PDA

Επιστροφή στο Forum : [Φορητός Η/Υ] Dell N5010 κλείνει μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

JohnF1983
26-01-18, 18:37
Καλησπέρα,

Μου έφερε ένας πελάτης ένα N5010 (09909-1 DG15MB 48.4HH01.011 board) με πρόβλημα στην κάρτα γραφικών επειδή την είχε ζεστάνει με θερμό αέρα καμιά 10αριά φορές με αποτέλεσμα πλέον να μην φέρνει εικόνα. Μαζί μου έφερε και καινούριο BGA chip για αντικατάσταση.
Αφού κάνω την αλλαγή του BGA, διαπιστώνω ότι το laptop σε περίπου 20-30 δευτερόλεπτα σβήνει από θερμοκρασία (βλέπω το fan να δουλεύει στο full). Ακουμπώντας με το χέρι στην πίσω πλευρά της κάρτας γραφικών νιώθω να ζεσταίνεται πάρα πολύ. Κοιτάω για βραχυκύκλωμα με το πολύμετρο στο πηνίο της κάρτας γραφικών αλλά και στους διάφορους πυκνωτές, όμως δεν βλέπω κάτι. Η αντίσταση στο πηνία της VGA είναι στα 11Ω το οποίο πιστεύω ότι είναι σωστό.
Προσπάθησα ήδη να αντικαταστήσω τον thermal sensor ic που βρίσκεται δίπλα από το chipset αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τι άλλο θα μπορούσα να ελέγξω;

Ευχαριστώ.

atsio
26-01-18, 18:56
Me region και bios.

manolo
26-01-18, 19:54
Αν ζεσταίνεται το ίδιο το BGA υπερβολικά πολύ, τότε κάποιο ίσως από τα 'balls' του BGA έχει βραχυκυκλώσει με το Ground (shorted to ground). Αν όχι, προσπάθησε να τσεκάρεις ποιο εξάρτημα εκεί γύρω έχει αναπτύξει υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία και έλεγξέ το.

JohnF1983
26-01-18, 20:06
Atsio - Me region??? Τι ακριβώς είναι αυτό; Δεν έχει τύχει να το ξανακούσω.

Manolo - Δεν μου ζεσταίνεται τόσο το ίδιο το BGA όσο από την κάτω πλευρά 1-2 πυκνωτές οι οποίοι όμως δεν δείχνουν short to ground. Βέβαια μπορεί να έχει βραχυκυκλώσει καμία μπίλια. Θα προσπαθήσω να το βγάλω από την πλακέτα και να περάσω καινούριες μπίλιες μήπως και αλλάξει κάτι.

atsio
26-01-18, 20:15
Σε Μπαγκλαντέζικα Αγγλικά αλλά δίνει καλή εξήγηση.https://banglafix.com/understanding-bios-dump-file-repair-intel-me-region-fixing/

Θεωρώ ότι (εάν κατάλαβα καλά) σου ξεκινάει δείχνει κάτι στην οθόνη και σβήνει.

biomed
26-01-18, 23:08
JohnF1983 (http://www.howtofixit.gr/forum/member.php?u=65149) θα μπορούσες να βάλεις μερικές φωτογραφίες της μητρικής? επίσης μια κοντινή στην gpu

age80
27-01-18, 15:34
Δες για Clean ME Region οπως σου ειπε και ο atsio...

JohnF1983
29-01-18, 09:28
Σας παραθέτω 5 φωτογραφίες και από τις 2 πλευρές τις πλακέτας. Το σημείο που μου ζεσταίνεται περισσότερο είναι ο πυκνωτής C8389 στην πίσω πλευρά της κάρτας γραφικών.
Στο σημείο εκείνο είναι η τάση SPV18 (boardview) και έχω αντίσταση 475Ω, άρα δεν μοιάζει να υπάρχει Short To Ground.
Θα κοιτάξω σήμερα να δω το clean ME Region.

Βρήκα οδηγό και καθάρισα το ME Region αλλά και πάλι το ίδιο.
Όμως αυτό που διαπίστωσα είχα καταλάβει λάθος τι ζεσταίνεται. Δεν ζεσταίνεται ο C8389 αλλά οι C8388 (περισσότερο απ'όλους), C8383, C8371, C8370 που είναι στην πίσω πλευρά η +VGA_CORE με αντίσταση 10,7Ω.

biomed
29-01-18, 14:18
JohnF1983 (http://www.howtofixit.gr/forum/member.php?u=65149) εάν δεν βρεις λύση ως έσχατη περίπτωση κανε την μητρική από dis to uma και πιστεύω θα λύσεις το πρόβλημα σου.

JohnF1983
30-01-18, 11:00
Ο πελάτης (είναι άλλο κατάστημα αλλά δεν ασχολείται με επισκευές πλακέτας), δεν θέλει να κάνω κάτι τέτοιο. Θα δοκιμάσω να κάνω ένα νέο Reballing μήπως κάποια μπάλα έχει ακουμπήσει με καμία άλλη και βλέπουμε.

Δοκίμασα να κάνω Reballing την κάρτα γραφικών χωρίς να αλλάξει όμως κάτι. Κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Και μου κάνει το ίδιο και ένα δεύτερο που μου ήρθε χθες με την ίδια κάρτα γραφικών, ακριβώς μετά από reballing ζεσταίνεται και σβήνει.

krissgr
30-01-18, 16:01
Κινέζικη gpu μήπως; Κυκλοφορεί πολύ σαβούρα στα ιντερνετομάγαζα.

JohnF1983
30-01-18, 17:20
Αυτό θα έλεγα και εγώ αν δεν μου τύχαινε η ίδια βλάβη στο δεύτερο που δεν έκανα αντικατάσταση... απλα reballing.

JohnF1983
31-01-18, 09:05
Χρησιμοποιώ το Amtech 559AS, το οποίο μέχρι στιγμής δεν μου έχει δημιουργήσει θέματα.

atsio
03-02-18, 14:47
Βλέπω ρωτάς το ίδιο πράγμα και στο badcaps. Από την στιγμή που δυο ίδια laptop έχουν το ίδιο πρόβλημα μετά από reball και δεν έχεις βραχυκύκλωμα και δεν υπάρχει πρόβλημα με το bios ψάχνεις την διαδικασία σου (εάν κάτι δεν γίνεται σωστά στο reball, πολύ υψηλές θερμοκρασίες, στραβό board ή/και στραβή GPU) και εάν νομίζεις ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα παραγγέλνεις 2 gpu και τις τοποθετείς. Υποθέτω ότι έχεις τάση στο VGA CORE.

JohnF1983
05-02-18, 10:06
Ναι έχω τάση στο VGA_CORE. Βέβαια αυτό που κάποιος έγραψε badcaps το οποίο συμβαίνει σε μένα είναι ότι το ic 3v/5v (rt8205) ζεσταίνεται και αυτό πάρα πολύ. Το άλλαξα αλλά πάλι ζεσταίνεται. Αντίσταση στα πηνία του 3K & 3.5K

Μετά την δεύτερη αλλαγή του IC, το laptop μου λειτουργεί κανονικά (έκανα εγκατάσταση windows και τρέχω διαγνωστικό για κάρτα γραφικών) και όλα μια χαρά.