Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση LG] LG 20LC1R ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ.
472284722947230472314723247233
Καλησπερα φιλοι μου.
Mετα απο βραχυκυκλωμα στο δικτυο ρευματος της δουλειας μου το οποιο ειναι τριφασικο εγινε αυτο.
Εχει καει η κεραμικη ασφαλεια 3.15Α 250V και το Tvr 14471 VARISTOR.Τωρα τα υπολοιπα που ειναι διπλα θα τ αλλαξω κι αυτα οπως και κανα 2 φουσκωμενους πυκνωτες.
γνωριζετε απο που να τα προμηθευτω και πως μπορω να βρω τις χωρητικοτητες απο το καθενα γιατι εψαξα μηπως βρω το σχεδιο για το συγκεκριμενο τροφοδοτικο αλλα δεν βρηκα κατι?
το service manual της τηλεορασης ειναι αυτο:https://elektrotanya.com/lg_20lc1r.pdf/download.html
Το service manual που έχεις βρει απ' ότι είδα έχει αναλυτικό parts list οπότε δες ποιος είναι ο κωδικός του εξαρτήματος που αναγράφεται στην πλακέτα και αντιστοίχισε τον με το αντίστοιχο εξάρτημα στην parts list για να δεις τιμές και χαρακτηριστικά..Από που θα τα προμηθευτείς τώρα, οι επιλογές είναι αρκετές...Βασιλειάδης στην Καλλιθέα, Τριδήμας Electronics, TOP electronics, Γκαγκας, Φανός στη Σολωμού στην Αθήνα, κ.α.
Di*Ca_Electronic
09-04-20, 01:32
Φίλε Χρύσανθε,
σε συνέχεια και σαν συμπλήρωση των πολύ καλών προτροπών που
σου δίνει ο συνάδελφος Μανώλης σου παραθέτω τα κατωτέρω :
από τις photo που παραθέτεις φαίνεται ότι η βλάβη μάλλον έχει
σταματήσει στο HOT του PSU (Part / Number : 6870TB68011).
Από τις 1η & 2η photos (όπως φαίνονται από δεξιά προς αριστερά)
αντικατέστησε :
- την αντίσταση : 4,7 ΜΩ / 2W,
εκτός από
- την ασφάλεια : 3,15Α,
όπως και
- το μπλε κεραμικό πυκνωτή (η τιμή της χωρ/τας & της τάσης αντοχής
αναγράφονται πάνω στο σώμα του),
- το κίτρινο πολυέστερ πυκνωτή (ομοίως η τιμή της χωρ/τας & της
τάσης αντοχής αναγράφονται πάνω στο σώμα του).
Το Varistor δύσκολα καταστρέφεται δεν γνωρίζω αν το μέτρησες ορθά
ωμομετρικά, αλλά αν το θεωρείς επικίνδυνο για την επισκευή αντικατ/σέ το.
Στις photos 4 & 5 (με την ίδια σειρά κοιτώντας τες απ΄ αριστερά προς τα
δεξιά), αντικατέστησε ΟΛΟΥΣ τους πράσινους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές
που οι τιμές χωρ/τας κι αντοχής τάσης αναγράφονται στο σώμα τους.
Σε περίπτωση που σε κάποιο από τα προαναφερθέντα εξαρτ/τα δεν μπορείς
να διακρίνεις τιμές χωρ/τας - τάσης τότε καλό είναι να κατεβάσεις το Service
Manual από την ιστοσελίδα : https://www.electronica-pt.com/esquema/tv/lg-
esquemas-tv/lg-20ls1r-zg--chassis-cl-81-lcd-tv-20940/ (https://www.electronica-pt.com/esquema/tv/lg-esquemas-tv/lg-20ls1r-zg--chassis-cl-81-lcd-tv-20940/) που είναι αρκετά πιο
ευδιάκριτα πολλά σημεία του, σε σχέση μ΄ αυτό που κατέβασες από το
elektrotanya.com, όπου κάνεις συγκρίσεις υλικών (αυτών που αναγράφονται
με μαύρα ανεξίτηλα γράμματα/αριθμούς στη PCB του PSU κι εκείνων που
παρατίθενται στους πίνακες υλικών [σελ. 25 - 30] του pdf του Service Manual).
