Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Περίεργο πρόβλημα με οριζόντιο θερμοσίφωνα-boiler τοίχου 80 Lt

Gregpro
18-11-18, 16:33
Καλησπέρα στην παρέα. Σε γκαρσονιέρα που νοίκιασα πρόσφατα, υπάρχει οριζόντιος θερμοσίφωνας-boiler τοίχου. Μόλις τον είδα, σκέφτηκα: "80 lt είναι πολλά για μια φοιτητική γκαρσονιέρα." Αμ δε, τον άναψα μισή ώρα, ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος συσσωρευμένων αλάτων. Το νερό τελείωσε σε 5 λεπτά! (Χρησιμοποιώ χλιαρό νερό, όχι πολύ ζεστό, άρα δεν είναι θέμα σπατάλης.) Την επόμενη φορά, τον άναψα ώσπου να κάνει κλικ ο θερμοστάτης (70 βαθμοί) και πάλι το νερό τελείωσε γρήγορα, ενώ στην αρχή φαινόταν οκ. Οπότε σκέφτηκα τα παρακάτω: Ή ο θερμοσίφωνας έχει υπερβολικά πολλά άλατα, ή έχουν συνδεθεί ανάποδα οι παροχές (ζεστό-κρύο) ή ήταν για πατάρι και τοποθετήθηκε στον τοίχο. Φώναξα τον ιδιοκτήτη και αλλάξαμε την αντίσταση. Έβγαλα περίπου 1 κιλό άλατα, σχετικά μικρή ποσότητα. Κοιτώντας μέσα στο καζάνι, βεβαιώθηκα ότι ο θερμοσίφωνας είναι όντως οριζόντιος τοίχου (το κρύο στον πάτο του καζανιού, το ζεστό στην κορυφή), άρα δεν έγινε λάθος στην τοποθέτηση. Κάτι που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι δεν είχε εναλλάκτη (σερπαντίνα) για τη λειτουργία boiler, αλλά μανδύα. Η διάβρωση ήταν προχωρημένη και στο καζάνι εσωτερικά ξεφλούδιζε το εμαγιέ (και καλά glass). Τέλος πάντων, αλλάξαμε αντίσταση και άναψα να ζεστάνει. Έκανε κλικ σε 40 λεπτά, αντί για 1 ώρα που έκανε πριν. Πάλι το νερό τελείωσε γρήγορα. (Στο πατρικό μου σπίτι έχουμε 80 lt θερμοσίφωνα παταριού και φτάνει για 2-3 άτομα, ακόμα και με μισή ώρα λειτουργίας και πολλά άλατα.) Όσο για τη λειτουργία ως boiler, το νερό δεν φτάνει ούτε για γρήγορο ντους 2 λεπτών. Το νερό της θέρμανσης (τηλεθέρμανση κοζάνης) είναι στους 60 βαθμούς περίπου. Αέρα δεν έχει το κλειστό κύκλωμα. Το πρόβλημα υπάρχει είτε λειτουργεί ο μανδύας, είτε όχι. Δηλαδή και το Σεπτέμβρη πριν ανάψω τη θέρμανση, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχα. Το συμπέρασμα που έβγαλα: Όλοι οι οριζόντιοι θερμοσίφωνες τοίχου έχουν το ίδιο πρόβλημα, λόγω κατασκευής. Το κρύο ανακατεύεται με το ζεστό, αντί να γίνει διαστρωμάτωση. Τι εννοώ: Στους θερμοσίφωνες δαπέδου, το κρύο νερό πάει στον πάτο του καζανιού με σωληνάκι, οπότε υποχρεωτικά απλώνεται ομοιόμορφα στο κάτω μέρος και γίνεται διαστρωμάτωση (κάτω το κρύο, πάνω το ζεστό χωρίς να ανακατεύονται.) Στους κατακόρυφους τοίχου επίσης γίνεται διαστρωμάτωση, επειδή το καζάνι είναι κατακόρυφο, οπότε το κρύο ανεβαίνει σιγά-σιγά προς τα πάνω. Στους οριζόντιους τοίχου όμως δεν συμβαίνει αυτό. Παρ'όλο που το κρύο νερό μπαίνει στο κάτω μέρος, μπαίνει κατευθείαν και με ορμή από μια τρύπα στον πάτο του καζανιού και όχι με σωληνάκι όπως στους επιδαπέδιους. Επειδή το νερό μπαίνει με ορμή στο οριζόντιο καζάνι, απλώνεται γρήγορα παντού και ανακατεύεται με το ζεστό, κρυώνοντάς το. Το συμπέρασμά μου το στηρίζω στο γεγονός ότι έχω χρησιμοποιήσει και τα άλλα 2 είδη θερμοσιφώνων στα ίδια λίτρα χωρίς πρόβλημα. Σε σπίτι φίλου που είχα πάει μια φορά και είχε οριζόντιο τοίχου, πάλι υπήρχε αυτό το πρόβλημα.

Σας ζητώ συγγνώμη για το τεράστιο post, αλλά είναι τόσο περίεργο το πρόβλημα και αναρωτιέμαι αν το συμπέρασμά μου έχει βάση. Είμαι έτοιμος να αγοράσω κάθετο boiler 60 lt, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω στο πρόβλημα. Ευχαριστώ.

Panoss
18-11-18, 18:39
Αν ίσχυε αυτό για τους οριζόντιους, δεν θα τους είχανε καταργήσει;

Μήπως έχει διαρροή; (αναφέρεις 'Η διάβρωση ήταν προχωρημένη') Αν έχει διαρροή, τότε θα έχει περάσει η υγρασία στη μόνωση, είναι σαν να μην έχει μόνωση, οπότε 'τελειώνει γρήγορα το ζεστό νερό'.

Ή λόγω της διάβρωσης ίσως μπαίνει νερό (κρύο) από το 'μανδύα' που αναφέρεις.

vasilimertzani
18-11-18, 19:12
Που μετράς τους βαθμους

Gregpro
18-11-18, 19:15
Στους 2 μήνες που είμαι στο σπίτι, δεν παρατήρησα την παραμικρή διαρροή. Η μόνωση επίσης είναι στεγνή. Ακόμα και να συνέβαινε αυτό, εγώ χρησιμοποιώ το νερό αμέσως μόλις ο θερμοστάτης κάνει κλικ, οπότε το νερό δεν προλαβαίνει να κρυώσει. Για το μανδύα δεν ξέρω. Υποθέτω ότι χρειάζεται μεγάλη ρωγμή για να επηρεάσει το ζνχ.

Gregpro
18-11-18, 19:19
Που μετράς τους βαθμους

Αν εννοείς τους βαθμούς του νερού της τηλεθέρμανσης, το καταλαβαίνω εμπειρικά, μετά από χρόνια ενασχόλησης με θέρμανση και ζνχ. Η εισαγωγή του μανδύα δεν ακουμπιέται για πάνω από 2 δευτερόλεπτα. Όπως έγραψα παραπάνω, το πρόβλημα είναι ανεξάρτητο από τη λειτουργία του μπόιλερ, αφού και το Σεπτέμβρη χωρίς θέρμανση το ίδιο θέμα υπήρχε.

alto2
19-11-18, 00:02
Ολα τα οριζόντια μπόιλερ ζεσταίνουν το μισό νερό του όγκου τους,λόγο του ότι η αντίσταση είναι στην μέση του μπόιλερ. Στην περίπτωση σου θα πρέπει να δεις μήπως έχεις απώλειες προς το δίκτυο θέρμανσης από φυσική κυκλοφορία.

alto2
19-11-18, 00:07
Δηλαδή,όταν ζεστάνει ο θερμοσίφωνας μέχρι όσο μακρυάζεσταίνουν οι σωλήνες της θέρμανσης που είναι συνδεμένοι στο μπόιλερ.

Gregpro
19-11-18, 00:19
Σχετικά με τη φυσική κυκλοφορία έχεις δίκιο, αλλά εγώ χρησιμοποιώ το νερό αμέσως μόλις ζεσταθεί. Δεν νομίζω ότι προλαβαίνει να κρυώσει.

vasilimertzani
19-11-18, 16:55
Αν εννοείς τους βαθμούς του νερού της τηλεθέρμανσης, το καταλαβαίνω εμπειρικά, μετά από χρόνια ενασχόλησης με θέρμανση και ζνχ. Η εισαγωγή του μανδύα δεν ακουμπιέται για πάνω από 2 δευτερόλεπτα. Όπως έγραψα παραπάνω, το πρόβλημα είναι ανεξάρτητο από τη λειτουργία του μπόιλερ, αφού και το Σεπτέμβρη χωρίς θέρμανση το ίδιο θέμα υπήρχε.Εσυ έγραψες ότι ακούς το κλικ του θερμοστάτη στους 70°.που τους βλέπεις αυτούς τους βαθμούς.
Ολα τα οριζόντια μπόιλερ ζεσταίνουν το μισό νερό του όγκου τους,λόγο του ότι η αντίσταση είναι στην μέση του μπόιλερ. Στην περίπτωση σου θα πρέπει να δεις μήπως έχεις απώλειες προς το δίκτυο θέρμανσης από φυσική κυκλοφορία.Δεν ισχύει αυτό.

Gregpro
19-11-18, 20:41
Δεν βλέπω τους βαθμούς. Ανάβω αντίσταση, ο μετρητής της ΔΕΗ γυρίζει (τσεκαρισμένο, δεν σταματάει πριν περάσουν 40-45 λεπτά). Μετά τα 45 λεπτά κάνει κλικ και το νερό ζεματάει. Το χρησιμοποιώ αμέσως, κάνοντας ανάμειξη για χλιαρό-μέτρια ζεστό και σε 8 λεπτά τελειώνει. Όπως ανέφερα στην αρχή, όλες οι συνδέσεις μέσα-έξω είναι καρατσεκαρισμένες. Ο θερμοστάτης στους 70. Έχω ήδη παραγγείλει κάθετο μπόιλερ 60 λίτρων, αλλά το πρόβλημα μάλλον θα με αφήσει με την απορία...

lepouras
20-11-18, 14:06
Το πρόβλημα είναι ότι παρότι οι θερμοσίφωνες μπορούν να δουλέψουν και οριζόντια και κάθετα αν τοποθετηθούν οριζόντια με την βάση στον τοίχο τότε η έξοδος του ζεστού νερού είναι στο ίδιο επίπεδο με το κρύο. Οριζόντια είναι για κάνα πατάρι που η βάση είναι κάτω και όχι στο πλάι. Αν δούμε σε τομή τον θερμοσίφωνα θα το καταλάβουμε. Νομίζω ότι για τέτοια θέση είναι συγκεκριμένοι θερμοσίφωνες και όχι όλοι.

Gregpro
20-11-18, 16:54
45497

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είναι τοίχου και όχι παταριού (προσέξτε τη θέση των σωλήνων σε σχέση με τα στηρίγματα). Οι συνδέσεις μέσα-έξω είναι σωστές.

vasilimertzani
20-11-18, 17:11
Πιστεύω έχει κάνει λάθος στην σύνδεση και αντί να εκμεταλλεύεται το δοχείο ζεστό νερό χρήσης εκμεταλλεύεται του εναλλάκτη.

Gregpro
20-11-18, 17:38
Στο πρώτο post έγραψα ότι άνοιξα το καζάνι και επιβεβαίωσα τις συνδέσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση λάθους. Τεσπα, σε λίγες μέρες θα πάει στα τσακίδια. Είμαι πλέον σίγουρος ότι όλοι οι οριζόντιοι τοίχου έχουν παρόμοιο θέμα. Αυτός ξεφλουδίζει κιόλας εσωτερικά, οπότε ένας λόγος παραπάνω να φύγει από τη μέση.

Κυριακίδης
20-11-18, 19:22
45497

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είναι τοίχου και όχι παταριού (προσέξτε τη θέση των σωλήνων σε σχέση με τα στηρίγματα). Οι συνδέσεις μέσα-έξω είναι σωστές.
Μπορεί να σκέφτομαι λάθος , είναι τοίχου αλλά θα έπρεπε να είναι κάθετος , βλέποντας την εγκοπή της βάσης που ακουμπά πάνω στο μαύρο πλακάκι , για μένα είναι κάπως ανορθόδοξο (υποτίθεται θέλεις να βάλεις βίδα στερέωσης και εκεί ) και λογικά θα γλιστρήσει η βίδα , επομένως για να ταιριάζει η σιγουριά στις βίδες στήριξης πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα με το γκρι καπάκι της αντίστασης εντελώς κάτω (τέτοιο έχω σχεδόν ίδιο που είναι κάθετο και οι σωλήνες βγαίνουν από το πλάι και ας είναι κάθετος ).

Gregpro
20-11-18, 19:37
Πολύ πιθανό να έχεις δίκιο, ούτε που μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι κάθετος (λόγω των σωλήνων στο πλάι). Γι'αυτό είδα μέσα στο καζάνι την εξαγωγή του ζεστού να είναι τέρμα στην άκρη αριστερά. Μάλλον είναι όντως κάθετος και τον μπέρδεψε ο υδραυλικός για οριζόντιο. Λύθηκε το μυστήριο.

nyannaco
20-11-18, 22:55
Μπορεί να σκέφτομαι λάθος , είναι τοίχου αλλά θα έπρεπε να είναι κάθετος , βλέποντας την εγκοπή της βάσης που ακουμπά πάνω στο μαύρο πλακάκι , για μένα είναι κάπως ανορθόδοξο (υποτίθεται θέλεις να βάλεις βίδα στερέωσης και εκεί ) και λογικά θα γλιστρήσει η βίδα , επομένως για να ταιριάζει η σιγουριά στις βίδες στήριξης πρέπει να τοποθετηθεί κάθετα με το γκρι καπάκι της αντίστασης εντελώς κάτω (τέτοιο έχω σχεδόν ίδιο που είναι κάθετο και οι σωλήνες βγαίνουν από το πλάι και ας είναι κάθετος ).
Έγραψες, υποκλίνομαι!

Panoss
20-11-18, 23:26

Σίγουρα κάθετος;
Εγώ, κρίνοντας από την εγκοπή που λες, νομίζω ότι είναι φτιαγμένος για οριζόντιος αλλά αντεστραμμένος σε σχέση με την τωρινή του θέση ώστε η εγκοπή να κοιτάει προς τα κάτω, αντίστροφα δηλαδή από τώρα που κοιτάει προς τα πάνω.
Ενώ αν μπει κάθετα η εγκοπή θα κοιτάει οριζόντια->εύκολα γλιστράει η βίδα ή το στήριγμα.
(τι πήγες και παρατήρησες(!!!)...είσαι άρρωστος, χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές :lool:)

Ορίστε, στον έφτιαξα :001_rolleyes:: (κάνε ένα μπανάκι και θα δεις)

45502

alto2
21-11-18, 00:35
Πριν τον πετάξεις βγάλε μια φωτό το εσωτερικό του

alto2
21-11-18, 00:37
Δεν ισχύει αυτό.
Γιατί δεν ισχύει?

alto2
21-11-18, 00:46
Τα στηρίγματα έχουν την ίδια διάταξη σε όλους τους θερμοσίφωνες.

vasilimertzani
22-11-18, 09:45
Στο πρώτο post έγραψα ότι άνοιξα το καζάνι και επιβεβαίωσα τις συνδέσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση λάθους. Τεσπα, σε λίγες μέρες θα πάει στα τσακίδια. Είμαι πλέον σίγουρος ότι όλοι οι οριζόντιοι τοίχου έχουν παρόμοιο θέμα. Αυτός ξεφλουδίζει κιόλας εσωτερικά, οπότε ένας λόγος παραπάνω να φύγει από τη μέση.

Πολύ πιθανό να έχεις δίκιο, ούτε που μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι κάθετος (λόγω των σωλήνων στο πλάι). Γι'αυτό είδα μέσα στο καζάνι την εξαγωγή του ζεστού να είναι τέρμα στην άκρη αριστερά. Μάλλον είναι όντως κάθετος και τον μπέρδεψε ο υδραυλικός για οριζόντιο. Λύθηκε το μυστήριο.

Πριν ελεγε οτι υπαρχει σωληνακι που πηγαινει στο ψηλοτερο σημειο.Αν ηταν οριζοντιος το σωληνακι θα πηγαινε αριστερα.Επισης οι αναμονες δεν θα ηταν στο κεντρο του μποιλερ αλλα στο 'χαμηλοτερο' σημειο του.Κατι δεν εχει δει καλα ο φιλος Γρηγορης.Καποιο σχεδιο στο χαρτι να καταλαβουμε?(εγκυκλοπαιδικα εστω)

Γιατί δεν ισχύει?

Το νερο μεσα σε ενα δοχειο ζεσταινεται ΠΑΝΤΑ.ειτε ειναι πανω η αντισταση ειτε ειναι κατω.Η διαφορα που εχουν οι θερμοσιφωνες μεταξυ τους (καθετοι απο οριζοντιους) ειναι η ποσοτητα του νερου που εχουν ανα εκατοστο υψους.Ετσι λογω της διαστρωματωσης αλλη ποσοτητα εκμεταλευεται ενας 80λτ καθετος,απο εναν αντιστοιχο οριζοντιο με την ιδια ακριβως θερμοκρασια.

Gregpro
06-12-18, 23:34
45555455564555745558

Τον αντικατέστησα με έναν κάθετο elco duro glass 60 Lt. Τώρα το νερό φτάνει και περισσεύει. Η σερπαντίνα ζεσταίνει κανονικά. Θα κάνω και ένα σχέδιο του παλιού για να καταλάβετε πως ήταν μέσα. Για τη στεγανοποίηση των σπειρωμάτων δεν χρησιμοποίησα ούτε καννάβι, ούτε τεφλόν. Χρησιμοποίησα το κορδόνι της Henkel (Loctite 55). Συνδυάζει την αξιοπιστία του κανναβιού με την ευκολία του τεφλόν. (Το νήμα δεν είναι φτιαγμένο από τεφλόν, όπως νομίζουν κάποιοι). Έβαλα και βανάκια στις παροχές για να μην αναγκάζομαι να κλείνω το γενικό διακόπτη.
(Οι φωτογραφίες ήταν μια χαρά πριν τις ανεβάσω, δεν ξέρω τι έγινε μετά και περιστράφηκαν 90 μοίρες).

Gregpro
07-12-18, 00:10
Πριν τον πετάξεις βγάλε μια φωτό το εσωτερικό του

Δεν γίνεται, τον κράτησε ο ιδιοκτήτης.

Gregpro
07-12-18, 00:13
Πριν ελεγε οτι υπαρχει σωληνακι που πηγαινει στο ψηλοτερο σημειο.Αν ηταν οριζοντιος το σωληνακι θα πηγαινε αριστερα.Επισης οι αναμονες δεν θα ηταν στο κεντρο του μποιλερ αλλα στο 'χαμηλοτερο' σημειο του.Κατι δεν εχει δει καλα ο φιλος Γρηγορης.Καποιο σχεδιο στο χαρτι να καταλαβουμε?(εγκυκλοπαιδικα εστω)

Ναι, στο ψηλότερο σημείο και τέρμα αριστερά. Θα ανεβάσω σχέδιο.

Thirio
01-01-19, 23:59
Τελικα μαθαμε το λογο που δεν ζεστενε, μενουμε στη παραδοχη τυπου μονο?
Εχω και γω ενα οριζοντιο και μετα απο χρονια ηρθε η ωρα να δουλεψει ηλεκτρικα. Δεν κραταγε πολυ ομως το ζεστο και τον καθαρισα, αν και ηταν σχεδον σαν καινουργιος. Αλλαξα και αντισταση αλλα αν και ζεστενει λιγο γρηγοροτερα δεν μενει νερο για δευτερο ατομο αν καθυστερησει να παρει σειρα στο μπανιο. Μπερδευεται γρηγορς το ζεστο με το κρυο φανταζομαι.

Gregpro
28-03-19, 17:33
Ζητώ συγγνώμη που άργησα να απαντήσω, είχα πολύ φόρτο εργασίας λόγω εξεταστικής. Όπως υποσχέθηκα, σχεδίασα ένα σκαρίφημα για να καταλάβετε πως ήταν το boiler από μέσα:46068

ΥΓ: Πάλι περιστράφηκε η φωτογραφία από μόνη της, δεν ξέρω τι συμβαίνει.