα έχουμε διαρροή νερού με τα όποια επακόλουθα.

Αν ξεκινήσεις να το φτιάξεις μόνος σου , ότι κάνεις να έχεις τη συσκευή εκτός πρίζας.

Υ.Γ. Αν θέλεις ανέβασε κάποια φωτογραφία να δούμε πόσες εισόδους νερού έχει η σαπουνοθήκη , αν έχει ξεχωριστή είσοδο νερού για το μαλακτικό , αλλάζουν τα πράγματα , και δεν ισχύουν όλα από τα παραπάνω.

Κυριακίδης
24-04-23, 08:16
Έγινε αναφορά για διπλή βαλβίδα στο αρχικό πόστ . Επομένως έχει η σαπουνοθήκη 2 εισόδους , το θέμα είναι πως παίρνει νερό από 3ο κανάλι , και υποθέτω έχει μετακινούμενο (μηχανικό ) βρυσάκι με κάποια ντίζα που ανάλογα την θέση του προγράμματος μόνο τότε επιτρέπει να πάρει νερό από το όποιο 3ο κανάλι , αν κατά καιρούς αυτή η ντίζα έχει χαλαρώσει (έχει ελατήριο επαναφοράς για αυτήν την ντίζα ή και θέση ρύθμισης βήματος για το μετακινούμενο βρυσάκι ) τότε εξηγείται αυτή η περίπτωση (αυτά αν δεν είναι και πάλι θέμα πίεσης νερού) αλλά ανακριβής θέση ρίψης νερού πάνω από κάθε κανάλι.

Giannos88
24-04-23, 15:14
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις .

Η σαπουνοθηκη τροφοδοτείται από μια διπλη βαλβίδα νερού. Είναι σαν την φωτογραφία που δείχνεις.
Δεν νομίζω να έχει κανένα κομμάτι μηχανικό εντός που να μετακινείται όπως κάποια ντιζα που να μετακινει κάποιο κλαπετο.

Να υποθέσω ότι η μία βαλβίδα δίνει στο συρτάρι της κυρίως πλύσης και η άλλη στο συρταρι της προπλυσης και για το μαλακτικό ανοίγουν και οι δύο ταυτόχρονα;

Το νερό κατευθύνεται και διανέμεται από οδεύσεις που υπάρχουν εντός του διανομέα να υποθέσω;

Εδώ θα δείτε το πρόβλημα σε βίντεο
https://youtu.be/rHe8E3ZLFfw

Στάλθηκε από το ONEPLUS A5010 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

diony
24-04-23, 15:30
Για να πάει νερό στη θήκη του μαλακτικού στέλνει ταυτόχρονα νερό και από τις δύο βαλβίδες, και επειδή συνήθως τα δύο στόμια εισόδου νερού στη σαπουνοθήκη είναι χιαστί οι 2 δέσμες νερού συγκρούονται με αποτέλεσμα κάποια ποσότητα νερού πέφτει στο κέντρο της σαπουνοθήκης ,όπου συνήθως είναι η θήκη του μαλακτικού, έτσι λειτουργεί μάλλον το δικό σου.

Η φωτογραφία που εχω ανεβάσει , είναι από τέτοιο πλυντήριο με 2 βαλβίδες και ξεχωρίζει η κατεύθυνση από τα στόμια εισόδου νερού πως είναι χιαστί.

Και όταν στενέψει το στόμιο εισόδου νερού από άλατα στη σαπουνοθήκη ,το νερό στροβιλίζεται και πιτσιλάει παντού .( όπως είχα γράψει στο #8 (https://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=73459&p=617523&viewfull=1#post617523) )

Giannos88
30-04-23, 19:26
Για να πάει νερό στη θήκη του μαλακτικού στέλνει ταυτόχρονα νερό και από τις δύο βαλβίδες, και επειδή συνήθως τα δύο στόμια εισόδου νερού στη σαπουνοθήκη είναι χιαστί οι 2 δέσμες νερού συγκρούονται με αποτέλεσμα κάποια ποσότητα νερού πέφτει στο κέντρο της σαπουνοθήκης ,όπου συνήθως είναι η θήκη του μαλακτικού, έτσι λειτουργεί μάλλον το δικό σου.

Η φωτογραφία που εχω ανεβάσει , είναι από τέτοιο πλυντήριο με 2 βαλβίδες και ξεχωρίζει η κατεύθυνση από τα στόμια εισόδου νερού πως είναι χιαστί.

Και όταν στενέψει το στόμιο εισόδου νερού από άλατα στη σαπουνοθήκη ,το νερό στροβιλίζεται και πιτσιλάει παντού .( όπως είχα γράψει στο #8 (https://www.howtofixit.gr/forum/showthread.php?t=73459&p=617523&viewfull=1#post617523) )Προχώρησα τελικά σε πλήρη αφαίρεση της σαπουνοθηκης, την άνοιξα στη μέση και την τοποθέτησα 24 ώρες σε ξυδονερο και έπειτα την καθαρισα ολη με οδοντοβουρτσα. Το αποτέλεσμα καθαριότητας ήταν εντυπωσιακό έγινε σαν καινούρια . Καθάρισα και όλα τα λάστιχα που αφαίρεσα και τα πέρασα με σπρέι σιλικόνης να διατηρηθούν μαλακά.

Στο πρόβλημα τώρα υπήρξε μια βελτίωση της τάξης του 80%. Εκεί που πριν το συρτάρι του μαλακτικού γέμιζε και τράβαγε το μαλακτικό , πλέον δεν γεμιζει αλλά πεφτουν κάποιες σταγόνες εκεί .

Μήπως το πρόβλημα είναι η βαλβίδα παροχής νερού ;
Αυτές μήπως κάνουν στο εσωτερικό τους κάποιο στραγγαλισμο ώστε το νερό να φτάνει στη σαπουνοθηκη με ήπια ροή;
Έχω συναντήσει ομοιo πρόβλημα σε πλυντήριο πιάτων Bosch ωπου η βαλβίδα του έβαζε το νερό με τόση δύναμη που ενεργοποιουσε την υπερχειλιση με αποτέλεσμα ενώ γέμιζε νερό ταυτόχρονα το άδειασε . Έβαλα μια universal βαλβίδα και το πρόβλημα ήταν το ίδιο. Μόνο όταν αγόρασα τη γνήσια έφτιαξε πλήρως το πρόβλημα.
Επίσης ο ήχος της καινούριας γνήσιας ήταν εντελώς διαφορετικός , το νερό δεν βουηζε ,ήταν ξεκάθαρο ότι έχει μέσα στραγγαλιστη πίεσης ωπου στη πρώτη βαλβίδα που φοραγε είχε αστοχήσει .

Ποια η γνώμη σου για αυτό ;

diony
30-04-23, 23:00
Εξακολουθώ να πιστεύω πως πιθανό να υπάρχουν ακόμη άλατα στα τοιχώματα από τα στόμια εισόδου νερού της σαπουνοθήκης , και για να αφαιρεθούν δεν αρκεί η 24άωρη παραμονή σε ξύδι.

Τα συγκεκριμένα άλατα τα αφαιρούσα πάντοτε με μία στρόγγυλη λίμα διαμέτρου 3 χιλιοστών πολύ προσεκτικά για να μην αλλάξω τη γεωμετρία στο συγκεκριμένο σημείο ( στην πραγματικότητα τα έσπρωχνα με τη μύτη της λίμας , και έσπαγαν ) επί τόπου και χωρίς να αφαιρέσω τη σαπουνοθήκη από τη συσκευή.

Αν τώρα με τον καθαρισμό που έκανες δεν σου δημιουργεί πρόβλημα μπορείς να το αφήσεις μέχρι να το ξαναπαρουσιάσει.

Οι βαλβίδες νερού πλυντηρίου ρούχων έχουν σύστημα στραγγαλισμού μόνο στα μοντέλα που υπάρχει ξεχωριστή παροχή νερού για το μαλακτικό ,τριπλή βαλβίδα (πρόπλυση και κυρίως πλύση στέλνουν κανονικά νερό ) και υπάρχει σύστημα στραγγαλισμού μόνο στη έξοδο για το μαλακτικό , είναι το συγκεκριμένο εξάρτημα στη φωτογραφία , ενσωματωμένο στο στόμιο εξόδου της βαλβίδας .

49492

Giannos88
30-04-23, 23:16
Τα σημεία εκείνα που λες πριν μπει στο ξύδι ήθελε πραγματικά λίμα για να φύγουν τα άλατα. Είχαν αυτή τη σκληρή αίσθηση κολλημένα στο πλαστικό που δεν φεύγουν με κανένα απορρυπαντικό. Μετα τη παραμονή στο ξύδι έφυγαν πολύ εύκολα με αυτά τα λεπτά βουρτσακια των δοντιών .

Η επιφάνεια πλέον ήταν καθαρά πλαστικό .
Είναι λειτουργικό έτσι πλέον , αλλά όχι 100 % σωστό.
Εφόσον είναι σε πολύ εύκολο σημείο θα ξαναλυσω τους κολλιεδες να ξανά καθαρίσω ελαφριά . Λίγο πιο μέσα έχουν μια στένωση σαν δακτυλίδι και δεν θέλω να επιμείνω πολύ μην τυχόν και την αλλοιωσω.

Πάντως και στο πλυντήριο πιάτων που έβαζε το νερό με πολύ ορμή μέσα δεν είχε κάποιον εμφανή μειωτη πιέσεως. Η βαλβίδα ήταν απλή σαν αυτές τις 2 που έχει και το συγκεκριμένο πλυντήριο.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230430/075283862b0d8505cc6b25e9c2b104f3.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230430/f61bbe4ce382e19d8fe5bb523c9074ab.jpg

diony
30-04-23, 23:42
Δυστυχώς δεν θυμάμαι να έχω κρατήσει κάποια φωτογραφία από ίδιο περιστατικό που να δείχνει το στένεμα του στομίου , αν βρω θα την ανεβάσω προσεχώς.

Εφόσον είναι σε πολύ εύκολο σημείο θα ξαναλυσω τους κολλιεδες να ξανά καθαρίσω ελαφριά . Λίγο πιο μέσα έχουν μια στένωση σαν δακτυλίδι και δεν θέλω να επιμείνω πολύ μην τυχόν και την αλλοιωσω.

Όπως νομίζεις , αλλά αν δεν υπερχειλίζει η θήκη του μαλακτικού , μπορείς να το αφήσεις για όταν στο ξαναπαρουσιάσει, εσύ αποφασίζεις .

Κυριακίδης
01-05-23, 00:36
Από όση ορμή δείχνει να ρίχνει το νερό στο βίντεο #10 μείωσε μια ιδέα πιο κάτω , τόσο ώστε να δείχνει ότι δεν συμπιέζεται το νερό αλλά να δείχνει φυσική ροή , (η πλεονάζουσα πίεση που υποθέτω , την μεταφέρει και στο μεσαίο κανάλι ) , μπορεί να έχει άλατα και στο κλειστό σημείο με τις πολλές τρύπες και δεν μου αρέσει που δεν ρίχνει το νερό εντελώς κάθετα , αλλά το πετάει και προς το μεσαίο κανάλι. Το πως καθαρίζει το σημείο με τις πολλές τρύπες εσωτερικά μήπως να πάρουμε τηλέφωνο τον Χουντίνι.

Giannos88
01-05-23, 00:50
Μετά το καθαρισμό το αποτελεσμα ειναι αυτό στο βίντεο .

Όταν ρίχνει παρατεταμένα πέφτει κάτι και στο μεσαίο κανάλι, όμως καμία σχέση με πριν . Δεν μπορεσα χωρίς συρτάρι να το κάνω ξανά γιατί μου ρίχνει τα νερά έξω και γεμίζει το πάτωμα.

Δεν θέλω να μειώσω τη πίεση κλείνοντας το βρυσακι να κρύψω το πρόβλημα. Η πίεση στο δίκτυο είναι σε πολύ νορμάλ επίπεδα 3.9 bar.

https://youtu.be/qq7lWkvPiMA

Κυριακίδης
01-05-23, 04:08
Δεν θα κρύψεις το πρόβλημα εσύ , αλλά η Lg , οι σωστές σαπουνοθήκες έχουν 3 φορές περισσότερες τρύπες και πιο στενές , και αυτό έχει σημασία για να πέφτει κάθετα το νερό (η Lg & η Samsung τα πάνε καλά στα ηλεκτρονικά ) αλλά στα υπόλοιπα είναι μονίμως μετεξεταστέοι.
Π.χ και η θέση της διπλής βαλβίδας πολύ κοντά στον κάδο (όπως φαίνεται στην φωτό #14) ενώ υπήρχε περιθώριο να την πάνε πιο άκρη προς την γωνία κτλ κτλ (πιθανότητα να μαλακώσουν τα αμορτισέρ ή εξαιτίας υπερφόρτωσης να βρει ο κάδος στην βαλβίδα με πιθανές ολέθριες συνέπειες )

Giannos88
01-05-23, 09:50
Έκανα εκ νέου καθαρισμο στις οπές εισαγωγής νερού . Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες.
Το αποτέλεσμα στις δοκιμές ήταν πολύ καλό. Θα το δοκιμάσω όμως και με ρούχα καθως θέλω να τραβάει νερό παρατεταμένα και όχι λίγο όπως όταν είναι άδειο. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230501/7d777de4bd421ffd0282d52056c746e6.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230501/7819389a7ced159edf7f86224ba441c2.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230501/e16590ed78ca032829a3ac98f562e62e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20230501/4063a506bdc65262ce897bcfd763ff4f.jpg

diony
01-05-23, 13:08
Νομίζω έχουν φύγει όλα τα άλατα και δεν θα έχεις άλλο πρόβλημα.

Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται καθαρά σαν ακτινογραφία ο λαβύρινθος της διαδρομής του νερού