Τέλος και για καθαρά πληροφοριακούς λόγους από την ιστοσελίδα :
https://www.ebay.com/itm/LG-Power-Board-2300KPG096A-F-6870TB68D11-Part-
6871TPT319A-NEW-/143357052296 (https://www.ebay.com/itm/LG-Power-Board-2300KPG096A-F-6870TB68D11-Part-6871TPT319A-NEW-/143357052296) μπορεί ν΄ αγοραστεί το
PSU : 6871TPT319A, στη τιμή των 43,24€ (32,20€ + 11,04€ [Μεταφορικά]).
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Το service manual που έχεις βρει απ' ότι είδα έχει αναλυτικό parts list οπότε δες ποιος είναι ο κωδικός του εξαρτήματος που αναγράφεται στην πλακέτα και αντιστοίχισε τον με το αντίστοιχο εξάρτημα στην parts list για να δεις τιμές και χαρακτηριστικά..Από που θα τα προμηθευτείς τώρα, οι επιλογές είναι αρκετές...Βασιλειάδης στην Καλλιθέα, Τριδήμας Electronics, TOP electronics, Γκαγκας, Φανός στη Σολωμού στην Αθήνα, κ.α.
εχει αναλυτικο parts list αλλα αν προσεξεις καλυτερα δεν εχει τα εξαρτηματα του τροφοδοτικου.το εψαξα αρκετες φορες.
δημητρη καλησπερα και σ ευχαριστω για την βοηθεια....στα service manual δεν μπορω να βρω τιμες για τα εξαρτηματα αλλα δεν βρισκω ουτε τα εξαρτηματα,π.χ την αντισταση R101 δεν την εχει,οπως δεν εχει τους πυκνωτες CY ΑΛΛΑ και το VAR.Πηρα τηλ και ειναι κλειστα ολα...μολις με το καλο ανοιξουν θα τα παρω και βλεπουμε.
Ποιά ακριβώς εξαρτήματα ψάχνεις; για να αλλάξεις εννοώ. Αν μπορείς να τα ανεβάσεις μια φώτο καλή μόνο τα συγκεκριμένα...
47237472384723947240το βαριστορ το εχω βρει και ειναι το tvr 14471 οπως και την κεραμικη ασφαλεια.τις τιμες για τις αντιστασεις θα τις βρω με τα χρωματα.με τους πυκνωτες εχω θεμα.
http://www.konkurel.ru/thinking/en-TVR-D.pdf
Λοιπόν ο μπλε, η φακή που λέμε είναι 100pF (101K), υποθέτω στα 250V χωρίς να είμαι σίγουρος για τη τάση και ο κίτρινος πολυπροπυλένιου είναι 0.33μF ή 330nF (.33Κ) στα 250V.
Di*Ca_Electronic
10-04-20, 03:21
Μανώλη,
θα σεδιορθώσω λίγο.
Ο τύπου"φακή" πυκνωτής είναι 100 nF / 400V (101K = [10X10].000 pF = 100.000pF = 100 nF).
Ο άλλος οpolyester σωστά γράφεις είναι 330 nF / 250V γι΄ εναλλασσόμενη τάση [X2].
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Καλημέρα φίλε Δημήτρη. Σε ευχαριστώ για τη παρατήρηση αλλά τώρα έχω μπερδευτεί λίγο γιατί το έψαξα και στο net και όλους τους 101Κ τους αναφέρουν ως 100pF!!:001_huh: Για του λόγου το αληθές κοίταξε και αυτό το link (https://www.google.com/search?q=capacitor+101K&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=8aSnk3yTdqldDM%253A%252CfHzOkFm56AgCXM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kSoO3LNEeUAh9-IVg0TOx-oAAC3rw&sa=X&ved=2ahUKEwiz9uOVst3oAhUrNOwKHZ_SCOMQ9QEwAXoECAoQF w#imgrc=qrxSGfqzX25ceM)
Μανώλη,
θα σεδιορθώσω λίγο.
Ο τύπου"φακή" πυκνωτής είναι 100 nF / 400V (101K = [10X10].000 pF = 100.000pF = 100 nF).
Ο άλλος οpolyester σωστά γράφεις είναι 330 nF / 250V γι΄ εναλλασσόμενη τάση [X2].
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Δημήτρη σωστά το έγραψε ο Μανώλης. Ο πυκνωτής (τύπου φακής όπως τον περιγράφει ) είναι όντως 100pf.
Έχεις κάνει λάθος στην πράξη.
Αναγράφει κωδικό 101 , που σημαίνει 10pf επί τον πολλαπλασιαστή 10 στην πρώτη (το τρίτο ψηφίο [1] δηλώνει την δύναμη στην οποία υψώνεται το 10 ), οπότε : 10 x 10^1 = 10 x 10 =100pf
ΝΙΚΟΣΛΑΡΙΣΑ
10-04-20, 17:08
Δημήτρη σωστά το έγραψε ο Μανώλης. Ο πυκνωτής (τύπου φακής όπως τον περιγράφει ) είναι όντως 100pf.
Έχεις κάνει λάθος στην πράξη.
Αναγράφει κωδικό 101 , που σημαίνει 10pf επί τον πολλαπλασιαστή 10 στην πρώτη (το τρίτο ψηφίο [1] δηλώνει την δύναμη στην οποία υψώνεται το 10 ), οπότε : 10 x 10^1 = 10 x 10 =100pf
Σωστά το Κ είναι η ανοχή +-10% να μην το λαμβάνετε υπόψην, πάντα πολλαπλασιάζουμε με το τρίτο νούμερο
Παιδια καλησπερα κ ευχαριστω για την βοηθεια....μολις παρω τα εξαρτηματα θα ενημερωσω......
το θερμιστορ να τ αλλαξω?
Di*Ca_Electronic
10-04-20, 23:40
Συνάδελφοι,
έχετε δίκιο κι επανορθώνω ο μπλε κεραμικός πυκνωτής είναι όντως 10Χ10 = 100 pF.
Όσον αφορά το λάθος μου στον υπολογισμό της χωρ/τας λόγω της ύπαρξης του 2ου
μέρους "Κ" οφείλεται στ΄ότι θυμόμουν ότι στη διάταξη της εξομάλυνσης του PSU που
μας παρουσιάζει ο φίλος Χρύσανθος στις photo οι χρησιμοποιούμενοι κεραμικοί πυκνωτές
είναι συνήθως από 1 nF έως και 100 nF.
Όμως ξεσκονίζοντας και πάλι τις "αρχέγονες" φυλλάδες μου καταλήγω στ΄ αληθές που
κι εσείς ομολογείτε.
Επί πλέον πιστεύω ότι ο πυκνωτής αυτός δεν πρέπει να ΄χει πάθει καμία ζημιά (αν έχει
καπασιτόμετρο ο φίλος Χρύσανθος ας τον ξεκολλήσει να τον μετρήσει), αλλά σε κάθε
περίπτωση από τόση ποσότητα ρεύματος που πέρασε απ΄ αυτόν κι από την R101 = 4.7 ΜΩ
όσο κι από το Varistor, που τ΄ άνοιξε σαν "τριαντάφυλλο", καλό είναι ν΄ αλλαχτεί.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Ήθελα να επανέλθω λίγο στο θέμα και να αναφέρω ότι στον μπλε κεραμικό πυκνωτή η τάση ενδέχεται να είναι 3,4KV και όχι 250V που ανέφερα εγώ ή 400V ac που έγραψε ο Δημήτρης. Το έψαξα λίγο στη βιβλιογραφία και είδα ότι η τάση (working voltage) ειδικά στους κεραμικούς πυκνωτές αναγράφεται ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΩ από τη τιμή χωρητικότητας του πυκνωτή και όχι από πάνω. Δεν την βρήκα πουθενά πάνω από τη χωρητικότητα. Αν τα γράφω σωστά ή όχι παρακαλώ ας ενημερώσει κάποιος συνάδελφος που γνωρίζει καλύτερα.
Di*Ca_Electronic
13-04-20, 23:56
Σωστά γράφεις Μανώλη,
ούτε που το πρόσεξα καθόλου τ΄ υλικό (όπως έχω αναφέρει είχα στο νου μου τροφ/κά
με κεραμικούς πυκνωτές στη διόρθωση των peaks στην εναλλασσόμενη τάση των 220V
της τάξης ορισμένων "nF" στα 400V), ενώ ο συγκεκριμένος πυκνωτής είναι :
100 pF / 3,4KV.
Όσον αφορά το VARISTOR ίσως να μην ανοιγμένο όπως έγραψα (δεν φαίνεται και πολύ
καλά στην φωτογραφία) αλλά καλό είναι σε πρώτη φάση να τ΄ αλλάξει ο φίλος Χρύσανθος.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Di*Ca_Electronic
14-04-20, 00:02
Μικρή γραμματική διόρθωση :
- στη 2η παράγραφο του παραπάνω post μου μετά την 7η λέξη να
προστεθεί ή λέξη "είναι".
Δηλαδή ...το VARISTOR ίσως να μην είναι ανοιγμένο...
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Ο συγκεκριμένος πυκνωτής, βρίσκεται στην είσοδο (230V AC) του τροφοδοτικού και πιθανών - λογικά (εφόσον δεν έχουμε σχηματικό ή φωτογραφία της άλλης πλευράς της πλακέτας) η λειτουργία του είναι ως αντιπαρασιτικού πυκνωτή στο φίλτρο εισόδου.
Δεν ξέρω αν ισχύει απόλυτα 100% , η κωδικοποίηση - τρόπος αναγραφής των τεχνικών χαρακτηριστικών πάνω στους πυκνωτές και από όλους τους κατασκευαστές ( και τους Κινέζους πλέον) ,όμως αυτό που διαβάζεται εύκολα στα τεχνικά χαρακτηριστικά, πάνω στον πυκνωτή είναι :
100pf
400V AC X1
και Y1 250V (από ότι μπορώ να διακρίνω εγώ τουλάχιστον)
(τα Χ1 και Υ1 υποδηλώνουν κατηγορία λειτουργίας - χρήσης του πυκνωτή)
Το 3Κ4 δεν είμαι σίγουρος αν υποδηλώνει τάση 3,4ΚV ή κάτι άλλο, αλλά ούτως ή άλλως ,με τα παραπάνω χαρακτηριστικά ( που διακρίνονται στον πυκνωτή) είναι νομίζω εύκολο να βρεθεί στο ελεύθερο εμπόριο αντίστοιχος
47255
Di*Ca_Electronic
16-04-20, 19:33
Συνάδελφοι,
πρέπει τελικά ν΄ υιοθετήσουμε την εκτίμηση του συναδέλφου Σήφη (που
ήταν και δική μου, [post #9], όσον αφορά τη τάση ανοχής του κεραμικού
πυκνωτή των 100pF) δηλ. τα 400V για την εναλλασσόμενη τάση δικτύου.
Με την επιφύλαξη μόνο ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές σκοπό έχουν να
μπερδεύουν το κόσμο όσον αφορά όλες τις "αντιγραφές" υλικών.
Εδώ θα πρέπει όλοι να ΄μαστε επιφυλακτικοί ακόμα και για τη χωρητικότητα
που αναγνωρίσαμε ως 100pF.
Καλό είναι ο φίλος Χρύσανθος ν΄ αποκολλήσει τον πυκνωτή και να τον πάει
ως δείγμα στο κατ/μα Ηλεκτρονικών που πρόκειται να τον αγοράσει (όταν
φυσικά αρθούν τα περιοριστικά της κυκλ/ρίας μέτρα) όπου ν΄ απαιτήσει να
τον μετρήσουν με καπασιτόμετρο (εφόσον δεν διαθέτει ο ίδιος) ώστε να πάρει
μία εικόνα "χωρητικότητας" (καθόσον ακόμα κι αν έχει διέλθει από μέσα του
στιγμιαία υψηλής έντασης ρεύμα η χωρητικότητά του δεν θα ΄χει μεταβληθεί).
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ να ΄χουμε ακόμα κι αν ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.
Φιλικά.
Δημήτρης Καρούσης
Το 3Κ4 δεν είμαι σίγουρος αν υποδηλώνει τάση 3,4ΚV ή κάτι άλλο,
Κι όμως φίλοι συνάδελφοι έχω την εντύπωση κατά 99% ότι υποδηλώνει τάση. Από την εικόνα του πυκνωτή που όπως βλέπεται για κεραμικός έχει αρκετό πάχος στο σώμα του πρέπει να είναι για τέτοια working voltage.
Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία και του χρόνου να είμαστε καλά να γιορτάσουμε χωρίς κορονοϊούς..:thumbup: