PDA

Επιστροφή στο Forum : [Pitsos] Πρόβλημα με πάνω αντίσταση

gus73
05-01-20, 16:19
Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Εχω μια κουζίνα Pitsos 20αετίας.

Πριν μερικές μέρες τίναξε η πάνω αντίσταση. Το grill άναβε κανονικά, το πάνω ψήσιμο έριχνε το ρελέ και μάλιστα έβγαζε και σπίθες και έκανε μικροκρότους στο εσωτερικό του φούρνου.

Εριξα μια ματιά στην αντίσταση και είδα ότι είχε φουσκώσει/σκάσει σε ένα σημείο στο εξωτερικό μέρος της.

Με βάση τον κωδικό πήρα μια καινούργια αντίσταση (όχι γνήσια) και την αντικατέστησα.

Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι είτε ανάψω μόνο την πάνω αντίσταση, είτε μόνο το grill, ανάβει ολόκληρη η αντίσταση, και τα δύο μέρη της. Δεν ξέρω αν ανάβει με τα ίδια Watt. Διάβασα στις οδηγίες της Pitsos ότι είναι 2800W (1700+1100), οπότε θεωρώ ότι ανάβει μάλλον στα 1700W το grill και στα 1100W o φούρνος. Τώρα αν ανάβω πάνω φούρνο και ανάβει και το grill στα 1100W, ή ανάβω grill και ανάβει και ο πάνω φούρνος στα 1700W, ή αν ανάβουν με ανεξάρτητα Watt ταυτόχρονα, δεν το ξέρω.

Παραθέτω foto της αρχικής σύνδεσης, όπως ήταν πριν αλλάξω την αντίσταση. Τα καλώδια σύνδεσης έχουν τοποθετηθεί στα ίδια ακριβώς σημεία.
46914

Με παραξενεύει η γέφυρα με το κόκκινο καλώδιο που ενώνει τις δύο αντιστάσεις μεταξύ τους. Χωρίς να έχω ιδιαίτερη γνώση από ηλεκτρολογικά, μήπως κάνει κύκλωμα και δίνει ρεύμα το ένα στο άλλο, οπότε ότι και να ανάψω, ανάβει μαζί και το άλλο; Θα μου πείτε έτσι ήτανε τόσα χρόνια και δούλευε σωστά.

Καμιά ιδέα;

Αυτό που λένε αμά δεν το δεις με τα μάτια σου μην εμπιστεύεσαι κανέναν....

Ακόμα και αν αυτός ο κανένας χειρίζεται την κουζίνα 20 χρόνια...

Έχοντας σκάσει με το όλο σκηνικό και μη μπορώντας να το χωνέψω πως συμβαίνει, έκατσα να το ελέγξω μόνος μου. Βλέπετε βασιζόμουν στα λόγια της «χειρίστριας», καθότι άσχετος από λειτουργία κουζίνας.

Μια χαρά δουλεύει η αντίσταση, μόνο η περιμετρική στην επιλογή πάνω φούρνος, και ολόκληρη στην επιλογή grill. Και ας επιμένει κάποια ότι στο grill άναβε μόνο το μέσα μέρος της αντίστασης. Οσο έψαξα, βρήκα πως αυτό γίνεται μόνο σε κουζίνες που έχουν δύο επιλογές στο grill (grill και full grill ή maxi grill ή όπως το λέει η κάθε εταιρία), η δικιά μας έχει μόνο μία, άρα θεωρώ πως ανάβει ολόκληρη η αντίσταση.

Ευχαριστώ και συγγνώμη από όσους μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν.

Αν μπορεί κάποιος admin, ας το διαγράψει τελείως σαν Post.

Η μόνη χρησιμότητά του είναι ως παραδειγματισμός στο να μην εμπιστεύεσαι κανέναν πέρα από τα μάτια σου.