Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση LG] Τ/Χ LG Περίεργο(;) Πρόβλημα

nyannaco
29-07-18, 10:59
Το τηλεχειριστήριο (κωδ. AKB72915244) από LG 42LK450 ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί. Αφού ελέγχθηκαν οι μπαταρίες, ο έλεγχος με κάμερα κινητού έδειξε ότι το led άναβε, αλλά μετά το άφημα του πλήκτρου παρέμενε αναμμένο!
Ανοίχτηκε και καθαρίστηκε με ισοπροπυλική αλκοόλη, αλλά η συμεριφορά του δεν άλλαξε.
Μετά από δεύτερο άνοιγμα και ακόμη πιο ενδελεχή καθαρισμό, το led δεν ανάβει πλέον καθόλου!!!

Μετράω το led (χωρίς να το ξεκολλήσω) στη μέτρηση διόδου, και μου δείχνει 938mV στη μία κατεύθυνση, και 663mV στην άλλη!

Ερωτήσεις:
Καταλαβαίνω ότι το led έχει παραδώσει, σωστά;
Μπορώ ν πάρω ένα led από οποιοδήποτε T/X να το αλλάξω, ή υπάρχουν διάφοροι τύποι; Πάνω στην πλακέτα δεν υπάρχει καμμία ένδειξη.
Ενδέχεται να υπάρχει άλλο πρόβλημα που οδήγησε στο κάψιμο του led;

(σημείωση: με άλλο Τ/Χ ο δέκτης αντποκρίνεται, άρα θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί, που ήταν ο αρχικός μου φόβος, δεδομένου ότι το πρόβλημα προέκυψε εν μέσω καταιγίδας με κεραυνούς).

p270
29-07-18, 12:48
βγαλε το λεντ απο επανω να εισαι σιγουρος οτι φταει αυτο

manolo
29-07-18, 14:17
Όπως λέει ο Παναγιώτης και μέτρησε το με ένα πολύμετρο ωμομετρικά. Κατά την ορθή φορά, η forward resistance δηλαδή, πρέπει να σου δείχνει πολύ χαμηλή σχεδόν βραχυκύκλωμα, ενώ κατά την αντίστροφη φορά η reverse resistance πρέπει να σου δείχνει πολύ μεγάλη.. Αυτές οι ενδείξεις σημαίνουν ότι το IR led είναι καλό για να εξηγούμαι..

nyannaco
29-07-18, 17:14
Εκτός πλακέτας, το LED μετράει κανονικά στη μέτρηση διόδου (938mV στη μία κατεύθυνση, εκτός κλίμακας στην άλλη). Ωμομετρικά, μετράει 16.8MΩ στη μία κατεύθυνση, και εκτός κλίμακας στην άλλη (δεν δείχνει πολύ χαμηλή αντίσταση στην ορθή πόλωση, Μανόλη). Είναι όμως εντάξει (το ίδιο μετράει και ένα άλλο που έβγαλα από παροπλισμένο Τ/Χ).
Πάντως βάζω το άλλο LED επάνω, τίποτα (ούτε στην κάμερα του κινητού). Εκεί που είμαι έτοιμος να το πετάξω, χωρίς συγκεκριμένο λόγο ξαναβάζω το αρχικό LED επάνω, ρίχνω κι ένα γενικό καθάρισμα με IPO και βουρτσάκι στην πλακετα (παντού, όχι μόνο στις επαφές), και, ω του θαύματος, λειτουργεί!
Τί του έφταιγε, δεν θα το μάθω ποτέ!
Τέλος καλό, όλα καλά, κι ευχριστώ για τις γνώμες παιδιά!

manolo
29-07-18, 17:36
Μια χαρά!, Όλα καλά:thumbup1:. Απλά μου κάνει εντύπωση Νίκο γιατί στην ορθή πόλωση η αντίσταση μιας διόδου είναι μικρή και για να το πω καλύτερα, όχι ακριβώς βραχυκύκλωμα, αλλά σχετικά μικρή (ίσως 20, 30 ή 50 Ohm). Περίεργο που ήταν εκτός κλίμακας και στην ορθή πόλωση ενώ ήταν καλό το ledaki, εκτός κι αν έχει να κάνει με τον τρόπο μέτρησης του πολυμέτρου σου...:confused1:

nyannaco
29-07-18, 18:23
Για την δίοδο ναι το γνωρίζω, για το IR LED για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω ψάξει.
Τέλος πάντων, δυστυχώς τα προβλήματά μου δεν τελείωσαν! ΟΚ το Τ/Χ, αλλά η τηλεόραση δεν ανταποκρίνεται καλά: πρέπει να πατάω επανειλημμένα οποιοδήποτε πλήκτρο στο τηλεχειριστήριο, για να ανταποκριθεί π.χ. τη δωδέκατη φορά (ενώ το LED ανάβει), και μάλιστα να πατάω με αρκετά γρήγορο ρυθμό, αν πατάω πιο αργά δεν καταλαβαίνει... αν ξαναπατήσω πλήκτρο μέσα στα επόμενα 1-2 δυετρόπλεπτα πιάνει λίγο πιο εύκολα (με λιγότερα πατήματα), μετά από λίγο πάλι απο'την αρχή. Κάνει δε το ίδιο με δύο διαφορετικά Τ/Χ, άρα το πρόβήμα είναι στη μεριά του δέκτη... σαν να ζορίζεται να φορτίσει κάποιο πυκνωτή; Το όλο πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής καταιγίδας, και με ψιλοαστάθειες στην τάση, που είδα στα φώτα. Ενδέχεται να την άκουσε ειδικά το πλακετάκι του δέκτη του τηλεχειρισμού; Γιατί κατά τα άλλα η τηλεόραση δουλεύει κανονικά.
Εχει τύχει σε κανέναν τέτοια συμπεριφορά; Καμμιά ιδέα;

manolo
29-07-18, 18:36
Τα Τ/Χ που χρησιμοποίησες για τις δοκιμές είναι τα ορίτζιναλ της LG ή συμβατά ξέρεις από αυτά που πουλιούνται με 7-8 ή 10 ευρώ και επαναπρογραμματίζονται;
Πάντως αν σου κάνει αυτή τη συμπεριφορά και με άλλο Τ/Χ τότε όντως κατά 99% τα έχει παίξει ο IR receiver, το πλακετάκι λήψης των IR pulses πάνω στην TV.

nyannaco
29-07-18, 18:40
Αυτό που παρουσίασε το πρόβλημα είναι το original της μάνας του, και το δεύτερο με το οποίο έκανα δοκιμές είναι πάλι original LG (από το monitor TV του υπολογιστή).
Το πλακετάκι IR receiver βρίσκεται εύκολα;

manolo
30-07-18, 00:10
Ναι φυσικά, αν την ανοίξεις θα το δεις. Είναι σε εμφανές σημείο κάτω χαμηλά συνήθως ή δεξιά ή αριστερά.

nyannaco
30-07-18, 08:07
Ευχαριστώ Μανόλη, αλλά προφανώς δεν ήμουν αρκετά σαφής στην ερώτηση... εννοούσα αν είναι εύκολο να βρεθεί ως ανταλλακτικό για αγορά.

manolo
30-07-18, 10:20
Από το μοντέλο της TV και το part number της πλακέτας, αν τα δώσεις σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service ή στην αντιπροσωπεία της LG θεωρώ ότι θα το βρεις..Η TV είναι επώνυμη, δε νομίζω να έχεις πρόβλημα..

nyannaco
02-08-18, 16:59
Και ενώ περίμενα να βρω χρόνο και ευκαιρία να την ανόιξω... από την επόμενη μέρα, και για τέσσερις μέρες τώρα, συμπεριφέρεται εντελώς φυσιολογικά! Οπότε για την ώρα δεν την πειράζω. Θα περιμένω να ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα (που λογικά θα συμβεί), και εν τω μεταξύ θα μείνω με την απορία τί συνέβη! Να την άκουσε από πρόβλημα στο ρεύμα στη διάρκεια της καταιγίδας, και να αυτοϊάθηκε, το αποκλείω. Να την πείραξε η πολύ υψηλή υγρασία, και μετά να στέγνωσε, επίσης το θεωρώ απίθανο. Ίδωμεν...

manolo
02-08-18, 18:02
:confused1::001_smile: Όντως περίεργο. Για να δούμε...θα δείξει...:thumbup1: